Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 3x01 - Liberty

2014. július 30. 15:00 - AaannnaaA

Elérkeztünk kedvenc sorozatunk harmadik évadához, csapjunk is a pacik közé. Szórakozóhelyről távozó párocskával nyitunk, akik nem sokáig élvezhetik egymás társaságát: furgon érkezik, néhány maszkos tag pedig a kocsi hátuljába löki a pár férfi tagját, majd robog tovább. Fegyvert fognak a fejéhez és közlik, hogy az apja miatt került ilyen helyzetbe, aki nem működött együtt a kartellel. Aztán az emberrablók egyike meglehetősen furcsa dologra figyel fel: egyik társuk hatalmas lelki nyugalommal nyomkodja a telefonja gombjait, mint aki épp játszik rajta. A többiek konstatálják, hogy talán nem is közéjük tartozik. Ő a „Ki a fasz vagy?'" kérdésre csak annyit válaszol, hogy a „túsztárgyaló", azzal elszedi a rosszfiú fegyverét, majd néhány lövést hallunk. A furgon belerohan egy álló autóba, ettől megáll, végül kivágódik a hátsó ajtaja, és a teljesen kikészült túsz mászik ki rajta botladozva, és persze a megmentője, aki leveszi a maszkját, és igen, John az. A túsz balra el, rendőrkocsi érkezik, belőle Carter pattan ki csini járőr egyenruhában (ezek szerint lefokozták a lelkem az előző évad végén balul elsült lövöldözés miatt), és üdvözli hősünket. Köszöntök mindenkit újra a fedélzeten, pergős nyitánnyal kezdtünk, nézzük tovább, hogyvót.

1.jpg

Ugyanezen az estén romantikus lovas kocsikázást láthatunk, az utazó párocska pedig Shaw és egy ismeretlen fiatalember. A pasi rettenetesen szeretne bejutni ex-ügynökünk bugyijába, de a válasz eléggé kiábrándító: a legutóbb is ugyanezzel a dumával csábítottad el és fosztottad ki egyik áldozatod, akinek az apja alvilági figura, én pedig csak azért vagyok itt, hogy az irhádat mentsem. És tényleg, két gépjármű érkezik, fegyveresek ugranak ki belőlük, de esélyük sincs – pár lövés és mindannyian lyukas vállal vagy térddel fetrengenek. Shaw letessékeli a megszeppent amórózót a hintóról, utasítja, hogy változtasson nevet, és húzzon el az városból, ha élni akar.

Mindeközben a pacinak szeme sem rebben, nem úgy a hajtónak, aki csini állszakállban nem más, mint Fuszkó, és aki meglehetősen ki van akadva, hogy kis híján ledurrantották. Egy mellékutcából Főncsi ballag elő Medvével, és kéri, hogy Shaw legközelebb kevesebb felhajtással és erőszakkal oldja meg az ügyeit. Fuszkó dühöngve elrongyol azzal, hogy elege van az őrült nőből, mert élő pajzsnak használta a lövöldözésben, Shaw pedig tűsarkújával összetöri a mobilját, és csak annyit mond Főncsinek: ha kellek, tudod hogy találsz meg; és távozik. Hehh.

2.jpg

Másnap reggel John és Főncsi Medvével kiegészítve a kikötőben sétálnak. Shaw a téma, Harold kicsit morcos, hogy a nő túl sokat használja a fegyverét, de John nyugalomra inti. Aztán témát váltanak, új szám jött, Jack Salazar tengerészé, akiről jelenleg annyit lehet tudni, hogy öt éve egy kocsmai verekedésben súlyos sérülést okozott valakinek, ezért a bíróság választás elé állította: böri vagy hadsereg. Jack az utóbbit választotta. És hogy kerül most ide? Nos, eltávja van, de nem csak neki, hanem egy hajónyi legénységnek – irány tűt keresni a szénakazalban, azaz egy matrózt a több ezer között.

John tehát nekiáll bárokat látogatni, és a hetedikben végre matrózunkra talál. Jack azonban korántsem békésen hörpöli az italát, először egy helyi taggal, majd katonatársával akaszt tengelyt. A faszösszemérés kocsmai bunyóba fordul, John vigyorogva nézi a fejleményeket (Főncsi nyugodtan teázgatva hallgatja a verekedés hangjait a vonal végén), aztán hősünket is nyakon csapja valaki – a célszemély megfigyelése ezzel ugrott.

