Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 2x06 - A Gettysburg Address

2014. szeptember 17. 09:00 - AaannnaaA

A megfigyelőszobában ügynökeink Roya Hammad mozgását követik térfigyelő kamerák segítségével: a nő láthatóan találkozóra készül, pedig nemsokára adásban kell lennie. Terepen Max és Virgil követi gyalogosan, meg pár ügynök autóval. Nem kis macska-egér játék ez, a nő nagyon óvatos, ahogy ügynökeink is. Végül likra futnak, mert Roya egy parkbeli vízesésnél bonyolítja le a találkozót, és hiába megy Max a lehető legközelebb, a zúgástól gyakorlatilag használhatatlan a felvétel. Nem marad más hátra, mint a nő tárgyalópartnerét követni, Virgil a nyomába is lendül, de bármilyen kitartó, plusz kameraképek ide vagy oda, az ismeretlen férfi a metróban elszelel.

Brodyt az asszony ébreszti a napi betevő bogyóval (kézfájdalomcsillapítóval), és elrebegi, hogy örül, hogy ura hazajött. A nagy békülés örömére férje felajánlja, hogy kérdezhet bármit a CIA-s munkájával kapcsolatban, és ha lehet válaszol rá, ám a nő úgy dönt, inkább nem kíváncsiskodik. Helyette elmegy lányát kirugdalni az ágyából, de az nem igazán akar felkelni – tippre kezd depressziózni az előző esti balesetelés miatt.

1.jpg

A CIA-sok nagy gondban vannak az ismeretlen elvesztése miatt: látták ugyan, amikor kijött egy másik állomáson, le is lefotózták, méghozzá a napszemüvege nélkül, de az arcfelismerő rendszer semmire nem megy a képpel – a tag nem szerepel semmiféle adatbázisban. Próbálták Roya minden ismert kapcsolata között felkutatni, nulla eredménnyel. Carrie felveti az egyetlen lehetséges megoldást, ami előmozdíthatja az ügyet: hívják be Brodyt, hátha ő tudja ki a tag. Ő lepődik meg a legjobban, hogy Peter ellenkezés nélkül rábólint az ötletére azzal, hogy szíveskedjék nem bízni hősünkben.

Nicholas ezalatt díszmagyarba vágta magát, indulna melóba, mikor sms-t kap, hogy jelenése van a CIA-nál. Jessica ekkor dönt úgy, hogy kérdései vannak férje új munkájáról, tudni akarja ugyanis, hogy Brody együtt dolgozik-e szőkénkkel. „Nem” a válasz, és mindezt olyan őszinte fejjel, hogy kezdem úgy érezni, Nicholasnak simábban megy a hazudozás, mint a reggeli hugyozás. Az asszony még megjegyzi, hogy szerinte valami nem stimmel Danával, aztán az emlegetett gyerek előkerül, így apa és lánya útnak indulnak. A kocsiban Dana kínlódva nyamnyorássza a reggelijét, nem igazán van étvágya, ami amúgy teljesen érthető, persze nem a faterja számára. Bár igazából Brodynak fel sem tűnik a dolog, az jobban aggasztja, hogy egy kocsi követi mindenhova, én a CIA-ra tippelek.

2.jpg

Apja mellől kiszállva Finnhez csatlakozik beszélgetni, ám a srác nem akar az elütött nőről témázni, szerinte megállt neki más, biztos rendbejön – hagyják ennyiben a dolgot. Nem úgy néz ki, mint akit különösebben megrázott a dolog. Danát annál inkább, be sem megy a suliba, bár nem tudom a lógás mit old meg, de hát régen voltam én már kisdiák.

