Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Konyhafőnök 1x18 - Akarásnak is nyögés a vége

2014. szeptember 25. 11:00 - oharozsabimbolehetnek

Ma a körmérkőzések utolsó részét láthatjuk, a sárgák és a zöldek játszanak. A zöldek még hétfőn szereztek 1 pontot a “szívtipró gimi” ellen, a sárgák pedig kemény 5 pontot lőttek a tegnapi versenynapon. A kékek már voltak kétszer, nekik 6 pontjuk van, és nem is lesz több.

Zé üdvözöl mindenkit, és már nem mondja el a játékszabályokat, csak a pontállást, és azt, hogy bármelyik csapat nyerhet még, semmi sincs veszve. Húznak, az első körben Attila és András lesz a főnök. A ládában feta, mozzarella és zöldségek vannak. A kapitányok borítékot húznak, egyik zöld, másik piros. Közben Zé és Józsi elővesz két ládát. Attiláé a piros boríték, ő kapja tehát a piros összetevőket tartalmazó ládát pluszban, András pedig a zöldet. Az egészből előételt kell csinálni, csak azon alapanyagok felhasználásával, amik a dobozban vannak.

Attila megint kezdi az öntömjénezést, most már kezd annyira idegesítő lenni, hogy fel tudnám pofozni, de nyilván ez a cél. A zöldeknél Kányalánya hamarabb kapcsol, mint a srácok, és gyorsan elhadarja, hogy nézzen ki, amit főznek. Vagyis megint ő mondja meg, mi legyen. 

Screen Shot 2014-09-24 at 10.56.54 PM.png

Marci dinnyét magoz, de nem túl gyorsan, Attila sürgeti kicsit, közben a hónalja alatt utasításokat ad Kálminak. 

Screen Shot 2014-09-24 at 10.59.19 PM.png

Kányalánya szerint neki most okosnak kellett lennie, és nem hagyni magát megvezetni. Nem is értem, miről beszél. András egyelőre nem zavartatja magát, hogy nem ő mondja meg a frankót, munkába fojtja bánatát. Zé meg is kérdi tőle, hogy akkor most mi van. András szerint túl fiatal, hogy irányítson, ezért nem fogadják el őt. Zé drukkol neki, hogy valóban konyhafőnökké váljon. Később a túloldalon Attila azt magyarázza Zének, hogy közösen találták ki a dinnyelevest, és ma kicsit finomabb főnök lesz, mint tegnap. Vissza a zöldekhez, ahol András próbál a sarkára állni, de Kányalánya természetével nehéz együtt létezni. Össze is vitatkoznak, mert a csaj olyan dolgokba ártja magát, amihez az ég világon semmi köze. A szája jár, nem a keze. Józsi mindeközben megdícséri Atit, hogy szépen, nyugodtan dolgozik, aztán figyelmezteti, hogy ne desszertet csináljon az előétel helyett. Átsétál a zöldekhez, ahol tesz pár megjegyzést a kajára vonatkozóan, de mivel Kányalánya válaszol neki, hozzáteszi, hogy ezt a konyhafőnöknek mondta, és szeretné, ha András irányítaná a munkát. 

Screen Shot 2014-09-24 at 11.00.54 PM.png

Erre rögtön ketten vágják rá, hogy de hát ő irányítja, ami kicsit átlátszó.

Séfúr közben visszabandukol a zsűripulthoz, és elmeséli, hogy a zöldeknél komoly feszkó van, és András nem áll a sarkára. Kányalánya olyan hangnemben osztogat utasításokat, amit szerintem senkivel szemben nem lenne szabad megengednie. Péter az egyetlen, akinek esze is van, és azt mondja a kamerába, hogy szerinte a zsűri azt is fogja nézni, hogy ők beosztottként mennyire működnek a saját szerepük szerint. Jó reggelt! Kányalánya közben tovább pattog, hogy ezt így nem lehet. András pedig gyorsan rávágja, hogy ezt így tényleg nem, úgyhogy jó lenne, ha a saját feladatával foglalkozna. Hoppá! Közben a sárgáknál is elszabadul a pokol, mert Marci valamit nem kötött be. Ati megint káromkodik, mint a kocsis. Marcin látszik, hogy nem tudja hová tenni a dolgot, tétován sétálgat. Az idő közben lejár, hozzák kóstoltatni a tányérokat.

A zöld csapat spárgával, brokkolival és citrusos sajtmártással kínált gnocchit hoz.  A spárga bágyadt, Kányalánya arcára kiült a naugyemegmondtam. 

Screen Shot 2014-09-24 at 11.02.45 PM.png

Terriernek amúgy ízlik a mártás és a gnocchi is. Józsinak is feltűnik a kókadt spárga, el is magyarázza gyorsan, hogy kell jól csinálni, majd hozzáteszi, hogy egy sűrűbb szósz is jó lett volna. Kányalánya közben tovább veri a tamtamot a riportszobában.

A sárga csapat dinnyekrémlevest készített fetamorzsával és gránátalmás grillázzsal. Zé szerint a dinnyegolyó marha jó, de a leves sajnos iszonyú édes lett. Józsinak tetszenek az arányok, de a leves nem elég karakteres. Az első kört a zöldek nyerik, így 1-0, összesítésben meg 2 pontjuk van. András szerint inkább szerencséjük volt.

