Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 4x19 - All the Time in the World (Szűkre szabott idő)

2014. május 26. 10:30 - Gabba

Az előző epizód végéről kezdünk, Nick és Paracelsus beszélget, Nick próbálja kidumálni az eszméletlenül heverő Claudiát az alkimista előtt, a lány nem jelent rájuk veszélyt, ne bántsa. Megtudjuk azt is, hogy Paracelsus Nick nagybátyja, na tessék, tiszta családi összeesküvés. Ezután a srác különleges szemüveget vesz elő és felteszi a nagybácsi fejére, ami naprakésszé teszi Paracelsust az elmúlt 500 év történéseiből. (Ez aztán a valami, elmúltnyolcévezés helyett elmúltötszázévezés, ajánlom politikai tanácsadók figyelmébe.) Váltás után már ügynökeinket látjuk, akik az időtálló spektrométer segítségével nézik vissza a fent leírt eseményeket, de mivel hang nincs hozzá, nem tudják, hová mentek Paracelsusék Claudia bronzosítása után. Myka ellenőrzi a nyilvántartást, ami szerint több ereklye is hiányzik: Saint-Germain gyűrűje, Dzsingisz kán buzogánya, III. Richárd koronája, Caligula szandálja, Sztálin aranycsillag medálja, ezekre vajon miért van szüksége Paracelsusnak?

All the Time01

Mindeközben a fiúk visszahelyezik Claudia bronz szobrát a fülkébe, Artie buherálgatja a kapcsolópanelt, zörgés, hörgés, zúgás hallatszik, de a kütyü nem kapcsol be. Artie hátramegy leellenőrizni valamit, a többiek követik és azt látják, hogy a bronzosító működését biztosító ereklye hiányzik, Paracelsus azt is magával vitte. Artie-tól megtudjuk, hogy ez a fő ereklye az ókori Mezopotámiából származó sztélé (faragott kőtábla), ami I. Sulmánu-asaridu asszír király síremlékének egy darabja. Mindenképpen vissza kell szerezni, mert enélkül a bronzosítót nem lehet működtetni, ráadásul beszélgetés közben a tartószekrény ajtaján felirat jelenik meg, ami nyilván Paracelsustól származik: „Sutton tudja, mit akarok”. Ez nem egyszerű üzenet, hanem váltságdíj követelés, jelenti ki Artie. Főcím

All the Time02

A panzióban Abigail és Charlotte ücsörög, az utóbbi ugyan bilincsben, hogy ne nagyon ugráljon. Természetesen itt a bilincs is különleges, a Folsom Állami Börtönből származik, és nem a páciens lábára vagy kezére kell tenni, hanem az árnyékára, így legalább nem horzsolja le a bőrt, zsír. Megérkeznek az ügynökök, Charlotte egyre csak azt hajtogatja nekik, hogy fogalma sincs, mire készül Nick és Paracelsus, mert teljesen eltértek a megbeszélt tervtől. Ott a mobilom, hívja fel Nicket, mondja Pete-nek, a PIN kódom 1502, a születési évem. Én 1508-ra tippeltem volna, mert kegyed olyan jól néz ki, mit használ, Hélia D-t?, gúnyoskodik kicsit Pete. Nick mobilja azonban hangpostán van, nem tudják elérni, így Charlotte tovább vall, a régmúlt eseményeket flashbackben látjuk. Paracelsus Bennett Sutton (alias Saint-Germain gróf) testvére és az örök élet titka utáni kutatása során többféle ereklyét is megszerzett saját használatra, és miután hozzájutott a Bölcsek Kövéhez is, sikerült előállítania az elixírt. A végeredményt Suttonon és családján próbálta ki: a folyadékot az ókori Egyiptomból származó Élet és Halál Edényében keverte össze, majd belehelyezte a Követ és így lélegeztette be velük az elixír páráját, és mire magukhoz tértek, már semmilyen halálnem nem fogott rajtuk. Paracelsust végül a 9-es raktár ügynökei elfogták és bronzosították.