3.1.jpg

3.2.jpg

Helyszínt váltunk, méghozzá a gyogyóházba, ahol Forrást tartják, jelenleg Robyn néven. A kezelőorvosával beszélget éppen, akinek azt magyarázza, hogy nem magában beszél, hanem egy felsőbb hatalommal. Na ja. A doki szerint érthető, ha úgy érzi megfigyelik, hiszen mindenki arról dumál mostanában, hogy felveszik az átlagemberek beszélgetéseit, olvassák az üzeneteit, szóval nincs ebben semmi extra. Forrás a szobában lévő kamerára sunyít, és bólint.

Pár órával később az irodában Főncsi és John az esetet tárgyalja – egyelőre nem tudják, hogy Jack áldozat vagy elkövető lesz-e. Szolgálati eredményei kiválóak, így akár feljebb is léphetne a ranglétrán, bár ahhoz jobb lenne nem nyilvános bunyókba keveredni. John szerint a férfi csak megpróbálta megakadályozni a bunyót, és menteni a haverját, RJ Philipset. Éjfélkor kell mindkettejüknek visszatérnie a hajóra, szóval nem ártana őket gyorsan megtalálni – talán Johnnak elkelne némi segítség.

Az őrsre váltunk, ahova Carter egy szatírt hozott éppen, és ha már erre jár, vált pár szót Fuszkóval. Egykori társa meglehetősen morcos, egyrészről mert egy idiótát kapott maga mellé exnyomozónk helyett, másrészt mert szinte Carter lefokozása szimplán faszság. Egyetértünk, de nincs min tovább rágódni, Carternek kapása van. És, hogy ki és hova hívta? Nos, már látjuk is.

4.1.jpg

4.2.jpg

Hősünknek jött segíteni Jack felkutatásában – teszi mindezt civilben és meglepően jó helyismerettel. Egy boltba lépnek be, ahol az értetlenkedő Johnt kénytelen felvilágosítani: az üzlet hátuljában rejtett ajtón át egy szórakozóhelyre lehet jutni, itt tartózkodnak stikában a matrózok, isznak, csajoznak stb. És tényleg, célszemélyünk is itt van, úgyhogy John megközelíti, klónozza a mobilját, aztán látja, ahogy pénzt ad RJ haverjának, hogy szobára vihessen egy csajt. Mielőtt az lelép a nővel, ad pár kubai szivart Jacknek azzal, hogy a hajóról nyúlta – célszemélyünk a fejét csóválja enyves kezű cimbijére.

Pár óra múlva azonban már csak szimplán dühös, RJ ugyanis sehol nincs, nekik pedig éjfélre a hajón kellene lenniük. Távozik a szórakozóhelyről, de nem jut messzire, egy rosszarc állja el az útját és kéri vissza a tulajdonát – Jack értetlenül bámul. John a távolból figyel, és konstatálja, hogy ez nemcsak sima szópárbaj, mert a rosszfiúnak társai is vannak (szintén tengerészek, csak kicsit komolyabb fazonok, mint egy matróz), akik biztosították a környéket, egyikük elköt egy autót, nyilván el akarják rabolni célszemélyünket. Néhány jól irányzott ütéssel eszméletlenre verik, aztán az éppen megérkező autó csomagtartójába lapátolják. Be már nem tudnak ugrani mellé, mert a sofőr gázt ad, és Jackkel, de a rosszfiúk nélkül szelel el – igen John ül a volánnál, ezt ügyesen megoldotta.

5.1.jpg75.2.jpg

Jack hajnalban tér magához, Főncsiék egyik lakásában, körülötte John, Shaw és Harold, a vállában pedig egy golyó – nyilván akkor szedte össze, amikor majdnem-elrablói a száguldó kocsi után lőttek. Célszemélyünk először lelépne, de John lefogja, Shaw stukkert ránt, Harold pedig pár szóval megnyugtatja. Mivel Shawnak van némi orvosi tapasztalata, ő szedi ki a golyót. Közben arról faggatják a férfit, mit akarhattak tőle a támadói. Ő sem érti, annyit tud, hogy azok az arcok Szomáliában harcoltak a kalózok ellen, a vezetőjük pedig egy elkobzott fegyvert hozott a hajóra – Jack eldugta, hogy becsempészhessék az országba, de RJ lenyúlhatta. Oké, de miért akarnák megölni egy ellopott fegyver miatt? Nos, a válasz telefonon érkezik, a rosszfiúk hívják Jacket, RJ náluk van, cseréljék ki az árura, ami meg nála. Mikor értetlenkedik egy kört, kérik, hogy nyissa ki a kubai szivaros dobozt (amit még a bárban kapott a haverjától, ugye), és ahogy kiborítja látja, hogy gyémántok vannak benne. Ezt nyúlták a tengerészek a szomáliai kalózoktól, RJ pedig meglopta őket. Utasítják Jacket, hogy menjen egy szállodába, ott van az elfogott társa, hozza vissza a gyémántokat, hogy cserélhessenek.