A második körben egy leves van a bura alatt, aminek nem értem a nevét, úgyhogy segítségül hívom az internetet, és kiderül, hogy Tom Ka Gay leves. Életemben nem hallottam róla, de ez nyilván a levest kevéssé érdekli. Nem vagyok vele egyedül, Ati sem látott még ilyet. A csapatkapitányok Marci és Kányalánya. A pulton van minden, ami kell hozzá, sőt még egy kicsit több cucc is a beugratás kedvéért. A zöldek választhatnak, hogy marad náluk a leves, és folyamatosan kóstolhatják, és a sárgáktól meg egy perc után elveszik vagy a zöldek két alapanyagot megkapnak, ami elengedhetetlen, de nehéz kiérezni. Kányalánya harcos némber, ezért a sárgákkal akar kibaszni, el is veteti gyorsan a levesüket. András nem akar bosszút állni, elvonul húst szeletelni, mert ezt a feladatot kapta a főnöktől. 

Screen Shot 2014-09-24 at 11.04.38 PM.png

Józsi jelenik meg, és rákérdez, hogy lesz szaftosabb a hús. Arra jutnak, hogy egy darabban kell hagyni. Hahahaha! Séfúr szerint ez az eddigi legkiegyensúlyozottabb feladat, mert a vezetőkben megbíznak. Míg a sárgák azon gondolkoznak, hogy vajon mi kerül a levesbe, a zöldek serényen dolgoznak. Jön Terrier. Kányalányától érdeklődik, hányadik Tom Ka Gay levese. A csaj nem aggódik, mert Péter otthon van a keleti ízekben, a hat pontot tűzték ki célul. A sárgáknál a fokhagymára kérdez rá kritikusunk, ami vagy van benne, vagy nincs, de a választ nem tudja senki a csapatból, Terrier meg nem mondja el. 

Screen Shot 2014-09-24 at 11.06.01 PM 1.png

Marci közli Atival, hogy ha ez nem sikerül, kirúgja. Ezen jót röhögnek. Szimpatikus, hogy ők együtt dolgoznak, teljesen egymásra támaszkodnak, senki nem játssza el az okostojást. A zöldeknél nagyobb az önbizalom, de Kányalánya nem hagyja Péternek, hogy a saját verzióját csinálja. Nekiállnak tálalni, díszítgetni, aztán letelik az idő is.

Screen Shot 2014-09-24 at 11.08.12 PM.png

Először a sárgák jönnek, izgulnak is rendesen. Zé szaglászik, és tetszik neki, amit érez, de az íz nem elég kókuszos szerinte, és kilógnak a savak. Terrier szerint vibrálni kell az ízekkel, mint egy zenedarab, de ez csak egy oktávot tud, de amúgy kellemes leves. Szerintem jók voltak, bár én nem kóstoltam a főztjüket. A zöldek levesében Zé szerint tökéletes a vibrálás. Viszont sok a halszósz, ettől sós lett. Józsi szerint mivel a csirke nem ugyanabban a levesben főtt, íztelen. A zsűri a második feladatot ismét a zöldeknek ítéli. 3-0, összesítésben 3-5.

Screen Shot 2014-09-24 at 11.10.13 PM.png

A harmadik feladatért 3 pont jár, ezzel lehet fordítani. Kálmán és Péter lesznek a nagyvezírek. A zsűri asztalán hatalmas sajttál, ebből kell majd hármat kiválasztani, amikből három adag főételt kell főzni. 

Screen Shot 2014-09-24 at 11.10.57 PM.png

A zöldek ismét befolyásolhatnak, mert megnyerték az előző kört. Dönthetnek, hogy ők választanak először, vagy kapnak segítséget két olyan alapanyaggal, ami a sajtokhoz nagyon passzol. Ők először szeretnének választani. Mennek is a pulthoz, és vesznek három sajtot, ha megvertek, se tudom leírni a nevüket. A sárgák a maradékból választanak olyanokat, amiket legalább értek, még ha megmutatni egyiket se tudnám. A többi alapanyagot a piactérről szerzik be. Fut mindenki, agyalnak rendesen. Aztán felszaladnak a helyükre, és kiosztják a feladatokat. Kányalánya csatakiáltásaitól a falra mászom. Kálmiék mindent egy lapra tettek fel, elég bonyi kaját találtak ki, nem tudom, mennyire lesz rá vevő a zsűri. A zöldeknél is elég összetett lesz az étel, ráadásul teljesen vegetáriánus. Zé a zsűripultnál a többieknek arról beszél, hogy mennyire tetszik neki a sárgák összetartása. Józsit érdekli, hogy ki dolgozik a legtöbbet a zöldeknél. Zé szerint Péter a kreatív igazgató, András pedig a kulimunkára van befogva, aminél nem zavarja a nagyok játékát. Andrásnak nem tetszik az alja meló, ki is akad az édesburgonyára, és nem szedi apróra a brokkolit. Ja, meg a csumát is rajtahagyta a valamin. C-c-c-c! 

