Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A SHIELD ügynökei 1x01 - Pilot

2014. augusztus 29. 09:00 - Smokey the bear

A bevezető képsorokban a Bosszúállók hagyta romokon siklik végig a kamera, miközben egy női hang tájékoztat bennünket arról, amit már mind tudunk, hogyaszondja a „hősök köztünk élnek”. Ne lepődjünk meg nagyon: lesz még pár utalás a Marvel-filmekre és egy-kis jövés-menés a mozivászon és a TV képernyő között, de hát ez már csak egy ilyen sorozat. Szerencsére. Ha valaki nem lenne képben a mozikkal, ne adja fel, a sorozat anélkül is élvezhető. Eközben Los Angeles egy félreeső utcájában egy cuki bongyorhajú kisfiú a játékbolt kirakatát nézegeti, fröccsöntött Vasember után sóvárogva. Apu próbál vele beszélgetni, ahogy az várható, nem sok sikerrel. Kicsit le van égve a fater, de ígéri, hogy minden jobb lesz. A fia hiszi is, meg nem is, de mivel jól nevelt, inkább nem szól be az apjának. A családi csevejt egy hatalmas robbanás szakítja félbe. Az apa biztonságba helyezi a fiát, és puszta kézzel felmászik a sokemeletes lángoló épületre, hogy kiszabadítsa a bent rekedt nőt. Az esetnek szemtanúja egy fiatal csaj is, aki filmez is veszettül, de mivel az arcába csuklyát húzott Szuperapu nincs beszédes kedvében, ezért inkább csak tátott szájjal bámul utána.

1_dad.jpg

Ugrunk Párizsba, ahol egy kölyökképű ügynöksrác éppen akcióba lendül. Nem lesz egyszerű a dolga, mert az Árhullám nevű szervezet felfedte az akciójukat, így most minden rosszarc oda tart a tett színhelyére. Ügynökünk sem rest, egy ujjlenyomat leolvasós trükkel bejut az üzletember kinézetű gengszter lakására. Meg is találja a szajrét, de előbb egy lengén öltözött nő, majd néhány fegyveres zavarja meg munka közben. Ward ügynök pár ökölcsapással (nyugi, nem a nőt veri, ő simán lelép akció közben) szabadul a szorult helyzetből, és egy helikopteren lógva kereket old. A SHIELD (gy.k. Stratégiai Honvédő Iroda Elhárító és Logisztikai Divíziója) titkos főhadiszállásáig jut, ahol az Így jártam anyátokkalból ismerős Cobie Smuldersszel, vagy itteni nevén Maria Hill ügyökkel lamentál egy sort a szervezet céljáról és a megváltozott világról. Wardot egy komolyabb meló miatt hívatták be. Új munka mellé pedig új Főnök dukál: a halottaiból frissen feltámadt Coulson ügynök. Hoppá.

Coulson magyarázza egy kicsit a bizonyítványt. A Bosszúállókban látott halála csak színjáték volt, gyorsan újraélesztették, és némi pihenés címszóval egy időre Tahitire száműzték. Most, hogy újra itt lehet, összeállított egy csapatot, aminek az lesz a feladata, hogy az Árhullámot felhasználva eljusson az olyan hétköznapi hősökhöz, mint a bevezető képsorokban látott Szuperapu. Ward ügynök szőrmentén tiltakozik, tudniillik a magafajta magányos farkas egyedül hatástalanítja az atombombákat; köszöni, de játszópajtásokra nincs szüksége. Hill is aggódik kicsit amiatt, hogy a kölyökképű nem egy csapatjátékos alkat, de Coulson őt akarja; meg egyébként is, az orvosi vizsgálaton is átment, mi kell még? (Reméljük pszichológiai teszt is volt azért.) Aki meg nem bírja a feszültséget, menjen Tahitire, jó hely az. Minden elsikálva, Ward balra, Coulson jobbra el. A csapattagokat imént jóváhagyó doki csendesen odaveti Hillnek, hogy aha, Tahiti, mi? Ezek szerint Coulson barátunk nem tudja az igazat. Nem, és jobb, ha nem is tudja meg soha – feleli Hill. Csak megjegyzem, hogy minket azért érdekelne a dolog.

7_watch.jpg

Közben a mobilos csaj csak utolérte Szuperaput, és egy kávézóban le is csap az éppen álláshirdetéseket böngésző hősre. A nő becses neve Skye, és kicsit talán túl lelkesen vázolja a jövőképet az értetlenkedő fickónak. Ha a nyilvánosság elé lép, mindenki oda lesz érte, és jöhet az édes élet. (Na, nem a TV2-s!) Ha inkább rejtőzködni akar, akkor tegye nyugodtan, mert a kormány gonosz szervezete, a SHIELD úgyis begyűjti, mert azok már csak ilyenek. A lelkes kiskutyaként pattogó Skye tovább feszíti a húrt, és felajánlja, hogy nem csak új személyazonosságot tud kreálni a férfinak, hanem akár egy maszkot is. Ja, mert ő egyébként egy szuper hacker, aki ráadásul annyira mobil, hogy egy furgonban lakik. Szuperapunál itt telik be a pohár, és lelép, Skye enyves kezében hagyva a személyijét.