Kicsit visszatérünk Forráshoz, a kezelőorvosa Harold bácsikájáról kérdezi, aki felvetette ide a kórházba (mehh!), de a nő nem akar erről beszélni, így a doki témát vált. Leül a páciense mellé, és kiveszi a zsebéből a saját mobilját, amit a nő lenyúlt tőle. Forrás szerint szüksége van a kütyüre, de a doki szerint nincs, azzal ápolókat hív, hogy dugják magánzárkába a nőt, és semmilyen elektronikus cucchoz ne férhessen hozzá. Forrás morcos, de sok mindent nem tehet.

6.jpg

Visszaváltunk hőseinkre, néhány órával később a megjelölt hotelhez közeli kapuból figyelik a terepet. Shaw kiszúrja, hogy az egyik tetőn lövész figyel, ezért lemegy az utcára, vesz egy jégkrémet, míg John és Jack lelkizik kicsit. Aztán a jégkrém papírját meglepett hősünk tappancsába nyomja, és elüget. Mi következik ezután? John a papír fényes belsejével a napot visszaverve elvakítja a lövészt, akihez eddigre felért Shaw, és kiüti, hősünk pedig Jack társaságában beüget a hotelszobába, ahol RJ van megkötözve, és egy jókora bombával kibővítve. A mentőakció azonban nem folytatódhat, megszólal ugyanis az RJ nyakába akasztott mobilon a rosszfiúk vezetője azzal, hogy mivel Jack nem egyedül jött, Johnnak maradnia kell, különben a bomba felrobban, baszki! Ezért aztán az utasításnak megfelelően célszemélyünk immár egyedül távozik, odalent egy taxi várja és viszi tovább. Főncsi és Shaw megbeszélik, hogy ezt most eltolták, nem tudják követni Jacket, Főncsinek viszont van mentő ötlete: meg kell találni az orgazdát, aki átveszi a gyémántokat, így meglesz a célszemély is. Az ügyre már rá is állította Cartert, ő pedig eljött a forrásához, aki nem más, mint Elias, bazmeg!

Az exnyomozónk által megmentett maffiavezér egy pincében rejtőzött el, és épp kedélyesen ebédelget Marconival, amikor a nő besétál. A maffiózó kiküldi jobbkezét, aki távozóban köszöni, hogy Carter segít a főnökének (nincs válasz), majd az fennhangon megállapítja, hogy szerinte a nő nem szólt a megmentéséről Johnéknak (Carter terel, de mi azért levágjuk, hogy „igen" a válasz). Most azonban segítségért jött, egy olyan dílert keres, aki nagy mennyiségű lopott gyémántot képes átvenni. Elias tud ilyen személyt, orosz, a neve Maksim. Mielőtt átadná az információt, sajnálkozik egy kört Carter lefokozásán, és kijelenti, hogy szívesen elintézné az oroszokat és a HR-t, de a nőnek a füle botja nem mozdul, szótlanul elsétál.

7.1.jpg

7.2.jpg

John még mindig RJ hotelszobájának foglya, Főncsi viszont már dolgozik az ügyön: csinál egy rövid felvételt hősünkről, ezt pedig folyamatos jelként küldi a rosszfiúk telójára, így azok azt látják, hogy John a szobában van, így már szabadon elügethet. Megérkezik az erősítés, akinek a bomba szétszerelése lesz a dolga, és aki nem más, mint Fuszkó. Persze ő nem tudta, mire érkezett, és amikor John magára hagyja RJ-vel és a bombával (illetve előbb átveszi tőle az orgazda címét), meglehetősen durcásan áll a feladatnak.

Kora este van, mire Jack megérkezik a helyre, ahova ellenfelei várják, egy pad alatti dobozban mobiltelefon csörög, ezen hívják – de még ez sem a találkozási pont, tovább kell mennie a zálogházba, hogy ott adja át a gyémántokat az oroszoknak, és hozza el az árát tőlük RJ elengedéséért cserébe.

Este tízkor Fuszkó még mindig a bombával kínlódik, a gyújtó szerkezetet próbálja kiásni a robbanóanyagból, hogy ne repüljenek a levegőbe, amikor a túloldalon valaki megnyomja az ON gombot.