Nicholas megérkezik korábbi kihallgatása helyszínére, Carrie várja, sőt Quinn is itt van, akitől láthatóan (és érthetően) tart kissé. Szőkénk közli, hogy egyezségük értelmében segítenie kell, Brody pedig csodálkozik, hogy csak egy képnézésről van szó. Ja, most ennyi, máskor meg majd több lehet, jön a válasz. A nő kérdésére még beszámol róla, hogy Jessicának azt hazudta, hogy a CIA-nak dolgozik, illetve azt, hogy új munkatársai között nincs ott Carrie. Ezután a képre néz, és kiderül, hogy nem ismeri a tagot, akivel Roya beszélt. Quinn morcos, Carrie csalódott – visszateszi az ismeretlen fényképét a fali tablóra, Brody pedig automatikusan követi őt a pillantásával. Ezután kínos csend áll be, amiben Peter levágja: Nicholas nem ismeri ugyan aki a képen van, de valami mást mégis tud. Hősünk némi nyűglődés után elárulja, hogy ez így van, meglátta ugyanis a táblán a szabó képét, aki már rohadtul nem él. Mentegetőzik, hogy a halála baleset volt, ám Quinnt nem ez érdekli, hanem az, hogy a haláláról mégis miért nem beszélt? Üvöltve közli, hogy hat ember figyeli a gettysburgi üzletet a szabó visszatérésére várva, eszerint feleslegesen. Brody visszaüvölt, hogy nem tudta, hogy mondania kellett volna.

3.1.jpg

3.2.jpg

Carrie és Peter félrevonulnak egy gyors megbeszélésre, először egymást vádolják, hogy Brody miért nem mondott el legalább egyiküknek mindent a kihallgatásán, de aztán megnyugszanak, és a pozitív oldalát nézik az esetnek: Quinn elmehet egy egységgel Gettysburgbe átvizsgálni a szabó boltját. Ügynöknőnknek még egy dolog eszébe jut: ha a szabó kiesett a képből, ez az ismeretlen, akinek a kilétét nem tudják megállapítani, a helyére jöhetett, úgyhogy Brodynak ki kellene valahogy szednie róla valami infót Roya Hammadból. Peter egyetért.

Mike és Lauder egy nyomozóval jöttek el Tom Walker halálának helyszínére (emlékszünk, Brody egy kietlen aluljárószerűségben lőtte le egykori társát), de sok új információt nem tudnak meg - húsz perccel azután, hogy a nyomozó a helyszínre érkezett, megjelent a CIA és elvette tőle az ügyet. Lauder morogni kezd: biztos azért történt így, mert egy ismert személy tettét akarták elkendőzni. Mike kussra inti, de a nyomozó magától is lelép, nem kíváncsi ő efféle információkra. Lauder mondja ki, amire mindketten gondolnak, hogy Brody ölte meg Tom Walkert. Mike ígéri, megkeresi egy ismerősét a CIA-nál, és rákérdez az ügyre, bár vszg választ nem fog kapni, legfeljebb egy bólintást, hogy jól tippelt.

4.1.jpg

4.2.jpg

Dana mégsem szimplán csak lóg a suliból, mint sejtettem, hanem eljött a kórházba, ahol áldozatukat ápolják. Nem tudom hogy derítette ki a lelőhelyét, pláne azt, hogy kiről van szó – ráadásul úgy, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy egy képviselő lánya kérdezősködik, de haladjunk. Odalép a szobához, ahol a sérült fekszik, mellette az üvegablakon át a nő lánya bámulja sírva az anyját. Dana úgy tesz, mintha véletlenül járna erre, és egy orvos gyereke lenne, sikerül is némi információt szereznie a lánytól: anyja jobban volt, de hirtelen rosszra fordult az állapota – ezt megerősítendő sípolni kezdenek a gépek, és orvosok rohannak be. Dana az ájulás szélén, félőrülten rohan el, ennyit már nem bír ki a lelkiismerete.

A CIA-s megfigyelőközpontban késő este Carrie csücsül elgondolkodva, mikor Saul csatlakozik hozzá. A férfi leginkább lelkizni jött, hogy beosztottja jól van-e, mert félti, hogy újra belezúg Brodyba. Relax – jön a válasz – most már tudom róla az igazságot, nagy különbség. Saul hisz neki (a kis naiv, teszem hozzá én).

5.1.jpg

5.2.jpg

A gettysburgi üzletet megszállja a CIA, némi helyi rendőri közreműködéssel, persze be már csak a cég emberei mennek. Quinn utasítja kollégáit, hogy atomjaira szedjék szét az üzletet, kezdve az iratokkal, aztán a fizikai feltúrással – mindegy, csak találjanak valamit. Hiába a hátsó ajtón jutottak be, előbb-utóbb a helyieknek fel fog tűnni, hogy itt vannak, szóval ha valaki kérdezi, mondják, hogy adóellenőriznek. Na persze.