All the Time03

Charlotte ismét felhozza, hogy elsősorban Nick miatt szeretné, ha újra halandók lennének, mert a fia egész életében csak a veszteséget ismerte, barátai, szerelmei mind meghaltak, és csak halandóként tudna teljes életet élni, társsal az oldalán. Charlotte ezért akarta visszahozni Paracelsust, mert csak ő tudja az elixír összetételét. Annak idején a kísérleteit Konstantinápolyban, titkos föld alatti laboratóriumában végezte, de annak pontos helyét csak Sutton tudja, őt kell tehát megtalálni. Na igen, a városból azóta a 10 millió lakosú Isztambul lett, ott nem kezdhetünk össze-vissza lyukakat ásni, ért egyet Pete. Amíg Artie Sutton után nyomoz, Pete Mykát győzködi, hogy mielőbb kezdje el a rák elleni kezeléseket, ne húzza az időt, de Myka csak annyit mond, még nincs felkészülve teljesen. Beszélgetésüket Artie örömordítása szakítja félbe, megtalálta Suttont egy online pletykalapban kalapban, pontosabban hercig kis bajuszban, mint Vlagyimir Kamenyev orosz üzletembert, aki jelenleg Luxemburgban él valami random grófnővel. A grófnő holnap estélyt ad, poroljátok le a szép ruhátokat és induljatok máris, Charlotte-tal együtt, utasítja az ügynököket Artie.

All the Time04

A Bronz Szektorból Steve csörgeti Artie-t, gyere át gyorsan, gond van! Claudia szobráról ugyanis kezdenek kisebb darabok leválni, egyelőre ugyan csak a kezében tartott Farnsworthről, de mi lesz, ha a folyamat eléri a végtagjait? Artie szerint ennek az az oka, hogy Paracelsus csak magát a sztélét használta a bronzosításhoz, és emiatt a bronz instabil lett. Viszont érdekes módon sem Paracelsusról, sem arról, hogy miért kellett annak idején bronzosítani, semmilyen infó nincs a rendszerben. Beszélgetésüket Mrs. Frederic semmiből történő feltűnése szakítja félbe, aki természetesen már tud a problémáról, Artie zavartan motyorászik, hogy ő is szólt volna, de nincs olyan nagy gond, megoldja ő. Mrs. F tud Paracelsus titkos aktáiról, amiket olyan helyen tárolnak, ahová közönséges fő- és alügynökök nem léphetnek be, és ez – a takarítószerek tárolóhelyisége. Ami persze nem csak az, a félelmetes arcberendezésű főnéni ugyanis valami mobil ketyerét tesz rá a kilincsre, amitől az ajtó mögötti szoba teljesen átalakul. Artie persze nem léphet be, mindegy, nem fogok megsértődni, morogja félhangosan.

All the Time05

Mi persze beléphetünk, a titkos szobában lebegő szimbólumok, rúnák, keringenek, a falakon körbe könyvtári katalógushoz hasonló regiszterek, mi a fene lehet ez itt, lassan vége a negyedik évadnak és még mindig vannak olyan részei a raktárnak, amit nem láttunk? Mrs. Frederic nemsokára újból csatlakozik Artie-hoz, és közli, hogy a 9-es raktár Régensei innen is törölték az összes, Paracelsusról szóló feljegyzést. Beszélnem kell Adwin Kosannal, mondja és az arcán mintha zavar látszódna. Sőt, az egész nő valahogy szétszórtnak tűnik, érzelmek látszódnak rajta, és rendes léptekkel megy ki a szobából, nem csak úgy eltűnik, mi történt vele? Beszélnem kell Adwin Kosannal, mondja újra és távozik, Artie aggódva néz utána. Steve érkezik lihegve, Claudia szobra tovább porlad, Artie segít neki olyan ereklyét találni a készletből, amivel lassítani lehet a folyamatot.

All the Time06

Luxus parti Luxembourgban, ügynökeink és Charlotte is szép estélyi ruhában vegyülnek el a tömegben, Myka haja kontyba rendezve, ez engem alapból borzaszt, de tőle elviselem. Megérkezik az álompár, Pete halkan közli Mykával, hogy Sutton most sokkal élőbbnek tűnik, mint amikor legutóbb látták. A grrófnő errős frrancúz akcentussal bejelenti, hogy ez itt eljegyzési parrti, merrt Vlagyimirral azt terrvezik, hogy házasságrra fognak lépni. Charlotte szerint Sutton ezt az elmúlt 500 évben vagy tucatszor eljátszotta, kinéz magának valami márki-, gróf- vagy bárónőt, eljegyzi, aztán a családi ékszerekkel lelép, ebből él. A sasszemű Sutton kiszúrja a tömegben az ismerős arcokat és a grófnőt maga után vonva elhagyja a termet, Pete mérges: Felismert minket, mondtam, hogy ragasszunk álszakállt! (Jaj, ne már, hát hogy nézne ki Myka Conchita Wurstnak öltözve?!) Sutton az emeleti hálószobában pezsgővel kínálja a grófnőt, persze előtte szórt bele némi kábítóport, és már zsebre is vágta a nő nyakláncát, amikor berontanak a hívatlan vendégek, és Charlotte „én vagyok a feleséged” felkiáltással lelövi Suttont. Ezt látva a grófnő elájul (még mielőtt a por kifejtette volna a hatását), a biztonságiak berohannak, bunyó kerekedik, ezt kihasználva Sutton feléled és elmenekül.

