Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A SHIELD ügynökei 1x03 - The Asset

2014. szeptember 05. 09:00 - Smokey the bear

Ezúttal meglehetősen hétköznapi képpel nyitunk: irodaszereket szállító kamion halad a néptelen úton. Ám mindez csak látszat. A teherautó nem tollat, papírt, hanem a SHIELD által védett különleges dolgot szállít. Az út is meglehetősen zsúfolt: jó pár böhöm fekete autó kíséri békésen énekelgető sofőrünket és speciális rakományát. (Pontosan így kell ezt csinálni, ha valamit nagyon el szeretnének titkolni, nyilván.) És akkor még nem is beszéltünk arról a láthatatlan valamiről, ami okoz is menten egy kis galibát. A biztosítóautók földhöz csapódás által adódnak át az enyészetnek, és kisvártatva a kamiont is eléri a végzete. Miután sikeresen kilapították a karavánt, szorgos katonaemberek veszik kezelésbe a nagyon őrzött ojjektumot, ami nem más, mint egy szemüveges bácsi, akire – a fejformáját tekintve- tényleg csak nagyon átvitt értelemben mondhatjuk, hogy kocka.

1_fly.jpg

Coulson repülője (a magyar fordításban sajnálatosan elveszett a Busz, úgyhogy maradok a hétköznapi megnevezésnél). Ward ütlegel egy boxzsákot, de nincs egyedül, hamarosan csatlakozik hozzá Skye is nagy álmosan. A reggeli edzésektől kicsit kivan. Különben sem érti, minek kell neki felüléseket csinálni, meg boxolni, amikor tuti, hogy Fitz-Simmons-tól senki sem kért ilyesmit, amikor az ügynöksuliba jártak. Mert, hogy ilyen is van. Tudósaink –mert persze már ők is fent vannak javában (ezen a gépen senki sem alszik?)- és sorolják a tudományos „edzéseket”. Skye morog még egy kicsit, Ward pedig arra figyelmezteti, hogy egyszer eljön az a pillanat, amikor döntenie kell, hogy marad, vagy kiszáll (nem a repülőből, természetesen). Kölyökképűnek is volt ilyen, Coulsonnak is, majd a csajnak is lesz, ne féljen! De jobb ha előtte nem halálozik el akció közben, szóval lesz szíves neki szót fogadni.

2_box.jpg

A reggeli edzést May szakítja félbe: új parancs van, helló. Coulson is előkerül végre, és észt oszt. A kamionos balhé miatt hívták őket Colorádóba. A kiemelt személy egy bizonyos dr. Franklin Hall, a Fitz-Simmons páros egyik volt professzora. A helyszínen az incidenst meglepő módon pár karcolással megúszó kamionsofőr nem tud mit mondani a támadóról, hiszen nem látta, de arra gyanakszik, hogy tégla van a SHIELD-nél, különben hogy szúrták volna ki őket? (Ja, gondolom minden közönséges Office Depot-os autót felfegyverzett őrök kísérnek.) Eközben Simmons menő zöld szemüvegben fura jelenséget vesz észre, amit az elektromos berendezések aktiváltak. A levegőbe feldobott por össze-vissza kavarog miatta, de Fitz valahogy még idejében leállítja, mielőtt nagyobb bajt okozna. A különös mini forgószél oka a Galaxis az Orion övön egy pici üveggolyószerű kütyü. A gépre visszatérve megy az agyalás a szerkezetről, a tégláról és a rablásnál használt markolóról (tiszta építőipar). Ez utóbbiról Wardnak van infója, már indulnak is a munkagépet bérbe adó fickóhoz. Skye –hogy ne unatkozzon- testhez álló feladatot kap Maytől: a védett személyről szóló sok ezer oldalnyi feljegyzést böngészheti.

Coulson és Ward megtalálja a cowboynak öltözött munkagép-tulajt. A fickó semmit sem tud a megbízóról, de egy kis nyomás hatására megmutatja, mivel fizettek neki: aranyrudakkal. Fitz-Simmons megvizsgálja a tömböket, és az összetételből természetesen egyből vágja, honnan való. A bánya Ian Quinn tulajdonában van. Ugrunk is Máltára, ahol valóban a gazdagember tartja fogva újonnan megismert tudósunkat. A helyszínválasztás nem véletlen: a szigeten Quinn diplomáciai védettséget élvez, a SHIELD nem kaphatja el. Ami pedig még ennél is fontosabb, a prof nyugodtan dolgozhat. A Simmons által talált kicsit gömböcske csak a kezdet. Quinn azért hozatta ide dr. Hall-t, hogy megcsinálja ugyanezt nagyban, mondjuk úgy 4 méter átmérőjűben.

