Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Robog az úthenger 1x01 – A holland bika

2014. augusztus 28. 09:00 - Gabba

Mik történtek a nagyvilágban 1977-ben? Csehszlovákiában a Charta ’77 verte ki a biztosítékot, Kínában a négyek bandája, a Szovjetunióban Leonyid Brezsnyevet főtitkárrá választották, Kádár Jánost pedig fogadta VI. Pál pápa. Meghalt Elvis Presley és megszületett Orlando Bloom, megalakult a Dire Straits és az AC/DC-től megjelent a Let There Be Rock c. alapvetés. Amerikában bemutatták a Csillagok háborúját, nálunk meg a Magyar Televízió január 29-én, a szombat esti kiemelt műsorsávban elkezdte sugározni jelen vizsgálódásunk tárgyát, Buga Jakab alteregójának kalandjait a legvidámabb barakkban. Road movie Hungarian style, c’mon!

úthenger

Bors Máté reinkarnációjával kezdünk, aki ezúttal mint Kőris Bálint újságíró (úgy is mint Szerkesztőkém) egy nyári vasárnap riportkészítésre indul a fővárosból Nyírmadocsára, megtalálni az ország utolsó analfabétáját. A nyírségi többszintes autópályahálózatban azonban sikeresen eltévednek, és az egyik kereszteződés útjelző táblái alatt nagy fejvakarás kezdődik. A helységnevek ugyanis lekoptak, egyedül az egyik táblára kézzel írt „Szeretlek Erzsi” felirat hirdeti a nyírségi amorózók és walthervondervogelweidék szívében lángoló tüzet. Négy út van előttem, melyiket válasszam?, tépelődik Szerkesztőkém. Jancsi, a sofőr félti az úttalan utaktól az AE 12-51forgalmi rendszámú szolgálati Zsigulit és legszívesebben visszafordulna, sőt azt is felveti, hogy az újságírás helyett főnöke is inkább válasszon valami tisztességes foglalkozást, de Szerkesztőkém leinti és tettetett magabiztossággal megmutatja a követendő utat: irány balra!

úthenger1 01

Nyírmadocsán a falu egyik fele misére vonul, a másik viszont jelentős ünnepi eseményre készülődik a kocsma kerthelyiségében, nevezetesen a helyi sportkomplexum, mindközönségesen kuglipálya átadására a tanácselnök, Veres Károly elvtárs személyes jelenlétében. Nemzetiszínű szalag kihúzva, a kockás abrosszal leterített asztalokon nagyobb mennyiségű Kőbányai Világos sorakozik, szól a Rákóczi induló, amit gyerekkorunkban az unortodox „vappali vappali mindent lát, szemüvegen át kutya valagát” szöveggel énekeltünk. Veres et. elmondja az ünnepi beszédet, a zenekar tust húz, a tanácselnök az ollóval már vágná is át a szalagot. A szocialista könnyűfémipar remeke azonban csak nyiszálja az anyagot, telnek a kínos másodpercek, végül egy nagybajuszú világosszőke ember lép elő, Józsi, a falu esze, és átnyújtja élesre fent szalonnázókését. A bicsak úgy vág, mint Matula bácsié, az ünneplő közönség így végre birtokba veheti az ép testben ép lélek legújabb fellegvárát. Az első gurítás joga természetesen Veres elvtársé.

úthenger1 02

A falu túlvégén azonban sötét felhők gyülekeznek, ugyanis János, a téesz szemefénye holland bika egy szerencsétlen farolást követően éppen most csúszott bele a gémeskútba. Bak Feri bácsi, a tehenész kétségbeesve küldi el segédjét segítségért. A hírnök fellármázza a falut, a helyi tűzoltóknak is szól, de azok gyors indulását két dolog akadályozza. Az egyik, hogy parancsnokuk részeg albán szamár üzemmódban próbál felkapaszkodni a szekérre, a másik viszont ennél komolyabb: az egyik szaki nem találja a sisakját, anélkül pedig a tűzoltó félkarú óriás. Felesége először egy fém vájdlingot kerít elő „magának ez is jó lesz” felkiáltással, de végül előkerül a sisak is, bár a ritka használatbavétel miatt időközben belekölykezett a macska. Így aztán a szekér végre elindulhat, szirénázás helyett hangos kolompolással.

