Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 3x09 - The Crossing

2014. augusztus 11. 15:00 - AaannnaaA

A rész eseményeit ott folytatjuk, ahol az előzőt abbahagytuk – még mindig a bíró házánál vagyunk, a tag beszélni akar Simmonssal. Nagyon aggódik Carter és az öltönyös miatt, hogy elvitték Quinnt, és eljuthatnak vele az FBI-hoz. Na jó, lényegében a saját seggét félti, Simmons pedig ígéri a HR elkapja őket, de addig muszáj valami kamu storyt kitalálni, mi történt itt. Kéri a bíró fegyverét, aztán már gyártja is az elméletet: rablók törtek a házába, és lelőtték magát – azzal beledurrant a bíróba. A hangra megjelenő járőrnek annyit mond, hogy egy berosált bíró túl veszélyes, ki kellett likasztani – majd utasítja társát, találják meg Cartert és Quinnt élve. Ha utóbbinak baja lesz, kinyúvasztja a járőrt; az öltönyöst pedig öljék meg! Argggghhhh....

Főncsi Medvével kutyagol, amikor megszólal mellette egy utcai telefon – szám érkezett, illetve több is, ahogy hallom. Többet most nem tudunk meg, irány a metró, John és Carter tömegközlekedéssel kívánja elszállítani a korrupt zsaruk meglőtt vezetőjét az FBI épületébe. Az öreg fenyegetőzik, hogy úgysem jutnak el odáig, de hősünk megnyugtatja a nőt: Főncsi küldi az erősítést.

1.jpg

Fuszkóra váltunk, még sosem jártunk a lakásában. A fiát nevelgeti, úgy látszik most épp nála hagyta az asszony. A srác észreveszi az apja nyakában láncon lógó értékmegőrző kulcsát, amit az extársától kapott az előző rész végén, mire nyomozónk büszkén elrebegi: valaki nagyon fontos titkot bízott rá, mert megbízik benne, hiszen ő már igazán jófiú. Csendben bólogatok. Amikor kilép a gyerek szobájából, az előtérben Shaw hozza rá a frászt - jelenésük van, Johnék seggét kell fedezni. Fuszkó bólint, fogja a stukit, de azért még szájkaratézik egyet a nővel: ha legközelebb betörsz a házamba, seggbe rúglak. Amúgy is ebben a csapatban csak a kutya kedvel téged. Ezen hangosan felröhögök.

A metrón utazó Johnt Főncsi hívja: rossz hírem van, új számok érkeztek, amik egy ember különböző személyazonosságaihoz tartoznak – hozzád. A HR-nek megvan a képed, vérdíjat tűzött ki a fejedre; aki él és mozog rátok vadászik. Elias felhívott, hogy az ő emberei az egyetlen kivételek (köszi, Elias). Hősünknek a szeme sem rebben, sőt Carternek sem árulja el, mit hallott éppen. Ekkor hat rosszarc lép a metrófülkébe, így exnyomozónk is megérti, miről van szó, de John teljes nyugalommal indul bunyózni.

A következő jelenetben már azt látjuk, hogy nyílik a metróajtó, két rosszfiú nyögve esik ki rajta, gondolom a többiek odabent vannak kiterítve. Hőseink kilépnek, Carter még bele is rúg az egyikbe, és én ismét nem bírom ki vigyorgás nélkül. John is vigyorog, mint a tejbetök, a nő kérdésére elrebegi min: az egész szitu pont olyan, mint amikor legelőször találkoztunk, metró, rosszfiúk, bunyó. Exnyomozónk most nem vevő a nosztalgiára, és a következő pillanatban Johnnak is elszáll a jókedve: a metró, amire átszállnának műszaki okok miatt nem jár (ez nem a magyar BKV, szerintem kőkeményen a HR keze van a dologban – John szerint is). Hősünk segítségért hívná Főncsit, de Quinn kizsebelte – meglóbálja John mobilját, majd összetöri. Néhány járőr közeledik, olajra kell lépni, irány a felszín.

2.1.jpg

2.2.jpg

Az irodában Főncsi elkeseredetten veszi tudomásul, hogy a kapcsolata Johnnal megszakadt, azonnal jelenti is Shawnak. A nő javasolja, talán kérdezzék meg Forrást, a gép vele beszél, hátha úgy okosabbak lesznek. Főncsi nem vevő az ötletre, inkább arra tereli a szót, hogy Johnék merre mehettek, és mivel két lehetséges út van, Fuszkó és Shaw váljon szét. Azok ketten megkönnyebbülnek, kicsit egymás agyára mennek, ezt el kell ismerni.

Főncsi mégiscsak lekutyagol Forráshoz, teát hozott, és faggatózik: módosítottad a gépet, azért áll szóba veled? A nő nem ad egyenes választ, így Harold elügetne, de kérdést kap a hátába: miért ilyen nyugtalan, csak nem John miatt aggódik, t'án megkapta a számát? Ha kiengedi, visszahozza őt Főncsinek, de nemleges választ kap. Erre a nő újabb kényelmetlen kérdést feszeget: tudja, hogy voltak mások is John előtt, akikkel Harold próbálta megmenteni a világot, mégis mennyi hullott ki, mire rátalált hősünkre? Nincs válasz.

