Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 4x10 - Month of the Albatross (Az albatrosz hónapja) ÉVADZÁRÓ

2014. augusztus 16. 11:00 - Gabba

Valahol a dél-amerikai partoknál Harvey két tengerésszel csónakba száll és a part menti ködben keresni kezd valamit. Mégpedig a Christian Radichot, a múltkori rész végén látott új vitorlást, amit Baines kapott meg parancsnokolni, mi a fene történt, hogy már az első útján gubanc van? Némi evezgetés után rátalálnak a hajóra, a fedélzet néptelen, a köteleken decensen száradnak a matrózok gatyái. Kedvenc tengeri medvénk viszont a kabinjában fekszik és nem néz ki túl jól. Harvey és Wilson nevű társa felmászik a fedélzetre, ahol az egyik árbocra szögelve Wilson egy levágott albatroszlábat talál. Régebben a matrózok ebből dohányzacskót szoktak csinálni, amíg rá nem fizettek, mondja Wilson baljóslatúan, majd levágja a lábat és a tengerbe dobja. A kabinban rátalálnak Bainesre, akitől megtudjuk, hogy mindenféle csapás érte őket az utóbbi napokban: az első tisztet megkéselték a parton, a fedélzetmester részegen verekedett valami kocsmában, ezért letartóztatták, őt magát meg megcsípte valami trópusi rovar, amit rögtön ki kellett volna vágni, de ezt ő csak később tudta meg, addigra a seb már alaposan begyulladt. A sebláz miatt nem tudott továbbhajózni, ezért sürgönyzött miszter Onedinnek. Igen, engem küldött, hogy vigyem haza a hajót, mert a rakománynak karácsonyra otthon kell lennie, feleli Harvey.

Albatross01

Liverpoolban az éjszakai utcákon Robert mászkál egyedül, maga alatt van, az látszik, és ennek az oka is valószínűsíthető: saját leszaggatott választási plakátjait nézegeti, ezek szerint nem választották újra képviselőnek. A fene egye meg, át kellett volna írni a választási törvényt, mint ahogy a magyarok csinálták, mereng az éjszakában. Ám egyszer csak megpillant egy nőt, aki a korláton átmászva éppen az öböl vizébe akarja vetni magát, Robert odarohan és sikerül megakadályoznia az öngyilkosjelöltet. Odahaza James valami ingatlanügynökkel beszélget: karácsonyra legyen kész ez a partszakasz, amit Brazil rakpartnak akar majd elnevezni. James ugyanis megvett néhány nyomortanyát a közeli Wilmington Streeten, amiket le akar bontatni, hogy a helyükön raktárakat építsen, ez a terület lesz az alakuló Onedin Brazilia Ltd telephelye és itt fognak sorakozni a vitorlásai. Karácsonykor lesz az Onedin Társaság megalakulásának évfordulója, és onnantól új korszak indul, mondja magabiztos mosollyal az ügynöknek.

Albatross02

James felkeresné Robertet az üzletében, a bátyó viszont meglehetősen zavarban van, most nem ér rá, nem akar a családi karácsonyról beszélni, az még különben is csak jópár hét múlva lesz. James továbbmegy, de a sarokról még visszafordul és meglepődve látja, hogy Robert valami ismeretlen nőt segít éppen egy konflisba és kettesben elhajtanak valahová. Sarah és Elizabeth Robert választási vereségéről beszélget, mindkét nő füstölög, de nem mérgükben, hanem vékonyra sodort szivarkával. Kiderül, hogy Sarah eléggé kivan, mert Robert az utóbbi napokban szinte nincs is otthon, beszélni se lehet vele, kerüli őt, mi lehet ennek az oka? Elizabeth szerint nem kell aggódni, nyilván hosszabb ideig tart Robertnek feldolgozni a vereséget, de utána vissza fog térni a nyugodt üzleti élethez és be fogja látni, nem neki való a politika.

Albatross03
Eközben látjuk, amint Robert egy nagy halom kalapdobozzal állít be az öngyilkosságtól megmentett nő, Beatrice Mays lakásába, és együtt nézegetik a különböző modelleket. Nocsak, Robert pályamódosításon gondolkozik és masamód lesz?

