Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 2x02 - Beirut Is Back

2014. augusztus 20. 13:00 - AaannnaaA

A mai részt Bejrútban kezdjük, Fatima Ali reggeli imáját végzi, aztán a szertartás végeztével Carrie köszön rá. A nő meglepődik, de nagyon örül, félrevonulnak a többiektől, hogy pár szót tudjanak váltani. Fatima kérdi, hogy áll-e még az ígéret, miszerint öt millert és amcsiba szóló repjegyet kap az aki feladja Abu Nazirt, Carrie pedig boldogságtól repesve bólint. Ali elmondja, hogy férje és Nazir holnap Bejrútban találkoznak, szóval az amerikaiaknak lehetősége lesz megölni mindkettejüket.

Brody és neje fogadáson vesznek részt – hatalmas csarnok, rengeteg ember, és persze itt az alelnök is. Hősünkkel félrevonulnak kicsit trécselni, Walden közli, hogy a lebombázott öt iráni atomerőmű közül egy valóban megúszta. Az alelnök szerint hathatósabb fegyvereket kellene Izrael kezébe adni, viszont az elnök ezt nem engedi; de nemsokára úgyis ő lesz az elnök, és el majd kell rendeznie az ottani helyzetet, szóval nem árt addig is ügyködni a témán. Brody pedig szíveskedjék segíteni neki – holnap nem hivatalosan találkozik a védelmi miniszterrel, Nick segítsen meggyőzni, hogy márpedig az arabok ellen fegyverek kellenek. Kényszeredett bólintás a válasz.

1.1.jpg

1.2.jpg

Jessica ezalatt Walden feleségével, Cynthiával smúzol, ahogy elnézem bírják egymás búráját. Az alelnökné felkéri, hogy legyen a segítségére egy adománygyűjtés megszervezésében a sérült veteránok javára; az asszony igent mond. Ekkor lép hozzájuk a férje, hogy menniük kell; távozóban anyus elmondja, hogy mire kérték fel. Férje faarccal kérdi: tudod kik szervezték ezt a partyt? Fegyvergyárosok. Szóval ha igazán segíteni akarsz a veteránokon, inkább tedd el az ittenieket láb alól. Hehh!

Carrie megérkezik a védett lakásba – gyorsan kiderül, hogy mióta a piacon kényszerből elkerülték egymást Saullal, azóta nem tudtak a hollétéről, már a követség kerestette. A nő nyugalomra int, a biztonság kedvéért máshol töltötte az éjszakát. Aztán elmondja, hogy találkozott Fatimával, amitől a férfi meglehetősen kiakad – ide kellett volna jönnie, hogy én is halljam amit mond, nem neked találkozni vele suttyomban. Saul ugyanis nem bízik Carrie ítélőképességében (milyen kedves), de a nő kész tények elé állította, szerinte amúgy is a kapott információ a lényeg: Abu Nazirt holnap elcsíphetik! Exfőnökének tátva marad a szája a hírtől.

2.1.jpg

2.2.jpg

David Estes és kollégája, Scott Ryan ’videokonferenciát’ tart Carrie és Saul közreműködésével, ahol szőkénk (aki újfent ténylegesen is kiszőkült) beszámol a Fatimával történt megbeszéléséről, miszerint annak férje és Abu Nazir holnap Bejrútban a Hamra utcában találkoznak. Előszedik a térképet, és kiderül, hogy a helyszín dróntámadáshoz túl sűrűn lakott, ezért katonákat kell a környéken elrejteniük és a találkozó időpontjában bevetniük. A térkép azonban hiányos, mert készítése óta eléggé megváltozott az utcakép, szóval ez meglehetősen kockázatos vállalkozásnak tűnik, sőt a helyszín alkalmas arra, hogy az ellenség csapdába ejtse az amcsi katonákat! David ezért elkezdi vegzálni Carrie-t, hogy mennyire biztos Fatima információjában (t'án nem is infó, hanem csapda lesz az?), így bukik ki, hogy Saul egyáltalán nem beszélt az informátorral – szőkénk pedig most túl labilis ahhoz, hogy egy ilyen akciót az ítélőképességére lehessen alapozni. Miután a két CIA-s nekiáll kutyázni őket, Saul megszakítja a beszélgetést azzal, hogy később folytatják.