Screen Shot 2014-09-24 at 11.12.38 PM.png

Kálmi teljesen átszellemült, látszik rajta, hogy abszolút fókuszált, nem lehet kizökkenteni. A Séfúr jön körbe most, mert már nem bír nyugton lenni. Figyelmezteti a sárgákat, hogy legyen  tökéletes a kaja. A zöldeknek is kommentál, túl nagy a kupi, sok az alapanyag. Megint Kányalánya válaszol. Józsi szerint a zöldek eszetlenül vállalták túl magukat, és nincs koncepciójuk. Terrier ezen nagyon meglepődik, ő azt hitte a zöldek ennél összeszedettebbek. Kálmi jól tartja kézben Atit, nagyon feszesen, keményen irányít, jó nézni. Péter ezzel szemben halálosan kiakad azon, hogy Kányalánya nem hajlandó hátralépni, miközben ő tálal. Ez a csaj egyszerűen nem érzi, hol a határ. Az idő lejár, jön a kóstolás.

A zöldek érkeznek grillezett kecskesajttal, langyos zöldségekkel és sajtos égetett tésztával. Séfurat ez a grugere egy francia étteremre emlékezteti. A bóktól Kányalánya elsírja magát. 

Screen Shot 2014-09-24 at 11.15.48 PM.png

Csak azért nem zokog fel hangosan, mert Józsi folytatja: a tányér többi része értelmezhetetlen. Terrier szerint ez egy zöldség szerpentin, ami egyenként működik, együtt viszont elvesznek a karakterek. Na, nézzük a vagány sárgákat! Diós gnocchit főztek bundában háromféle sajtöntettel. Zének ízlik. Kányalánya arcikifejezéséről oldalakat lehetne írni:

Screen Shot 2014-09-24 at 11.32.41 PM.png

Józsi elégedett a tányérral, de kicsit száraznak érzi. A zsűri elvonul, és a kisszobában beszélgetnek arról, ki lett konyhafőnök és hogyan. Andrásnak nem sikerült, Péterre csak a szakmai hitelessége miatt hallgatnak. Terrier mondja ki, amit mindenki gondol, hogy Kányalánya egyáltalán nem irányítható. Ati a másik oldalon viszont komoly meglepetést okozott. A három pontot nehéz odaítélni bárkinek is. Végül a sárgák kapják, és most először örülök annak, hogy Ati is örül. Kányalánya sír, mert ő aaannnyira akart, és aztán ez lett a vége. 

Screen Shot 2014-09-24 at 11.19.58 PM.png

Holnap ismét egyéni verseny lesz, ahogy néztem a két gyengébb pontszámú csapat tagjai küzdenek majd a bentmaradásért. Lesznek férfikönnynek is, csak az jöjjön, aki bírja az ilyesmit.

30 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duke Silver 2014.09.25. 11:21:56

Kányalányát megkéseltem volna a többiek helyében... Télleg, azt lehetett volna, h mondjuk András, mint "konyhafőnök" kiküldi a p*csába, mert nem fogad szót?
Azt szeretném látni,h Kányalánya kerüljön egy csapatba Atival, akinek minden utasítását teljesítenie kell... :D :D :D

mosca.della.frutta 2014.09.25. 18:17:33

bicskanyitogató stílust enged meg magának ez a lány, még egy olyan birkatürelemmel megáldott nézőnek is, mint jómagam, kedve támadt megegyengetni a képét egy szívlapáttal... csodálom a fiúkat, hogy ilyen bölcs nyugalommal viselték azt, ami nézőként is vérlázítóan idegesítő volt, jókora respect érte.

mosca.della.frutta 2014.09.25. 18:19:33

kedves wannabe-rózsabmbó, roppant szórakoztatóak a hogyvoltjaid, gratula hozzájuk és köszi! :)

mosca.della.frutta 2014.09.25. 18:30:40

ja, és az mindenkinek megvolt, hogy lazán lejózsizta a Séfurat a Kányalánya? én enyhén (eléggé) durvállottam, a másik megjegyzésem még, hogy az a bizonyos grugére... na azzal nagyjából vért izzadtam, mire megtaláltam rá a megfejtés (még az adás alatt, és a HV előtt), hogy azt miért nem lehetett simán sajtpuffancsként legalább egyszer megemlíteni, hogy a mezei néző is értse..?

mézescsók 2014.09.25. 18:40:44

@mosca/della/frutta: Emellett akkora a képe-, mint a Burdzs Kalifa. Jó, jó, kell némi egészséges szakmai öntudat, de azért a kis hölgy nagyon úgy nyilatkozik, mintha lefőzné a szakma krémjét.Nyilván jól főz. Hozzám képest feltétlenül, de egy kis szerénység csak javítana rajta Mindezt annak ellenére fenntartom, hogy én szerényen is csak egy átlagosan főző nő vagyok. Még akkor is, ha 10 millió a tét, amiért már érdemes küzdeni, ez tény. (És mindez kb. Attilára is igaz, bár Ő néha percekre képes mások aládolgozni.)
Péternek pedig respect.

oharozsabimbolehetnek 2014.09.25. 19:22:52

@mosca/della/frutta: köszi! (irul-pirul) amúgy én is hallottam, hogy lejózsizta a séfurat, de ahogy @mézescsók: is mondja, ha egy kicsit nagyobb szakmai alázattal és szerénységgel állna a dolgokhoz, akkor ezerszer szimpatikusabb lenne, és talán még úgy is drukkolnék neki kicsit, hogy ő már szakács, tehát nyilván ez a verseny nem arra kell neki, hogy ezt bebizonyítsa. Attila, ha felnéz a másikra, mint Kálmira pl, akkor teljesen alá tudja magát rendelni neki. a grugére meg azért nem sajtpuffancs, amiért az első adások egyikében a bura nem bura volt, hanem cloche. Mert az olyan procc :)

egyemakisszíved 2014.09.25. 21:29:32

@mosca/della/frutta: @oharozsabimbolehetnek: Miért, mi is józsizzuk a Józsit, pedig mi aztán nem is ismerjük. Ők meg ha a keresztnevükön szólítják egymást, az lenne a furcsa, ha műsor kedvéért áttérnének másra. Séf úr sem mondja neki, hogy hölgyem vagy versenyző kisasszony. Én meg pont most kezdek el drukkolni Rozinának. Mit össze ravaszkodik, érdekes helyzeteket hoz létre. Ha harc, hát legyen harc. Lilla meg félreáll, meg feladja. Rozina meg: ha versengés kell, akkor itt van, nesztek.