Brody beér a hivatalába, ám a mélygarázsban még a kocsijából sincs ideje kiszállni, mikor Carrie vágódik be mellé: feladat van. Roya Hammad az épületben tartózkodik, ki kellene szedni belőle az ismeretlen rosszfiú személyazonosságát, vagy bármit. Nicholas morcos, mert az a felállás, hogy a nőnek kell kapcsolatba lépnie vele, szóval gyanús lesz a dolog, ha csak úgy odasétál; meg amúgy sem tudja mit mondjon. Hát azt, jön a válasz ügynökünktől, hogy tegnap nálam hédereztél, és hallottál egy telefonbeszélgetést, ami egy új Hezbollah tag megjelenéséről szólt, és ezt szeretted volna jelezni – aztán majd meglátjuk, Roya erre mit lép. A férfi nem kicsit van befosva az egész várható kimenetelétől, a nő pedig próbálja nyugtatni, méghozzá ösztönösen cirógatással. Brody felkapja a vizet, szimplán Carrie machinációjának titulálja a kedvességet, nem pedig őszinte érzelemnek, úgyhogy morcosan kiugrik a kocsiból, de előtte még elkaffogja, hogy természetesen beszél Hammaddal, aztán dühösen eltrappol.

6.1.jpg

6.2.jpg

Mike már a CIA-nál van, a barátját várja némi információval Walker halálával kapcsolatban, helyette azonban Saul érkezik, és az irodájába kíséri, ahol még David Estes plusz egy plecsnikkel teleaggatott ismeretlen fejes is rá vár. Mike kissé berosál a díszes társaságtól, és bezony jól tippelt, mert virágnyelven előadják, hogy hagyja abba a kutakodást. Mikor fejjel szaladna a falnak, Saul félreteszi a virágnyelvet és világosan megmondja, hogy hagyja a fenébe a magánnyomozását, ellenkező esetben nem fogják ilyen udvariasan kérni. A férfi bólint.

Brody a nap folyamán valóban találkozik Royával a hivatalban, félrevonja és előadja az információt, amit Carrie rágott a szájába. A nő meglepődik, és visszakérdez: ügynökök most kutatják át a gettysburgi szabó üzletét, Brody sejti-e, hogy miért épp ma mentek be, mikor már napok óta figyelik? A férfinak dunsztja sincs, de a kérdés magától értetődik: „találhatnak valamit?” Roya egy „talán”-t vet oda válaszul, aztán távozik, szőkénknek pedig rossz érzése támad, miközben a jelenetet figyeli a kamerák képén át.

7.1.jpg

7.2.jpg

Dana ma eljött az iskolába, a szünetben betámadja az alelnökgyereket a hírrel: ő bizony megkereste áldozatukat, aki sajnos az éjjel leadta a kanalat, a lánya pedig árva maradt, szóval borzasztó tragédia. Finn totál érzéketlen, halkan üvöltve (!) bassza le a lányt, hogy mégis miért tette mindezt, neki és az apjának vége, ha kiderül! Végülis ő vezetett, de inkább meghal, minthogy elmondja a faterjának az egészet. Dana kétségbeesett fejjel marad hátra.

A szabó üzletét eközben nagyban forgatják fel, nézik át az iratokat, de egyelőre semmi hasznosat nem találtak. Quinnek megszólal a mobilja, Carrie számol be Brody és Hammad beszélgetéséről, arról, hogy Roya tudja, hogy az ügynökök ott vannak, de nem tudni honnan lehet erről információja. Kérdi, hogy Peterék találtak-e már valamit, ám nemleges választ kap. Carrie szerint valami jelentős dolognak kell ott lennie – Roya szavaiból ezt vette ki – de ez csak egy megérzés. Quinn így is érti a célzást, és szól Galveznek, hogy hívjon fegyveres erősítést. Hm.

8.1.jpg

8.2.jpg

Pár perccel később az egyik falat jobban megfigyelve Peter eltérést vesz észre, illetve azt, hogy mögötte valamiféle üreg lehet, de alaposabban utána járni már nincs ideje, mert belép Galvez, és jelenti, hogy egy óra múlva itt a SWAT erősítésnek, a katonaság esetleg előbb. Ekkor kintről zajt hallanak, ezért mindketten fegyvert rántanak, és elindulnak az eladótér felé, ám onnan váratlanul több maszkos, fekete egyenruhát viselő fegyveres ront be vadul lövöldözve.