Albatross03
James intézkedik az irodában, most küldik ki a lebontásra ítélt hat házban lakó bérlőnek a felmondóleveleket, két hetük van kiköltözni, azután jönnek az ír vendégmunkások bontani. (Az írek olcsóbban dolgoznak, mint a helyiek, tudjuk meg Jamestől.) Sarah érkezik feldúltan és Robertről kezd panaszkodni, James csak a szemét forgatja a szóáradatot hallgatva. De azért a monológ végén megígéri, beszél Roberttel. De nehogy egy szavát is elhidd!, búcsúzik tőle Sarah. Női logika rulez.

Albatross04

A Christian Radichon doktor House Harvey készül a műtétre, letekeri Baines kezéről a véres-gennyes kötést és előkészül felvágni a sebet. Forró víz a lavórban, szalonnázókés a kézben, érzéstelenítőként egy fél üveg rumot kínál a páciensnek, de Baines nem kér belőle, kemény az öreg. Két matróz lefogja, Harvey meg nekilát, aztán már csak az ordítást halljuk… A fejlett orvostechnika ellenére azonban a műtét mégis sikeres, Baines kezére hamarosan friss kötés kerül és a kabinjában lábadozik.

Albatross05

Wilson a korláton át kiönti a szemetet a tengerbe és észrevesz egy felettük köröző albatroszt. Bár Coleridge-t nyilván nem olvasta, de azt anélkül is tudja, hogy a tengerészbabona szerint albatroszt bántani nem jelent jót. Ráadásul a szél is szembefúj, így nem tudnak átjutni a Horn-fokon, Wilson megy is panaszra Harveyhoz. Baines tiltakozik: Nem én lőttem le az albatroszt, hanem az első tisztem, akit aztán megkéseltek. Ez a madár most a halott párját keresi, tenni kell valamit, hogy megnyugodjon és elhagyja őket, Wilson nekilát szétnézni a néhai első tiszt kabinjában. Hamarosan meg is találja a másik lábból készített dohányzacskót, amit gyorsan a tengerbe dob, a madár ezután valóban el is marad a vitorlástól. A felvilágosult Harvey persze nem hisz a babonában, ezt aztán Baines később jól ki is tárgyalja Wilsonnal. Baines tartja magát a régi tengerészhiedelmekhez, nem úgy, mint ez a tejfölösszájú Harvey: Én mindig jobb lábbal kelek, sose fütyülök, amíg hajón vagyok, sose futok ki pénteken, nem szeretem, ha asszony jön a hajóra vagy kancsal ember, és sosem lőttem albatroszra, különösen nem a Horn-fok előtt, magyarázza Wilsonnak. Akár kiengesztelődött az albatrosz, akár nem, a szél mindenestre hamarosan megfordul és végre áthajózhatnak a szoroson az Onedin flotta talán legszebb vitorlásával.

Albatross06

Az izgalmak nem csitulnak Liverpoolban sem, Elizabeth megtudja, hogy annak a bizonyos Beatrice Maysnek Robert bérel lakást, hát mi van itt? James is aggódik, bár nem elsősorban bátyja nőügye miatt, hanem mert így kútba eshet az általa eltervezett karácsonyi családi happening. Baines betegsége miatt át kellett tennem Harveyt az Osirisról, ő hozza haza a Christian Radichot, Sarahnak itt van Robert ügye, de remélem Charlotte hazajön a nevelőnővel együtt az ünnepre. Miután James elmegy Elizabeth irodájából, Sz Sz utasítja az egyik írnokot, hogy a Lloydsnál nézzen utána, merre jár a Christian Radich. De az Onedin hajó, veti fel az írnok, tegye, amit mondtam, inti le határozottan Elizabeth.

Albatross07

James felkeresi Robertet az új bérelt lakásban, ő azonban leoltja: A magánéletemhez semmi közöd! De van egy babád, aki nyilván a pénzedet akarja, veti fel az anyagias James, Robert ezen végképp berág: Te ezt úgyis képtelen lennel megérteni, neked minden emberi kapcsolatodat a pénz mozgatta, annak idején az vezérelte a házasságodat is! James találva érzi magát és dühösen elmegy. A belső szobából ekkor előlép Beatrice, akinek Robert elpanaszolja, hogy a családban világ életében őt nézték bolondnak, sosem vették komolyan, mindig csak mosolyogtak rajta. A nő vigasztalja, Robert egy idő után lenyugszik és így szól: Na, nézzük meg azokat a szerződéseket.