Duke Silver 2014.09.25. 21:34:02

@oharozsabimbolehetnek: Sztem itt Goldenboy-Attiláról volt szó, nem Ügyifogyiról.

wakondok 2014.09.25. 22:45:28

akkor vonjuk le a megfelelő konklúziót: Kányalánya egy visszataszító féreg, aki nem tud tisztességgel veszíteni.

mézescsók 2014.09.25. 23:12:26

@wakondok: Inkább tisztességgel játszani.

egyemakisszíved 2014.09.26. 13:39:51

@mézescsók: Nana. Ez nem egészen úgy van. Mivel a konyhafőnöki kinevezéseket a csapatjátékban a véletlen generálta, nem a szakmai tudás vagy a vezetői képességek volt az elbírálás alapja, nem biztos, hogy a megfelelő ember került magas posztra. Péter például gyenge a tálalásban, így aztán mikor Rozinát elkapja a versenyláz, persze, hogy igyekszik nyúlkálni, hogy biztosan nyerjenek. Az lett volna érdekes, ha a két macsóval került egy csapatba, Attilával és Tamással, nézhettük volna, ahogy gyilkolják egymást. Nekem eddig úgy tűnt, hogy a zsűri az értékelésnél ugyan adott visszajelzést a csoportmunkáról és az abban való egyéni teljesítményekről, de a továbbjutásnál az étel számított mindig. Legfeljebb hozzátették, hogy csoda, hogy elkészült. De lehet, hogy a döntőben, a konyhafőnök cím odaítélésénél majd valaki orra alá dörgölik a vezetői alkalmatlanságát és kénytelen lesz a 2. hellyel beérni.

mézescsók 2014.09.26. 16:35:21

@egyemakisszíved: A csapatjátékban mindhárom játékos volt konyhafőnök, a véletlennek tehát csak annyiban lehetett szerepe, hogy ki, melyik feladatnál volt főnök. Nehézségi különbség az egyes feladatok között lehetett (pl. a non plus ultra igencsak szöszölős édesség), de az relatív, hogy kinek mi a nehéz. Az elbírálásnak tehát tényleg nem az alapja volt a szakmai tudás és a vezetői képesség, hanem inkább a célja, pontosabban a vezetői képesség és a szakmai tudás felmérése.
Az tény, hogy a csapatok versenyeztek egymással, ebből a szempontból még érthető is lehetett volna Kányalánya túltengése a csapat érdekében, de ez nála csak másodlagos volt. Bár saját magát jó csapatjátékosnak mondta, de nem úgy viselkedett. Hogy András egy lassú tutyimutyi alak, de a korrektség, a tisztességes játék jegyében tudomásul kell venni, hogy adott feladatnál kinek, hol a helye. Rozina pedig téveszmében volt, ez a műsor nemcsak róla szólt. A főzés mellesleg csapatmunka - mármint egy nagy konyhán, nem az enyémben - és aki csapatban dolgozni nem tud, abból nem lesz jó főnök sem. Szerintem. (Tudom, hogy a konkrét műsorban nem konyhafőnöki státuszt lehet nyerni, tehát a véleményem általános.)
És illik tudomásul venni, hogy amikor a csapat teljesítményét mérik, akkor csapatmunka van, amikor pedig az egyéni teljesítményeket, akkor nem. És ezzel a mentalitással még akár veszthet is.
Spoilerezni pedig nem akarok, de a tegnapi adás Rozina jelleméről és a becsületes játékról való elképzeléséről mindent elmondott.

egyemakisszíved 2014.09.26. 17:57:14

@mézescsók: Rozina azt mondta, hogy szívesen játszik csapatban, ha ő választhatja meg annak tagjait, ez talán minden konyhafőnök megengedheti magának, ha már tényleg van saját konyhája. :) Akkor nyilván olyanokat választana maga mellé, akinek megbízik a tudásában és jól tudnak együtt dolgozni. Az, hogy ebben a versenyben a másik játékos akadályozása lehetséges, nem Rozina találmánya, hanem a szerkesztőké. Ők voltak azok, akik ezt az opciót sorozatosan felkínálták a győzteseknek jutalomként (pl. kevesebb idő, kevesebb nyersanyag az ellenfélnek). Annak, aki biztos a saját tudásában, racionálisan jobb választás lehet, mivel hasznosabb lehet számára, hogy a verseny egy rövid részében való győzelmét és az ezzel járó jutalmát valós előnyre váltsa a verseny egészét tekintve, mintha pl. segítséget kérne magának. A másik akadályozása egy csomó társas játék bevett szokása, ahol csak egy nyertes lehet. Elég, ha csak kockás papíron amőbázol a padtársaddal, ott sem engedheted, hogy nyugodtan építkezzen, ha nyerni akarsz benne. Rozina csak kreatívan alkotott egy újabb lehetséges hátrányt a vetélytársaknak, de csak azokat érintette, akik jogosulatlanul igénybe akarták venni az ő egyszemélyes nyereményét, amit megérdemelten nyert el, és kizárólag ő kapta.

