Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 4x07 - Endless Wonder (Végtelen csoda)

2014. március 02. 11:00 - Gabba

In medias res kezdünk, és most NEM fogok poénkodni sem Myka, sem más résével, mert nyomozás közepébe csöppenünk: valami ok hatására az indianai South Bendben néhány felnőtt pár centivel magasabb lett. Ez elsőre nem tűnik veszélyesnek, a játékgyűjtő Barry Byck is csak a jó oldalát látja, bár mostanában többet fájnak az izületei, de a nőknél sikere van, mert jobban buknak a magas pasikra, ugyanis sikeresnek és gazdagnak gondolják őket (hát, a magamfajtának akkor nem sok babér terem). Miközben Myka Barryt kérdezgeti, Pete a csávó robotgyűjteményét piszkálgatja, és sikeresen le is ver párat a polcról. (Tudjuk róla, hogy kényszeres tapogató, egyszer még magára rántja az Empire State Buildinget.) Beszélgetés közben újabb jelzés érkezik Leenától, egy nővel is hasonló dolog történt. Az ügynökök felkeresik Lisa Bernardot, aki egyelőre szintén csak előnyét látja a megváltozott magasságnak, mert így legalább eléri a konyhaszekrény felső polcát. Éppen valami jótékonysági rendezvényre készít kaját, de váratlanul görcsös fájdalmak lepik meg, a csípője nyilall, mint az állat, a keze elkezd nőni, nyomás be vele a kórházba. Főcím.

Endless01

Felhívják a raktárban Artie-t a Farnsworth-ön, a szakállas szerint nyilván valami ereklye hatása ez, Myka Paul Bunyan fejszéjére vagy Dávid parittyájára tippel (a szinkronban csúzlit mondanak, meg is kapartam magam, csúzli!! bazzeg), a szegényesebb képzeletű Pete egy zacskó varázsbabra. Artie szerint a felsorolt leletek a helyükön vannak a raktárban, a varázsbab meg csak mese, nyomozzanak tovább, keressék fel Antony Seklir ügyvédet, annak is hasonló növekedési tünetei vannak. Artie eközben valami vezetékrendszert szerelget, Pete megkérdezi, mit bütyköl, persze nem kap egyenes választ: A drótgyűjteményemet rendezgetem, na menjetek dolgozni, zárja le a beszélgetést Artie. 

Endless02

Steve és Claudia meglepi az amatőr villanyszerelőt, aki ettől majd leesik a létráról, főleg mikor a két ügynök a fekete gyémántok és az eltűnt ereklyék közti kapcsolatról kezdi faggatni. Artie megint terel és csak annyit hajlandó elárulni, hogy a raktár protokollja szerint joga van belátása szerint intézni a dolgokat, és különben is ő csak meg akarja védeni a csapatot azzal, hogy nem árul el több konkrétumot. Clau persze nem hagyja annyiban, egy mindenkiért, mindenki egyért, Artie ne vegyen egyedül magára ilyen terhet. Hosszasan vitatkoznak, végül Artie annyit elmond, hogy a Barbosa rendi Adrian atya valamiért erős haragot táplál iránta és tönkre akarja tenni Artie egész életművét. Annak idején kapott tőle egy telefonszámot is, de a szám sajnos lenyomozhatatlan, Claudia, a hekkerek gyöngye örömsikkantással kapja ki a kezéből a cédulát: Még hogy lenyomozhatatlan, csak bízd ide!

Endless03

Myka és Pete felkeresik Seklirt az irodájában, az ügyvéd úr éppen valami mexikóit halózik befelé, az éhenkórász Pete, aki reggel óta nem evett, csorgó nyállal nézi. Közben gyakori gyomorégésre panaszkodik, amire egy Reduxid nevű savlekötőt szed, beszarok a csávón, nyomja be a csípős kajákat és csodálkozik, hogy ég a gyomra. Egyél mákostésztát vagy sajtos pizzát, akkor hátha nem kéne gyógyszer, idiot. Mykának hirtelen beugrik, hogy a játékgyűjtő Barrynél is látott Reduxidot, mi van, ha a gyógyszer a ludas? Visszamennek Barryhez, de alig lépnek be a lakásba, amikor a csávó ordítani kezd, mert a végtagjai tovább nőnek, de most már elviselhetetlen fájdalmat okozva. Eközben látjuk, hogy a Moorpark Gyógyszergyárban az egyik agilis munkatárs, Deb Stanley a főnökét, Gilt tájékoztatja a hírről, hogy a Reduxid kapcsán növekedési tüneteket jelentettek, utána akar nézni, mert ha igaz, akkor az komoly áttörés lenne – és komoly zsét is jelentene. A legkevésbé sem anyagias főnök persze egyből beleegyezik.