Fitz-Simmons sem volt rest, és ki is derítette, hogy a gömbben gravitónium van, ami, mint arról a neve is árulkodik, a gravitációt machinálja. Az anyagról dr. Hall írt értekezést, és micsoda véletlen, hogy az egyetemen éppen Quinn volt az országos cimbije. Összegyűlik a csapat, de az akció elég kivitelezhetetlennek tűnik. A SHIELD hivatalosan nem zaklathatja Quinn-t Máltán, tehát hiába lesz a hétvégén részvényesi összejövetel, oda csak úgy nem juthatnak be. Ráadásul a birtokot lézerháló védi, amit csak belülről lehet kikapcsolni, de akkor is csak kb. 3 másodpercre. Az idő pedig egyébként is sürget. Skye önként jelentkezik. Hivatalosan nem ügynök, és az elmúlt kettő és fél másodpercben tarhált magának egy belépőt Quinn bulijára az Árhullámon keresztül.

11_invite.jpg

Wardot pont ez aggasztja, vagyis az, hogy Skye nem kötelezte még el magát a SHIELD-nek, és ezért szerinte alkalmatlan a feladatra. Mindezt Coulsonnak sírja el megint, akinek már a töke ki lehet az állandó panaszkodásával. A főnök sokadjára is elmagyarázza az ügynöknek, hogy pont azért alkalmazza Skye-t, hogy legyen, aki néha józan paraszti ésszel gondolkozik. Ha Wardnak harci kiképzéssel nem sikerült rávennie az alkalmazkodásra, akkor talán próbálja meg más módszerrel. Na, remek, készüljünk a kötelező lelkizős részre! És lőn. Ward arra oktatja Skye-t, hogyan kell az ellen kezéből visszaszerezni a rá fogott fegyvert. Mivel Skye kicsit szkeptikus az önvédelem-oktatás hasznosságát illetően, ezért Kölyökképű elmondja neki, hogy kiskorában a bátyja minden apró dologért agyba-főbe verte őt és a kisöccsüket. Meg kellett hát tanulnia, hogy védje meg magukat. Ezt teszi most Skye-jal is. Neki ez volt az a meghatározó pillanat az életében, amiről a rész elején beszélgettek.

12_moment.jpg

Most, hogy jól kisírtuk magunkat, jöhet a terv ismertetése. Skye bemegy, benyalja magát Quinn vendégei közé, és egy sminktükörbe rejtett kütyü segítségével megkeresi azt a pontot, ahol hozzá lehet férni a védelmi rendszerhez. Ha ez megvan Fitz-Simmons iktatja a lézert, két ügynök pedig bemegy a laborba, megkeresni Hall-t. May félrehívja Coulsont. Ez neki való munka lenne, de mint azt már a legelején kikötötte, nem akar többet akcióba keveredni. Coulson a Föld legmegértőbb főnöke, ezért inkább bemegy helyette. Ja, a legutóbb is milyen jól sült el, amikor Coulson terepen volt. (Meghalt.)

13_May.jpg

Máltán folytatjuk. Skye cukimagenta színű ruhában tipeg be a partira. May ügynök súg neki a láthatatlan fülesen keresztül. A csaj simán odasasszézik Quinn-hez és az öltönyben/koktélruhában feszengő részvényeseihez csevegni. Egy rövid bemutatkozás után kiderül, hogy a gazdagember sem most jött a hathuszassal: rájött, hogy Skye hogy lopta be magát a bulira az Árhullámon keresztül, de ha már itt van, mindjárt munkát ajánl neki. Quinn ezután továbbáll, hogy szívhez szóló beszédet tartson a részvényeseknek a szabad információ- (és profit) áramlásról, az ezt gátló szervezetekről (pl. SHIELD) és a gravitóniumról.

14_in.jpg

A beszéd közben pedig beindulnak az események: látjuk, hogy dr. Hall egész jól halad a fejlesztéssel, Ward és a MINDIG öltönyben feszítő Coulson pedig megérkezik a helyszínre. Skye is bejut a házba, lézerkerítés-feltörési szándékkal. Ez azonban váratlan ellenállásba ütközik Quinn személyében. Skye nem tudja kidumálni magát, ezért beszéd közben egy lapra írt titkos üzenetben felfedi a fickónak, hogy a SHIELD hallgatózik. Ez hatásosnak tűnik (Fitz szerint nem a nő esze, hanem a nagy mellei segítették inkább a bejutást – szegény, nagyon magányos lehet abban a laborban), mert Quinn a nappalijába invitálja. Skye azzal hálálja meg a dolgot, hogy tönkreteszi a mégsem olyan láthatatlan fülest, és beadja férfinak, hogy ő végig kettős játékot játszott, és a SHIELD-ből kiszedett infókat szívesen megosztja vele.

Bármi legyen is a célja, jobb lenne, ha haladna, mert közben a lézer-kerítésnél várakozó ügynökeinek látogatói akadtak, néhány fegyveres személyében. Skye tovább szövi fonalat, amikor Quinn jó ajánlatot tesz neki (munkajellegűt, na) kicsit elbizonytalanodik, de végül csak előveszi a sminktükröt, és hozzáféréshez juttatja geek barátait. Fitz gyorsan iktatja a lézerkerítést, Ward és Coulson így pont be tud slisszanni a birtokra. (Kis adalék, hogy Coulson ügynök valami furcsa okból kifolyólag nem tudja élesíteni a fegyverét. Megemlítem, hátha lesz még jelentősége.) A betörést a házban is érzékelik, az őrök jönnek jelenteni a főnöknek. Skye lebukik, a mézes-mázos Quin-ből pedig lehull a szociális máz, és fegyvert fog a nőre menten.