A városban eközben John egy meglehetősen ijedt mentőautó vezető mellett csücsül, hátul Carter és Quinn – így próbálnak meg átjutni a korrupt zsaruk útzárján. Simmons személyesen áll az egyik ilyen ponton egy Petersen nevű HR-es rosszarccal, és azt bizonygatja, nemsokára meglesz az öltönyös. Fuszkó szerencsére már idetalált, a közelből les titokban (Shaw a metróaluljáróban van, mi tudjuk, hogy feleslegesen.) A mentő megérkezik a helyszínre, Simmonsék átengedik, a férfi azonban észrevesz egy véres kéznyomot az egyik ajtaján, ezért utasítja embereit, állítsák meg a kocsit. John az anyósülésről intézkedik, a gázba tapos, Fuszkó pedig a rejtekhelyéről besegít pár térdlövéssel – huhh, hőseink továbbjutottak. Sokáig nem örülhet, Simmons rátalált, és egy jól irányzott jobbegyenessel kiüti, telefonját pedig tönkreteszi. A rohadt életbe!

3.1.jpg

3.2.jpg

Shaw és Főncsi konstatálják, hogy Johnék elmenekültek, Fuszkó viszont bajban – dönteni kell, Rico kinek segítsen. Harold a nyomozó keresésére küldi a nőt. Mi pedig már látjuk is, egy kihalt üzembe hozták szegényt, kezét hátrabilincselték. Simmons, Petersen és még egy tag faggatja – a kulcsot már megtalálták a nyakában, tudják, hogy Cartertől kapta, sejtik is, hogy mit rejt, már csak az a kérdés, hol? Fuszkó hablatyol, ezért Simmons kicsit rásegít, eltöri egy ujját! Aztán faarccal a futószalaghoz lép, ahol ezek szerint kínai jövendőmondó sütik készülnek, kibont párat, és felolvassa a fogolynak a tartalmukat. Az utolsóba az van írva, hogy vagy elmondja, amit tudni akarnak, vagy egyesével eltörik minden végtagját. Na ja.

Johnék otthagyták a mentőautót, gyalog indulnak tovább a nem éppen bizalomgerjesztő környéken; a távolban rendőrök, a közelben pedig egy bűnbanda nyomul. John a legközelebbi épület lezárt ajtajához lép, felfeszíti a rácsot, és már bent is vannak. Hogy hol? A városi hullaházban. Kicsit morbid, de elbújni tökéletes. A mentőautó sofőrjének elvették a telóját, így hősünk újra tud beszélni Főncsivel, elmondja gyorsan hol vannak, és kéri küldje értük Fuszkót. Az sajnos nem fog menni, mert elfogták, Shawt pedig érte küldtem. Carter nem hallja mit mond Főncsi, de így is levágja, hogy egykori partnerét elcsípték, és eléggé megrendül.

Járőrkocsira váltunk, benne hájfej HR-es jelent éppen a felettesének, semmit nem tud Johnékról. A beszélgetés végén Rico ül be hozzá meglehetősen ádáz képpel, megbilincseli és egy gránátot tesz a tappancsába, majd utasítja, hogy hívja fel Simmonst, és tudja meg, hol tartja Fuszkót. A járőr nem hajlandó, mert jobban fél Simmonstól, mint Ricotól – a HR az összes szerettét megöli, ha együttműködik. Oké, mondja Shaw, azzal kihúzza a kézigránát biztosítóját és távozik.

4.1.jpg

4.2.jpg

Carter konstatálja, hogy tizenöt töltény maradt a fegyverében, így elég nehéz lesz nekiindulni az FBI központ felé. John szerint várják ki a reggelt, fényes nappal biztonságosabb. Quinn ismét szónoklatba kezdene, de hősünk megállítja: belevág egy fecskendőnyi nyugtatót, aztán ideiglenesen eltárolják a tagot – az egyik tepsiben, ha már a hullaházban vannak, ugye. Eközben Fuszkónak még pár ujja eltörik, de továbbra sem hajlandó beszélni. Simmons taktikát vált – ha elcsípem a fiad, beszélni fogsz. Beletrafált, mert nyomozónk elrebegi, hogy hol az értékmegőrző (grrrrr), de azért Simmons a velük lévő harmadik HR-est odaküldi Fuszkó lakására, hátha átverés a kapott információ. Közben egy járőr telefonál az infóval, az öltönyös a hullaházban van, Simmons pedig utasítja, hogy küldjön oda minél több embert!

Miután Quinnt belapátolták az egyik tárolóba, John mindenféle itt található szerszámból fegyvert eszkábál, közben Carterrel beszélgetnek. Ha már fegyverek, és veszély, hát a sérüléseiket kezdik el mutogatni egymásnak – ki milyen harci sebet gyűjtött be, és milyen módon (tisztára Lethal Weapon 3 fílingem van). A nő elmondja, a legnehezebb mégis Taylor születése volt, mert császármetszéssel jött a világra, ami szörnyű élmény volt, de cserébe megkapta a fiát, ami a legcsodálatosabb. John is elmesél egy számára katarzissal végződő élményt: töltényt vesz elő, magának szánta egykor, de aztán összeverekedett pár arccal a metrón, és amikor bevitték a rendőrségre, megismerte Cartert, és ez megváltoztatta az életét – azzal megcsókolja a nőt (khm, nem tudom ki mit gondol erről, én megitattam az egereket).