Endless04

A kórházban a kezelőorvos szerint a betegek tünete olyan, mintha a testük belülről szét akarna szakadni, ellenszert azonban nem tud, így viszont alig két napjuk lehet csak hátra. A gyógyszereket dr. Selden írta fel, a gyógyszer még csak kísérleti stádiumban van, és csak pár orvos adhat rá receptet. Az ügynökök felkeresik a rendelőjében, Deb is ott van és mint a gyógyszergyár képviselője felajánlja, hogy együtt járjanak után a dolognak. Beszélgetés közben Pete a sarokban álló csontvázat piszkálja, sikeresen szét is szedi a koponyát, amit nem is nagyon tud összerakni, így inkább egyből rányomul a nőre és azt javasolja, váljanak két csapatra: ő Debbel végigjárja az érintett orvosokat, Myka meg nézzen utána a betegek hátterének, hátha van valami közös pont bennük. Miután Myka nem talál semmi érdemlegeset, felhívja Pete-et, hogy társa vesse be magát Debnél a kisfiús bájával, hátha úgy könnyebben jutnak valamire.

Endless05

A baltaarcúnak ezt nem kell kétszer mondani, oké, mondd meg az elnöknek, hogy visszahívom, ha lesz egy kis időm, búcsúzik hangosan Mykától, hogy Deb is hallja, majd előveszi csáberejét és különböző témákkal kezdi bombázni a csajt. És láss csodát, van is eredmény, mert kisvártatva már közös ágyban látjuk őket, amit nyilván megelőzött egy közös ülés. Az utójáték utáni szendergésbe Myka kopogása zavar be, Deb gyorsan beugrik a fürdőszobába és onnan hallgatja az ügynökök visszafojtott hangú beszélgetését. Úgy néz ki, mégsem a Reduxid a ludas, mert újabb beteg került elő növekedési görcsökkel, de ő vallási meggyőződése miatt semmilyen gyógyszert nem szed. Szerencsére Artie küldött egy ereklyét, ami átmenetileg lassíthatja a tüneteket és segít egyben tartani a betegek testét. Ez nem más, mint az az arany szegecs, amivel az első amerikai transzkontinentális vasútvonal nyugatról és keletről épülő felét 1869. május 10-én összekötötték. Amúgy te tényleg lefeküdtél Debbel, micsoda lotyó vagy!, vágja oda suttogva Myka Pete-nek majd lelép. Pete közli az örömhírt Debbel, a gyógyszer már lekerült a gyanúsítotti listáról, de azért reméli, találkoznak még.

Endless06

Az ügynökök a szegeccsel az új áldozat, Karl Irving lakásához rohannak, meg akarván előzni a mentősöket, de azok éppen most parkolnak le. Pete titkosügynök arccal feltartóztatja őket, az elnöki konvoj készül erre, közben Myka a szegecset a beteg mellkasára szorítja, amitől a tünetek tényleg enyhülnek is. Int Pete-nek, aki az ingujjába beszélve nyugtázza, hogy a Vörös Zebra 34 indulhat, szabad az út. A megdöbbenten néző mentősök hordágyra teszik a beteget és viszik a kórházba. A sarok mögül persze Deb szemtanúja a szegeccsel történt gyógyításnak és már hívja is a főnökét, Gilt, itt valami titkos csoport furcsa tárgyakkal gyógyít, szenzáció lóg a levegőben. A kórházban Mykáék a többi pácienst is lekezelik a szegeccsel, majd megvizsgálják a korábbi orvosi jelentéseket, összefüggés után kutatva. És rá is bukkannak: mindegyiküknek ugyan azon a napon írták fel a Reduxidot, és előtte mindannyian részt vettek a legutolsó áldozat, Karl főzőtanfolyamán! Karl megszállott szakács, gyűjti a régi konyhai eszközöket is, és azokkal főz a tanfolyamon, hoppá, de hát ott akkor valóságos ereklyegyűjtemény lehet, örül meg Pete. Sietnek a helyszínre, de az már üres, valaki elszállított mindent, Pete-nek van is ötlete, ki lehetett az.

