Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A törvény nevében 1x08 - Form and Void

2014. március 26. 13:00 - sajó d.

Elérkeztünk A törvény nevében nagyon várt fináléjához, amiben kiderül, hogy a gyilkost már az első részben is láttuk. Rust és Marty eljut Carcosába, de ennek kis híján súlyos ára van. Azért a végére sikerül a legtöbb szálat elvarrni, de Rust így sem boldog határtalanul. Azért végére talál valami fényt az életében, de ehhez végig kell hallgatnunk a sorozat eddig legmeghatóbb beszélgetését a két nyomozó között.

0800.jpg

Egy elhagyatottnak tűnő környéken nyitunk az előző részben látott fűnyírós csávóval, aki éppen beszél valakihez egy telefirkált szobában. Hátán korbácsnyomok és ugyanaz a spirál, ami Reggie Ledoux-n is volt. Az apjához beszélt, akit csak egy pillanatra látunk egy ágyon fekve, legyek zümmögését hallva. Átmegy egy másik házba, ami tele van babákkal és épp megy a tévé, a csávó pedig rövid időre angol akcentusra vált és arról beszél, hogy hetek óta nem hagyott nyomot maga után. Egy Betty nevű, hasonlóan leharcolt nővel beszélget arról, hogy lassan az utolsó felvonáshoz érkezik. A nő azonban panaszkodik, hogy legalább három hete nem szexeltek. A nő a férfi ölébe ül és ujjazni kezdi. A nő közben arról beszél, hogy a nagyapja valószínűleg megerőszakolta, de ez egyáltalán nem zavarja a férfit az ujjazásban. Mindjárt felöklendezem a bundáskenyeret.

0802.jpg

Marty és Rust Childress családfáján próbálják folytatni a nyomozást, de zsákutcába kerülnek. Martynak eszébe jut valami és a spagettiszörny zöld fülén kezd el gondolkodni. Marty megkeresi Dora Lange '95-ös lakhelyének fotóját a maival, amiről kiderül, hogy '95-ben épp frissen festették zöldre. Talán a spagettiszörny a gyilkos, aki épp a házon dolgozott. Mondjuk megnézném, ki az az idióta, aki mind a két fülét lefesti munka közben, de ez van. A kocsiban Maggie-ről és arról beszélgetnek, amikor lefeküdt Rusttal. Marty védeni próbálja őt, de Rust magát és Martyt okolja. Megérkeznek a zöldre festett házhoz, ahol kinyomozzák hol él az akkori tulajdonos. Az öreg hölgyet a festőkről kezdik kérdezgetni. A festés mellett más házimunkát is végeztek, a templom pedig külön kedvezményt kapott a munkásokra. Az egyik munkásnak sebhelyes volt az arca, mire Rust a hölgy férjének adózásáról kérdez. Otthon gyorsan ki is nyomozzák, hogy kinek fizettek annak idején a munkáért. Billy Childressnek.

0803.jpg

A cégről kiderül, hogy iskoláknak, temetőknek és játszótereknek dolgoztak, Rust pedig azonnal tudni akarja ki Billy Childress fia, de senkit nem találnak, csak egy lakcímet, miközben a kamera a rész elején látható házra mutat, ahol éppen kúr a két paraszt. Egy mély hang szex közben egy bizonyos Billyhez szól. Rust a mesterlövész kocsmárosnak kiosztja a sajtócsomagokat, amiket 24 óra távollétük esetén ki kell küldenie a médiának. Marty az egyik nyomozóval beszélget az ügyről kapcsolatban, aki érthető módon kételkedik Rust beszámíthatóságában. Marty csak annyit akar tudni, hogy számíthat-e a nyomozóra, ha találnak valami. Később Rust és Marty útra kelnek, valószínűleg Childress lakhelye felé tartanak.

0804.jpg

Megérkeznek a házhoz, az ablakban a nő nézi őket. Rust azonnal szól, hogy hívják Papaniát, a nyomozót, akivel Marty beszélt. Rust biztos benne, hogy ez a hely, amit végig kerestek. Nincs térerő, ezért Marty a bekopog a házba. A nőnek nincs otthon telefonja és vízzel sem tudja megkínálni Martyt. Rögtön Billy Childress után kérdezősködik, a nő pedig próbálja rácsukni az ajtót, a kutya pedig kiszökik a házból. Marty betör a nőhöz, Rust pedig a másik viskó felé indul, ahol megtalálja a kutya tetemét. A ház fala tele van az eddig látott gyerekrajzokkal, köztük egy agancsos alakkal.