úthenger1 03

A hírnök befut a kocsmába, Veres elvtárs hitetlenkedve hallgatja a beszámolót, ezért valaki felelni fog, fenyegetőzik, és híveivel máris indul megtekinteni a tényálladékot. A plébános is félbeszakítja a misét, a népek kitódulnak: jaj de sok dollárt fizettünk érte – de így legalább több hús lesz a boltban, röpködnek a vélemények pro és kontra. Mindeközben a falu hangszórója (népieschen lármafa) helyi kívánságműsort sugároz: A következő számot a legjobb fejőnőnek küldi a brigád. Felhangzik az LGT pörgős rakenrollja, így a falu népe a Gyere ki a hegyoldalba dallamára siethet a legelő irányába.

úthenger1 04

Útba ejtik a téeszelnök, Egyenes Pál házát is, Veres feldúltan magyarázza neki, hogy ő személyesen kérte kölcsön a bikát a megyétől a helyi állomány nemesítésére, az a jószág több ezer dollárba került az államnak, hát micsoda skandalum ez. A felmentő sereg elé azonban akadályt gördít a faluból kivezető út, ami aszfaltozás híján csupa sár, hát hogy jutunk át ezen a cipőmarasztaló dágványon, néznek egymásra az emberek. Cipőt lehúzni, utánam!, adja ki az utasítást Veres. Ekkor feltűnik Józsi síléccel a lábán és az élre tör, ennek a csávónak nemcsak a bicskája vág, hanem az esze is.

úthenger1 05

A nagy sietés közben Egyenes próbálja nyugtatni Verest: Kútba esett már más is nálunk, ezt is túléljük, de a tanácselnök nem ért egyet, őt az államot ért kár foglalkoztatja. Odaérnek a kúthoz, János mélán néz felfelé, szerencsére a víz nem mély, leér a bika lába, de valahogy mégis ki kell húzni, mert felfázik. Veres azonban egyre csak a felelősséget firtatja és a helyzet kivizsgálására operatív bizottságot akar felállítani. Szegény marha, mondja hangosan Józsi, majd a dühösen felé forduló Veressel faarccal közli: Az állatnak mondtam. Miközben Józsi pár önkéntest elküld hosszú kötelekért, Veres az embereivel félrevonul bizottságosdit játszani. Jegyzőkönyvet veszünk fel, Rózsika!, közli határozottan, de a titkárnő tiltakozik: Írógép nélkül? Veres visszaküldi a mindenes Karcsit a községházára a nagy Continentalért, Bak Feri addig elkezdi a hogyvoltot: A János nekifarolt a kútdeszkának oszt’ belecsúszott, mert korhadt vót a deszka, hiába jelentettem már régen a brigádvezetőnek. Az persze tiltakozik, ő nem is tudott az esetről, különben is a téesz nem adott pénzt új deszkára, megy tehát az ilyenkor szokásos szarlapátolás. Miért nem írtál feljegyzést az ügyben?, kérdezi Veres Baktól, mire az öreg: Mert nem tudok írni.

úthenger1 06

A faluba megérkezik Szerkesztőkém, sehol egy lélek, még a kocsma is üres, Jancsi tömeges fagylaltmérgezésre gyanakszik, szalmonella került a vaníliafagylaltba, veti fel a tömeges kipusztulás lehetséges okát. Ekkor észreveszik az ötvenkilós írógéppel a hóna alatt lépegető Karcsit, aki persze konspiratív alkat és nem árulja el a pestieknek, miért ürült ki a falu. Szerkesztőkém felajánlja, hogy kocsival elviszik, ha elvezeti őket a tanácselnökhöz, Karcsi beleegyezik, csak előbb még lemossa a kert végében a sáros lábát. Persze esze ágában sincs segíteni és a hátsó ösvényen meglép.