Endless07

A raktárban Jinks segít befejezni Artie-nak a szerelést, kiderül, hogy a biztonsági rendszer újradrótozása volt a művelet célja, a rendszer feláll, Artie örül: Ez remek! Az első jelzés viszont azt mutatja, hogy Harriet Tubman gyűszűje hiányzik. Ez szörnyű!, vált véleményt Artie és rohan a polcok közé, Jinks a nyomában. (Ezzel a lelettel már találkoztunk az 1x12-ben, a gyűszű úgy töri meg a fényt, hogy viselőjét másvalaki alakjában mutatja meg.) A gyűszű tényleg hiányzik, Clau pont ekkor csörög be, sikerült lokalizálnia Adrian atya telóját, nyomás! Elhagyatott kétszintes ház, két csapatra válva kezdik átkutatni, Artie-é az emelet, Claudiáéké a földszint. Clau egyszer csak észreveszi az emeleten a papot valami régi deszkadarabbal a hóna alatt, rajta latin felirat, de jó szeme van, hogy ilyen messziről el tudja olvasni. Hívják Leenát, aki szerint Lamentinus küszöbéről lehet szó, ez a római isten a bejáratok őrzője, és a küszöb bármilyen felületen képes átjárót nyitni. A panzió ajtaján kopognak, Leena meglepődve látja, hogy egy ismeretlen nő érkezett, akiben Debet ismerjük fel. Tudom, hogy Pete Lattimer itt lakik, mondja köszönés helyett.

Endless08

Leena hívja Mykáékat, Deb a gyógyszergyár kutatórészlegébe vitette a konyhai eszközöket, Pete szerint a csaj bírja őt, majd személyesen beszél vele a panzióban, Myka menjen Minneapolisba a kutatórészlegbe. Pete megérkezik Leena panziójába, ahol kiderül, hogy Deb már régóta nyomoz a furcsa tárgyakkal történő gyógyítás témájában. Pete próbál terelni, ezek csak város legendák, ám ekkor Kosan főrégens érkezik és félrevonja Pete-et. Tájékoztatja, hogy Deb hírverése nyomán a gyógyszergyár már az egyik szenátor közbenjárását is kérte, a raktár titkos működése így veszélybe kerülhet. Mrs Frederic is Washingtonba tart kárenyhítési célzattal, de talán jobban járnának, ha az ambiciózus Debbel tudnának egyezségre jutni, Kosan vállalja is, hogy beszél vele, utána meg Pete vezesse körbe a csajt a raktárban. Így is lesz, Deb lenyűgözve néz szét a sok csodálatos tárgy között.

Endless09

Az elhagyatott ház pincéjében Clauék összetalálkoznak Artie-val, de vörös kedvencünk éles szemmel kiszúrja az alak kezén a gyűszűt, bakker ez Adrian! Rálőnek, de a pap elfut, hátrahagyva a deszkát, és a ház másik részében az igazi Artie-val találkozik. Lehúzza az ereklyét és visszaalakul pappá, majd újabb vitába kezdenek a ki kivel cseszett ki jobban témában. Adrian továbbra is ragaszkodik az eredeti idővonal visszaállításhoz, az se érdekli, ha abban az estben ő meghal, mert ő egész életében a gonosz ellen küzdött. Ismét befenyegeti Artie-t, hogy el fogja szigetelni azoktól, akiket szeret, majd távozik, Artie kétségbeesetten kiabál a fülesébe a pincében matató Claudiáéknak: Csapda, meneküljetek! De úgy tűnik, már késő, mert a pincét robbanás rázza meg, Artie kétségbeesve rohan lefelé. Szerencsére Jinksyék életben vannak, mert időben rájöttek, hogy a pap bombát helyezett el és azért robbantották fel, hogy elhitessék vele, sikerült eltenni őket láb alól.

Endless10

Minneapolisban Myka beoson a kutatólaborba, ahol megtalálja az egyik segéderőt a földön fetrengve. A labor tele van konyhai cuccal, a másik laboros szerint társa mindegyiket összefogdosta, ez nem könnyíti meg Myka dolgát. Gyorsan turkálni kezd a tárgyak között, szerencsére elég hamar rátalál egy rodoszi márványedényre, a rodoszi kolosszus, villan be a művelt ügynöknek és már hajítja is be az edényt a semlegesítő tasakba. Siker, a földön szenvedő laboros feledi kínjait és elmegy enni valami kínait, a kórházban a többi beteg is rendbejön, gratula!

Endless11

Sikerrel jár a régensek elterelő manővere is, a szenátort és Gilt végül egy olyan közönséges raktárhelyiséghez terelik, ahol mindenféle régi játékokat őriznek, a szenátor persze nem boldog, amiért csak ez lett a nagyjelentőségű infóból. A raktárba visszaérkezik Myka az edénnyel, Claudiáék a küszöbbel és megállapítják, hogy Adrian nyilván ennek segítségével jutott be a raktárba. (És a gyűszű révén vette fel Leena alakját a múltkori rész végén, gondolom én.) Kosan félrevonul Debbel egy rövid beszélgetésre, örül neki, hogy Deb a karrierje fölé helyezte a raktár titkának megőrzését és felajánlja, hogy esetleg bekerülhet a régensek közé, a csaj nagyon megörül a hírnek. És a végére jut még egy meglepetés: Artie-hoz megérkezik az a titkos személy, akivel már korábban beszélt a tőr megtalálásáról, és az nem más mint Helena!! A fekete démon ugyan még nem talált rá a késre, viszont sokat gondolkodott és rájött, hogy Artie valami időutazásba keveredett, amit el akar titkolni. Helena ezt már jelezte is Mrs Fredericnek és közösen arra a felfedezésre jutottak, hogy Artie használta az asztrolábiumot. Artie megsemmisülve zökken le a székre.

