Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 2x01 - The Smile

2014. augusztus 13. 13:00 - AaannnaaA

Bár nem keveset kellett rá várnunk, végre megérkezett hozzánk is a Homeland második évada az RTLII jóvoltából; nézzük tehát Nicholas Brody sorsának alakulását, szem előtt tartva a hogyvótíró jó tanácsát: csak annak higgy, amit látsz (illetve amit olvasol, ugye), annak is csak második ránézésre. Szóval.

Egy rövid előző évados visszatekintés után Carrie otthonában kezdünk, pontosan meg nem jelölt időtartammal kórházi kezelése után. Kertészekedik a lelkem, miközben apja a házban tesz-vesz. Testvére rászól apjukra, hogy kapcsolja ki a híradót (Közel-Kelet a téma éppen), ne húzkodják a macska bajszát, jobb ha a „beteg” nem szembesül most ilyen információkkal. Szőkénk betrappol a kertből, a szobájába indul, és hanyagul odaveti: nyugodtan visszakacsolhatjátok a tévét. Mikor maga marad beveszi a gyógyszeradagját, majd dolgozatokat kezd javítani (wtf?).

1.jpg

Helyszínt váltunk, a bejrúti amcsi nagykövetség előtt a helyiek tüntetnek (izraeli zászlóégetéssel, óbégatással meg ami kell), odabent pedig Saul Berensont látjuk viszont, amint épp egy nemrég kapott titkos információval küzd. Annyit tudnak, hogy ámerika ellen készül terrortámadás, de a nőt, aki az infót hozta (szabályos titkosszolgálatos módszerrel) nem ismerik fel, nem tudják ki lehet a kapcsolata aki megtanította az üzenettovábbításra. A nő személyesen akar találkozni két óra múlva az egyik „ismert” találkozóhelyen, Saul pedig rááll a dologra (annál is inkább, mert a kinti lázongás kiváltója, hogy Izrael lebombázott öt iráni atomerőművet, szóval egy nyugat elleni támadás nem minősíthető élből hülyeségnek, mégha az üzenet hozója ismeretlen is).

Sofőrrel együtt kocsiba pattan, kihajt az óbégató tömegen át és rögtön kiszúrja, hogy követik az autójukat, így némi balettozásra van szükség; végül feltűnés nélkül át tud szállni egy másik autóba, és eljut a találkozó helyszínére, egy zsúfolt piacból nyíló kis udvarra. A nő amint meglátja kereket oldana, ám Saul elállja az útját: beszélni akart, hát itt vagyok. A válaszát nem tudjuk meg, irány újra az USA.

2.1.jpg

2.2.jpg

Brody képviselő irodájába nagyvau érkezett, Walden alelnök személyesen, aki némi udvariassági kör után a lényegre tér: Nicholas lehetne az alelnökjelöltje a következő választásokon (ahol ugye Walden indul az elnökségért). Ennek érdekében lenyomoztatta Brodyt, már mindent tud róla (kétlem!), de azért hősünk szíveskedjék még most közölni, ha van pár csontváz a szekrényében. Ő ügyesen elkerüli a válaszadást, Walden pedig témát vált és ígéri, hogy elküldi milyen nyilvános megjelenései lesznek a továbbiakban, plusz a CIA-hoz is be kell mennie képbe kerülni kicsit a közel-keleti témában, mert sokat fog szerepelni a közeljövőben, nem árt felkészülni. Brody köszöni szépen, így alelnökünk balra el.

Carrie iskolában tanít – innen hát a dolgozatjavítás – külföldi fiataloknak angolt, ám az óráját hirtelen látogató zavarja meg, egykori kollégája, Danny Galvez személyében. (Míg szőkénk kiért az ajtóig, én elbaktattam segédmunkáskodni az épp a házam falát rakó Apukám mellé, t’án mire a hogyvótnak a végére érek azt is el tudom mondani milyen lett a végeredmény). Galvez azért jött, mert David Estes, egykori CIA-s felettese akar vele beszélgetni, ám a nő még a mondanivalójára sem kíváncsi, elküldi exkollégáját melegebb éghajlatra, majd visszagyalogol a terembe.