mézescsók 2014.09.26. 19:42:37

@egyemakisszíved: Azért, mert Rozina mondja, én nem vagyok köteles elhinni, hogy szivesen játszik csapatban, ugyanis pont az ellenkezőjét csinálta. Helyesbítek: több akciója volt, ami ennek az ellenkezőjére utalt. Ha VAN saját konyhája, megválaszthatja a társait, de itt nem volt. Ha pedig nem tudok változtatni a körülményeketn (hogy én választhassam meg a társaimat), akkor a körülményekhez való hozzáállásomon vátoztatok (azokkal dolgozok együtt, akiket kaptam).Épeszű és korrekt csapatjátékos egy csapatjátékban a csapata győzelmére törekszik, mert a tét az volt, hogy együtt juthatnak tovább, nem egyedileg. A személyes villantásokra az egyéni játékban van lehetőség.
Tény, hogy a játék egy-egy szakaszában egyes játékosok a többivel szemben előnyt élveztek és hozzáteszem, megérdemelten. A kreatívan alkotott lehetséges hátrány okozásáról majd akkor írok, ha odaérünk (guazpacho).

egyemakisszíved 2014.09.26. 21:22:33

@mézescsók: De hát pontosan arra törekedett végig, a győzelemre, a továbbjutásra, az eredményességre, ennek érdekében áldozta be az engedelmességet. Ha jól értettem, Rozinának az volt az elképzelése, hogy még ha a sors keze lelassult vagy kevés esztétikai érzékkel megáldott csapattársakat adott is számára, ő akkor is beviszi az egész bandát a hátán a döntőbe, ha már egymáshoz vannak kötözve. Végül is egy jó csatárral is lehet meccset nyerni, bár olyankor a kommentátorok nem fogják a csapatmunkát dicsérni. :)

lac64 2014.09.27. 08:39:01

@egyemakisszíved: "Miért, mi is józsizzuk a Józsit, pedig mi aztán nem is ismerjük. Ők meg ha a keresztnevükön szólítják egymást, az lenne a furcsa, ha műsor kedvéért áttérnének másra."

Ebben a szituációban Józsi a főnöke, a konyhafőnök. Mint minden más munkahelynél, lehet, hogy tegezem a főnököm, de mások előtt nem a becenevén szólítom (azt hiszem Zé sem Józsinak szólítja, hanem séf úrnak)

foxwiththegloves (törölt) 2014.09.27. 11:40:56

@mézescsók: ez a vélemény bármilyen hivatalos helyen, munkakörben megállná a helyét, na de ez egy SÓműsor (lásd X-faktor és társai). Nyilván a szakmai szempontok mindig hátrébb fognak kerülni a SÓelemekkel szemben, és ebből a szempontból Rozina kiváló karakter (csakúgy, mint PszichoAti) és értékes a műsorkészítőknek (mert jól felborzolja a nézők kedélyeit:))

mézescsók 2014.09.27. 14:52:49

@egyemakisszíved: Azt az engedelmességet igencsak fogcsikorgatva vállalta be (pl. András beszólására). Írod: "beviszi az egész bandát a hátán a döntőbe". Nekem ez a fajta mentalitás antipatikus: honnan, miből gondolja, hogy annyival különb, jobb, mint a másik kettő? András pl, szerintem nem rossz, csak pokolian lassú, Péter pedig kifejezetten jó szakács, viszont nem annyira harsány és egoista, mint Kányalánya.A Józsizással kapcsolatban meg @lac64: véleményét osztom.
@foxwiththegloves: Hát persze, hogy showműsor mindenféle karakterrel. Én pedig mezei nézőként ezekről a karakterekről mondok véleményt. És nem tudok, nem is akarok elrugaszkodni saját magamtól, a természetemtől és az ebből adódó látásmódomtól.