úthenger1 07

Utolsónak érkezik a baleset színhelyére az önkéntes tűzoltók csapata, vezetőjük danolászva közelít a kút felé: Ég a kunyhó, ropog a nád… Józsi azonban leoltja: Itt nem oltani, hanem húzni kell, komám. Négy csapatra osztja a lakosságot, de hiába a közös erőfeszítés, a kötél elszakad, János marad a kútban. Karcsi jelenti Veresnek az újságíró érkezését, aki az utolsó analfabétát keresi. Nem szabad összeengedni Bak Ferivel, mert az öreg mindent kitálal neki, még a végén benne leszünk a tévében is, ráncolja Veres elvtársi homlokát. Persze nem hiába ő a tanácselnök, váratlanul mentő ötlete támad: Szerzünk neki egy másik analfabétát! Egyenes nem vállalja, így Józsival beszélnek, aki hajlik a dologra: Voltam én már sok minden: matróz, vöröskatona, műszerész, zárfékes, boncolóorvos. Hamar megállapodnak, Józsi némi pénzt is kap a fellépésért, de azért gyanakszik: Bak Feri ingyen is írástudatlan, akkor nekem miért fizetsz érte? Veres válasza: Csak nem állíthatok egy pesti újságíró elé olyan analfabétát, aki se írni, se olvasni nem tud! Az érvelés hibátlan, Józsi is helyeslően hümmög.

úthenger1 08

Józsi szakadt karimájú ganajozókalappal a fején, enyhén debilre véve a figurát fogadja a delegációt, Szerkesztőkémnek kicsit gyanús a ház hightech berendezése: lemezjátszó, rádió, tévé, minek ez egy analfabétának? Ha már benne van a hazugságban, Józsi elmondja, hogy ő a faluban a kondás, akkor menjünk, lefényképezném magát a disznókkal, javasolja Kőris. Jaj, nem kell az, elvtársam, tiltakozna Veres, Józsi viszont már pattan is be a Zsiguliba: Menjünk csak, viszlát elnök bácsi!, integet ki mezítlábas lábával a lehúzott ablakon.

úthenger1 09

Útközben különféle sztorikkal szórakoztatja Szerkesztőkémet, majd megállítja az üzemi telephelynél, ahová be kéne ugrania, mert az itt dolgozó komája tartozik neki pár forinttal. Kőris egy idő múlva utánamegy, a portástól aztán megtudja, hogy Józsi nemhogy nem analfabéta, de még angolul is ír és olvas. Most beszélt az igazgatóval, kért tőle egy emelődarus kocsit, ott hajt ki vele éppen, mutat a portás a kapu felé. Üldözőbe veszik, de az ominózus sáros szakaszon Jancsi nem hajlandó a Zsigával végigmenni, így Kőris kénytelen mezítlábazni. A daruval sikerül kiemelni a bikát, mindenki tapsol, a lihegve érkező újságíró is gratulál Józsinak: Tudja mit, írja le az életét és küldje el nekem a szerkesztőségbe! Mindenki örül a sikeres mentésnek, Karcsi saját kalapját teszi a bika fejére: Csak kihúztunk végre, a holland anyádat!

úthenger1 10

Egyenes dicséri Józsit az ötletért, majd a távolabb álló Veresre mutat: Ha raja múlik, még mindig értekezünk. A két helyi tótumfaktum kicsit még húzza egymást, de aztán megállapodnak az áldatlan sárhelyzet rendezésében: a téesz is ad rá pénzt, Veres is szerez a megyétől, Józsi meg ért a betonozáshoz is, ő majd irányítja a munkálatokat. És mi kell hozzá még? Természetesen egy úthenger, Józsi máris leboltolja a dolgot Szerkesztőkémmel: Tegyen be hirdetést az újságba, fettel szedve, kerettel kiemelve: Használt úthengert vennénk! Előre Megyünk Termelőszövetkezet, Nyírmadocsa.

