Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Last Enemy 1x04

2014. június 09. 09:00 - AaannnaaA

Bepa furgonja próbálja átverekedni magát a Magna Carta tüntetésén, a kocsi hátuljában pedig bezsákolt fejű főhősünk ordít – szóval egy kicsit megnyugodhatunk, elrablója „csupán” a saját testvére. Mikor a zsák lekerül buksijáról, ő is szembesül a ténnyel, kis híján infarktust kapva Michael látványától. Őt azonban csak a felesége érdekli, egyetlen kérdést hajtogat: „hol van Yasim?”.

A furgon egy elhagyott raktárba érkezik, Bepa és Michael kirángatja a foglyot, székre ültetik, kötözött sonkát csinálnak belőle, a benga balra el, a bátyus pedig folytatná a kérdezősködést, de csak kölcsönös vagdalkozásig jutnak. Öcsi azt hajtogatja, hogy mennyire lelketlen dolog volt elhitetni mindenkivel, hogy meghalt, bratyó pedig kémkedéssel vádolja őt. Michael megrángatja kicsit az öcsköst, de aztán elrobog, és mondja Bepának, hogy a testvére bizonyosan nem ellenség, szóval inkább higgadtan kellene beszélni vele. Eközben – legnagyobb megdöbbenésemre – az egyik sarokból bérgyilkosunk figyeli az eseményeket!!

1.jpg

Michael visszakullog testvéréhez, eloldja a köteleit, aztán elmeséli „halála” körülményeit. Addig mi is láttuk az első részben, hogy ketten indultak el a dzsippel, majd később csatlakozott hozzájuk egy harmadik személy. Bátyus észrevette, hogy egy kocsi követi őket biztos távolból, ezért kiszállt, felment a közeli dombtetőre, arra utasítva társait, hogy tegyenek egy kört, míg ő megszemléli a helyzetet. Csakhogy míg odafent állt, a közelből két férfi rakétákat lőtt ki a dzsipre. Őt azért hitték halottnak, mert úgy tudták, két embernek kell a kocsiban lennie, a maradék testrészek meg ugye azonosíthatatlanok voltak. Tudja, hogy azért akarták megölni, mert hivatalos szerveknek beszélt a halálozásokról, így jobbnak látta halottnak maradni, de most már szeretné a feleségét látni. Stephen bólint azzal, hogy majd ő elmondja az asszonynak, aztán idehozza őt, de Michael legyen szíves ne kövesse, mert nem biztonságos, azzal elüget.

2.jpg

Eleanor fodrásznál ül éppen, mikor Barbara hívja és tájékoztatja, miszerint Stephen eltűnt – a nő meglehetősen kiakad a hírre. A férfi eközben visszatér raktárbeli rejtekhelyükre, ahol most csak Yasim van „otthon”. A töknek eszébe sem jut, hogy követhetik, hátra sem néz. Pedig ketten is vannak a nyomában: bátyja és a bérgyilkos.

Patrick Nye otthonából távozik, autóján egy nyomkövetővel, amit a most tisztes távolból figyelő David szerelt fel. Parkolóházba hajt, ahol sunyiban találkozik George Gibbonnal, Russell pedig távolról lesi őket. A két összeesküvő kocsiba ül, ekkor azonban megszólal David telefonja – a készülék azt jelzi, hogy valaki belépett a rejtekhelyre. Egy kamera képén át látja, hogy Stephen az, hiába mondta neki, hogy ne menjen oda egyedül (amatőrként bárki követheti odáig). Iszonyú bosszús lesz, és miután Patrick kocsiján úgyis nyomkövető van – amivel bármikor elérhető – inkább haza indul.

3.1.jpg

3.2.jpg

Úgy látom hőseink annyira kényelmesen berendezkedtek egykori ellenségüknél, hogy már a biztonsági rács kódját is ismerik, mellyel le tudják állítani a kerítésben lévő áramot. Yasim és Stephen egymás nyakába borulnak, de a férfi hamar komolyra vált, és elmondja az igazságot: Michael él, és el fogja vinni hozzá. A nő nem hisz neki, ám vitájukat hirtelen egy borzasztó esemény zavarja meg: valaki kívülről megfogta az elektromossággal telt kerítést, és épp szénné ég. Stephen rohan, áramtalanít és porolt, majd az ájulás szélén állapítja meg, hogy nem bátyja hunyt el, mi pedig konstatáljuk, hogy ez bezony a bérgyilkos volt. Na jó, ez azért meredek!