egyemakisszíved 2014.09.27. 15:38:54

@lac64: Én ezt a nekünk játszott színház részének tekintem, hiszen konyhafőnököst játszanak a nekünk. Nem hinném, hogy kamerákon kívül Zé séf úrnak szólítja Józsit, kivéve, ha viccelődik. Reméljük, Józsi sem komolyan mondta neki, hogy megöli, ha összetöri a nagy műgonddal készített burgonyachipsét. Nem tudhatjuk, hogy mások józsiznak-e a riportszobában, Rozina interjújából meg vagy nem lehetett, vagy nem akarták kivágni. De egy vallomás hitelességét megadja, őszinteségét alátámasztja, ha valaki úgy beszél más személyekről, ahogy magában szólítja őket, nem úgy, ahogy a formális etikett diktálja. Pl. ha rühelled a főnököt, amikor otthon beszélsz róla, nem feltétlenül hívod főnök úrnak, hanem szarjankónak, ha magadban így nevezted el. De a Hamletben játszó színész sem úgy beszél az előadásról, hogy Hamlet atyjának szelleme a mai nap kicsit mintha sápadtabb lett volna a kelleténél, mert kicsit megfázott, hanem az igazi nevén nevezi a szereplőt, ahogy szólítani szokta. Egyébként nem tudja valaki, hogy igazi éttermekben tényleg séf urazni kell-e a konyhafőnököt? És ha női séf van, aki nincs férjnél, neki milyen cím dukálna? Séf úrnő?
@mézescsók: A szakácsok végső sorrendjét majd meglátjuk, de András már kiesett, Rozina még versenyben van. Pétert meglátjuk, hol végez, de lehet, hogy ő lesz a legközelebbi távozó. Ez esetben Rozina saját magában felállított rangsora hármójuk tekintetében egybeesik a külső értékelők ítéletével, tehát az önértékelése helyes. Ami a vezetői képességeket és a feladatok ellátását illeti, a zsűri mindkét fiút gyengének látta benne, bár hozzátették, hogy Rozinát nehéz lehet vezeti. Kicsit olyan volt az ő főzésük, mint mikor a királyé a cím, de helyette valójában a királynő vagy a kancellár kormányoz. Rozina túltengése szerintem arról szólt, hogy a kajának mindenáron jónak kell lennie. Ő valószínűleg látott már éttermi konyhát belülről, tudja, hogy mi a feladata egy séfnek, és ha azt a feladatot a csoporttársak nem látják el, vagy nem időben csinálják, ő oda betüremkedik, mert haladni kell, az ételnek pedig nagyon jónak kell lennie, mert az értékelés elsődleges szempontja az. Talán nem is tudták pontosan, hogy a csapatverseny pontjai mire szolgálnak majd, hogyan befolyásolják majd a továbbjutást.

mézescsók 2014.09.27. 16:48:18

@egyemakisszíved: Ebben a hv-ben még nem tudjuk, hogy András kiesett időközben. Ekkor tehát még nem számított "vesztesnek". Péter jelenleg ugyanott van, ahol Rozina, ettől függetlenül lehet a következő távozó, mint ahogy Kánya is. Az önértékekelése - ha a játékban elért eredményt nézzük csak szempontnak - jelenleg még nincs a helyén.
Csak az a helyzet, hogy egy dolog egy játékban elért eredmény (és persze az elnyert díj) és a valós képességek. A kettő persze nem független egymástól, de én tudom, hogy te tudod, mekkora szerepe van a szerencsének, az akkori fizikai és lelkiállapotnak és még egy halom tényezőnek egy győzelem vagy vereség szempontjából. Jusson eszedbe a sportoló, aki adott napon valamiért deprimált, vagy esetleg nem is, de az abszolút esélytelen versenytársa olyan napot fog ki, amilyet később az életében sose. A konyhában is előfordul, hogy az ember eltolja a kaját, amit 96 milliószor főzött már, hogy elsóz vagy elfelejti a fűszert, hogy ragacsos lesz a rizs, pedig tud rizst főzni, stb. Aztán ott van még az ízlés is. Nem. hiszem pl., hogy Marci fog nyerni, pedif nekem ő a legszimpatikusabb. És nemcsak azért, mert szeretem a vizilabdát, hanem azért is, mert én az egyszerű, nem túlcsicsázott, egyértelmű és markáns ízeket szeretem.Ebben és más főzőműsorokban ez viszont nem nyerő.És persze, hogy jó ízlésesen tálalt kaját enni, de nekem - hangsúlyozom, hogy nekem - nem a legfontosabb, azt már nem is említve, hogy egyrészt ez is ízlés kérdése, másrészt van akinek van hozzá érzéke, van, akinek nincs.
Rozin"a túltengése persze, hogy azért szólt, hogy a "kajának mindenáron jónak kell lennie", és még ugyanilyen mértékben azért is, hogy Ő, Ő, Ő... szerepelhessen, irányíthasson.
Nem tudom, hogy Kányalánya látott-e belülről konyhát, de ekkora egóval kétlem, hogy jó séf lenne. Figyeld meg, az igazi szakmai kiválóságokban, zsenikben, igazán nagy vezetőkben, egyéniségekben mindig van egy halom bizonytalanság, mások iránti tisztelet és segítőkészség, szerénység. Botorság lenne persze mindezt egy showmúsor szereplőjétől elvárni, de azért jó lenne, ha legalább csírájában mutatkozna a hölgyben az előbbiekből bármi is.
És még valami: én nagyon kedvellek téged, mindig olvasom a hozzászólásaidat. Eztán is fogom, és ha lesz véleményem. le is írom. De bocs: nekem Rozinából ennyi bőven elég volt, nekem nincs benne több. És ne értsd félre: úgy gondolom, hogy a nő nyilván jól főz, kreatív, tény, hogy sokat tud a gasztronómiáról, stb., ám a viselkedése nem az én ízlésem szerint való. Ennek ellenére, ha győz, nem fogom úgy gondolni, hogy nem érdemelte meg. Legfeljebb úgy gondolom, hogy én másnak adtam volna a fődíjat. És tudatában vagyok annak, hogy az én magánvéleményem ebben a dologban nem tényező.