úthenger1 11

Hamarosan válasz érkezik, a nyugati határszélen van egy eladó példány, Józsit elbúcsúztatják a vasútállomáson: hivatalos pecsét, amivel fizethet, meg nyugta ellenében 93 forint, a napidíj három napra. Vigyázz, be ne csapjanak, alkudj, ha lehet, meg akkor is, ha nem, és óvakodj a nőktől!, figyelmezteti Egyenes. Sietek vissza a mi rezedaszagú falunkba, búcsúzik Józsi. A célállomásra érve egy random helybéli öregúrtól érdeklődik, merre van a vastelep, az öreg felajánlja, hogy elkíséri. Annyi időm nincs, de elég, ha megmondja az irányt, hárítja el kedvesen Józsi.

úthenger1 12

A telepvezető 5000-et kér a járgányért, a bolondnak is megéri. Csakhogy én nem vagyok bolond, legalább a rozsdát dörzsölje le róla, azt nem veszem meg, közli Józsi. Rövid idő alatt megegyeznek 4000-ben, és ebben benne van még egy öl fa meg némi szén a kazán fűtéséhez, plusz egy utánfutó lakókocsi. Ezt az üzletkötést még James Onedin is megirigyelhetné. Józsi átöltözik munkaruhába, négyszögre kötött zsebkendőt tesz a fejére, markába köp és dolognak lát: fát vág, olajoz, a gőzsípot is megjavítja, felfűti a kazánt és indul az állomásra.

úthenger1 13

Tegye a mérlegre!, veti oda neki az állomásfőnök, fel sem nézve a papírjaiból. Az bajos lesz ezzel a gőzúthengerrel, vigyorog Józsi, erre már a mávos szaki is felfüggeszti a lázas munkavégzést. Körbejárja a járgányt, majd fejét csóválva közli, hogy a nyári betakarítási csúcsidőszakban nem tud vagont adni, talán majd októberben. Így aztán Józsi táviratot ad fel az otthoniaknak: az úthengert megvettem olcsón stop vagon októberig nincs stop keréken elindultam hazafelé stop napidíjat majd utólag ki kell egészíteni stop útközben írok mindenkit
szeretettel üdvözlök a viszontlátásig józsi bácsi stop a kutyámnak rendszeresen adjatok enni a virágokat pedig meglocsolni stop stop stop.

úthenger1 14

Veres elvtárs elhűlve olvassa a táviratot a kerthelyiségbe kihelyezett irodájában, szokásos emberei és a szokásos Kőbányaik társaságában: Mikorra fog ez hazaérni és mennyi lesz így a napidíj?!, zuttyan le a székbe és a sokk enyhítésére kér egy hideg nagyfröccsöt. Kettőt!, int Egyenes vigyorogva a pincérnek.

úthenger1 15

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2014.08.28. 15:12:36

így leírva kimondottan szórakoztató, de azért valljuk be, a sorozat rettenetesen kínos volt. időnként egyenesen a legényanya mélységeit súrolta, pedig azt a filmet nehezen lehet alulmúlni- talán csak a forrásul szolgáló regénynek sikerült.

W.Jack. 2014.08.28. 17:57:07

Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Már vagy egy éve várom ezen remek sorozat hv-ját, ugyanis akkor említődött. és én szorgosan bele is kezdtem a nézésébe.
Én jókat mosolyogtam rajta, és örülök, hogy írod a hogyvoltját, más remekbe szabott hv-hoz vezető linkekért meg külön hála és akkor még nem említettem a kis, történelmes bevezetőt :)

tinipuma 2014.08.28. 18:37:01

A címre emlékszem, de magára a sorozatra valamiért nem. Hiánypótló írás, köszi :)