Albatross08

Indul a házak bontása, az egyik kétgyerekes nő arról panaszkodik az ingatlanügynöknek, hogy nekik nincs pénzük új helyre költözni, az ügynököt ez viszont nem igazán érdekli. Nem is szól róla Jamesnek, a barkókirályt különben is más foglalkoztatja: megtudja, hogy Robert megvett egy értéktelen házat, vajon ezzel mi a célja? Robert közben a nővel beszélget és megnyugtatja, hogy a jövő héten felveheti a pénzt a bankból és utána nem lesznek már gondjai. Beatrice hálás: Maga visszaadta az önbizalmamat, bárcsak én is tehetnék magáért valamit. Na ugye hogy nem becsajozás van itt, hanem valami karitatív tevékenység, dől hátra elégedetten a bennünk lakó erkölcscsősz.

Albatross09

Robert viszont továbbra sem mond semmit Sarahnak, ezért a gyanakvó feleség titokban átnézi Robert üzleti könyveit és már rohan is Jameshez: Tessék, itt van többszáz fontot vett ki a cégből! Na, itt már nincs mit tenni, eljön a szembesítés ideje, Elizabeth is jelen van, és Robert végre elmondja a szitut: Miss Mays úri nő, kalapszalonja volt, amit az anyjával együtt vezetett, és volt egy háza, amit bérbe adott. Az elmúlt időszakban viszont sok csapás érte, az árukészlete odalett, a lakói meg ki akarták játszani és nem fizették a lakbért. Emiatt a szerencsétlen nő összeomlott, és öngyilkos akart lenni, ezért én megvettem tőle azt a házat a Wilmington Streeten, amit nem fogsz olcsón megkapni tőlem, ha terjeszkedni akarsz arrafelé, szúr oda Jamesnek, majd elsiet. Sarah utánafut, James viszont nincs feldúlva: Ez haszonbérleti ingatlan, le fog járni, mielőtt nekem kell a ház, az viszont nem baj, hogy Sarahnak végre megmondta a magáét, mondja Elizabethnek a székben hátradőlve.

Albatross10

A Christian Radich lassan hazaér, Wilson levelet ad át Harveynak, amit a révkalauz hozott és Mrs. Frazer írt. Sokat hallottam a hölgyről, amikor még a Callon járatnál voltam, és amikor ő még nem volt Mrs. Frazer, vigyorog Wilson, Harvey dühösen elzavarja. Baines keze rendbejött, köszönetet mond Harveynak és megy a húgához: 7 éve nem voltam itthon karácsonykor, búcsúzik. Harvey felkeresi Elizabethet a Frazer irodában, a szépasszony engedékeny kedvében van, ismét tegezi a szakállast. Beszél neki az Onedin Brazíliáról és James önálló dokkterveiről a kikötőben. Konkurencia kellene neki, mondjuk egy észak-amerikai járat Philadelphia központtal, úgyis rohamléptekben növekszik a petróleum iránti igény, mondja Sz Sz, majd munkát ajánl Harveynak. Az azonban nem akar többé alkalmazottként dolgozni, és csak úgy hajlandó igent mondani, ha társtulajdonos lehet az egyik hajóban. És személyes mondanivalód nincs a számomra?, kérdezi Elizabeth némileg csalódottan. Hát az bizony nincs, mindazonáltal végül megállapodnak az üzleti társulásban, éljen az önzetlen szerelem.

Albatross11

James egyik terve teljesül, Charlotte hazajött Lettyvel az ünnepre. A vidám apa hatalmas ajándékdobozokkal érkezik, mint egy barkós Santa Claus, Charlotte eléfut: Nagyon izgultam, mert tavaly is azt mondtad, hogy itthon leszel karácsonykor, aztán mégsem jöttél el. Miután Charlotte lefekszik, James sherryt iszogatva beszélget Lettyvel és megköszöni, amiért velük tölti a karácsonyt és nem a saját családjával. A rokonok néha fárasztók, mondja Letty mosolyogva.

