Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek (TOS) S01E16 – The Galileo Seven – Hajótöröttek

2014. október 02. 13:00 - Kapitánylány

Csillagidő 2821.5 Az Enterprise új küldetése egy gyógyszerszállítmány eljuttatása a Makus III bolygóra, de épp útjukba esik a Murasaki kvazárszerű jelenség, kihagyhatatlan alkalom ez a vizsgálatokra. A szállítmányt egy flottafelügyelő ellenőrzi, egy bizonyos Farris, akinek nagyon nem tetszik ez a késlekedés. Kirk állítja le, van még bőven idejük, és nekik egyébként is az az egyik küldetésük, hogy ilyen jelenségeket vizsgáljanak. A kapitány a Galileo kompnak megadja az engedélyt az anyahajó elhagyására. A komp fedélzetén Spock-on, McCoy-on és Scotty-n kívül még van pár töltelék tiszt, majd meglátjuk a végén mennyien maradnak életben. Nem is telik el sok idő, a Galileo bajba kerül, az Enterprise-szal se tudják felvenni a kapcsolatot. Kirk kétségbeesetten keresi a kompot, de semmilyen eszköz nem tudja befogni az erősödő ionvihar miatt.

01.jpg

Farris rögtön közli is, hogy ő megmondta, gyógyszerszállítmány leszállítása sokkal fontosabb lett volna. Kirk megakarja keresni az embereit, erre két napja van, azután menni kell leszállítani a gyógyszereket. Uhura közli, hogy van egy M típusú bolygó a jelenség közepében, a Taurus II felderítetlen bolygó, de élhető levegő van rajta, a kapitány ki is adja a parancsot a megközelítésére.

02.jpg

A landolást mindenki túlélte, de a komp nincs nagyon jó állapotban. McCoy gyorsan analizálja a levegőt, belélegezhető, úgy hogy Spock kiküld két embert fegyverrel felderíteni a terepet. Leonard a lehetőségeikről érdeklődik a vulkáninál, de Spock szerint igen kicsi az esély, hogy az Enterprise meg tudja őket találni időben vizuális módszerrel.

03.jpg

Kirk mindennel próbálkozik, de se a transzport, se a rádió, se a kereső berendezések nem működnek az ionvihar miatt, a kapitány végül egy másik kompot küld ki a kutatásra. Farris persze Jim nyakában liheg, ha lejár az idő, akkor el kell indulniuk, ha a kapitány nem teszi meg, akkor a flottafelügyelő veszi át az irányítást.

04.jpg

Spock a külső berendezéseket ellenőrzi, McCoy érkezik egy kicsit beszélgetni, szerinte ez egy kitűnő alkalom, hogy a vulkáni bebizonyítsa, hogy mennyivel jobb a logikán alapuló parancsnokság. Spock szerint ez logikus, majd otthagyja a dokit. Scotty közli, hogy nem túl rózsás a helyzetük, nincs annyi üzemanyaguk, amivel elérhetnék a szökési sebességet, csak akkor ha könnyítenek a hajón 250 kg-ot, vagyis három ember súlyát. Leonard rögtön a berendezéseket dobálná ki, de Spock szerint nincs sok felesleges eszköz. Spock fog dönteni, persze logikusan, hogy ki marad a bolygón, a többi tisztnek nem nagyon tetszik ez.

05.jpg

Közben a fegyveres tisztek felfedezik a bolygót, meg persze bajba kerülnek. Különös hangot hallanak, körbe lettek véve, egy óvatlan pillanatban az egyik tisztnek már egy óriási dárda áll ki a hátából (már csak két embert kell a bolygón hagyni). Spock és Boma indul el megkeresni őket, de már csak a halott tisztet találják mellette a másik fegyveres tiszttel. Gaetano elmondja, hogy eltalálta az egyik óriás, majomszerű támadóját. Spock megnézi, de nem talál senkit, majd kihúzza a dárdát a tisztje hátából, és meg is állapítja, hogy mennyire durva a nyele, meg kevésbé hatékony, mint egy korábbi földi lelet. Boma kiborul a vulkáni lelketlenségén, és azért egy kicsit én is kiszerelmesedtem belőle most. Spock logikusan kijelenti, hogy az együttérzése nem fogja visszahozni Latimer-t, mondjuk ebben igaza van.