Jessica felszedte suli után a lányát, és együtt jöttek el Walden házába, hogy az alelnöknével elkezdjék szervezni a tegnapi partyn megbeszélt adománygyűjtést. Mikor a házba lépnek, Danát felküldik az emeleti könyvtárba (mert itt ilyen is van) megírni a házit, a két nő pedig nekiáll az okoskodásnak a többi nagykutyafeleséggel. Cynthia még annyit elpöttyint, hogy azt szeretnék, ha a rendezvényen Brody mondana beszédet – na ez érdekes lesz.

3.jpg

3.2.jpg

A könyvtárban Dana rögtön a kulccsal lezárt vitrinekhez megy, a picsa meg is próbálja kinyitni az egyiket, mikor belép Finn Walden, az alelnökgyerek. Vívnak egy kis verbális csörtét, melyben a srác elmondja, hogy a lánynak nem volt éppen szerencsés azzal jönnie a suliban, hogy az apja muzulmán, de aztán úgy nézem a két gyerek megbékél egymással.

Carrie az előbbi beszélgetés után lepihent a szobájában, de még így is hallja, hogy Saul és David róla beszélgetnek telefonon, utóbbi szerint Saulnak kell eldöntenie, hogy lesz-e művelet bizonytalan információk alapján. A nő eközben a szobában elég durva pánik(?)rohamot él át, végül a tetőre menekül friss levegőért, exfőnöke itt éri utol. Elpicsogja, hogy már magában sem bízik a Brody fiaskó után, hiszen anno teljesen meg volt győződve, hogy a férfi bűnös – ezt a tévedése teljesen padlóra küldte. Szóval Saul helyében a mostani állapotában ő sem bízna saját magában, de a nyolc évvel ezelőtti önmagában, aki meglátta a lehetőséget Fatimában és beszervezte, nos benne bízna.

4.1.jpg

4.2.jpg

Brody az irodájában őrjöngve keresi a slusszkulcsát, asszisztensét ugrasztja, hogy segítsen, mire a nő egy laza mozdulattal felemeli az asztalról (ahh, de ismerős jelenet, innen is csókoltatom mindkét lüke főnökömet). És hogy hova siet ennyire? A Pentagonba. Az előtérben vendég várja, asszisztensét kéri, meg, hogy rázza le, de az beelőzi, és bedugja a képét az ajtón: Mike Faber van itt, egykori katonatársa és egyben lyuksógora. Brody kérdi, hogy vele tart-e, útközben majd beszélgetnek. Hát hogyne.

A kocsiban Mike kiböki, hogy azért jött, mert a bajtársaknak nagyon gyanús Tom Walker halála, és szeretné, ha hősünk kicsit körbeszaglászna. Szerintük ugyanis kizárt, hogy a mesterlövész háromszor is mellélőtt volna azon a napon, mikor lelőtte Elizabeth Gainest, viszont elhibázta az alelnököt. Szerintük akkor és ott nem azt történt, ami a jelentésben van, talán Walker valakivel összedolgozott. Brody tereli a témát, azt mégsem vallhatja be ugye, hogy egykori mesterlövész társa neki csinált szabad utat, hogy felrobbanthassa az alelnököt egy óvóhelyen, amit végül nem tett meg. Megígéri hát, hogy utánanéz a dolgoknak, Mike pedig nagyon hálás.