Mikor a döbbenettől magukhoz térnek, meglátják a távolból Michaelt leselkedni. A férfi bátortalan léptekkel hozzájuk megy, kevés híján ájulást hozva a feleségére, aki csak annyit mond: halott vagy, maradj is az – ezzel elrohan. Ekkor jelenik meg David, fegyvert fogva a „halottra”, de Stephen gyorsan közli, hogy ő a testvére, ezért a stukker alapállásba kerül. Russell csupán egy futó pillantást vet a darab kokszra, ami a gyilokból maradt, aztán odabent gyorsított ütemben és meglehetősen morcosan összepakolja a laptopját és törli a többi gépet. Ezután robbanószert helyez el, Yasim után kiált, hogy jöjjön, távozniuk kell – majd mind a négyen odébbügetnek, miközben a hely cafatokra robban.

4.1.jpg

4.2.jpg

A menekültek kórházába Patrick és George eljöttek megnézni, hogy van a beteg. Kissé elkéstek, a tag ugyanis elhunyt, épp boncolják. Igen, Lawrence Cooper professzor. A két férfi betrappol a boncterembe (szerencsére a halott még nincs kibelezve), Patrick kérdi hogy kerül oda professzorunk (hívtak), azonosítja az áldozatot ujjlenyomata alapján, majd távoznak. A liftből hív egy takarító brigádot – nem lesz itt ma boncolás, csak égetés, én mondom. Alig érnek ki a bejárathoz, már meg is érkeznek a halotteltüntetők – Patrick ad némi instrukciót, hogy hova kell menniük, közben most sem veszi észre, hogy a sötétkék furgon a közelben van, a változás csupán annyi, hogy nem David, hanem a társa vezeti.

Yasim és az Ezard tesók a város egy félreeső helyén, sínek mentén sétálnak – a nő morcosan elöl lohol, a fiúk utána. Megbeszélik amire eddig rájöttek: valami miatt a kormány fél az elhunytak holttestétől, azért égeti el őket. Nem ártana megtudni, miért. Michael ezután a feleségéhez csatlakozik, és elnézést kér – gyanítom sokadszorra – hogy ilyen helyzetbe hozta, de a nőt ennyivel nem lehet kiengesztelni. Stephen kínosan feszeng az egésztől (meghiszem azt!). Bátyja úgy dönt, hogy témát vált, irány vissza a betegségekhez. Annyit tud, hogy a hibás oltóanyag sorozat sorszáma EZ759, aki megkapta, mindenki megbetegedett és meghalt – több százan lehetnek (attól függ ugye, hogy hány darab készült az említett sorozatból). Kéri, hogy működjenek együtt az ügy felgöngyölítésében, és közben nem veszi észre, hogy a két szerelmes milyen gyötrődést él át és lopva milyen tekintettel néz egymásra.

5.1.jpg

5.2.jpg

Michael cselekvésre szánja el magát, hívja Bepát, de a férfi időközben útra kelt a menekültekkel, hogy felrakja a csoportot egy vonatra Nem ártana utolérni őket, hiszen egyikük beteg, a vérmintája sokat segíthetne az ügy felderítésében. Vonatra szállnak, hogy még elérjék Bepáékat, ám mivel az utazáshoz használniuk kell az azonosítójukat, mindannyian újra képbe kerülnek, Barbara már kapja is a hívást, hogy megvannak a szökevények. A vonaton Stephen és Yasim tud pár szót váltani egymással, a férfi elsuttogja, hogy nem akarja elveszíteni a nőt, de ennél többet nem tudnak beszélgetni, mert Michael csatlakozik hozzájuk. Nem lesz ez így jó, én mondom.

Melákunk furgonjával a menekülteket szállítja. A vasútállomás felé vezető úton rendőrkordonon is át kell jutniuk, akik mindenkit kiszednek a kocsiból és egyesével ellenőrzik az irataikat. Leveri a víz, hogy ebből bizony bukta lesz, de nem, a hamis azonosítókártyák átmennek a rendszeren. A vasútállomásra érve Bepa a bejárattól figyeli, ahogy a menekültek átmennek az ellenőrző ponton – a kártyájuk rendben, ám néhány lépés múlva elsétálnak egy jelöletlen „láda” mellett, a benne lévő érzékelő pedig némán riaszt, így pillanatokon belül leteperi őket vagy egy tucat rendőr. Bepa és az időközben megérkezett Ezard-trió döbbenten szemléli az eseményeket, nem értik, ha eddig rendben volt az azonosítókártya, most mégis min buktak le?