0805.jpg

Rust megtalálja a fűnyírós csávót, aki elszökik. Közben Marty átkutatja a házat, az emeleten pedig megtalálja a mosdóban összekucorodva zokogó nőt, Marty azonban a fegyvert a képébe tolva tudakolja meg szépen, merre van a telefon, majd Rust utána szalad, de először benéz a viskóba, ahol megtalálja Billy Childress aszalódó holttestét egy ágyhoz lakatolva, bevarrt szájjal. Rust nyomul tovább előre és rátalál egy bejáratra. Közben egy mély hang beszél Rusthoz és kis papnak hívja. Egy régi erődszerű építményben találja magát, ami tele van bizarr tákolmányokkal, köztül hatalmas ördögcsapdákkal. A mély hang navigálni próbálja Rustot és elmondja neki, hogy ez a hely maga Carcosa. Mindenféle őrültnek hangzó dolgokat mond, miszerint Rust megáldotta Reggie-t és Dewallt, akik csak oltárszolgák voltak. Carcosa tele van testekkel, a férfi pedig arra hívja Rustot, hogy jöjjön, haljon meg vele együtt. Én biztosan sikítva rohantam volna haza. Marty próbálja utolérni Rustot, de kicsit mintha eltévedt volna. Rust közben beér egy terembe, ahol valami fura építményt lát, a fény pedig beszűrődik fentről, majd hallucinálni kezd.

0806.jpg

Rust haluzása közben hátulról megtámadja a férfi és gyomron szúrja. Arra kéri, hogy vegye le a maszkját, de ha lenne is rajta, akkor se menne, mert késsel a hasában emeli a magasra őt a sebhelyesarcú csávó. Rust szisztematikusan elkezdi arcon fejelni, végül a földön végzi késsel a testében. Végre megérkezik Marty, aki beleereszt pár golyót a férfiba, de még pont hozzávágja a kalapácsot, ami beleáll a mellkasába. Valószínűleg egész életében kalapácsot hajigált. A férfinak látszólag meg se kottyant az pár golyó, azonnal rúgdosni kezdi Martyt a földön, akiből még mindig kiáll a kalapács. A férfi kitépi belőle, de mielőtt leüthetné vele, a fekvő Rust kiloccsantja az agyát. Rust lassan kihúzza magából a kést és elég ramatyul néz ki. Marty egy papírzsepivel próbálja megoldani a dolgot. Kösz, Marty! Közben szirénahangokat hallunk, és Bettyt látjuk a lépcsőhöz bilincselve, vagyis végül csak talált Marty működő telefont. Papaniáék kiértek, már csak az a kérdés, hogy megtalálják-e a két sérülst nyomozót, akik közül az egyik lassan a halálán van.

0807.jpg

Marty a kórházban ébred, a két tiszt kérdezi éppen. Betty megkattant, találtak pár pedofilt Sulphurban, akik vuduhívők voltak. A fűnyírós csávó Billy Childress fia, vagyis Ted Childress unokája, vagyis a Tuttle-ök rokona volt. Betty pedig a féltestvére. Marty azonban erről nem akar inkább semmit hallani. A viskóban találtak egy kést, amivel a Lake Charles-i gyilkosságot elkövették illetve egy másikon az ujjlenyomatát, ami Dora Lange vágásaihoz köthető. Rust a műtétje óta kómában van, Martyt pedig eljött meglátogatni a családja, de egyszer csak elkezd zokogni. A híradóban bemondják a gyilkos nevét (Errol Childress) és elmondják még, hogy két magánnyomozó szivárogtatta ki a híreket. A helyszínen csontokat ásnak ki a helyszínelők a riporter pedig több tucat eltűnést köt a helyszínhez. Azonban azt is közlik, hogy az FBI tagadja, hogy Edwin Tuttle louisianai szenátor kapcsolatban állt volna az elkövetőkkel. A kamera aztán a félszemű, az ágyban leharcolt Jézusként fekvő Rustot mutatja, aki csak mered maga elé. Később Marty is meglátogatja tolószékben. Rust bevallja, hogy már találkozott az elkövetővel '95-ben az iskolánál és bűntudata van, hogy nem jött rá előbb. Bántja, hogy nem tudtak mindenkit elkapni, a Tuttle-öket és akik a videón is voltak. Marty inkább lelép és bemutat Rustnak, akik viszonozza az üdvözlést.