8.1.jpg

A zálogházba váltunk, Jack becsörtet – az oroszok vezetője, Maksim megszemléli a gyémántokat, de konstatálja, hogy nem Jack volt a tárgyalópartnere, amikor a bizniszt megbeszélték, ezért kevesebbet fizet, mint amiben megállapodtak. Ekkor azonban megérkeznek a rosszfiúk is, kénytelenek előjönni, mivel az oroszok makacskodnak. Elég durva patthelyzet, mindenkinek fegyvere van (kivéve célszemélyünket), és egymásra fogják, miközben szájkaratét vívnak. Maksim előveszi a pénzt, ami ugye kevesebb a kialkudott árnál, ezért mindenki ideges lesz, óbégatva lengetik a stukkert, amikor fegyver nélkül, halálos nyugalommal belép John, idióta turistát alakítva. Felnyögök és felnyihogok egyszerre. Mi lesz ebből?

9.1.a.jpg

A rosszfiúk vezetője persze rögtön megismeri, hogy neki kellene RJ mellett állnia a szobában, azért megnyomja az ON gombot, Főncsi pedig az irodából ijedten üvölti Fuszkó fülesére, hogy meneküljön! Nincs rá szükség, pillanatokkal a detonáció előtt nyomozónk végre kiszereli a gyutacsot a robbanóanyagból, így egyikük sem szakad sokmillió cafatra. Főncsinek látványosan három tonna kő esik le a szívéről, John és a többi jófiú jobban bírja a kiképzést. A fegyveresek azonban nem, a tengerészek és az oroszok újra egymás ellen fordítják a fegyverüket. Shaw egy emeleti ablakból figyeli mindezt fegyvere távcsövén át, és látja, hogy az emeleten további alakok irányítanak stukkert az alattuk lévőkre. Utasítja Johnt, hogy Jackkel ugorjanak fedezékbe, majd amikor megkezdődik a tűzpárbaj, egyesével szedi le az emeletien lévő lövészeket, persze nem mindenkit sikerül megsebesítenie, ahogy Főncsi igényelné, de nem úgy néz ki, mint a ki különösebben megrendül – a lentiek pedig előzékenyen kinyiffantják egymást.

Amikor elül a csatazaj, John felsegíti célszemélyünket, és együtt lépnek ki az üzletből. Hősünk köszöni Shaw segítségét, mire a nő kontráz: meghívhatsz egy steak-re, éhes vagyok. Hm. Mi pedig tovább mozizunk az üzletnél, mert amikor felszáll a füst, a jófiúk távoznak a rosszak pedig holtan vagy lyukas végtagokkal fetrengenek, a létező legnagyobb nyugalommal, nevető harmadikként fütyörészve besétál Marconi, felmarkolja a gyémántokat és a pénzt, majd távozik. Hidegvér, baszki.

9.1.jpg

9.2.jpg

Másnap reggel Cartert látjuk hazaérni, John hívja azzal, hogyha bármiben segíthet, vagy csak beszélgetni támad kedve, keresse meg bátran – de a nő nem kér a segítségéből, minden rendben vele, állítja, ám amikor leteszi a telefont, szekrényéhez lép, ahol elrejtve egy tábla nevet, rajta a Beecher gyilkosai és a HR utáni kutatása eredményeivel. (Johnt is látjuk ahogy beszélnek, vele van Shaw, épp eszi a steak-jét: lépcsőn ülve villáról a félig nyers húst, mint egy ragadozó. Ugyan már drága írók, azért ez a pacinak az andere Seite, helló!)

10.1.jpg

Délben Jack egy bárban iszogat, hősünk pedig lecsüccsen mellé kicsit lelkizni. Arról beszél neki, hogy amilyen jó gyerek, szép karrierje lehet a tengerészetnél, és elpöttyenti az infót, hogy ő is így került anno egyenruhába: rosszalkodása büntetéseként választotta a sereget a böri helyett. Hm, jegyezzük fel ezt az új információt. Figyelmezteti Jacket, hogy még a CIA is felfigyelhet rá, de ha az öltönyösök kopogtatnak nála, inkább mondjon nemet. Célszemélyünk bólint, küld két pohár pezsgőt egy párocskának a bárban (az egyik pohárba belepottyant egy csiszolatlan gyémántot, hm) majd távozik.

Ekkor Főncsi lép elő, konstatálja, hogy még sosem hallotta, hogy került John a seregbe, de aztán témát vált. Arról beszél, hogy nyugtalan a jövő miatt, hősünk pedig pár megnyugtató szóval, szép mosollyal és egy jó piával kínálja. Pontosan mivel is? Nos, ideje kipróbálnia a boilermakert, azzal egy feles pohár jóféle whiskeyt (mondjuk Jim Beamet – helló Imre, rég beszéltünk, kössz jól vagyok, szuper a melóm, szépül a házam) pottyant poharastól egy korsó sörbe – egészségére!

