Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Vikingek 1x04 – A tárgyalás

2014. április 11. 13:00 - sebimatt

A cím ellenére eseménydús és izgalmas epizódnak nézünk elébe, skandináv barátaink csúcsra pörgetik a fordulatszámot a mai részben, szóval vágjunk is bele!

Angolföldön nyitunk, az előző részben épp csak megmenekült lovas nyargal keresztül városán, közben vikingjeink gyalogszerrel követik egy fogoly útmutatását egy másik település felé, amit hamarosan el is érnek. Rollo élből leigázná őket, mire Ragnar csak leheveredik egy fa alá és türelemre inti tesóját. Mégis miért? érdeklődik Rollo, mire öccse csak nyugtatja, hogy szombat van, másnap majd meglátja miért várnak.

vlcsnap-2014-04-10-22h14m04s138.png

Ugrás a szászok királyához. Éppen a túlélő beszámolóját hallhatjuk. A betolakodók hajón érkeztek, de olyanon, amit még nem látott, szóval tuti nem frankok, viszont némelyikük akár óriásnak is elmenne. Az egyik rangosabb katonának tűnő alak rögtön levágja, hogy nyilván a két résszel korábbi kolostort fosztogató martalócok lesznek azok, ezt bizonyítandó átad a királynak egy beszámolót az egyik apáttól. Nem számít honnan jöttek, itt nincs helyük! zárja rövidre a beszélgetést a király.

vlcsnap-2014-04-10-22h14m26s106.png

Reggel mindenki készülődik a rajtaütésre, Ragnar még ellátja néhány tanáccsal Lagerthát, mint például maradjon a többiekkel. Köszi, már éppen szólni akartam neked is. így a viking asszony. Rollo már indulna, mondván túl sok időt vesztegettek, meg a nap is felkelt. Akkor várjunk még egy kicsit! feleli Ragnar és csendre inti a többieket. Végszóra megszólalnak a város templomának harangjai, és elindulnak.

A városban nagy a kihaltság, mindenki a templomban van. Javában tart már a mise mikor a portyázók rárúgják az ajtót a hívőkre. Odabent néhány izgága alak rájuk támad, gyorsan a túlvilágra is kerülnek. Ragnar megparancsolja a papnak, hogy mondja az embereknek, hogy ha nem szegülnek ellen nem esik bajuk. Közben megkezdődik a templom és a város módszeres kifosztása. Floki még a misebort is megkóstolja, de nem nagyon jön be neki, ezért az angolok szörnyülködése közepette ki is köpi az egészet. Ezután felkapja a keresztet és már vinné is, de a pap útját állja, ezzel elérve hogy a viking elmetssze a torkát. Knut is rabolna, de nem talál semmit, csak egy anyát a gyerekével, akit menten meg is hág. Lagertha állítaná le, de Knut félrelöki, mire a nő megkínálja kardjával, aminek kisebb verekedés lesz a vége, melyből a férfi kerül ki győztesen leütve a harcos asszonyt. Már épp megerőszakolná őt is, mikor az visszanyeri eszméletét és egy nemes testrészt ért telitalálat után Knut saját késével el nem távolítja az élők sorából.

Zsákmány begyűjtve, lakosság bezárva, ideje lelépni. Knut merre? érdeklődik Ragnar. Megöltem feleli Lagertha fapofával. Csúcs, ebből még nagy szívás lesz otthon! idegeskedik Ragnar és Rollo fejéhez is hozzávágja, hogy hol a fenében járt, nem látta egész idő alatt. Ha ez nem lenne elég, jön egy újabb probléma, miszerint a parton a korábban látott parancsnok és kompániája vár a csapatra a két hátrahagyott viking hullájával. A skandinávok gyorsan csatarendbe állnak és az érkező íjászok látványára pajzsfalat emelnek, de az egyik nyílvessző még így is majdnem eltalálja Ragnart, akinek pár centire a fejétől repeszti át pajzsát. Eztán megindul a szászok gyalogos rohama, nagyon azonban nem tudnak mit kezdeni a vikingekkel és betömörülnek a pajzsfal elé, aminek az lesz a következménye, hogy az északiak egy-egy embert átengednek a falon, akit Lagertha vagy Floki vág le és közben az Asterixből ismert főnök pajzsemelős módszerével íjászok is irtják az ellent. Miután kifáradtak a szászok, hőseink felbontják a falat és ellentámadásba lendülnek. Ők csupán egy embert vesztenek, míg a szászok hullanak, mint a legyek, a három lovas alak gyorsan el is vágtat, mielőtt őket is elkapják. Aelle király dühöng. Nem láttunk még embert így harcolni, még a haláltól sem féltek! meséli a vezér, de a hajót őrzők egyre csak azt ismételgették: Ragnar. A parton északi hagyományok szerint eltemették társaikat, s közben arról filóznak, hogy valószínűleg már a Valhallában isszák a sört az istenekkel. A korábban látott fogoly reszket, mint a nyárfalevél. Ragnar itallal kínálja és mivel már nem lehet hasznukra, Rollo lefejezi.

vlcsnap-2014-04-10-22h18m57s2.png

Otthon Bjorn mindenáron Kattegatba akar menni, de Ati nem nagyon vevő a dologra. Édesanyád megesketett, hogy vigyázok rátok. De hisz mi vigyázunk magunkra feleseli a fiú. Vacsoránál elmondja, hogy áldozni fog apja épségéért. Na és mit? érdeklődik a pap. Téged! vágja rá dühösen a srác. Éjszaka Ati a könyvét olvassa, majd imádkozik Istenhez és elmondj, hogy nem érti, hogyan szolgálja őt a pogányok közt, és hogy életében először egyedül van és nagyon pipa rá emiatt. Elmélkedésében egy bagoly szakítja félbe, majd lefekvés előtt még felkelti Bjornt hogy szóljon neki, reggel mennek Kattegatba.