Gabba 2014.08.28. 19:53:37

@nandras01: emmyt talán valóban nem ér, de én gyerekkoromban is szórakoztatónak találtam, és mostani fejjel is tetszik. olvastam pár korabeli kritikát róla, azok is inkább leszólták, de én nem vagyok kritikus :)

@nughop: kegyed nagyon jól emlékszik (gyakrabban is fitogtathatná :), de hát ugye közbejöttek mindenféle bányák, raktárak meg hajósok és csak most jutott el a megvalósulásig

@tinipuma: nincs benne nagyon a kollektív emlékezetben, nem is ismételték túl sokszor, bár a Duna tévén a közelmúltban adták néhányszor.

Flankerr 2014.08.28. 20:32:01

@nandras01: Nekem is a legényanya ugrott be olvasás közben, de nálam ez nem baj, sőt :)
@Gabba: Érezd magad megtisztelve, sixx után te vagy az első HV szerző, akinek olyan HV-ját olvasom, amit nem láttam :)

Gabba 2014.08.28. 20:43:28

@Flankerr: ó, köszi, ha én ezt a klubban elmesélem... (hogy egy másik sorozatból idézzek :)

amúgy a rendező Bednai Nándor, az ötletadó Gát György, viszont minden résznek más írta a forgatókönyvét, az elsőnek Bednai és Gerhardt Pál

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.08.29. 08:57:29

"vappali vappali mindent lát, szemüvegen át kutya valagát"

Nálunk:
"Vak Pali Vak Pali mindent lát,
lesi a Katát,
szemüvegen át"
volt a hiteles szöveg :)

Gabba 2014.08.29. 09:39:31

@Hoppácska: ez se rossz :)

esetleg más szövegváltozat, valaki?

Pácsó Ármándó 2014.08.29. 10:13:11

"Vak Pali, Vak Pali mindent lát,
szemüvegen át lesi a p!n@t!"

Gabba 2014.08.29. 10:48:26

@Pácsó Ármándó: gondoltam, hogy a nassaui kalózoknál egy szexuálisabb verzió dívik :)

W.Jack. 2014.08.29. 11:08:30

@Gabba: Az ősz beköszöntével jövök majd gyakrabban is fitogtatás céljából, főleg mert a balatoni epizódot nagyon várom :)

Gabba 2014.08.29. 11:16:14

@nughop: de aztán nem csak ígérgetni!

W.Jack. 2014.08.29. 11:43:56

@Gabba: Ugyan! Ahogy szárazföldi életformát öltök, beveszem magamat az olvasósarokba és pótolom az el/lemaradásomat Onedin, Dunai hajós és egyéb fronton is:)

Flankerr 2014.08.29. 12:55:39

@Pácsó Ármándó: Bakker, most esik le, ezt én is hallottam kiskoromban, csak fogalmam se volt, honnan ered :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.08.29. 13:09:47

Az, hogy ebben a népdalban itt 'Kata' van, emitt meg csak egy testrésze, az érthető... de érdekes, hogy a "szemüvegen át" sor is arrébb helyeződött...

Gabba 2014.08.29. 13:40:40

@Flankerr: és most már tudod?

@Hoppácska: népdal, he-he...
legfeljebb népiesch :)

@nughop: majd jól számonkérem ám! (szánon, szádon, stb. :)

Pácsó Ármándó 2014.08.29. 13:56:32

@Gabba: @Flankerr: @Hoppácska: Én így emlékszem

@nughop: Remélem kalózvitorlás fronton is! :-)

tinipuma 2014.08.29. 18:29:20

Nekem csak a Vak Pali rémlik, a folytatásra nem emlékszem sajnos.

W.Jack. 2014.08.29. 21:26:55

@Pácsó Ármándó: Rajta leszek, de ahhoz le kell kerülnöm végre a nem kalózról. Mármint a vitorlásról :)

Pácsó Ármándó 2014.08.29. 21:33:32

@nughop: Köszönöm! Örömöt szereznél vele nekem :-)
süti beállítások módosítása