3.1.jpg

3.2.jpg

Brody hazatér a munkanap végén, ahol a nagyon boldog felesége várja – az asszony odáig van meg vissza férje lehetséges alelnök-jelöltségétől. Ura lehűti, hogy azért ez a kör még koránt sincs lefutva, aztán beszélgetésüket Dana zavarja meg, aki épp olajra készül lépni; a „hova?” és „kivel?” kérdésekre pedig csak flegmán kaffog (maradjunk annyiban, az előző évadhoz képest nem lett sokkal szerethetőbb a figura).

Esteledik, mire Carrie megérkezik a suliból, otthon nővére kérdi, miért kapcsolta ki a telefonját, Saul egész nap kereste őt. Úgy dönt visszahívja, de a férfi nem beszélhet titkosítás nélküli vonalon, csak azt kéri tőle, beszéljen Daviddel aki a ház előtt várja. Carrie rohadtul nem akar újra semmilyen dologba belemászni, épp gyógyulófélben van a betegségéből, de Saul könyörgőre fogja, és nyer. Szőkénk kitrappol a ház elé, exfőnöke pedig csatlakozik hozzá a teraszon. Egy aktát tesz elé, benne a bejrúti nő képével, hogy azonosítsa be. Fatima Ali lesz az, jön azonnal a válasz, egy fontos helyi vezető felesége, akit Carrie szervezett be informátornak sok évvel ezelőtt. Végül érdemi infót nem kaptak tőle, mert ügynökünket áthelyezték mielőtt dolgozhatott volna vele, Fatima viszont nem bízott másban, így nem volt hajlandó mással együttműködni. Nos, az inaktívságának vége - mondja Estes - tegnap ugyanis jelentkezett a CIA-nál egy Amerika ellen várható támadás hírével, részleteket viszont nem mondott (ezek szerint érdemben nem beszélt Saullal), mert csak egykori beszervezőjével áll szóba. Úgyhogy jó lenne ha Carrie elfáradna Bejrútba, kikérdezné aztán haza is jöhetne – három nap alatt lezongorázzák az egészet. A nő kiakad: elvárjátok tőlem, hogy vigyázzba álljak azok után, ahogy kihajítottatok a cégtől? Erre Davidnek áll feljebb: ettől még nem vagy visszavéve, állampolgári kötelességed segíteni. (Aha, itt vágnám nyakon, csak mondom).

4.1.jpg

4.2.jpg

Tegye fel a kezét, aki úgy gondolta, Carrie nem áll kötélnek, aztán gyorsan tegye is le, mert egyest érdemel. Szobájában pakolja össze a ruháját Maggie nővére vehemens tiltakozása ellenére, míg apjuk rá nem szól, hogy hagyja a húgát elmenni. Odakint Estessel együtt egy nő - Mendez őrnagy - várja, ő kíséri majd el az útra. Oké.

Másnap Brodynál neves újságírónő jelentkezik interjúkészítésre, Roya Hammad, népszerű lett ezzel a belógatott alelnökjelöltséggel, na. Gyorsan pofára kell azonban esnie, Hammad ugyanis Abu Nazir megbízásából érkezett, feladatot hozott hősünk számára. Nicholas trappol egy kört értetlenséget színlelve, a nő azonban meggyőzi, hogy egy oldalon állnak, ám a férfi még így sem akar ráállni a dologra: megegyeztek Nazirral, hogy ő politikusként tehet többet az ügy érdekében nem terroristaként. Nos, a terroristavezérnek most mégis szüksége van a segítségére, mert tudja, hogy David Estes széfjében van egy akta titkosítási kulcsokkal, azt kell megszerezni, márpedig Brody holnap oda megy (az alelnöki felkészülés részeként, ugye), szóval szíveskedjen megszerezni – azzal átadja a széf kódját. Hősünk egyáltalán nem akar ebben részt venni, a kódok ugyanis lehetséges célpontokat fednek, ő pedig nem akar ártatlan emberek megölésében közreműködni, de Roya nem enged. Oké, de hogy nyissam ki a széfet ha Estes ott van? Majd mi gondoskodunk róla, hogy ne legyen ott, jön a válasz, aztán a nő távozik.