Címkék: warehouse 13
64 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.03.02. 13:04:19

Köszönöm szépen a hogyvoltot, gyors voltál vele, de nagyon jó lett :)

A szokásos külön hála a linkekért, nem is tudtam, hogy ilyen legenda fűződik a Grand Canyon és a Mount Hood keletkezéshez.
Igaz az sem tudtam, hogy az arany szegecshez köthető az első USA-béli országos media event (majd a figyelmébe ajánlom a média tételekkel küzdő gimiseknek ezt is)

"Artie megint terel " illetve " Pete próbál terelni," a jelek szerint Artieban erősebbek a bölcsészgének, ő nem csak próbált :)

A gyűszű és a küszöb sok mindenre magyarázat így utólag :)

W.Jack. 2014.03.02. 13:25:42

Bevallom a küszöbnél meggyűlt a bajom a saját tudásommal, hogy ennyire azért nem lehetek vacak római istenekből.

Most aztán már igazán okos vagyok abból is, hogy valójában hárman őrizték a bejáratot (mindenki a saját részét) Cardea, Forculus, és Limentinus. Neked ezzel biztosan nem mondok újat, viszont leírom, hátha van más is, akinek nem evidencia, és nincsen kedve keresgélni.
Lehet, hogy azért nem voltak számomra ismertek (jó, nem terelek: hiányos volt ezen a téren a tudásom:)) mert nem igazán a felső kasztba tartozó istenek voltak (igen, elegyítem a rómait az indiaival:)), pedig állítólag nem csak a hagyományos bejáratokat, ajtókat küszöböket őrizték, hanem a föld bejáratának is őrzői voltak.

Gabba 2014.03.02. 16:43:13

@nughop: a nagy sietségben Limentinus nevét elírtam, most már késő lAmentálni, te legalább a kommentedben jól írtad

Ráadásul a poszt végéről lehagytam a Helenáról lőtt képet. Nem mindig jó a sietség :(

W.Jack. 2014.03.02. 18:10:46

@Gabba: Kellenek néha hibák, mert az emberi vonás, és anélkül túl tökéletes lennél :)

Milyen volt a Helenás kép?

Gabba 2014.03.02. 18:56:09

@nughop: itt van, semmi különös, csak már nagyon régen láttuk:

kepfeltoltes.hu/view/140302/Endless12_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

amúgy tökéletességemnél csak szerénységem nagyobb, ez igaz :)

W.Jack. 2014.03.02. 18:58:27

@Gabba: Köszönöm szépen a képet :)

Ellenálltam a kísértésnek, és nem csaptam le, pedig nagyon magas labda volt :)

Gabba 2014.03.02. 19:21:26

@nughop: ne állj ellen, hamarabb szabadulsz :)

de hogy a poszthoz is mondjak még valamit: ez a Deb nekem roppant ellenszenves, nem tudom miért.

Pete is bevallotta Mykának, hogy a legrosszabb egyéjszakás kalandja volt a csaj, merthogy úgy átvágta. Erre most úgy néz, hosszabb ideig velünk marad - bízom benne, hogy csak a háttérben.

W.Jack. 2014.03.02. 19:45:57

@Gabba: Én azt hittem, hogy ez csak olyan csajos ellenszenv a részemről :)
Túl mézesmázosan segítőkésznek éreztem az első pillanattól, és olyan alattomosan sunyin, nem szimpatikus módon kezdett intenzíven nyüzsögni, és intézkedni, hogy a "nagyon nem kedvelem" kategóriába került nálam.

Tudom, hogy nem kívánságműsor, de ha lehet, akkor inkább szerepelhetne Helena többet, és Deb nagyon elbújhatna a háttérben, de tartok tőle, hogy nem lesz ekkora szerencsém :)

W.Jack. 2014.03.02. 19:55:23

@nughop: A mézesmázosra tanultam ma egy új kifejezést a parton, mégpedig, hogy "méz" :)

Gabba 2014.03.02. 20:56:11

@nughop: még az is lehet, hogy ez a Deb Adrian atya embere. Az még szép baleset lesz, ha a Régensek közé is sikerül beépülniük a gyémántosoknak.

ja, és ha már így kettesben vagyunk, elsőként neked jelzem, hogy a kemény munkálatok eredményeként napokon belül folytatódik az O.cs.