vlcsnap-2014-04-10-22h19m15s179.png

Mindenki örül a portyázók hazatértének, kivéve persze a Jarlt. Milyen volt az út? Hát hazafelé megtámadtak minket az angolok, de legyőztük őket. mesélik a hősök. Örülök és a kincsekkel is örömmel osztozom veletek! újságolja Haraldson de azért még rákérdz Knut hollétére. Na, elértünk a fájó ponthoz. Meghalt, feleli Ragnar. Meghalt? visszhangzik a Jarltól. Legalább harc közben esett el? Ragnartól érkezik is a válasz: Nem, mert megöltem. Meg akarta erőszakolni a feleségemet én meg megöltem. A nagyfőnök nemigen hisz neki és elfogatja csicskásával, ám Ragnar még utána kiált és megkérdi, ő nem ezt tette-e volna.

vlcsnap-2014-04-10-22h20m13s246.png

Kínos csend honol a nagyfőnök háza táján. Csak ő és a sámán vannak a szobában, láthatóan várnak még valakit. Az a valaki pedig nem más, mint Rollo, aki be is fut. Haraldson itallal kínálja, majd bele is kezd mondandójába. Kicsit érdeklődik Ragnarról, tisztességes-e, egyenlőként kezeli-e Rollót aztán elkezdi monológját, aminek lényege, hogy Ragnar csak főnökösködik és sehol se lenne Rollo nélkül. Ez igaz, mondja a férfi. A Jarl eztán meglengeti a mézes madzagot: amíg ő dirigál, Ragnar nem osztogathat semmit, viszont ő elvehet tőle bármit, még a kincset is és egy részét odaadhatja Rollonak. És ezt mi dönti el? érdeklődik az. Hát te öcsém! Lépj ki Ragnar árnyékából és az istenek is felfigyelnek majd rád. Végül a főnök felteszi a pontot az i-re és bemutatja lányát, Thyrit, akinek a férje - mivel fiai meghaltak - örökébe léphet majd. Végszóra Siggy is befut és pár mondat erejéig dicsőíti Rollot. A nagyfőnök nagyon örül, Rollot már zsebében érzi.

A csarnokban mindenki ideges. Először a Jarl és kísérete érkezik, majd Ragnart is bevezetik. Haraldson felvezeti a tárgyalást. Elmondja mennyire szerette Knutot, még ha csak féltestvére is volt, elküldte Ragnarral fosztogatni, mire az hidegvérrel megölte, méghozzá becsvágyból és kapzsiságból. Végül azt is Ragnar fejéhez vágja, hogy nem tisztel ő se hagyományt se törvényt. A nép már fejét venné a vikingnek, de csicskás csendre inti őket. Na, mit mondasz, itt ahol csak az igazat mondhatod? érdeklődik a Jarl. Tényleg megöltem őt. feleli Ragnar. Megölte, mert meg akarta erőszakolni a feleségét, majd a néphez fordul azt kérdezvén, Ők tán nem így tettek-e volna? Ennek ellenére nem nagyon hisznek neki. Lagertha próbálná igazolni, de mivel a vádlott felesége ezért nem nagyon figyel rá senki. Erre a nő csak beszól a jarlnak, hogy Thor verje agyon haragjában! Mit mondtál? kérdezi a nagyfőnök mire Lagertha kifakad és elmondja, hogy nem is Ragnar, hanem ő volt az, aki megölte Knutot. Ez jó, már ketten is magukra vállalták a bűntényt, de nem baj, mert van szemtanúnk. viccelődik Haraldson. Ezt senki sem érti, mire előlép Rollo aki karperecére esküszik, hogy látta mi történt. Na és ki tette? teszi fel a kérdést Haraldson. Kis hatásszünet után Rollo kinyögi, hogy Ragnar, de tök jogosan, minden úgy volt, ahogy azt ő elmondta, szóval nem büntetheti. A jarl nem hisz a fülének, Ragnar pedig vigyorogva kéri a kulcsokat bilincséhez.

Este aztán nagy mulatság van, mindenki iszik és táncol. Ragnar félrevonja Rollot és elmondja neki, örökké az adósa lesz. Ne aggódj öcsém, be is hajtom ám majd. Néhány pohárköszöntő után Lagertha is köszönetet mondd Rollonak, aki bevallja nem Ragnarért hanem őérte tette, de ezt a nő hallani sem akarja. Az este már a tetőfokán van, Floki épp Haraldson arcát imitálja, mikor fegyveresek, valószínűleg a jarl szimpatizánsai rájuk támadnak. Hőseink a részegség ellenére jól harcolnak, reggel egy szép szekér hulla várakozik a nagyfőnök háza előtt.

Másnap Ragnar dühöng a történtek miatt, össze is csomagol és elbaktat egy közeli szirtre, amit eleinte senki sem ért a családból. A jarl meglátogatja a sámánt, aki megjövendöli, hogy viszály közeleg, Ragnar a főnök vesztét akarja, Istenekkel beszél és rokonságban van velük. Csak nem akar Jarl lenni? érdeklődik Haraldson. Miért nem az válik belőle ha megöl? kontráz a sámán. A részt Ati felfedezése zárja: Ragnar erőt gyűjteni ment a szirtre. A sámánnak igaza van, lesz még itt balhé bőven.

Címkék: vikingek vikings
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása