Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Leftovers 1x08 - Cairo

2014. augusztus 26. 09:00 - Szencsike

Az első képsorokban párhuzamosan látunk két főszereplőt. Főnéma Patti a templomban pakol ki ruhákat, felnőtt, gyerek, férfi, női cuccok vegyesen és mindegyiket személyre szabva rakja ki, mintha csak arra szánná, hogy valaki felvegye őket. Van egy M. D. címkéjű mappája, ami súg a megfelelő ruhák kiválasztásához. Valami nagyon ütősre készülnek a Némák. A másik jelenetben Kevint látjuk, igazi családfőhöz méltóan munkálkodik az esti vacsorához. Ő készíti el a pulykát, megteríti az asztalt, már csak körbe kell ülni, hogy egy jó hangulatú este legyen belőle. Ismerve Garvey-ékat, nehéz estének néz elébe a vendég.

1.png

A Némaházban Laurie-nak van jelenése Patti előtt, a Főnéni egy pénzzel teli borítékot bíz rá, illetve valamiféle feladatot bíz Laurie-ra, a „Készen állsz?” felirat alapján. Laurie bólint, majd Patti elbocsájtja, jön egy másik Néma, egy vastag spirálfüzetet ad Pattinek. Ennek a spirálfüzetnek a hasonmása pihen Meg kezében, a lány Nóri háza előtt posztol és mikor a megfigyelt kilép, Meg felírja az időpontot. Már sok ilyen időpont szerepel ebben a füzetben, vajon mi ezzel a céljuk? Nóri egy kis kajás dobozzal a kezében üdvözli a két Néma nőt, majd mosolyogva csüccsen be a kocsijába, irány a vacsi-randi-családtali. A vacsi alatt főleg a kutya ugatását lehet hallani, elég feszengős a hangulat Barinő kérdezgeti Nórit a munkájáról, kiborulnak-e az emberek a kérdezősködés közben vagy ilyesmi. Nóri nemet mond, inkább szomorúak, beletörődöttek, és ezzel le is lehetne zárni, de Jill bedobja a tutit, ha csak ennyi, miért van nála fegyver? Ez Kevinnek is új infó, de inkább a szemtelen lánya aggasztja, de Jill csak erőlteti ezt a pisztolytémát. Nóri nem veszi zokon, már nincsen szüksége a fegyverre, sőt, ha Jillnek ennyire fontos a kérdés, lessen bele a táskájába. Jill ráveti a „Hülyének nézel?” pillantást, de akkurátusan beletúr a táskába, Jill ezt bebuktad, nincs fegyver. Kevin ráveszi egy szűkreszabott bocsánatkérésre a lányát és folytatódhat tovább a vacsora. A vacsi után a párocska Nóri kocsijához tart, innentől sétagalopp lesz ez a kapcsolat. Nóri nem haragszik Jillre és Kevintől is azt kéri, hogy ne veszekedjen a lánnyal, mert pont ezt várja el tőle. Később minden jobb lesz, legalábbis ezzel nyugtatják egymást. Kevin később már szunyókálni próbál, de a kutya csak ugat és ugat, közben Kevin szemei lassan lecsukódnak.

2.png

Kopogásra ébred fel, egy kocsiban ül, a járgány mellett Kutyagyilkos vigyorog, tessék felkelni, dolguk van. Hogyan és miért került Kevin az erdő közepére? Kutyagyilkost követve egy régi faházhoz érkezik, a férfi benéz a házba és nyugtázza, hogy még nem tért magához. De ki, Kevin berobog, basszus, Patti ül megkötözve, ájultan egy székben. Mi a fene történt itt? Otthon Jill keresi az apját, Barinő sem látta, de tuti, hogy a Nőnél van. Ugrás a Némák főhadiszállására és Néma Megre, aki épp kiabálva megszegi az első parancsot, vagyis beszél. Matt atya újra térít, a kis szórólapján "Gyere haza Meg" szerepel, alatta szívhez szóló üzenet, hogy várják otthon, illetve a többi Némáról is készített hasonló irományokat. A nő a teljes eszköztárát beveti, csíp, rúg, karmol, a többi társa csak áll és nézi a kontrollt vesztett lány őrjöngését, végül Laurie szedi le őt Mattről és rángatja be a házba. Ott is kiabál, a többi társ csak értetlenül nézi őket, a szórólapon a lány anyja szerepel, Matt kémkedik utánuk, mindegyik után nyomozott. Laurie csettintgetve parancsolja a székbe a lányt, Patti elé terjesztik az ügyet.

3.png

Patti azonban egy távoli kis faházban szenved, Kutyagyilkos szerint csak tetteti az eszméletlenséget, tapsol egyet Patti füle mellett, semmi. Közben villanásnyi képekben látjuk, ahogy Kevin jó alaposan eltángálja a nőt. A jelenben Kutyagyilkos is erre tippel, talán nem kellett volna ilyen erőseket ütni. Kevin nem tér magához a döbbenettől, kiront a házból, Kutyagyilkos nem érti, miért viselkedik ilyen értetlenül, nem emlékszik semmire? Nem, egyáltalán semmire, ezért lesz szíves elmondani, mit csinált. Az egész dolog Kevin ötlete volt, erre Kevin közli, hogy az utolsó emléke az, hogy otthon próbált aludni. Ehhez képest a cimbi alvajáró lehet, mert besétált a kocsmába, iszogattak, majd hazafelé meglátták Pattit, aki kihívóan méregette őket, Kevinnek eldurrant az agya és Pattin vezette le a dühét. Ezek után, Kevin javaslatára a New York állambeli Cairo-ba jöttek, Kevin ebben a kis erdőben kempingezett, ismeri a helyet. Mikor találkoztak korábban, ez is fontos Kevinnek. Korábban akkor találkoztak, amikor Kevin befogta a kutyát. Fogadást kötöttek, ha Kevin megszelídíti a dögöt, Kutyagyilkos nem lövi ki őket többé, ha nem sikerül, kap egy dolcsit. Kevin szólni sem tud, de rohanni kell befelé, mert Patti a székkel úgy eldőlt, mint egy zsák krumpli. Ettől ugyan magához tért, de nem olyan kába, mint amilyennek tűnik. Kevin elnézést kér a történtekért, de ami történt, az Patti folyamatos provokációira adott válasz volt. Innentől kezdve békén hagyják egymást, Kevin hazaviszi és egyikük sem szól senkinek se a történetekről. Patti nem így képzeli, először arcon köpi Kevint. Patti nem felejt, sőt feljelenti Kevint, aki így elveszíti az állását és a lányát. Vagy Kevin fejezze be, amit este elkezdett.

4.png

Némaházban Meg csak vár, a tévét nézi, és még mindig beszél, az emberek zaklatják őket, ez túlment minden határon, miért ne szálljon szembe? Laurie lekörmölt válasza szerint egyrészt náluk nincs erőszak, illetve a gyengeséget jelenti a támadás és a visszatámadás. Meg leírja, hogy nem gyenge, ha nem, akkor bizonyítson. A bizonyítás az lesz, hogy Laurie és ő elmennek Matt atyához és bocsánatot kérnek a karmolt arcú paptól. Mattnél ott van Nóri is, aki Maryt rendezgeti, ő Matt magatehetetlen felesége, ha valaki nem emlékezne. Matt megbocsájtott Megnek, az édesanyja október 13-án halt meg, vagyis O14 előtt, tehát gyászolni sem tudott igazán. Matt sikerként könyveli el a Bocsilátogatást, egy lépéssel ő is közelebb ért Meg visszatérítéséhez. Nóri Laurie-t is megkéri, a lányához is ugorjon be egy üzenettel, ott is lenne miért bocsánatot kérni.

5.png

Az említett lányka a szokott életuntságával mereng a világon, a parkban ücsörög a társasággal, ahol már az Emléknapra készítik elő a berendezők a terepet. Barinő épp a Cukiikreknek meséli a vacsorát és a fegyverkeresést. Jill tiszta lökött a tanulság szerint, de ő még mindig hisz a kis elméletében, hogy Nórinak van fegyvere, csak elrejtette. Barinő már rég leszakadna a témáról, Jill csak löki a sódert, a nő elvesztette az egész családot, hogy a fenébe lehet boldog ezek után? Barinő szerint igenis tovább lehet lépni, nézze meg őt, ő tök jól van, és ha az apját sem túráztatná, akkor ő is jobban lenne. Jill következő kérdése, hogy Barinőnek meg volt-e az apja? Hát őszintén remélem, hogy a kis Lolitának csak a szája jár, és nem feküdt le Kevinnel, mint ahogy állítja a kis sztorija szerint. Azt hiszem a két lány barátságának lőttek.

6.png

A faházba Patti megkapta a vágyott cigarettát, Kutyagyilkos nem is érti, hogy Kevin miért ilyen rendes a nővel. Patti szóba hozza Laurie-t, ő mondta, hogy Kevin cigizik, erre tessék, a derék rendőr nem leszokott, de Patti is elveszti a cigizési jogát. Kezdődik a kihallgatás, Kevin a Bűnös Maradék főfejeseiről akar hallani, de Patti nem mond róluk semmit, ők egy szabad szekta, senki sem parancsol nekik. Kutyagyilkosról is tud egy biztos infót, az hogy róla szinte semmi sem deríthető ki. Nincsenek alapadatok, nincsenek büntetőcédulák, egyszerűen semmi, egy szellem, Kutyagyilkosnak jobban tetszik az őrangyal megnevezés, vajon ez igaz, vagy csak játszik? Kihívja Kevint tanácskozni, este ő egy keménylegénnyel jött el, most egy tutyimutyi alak áll előtte. Kevin tisztára meg van riadva, ő nem akarja bántani a nőt, Kutyagyilkos ne beszélje őt rá semmire. Ő nem beszéli rá semmire, pont hogy Kevin akart véget vetni mindennek. Kutyagyilkos elküldi Kevint szunyálni, hátha attól visszatér az a férfi, akit este követett, Kevin bosszúsan lelép.

7.png

Jill és Cukiikrek Nóri lakásába törnek be, a lány még mindig a pisztolyt akarja. A srácok a földszinten kutatnak, megtalálják a golyóálló mellényt egy fadobozban, egy bizonyíték van, de ez nem feltétlen jelent bármit is. Jill az emeleti szobákat nézi meg, hálószobában nincs elrejtve a fegyver, legyen a következő, ami a régi gyerekszoba lenne. A játékok el vannak pakolva, a függönyök behúzva, már nem várnak senkit se az ágyak vissza, igen, Nóri továbblépett. De nem ez a legjobb hely a fegyver elrejtésére? Jill az ágy alatt, egy társasjáték dobozában találja meg pisztolyt. Elkezd sírni, győzött vagy vesztett, szerintem maga sem tudja. A srácok a mellény erejét próbálgatják, Jill azonnali távozást vezényel, már nem érdekli a fegyver. A fiatalok lelépnek, akkor kezd el csörögni Nóri telefonja, mikor kilépnek a házból, a rögzítő bekapcsol, Kevin hívja a barátnőt, alig lehet érteni, amit mond, kevés a térerő és csak az első, „Kevin vagyok” mondat jön át. Az üzenet többi részét már Kevintől halljuk: Nagy bajban van. Óriási bajban van, hívja vissza, mert szüksége lenne rá… A hívás után megpróbálja magát összeszedni, de meglát valami fehéret lobogni az egyik fán. Közelebb megy, hát nem elhozta az összes fehér rendőringét és felakasztgatta a fára, az esti őrülete alatt? Annyira ideges, hogy az egyik fát kezdi el ütlegelni a tehetetlen dühöngésében, de hiába mondogatja magának, hogy minden rendben, egyszerűen semmi sincs rendben.

8.png

Visszamegy a házhoz, ott még nagyobb gond fogadja, Kutyagyilkos bevállalta Patti megölését, egy zacskót húzott a nő fejére, aki fuldoklik benne. Kutyagyilkos nem engedi, hogy Kevin megmentse a nőt, helyette dulakodni kezdenek, minden törik, ami csak eltörhet. Kutyagyilkos hagyná megfulladni a nőt, Kevin fejbe vágja, és a kényszerszünetet kihasználva leszedheti Patti fejéről a zacskót. Kutyagyilkosnak elege van a kalandból, lelép, Kevin egyedül marad. Kifele menet, mintha az ő fejében lévő hangokat csitítaná, ő megpróbálta, nem sikerült, hagyják békén. A városban Meg és Laurie ücsörögnek a templomkertben, a lány még mindig nem tanulta meg a mai leckét, továbbra is beszél, Nora Durs-öt szidja. Laurie előbb lepisszegi, de Meg csak nem akarja befogni, hát megpofozza. Lehet ez hatott, mert Meg elhallgat, közben egy furgon érkezik a templom beállójára, így Laurie leléphet ügyet intézni. A nő előbb a küldeményt akarja megnézni, valami zsákokba bugyolált csomagokat kaptak, Laurie átadhatja a pénzt. A fuvaros szerint bármit is csinálnak a szállítmánnyal, az csak beteg dolog lehet, és ezzel a zárszóval le is lép. Laurie kivezényli a tagtársakat cipekedni, a csomagok kb. emberméretűek. Van köztük egészen aprócska, mint egy kisbaba, de van felnőtt méret is. Még nem bontották ki őket, de lehet, bábuk lesznek bennük, erre kellenek a ruhák is…

9.png

Este, Nóri hazaért, meghallgatja a rögzítős Kevin vagyok üzenetet, de ennél több nem jött át. A hálóba menet feltűnik, hogy a gyerekszoba nyitva van, az ágyon ott hever a pisztoly. Jill is hazaért, Barinővel épp találkozik, mielőtt elmenne, egy haversrácnál húzza meg magát. Van két önfejű lány, bocsánatkérés nem lesz, de talán Barinő békülékenyebb, de Jill nem… Barinő megköszöni a szállást és lelép. Kint a kutya még mindig ugat, igaz már kevésbé agresszív, mint mikor Kevin elkapta. Jill ehhez képest egy nagykéssel közelít a kutyához, nem a nyakát vágja el, csak a kötelet, blöki mehet, amerre akar. A Némaházban Laurie a Patti nélküli tagsággal találkozik, ők még nem látták a Főnémájukat, viszont Laurie kimondatlanul is a helyettes. A holnapi (rendbontás) programot nem fújják le, megtartják Patti nélkül is. Laurie kényelembe helyezi magát Patti székében és előszedi az M.D. mappát és Nora Durst aktájánál nyitja ki. Bármit is gondoljon Nóriról hamar eltereli egy meglepetés vendég. Jill kopogtat a Némaház ajtaján és menedéket kér.

10.png

A faházban Kevin és Patti között döntetlen az állás, Patti beköpi, Kevin megszívja. Viszont mi jár Patti fejében, hadd értse meg Kevin a céljaikat. Patti egyetlen célja most az, hogy Kevin megértse O14-et. Látszik rajta, hogy sosem foglalkozott vele igazán, míg Patti ezzel kel és ezzel fekszik. Ő elfogadta, hogy mi történt, Kevin csak a szőnyeg alá akarja söpörni az ügyet, mintha meg se történt volna. De ez nem lehetséges, Patti és a Némák az élő emlékezet, akik mindenféle érzelemtől mentesen emlékeztetik az embereket arra, ami történt. Laurie vajon miért jött hozzájuk? Kevin szerint, mert ő cserben hagyta, Patti részben igazat is ad neki. Tud Kevinről dolgokat, Laurie mesélt róla sok mindent (esélyes, hogy félrekefélt), de Patti volt az aki célt adott Laurie-nak, Kevin viselkedése csak a felszín, amit Kevin hinni szeretne. A cél olyan, amiért érdemes élni és érdemes meghalni. Elérkeztünk egy eddig lógva hagyott kérdéshez. Gladys, a megkövezett hölgy. Valóban a Némák ölték meg, de Gladys tudta, mire vállalkozik, mert beleegyezett. Mikor Laurie ideje eljön, ő is elfogadja majd és készen áll rá. Ez nem hangzik túl jól a jövőre nézve, Patti csak mondja tovább, neki most jött el az ideje, Kevin fejezze be, amit elkezdett, hogy végre megértse mi is történik igazán. Kevin meghozta a döntését, egy szerszámosládából elővesz egy kést, de nem öli meg Pattit. El fogja engedni, a nő hazamegy, ő pedig önként fogja magát feladni, vállalva minden következményt. Sajnos az utolsó szó Pattié lesz, a nő felszed a földről egy üvegdarabot és a nyakába vágja. Kevin karjai közt vérzik el, így remélhetőleg megértette mit is üzent Patti.

10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JorgoszBaia 2014.08.28. 17:05:06

ne hidd, hogy senki sem olvas! :)

Knapp75 2014.08.29. 15:50:02

Akkor már ketten vagyunk!

Vajon a sorozatot hányan nézik?
A "Port"-on elég keményen lepontozták, nekem viszont kifejezetten tetszik.