6.1.jpg

6.2.jpg

Eloldalognának az állomásról (ahol ezalatt megjelent Patrick is és a közelből figyel), mikor két ügynök kinézetű férfi Stephen útját állja, és magukkal viszik – így csak Yasim, Michael és Bepa távozik. És hogy hősünket hova viszik? Eleanor elé, aki felelősségre vonja, hogy mégis mit keresett a pályaudvaron? Búcsúztam valakitől, jön a hazugság, a nő pedig bólint. De nemcsak ezért hozatta ide a férfit – itt van Andrew, az Inquirendo alkalmazottja, aki teljesíti korábbi ígéretüket: támogatják a munkáját cserébe azért, hogy ő népszerűsítette a T.I.A.-t. Sőt nemcsak a felajánlott három évig, hanem ötig, ám ehhez holnap repülnie kell vissza Pekingbe. Hiába tiltakozna, hogy ilyen gyorsan nem megy, Eleanor rámorran, ő pedig gyanítom átgondolja itteni helyzetét, a szerelmi háromszöget amiből nem jöhet ki jól, és bólint.

George Gibbonra váltunk, parkolóházban battyog fáradtan az autójához. Beül, majd kis híján infarktust kap, mert a visszapillantóra és a közeli falra egyetlen mondat van felmázolva: égessék el mindet!

7.1.jpg

7.2.jpg

Stephen odahaza pakolja a bőröndjét, mikor megjelenik a bátyja, és kéri, hogy ne menjen el, de hősünk hajthatatlan: a betegből származó vérminta nélkül nem tudják bizonyítani az igazukat, ő pedig már nem lehet a hasznukra, nincs hozzáférése a rendszerhez, semmi értelme maradnia. Michael elkéri öccse készpénzét, mert halottként elég nehéz lenne hozzáférnie a számlájához, tesójának amúgy sincs rá szüksége, aztán egy nagy ölelés, pár búcsúszó és balra el.

A George elleni lelki terror még nem ért véget – bárki követi is el – most otthonában ébred arra az éjszaka közepén, hogy valami nem stimmel. Lelopózik a földszintre, a bejárati ajtó nyitva. Mikor becsukja, hatalmas betűkkel feliratot pillant meg rajta a már ismert szöveggel: égessék el mindet! Ijedten lépdel a nappaliba, ahol a tévén egy felvétel látható, az, amint Nadir testét az égető kemencébe teszik.

8.1.jpg

8.2.jpg

Stephen a repülőtéren csekkol befelé, mikor hirtelen „megvilágosodik”, megfejtette a rejtélyt amit Yasimmal és Michaellel eddig nyomoztak. Hogy mi a megoldás, még nem tudjuk meg, csak annyit látunk, hogy bőröndjét felnyalábolva elrohan, közben beszélve rá sógornője rögzítőjére, miszerint megértett mindent, azonnal Cooper professzorhoz kell menniük. Eleanor megbeszélésre megy a miniszterelnökhöz, de előtte Barbara tartja fel egy szóra és közli vele: Stephen nem szállt fel a gépre. A nő meglehetősen elkenődik, nem erre számított.

Hősünk ezalatt visszamegy a városba, ám a taxiban kellemetlen meglepetés fogadja: bankkártyával nem tud fizetni. Kiszáll a kocsiból, hogy automatában vegyen fel pénzt, ám a bizalmatlan sofőr a csomagját túszként magánál tartja. A bankomatnál sem jobb a helyzet, lóvé nuku, sőt a rendszer azt is kiírja, hogy rendőrségi megfigyelés alatt áll! Na ja, fel kellett volna szállnia arra a repcsire, úgy látom most már kitaszítottnak, vagy inkább ellenségnek számít. Nincs más hátra, mint előre, hogy a klasszikussal éljek, cefet rohanásba kezd, a taxisofőr meg utána. A meccset szerencsére megnyeri, lerázza üldözőjét, viszont a helyzete egyre reménytelenebb, mert rájön, hogy már a telefonját sem tudja használni, azt is letiltották.