5.jpg

Abu Nazir kiiktatásának akciója nemsokára indul, addig David és Scott átbeszélik a tervezett forgatókönyvet: nyílt utcán elcsípni vagy kilőni a két terroristát (Nazirt és Fatima férjét), miközben Carrie és Saul 15 percet kap, hogy begyűjtse Fatimát, a tengerpartra vigye ahol helikopterrel menekítik ki őket. Bejrútban is hallgatják a műveleti központban elhangzottakat, még két perc van hátra a találkozóig, addig szőkénk és exfőnöke lelkiznek még egy kicsit arról, hogy mennyi esélye volt, hogy valaha még együtt dolgoznak (nem sok), de Carrie azért bízott benne.

Brodyt az alelnök rendelte a Pentagonba, de végül nem a védelmi miniszterrel folytatott megbeszélés miatt, amit a partyn leegyeztettek. Waldennel egy szobába mennek, ahol képernyőn követik a bejrúti eseményeket, és végül valaki a jelenlévők közül felvilágosítja Nicholast: itt bezony Abu Nazir kivégzését fogja végig nézni!

6.jpg

Mi is átpillantunk a Hamra utcába, ahol a kapott füles szerinti időpontban helyi fegyveresek kezdik kiüríteni az utcát, nyilvánvalóan a találkozónak készítik elő a terepet. Az amerikai katonák az utca egyik üresen álló helyiségében rejtőznek, bentről hesszelik a fejleményeket, mesterlövész társaik pedig háztetőkön állnak készenlétben. Az érkező helyi rosszfiúk túlerőben vannak, így Nazir élve kimenekítése esélytelen, David parancsa értelmében a főszerepet ezért a tetőkön rejtőző lövészek kapják. Először közös autóban Fatima Ali férje, és Abu Nazir egyik beosztottja érkezik, a terroristavezérre még várni kell.

A pentagonbeli megfigyelőszobában ezalatt az egyre idegesebb Brody sunyiban előveszi a telefonját, elég nyilvánvaló, hogy ily módon akar jelezni Nazirnak. (A helyében hagynám meghalni, egy csapásra minden gondom megoldódna, viszont akkor nem lenne sok értelme a sorozat folytatásának.) Fogja hát a telefonját, és egy sms-t ír, melynek szövege mindössze ennyi: „May 1”. Nyilván ez egy előre egyeztetett kódszó, mert mikor Nazir megérkezik a helyszínre és kiszáll a kocsijából, segédje a telefonját mutatja, amit meglátva veszett pucolásba kezd. Pont egy pillanattal az amerikaiak lövései előtt, amik végeznek a rá váró két rosszfiúval: Fatima férjével és az ő beosztottjával, neki azonban sikerül elslisszolnia, bazmeg!

7.1.jpg

7.2.jpg

Carrie és Saul a rádióján csak a lövéseket hallja, az eredményt még nem tudják, mikor beront a CIA-s férfi, aki az előző részben Saul sofőrjeként funkcionált, és rájuk üvölt: pucolás van, irány Fatimáért. A kocsiban tudják meg a végeredményt: két rosszfiú kiiktatva, Abu Nazir elmenekült. Odaérnek az informátor házához, a nő a csomagjával együtt beugrik, elindulni azonban nem tudnak, mert Carrie elkéri a lakáskulcsát és kipattan a kocsiból azzal, hogy odafent a lakásban a férje cuccai között lehet olyasmi, ami hasznos a számukra, azzal ellentmondást nem tűrve felrohan. Helyi férfiak egyre fenyegetőbben állják körül az autót, egy idő után mindnyájuknak be kell szállnia, hogy biztonságban legyenek, de Saul nem engedi, hogy induljanak. A helyzet egyre durvul, gyanítom az borította ki az ittenieket, hogy egy közülük való nő egy nyugati autóba szállt be. Elkezdik rángatni a járművet, ami erősen kileng, szitkozódnak, óbégatnak, végül egyikük szerszámmal bevágja a szélvédőt. Saul ekkor dönt úgy, hogy nem várnak tovább szőkénkre, hanem elszelelnek.