0808.jpg

A kamera végigpásztázza az eddigi kulcshelyszíneket a Childress-háztól az első gyilkosság helyszínéig. Később Rust már jobb formában van, Marty pedig ajándékot hoz neki, szépen becsomagolva. Egy doboz cigit. Marty arrébb tolja dohányozni Rustot, miközben arról panaszkodik, hogy nem kellett volna túlélnie. Volt egy pillanat a sötétségben, amikor találkozott a halott lányával és az apjával. Rust teljesen magán kívül mesél a túlvilági élményéről és lassan sírni kezd. Marty nagyon cukin próbálja megvigasztalni és Alaszkáról illetve a csillagokról beszélnek. Ennél zavarbaejtőbb érzelmi pillanatot is ritkán látni két férfi között. Rust aztán megoldja az élet kérdését, miszerint a fény harcol a sötétséggel. Marty pedig megállapítja, hogy a sötétségnek több területe van. Ja, hiszen este van. Rust feláll a tolószékből és megkéri Martyt, hogy vigye haza. Közben azért kioktatja Martyt, hogy régen csak sötétség volt a világban, szóval igazából a fény áll nyerésre.

0809.jpg

Minden, amit a sorozatról tudni akarsz itt elolvasható.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamut 2014.03.26. 19:34:07

Megnéztem én is a sorozatot, egész jó volt, azért a hájp túlzás volt körülötte. Az első két rész után majdnem feladtam, olyan unalmas volt, aztán valahogy rávettem magam még egy részre, és a 3. végén végre beindult. Azért nagy pörgés így sem lett belőle. A magánéleti szálat jobban élveztem mint a nyomozást, az ezerszer látott patronok elsütése volt, kicsit újracsomagolva.
Az utolsó rész csalódás, több dolog miatt is, de az abszolút mélypont, ami egész sorozatot leértékeli, hogy miközben valakinek tövig szúrtak egy kést a hasába, és még fel is emelik a késnél fogva a levegőbe, a leszúrt fickó háromszor is lefejeli támadóját. Ja, amihez pont az a hasizom kellene, amit épp átszúrtak. Ezzel szépen hazavágták.

schawo2 2014.03.26. 20:42:04

Ez az utolsó rész kritikán aluli lett. 30 perc után kikapcsoltam, és inkább elolvastam az összefoglalót itt, annyira nem érdekelt már.

yufsntpi 2014.03.26. 21:04:47

Vegulis mi ertelme van leirni, h mi tortent az egyes reszekben ? Azoknak szol, akik nem lattak, vagy azoknak akik lattak ?

Mert igazibol egyiknek sincs ertelme.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2014.03.26. 21:44:36

nekem nagyon tetszett, bár a hosszú felvezetés után pöttyet lecsapott lett a vége. De nem bánom. Nagyon féltem, hogy a nagy katartikus vég majd az lesz, hogy kinyírják Rustot, annál nagyobb volt a z öröm, amikor nem, sőt, még valami megbékélés -féleség is kijutott neki, ha nem is teljesen

petivagyok 2014.03.27. 01:24:03

nézzetek akkor inkább transformerst, az való nektek, főleg te, Pamut :)
Mert ezek szerint igénytelenségre vágytok, hajrá.
btw adrenalin.

seahawks 2014.03.27. 10:22:03

a redneck-sexjelenetnél még nám láttam erotikusabb akciót.

seahawks 2014.03.27. 10:33:13

@petivagyok: szerintem meg ez a sorozat is inkább a hétköznap brazil szappanoperát néző elhanyagolt nyanyáknal való, nem pedig izgalmas lélektani thrillerekhez szokott igényesebb tévénézőknek.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2014.03.27. 22:10:48

Most látom csak az utolsó képen hogy Rustnak micsoda teve tetoválása van, tényleg szeretheti a camel cigit

petivagyok 2014.03.28. 01:22:31

@seahawks: ja ok, de sztem ezt te sem gondolod komolyan xdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd
süti beállítások módosítása