W.Jack. 2014.03.02. 21:10:20

@Gabba: Az sem kizárt, hogy Deb személyében betette az ellenség keze a lábát.
Az előbb elfelejtettem leírni, hogy érdekes metafora volt azért, hogy Artie saját magával nézett szembe, azaz a saját démonjaival, félelmeivel, hogy ezt a helyzetet ő okozta, és saját tetteinek következményeit kell viselnie.

Arról nem is írtál, hogy Pete Star Trekes utalást tett :) Vagy ezt meghagytad Kapitánylánynak, én meg eloroztam most előle?

Köszönöm, hogy nekem szóltál elsőként, nagyon várom már :) Nem akartam reklamálni, hogy nem lesz ebből február közepe, mert már március van :)
Szerintem szólj Mollynak is, biztosan nagyon fog örülni :)

Gabba 2014.03.02. 21:27:46

@nughop: nem írtam, mert siettem...

na szóval az Adriant játszó Brent Spiner volt Data a Star Trek - Next Generation-ben, és a rész elején a játékrobotokat piszkálgatva olyasmit mond Pete, hogy ezek közt Data parancsnok is találna magának társat

W.Jack. 2014.03.02. 21:34:02

@Gabba: Köszönöm a plusz információt :)
Kíváncsi leszek, hogy Pete mit mond majd Adrian-nel találkozva, lesz-e erre utalás.

W.Jack. 2014.03.03. 14:27:21

@Gabba: Még hogy kettesben :) Volt, aki előbb nekiállt örülni mint én, de biztosan nem jobban :)

@Pácsó Ármándó: Jó szívem van, és nem irigylem Tőled, hogy Neked is elsők között jutott a jó hírből :)

Pácsó Ármándó 2014.03.03. 17:35:31

@nughop: Udvariatlan voltam, hogy kopogás nélkül nyitottam be! Ne haragudjatok, kéérleek!! :-)
Nem is zavarok tovább, mert kaptam én is egy csomó házi feladatot egy nagyon kedves tanárnénitől!

W.Jack. 2014.03.03. 17:39:51

@Pácsó Ármándó: Ugyan, miért lenne harag? Örülök, hogy Te is olvastad a jó hírt :) Sosem gondoltam, hogy tanárnénikből is létezik kedves, azt hittem, hogy az a tulajdonság a tanárbácsik sajátja :)

Pácsó Ármándó 2014.03.03. 18:01:47

@nughop: Tényleg csak az ajtóból visszafordulva válaszolok: nem igazi tanárnéni, csak elvállalt engem márciusra :-)

W.Jack. 2014.03.03. 18:22:23

@Pácsó Ármándó: Ez érdekesen hangzik. Mesélsz majd erről? Már ha olyasmit tanít, ami ideillik a raktárba.
Persze, ha hüllőhalmadárstb. téma, akkor majd belesek a Grimmhez és elolvasom ott :)

Gabba 2014.03.03. 18:53:05

@nughop: @Pácsó Ármándó: most már senki se mossa le Pácsóról, hogy kukkol :)

W.Jack. 2014.03.03. 19:12:44

@Gabba: :) Látod? Te meg azt írtad, hogy kettesben vagyunk :) Hát lehet egy ekkora raktárban kettesben lenni? :)

Gabba 2014.03.03. 19:22:33

@nughop: lehet, de ezek szerint nem sokáig

W.Jack. 2014.03.03. 19:24:42

@Gabba: Most úgy tűnik, mintha kettesben lennénk :) Persze ki tudja :) Biztosan van olyan téma amivel előcsalogatható :)

W.Jack. 2014.03.04. 13:22:40

@Gabba: Nem reklamálni akarnék (tudom a múltkori házival nehezen boldogultam:)), de nem kaptam házi feladatot :(

W.Jack. 2014.03.04. 14:34:17

@Gabba: Amikor a Tanár úr nem ér rá, akkor rosszalkodnak a diákok. Illetve csak én :) A többiek mind jól viselkednek :)
soundcloud.com/nughop/szhf

Gabba 2014.03.05. 07:29:07

@nughop: most tényleg nem ér rá, de azért esti meseként meghallgatta és tetszett neki :)