9.1.jpg

9.2.jpg

Hazatér, de a házba sem tud bejutni, a rendszer érvénytelenítette a kártyáját (igazán lehetne annyi esze, hogy ezek után meg sem próbálja használni, hiszen bemérhetik). Szerencséje van, épp távozik valaki az épületből, így beslisszol, lakáskulcsa nála, legalább fedél van a feje felett. A megdöbbenésnek azonban itt sincs vége: a lakásban se áram, se víz, se telefon. A teljes ellehetetlenítés ennyi megnyilvánulásától én már őrjöngve toporzékolnék, de az angol hidegvér csodákra képes. Az sem kisebb szívás, hogy nincs itthon cash (ami nála volt Michaelnek adta tegnap, ugye), csak pár garas, ezért hősünk egy antik órát vesz magához értékesítés céljából. A zálogházban – már meg sem lepődünk – nem jár sikerrel, az eladáshoz ugyanis az azonosítójára van szükség, amit a zálogos lehúz, így rögtön látja, hogy le van tiltva. De legalább jóindulatú a tag, mert közli Stephennel, hogy bármi miatt is tiltották le a kártyáját, jó lesz húznia a csíkot, mert a rendőrség pillanatokon belül meg fog jelenni.

Hősünk eliszkol, ám mielőtt hazaérne látja, hogy két rendőrautó hajt a házuk elé, vagy hat rendőr rohan befelé teljes menetfelszerelésben, majd nem sokkal később a bezsákolt cuccaival távoznak. Innen is jobb olajra lépni; kora este lesz, mire Cooper professzor munkahelyére ér. Dörömböl az ajtón, ám a biztonsági őr nem hajlandó szóba állni vele, csak azt ismételgeti odabentről, hogy húzza le a biztonsági kártyáját, de neki van annyi esze, hogy ezzel többet nem próbálkozik. Az őr végre kidugja a fejét az ajtón, de kártya nélkül még üzenetet sem hajlandó átvenni (könyörgöm!).

10.1.jpg

10.2.jpg

Mielőtt tovább néznénk vesszőfutását összeesküvőinkre váltunk, illetve csak Patrick és George ül egy kajáldában, megbeszélni utóbbi folyamatos zaklatását. A férfi teljesen ki van akadva, fél, hogy nyilvánosságra kerülnek a titkaik, de Patrick nyugtatja: ha eddig még nem kerültek, ez azt jelenti, hogy zaklatója akar valamit, úgyhogy nyugi, megoldják. George szerint el kellett volna hallgattatniuk Michaelt, amint megtudták, hogy él, de társa ellenkezik: muszáj, hogy szabadon legyen, így elvezethet további társaihoz, bár szerinte csak Ezardék tudnak az ügyről.

Stephen ellehetetlenítésével kormányzati megfigyelése természetesen nem ért véget, sőt, látjuk, amint egy hivatalnok egy biztonsági kamerán át figyeli, amint szerencsétlen kínjában az utcán húzza meg magát. Aztán, hogy ne csak kamera képén át lássuk, a valóságban is átváltunk rá, bár újdonsült hajléktalanként sok teendője nincs az utcán kuporgáson és az órája szorongatásán kívül. Váratlanul görkorcsolyás fiatalok nagyobb csapata érkezik, Magna Cartás táblákat lengetve tüntetnek az azonosítókártyák megléte ellen. Ő eléjük, sőt közéjük szalad segítséget kérve, ám azok ügyet sem vetve rá robognak tovább, nekem meg egy pillanatra olyan érzésem támad, hogy talán a Carta nem is igazi ellenzék, hanem mint egy jó orwelli rémálomban a kormány megbízottai azért, hogy úgy tűnjön, van még, aki máshogy gondolkodik. De haladjunk.

11.1.jpg

11.2.jpg

A tüntetők elhaladása után egy nála hajléktalanabbnak kinéző hajléktalan srác érkezik, ahogy elnézem atyáskodni kissé az újonc felett. Elhívja egy helyre, ahol nyugalma lehet, Stephen pedig rögtön rávágja: nincs pénzem. Az most kifejezetten jó, jön a válasz, így némi hezitálás után együtt indulnak útnak. Egy nagy, elhagyott épületbe jöttek, a hatalmas csarnokban több tucatnyian húzzák meg magukat, mindannyian a rendszer kitaszítottjai. Stephen kap egy matracot, magában pedig elmotyogja, hogy mindig is egy saját vackorra vágyott, és bár egyszer megvolt neki (Kínában ugye), gondolom nem úgy képzelte, hogy ilyen lesz a következő.