5.1.jpg

5.2.jpg

Dana mufurc fejjel valamiféle iskolai vitakörben ül, ahol a néhány nappal ezelőtti izraeli bombázás a téma (az öt ledurrantott iráni atomerőmű). A kiskorúak cefet kulázzák az okosságot, játsszák az értelmiségit, de van egy olyan sejtésem, hogy inkább csak azt adják elő amit a szüleiktől hallottak. Főleg miután legtöbbjük magas beosztású politikus gyereke (Dana és öccse Chris most másik, menő suliba járnak, gondolom apjuk megváltozott státusza okán).

A lánynak egy idő után elege lesz a süket dumából, és belepofázik társai monológjába, amit a tanár meglehetősen rossz néven vesz. Ám a dolog még ennél jobban elfajul, ugyanis mikor az egyik nagyokos azzal takarózik, hogy ő többet tud ezekről a dolgokról, mert a külügyminiszter-helyettes gyereke, Dana visszavág, hogy az apja meg muzulmán. Döbbent csend a válasz, mire szerencsére Walden alelnök fia menti a helyzetet egy poénnal, miszerint az ő apja meg szcientológus. A hülyegyerek elborzadt fejjel néz maga elé, kurvára nem tud lakatot tenni a szájára, meglátjuk mi lesz a kirohanása folytatása.

6.jpg

Ciprusra váltunk, Carrie itt állomásozik mielőtt tovább megy Bejrútba, kitalált személyazonosságát kell megtanulnia, egyelőre kevés sikerrel. Mendez őrnagy türelmesnek mutatkozik, még akkor is, mikor a nő kijelenti, hogy szívesebben lenne otthon.

Eközben Brody este ér haza a családjához, ahol kisebb fajta dráma várja: persze, hogy kiderült mit mondott Dana a suliban, az igazgató hívta Jessicát, anyus ki is van akadva rendesen. Ordít egy kört a lányával, hogy mégis miért mondta, hogy apja muzulmán, mire végül hősünk megszakítja az üvöltéscunamit és kiböki, hogy ez az igazság. Az asszony még jobban kiborul: a lányunk tud róla, én meg nem? Véletlenül rám nyitott a garázsban mikor imádkoztam – jön a magyarázat. Jessica kirohan a garázsba, addig túr, míg meg nem találja férje Koránját, azzal a kezében óbégat, hogy ura mennyire megbántotta a hazudozással, és különben is mit akar egy olyan vallástól, aminek a követői ha megtudnák, hogy Dana lefeküdt a pasijával, nyilvánosan megkövetnék?! Ezzel fogja, és földhöz bassza az irományt, amit Brody kétségbeesetten kap fel, hogy ne szennyezze be, mire anyus elkaffogja, hogy erről a hitről szó sem lehet, majd dühösen elrohan. Az ajtóból még visszakérdez, hogy férje egykori szeretője tudott-e a felvett vallásáról, mert az sok kijelentését megmagyarázná, de Brody terel: szőkénk repült a cégtől és gyogyóban is volt.

7.jpg

Nicholas másnap a CIA-ba érkezik, David Estes fogadja és az irodájába kíséri némi verbális felkészítésre, de mielőtt elkezdhetnék Galvez lép be azzal, hogy Estesnek sürgős jelenése van – Roya Hammad (!) keresi halaszthatatlan ügyben. A CIA-s távozik, Brody pedig egyedül marad a szobájában. Itt a lehetőség akciózni, és ő él is vele. Kell hozzá nem kevés lélekjelenlét, de megkeresi a széfet, kinyitja és kimásolja a szóban forgó kódot a jegyzetfüzetébe.