Sparafucile 2014.09.27. 18:24:30

Nuray Attila is lejózsizta a Séfurat a második héten. De az tény hogy Rozina elviselhetetlen, igazán leszállhatna a magas lóról.

egyemakisszíved 2014.09.27. 19:04:42

@mézescsók: Akkor nem is különbözünk olyan nagyon, mert mindkettőnknek ugyanaz a pasi tetszik, Marci, neki drukkolunk. :) De én még Rozinának is, ha már bent maradt hírmondónak a női nem képviselői közül. Azért elég érdekes, hogy Tamás, aki hasonló viselkedést mutatott be a csoportmunka közben, mint Rozina, nem váltott ki ilyen felzúdulást. Nem akarta megkéselni senki (jó, tudom, csak vicc volt), nem nevezte senki féregnek, nem vonták kétségbe a tisztességét. Miért épp neki kéne neki megtanulni veszíteni? Mitől olyan nehezen elfogadható egy nő, aki bírja, szereti versengést, győzni akar és magasra értékeli magát. Amúgy volt vele egy riport a Fókuszban, ahol arról beszélt, hogy sokáig mindig szakácsként látta magát egy konyhában, aztán Olaszországban rácuppant a borokra. Egy borász mellett sétált egy szőlőben az interjú közben, akivel együtt dolgoznak. Na, arra a pasira úgy nézett közben, hogy nehezen tudnám elképzelni, hogy az ő kezéből is ki akarná csavarni az alkohol fokmérőt, mert ő jobban tudja. :)

- SunDisc - 2014.09.27. 19:41:03

Tulajdonképpen miért volt jó a csapatmegmérettetés? Nem derült ki, hogy mi a tétje az egésznek...

Aki jobban tájékozott, az ossza meg :)

Köszi!

mézescsók 2014.09.27. 21:29:20

@egyemakisszíved: Marci akkor lopta be magát a szívembe, amikor sokallták az adagjait és valami olyasmit morgott, hogy próbálna kevesebbet adni a csapattársainak. s akkor láttam magam előtt a vízilabda válogatott tagjait: 2 m és 100 kg/fő!!! És ebédre három pótty valami...
Emellett az egyik legfejlődőképesebb fazonnak tartom. A műsor elején megállapították róla, hogy ügyes, de nem előkelő étterembe, hanem kifőzdébe való (egyszerű ételek, egyszerű ízek, méretes adagok). Amellett, hogy imádom a jó kifőzdéket és ettem már minősíthetetlen kaját nívós helyen is, megjegyzem, hogy Marci az egyik, aki sokat változott, az ételei egyre inkább megfelelnek a zsűri és az éppen aktuális "közízlés" szerint trendi színvonalnak.
Voltak még néhányan hatalmas arccal a versenyzők között (pl. Attila és Ati, az elején Kálmán és a bloggerina, akinek most nem jut eszembe a neve, stb.), nemcsak Tamás. Viszont a pasik a külsőségeket jobban uralják. Míg Rozina pofákat vág, méltatlankodik, addig Tamás felveszi a pókerarcot és csak a riportokban adja elő magát. Attila sem volt kisebb arc, ellenszenves nekem mégis akkor lett, amikor elkezdett magyarázkodni és színészkedni az ítészek előtt. Meg is jegyezték neki, ha jól emlékszem, Terrier. Ati szintén nagy arc, de nem nézi le a játékostársait, Kányácska viszont igen, vagy rosszul emlékszem.Szóval szerintem a pasasok kevésbé harsányan arcoskodnak, ezért elviselhetőbbek. Nem jobbak, elviselhetőbbek.

@- SunDisc -: Szerintem azt akarták felmérni, amiről egyemakissziveddel polémiáztunk: ki mennyire tud csapatban dolgozni. Ugyan nem konyhafőnöki állás a tét, de a díjat mégiscsak a legjobb konyhafőnöknek adják, azt meg hol tudnák a legjobban felmérni, ha nem csapatjátékban? Ez egyébként lehet tévút is.

egyemakisszíved 2014.09.27. 23:19:13

@mézescsók: És milyen nagy mancsa van Marcinak! Szeretek olyan férfival kezet fogni, akinek a keze beborítja az enyémét, mégsem akarja összeroppantani! :) Szerintem itt már mindenki nagyon jól főz, valószínűleg ha megkóstolnánk az ételeiket, mindegyikre azt mondanánk, hogy finom, kár, hogy nem tehetjük (nyami). Így kénytelenek vagyunk a zsűri ítéletére hagyatkozni és elhinni, hogy ők aztán nagyon értik a csíziót, (bár Pierre még nem főzött semmit, csak dumált). 60 perc alatt én körülbelül addig jutnék, ha ilyen kajákat csinálnék, hogy elolvasom a receptet (minimum kétszer) és előkészítem a nyersanyagokat, meg felteszek főni/sülni valamit, amit nagyon muszáj. Bár lehet, hogy az segítség, hogy csak kis adagokat kell készíteniük, így hamarabb elkészülnek vele. Rozináról is mondták, hogy folyamatosan beépíti a munkájába az ételek elkészítésekor, amit hallott az értékeléskor. Tamás meg ugyanúgy bedarálta a Lillát, mikor főnöki szerepben volt, mint Rozina Andrást (ekkor még mindketten társukkal karöltve, a legnagyobb egyetértésben). Aztán amikor Péter és Attila került sorra konyhafőnökként, ugyanúgy átnyúltak a fejük felett, ha szükségét érezték, hogy ők diktáljanak (időbeosztást vagy elkészítési módot). Lilla mondta is Attilának, hogy ő a főnök, miért hagyja, hogy Tamás a fölébe helyezze magát. Tamásnak vissza is jelezték a búcsúzáskor, hogy nem sikerült tiszteletben tartania a konyhai szerepeket. Azt hiszem, egy férfi természetes tartozékaként vesszük az önbizalmat, az uralkodást, ha túlzásba is esik, könnyen elnézzük neki, legfeljebb mosolygunk rajta. Ha nagy is a mellény rajta jelenleg, tán idővel belenő, egyébként meg cuki. Egy nő meg legyen szerény és alázatos, alapból, különben nem cuki.
@- SunDisc -: Ez jó kérdés, eddig tényleg nem derült ki pontosan, a csapatverseny pontozása nem befolyásolta semennyire a döntőbe jutást. Ha a konyhafőnöki pozícióra való alkalmasságot vizsgálták vele, az számíthat igazán, hogy valaki hogyan működik a vezető szerepében, megvannak-e hozzá a képességei, hogy kreatívan alkosson, döntéseket hozzon, másokat irányítson, feladatokat osszon ki és ellenőrizzen. Tamásnak mintha a szemére vették volna, hogy nem foglalta el könnyen az alárendelt pozíciót és megpróbált Attila fejére nőni. Viszont Attilát a zsűri még versenyben tartja, tehát őt eddig alkalmasabb konyhafőnöknek látják, mint Tamást. Tehát Tamás a szemükben nem alkalmatlan főnököt próbált megkerülni, helyettesíteni. András viszont megkapta kritikaként, hogy nem tud vezetni. Meglátjuk, mi jön még. :)