06.jpg

Kirk kezdi feladni, a Columbus komp sem talált semmit a szektorában. Farris továbbra is mondja a magáét, kezd elegem lenni belőle. Jim kiadja a parancsot a nagyobb fordulási szögre, így a Columbus több területet tud átvizsgálni, igaz sok terület ki is marad a felderítés alól, kockáztatni kell, már csak egy napjuk van hátra.

07.jpg

Scott és Spock a rendszert próbálja újraéleszteni, McCoy és a segédtiszt próbál súlyt nyerni a felesleges cuccok kipakolásával, de a vulkáni szerint így is még egy embernek maradnia kell. Leonard teljesen ki van akadva, hogy egy embert fel akar áldozni az elsőtiszt, de Spock szerint ésszerűbb egy embert itt hagyni, mint hogy mindannyian meghaljanak. Boma jön, hogy készen állnak a gyászszertartásra, Spock csak időpocsékolásnak tartja, McCoy-t küldi ki megtartani. Scott és Spock immáron kettesben szerel, de a főgépész közli a rossz hírt, az összes üzemanyag elszivárgott, ezzel meg van oldva a túlsúly probléma. Spock másik alternatíva keresésére utasítja Scotty-t, közben a többiek csörtetnek be, valami készülődik odakint.

08.jpg

Az idegen faj támadásra készül, Boma szerint nekik kell előbb támadniuk, mert így kivívják a primitív lények tiszteletét. Spock bármilyen logikusnak is tartja a támadást, nem támogatja az ismeretlen lények lemészárlását, inkább meg akarja őket ijeszteni. Útnak is indul Spock két tiszttel, a fiúknak nem tetszik továbbra sem, hogy nem akarják megölni a rájuk támadó idegeneket. Két jól irányzott lövéssel megfélemlítik a primitív lényeket, egy ideig le vannak tudva. Spock és Boma visszatér a komphoz, Gaetano ott marad őrködni.

09.jpg

Scotty jó hírrel várja vissza az elsőtisztet, a fézerek átalakításával esetleg ki tudnak jutni a bolygóról, csak hát akkor védelem nélkül maradnak. Spock elfogadja a javaslatot, McCoy nem örül a fézerek elvesztése miatt, de a vulkáni közli, hogy ha 24 órán belül nem jutnak ki innen, akkor az Enterprise itt hagyja őket, akkor meg már mindegy hol vagy hogyan halnak meg. Közben az anyahajón sikerült a transzportert üzembe helyezni, Kirk azonnal le is küld három csapatot, igaz már csak a szerencsében bízhatnak, hogy találnak is valamit.

10.jpg

Spock terve nem vált be, az idegenek hamar visszatértek, Gaetano-ra rá is támadnak. Spock elindul megkeresni az eltűnt tisztjét, egy sziklán talál rá, visszaviszi a komphoz a holt Gaetano-t, miközben dárdákkal dobálják meg. A hajóban a vulkáni teljesen tanácstalan, nem ezt a viselkedést várta volna el az idegenektől. Még inkább összezavarodik Spock, amikor is az egyik idegen kővel kezdi el szétzúzni a Galileo-t.

11.jpg

Az ionvihar lassan csendesedik, így az Enterprise fedélzetén kezdenek az eszközök helyreállni. Farris érkezik meg a hídra, közli is, hogy már csak 2 órája és 43 perce van Kirk-nek, hogy megtalálja az embereit. A Galileo-ba továbbra is beakarnak jutni az idegenek, Spock-nak támad egy ötlete, vezessenek áramot a külső burkolatba. A terv bevált, a primitív lények egy időre visszavonulnak. A vulkáni kiadja a parancsot a további könnyítésre, Boma temetni szeretné társát, Spock nem tartja túl jó ötletnek, de végül csak beleegyezik.