W.Jack. 2014.03.05. 08:16:20

@Gabba: Hogy Te micsoda mázlista vagy! Ha nem értenéd, hogy miért is: Már órák óta itt üldögéltem a rendőrkapitányságon, kezeimet tördelve (nem el, hanem csak úgy aggódósan) és próbáltam visszafojtani a kitörni készülő pánikot és hisztit, amikor nem akarták tudomásul venni, hogy egy nagyon komoly problémát szeretnék bejelenteni: eltűnt a Tanár Úr. Az sem érdekelte őket, hogy mutogattam nekik az írásos meghatalmazást az osztály többi tagjától, hogy nem viccelünk, tényleg elvesztél valahol a raktárban, és kollektív aggódás esete forog fenn, de valakinek be kellett menni az órákra is, azért jöttem csak én egyedül :)

Már éppen azon voltam, hogy készítek egy listát, hogy mely ereklyék lehetnek esetleg ludasak abban, hogy nem találunk Téged, amikor előkerültél :)

Annak örülök, ha tetszett az esti mese :)

Gabba 2014.03.05. 10:11:47

@nughop: köszi az aggódást, cserébe feladom a házit:

mit mondanak az álmoskönyvek a női démonokról (többek közt a fekete és vörös hajúakról)?

Pácsó Ármándó 2014.03.05. 18:10:55

@Gabba: Ööö.. , a vörös démonok engem is érdekelnek! Na jó, a szőkék is, hogy ne legyen sírás :-)

W.Jack. 2014.03.05. 19:48:35

@Gabba: @Pácsó Ármándó: Nos fiúk, csak hogy lássátok, hogy a szívemen viselem a gondjaitokat, és komolyan veszem a feladatot: lh6.googleusercontent.com/-IO-hjecnFYw/Uxdw37oT84I/AAAAAAAAAzM/rc9EIIm-K6g/w901-h676-no/Traum.jpg

Gabba 2014.03.05. 20:06:02

@nughop: ezt vártam :)

és az avatár fűző?

W.Jack. 2014.03.05. 20:07:30

@Gabba: :)

Igen, itt fűzős volt a bálkirálynős gúnyám :)

Gabba 2014.03.05. 20:46:54

@nughop: gondoltam, hogy ezzel nyerted meg a címet :)

W.Jack. 2014.03.05. 21:07:44

@Gabba: Ezek szerint úgy gondolod, hogy fűző nélkül, csak a humorommal és a szeleburdiságommal nem is nyerhettem volna? :)

Gabba 2014.03.06. 00:37:42

@nughop: fűző nélkül pláne nyerték volna, de egy másik kategóriában :)

a humoroddal meg egy harmadikban :)

W.Jack. 2014.03.06. 00:41:25

@Gabba: :) Hogy fogsz majd ma este üdén, frissen raktárt nézni, ha most még nem alszol? :)

Pácsó Ármándó 2014.03.06. 06:48:32

@nughop: "Bagoly mondja verébnek..." :-)

Gabba 2014.03.06. 07:36:57

@nughop: aludtam, csak felriadtam: te jó ég, nem írtam vissza nughopnak

W.Jack. 2014.03.06. 07:44:36

@Gabba: Akkor az ilyen riadt ébredésekhez vezető álmok is a házi feladat részét képezik? :)
Valamint jól értelmezem, hogy rápihentél a ma esti raktár nézésére?

Gabba 2014.03.06. 08:08:33

@nughop: részét képezik, naná

most, hogy nincs vele egy időben Grimm, élőben tudom nézni

W.Jack. 2014.03.06. 08:12:33

@Gabba: Ehhez a házihoz most egész nagy kedvem van, igyekszem, hogy legyen hozzá ötletem és szövegem is :)

Gabba 2014.03.06. 10:23:48

@nughop: jó munkát, aszfaltbetyárokkal vigyázni!

W.Jack. 2014.03.06. 11:25:39

@Gabba: Köszönöm, van / lesz :) Ma kerülöm a kávézót, tegnap nagyon hosszú műszakom volt ott :)
Bár biztos, ami biztos alapon a csárdákat és lovardákat is kerülni fogom, állítólag ott gyakran látni betyárt :)

Gabba 2014.03.06. 11:57:54

@nughop: sőt, egyes hírek szerint vitorlásokra is felmerészkednek

W.Jack. 2014.03.06. 13:43:28

@Gabba: Biztonságtechnikai szempontból vizsgálva a kérdést: inkább betyárok legyenek a fedélzeten, mint kóbor nőszemélyek :)

W.Jack. 2014.03.06. 18:52:54

@Gabba: Sosem szerettem az átlag fogalmát, mert az olyan széles szórásból alakulhat ki, hogy mindig torz eredményt szül. Azért, hogy legyen egy kiindulási pont, kivételesen elfogadom, hogy egy átlagos ember akár 25 évet is tölthet életében alvással, amiből 5-7 évet végigálmodik.
Minden ember esetében egyedi, hogy mit él át álmaiban, ezt a saját élettörténete, érzelmei és megfigyelései formálják.
Tudományos kutatások szerint ugyanolyan szükségünk van arra, hogy álmodjunk, mint magára az alvásra.