És hogy David ezalatt mit csinál? Nos, Roya ígérte Brodynak Estes távolmaradását az irodájától, és ezt be is tartja: ő jött el személyesen az ügynökséghez, és azzal húzza az igazgatóhelyettes idejét, hogy tudomása szerint az öt lebombázott iráni atomerőmű közül egy megúszta. A férfi nem óhajt erről eszmét cserélni, de a nő így is ügyesen szaporítja a szót, sőt arra is ráveszi, hogy szombaton beszéljenek egy vacsora mellett – ha nem államtitkokról, hát másról. Estes bólint, majd visszatrappol az irodájába, ahol Brody éppen hogy, de végzett a titkos kódok megszerzésével és rezzenéstelen arccal ül a székében.

8.1.jpg

8.2.jpg

Carrie csekkol befelé Bejrútba a határátkelőnél annak ellenére, hogy nem sokkal ezelőtt Mendez azt jelentette feletteseinek, hogy szőkénk nem áll készen az akcióra (Saul továbbította ezt Davidnak de ő leszavazta, szóval a nő elutazott). Hamis iratai átmennek a vámvizsgálaton, irány a hotel ahol kiengedhet – a határátlépés nem kicsit viselte meg. Üzenet is várja Saultól, a találkozójuk helyszínével és időpontjával meg egy mobiltelefon.

Nem sokkal később útnak indul, közben telefonon tartják a kapcsolatot, ám a kávézó teraszán ülő exfőnöke kiszúrja, hogy megint kullancsai vannak pár helyi tag személyében, így utasítja Carrie-t, hogy ne lépjen hozzá hanem sétáljon el másik irányba. Elrebegi egy védett ház címét, hogy ott találkozzanak, ám figyelői észreveszik a nőt, így ketté válnak: egyikük marad Sault figyelni, másikuk Carrie nyomába ered.

9.jpg

Felettese utasítja, hogy dobja el a mobilját és engedje magát letartóztatni, hamis személyazonossága nem lesz probléma a követség pedig kiszabadítja, ő azonban lófaszt int, biztos benne, hogy le tudja rázni a helyi ügynököt aki a nyomában lohol. Ennek érdekében elhajítja telóját, majd berongyol egy közeli piacra míg meg nem találja annak másik kijáratát, azt azonban rácsos, zárt kapu védi, szóval ez zsákutca.

Követője közelít, így gyorsan a mellette lévő árushoz fordul, és vesz egy másik kendőt a fejére, amit át is cserél – ez a leggyorsabb módja, hogy megváltoztassa a ruháját, melyet az ügynök követett. Tükröt vesz a kezébe, mintha külsejét vizslatná, ám üldözőjét várja, és mikor az mögé ér felé fordul, a lába közé térdel, mire a férfi összegörnyed. Elejtett fegyverét sunyin egy asztal alá rúgja, majd elkiáltja magát, hogy "rosszul van a férjem!", azzal elszelel, míg a helyiek a "sérült" köré sereglenek.

10.jpg

Brody az éjszaka közepén ébred, kikutyagol a garázsba, előveszi a Koránt, becsomagolja egy törölközőbe majd a kertbe viszi, ahol ás neki egy gödröt, hogy eltemesse. Hirtelen megjelenik Dana, akinek elmondja, hogy anyja elhajította a könyvet, elszakadtak a lapjai, így már nem szent könyv, szóval tiszteletből eltemeti. Lánya bólint, majd segédkezik a műveletben.

11.jpg

Ezúton kérek mindenkit, aki már előrébb jár a történetben, szíveskedjék a spoilerektől eltekinteni! Köszönöm!

Címkék: Homeland
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2014.08.13. 19:20:51

Endlich! már vártam nagyon.
Jó kis évadnyitó volt, nem fogunk bealudni egy részen sem, van egy olyan érzésem.

Kis korrekció: Danát nyilván megköveznék és nem megkövetnék.

AaannnaaA 2014.08.13. 22:17:52

@Gabba: Köszi, igazad van, ezt elgépeltem. A szövegkörnyezetben meg pláne vicces lett így az elírással :)
Szuper évad lesz, majd meglátod.
süti beállítások módosítása