Kicsit odébb Coulson ügynök tovább gyűjti a csapatot. Ezúttal Melinda Mayt környékezi meg. A nőnek nagyon nem fűlik a foga a terepmunkához, de mint arra Coulson gyorsan rávilágít, ez nem igazán kedv kérdése. Melinda felvéve, feladata a szállítás, nem is akármivel: egy bazinagy repülővel. Na, tartsunk létszámellenőrzést: titokzatos harcos amazon, rejtélyes előélettel –pipa; beképzelt nyikhaj – pipa; halkszavú főnök – pipa. Na, ki hiányzik? A geek,  természetesen. Kapunk is menten kettőt: a Fitz-Simmons párost, akik közül az első a fiú, bár a hanghordozása alapján azért efelől vannak kétségeink. Fitz mérnök, Simmons biokémikus, de bármennyire is erőlködnek a tudományosnak tűnő szavakkal, egyelőre nem nagyon hisszük, hogy tényleg azok. Jó vicc (nem, nem az), hogy Ward adóvevőjének összetörése ürügyén kapunk egy kis magyarázatot arra, hogy a Bosszúállók hogyan kommunikálhattak fülükre tett kézzel, minden látható füles nélkül. A válasz DNS azonosítással működő szilícium-adóvevő. Ezt emésztgessük egy kicsit! Végszóra betoppan Coulson is. Megvan a csapat, indulás!

Az első bevetés ígéretesen indul: az egyszemélyes Árhullám, Skye horogra akad. Ehhez komolyan egy teljes csapat kellett? Ward és Coulson a repülőre kísérik, és próbálják belőle kiszedni, mit tud Szuperapuról. A fickóról ugyan nem hajlandó beszélni, de azért csak bedob egy újdonságot, amiről még az ügynökök sem hallottak: a Százlábút. Bármi is legyen az, ott figyel Szuperapu (rendes nevén Michael Peterson) kezén - ezt mutatják meg nekünk egy rövid jelenetben. Mike a cucc gazdájával telefonoz, álláskeresés helyett mégiscsak belevágna ebbe a szuperhős-bizniszbe, az valószínűleg jobban fizet. A vonal másik végén nemleges lehet a válasz, mert Mike barátunknak nem őszinte a mosolya, amikor leteszi a telefont.

13_centepede.jpg

A csapat másik fele a kiégett laborban helyszínelőset játszik. Fitz akkora geek (vagy inkább mísz), hogy hozzá sem ér a maradványokhoz, hanem egy csomó apró repülő robotot küld szét a szobában, hogy azok végezzék el a felderítést. Mondanom sem kell, minden kütyünek saját neve van. Eközben Simmons kicsit ráizgult a terepmunkára, és folyamatos orgazmus közeli állapotban kering a szobában. Szerencsére nem csak élvezi a melót, hanem hasznot is hajt: egy összeégett kapszulában fura vegyi anyagot talál. A bázison közben folyik a kihallgatás. Ward és Skye csak a szájukat tépik, ezért Coulson inkább igazságszérum-bevetését javasolja. Wardon. Van is nagy meglepődés, de már késő: Kölyökképű beégeti saját magát. Coulson magukra hagyja őket. Skye vetkőzni kezd, Ward pedig beszélni.

Mike visszament a melóhelyére, de a sok hiányzás miatt a főnöke első dolga, hogy jól kirúgja. Szuperapuban erre eltörik valami, és előbb a berendezésen, majd a felettesen kezd el erőt demonstrálni. Este bemegy a kórházba, és virágot visz a robbanásban megsérült nőnek. Szép is lenne a sztori, ha nem derülne ki, hogy épp ő az, aki a Százlábúval kísérletezett Mike-on. A dokinő fél a lelepleződéstől, meg a megbízói haragjától, ezért arra utasítja a férfit, hogy szívódjon fel, amíg nem késő, nehogy úgy járjon, mint az előző tesztalany, aki magára robbantotta a labort. Mike-on teljesen eluralkodik a szuperhős-láz, eredettörténetről motyogva kiugrik az ablakon.