All the Time07

De nem jut messzire, Pete-ék utolérik és visszaviszik a magához térő grófnőhöz, aki egy alapos pofon kíséretében szakít a szélhámossal, majd sértetten elvonul. Sutton persze nincs megrendülve és ha már kibontotta a pezsgőt, el is kezdi iszogatni, és közben Paracelsusról beszél. A bronzosítást annak idején Paracelsus tökéletesítette, de a csávóval nagyon kell vigyázni, mert komplett őrült, annak idején egy egész falut kiirtott a kísérletei során. Suttonékat akaratuk ellenére tette halhatatlanná, és mikor sikerült elszabadulnia tőle, Sutton feljelentette a hatóságoknál Paracelsust, de végül nem ők, hanem a 9-es raktár ügynökei jöttek és fogták el az alkimistát. Utána Sutton egy nagy bárddal kettévágta a Bölcsek Kövét, és külön helyeken rejtette el a két felet, de egy kis darabot eltett magának a gyűrűjébe, azzal sikerült az elpusztult növényeket felélesztenie, amint azt a 4x11-ben láttuk. Paracelsus ezt a gyűrűt lopta el a raktárból, a Bölcsek Kövének egyik fele most Suttonnál van, a másik meg Pete zsebében biztonságban. Sutton a laboratórium pontos helyét is ismeri: a Studios-kolostor romjai alatt található.

All the Time08

Sutton segítségével könnyen megtalálják a kolostort, leereszkednek a kazatamatákba, ahol érződik a kazamata zamata, majd két csapatra válva indulnak a labor felé. Váratlanul sikoltás hangzik fel, ez Nick, kiáltják a szülők és elrohannak a hang irányába. Myka és Pete menne utánuk, de egyszer csak valami különteremhez érnek, aminek a padlóján különféle élet és halál szimbólumok vannak, sőt a szemközti falon megpillantják a keresett sztélét. Pete határozott léptekkel elindul érte, de a terem közepére érve megáll, mert eszébe jut valami. Lehet, hogy ez csapda?, néz Mykára, aki csak bólintani tud, és már zuhannak is le egy még mélyebb üregbe. Az eszméletlenül fekvő ügynökökhöz odalép Paracelsus és Pete zsebéből kiveszi a fél követ.

All the Time09

Hogy áll eközben Claudia megmentése? Elég rosszul, Artie szerint ugyanis Joshuától, Claudia testvérétől kellene vérmintát szerezni, hogy a kiolvadási folyamatot megállítsák, Joshuát viszont eddig még nem tudta elérni. Megérkezik Kosan régens, akinek szintén nincsenek jó hírei. Mrs. Frederic tényleg kezd szétesni, és ennek köze van a raktárhoz, Kosan magával viszi Artie-t a korábban látott titkos szobába. És végre megtudjuk, mi ez: az Eldunari, a raktár központi idegrendszere, ami biztosítja a raktár és a gondnoka (aki ugye Mrs. F) közti kapcsolatot. Amint viszont látható, egyre több lebegő rúna és szimbólum színe fordul át pirosba, ez mutatja a raktár és egyben Mrs. Frederic állapotának romlását.

All the Time10

Artie továbbra sem tudja elérni Joshuát, de mivel a srác valahol a közelben dolgozik egy titkos helyen, Artie elrohan, hogy személyesen szerezze be tőle a vérmintát. Közben Steve az ereklyék közül előkeríti Barry Seal drogcsempész pilóta kommunikációs szerkezetét, aminek segítségével beszélgetni tud Claudiával. Kedvencünk egyelőre jól van, bár úgy érzi magát, mintha az Óz új feldolgozásában lenne, ahol a Bádogember helyett a Bronzembert játssza. Később panaszkodik kicsit az emelkedő hőmérsékletre, és viccesen megkérdezi: Steve, miért vagyok melegebb, mint te? Jinksy egyelőre nem mondja el neki a teljes igazságot, de a polcok közül beszerez még egy ereklyét: az 1939-ben elsüllyedt Squalus tengeralattjáró iránytűházát. (A baleset és a mentés között negyven óra telt el, mégis a teljes legénység túlélte.) Steve abban bízik, hogy az ereklye kivonja az oxigént a kabinból, így lassítja a kiolvadást, Claudiának viszont lassan már a mellkasa is fáj és kezdi nem érezni a lábát, hol a fenébe marad már Artie? Szerencsére az utolsó pillanatban megérkezik (hogy sikerült ilyen gyorsan megjárnia, csak kérdezem) és befecskendezi a vérmintát a bronzba, ezzel sikerült még 14 órát nyerni.