10.2.jpg

10.3.jpg

Utoljára visszaváltunk Forráshoz, ápolók kísérik be a kezelőorvosához. A doki szerint itt az ideje, hogy beszéljenek egymással, kezdjék pl. az igazsággal. A nő ekkor dermesztő monológot nyom le; igazság címszó alatt rengeteg személyes adatot sorol fel az egyre döbbentebb orvosáról, majd arról, hogy Isten 11 éves (a Gép, ugye), és kiválasztotta őt, bár nem tudja mire, de az igazság az, hogy most épp vitában vannak egymással. Mégis miről? Arról, hogy Forrás megöli-e az orvost, avagy sem....

11.jpg

11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2013.10.24. 10:26:53

De jó, végre újra CSz HV :)
"Ugyan már drága írók, azért ez a pacinak az andere Seite, helló!"
Ez nagyon ott volt a szeren. Köszönöm, újra és újra!

Is 2013.10.24. 10:29:20

Na, akkor most vagy két hozzászólásom lesz, ami majd hülyén mutat, vagy a másik eltűnt az éterben.

Szóval tök jó, újra CSz HV:)

"Ugyan már drága írók, azért ez a pacinak az andere Seite, helló!" Ez nagyon tetszett. Mint ahogy az egész HV is, ismét. Köszönöm!

Is 2013.10.24. 10:30:11

Akkor már legyen három, úgyis annyi a magyar igazság :D

AaannnaaA 2013.10.24. 19:12:20

@Is: Igazán nagyon szívesen! :)
Ja, különösebben nem kellett megerőltetnem magam, ezt a való életben is így szoktam mondani: "hát ez már a pacinak az andere Seite". Németes vagyok, néha költök ilyeneket :))

Neoprimitív 2013.10.24. 19:51:11

@AaannnaaA: akkor gondolom a "das paßt wie der Igel zum Arschwisch" szócikk is megvan :)

Jó, hogy van új hogyvolt, de még jobb, hogy micsoda új rész volt, meg milyen jön még! :)

higeona 2013.10.29. 21:51:39

Na, hát nekem ez a rész maga nem annyira tetszett, de a hogyvolt jó. Következő? :) (nem nincsenek elvonási tüneteim, ááá)

AaannnaaA 2013.10.29. 22:59:57

@higeona: Hétfőre kértem, de a főnök csütörtökre tette. Úgy látszik most ez lesz az állandó napja. Úgyhogy türelem, csütörtök 11-kor folyt. köv.
Addig azért nézd meg a részt is :)
Elvonási tüneteidnek üzenem, hogy most készül a 3x03, hétvégén a 3x04-ig tervezek eljutni, ha sikerül a tempómat tartani, viszont heti egynél gyakrabban nem valószínű, hogy megjelenek, így nem fogom beérni a kinti vetítést, hiába készülök el több résszel jövő hétre.
Ja, állítólag a 3x05 nagyon jó rész volt, de amíg nem érek oda az írásban, dafke nem nézem meg /magamon is csodálkozom, milyen jól bírom :)/

higeona 2013.10.30. 11:37:20

@AaannnaaA: Már láttam az ötöst tényleg nagyon király! Reméltem, hogy kitárgyaljuk, de akkor majd az aktuális hogyvolt alatt. :)

Flankerr 2013.11.02. 18:03:37

Jó rész és jó HV volt.::)
Csak annyit kiegészítésnek, hogy a boilermaker magyar neve a kinézet alapján Búvár (koktél), a tudomásom szerint..:)
Én még csak most kezdem felhozni magam a részekből, az aktuális HV-nál találkozunk..:)
Legkésőbb a december/januári szünet idején simán be fogod érni heti 1 HV résszel is a kinti vetítést.

AaannnaaA 2013.11.02. 18:20:47

@Flankerr: Köszi a kiegészítést!!
A kinti vetítést tényleg csak a szünetben érhetem be, mert hiába írok most már gyorsabban, csak heti egy jelenik meg.
És hát én sem tudok mindig írni. /A köv. két hétben kiderül, vagy túl sok időm lesz, vagy túl kevés :)/

Jó szórakozást a többi részhez is!

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2014.07.31. 18:40:00

@Flankerr: Én tengeralattjárónak ismerem, de nem veszünk össze...
süti beállítások módosítása