5.1.jpg

5.2.jpg

Főncsi szól közbe, menekülnötök kellene a hullaházból, mert a rosszfiúk közelednek. Látjuk, amint a főbejáraton becsörtetnek, ártalmatlanítják az őrt, kiiktatják az áramot (amire bekapcsol a vészvilágítás), aztán elindulnak. Johnék pár nehezebb bútordarabot az ajtó elé tolnak, bár nem tudom ez meddig lesz elég egy valag rosszarc ellen.

Visszaváltunk az irodába, Főncsi ismét Forráshoz jött, hozta a reggelijét. Hajnali négykor, kérdez vissza a nő? Nos, nem érek vissza zabaidőre, így Harold, sőt talán sosem térek vissza. Forrás sajnálatát fejezi ki, John leendő elvesztése miatt – Főncsi ledermed, de aztán összeszedi magát, és továbbáll.

Simmons eljött a címre, amit Fuszkó megadott, de nyomozónk átverte (igen, gyanítottam hogy így lesz), nem itt vannak az extársa által rábízott adatok, ezért a bepöccent HR-es utasítja Petersent, hogy nyomozónk és a fia is kinyiffantható, baszki!

6.jpg

A rendőrök közelednek, John kéri Cartert, szedjen össze némi vegyszert a tárolóból, azzal csinálhatnak egy kis figyelemelterelést. Mire a nő visszakutyagol, hősünk már nincs itt, kimászott a szellőzőn – csak a nála lévő golyót hagyta itt (azt ugye, amivel anno öngyi akart lenni). Carter az ajtón át hallja távolodó lépteit, azon keresztül kérleli, hogy ne tegye ezt, mert meg fogják ölni, de a férfi csak annyit mond, nem akarja őt elveszíteni, így inkább elcsalja az üldözőiket; ha szabad a pálya, vigye el Quinnt.

7.1.jpg

7.3.jpg

Eközben a Fuszkót kínzó HR-esek egyike elment nyomozónk lakására, hogy megölje a fiát, míg Petersen az apját. A rosszfiúknak hátborzongató humorérzékük van, úgy döntenek, Fuszkó válthat pár szót a fiával, aztán végighallgathatja, ahogy meghal. Szerencsétlen próbálja nyugtatni a gyereket, utasítja, hogy csukja be a szemét, ő szereti, minden rendben lesz stb.... (Itt megint eltört a mécses, jóllakott egereim lesznek a rész végére, csak mondom).

Aztán már csak egy lövés hallatszik, majd Rico hangja: tényleg minden rendben lesz, a fia él, mert gyanítottam, hogy meg akarják majd ölni, viszont így magát nem tudom megmenteni. Petersen leteszi a telefont, aztán stukit emel nyomozónkra. Szájkaraté következik, Fuszkó elmondja leendő gyilkosának, hogy a fia él, aztán még annyit tesz hozzá, hogy ha már előzékenyen eltörték az ujjait, ő folytatta a sort, eltörte a hüvelykujját – így viszont a keze kifér a bilincsen. Azzal egy ugrással Petersennél terem, elkapja a nyakát, és addig szorongatja, míg kiadja a lelkét.

8.jpg

A halottasházba végre ideért Főncsi; a portán egy HR-est talál, sokkolóval lazán kiüti, aztán munkához lát. Levágja, hogy kiiktatták az áramot, először azt kell helyreállítani. John eközben odafent menekül és térdeket lyukaszt. Egy HR-es marad talpon, de gondolom így tervezte, mert az legalább üldözőbe veszi. Az áram visszatért, aminek John is örül (persze immár az épületen kívül van) mert nem maradt több tölténye, a HR-es pedig üldözi. Főncsi szól Carternek, hogy szabad a pálya, induljon Quinnel, aki ki is szedi a rosszarcot a tepsiből, irány az FBI.

John az utcán kutyagol, a rosszfiúval a nyomában, amikor két rendőr lép hozzá: bejelentést kaptak, hogy egy férfi, akinek hasonló a személyelírása, fegyverrel hadonászik, ezért le van tartóztatva. Főncsi közli a fülesén, hogy nagy nehezen talált két járőrt, akik nem a HR-hez tartoznak, és úgy gondolta John szívesebben menne böribe, mint a túlvilágra. Hősünk bólint, irány a sitt.

9.1.jpg

9.2.jpg

Pár órával később, immár világosban Carter végre ideért Quinnel az FBI épületébe, lazán besétál, és átadja a bűnözőt a megdöbbent jófiúknak. A következő képsorokon pedig őrizetbe vétel hegyeket látunk: HR-esek, alvilági alakok - jó hosszú lehet a lista, mínusz Simmons, akit még nem sikerült elcsípni.

Néhány nap múlva Carter rongyol be az őrsre, de a lépcsőn Főncsi csípi el, gratulál hozzá, hogy újra nyomozóvá léptették elő. Elmondja, hogy John még mindig sitten, az ügyvédei igyekeznek kihozni. Nyomozónőnk reméli, hogy John egy darabig kerüli a bajt, vagy talán Főncsi gépe mást mond? Haroldnak leesik az álla, mire Carter elrebegi: nyomozó vagyok, rájöttem végre honnan vannak az információik az esetekről, amin dolgoznak – épített egy szuper számítógépet, ami kormányzati adatbázisokat felhasználva dolgozik. Főncsinek meglepődni sincs ideje, mert nyomozónknak hívása van – de mielőtt még felveszi, ígéri elugrik Johnért a fogdába.