All the Time11

Isztambulban Myka és Pete magához tér, bakker, nincs meg a kő, döbben a baltaarcú. Elindulnak a labor felé, ahol Paracelsus éppen beleegyezett, hogy ismét halandóvá tegye a családot. Összeilleszti a Bölcsek Kövét és nekiáll elkészíteni az elixírt, közben a biztonság kedvéért Samuel Coleridge halászhálójával megbénítja Suttont, nehogy valamivel bekavarjon neki. (Versfaragó Coleridge úr vén tengerésze ugye megvan?) A folyadék páráját ismét belélegezteti velük, amitől a három ember újból halandó lesz, de nem sokáig tudnak örülni. Paracelsus ugyanis most áll bosszút az 500 évvel ezelőtti sérelemért, amiért bátyja elfogatta, és ezzel megfosztotta őt élete legfontosabb céljától, a tudományos kísérletektől. Ezért most cserébe elveszi Sutton legfontosabb kincsét – Nicket. Pisztolyt ránt és rálő a fiúra, Charlotte kétségbeesetten veti magát a golyó elé. Myka és Pete rohanva érkezik, Paracelsus az egyiptomi edényt és a Bölcsek Kövét felkapva elmenekül. Ne olyan gyorsan, Palpatine szenátor!, rohan utána Pete. Miközben a falak kezdenek összedőlni, Myka megpróbálja elállítani a vérzést, de Charlotte sürgeti, őt hagyják itt, és Nicket Suttonra bízza, hogy vigyázzon rá. Myka még elrohan a sztéléért, majd mindannyian kimásznak a felszínre. Pete is csatlakozik hozzájuk, Paracelsusnak viszont a felfordulásban sikerült elmenekülnie.

All the Time12

A raktárban Kosan olyan titkot fed fel Mrs. Fredericnek, amit addig még ő sem tudott: a raktárak legtitkosabb feljegyzéseit, mint pl. a Paracelsusról szólókat is, nem írták le, hanem külön ereklyén tárolják, és ezeket az információkat csak a mindenkori Őrző tudja felszabadítani. És a 13-as raktár jelenlegi Őrzője nem más, mint – Abigail Cho! Belép Abigail, kezében Ka’ahumanu hawaii királynő füzére, a titkos feljegyzéseket a füzérbe font hajszálak tárolják. Abigail transzba esik és megtudjuk tőle, hogy Paracelsust azért kellett bronzosítani, mert a tervei az egész emberiséget veszélybe sodorták volna.

All the Time13

Megérkeznek az ügynökök is, Artie gyorsan a helyére teszi a sztélét és sikeresen visszabronzosítja Claudiát. Nagy az öröm, ezt kihasználva Pete megígérteti Mykával, hogy már másnap elkezdi a rák elleni kezelést. Mrs. Frederic azonban továbbra sincs jól, érzi, hogy a raktár fölötti irányítást az egyre jobban erőre kapó Paracelsus igyekszik átvenni tőle. Annak idején az alkimista volt a 9-es raktár gondnoka, tudjuk még meg a mai utolsó infót, majd a főnéni mindenki rémületére összeesik.

Csütörtökön évadzáró, mindenki a fedélzetre!

Címkék: warehouse 13
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

higeona 2014.05.28. 07:34:49

Ajajj, ajajjaj, és megint csak ajajajajjj. A linkek megköszönését meghagyom nughopnak. :)

Gabba 2014.05.28. 12:11:15

@higeona: direkt nem néztem meg előre az évadzárót, de van egy olyan érzésem, hogy fokozódni fog az ajjajj

Kapitánylány 2014.05.29. 09:06:31

azt a hét meg a nyolcát, nagyon ütős kis rész volt!
köszönöm a hogyvoltot is, öröm olvasni kazamata zamatáról is :D

Kapitánylány 2014.05.29. 09:09:11

egyébként nagyon remélem, hogy tényleg halandók lettek a Sutton család tagjai, mert az anyuka igen csak bajban lesz, ha a romok alatt felébred! ha jól emlékszem nem derült ki, hogy segített-e a pára...

Gabba 2014.05.29. 10:32:29

@Kapitánylány:
sztem halandók lettek, de majd kiderül

na de a konty? azt hittem egy pillanatra, hogy Star Trek crossovert nézek :D

higeona 2014.05.29. 13:00:16

@Kapitánylány: Hű, ez a "romok alatt halhatatlanul" dolog nagyon Alias ízű lenne :)
@Gabba: mi a baj a kontyos hajú nőkkel?

Gabba 2014.05.29. 15:04:24

@higeona: ha leengedik, akkor semmi :)
süti beállítások módosítása