Coulson simán bejut dr. Hall-hoz (nyilván nincsenek őrök, vagy ha vannak, a fegyverével bánni nem tudó főnök, valószínűleg lekaratéjozta őket). Vinné is kifelé az öreget de izibe’, mire kiderül, hogy valójában a doki volt a tégla, és pontosan az volt a célja, hogy Quinn idehozassa. Ha pedig már itt van, túltölti a gravitóniumos szerkezetet, és mellesleg elpusztítja az egész szigetet. Hoppá. Be is indítja a masinát, aminek nem várt következményei lesznek. Innentől kezdve fejjel lefelé folytatódik a társalgás, ami eléggé vakvágányon halad. Dr. Hall nagyon sajnálja a járulékos veszteséget (Málta teljes lakossága + turisták+ adócsalók), de mivel a gravitónium túl veszélyes, ezért úgy döntött, inkább megsemmisíti, hogy senkié se legyen, mert a SHIELD-ben sem bízik. Coulson a Fitz-Simmons ehhez mit fog szólni-kátyát is beveti, eredménytelenül.

22_upsidedown.jpg

Közben Quinn, mint minden rendes főgonosz, nem lövi le azonnal Skye-t, hanem előtte még nagymonológot tart arról, micsoda rettenetes szerv ez a SHIELD. A csajt nem hatja meg, a Ward-sztori viszont annál inkább, ezért nem áll át a rossz oldalra. Quinn egyre csak faggatja, miért küldték hozzá, mire Skye a Ward-tól tanult mozdulattal kicsavarja a kezéből a fegyvert. Mivel a ravaszt meghúzni már nincs lélekjelenléte, ezért inkább csak kiugrik az ablakon. Minden menekülő legjobb barátja, egy medence vizében landol. Az előbb említett FT (felettes tiszt) szerencsére PONT odatalál a bazi nagy házban, és megmenti a ráküldött fegyveresektől. Hurrá.

23_gun.jpg

A laborban nem ilyen rózsás a helyzet. A föld már nagyon remeg, nincs sok hátra a robbanásig. Coulson még egy kicsit győzködi a tudóst. Közben áramtalanítja a gépet, de az ettől nem áll le. Fitz-Simmons súg a háttérből, hogy valami katalizátort kell a gépbe dobni, az majd lecsillapítja. A doki tovább magyaráz, nehéz döntést kellett hoznia, de kész meghalni is érte. Úgy legyen – mondja Coulson, és egy elég radikális megoldást választ: egy alkalmas pillanatban belelöki dr. Hall-t a gépbe. A fekete lyuk-szerű trutymó ellepi a dokit, és leáll. Az adókedvezmények megmenekültek. És mellesleg Quinn is, aki még az akció sűrűjében meglógott egy helikopterrel.

Lezárunk. Odahaza Coulson rendelkezik a gravitóniumos szerkezet teljes elzárásól, majd kicsit aggódik, hogy még mindig nem tud egy fegyvert élesíteni. May érkezik hozzá, és még tovább tetézi a problémákat. Elmondja, hogy sík ideg volt, amíg a többiek akcióztak, mert nem tudott segíteni nekik, ezért újra terepmunkára jelentkezik. A raktérben Skye önként és dalolva nekiáll edzeni. Ward megdöbbenésére felfedi ő is a titkát. Árva gyerekként egyik nevelőszülőtől a másikig hányódott, de az egyik családot különösen megkedvelte. A mostoháját egyszer még anyának is szólította. Problémás viselkedése miatt azonban a család visszaküldte az árvaházba, őbenne pedig ez nagyon mély nyomot hagyott, mert annyira szeretett volna tartozni valahová. Ezért most már végleg eldöntötte, hogy a SHIELD-nél akar maradni. VÉGE. A szokásos utolsó utáni jelenetben látjuk, hogy dr.Hall-t nem a családja, hanem egy fura fekete anyag marasztalja valami titkos helyen, de a doki nagyon igyekszik kifelé.

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2014.09.05. 09:45:50

És megszületett Graviton! :)
Gyanítom, hogy nem fogjuk újra látni.

Gabba 2014.09.11. 20:05:44

őrület, hogy Coulson még a terepen is öltönyben nyomul, legalább suhogós dzsoggingot venne fel, mert a nyakkendő pl. tök veszélyes, odacsípheti valami fotocellás ajtó oszt' kész a baj

Smokey the bear 2014.09.14. 23:56:58

@Gabba: Coulson suhogós dzsoggingban- ez nagyon jó! Szinte látom magam előtt :D
süti beállítások módosítása