Harold távozik, Carter vonalának túlvégén pedig régi/új nyomozó társa van. Édelegnek egy kört arról, hogy újra társak lettek, és hogy nemsokára találkoznak. Fuszkó amúgy a fia iskolája elől telefonál, majd amikor leteszi a telót, Shaw vágódik a kocsija hátsó ülésére. Kicsit vegzálják egymást verbálisan, de aztán nyomozónk hálát rebeg a fia megmentéséért, Rico pedig önelégülten vigyorog.

10.1.jpg

10.2.jpg

Este Carter rongyol be az őrsre, ahol Johnt tartják fogva, és némi nosztalgiával elrebegik azokat a mondatokat, amiket első találkozásukkor mondtak egymásnak, aztán széles, őszinte mosolyt váltanak. Nagyon kis cukik, na. Amikor távoznak az épületből, hősünk visszakapja az iratait, mínusz a stukiját, azzal nem lehet csak úgy kisétálni a rendőrségről. Megjött érte Főncsi, az utca túloldalán várja, ideje hazamenni. John még elmondja, hogy örül, hogy amikor azt hitte itt a vég, a nővel lehetett, mert senki mással nem lenne szívesebben, ha megtörténne. Csendben egymásra mosolyognak, aztán a feléjük sétáló Főncsi mellett hirtelen megszólal az utcai telefon.

Ekkor lép elő Simmons fegyverrel a kezében, azt kiáltva Johnnak, hogy megölöm, azzal lövés dördül, és hősünk kiterül. Carter fegyvert ránt, lövést váltanak Simmonssal – az egyik a rohadékot sebesíti meg, aki elvonszolja magát, a másik viszont Cartert, súlyosan!!! John sérülten, kínlódva a nőhöz vonszolja magát, és az ölébe húzza. Carter kéri, hogy vigyázzon a fiára, aztán néhány pillanat múlva a zokogó férfi karjai között hal meg, a megrendült Főncsi szeme láttára, miközben az utcai fülkében a készülék hátborzongatóan csöng tovább... A könnyeim elfogytak, a döbbenettől szóhoz sem jutok.

E Z T

M O S T

M I É R T

K E L L E T T ???

11.1.jpg

11.2.jpg

11.3.jpg

11.4.jpg

11.4.1.jpg

11.5.jpg

11.6.jpg

44 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valandil 2013.12.04. 10:42:09

Látom, senki nem tud megszólalni a döbbenettől...

Flankerr 2013.12.04. 11:06:56

Hát ez tényleg odaütős rész volt, a sorozat egyik legjobbja, nagyon magasra tette a lécet. a HV pedig ehhez méltó.
Én örülök neki, hogy az írók voltak annyira tökösek hogy kiírtak egy főszereplőt. Nyilván mindenkinek megvan, kit "választott" volna, a HV írójának preferenciáját nem nehéz kitalálni..:)
A Fusco-s telefonos, "nem lehetek két helyen" volt a legerősebb Dark Knight érzésem, de ez nem baj.
Én remélem, hogy a következő részekben a mostani darkos, noiros hangulat megmarad.
Most szólok egy szolidan pesszimista elméletemről: A sorozat nézettsége a keddi helyén nem túl acélos. Még nem rossz, de nem is hűde. a CBS AKÁR úgy is dönthet, hogy nem kér a következő évadból. Ez esetben, ha ezt jelzik előre, nagyon komoly lezárásra számíthatunk.. Persze simán lehet, hogy a presztízs (hehe.::) meg más okok miatt jön majd a megrendelés a 4. évadra. Az egy jel, hogy eddig még nem jött.

AaannnaaA 2013.12.04. 11:18:39

@Flankerr: Köszi szépen!
Az a helyzet, hogy én nem választottam volna senkit, maradhatott volna nyugodtan ez a felállás. De ha már mindenáron ki akarnak írni valakit, akkor beletrafáltál... :)

A következő évadokról nem tudom mit mondjak. A junkie-n winnie folyamatosan azzal nyugtat, hogy ezek a számok kedden teljesen rendben vannak - én ebbe kapaszkodom, hogy lesz még új évad. Erő még van a sorozatban, ezt látjuk, de szívből remélem, hogy nem úgy akarnak újítani, hogy akkor most kiírják mondjuk Fuszkót, aztán Johnt aztán Root átveszi Főncsi helyét mert ő is megmurdel. Illetve folytathatják úgy is, csak akkor az már egy másik sorozat lesz, és gyanítom teljesen más (és szerintem kevesebb) nézőközönséggel.
Szóval én még bízom benne, hogy lesz új évad, és hasonlóan erős lesz, mint az eddigiek. Az átívelő szálak annyira jók, hogy simán viszik tovább a sztorit akkor is, ha a heti eset nem olyan izgi, csak jól kell azokat a szálakat alakítani (értsd: nem főszereplőket kinyiffantani, azt hosszú távon, főleg ha többször megtörténik, szerintem a nézők sem tolerálják.)
De majd jön Neo és megvitatjuk.

Ja, pénteken megemlékező poszt lesz Carterről (holnapra nem hiszem, hogy elkészül), rengeteg fényképpel.

Délután eredményhirdetek sörözés ügyben, helyeket is úgy kerestem, ahogy kérted.

AaannnaaA 2013.12.04. 11:19:24

@Valandil: Szia! Nem jártál még erre, üdvözöllek. Neked hogy tetszett amúgy a rész maga?