mézescsók 2014.09.28. 18:13:35

@egyemakisszíved: A vízilabdát nem ping-pong vagy similabdával játszák, kell is az a nagyobb kéz. Különben egyetértek, szerintem nőies, ha egy pasinak kicsi a keze. A kis kéznél valamivel jobban zavar, ha puha és nőies. Nem arról van szó, hogy legyen kérges - bár az sem zavar -, de kifejezetten rossz érzés kezet fogni egy olyan férfival, akinek kicsi, párnás, pihe-puha kacsója van, hát még ha nedves is!!! Hát még, ha szerelmesen akarná morzsolgatni az én kezemet! A gondolat is rettenetes
Pierre szerintem nem is fog bemutatni semmit, mert ő ételkritikus. Kell, hogy tudjon főzni valamilyen szinten - ami az enyémnél nyilván magasabb -, de nála talán nem is olyan fontos, hogy mesterszakács legyen. Mindenesetre mázlista,
Én nem nagyon szeretek főzni, ezért ha mégis rávetemedek, akkor igyekszem gyorsan végezni. Van olyan kaja, amit 60 perc alatt elkészítenék, de ezek nyilván csak az egyszerűbb ételek (saláták, főzelékek, citromos csirke, mustáros szelet, lecsó, sültek, etc.), de messze nem bonyolítanám meg őket és gyanítom, hogy kinézetre is inkább Marciéra hasonlítana, nem a séf úréra. A műsorban szereplő kajákkal én sem jutnék messzebb, mint te és már most mondom, ha valaki meg akarna hívni egy főzőműsorba, hogy a halakhoz nem nyúlok!!! Még előkészítés szintjén sem!!!
Attila és Tamás "párharca" nekem óvodásszíntű volt: én vagyok az ügyesebb, nem, mert én vagyok az ügyesebb, bebbbbeeeee....Lillától többet vártam, gasztroblogger létére. Aztán az jutott róla eszembe, hogy aki nem tudja, az tanítja. Az is megvilágosodott előttem, hogy a konyhás blogokban miért szeretem jobban az olvasói kommenteket.
Valamilyen szinten én is érzem, ha nem is ennyire fajsúlyosan, mint te, a férfiak és a nők viselkedésének megítélésével kapcsolatos ellentmondást. Hogy egy pasas esetleg nagyarcú, macsó, hozzászoktunk, elvárjuk, hogy férfias, erős, határozott legyen és inkább értsen a motorokhoz, mint a csipkeveréshez. A nőkkel viszont teljesen meg vagyok kavarodva. Először is: én szerény és alázatos nőt ez elmúlt 15 évben nem láttam. Másodszor: a nők, mint mindenben, úgy ebben is átesnek a ló másik oldalára. Az nem baj, ha egy nő határozott a céljait, az elképzeléseit, azok végrehajtását illetően, ha következetesen kiáll magáért, ha felvállal dolgokat, akár a független létet, stb., de tapasztalatom szerint átmennek diktátorba, macsóbbak lesznek a legmacsóbb pasasnál. Harmadszor. a cukinak mondott nők még ettől is rosszabbak: miattuk terjednek el a női hülyeségről szóló sztereotípiák.

egyemakisszíved 2014.09.29. 12:57:53

@mézescsók: Azért Pierre megpróbálkozhatna legalább egy puding újragondolásával, hogy lássuk, mit tud. Kíváncsi lennék azokra a textúrákra!

Gia 2014.09.29. 13:21:17

@egyemakisszíved: :-))))))))))))))))))))))))))))))))

mézescsók 2014.09.29. 15:04:26

@egyemakisszíved: Én meg majd leszek az ételkritikus..

jet set 2014.10.01. 18:59:36

@- SunDisc -: A győztes csapatnak elvileg könnyebb volt a döntőbe jutni, mert 1 főzéssel is bejuthattak.
süti beállítások módosítása