Ő ezalatt futólépésben trappol a lakásba, összeszed pár iratot amit az asztalon talál, belehajítja őket egy szintén az asztalról felkapott táskába, majd olajra lép. Ténykedése nem marad észrevétlen a helyiek előtt, pár vérmesebb férfi üldözőbe veszi, sőt lő is rá. Cefet macska-egér kergetőzés kezdődik a háztetőn, a nő végül talál egy másik lejáratot, ahol azonban egy rosszarc trappol felfelé a lépcsőn. Carrie visszalép egy fél fordulónyit, felkap egy téglát, és mikor a férfi felér, buksin kólintja. Tovább rohan, a földszinten szerencsére ügynöktársa karjába zuttyan, aki az érkező kocsiba hajítja, aztán olaj. Huhh, ez nagyon meredek volt.

8.1.jpg

8.2.jpg

Este egy kihalt parkolóban Brody és Roya Hammad találkoznak egymással, ahol a nő tolmácsolja Nazir köszönetét, hősünk viszont őrjöngve elkaffogja, hogy többet ilyet nem csinál, hogy ennyi fejes közül kelljen sunyiban sms-t küldenie. A nő hajthatatlan: két fontos emberük odalett, meggyengültek, most még nagyobb szükségünk van képviselőnkre, szóval hamarosan jelentkezik újabb feladatokkal.

Nicholas ezután egy lepukkant kricsmibe üget, ahol egykori katonatársai már várják a hírrel, mit derített ki Tom Walker haláláról. Hát a nagy büdös semmit, mint az várható volt. Persze társai sem számítottak másra, és ezt az orra alá is dörgölik. Mike próbálja hűteni a kedélyeket, ám Lauder – az a társuk, akit anno Brody elcsépelt a saját kertjében mert célozgatott Jessica hűtlenségére – nem hagyja annyiban, és elmondja amit korábban már Mike szájából is hallottunk: Walker valakivel együtt dolgozott és valami nagyobb eseményt készített elő a lövéseivel, és csak azt szeretnék tudni mi volt az. Brody terel: nem volt semmilyen nagy esemény, Walker áruló volt, vallatása közben feladott mindannyiótokat, saját fülemmel hallottam. Lauder szerint áruló ide vagy oda, lőni csak nem felejtett el, de Mike kussra inti.

9.1.jpg

9.2.jpg

Hősünk hazatér (meglehetősen zaklatott lelkiállapotban), lányát még ébren találja, épp új barátjával chatel, aki nem más, mint Finn Walden. Elkotyogja, hogy anyja milyen beszéd megtartására akarja rávenni férjét, úgyhogy a családi béke érdekében szíveskedjék majd igent mondani.

Carrie-t hazahozzák, Mendez őrnagy köszöni amit Bejrútban alkotott, azzal távozik, szőkénk pedig letaglózva csücsül az üres szülői házban.

Zárásként Saulra váltunk, akinek kollégája átnézte a Carrie által az élete kockáztatásával zsákmányolt iratokat, de semmi használhatót nem talált bennük. Elküldöm Langleybe, hátha ott okosabbak lesznek, mondja a férfi, azzal elzavarja kollégáját pihenni. Fogja a Carrie által átadott táskát, belegyömködi az iratokat, és ekkor veszi észre, hogy a táska egyik oldalába apró, kemény tárgy van belevarrva. Izgatottan cincálja fel a varrást - a fellelt tárgy egy memóriakártya. Azonnal a laptopjába helyezi, és elkerekedő szemekkel nézi a megjelenő felvételt: Brody tervezett öngyilkos merénylete előtt készített videóját skubizza!

10.jpg

Címkék: Homeland
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2014.08.20. 17:18:01

May1: nyilván a mayday veszélyjelzésre utal

Carrie nem volt semmi, amikor egyedül felrohant a lakásba

AaannnaaA 2014.08.20. 20:00:53

@Gabba: Köszi, ez nem jutott eszembe.
Igen, az a rohanás nem volt semmi, főleg mikor a téglával fejbekólintotta az ipsét, az nagyon brutál volt...
süti beállítások módosítása