Csoszi_ka 2013.12.04. 12:04:20

Itt bőgök. Pedig már láttam és tudtam de akkor is :( Remélem a junkies tippet a teljes brigád lecseréléséről nem játszák meg, mert akkor grrrrrrrr.

AaannnaaA 2013.12.04. 12:10:28

@Csoszi_ka: Ne szégelld, én is megsirattam, pedig nyomorult spoilerből már tudtam mi lesz a vége. Sőt a tizediket is megsirattam, főleg a klasszikus első négy percet. Uhh, azt igazán nehéz lesz megírni.
Ha megjátsszák a teljes lecserélést (én is félek tőle, mint írtam fentebb), akkor leadom a hogyvótot, az tuti.

Csoszi_ka 2013.12.04. 12:14:48

@AaannnaaA: Az a 4 perc le van töltve a telefonomra, már megnéztem vagy ötször...

Neoprimitív 2013.12.04. 12:35:00

@AaannnaaA, @Flankerr: A nézettség valóban nem veri az egeket, de ha nem esik tavasszal akkorát, mint tavaly, akkor stabil 4. évados berendelés.

Egyrészt az este 10 órás sávban a legjobb a CBS műsorai közül. Másrészt a 4. évad kell a csökkentett szindikátusi berendeléshez (jellemzően min. 88 epizód) és a CBS szinte soha nem kaszál harmadik évadban olyan sorozatot, amelyiknek esélye van a szindikátusira. Harmadszor, a CBS jellemzően három drámát szokott lecserélni, erre idén (ha a Hostages helyett sikeres lesz az Intelligence) a Mentalista, a Blue Blood és a Good Wife az esélyes. Ha az Intelligence is bukik, akkor a Good Wife lehet, hogy marad, de semmi képpen sem a PoI.

Sokan elfelejtik, hogy még ezzel a nem túl jó nézettséggel is a PoI pont hozza a CBS drámáinak az átlagát. A múlt héten pedig az is kiderült, hogy még az NCIS-LA is inkább csak a felvezető NCIS-nek köszönhetően erősebb, nélküle majdnem pariban vannak.

A hogyvolthoz: a folytatás esélyeit tényleg inkább élőben, különben kisregényt írok. Én az utolsó félévben megkedveltem Carter karakterét, de nem bánom, hogy kiírták, mert volt értelme az életének és a halálának is a sorozatban (ld. következő rész). Nem tehetek róla, de mindig előjön, hogy mennyivel "értelmesebb" áldozat volt az íróktól, mint Montgomery halála a Castle 3. évadának a végén. Itt egy percig sem éreztem azt, hogy előbb született meg az ötlet a kiírásáról ("csináljunk valami meglepőt" alapon) és utána kezdtek el valami sztorit írni köré.

Azért a szereplők jövőjére vonatkozóan érdemes megjegyezni, hogy most Carter halála után mindkét showrunner elsütötte, hogy a) minden szereplőnek megmondták az elején, ne vegyen lakást NY-ban, csak béreljen, b) az első rész végén Finch és Reese szépen megtárgyalták, hogy ha ebbe belevágnak, akkor előbb-utóbb valódi halottak lesznek. Ehhez még hozzá tenném, hogy a sorozatban csak a Gép nem pótolható, ő viszont kortalan.

Is 2013.12.04. 12:38:59

Basszus. A spoilerek miatt sejtettem, hogy valaki meghal, de nem tudtam pontosan, hogy kicsoda.

Neoprimitív 2013.12.04. 12:47:04

@AaannnaaA: Bocs, közben posztoltatok:

Nem értem ezt a "ha ezt csinálják, akkor..." hevületet. Azt értem, hogy az ember megszereti a szereplőket, ez teljesen rendben van. De ugye senki nem tételezi fel, hogy hirtelen pikk-pakk lecserélik a gárdát? Én teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy (ha a sorozat megéri), akkor a következő két-három évben egyenként kihullik a kezdő csapat nagyobbik része, de közben jönni fognak újak. Náluk is el fog menni másfél-két év a felépítésükre és akkor már a saját jogukon lesznek kedveltek és fontosak a sorozatban, nem más helyett.

Ne felejtsük el, hogy Carter az első fél évadban a legsablonosabb "józsaru" volt egy állandóan világfájdalmas képpel. Ha volt fantáziátlan rendőr karakter valaha, akkor az ő volt. Az elmúlt két évben attól lett megsiratható, hogy egyszerre voltak jók a hozzá kapcsolódó történetek és volt hiteles az ő változása ezeknek az eseményeknek a hatására. Nálam egyelőre van annyi hitele a készítőknek, hogy úgy gondolom, meg tudják majd ismételni ezt a karakterépítést máskor is.

AaannnaaA 2013.12.04. 12:48:01

@Neoprimitív: Igen, TPH is nyilatkozta, hogy megmondták neki, hogy 2, max 3 évad van a karakterében.
Nem tartom kizártnak azt amit írtál (olvastam már a junkie-n is), hogy szépen lassan mindenkit lecserélnek, de akkor én meg tartom magam a fentebb írtakhoz: akkor engem elveszítenek, mint nézőt. Értem én, hogy a gép állandó, viszont nem(csak) miatta nézem a sorozatot. Azért az írókon is ott a nyomás, ha ezt meglépik, lejtmenetre taszítják a nézettséget - átlagnéző nem biztos, hogy tolerálná. Na majd a sör mellett megvitatjuk :)

@Is: És így most, hogy már tudod, mit érzel? (Amúgy miattad, és a csak olvasók miatt siettem ennyire, hogy inkább innen tudjátok meg a konkrétumokat, mint más átok spoilerből). Szóval Te, aki csak olvasol, hogy éled meg mindezt?