Jó felé megy a történet, hisz "drasztikusan" csökken a láncdohányosok száma és ugye az egészségnél nincsen fontosabb!
Kevin biztosan félrekefélt anno, ezt pár résszel korábban elmondta Norának.
Szerintem Barinő is megvolt neki, de ez meg gáz, mert nem emlékszik rá és így dicsekedni sem tud vele. Mondjuk előnye a "feledékenységnek", hogy szégyenkeznie sem kell miatta.
Végül is, ha nem ejtette teherbe, akkor nullszaldósra jött ki a kalandból.

Nem egészen tiszta a Némák motivációja!
Oké, emlékezzünk azokra, akiket elveszítettünk, de ha csak emlékezéssel csesszük el az időt, akkor nem lesz miért emlékezni ránk... Ezt persze árnyalja, ha agyonveretjük magunkat, mert akkor a nyomrögzítők is besegítenek az emlékezésbe.

Érdekes, Meg problémája pont az, hogy nem volt lehetősége az édesanyját "rendesen" meggyászolni (és gondolom mások sem tették...), mert éppen mindenki elveszített valakit.
Na most azóta is nyilván haltak meg emberek, akikre - ha Némáék stratégiája bejön - pont ugyanúgy nem fog figyelni senki.
Vagy ez tudatos önvédelem, hogy ne legyünk sebezhetőek, ha fájdalom ér?!
Próbálom megérteni Némáékat, de eddig Matt atya járt legközelebb az igazsághoz: minek megölni őket, ők már úgyis halottak.

Mindenesetre kedvet csinált a sorozat könyvhöz.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.08.29. 19:55:45

@Szencsike: múlt hétvégén sikerült elküzdeni magam a 7. részig, de most már nagyon izgat, hogy mi lesz ebből a sok rejtélyeskedésből, a hv-t is pótolnom fogom, becsszókácska! Defiance-ról tudsz már valamit?

Szencsike 2014.08.29. 22:15:32

@JorgoszBaia: @Knapp75:
A szolgálati közlemény az, hogy az évadzáró szeptember 8, az amerikai munka ünnepe miatt.

Szerintem ez egy zseniális sorozat, azonnal beszippantott. Ez a sok dráma, szerintem lehet ez a legnagyobb visszatartó erő. Illetve a rejtély, amit vagy megmagyaráznak vagy nem :) Elég réteg, mert nem a szokásos sorozatos kliséken alapszik, és a Lost-os hasonlat is találó, akit magával ragadt a Lost, annál esélyes, hogy ez a sorozat is bejön. De persze ízlések és pofonok :)

Érdekes, hogy Gladys részében a az Ügynök mit mondott a Némákról: őrültek. De mitől lettek pont ők azok, akiktől ennyire parázni kell, hisz azt is mondták már, hogy rajtuk kívül van más szekta, csak róluk nem beszélnek. :)

Nagyon kíváncsi vagyok én is a könyvre, miben különböznek, illetve talán lehet következtetni belőle, hogy mi lehet a második évadban.

@aggyistenbrittudós: Elküzdeni?! :D én minden héten tűkön ülök mi lesz az aktuális részben :) Defiről csak annyit tudok, hogy kint lement a második évad, ha lesz időm, akkor megnézem és ha viasat 6 lesz olyan jófej és hozza, akkor írom! :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.08.29. 23:03:24

@Szencsike: igen, az első két részen nagyon sokszor próbáltam átkommandózni magam, de nem ment. viszont mivel a sori érdekelt, ezért múlt héten kicsit pihentebbel aggyal vágtam újra neki, akkor már sikerült, és megtetszett. azért ez mégis csak olyan kategóriájú, amit nem félárbócra eresztett szemhéjjal és pusztán kikapcsolódásképpen nézhet az ember. nekem -legalábbis - rá kellett pihennem.
(a defiance2 lement már, jaja, csak érdekelt, hogy tucc-e a hazai vetítésről bármit is :)

JorgoszBaia 2014.09.03. 16:02:48

@Szencsike: a születésnapom :)) a legjobb időzítés :)

nicu71 2014.09.10. 15:31:26

meg kell nekem is szólalnom,isteni ez a sorozat,első résztől élvezem,úgy ahogy van.És a HV is kitűnő,ez a rész pedig különösen jó volt.
süti beállítások módosítása