Érdemes tudni, hogy tudatalattink egyszerre leleményes és játékos. Változatos álommetaforákat, szimbólumokat alkalmaz, hogy bosszantsa és zavarba ejtse a tudatot, és fejtörést okozzon számára.
Az álomfejtés már időszámításunk kezdete előtt is foglakoztatta az embereket, és elég sokféle értelmezési mód alakult ki napjainkig.
Freud szerint mindenki, aki álmokkal foglalkozik, naponta tapasztalja, hogy az álom olyan ismeretekről és emlékekről tesz tanúságot, amelyekről ébren azt véljük, hogy nincsenek birtokunkban. Szerinte a az álmok csupán törmelékes reprodukciói az emlékeknek, s oly módon kuszálják össze a különböző tapasztalatokból eredő részleteket, hogy az álom a végén fittyet hány a valóságra. Véleménye szerint az álmok nem reprodukálnak, hanem maszatolnak, valójában vágyteljesítések.
Az álmokat csoportokra is osztották az álomfejtés alakulása során: takarító, problémamegoldó, tanító, megérző, látnoki és „külső behatás” álomra, melyet valamilyen környezeti tényező idéz elő. Jelen esetben tekinthetjük a vörös / fekete démonokat környezeti tényezőknek :)
Az érzéki álmok
Minden embernek vannak erotikus és érzéki álmai. Állítólag nagyon eltérnek ezek férfiak és nők esetében, a nők kedvenc érzéki álmai ugyanis olyan férfiakról szólnak, akik tapasztaltak, figyelmet fordítanak a nők érzelmi és szexuális szükségleteinek kielégítésére, a férfiak pedig általában teljesen gátlástalan nőkről álmodnak szívesen, akik mindenre hajlandóak. Freud ragaszkodott ahhoz, hogy álmainkban gyakorlatilag minden az elfojtott szexualitást szimbolizálja. Az elmúlt évtizedekben azonban arra jutottak az álmok kutatói, hogy a szexuális természetű álmok vizsgálata és megértése bepillantást engedhet a szexualitásba, azaz segíthetnek a gátlások, a pszichológiai kérdések, fétisek megértésében és elfogadásában is. És nem szabad megfeledkezni arról, hogy az erotikus álmok nem csak a szexről szólnak, hanem az érzelmekről is.
A jelenlegi legújabb álomfejtési teória szerint az álom megfejtése csak az álmodóban születik, vagy sehol. Vagyis csak maga az álmodó fejtheti meg az álmot. Ez a legegyszerűbben úgy megy, ha az ember válaszol saját magának az alábbi kérdésekre:
• Mit idéz fel bennünk?
• Milyen érzést okozott?
• Mi történt velünk előző nap?
• Hol játszódott le?
• Miről szólt?
• Ki (k) szerepelt (ek) benne?
• Folytatódhat az álom?
• Milyen szimbólumok szerepeltek az álomban? (híd, folyó, levél, csomag, stb)
• Mennyire tért el a valóságtól?
• Milyen gyerekkori emlék kapcsolódhat hozzá?
• Ha ez a történet a szexualitásunkról szól, akkor mit mond?
• Milyen kreatív lehetőségről szól ez az álom?
Amit érdemes szem előtt tartani minden álommal kapcsolatban: szeressük és élvezzük, akár megfejtettük, akár nem! Jó dolog kapcsolatban lenni egy álommal, akár sikerül a megfejtése, akár nem. Nem feltétlenül kell megfejtenünk minden álmot, követik majd még más álmok is. Ami fontos, hogy üdvözöljük, szeressük az álmunkat, és élvezzük a benne rejlő fantáziát! :)

Hogy sikerüljön majd vörös és fekete hajó démonokkal álmodni máskor is :) youtu.be/rikkpTcAfKs

Pácsó Ármándó 2014.03.06. 23:01:18

@nughop: Látszik, hogy foglalkoztál a témával, jól sikerült! A videót megnéztem és mint férfiembernek, igencsak tetszett! :-)

Gabba 2014.03.07. 00:31:03

@nughop: jó lett nagyon, szokás szerint, köszi.