@Csoszi_ka: Üdv a klubban :))

AaannnaaA 2013.12.04. 12:49:32

@Neoprimitív: Ebben egyetértünk, én sem gondoltam, hogy most mindenkit kiírnak, de Johnt és Főncsit nem adom, punktum :) Akkor elválunk egymástól. Én már csak ilyen egysíkú vagyok :))

Is 2013.12.04. 13:13:35

@AaannnaaA: Megrázó. Bár nyilván messze nem annyira, mint azoknak, akik nézik is a részeket.
Kár, hogy egyáltalán azt sejtettem, hogy valaki meghal a főszereplők közül. Nyilván úgy még nagyobbat ütött volna.
Ja, és köszönöm az extra figyelmességet :)

Egyébként meg a látottak fényében mennyire volt hihető ez a csók és érzelmi közelség John és Carter között? Valódi érzelmi közeledés volt, vagy inkább két nagyon jó és meghitt barát még meghittebb pillanata(i) egy potenciálisan halálos helyzetben? Hiszen Carter lassan bimbózott Callel, amíg azt ki nem nyírták.

És az a 4 perc, amit emlegetnek, meg ami a Comment.com-on is volt, a 10. vagy a 11. rész első 4 perce? Csak hogy megnézzem-e már, vagy várjak vele a következő hogyvoltra?

Neoprimitív 2013.12.04. 13:18:48

@AaannnaaA: nyilván én sem vágyom arra, hogy lecseréljék őket, de pont a CBS-nél megvan a rutin és a fogékonyság is arra, hogy egy sorozatot akár az ikonikus főszereplő vagy meghatározó mellékszereplők lecserélésével is tovább vigyenek, ld. a teljes CSI franchise vagy az NCIS. Nem hivatalos info, de nagyon sokszor látom véleményekben, hogy Jim Caviezel eleve nem valószínű, hogy sokáig maradna, túl sok filmszerep ajánlata van. Szerintem ebben a sorozatban pont az a jó, hogy az alapfelállást (a Gép számokat ad, amikkel egy kis csapat csinál valamit, de közben mindenféle kalamajkába is keverednek) számtalan felállásban elő lehet adni. Kicsit olyan ez, mint a Dr Who. Ott is mindenkinek megvan a maga kedvenc doktora, de a sorozat nem halt meg a váltásoktól. (Azt azért nem hiszem, hogy a PoI kihúzna ötven évet...)

Neoprimitív 2013.12.04. 13:20:43

@Is: az a 10. rész első négy perce, ha ezt láttad, akkor további megrázó spoiler nincs benne, de természetesen megy tovább a történet.

AaannnaaA 2013.12.04. 13:23:45

@Is: Sajnálom, hogy azt már sejtetted, hogy egy szereplő meghal, gondolom a mi (vagy inkább az én) kommentjeinkből - ezért külön elnézést kérek, ha így van!

A csók ez utóbbi kifejezése volt, mármint "két nagyon jó és meghitt barát még meghittebb pillanata(i) egy potenciálisan halálos helyzetben".

Jelenleg a 10. rész az utolsó, 11. csak dec. 17-én jön. Ha még nem nézted meg, inkább ne tedd, bár nem annyira spoileres, de én megvárnám vele a hogyvótot, ha már eddig kibírtad :)

AaannnaaA 2013.12.04. 13:28:59

@Neoprimitív: Teljesen elképzelhetőnek tartom, amit írsz, és a történet nem kívánja meg pont ezeket az embereket, de az én gyomrom igen. John és Főncsi nélkül számomra nincs PoI és hogyvót sem. Mint írtam, én sajnos így működöm.
(Az oké, hogy Caviezelnek rengeteg filmszerep ajánlata van, de azért igazán A-listás színész sosem volt, és ha a PoI alapján kapja az ajánlatokat, hát az eléggé egy irányba mutató ajánlatözön lehet - szerintem. Azért némi filmezés még így is belefér, ahogy az adatlapját elnézem.)

Flankerr 2013.12.04. 13:31:58

@Neoprimitív: Jó ezt olvasni a nézettségről. Kicsit én is konyítok hozzá, de nem ennyire. Légy próféta a szavaiddal..:)
Azt kel hogy mondjam, hogy én naggyon nem örülnék a John Reese távozásának, bármennyire is logikus lenne a színész részéről (Lásd House és 13). amikor párszor írtam a sorozatról, mindig kihangsúlyoztam, hogy Jim Caviezel mennyire jó casting volt. A hangja, a fellépése, a mindene erre predesztinálta, neki "elhiszem", hogy ő egy kiégett katona, akit csak az új küldetése tart életben. Nyilván Root és Rico azért lett felépítve az előző évadban, hogy ha beüt a váratlan 8mondjuk Jim jelzi, hogy a 3. évad után kiszállna, akkor a készítők tudjanak kihez nyúlni.

Valandil 2013.12.04. 13:42:30

@AaannnaaA: Szia! Jártam, de csak readonly módban (az összes rész hv-ját olvastam többször is), de ehhez a részhez hozzá kellett szólni (meg a tizedikhez).
Maga a rész ütött, mint az ipari áram (de a hv is).
Remélem nem fogják elkaszálni a sorozatot!