Albatross12

Este összegyűl az Onedin família apraja-nagyja, még Elizabeth fia, William és Sarahék fia, Samuel is itt van. Vidám a hangulat, az asztal roskadozik a kajától, bár mákos bobajkát nem látok, ami pedig nálunk mindig van. James köszöntőt mond a családra és tőle szokatlan módon csak futólag említi az üzleti ügyeket. Hazaérve Baines megdöbbenve értesül a húgától, hogy kilakoltatták őket, ó bakker, akkor ez a nő volt az a szerencsétlen kétgyerekes anya, akit korábban láttunk?! Bainesben elszakad valami, siet az Onedin házhoz és beront a vacsorára. James félrevonja és magyarázkodni kezd, mindenki időben megkapták a felmondást, ő különben sem tudta, hogy Baines húga is ott lakik. Baines szerint a húga többször is keresni akarta Mr. Onedint, James szerint viszont neki erről senki sem szólt. Maga mindig így bánt a szegényekkel, uram, de ezt már nem tűrom tovább, nem hajózok ki többé Onedin zászló alatt, mondja Baines feldúltan és elmegy.

Albatross13

James utánasiet a hóesésben, az egyik sikátorban utoléri és kérlelni kezdi, ilyet se láttunk még, Baines viszont leinti: Nem, uram, maga sosem fog már megváltozni, a döntésem ezért végleges. James csalódottan visszamegy, ahol viszont új csapás fogadja: Elizabeth ugyanis bejelenti a társulását Harveyval, aki majd alkalmazni fogja Bainest a saját hajóján. Robert és James döbbenten néz a társulás hírére. Miután a vendégek eltávoznak, James brandyt tölt magának a társalgóban és gúnyosan morogja: Együtt a család. Megjelenik Letty, a két ember leül egymással szemben: Gondoltam, lejövök, mert mostanra a család már nyugovóra tért, mondja Letty. Nyugovóra? ők? sosem fognak, válaszolja James, de már nem mérges. Hátradől és vigyorogva néz Lettyre, mert újra elemében érzi magát. Ha harc, hát legyen harc, az sokkal inkább az ő eleme, mint a családi idill.

Albatross14

Albatross14

Címkék: onedin család
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2014.08.17. 20:22:22

Köszi szépen az írást, nagyon jól szórakoztam!! Érdekesen alakult a vége, kíváncsian várom a folytatást, főleg Baines miatt - kétlem, hogy sokáig bírná James nélkül (vagy James nélküle).

Gabba 2014.08.17. 22:41:20

@AaannnaaA: a viszonyuk tényleg különleges, Baines van olyan jó kapitány, hogy bármelyik másik cégnél munkát találna, James is válogathatna a jelentkezőkben, ha úgy döntene, másik kapitány kell neki, ennek ellenére nem képesek elszakadni egymástól

AaannnaaA 2014.08.18. 09:00:55

@Gabba: Legyen igazad! Remélem hamarosan kiderül :D

Gabba 2014.08.18. 12:06:05

@AaannnaaA: hamarosan...
most néztem, hogy annak idején napra pontosan egy év telt el az évadzáró után az 5. kezdetéig.
itt annyit nem kell majd várni :)

AaannnaaA 2014.08.18. 13:12:35

@Gabba: Na jó, így már egy fokkal nyugodtabb vagyok :)

fofofo 2014.08.19. 10:10:23

köszi, tetszett, mint mindig :) Sarah a szivarral nem semmi.

Gabba 2014.08.19. 14:56:22

@fofofo: mert nem olvasta a dobozon a figyelmeztető feliratot, miszerint a nikotin lassíthatja a spermiumok mozgását :-)

higeona 2014.08.20. 18:53:28

Na, csak idetévedtem én is. :) A hogyvolt élvezetes, mint mindig.

Gabba 2014.08.20. 23:50:55

@higeona: mostanáig sírtam, hogy csak ígérgetsz, oszt' mégsem jössz, de most felszáradtak a könnyeim :D

higeona 2014.08.21. 21:49:04

@Gabba: Ó, én mindig beváltom, amit ígérek.
Előbb-utóbb ;)

AaannnaaA 2014.10.01. 12:07:36

@Gabba: @fofofo: Sziasztok! Ismét Onedin - Célszemély crossover! A dátum jelen állás szerint jövő csütörtök (10.09). Kérnék szépen egy visszajelzést tőletek odaát (Célszemély 4x01 hogyvót). Nagyon várunk!!!

fofofo 2014.10.01. 16:35:43

Sziasztok! Kicsit sok a meló mostanában, ezért tűntem el. Szóval ha lemegy a munka nagyja, akkor elmegyek Macedóniába repülni. Ha nem jön össze, akkor esélyes. Péntekig eldől. Bocsánat a bizonytalankodásért.
süti beállítások módosítása