A cefet tűzpárbajban a támadók részéről mindössze egy ember halálozik el, az ügynökök közül azonban – Quinn és Galvez ellenállása ide vagy oda – mindenki. Amikor mindennek vége, a fegyveresek a falhoz mennek (amit előbb Peter is vizsgált), viszonylag könnyen betörik, mert csak egy vékony gipszkarton lemez takar egy hatalmas lyukat, elővesznek belőle egy jókora, és láthatóan dögnehéz ládát, majd indulnak. Azt még látjuk, hogy vezetőjük leveszi az álarcát, és bezony ismeretlenünk az, akit a CIA-nál napok óta hiába próbálnak azonosítani. Elesett társukat is felnyalábolva távoznak; a boltban lévő kamera mindent vesz. Quinnre pillantunk még egy rövidet, cefet állapotban, de életben van (keresztbe teszem az ujjaimat jövő hétig), ha jól figyeltem Galvez viszont nem élte túl. Kurva picsába!!

Mike – Chris bámuló szemeitől kísérve – vadul túrja Brody garázsát, ezek szerint nem akarja érteni Saul szavait, és csak nem hagyja abba a saját szakállra való nyomozást. Kamu ürüggyel elzavarja a gyereket, aztán előveszi Nicholas fegyverét, és megállapítja, hogy a tölténytárból egy golyó hiányzik. Később a család konyhaasztalánál ülve várja Jessica hazaérkezését, és nagy kínban, magával is küzdve elmondja neki a megérzését: szerinte Brody megölte Tom Walkert. (Hát baszki, ha neki a hiányzó golyó már elég a végső következtetések levonására, akkor jelezném, hogy hősünk ugyanezzel a stukkerrel durrantotta le a kertjükben bóklászó szarvast. Ettől függetlenül persze még Brody Tom Walker gyilkosa, viszont azt a hiányzó töltények számából nem lehetne kikövetkeztetni. Uff, én szóltam.)

Az asszony mentegeti urát, szerinte megváltozott ugyan a háborúban, de nem hidegvérű gyilkos, meg amúgy is a CIA-nak dolgozik (ez most hogy jön ide?). Mikor ex-szeretője köti az ebet a karóhoz, plusz még azzal is előjön, hogy ő törődik a nővel, sőt szereti, és csak meg akarja védeni, akkor Jessica ajtót mutat neki.

10.jpg

Brody irodájában zárjuk a részt, Carrie dúvadként ront be, és őrjöngve vonja felelősségre a férfit, hogy tudta-e mi van a szabó üzletében, mert mindez hét ember életébe került. Nicholas tagad, nem tud semmiről, végül óvón átöleli az elkeseredettségtől a szétesés határán álló egykori kedvesét.

Címkék: Homeland
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2014.09.17. 12:05:19

jó lett a hv ismét, köszi, Brody már lassan annyit hazudik, hogy a végén excelben kell nyilvántartania, kinek mit mondott

tudálékoskodni lehet? tetszett az epizód címválasztása, mert első értelmezésben Lincoln híres beszédére utal, de aztán kiderül, hogy ez esetben csak egy gettysburgi címre :)

Mike és Chris beszélgetésében szóba kerül a Hesperus roncsai. Ez Longfellow amerikai költő versére utal (Wreck of the Hesperus), ami nagyon ismert az angolszász kultúrában, többek között a Procol Harumnak és George Harrisonnak is van hasonló című dala.

AaannnaaA 2014.09.17. 21:09:51

@Gabba: Jah, néha én is elgondolkodom, hogy a viharban emlékszik rá, kinek mit hazudott? Vezeti egy füzetben? :P
Köszi szépen az extra információt, ennyire nem vagyok a témában. Rágódtam is, hogy mire vonatkozhat az a szólása, most legalább tudom.

Pácsó Ármándó 2014.09.17. 21:30:45

@AaannnaaA: Ez csak egy film színészekkel és a forgatókönyvírónak van kijegyzetelve egy füzetben szerintem! :-P

AaannnaaA 2014.09.17. 21:35:04

@Pácsó Ármándó: Na ja. Nézed egyébként? Jó kis sorozat, szívből ajánlom, már ha érdekel a téma.

Gabba 2014.09.18. 07:36:58

@AaannnaaA: nem érdekli, mert nincsenek benne kalózok :P
süti beállítások módosítása