Az éjszaka közepén arra riad, hogy orvosok érkeztek, újdonsült párfogója pedig közli, hogy itt a lehetőség lóvét keresni. Merthogy azoknak a tehetőseknek, akiknek vér kell (műtéthez), de nincs azonosítókártyájuk ilyen helyen gyűjtenek illegálisan vért, a nincstelenek pedig némi lóvéhoz juthatnak általa. Hősünk kötélnek áll, így pillanatok alatt karjában a tű. Társa még elmondja, hogy a közelben van egy éjjel-nappali kajálda, találkozzanak ott a vérvétel után, a hamitól jobban érzik majd magukat, azzal odébbáll. Nem sokkal később Stephen is elindul, ám pár lépés után megtámadják, elszedik a pénzét, összetörik az óráját, sőt még meg is rugdalják, szerencsétlen kínok között fetrengve marad a földön. Egy nap alatt ilyen borzasztóan kiszolgáltatottá és kisemmizetté tenni valakit nem semmi kormányzati teljesítmény. (Alább galériában is elmesélem.)

Másnap reggel Cooper munkahelye közelében látjuk viszont, görnyedten jár a rúgások miatti fájdalomtól. Szerencsére Yasim érkezik a professzorral beszélni, így a két szerelmes egy pillanatra újra együtt lehet. Csókot váltanak, a nő nagyon örül, hogy kedvese nem utazott el, a férfi pedig elrebegi, mennyire szüksége van rá. Aztán elmondja amire rájött a reptéren, hogy végre mi is tisztán lássunk: a kormányzat a hepatitis-B oltóanyagba valamiféle nanotechnológiával készült azonosítót tett (nyilván azért, hogy még a T.I.A.-nál is jobban nyomon követhessék az embereket), ez jelzett be a vasúti kapunál a menekülteknél, akik ugye kaptak az oltásból. Ám a kísérlet félresikerült, ezért halnak meg az oltóanyag miatt az emberek. Nem járványról van szó tehát, aki megkapta a szurit, mindenki meghal. Az eszem megáll, de akár még meg is érhetjük, csak mondom. Beszélniük kell Cooperrel, hogy legyen a segítségükre.

Yasim bemegy az épületbe, felszólnak a professzornak, aki elindul hozzá a földszintre, le viszont már nem ér, mert az egyik folyosón bukósisakos (!) tag lesből ráugrik és elhurcolja...

13.1.jpg

13.2.jpg

George Gibbon szokása szerint a galériában ücsörög a festménye előtt, a folyamatos zaklatás miatt cafatokban lóghatnak az idegei. Hamar kiderül, hogy még annál is szarabb állapotban vannak, a férfi ugyanis komótosan leveszi a kabátját, a festményhez sétál aztán egy lövéssel szétdurrantja a fejét. Pont egy pillanattal azelőtt, hogy Patrick ideért volna lelki támaszt nyújtani. Gyorsan felméri mi történt, nyom egy esc-et és lelép. Nem veszi észre, hogy mögötte még valaki sétál ki a galériából, méghozzá David Russell!

Eleanor és Barbara döbbenten ülnek utóbbi irodájában, mikor végre miniszterünk megszólal: meg kell győződni róla, hogy George nem hagyott hátra semmit, amit nem a nyilvánosságnak szántak, de vörösünk megnyugtatja, hogy már intézkednek az ügyben.

14.1.jpg

14.2.jpg

Ezardék egy piacon sétálva beszélik át mindazt, amire Stephen rájött, de tanácstalanok a "hogyan tovább?" kérdésében most, hogy Cooper eltűnt. Michael elküldi asszonykáját kajáért, hogy pár szót válthasson öccsével. Mire ez a titokzatosság? Nos, feleségének nem akarja elmondani, hogy Afganisztánban – meggyőzendő a helyieket – Nadirral együtt ő is beadta magának azt a hepatitis-B oltást, melytől olyan sokan már meghaltak, és bizony napok óta egyre kutyábbul van. Stephen megrendül. A tesók egymás nyakába borulnak, aztán Yasim csatlakozik hozzájuk és tovább indulnak.

Ekkor valaki nem messze elkiáltja magát, hogy „bomba!”, ám alig futnak pár lépésnyire, már földhöz is csapódnak a lökés erejétől. Lassan, nehezen mozdulva szedik össze magukat, szerencsére mindhárman élnek. Yasim Stephen mellett fekszik, a két szerelmes úgy örül egymás épségének, hogy végre a mellettük fekvő Michaelnek is leesik, ez bizony nem rokoni szeretet.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2015.08.30. 01:57:20

Jó kis sorozat ez, köszi hogy felhívtad rá a figyelmem :)
A legjobb az Apokalipszis Most utalás volt :)
süti beállítások módosítása