12.jpg

A hídon vagyunk, az egyik csapat visszatért, de súlyos veszteséget szenvedtek, őket is megtámadták az idegen lények. A csapatvezető szerint nem sok esély van arra, hogy a Galileo utasai túléljenek itt, Kirk ezt nem akarja hallani. Farris érkezik meg, lejárt az idő, átveszi a parancsnokságot. Jim kelletlenül rendeli vissza a maradék csapatokat, valamint a Columbus felderítő kompot.

13.jpg

Scotty jelenti, hogy még 8 perc és felszállhatnak, talán pár órát tudnak a levegőben maradni, majd épségben visszaszállni. Spock nem tartja túl fényesnek ezt az ötletet, majd kiadja a parancsot a temetés megtartására. Közben az Enterprise fedélzetére visszatért az összes felderítő, indulhatnak a Makus III felé. Kirk kiadja az utasítást a leglassabb elindulásra, és az összes érzékelőt a Taurus II felé irányítja.

14.jpg

A temetést félbeszakítja az idegenek támadása, Spock-ot eltalálják egy kővel, csapdába esik. Boma és McCoy kiszabadítja, de nem sok köszönetet kapnak érte. Scott indítja a berendezéseket, de az idegenek visszatartják őket, Spock kiadja a parancsot a teljes meghajtásra, a főgépész nem tartja túl jó ötletnek, át is adja rögtön az irányítást. A komp végül elemelkedik, vulkáni immár bolygó körüli pályán kiosztja a tisztjeit, ott kellett volna őt hagyniuk. Kiderül, hogy csak egy körre, vagyis 45 percre elegendő üzemanyaguk maradt, utána elégnek a visszatéréskor, mert nincs elég a landoláshoz sem. McCoy jót is lát a helyzetben, legalább Spock parancsnokként hal meg.

15.jpg

A vulkáni nem bír tétlenül ülni, teljes meghajtásra kapcsol, de így már csak 6 percig tudnak bolygó körüli pályán maradni. A hídon Sulu észreveszi a Galileo által kibocsátott égésterméket, Kirk azonnal kiadja az utasítást a visszafordulásra, valamint készenlétbe helyezi a transzporter állomást. Scotty-nak leesett, hogy mit tett Spock, de a vulkáni nem lát sok esélyt rá, hogy észrevették a jelzést. A Galileo zuhanni kezd, az utolsó pillanatban sikerül az utasait eltranszportálni. Uhura jelenti, hogy épségben megérkeztek, Kirk ki is adja a parancsot a maximális meghajtásra a Makus III felé.

16-1.jpg

16-2.jpg

A hídon, immáron a teljes legénységgel, Kirk és McCoy Spock vérét kezdi el szívni, felemlegetik a vulkáni utolsó elkeseredett cselekedetét, és hát ez emberi érzésekre vall. Spock szerint rendkívül logikusan cselekedett, nem ismeri el, hogy szinte emberi volt. Jim rendkívül makacsnak tartja vulkáni elsőtisztjét, majd az egész legénység nevetésben tör ki.

17.jpg

Címkék: star trek tos
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2014.10.02. 18:09:35

Köszi a hv.-t! :-)
Attól függ milyen sürgős az a gyógyszerszállítmány. Ha éppen járvány van a Makus3-on, akkor a betegeket nem dobná fel, hogy az Enterprise megvizsgálhat egy kvazár-izét. Az óriásokból ilyen keveset mutattak? :-)

Kapitánylány 2014.10.03. 08:10:56

@Pácsó Ármándó: sejtettem, hogy le kellene írnom! :) Az Új Párizson van járvány, és a Makus III bolygón volt az átvétel a gyógyszereknek, de a találkozó csak 2 nap múlva lett volna esedékes.

Pácsó Ármándó 2014.10.03. 14:45:48

@Kapitánylány: Aha! Enélkül nekem egy kicsit kusza volt. Köszi! :-)

Vodka Narancs 2015.02.01. 10:57:42

@Pácsó Ármándó: Eredetileg többet mutattak volna belőlük, pl. volt közeli az arcukról, de a csatorna illetékesei (akkori mérce szerint) túl rémisztőnek találták őket és ezért ki kellett ezeket vágni.

Pácsó Ármándó 2015.02.01. 12:04:43

@Vodka Narancs: Köszi! Sokat változott azóta a mérce!
süti beállítások módosítása