AaannnaaA 2013.12.04. 13:44:26

@Valandil: Nagyon örülök, hogy megszólaltál, tartsd meg ezt a jó szokásodat máskor is - ha már olvasol, örömmel vesszük a véleményedet is!!!

Az előző rész hogyvótja alatt szervezett sörözésen is szívesen látnánk, jössz?

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.12.04. 14:20:08

A Fusco-t játszó színésznek a fiával való búcsúzkodásért adok egy kis Emmyt.

Is 2013.12.04. 14:22:20

@AaannnaaA: Hm, a kérdés, hogy meddig kell kibírni :P :)

AaannnaaA 2013.12.04. 14:27:12

@Is: Hétfőig. Eddig is nagyon jól bírtad, ez már igazán belefér, nem? :)

@Yooha: Igen, Kevin Chapman az egész részben hatalmas volt, de az a jelenet valóban zseniális (mondjuk az az arcjáték sem utolsó, amikor Petersent kinyiffantja).

Is 2013.12.04. 14:29:45

@AaannnaaA: Eh, csak nem bírtam ki, most megnéztem, bevallom. Szánom-bánom bűnömet :(
(Basszus, amilyen arccal a végén John elballag, abban minden benne van. Nem állnék az útjába. Még úthengerrel sem.)

De legalább a halál spoilerét jól kibírtam :)

AaannnaaA 2013.12.04. 14:31:31

@Is: Oké, látom nem "állhatatos" a második keresztneved :))
Igen, hatalmas jelenet, de a továbbiak fényében még nagyobb lesz - majd hétfőn meglátod.

Is 2013.12.04. 14:41:55

@AaannnaaA: Mármint megolvasom :D

Is 2013.12.04. 14:42:27

@AaannnaaA: Tudod, bárminek ellen tudok állni, kivéve a kísértést :)

EnigmaDotHu 2013.12.04. 19:55:42

A hogyvolt ismét szuper volt, de a léc amúgy is magasan van nálad @AaannnaaA...

A csókról meg csak annyit, hogy az Jim Caviezel rögtönözése volt. És bár leforgatták anélkül is a jelenetet, a vágók, a producerek stb. végül úgy döntöttek, bennhagyják.
Nekem személy szerint kicsit hirtelen jött, hiszen nem éreztem úgy, hogy John többet érez Joss iránt barátságnál (mondjuk nagyon mély barátságnál és megbecsülésnél).
De az biztos, hogy Carter halálával visszatértünk az első évad depressziósabb világába.
Túl jól ment már Johnnak? Ezért kellett mindezt kedves írók? Hm... Hm?

AaannnaaA 2013.12.04. 20:11:57

@EnigmaDotHu: Szia! Először is üdv az újonnan jött kommentelőnek :) Örülök, hogy írtál, remélem jössz máskor is! Köszönöm a dícséretet, aranyos vagy.

Komolyan, a héten annyi olvasóm szólalt meg, aki eddig csak csendben figyelt, hogy meg kell kérdeznem anyukámat, nem írták-e el anno a dátumot - talán most van a szülinapom, nem is három hete :))

A csók témához: igen, én is olvastam, hogy JC ötlete volt, és szerintem nagyon jól tették, hogy benne hagyták - emberibb lett tőle a rész, plusz jópár szomjazó egeret mentettek meg a további szenvedéstől... (én is megitattam párat a 9-10 rész alatt).
Azt is olvastam, hogy pont ez volt a cél Carter kiírásával, hogy a kiegyensúlyozott Johnt kibillentsék az egyensúlyából, és visszatérjen a régi sötét hangulat. Értem a koncepciót, csak nehéz elfogadni.

Ha szoktál erre járni, láthatod, hogy szervezünk egy közös sörözést a sorozat nagy eseményeinek kibeszélésére, és a magunk örömére. Lenne kedved velünk tartani? Részletek az előző rész hogyvótja alatt. Már ha gondolod, ugye. Mi szívesen látunk.

Lackapac 2013.12.04. 20:17:13

Hát ehhez is elértünk, először írtak ki egy főszereplőt.

Sajnos én is spoilerből kellett, hogy megtudjam. Igaz csak annyit olvastam el, hogy egy főszereplő meghal, de kilogikáztam, hogy John-t és Finch-et csak nem ölik meg, elvégre ő a két fő-főszereplő. Vannak olyan sorozatok ahol ki tudják az ilyeneket is írni, de azért itt ők nem éppen könnyen pótolhatóak (szerintem). Aztán ugye ott van még, Shaw és Root, de belőlük még csak most csináltak állandó szereplőket, szóval semmi értelme nem lenne őket máris megölni, tehát marad Fusco és Carter. Ezt eléggé kétesélyesnek gondoltam, de Cartert gondoltam valószínűbbnek, mivel ez egy ütős lezárása lenne a "harc a HR ellen"-szálnak, ő, mint aki olyan sokáig küzdött vele, most meghozná a végső áldozatot. Szóval engem sem ért váratlanul, bár a felénél, amikor Fusco búcsúszkodott a fiától, illetve Shaw elmondta,hogy nem tudja megmenteni, már azt hittem tévedtem, de hát végül mégis csak igazam lett.

A hv ismét visszaadta a hangulatot, különösen a végén, jó ötlet volt az utolsó jelenetről több képet is betenni.