és volt zöld szem a videóban, az se volt csúnya :)

W.Jack. 2014.03.07. 09:13:59

@Pácsó Ármándó: Örülök neki, hogy tetszett, igyekeztem :)

@Gabba: Ez most megint a "már rég aludtam, de felriadtam 00:30-kor, hogy nem válaszoltam nughopnak" jelenség volt? :)

Bizony, hogy volt :) És a hozzá választott zenére semmi megjegyzés? :)

Érdekességképpen azért meg leírom, hogy vannak kimondottan irodalmi álmokként emlegetett álomképek is. Mary Shelley írónő azt állította, hogy Frankenstein c. regénye egy álmon alapult, Robert Louis Stevenson is arról számolt be, hogy Jekyll és Hyde alakja is egy álmából került elő, Samuel Taylor Coleridge teljes egészében megálmodta a Kubla kán c. költeményét.
Mellettük Stephen King és Clive Barker is az álmaikból merítettek ihletet a könyveikhez (tekintve, hogy milyen jellegű könyveket írnak, nem irigylem az álmaikat).
A végére pedig egy kis zene: Sir Paul McCartney is arról számolt be, hogy a Yesterday c. szám dallamát álmában hallotta először.

Gabba 2014.03.07. 12:49:11

@nughop: igen, újabban minden éjjel erre riadok fel

a zenét nem ismertem fel, én leragadtam a Deep Purple-nél :)

teddybear01 2014.03.07. 15:50:21

@nughop: Ami azt illeti, ezek inkább rémálmok. Nem irigylem azokat akik ilyesmiket álmodnak.
Mary Shelley írónő esetében közismert, hogy egy ópiumos szeánsz-sorozat közben írta a Frankestein-regényt.

teddybear01 2014.03.07. 15:53:29

"rodoszi márványedény"

Ami azt illeti a Rodoszi Kolosszus vasvázra erősített bronzlemezekből állt, ahogy például az amerikai Szabadságszobor.
Valami itt nem kerek.

Gabba 2014.03.07. 16:00:55

@teddybear01: hátha volt rajta valamennyi márványból készült rész is, és akkor már jók vagyunk

W.Jack. 2014.03.07. 16:22:43

@Gabba: Valami nyugis mesét kell elalvás előtt hallgatnod :)

"a zenét nem ismertem fel, én leragadtam a Deep Purple-nél :) " A mondat első és második fele ellentmondásban van így egymással :)

" és akkor már jók vagyunk " Te biztosan :)

@teddybear01: Megkockáztatom, hogy ilyen jellegű álmokat nem irigyel egyikünk sem :), de a rémálmok is álmok attól még.

Gabba 2014.03.07. 17:23:33

@nughop: szeretem az esti mesét...

teddybear01 2014.03.07. 17:26:57

@Gabba: Annak idején nem keverték a márványt a bronzzal a szobrokban. Vagy az egyiket használták, vagy a másikat. Különben a leírásokban mindenütt ugyanúgy írják le: kőlábazaton álló, vasvázra szerelt bronzlemezekből állt.

teddybear01 2014.03.07. 17:38:10

@teddybear01: Főleg azért nem keverték a kétféle anyagot, mert a márvánnyal dolgozók a kőfaragók közé, a bronzzal dolgozók meg a kovácsok, öntők közé tartoztak. Két különböző mesterség.

W.Jack. 2014.03.07. 17:47:04

@Gabba: Hogy menjen majd az elalvás (mert az biztosan jót tesz az írói vénádnak is ) kapsz esti mesét :) soundcloud.com/nughop/esti-mese

Gabba 2014.03.07. 20:16:02

@teddybear01: biztos így van, akkor maradjunk abban, hogy kőből készült az edény.

amennyire emlékszem, a filmben nem is hangzik el, miböl készült, valszeg csak én álmodtam :)

Gabba 2014.03.07. 22:20:24

@nughop: kedvenc szerzőm, köszi, gyorsan megyek is lefeküdni!

W.Jack. 2014.03.07. 22:21:49

@Gabba: Szívesen :) Akkor ráérsz majd holnap válaszolni a kérdésre, hogy mész vagy jössz? :)

Gabba 2014.03.08. 09:18:47

@nughop: olyan jól aludtam a mesétől, hogy éjjel fel se riadtam

a kérdést viszont nem biztos, hogy értem...
illetve, ha jól értem, akkor elpirulok tőle :)

W.Jack. 2014.03.08. 09:57:48

@Gabba: Helyes, helyes, már megérte mesélni, ha nem volt felriadás :)

A pirulás oka csak az lehet, hogy közeleg a tavasz, és már gyakrabban elődugja a nap a mosolygós arcát a felhők közül, ezzel egy időben azonban a szél is fel-felélénkül, és ezen két jelenség együttesen könnyen vezethet az arc kipirulásához :)

Kedves olvasóink "Két bölcsész hímez-hámoz, terel, és kerüli a konkrét válaszadást" című párbeszédünket olvashatták.
süti beállítások módosítása