16_visit.jpg

Az összezúzott fejű főnök persze hogy benne van az esti hírekben, ezért az immár Skye-jal kiegészült SHIELD-csapat nekiáll összerakni az infókat. A labor biztonsági kamerájának képe túl zajos, hogy megértsék, mi történt a robbanás előtt, ezért Skye felajánlja az általa készített hangfelvételt, mert az valahogy majd segít kiigazítani a képet. Ezt Fitz-Simmons nem részletezi (vagyis érthető módon nem), de hát, Istenem, CSI-on szocializálódtunk, nem is érdekes. És tádám, már meg is van a csili-vili 3D-s animáció, Százlábúval, meg a robbanás pillanatával. Simmons pedig közben rájön arra is, hogy mi volt a laborban talált üvegcsében: szuperkatona-szérum, amit a 40’-es években dr. Erskin fejlesztett ki; meg még egy csomó minden más is. Coulson nevet is ad neki menten: Extremis. Az anyag meglehetősen instabil, a biztonsági kamera képén látszik, hogy az előző tesztalany nem vitt magával bombát, ő maga robbant fel egy váratlan pillanatban.

17_3D.bmp.jpg

A kotyvasztás valóban nem tett jót a szérumnak, mert Mike már egészen bedilizett tőle. Betör Skye furgonjába, jó messzire elhajítja May ügynököt, majd a fiával és a hackercsajjal együtt lelép. Közben Simmons arra is rájön, hogy nem a harag miatt robbant a fickó. A szervezetében levő cucc mindenképpen robbanni fog, szóval a legjobb megoldás, ha fejbe lövik. Coulson ráripakodik a geekekre: találjanak más megoldást! Hirtelen nappal lett, May ügynök jelentkezik az emberrablás hírével. Szerencsére Skye nem szívbajos, és amíg látszólag Mike adatait törli a rendszerből, titokban megadja a SHIELD-nek a tartózkodási helyüket. A helyszínre érve Coulson ügynök megafonnal indítja a csevegést, ami nem bizonyul jó ötletnek; csak azt éri el vele, hogy Mike jól berág, és a furgon ajtaját kiszakítva, Skye-t magával hurcolva beveszi magát a vasútállomás embertömegébe. A feje meg csak egyre pulzál, nem lesz ez így jó!

Hogy a helyzet még érdekesebb legyen, megjelenik a színen a dokinő, és vele együtt egy rendőrnek öltözött fegyveres. Szuperapu túlélési esélye innentől kezdve gyakorlatilag zéró. A nagy kavarodásban Skye kiszabadul, Ward ügynök pedig Mike nyakába ugrik, de nem az örömtől. Végül egyik művelet sem lesz elég hatásos: Mike ledobja magáról Wardot, Skye-t pedig újra elkapja, és felvonszolja a tetőre. Nem számít azonban az álrendőrre, aki egy jól irányzott lövéssel leküldi a földszintre. Közben azonban Melinda is megérkezett a helyszínre: álrendőr iktatva. Odalent a lüktető fejű Mike és Coulson: dráma van. Megy a lelkizés, hogy mi az, ami számít (tettek, nem az erő), milyen egy istennel találkozni (szar, de legalábbis halálos). Jól haladnak, azonban a nagy összeborulást egy fejlövés szakítja félbe. Mindenki Wardra néz vádlón, pedig csak Fitz-Simmons érkezett, hogy az utolsó utáni pillanatban beadják az ellenszérumot. Happy end. Mi más?

Első küldetés teljesítve, lehet szépen hazamenni. Mike-ot visszakísérik a családjához vidékre, Coulson pedig –teljesen váratlanul- meghívja Skye-t a csapatba. A csajszi kéreti magát, de csak addig, míg meg nem hallja, hogy egy 0-8-4-es van kialakulóban. Egyelőre nem tudjuk meg, mit is jelent ez tulajdonképpen, de majd a második részből kiderül (lévén annak pont ez a címe. Addig is érjük be Coulson nemes egyszerűséggel repülővé alakuló, Lola nevű sportkocsijával.

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitánylány 2014.08.29. 17:45:27

A filmek is tetszettek, ez a sorozat is tetszik! A Tahiti dolog meg szerintem későbbiekben fog kiderülni, szerintem.

Is 2014.08.29. 21:22:24

@Kapitánylány: Képregény rajongóként is azt kell mondanom, hogy az évad első feléhez, 2/3-ához kell némi kitartás. De az éved utolsó etapja baromira jó, megéri megvárni.
És remélem, hogy a 2. évad azon a fordulatszámon kezdődik majd, mint ahogy az első befejeződött.

higeona 2014.08.29. 22:07:32

Húúúú, erről is van hogyvolt, de jó!
@Is: Én végig nagyon szerettem. Majdnem végig. De a végén nagyonnagyonagyon.
süti beállítások módosítása