AaannnaaA 2013.12.04. 20:24:42

@Lackapac: Ugye milyen kiábrándító tud lenni a spoiler, ha egy számodra fontos sorozatról van szó??? Én még mindig bosszús vagyok miatta, de mindegy. Ha maradunk annál a felvetésnél, hogy John megbillentése volt a cél, akkor logikus Carter kiírása (Főncsié jelenleg szerintem nincs napirenden). A többiek közül egyértelműen őt szerette a legjobban, ezzel garantálták a rajtvonalra visszaküldést.

A sörözéssel nem ismétlem magam, az érdeklődőket az előző hogyvót alatt várjuk szeretettel.

EnigmaDotHu 2013.12.04. 20:26:39

@AaannnaaA: Köszi a meghívást, mennék én, ha nem lennék otthontól nagyon távol, úgy 600 km-re a sógoroknál.

Amúgy azért is szeretem a hogyvoltjaidat, mert gyakran olyan dolgokat is meglátsz egy jelenetben, amit én nem veszek észre, vagy teljesen másképpen értelmezel dolgokat, mint én.
Szóval ne hagyd abba az írást! Legalábbis addig nem, amíg Főncsi és John irtja az ellent.

Lackapac 2013.12.04. 20:29:22

@AaannnaaA: Jó szórakozást hozzá, én az ilyenekhez túl antiszoc vagyok :)

Nem mellesleg még nincs meg a 18, szóval ezt még darabig hanyagolom, de akkor igyatok helyettem is! :D

AaannnaaA 2013.12.04. 20:34:00

@EnigmaDotHu: Ohh, egy külhoni olvasó... Na jó, 600 km igazolt hiányzásnak számít :))

Az, hogy teljesen másképp értelmezek dolgokat, fakadhat szimpla figyelmetlenségből is, de ha ilyet tapasztalsz, majd jössz, és megvitatjuk. Ugye? :)
Amúgy persze hogy nem hagyom abba míg Főncsi és John van.
Karácsonykor otthon leszek, és arra rájöttem, hogy otthon sokkal jobban megy az írás - termékenyebb vagyok, hogy ezzel a hülye kifejezéssel éljek. Szerintem nekiugrom a Ray Donovan befejezésének (nagyon ég a képem, hogy így félbe hagytam), és még van két új sorozattervem is, csak előbb sixx-el meg kell beszélnem. De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre ezzel is elvagyok.

AaannnaaA 2013.12.04. 20:40:22

@Lackapac: Miből nincs meg a 18? Itteni kommentből, vagy életkorból? :)) Előbbi öreg hiba, utóbbi nagy szerencséd. Remélem nem a résztvevők általad tippelt életkora ijeszt el, mert az bizony elég széles skálán mozog.
Én sem iszom majd alkoholt, de csak mert nem lehet.
Na jó, csak viccelek, szívből sajnálom a távolmaradásod, de teljesen megértem.
A kommentjeidet továbbra is örömmel várom!

higeona 2013.12.04. 23:28:00

@Lackapac: A kor ne tartson vissza, én is tejfelesszájú vagyok! :)
@AaannnaaA: Lehet egy rendkívül ostoba és lényegtelennek tűnő kérdésem? (nem? nembaj!) Lehet, hogy benne is volt a magyarázat a részben, csak nem arra figyeltem. Szóval: Fuszkó hogy a túróba vezeti az autót, ha majdnem az összes ujja el van törve? :)
Megragadtam a lényeget, ugye? :D Amúgy a kérdés mindenkihez szól.

Pácsó Ármándó 2013.12.05. 06:40:38

@higeona: "A kor ne tartson vissza, én is tejfelesszájú vagyok!" Erre majdnem mondtam valami 18+ -osat :-)

Fuschkó azért tud vezetni törött ujjakkal, mert kemény! :-)

higeona 2013.12.05. 08:13:16

@St. Pácsó Ármándó: Hééé! :D De ugye nem ugyanebben a témában beszélünk Fuszkó khm... keménységéről? ;)

AaannnaaA 2013.12.05. 10:13:16

@higeona: Ha megfigyelted, másnap amikor a fiát vitte a suliba, látszott, hogy csak az egyik kezén van gipsz. Gondolom a másik annyira használható maradt, hogy vezethessen (végülis nem autóversenyre kellett mennie...)

Neoprimitív 2013.12.05. 10:51:07

@AaannnaaA: Ráadásul csak a bal kezén volt gipsz, automata váltós amerikai kocsiknál ezzel vígan vezethet. Legfeljebb autós üldözésekbe ne menjen bele, ahol két kézzel kell markolni a kormányt.

higeona 2013.12.05. 11:26:09

@Neoprimitív: @AaannnaaA: Köszi, köszi, tudtam, hogy csak kérdeznem kell! Legfeljebb nem szabad kétbalkezesnek lennie.

Pácsó Ármándó 2013.12.05. 17:26:07

@higeona: Nem tudom melyik szereplőt hívják Fuszkónak :-)

AaannnaaA 2013.12.06. 12:23:41

@Lackapac: Ha esetleg meggondolnád magad, azért jelzem, megvan a döntés.
"A nyertes dátum és helyszín:
12.11 szerda, 18 órától
Time Out Corner, IX. ker., Tűzoltó u. 11. (Ferenc körúti metrómegállótól pár perc séta.)
www.timeoutcorner.hu/elerhetoseg
A foglalás ANNA néven van, vagy ha értetlenkednek, Katz Anna néven kell keresni :)"
süti beállítások módosítása