Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 3x14 - Provenance

2014. augusztus 18. 11:00 - AaannnaaA

Az elmúlt részek sötét, borús hangulata után ránk fér már egy kis lazítás, amit jelen részben meg is kapunk, nézzük hogyan. Johnt látjuk visszatérni az irodába – Olaszhonban még az öltönytára is megszépült, Főncsi dicséri rendületlenül. Örömködésre azonban nincs sok idő, új szám érkezett, tulaja Kelly Lin, kínai születésű nő, a világ számos országában megfordult eddigi élete során; fél éve kapott amcsi állampolgárságot. John rögtön a lényegre kérdez: célszemélyünk t’án kém? Lehetséges, jön a válasz, mindenesetre hivatalosan rendezvényszervezőként dolgozik – következő munkája a Metropolitan Museum egy kiállításának megnyitója, melyen Shaw mint vendég, Főncsi & John pedig mint jótékony adományozó & kísérője lesz jelen. Hősünk indulna is a csini ruhájáért és a fegyveréért, ez utóbbi azonban eltűnt az irodából – mire Rico kedélyesen belerúg: átadtam a stukkeredet a múltnak, szerezz magadnak másikat. A férfi elnéző mosollyal állja az ütést.

1.jpg

Este John a rendezvényre készülődik, de képtelen csokornyakkendőjét rendesen megkötni. Főncsi, mint egy kis légy döngicsél körülötte, felsegíti a zakóját, és még a nyakkendő témán is rugózik egy sort, mikor hősünk gyilkos pillantása beléfojtja a szót – oké, akkor szenvedj azzal a szarral egyedül, mondja Harold tekintete. Ekkor lép be Shaw szintén kiglancolva egy olyan fehér ruhában, amiért a sorozat ruhafelelősét tárgyalás nélkül lőném fejbe (iszonyú előnytelen a nőn – hiába, nem öltözhet mindenki T&T-ből – mindenesetre nem írom le részletesen a véleményem, még a végén nyakon suhint valaki). Némi évődés után a csapat végül útra kel.

Mikor Főncsi és John megérkezik, Rico már odabent van, megpillantja célszemélyünket, majd észreveszi, hogy az egyik vendég félrenyelt, ezért egy laza mozdulattal megmenti az életét. Ezzel fel is hívja magára Kelly figyelmét, akiből lájtos bájcsevej közepette próbál némi plusz információt kiszedni, nulla sikerrel. Végre becsekkol a Harold & John páros, utóbbira a beengedőnéni heves nyálelválasztással reagál, szintén nulla sikerrel. Alig lépnek hőseink a terembe, máris elmegy a világítás, majd furcsa dörrenések hallatszanak – John némi keresgélés után kideríti, hogy szárazjég durrant, a keletkező tejköd pedig tökéletesen elfedi, bármilyen bűntény is készül. Harold veszi észre, hogy egy Cézanne képnek kel éppen lába; Rico ledobja a cipőit és a tolvaj nyomába ered. A múzeum lépcsőjén éri utol, lerántja a maszkját, így jön rá, hogy Kelly a tolvaj, ám a nő egy ügyes mozdulattal kisiklik a kezei közül.

2.1.jpg

2.2.jpg

Éjjel egykor még javában zajlik a nyomrögzítés a tolvajlás helyszínén, mikor Shaw visszakönyörgi magát a terembe, hogy körülszaglásszon egy kicsit – illetve hivatalosan a táskájáért megy vissza. Persze nem a sajátját, hanem Kellyét keresi, és meg is találja. Ekkor érdekes beszélgetésre lesz figyelmes, egy Interpolos nyomozó osztja az észt a helyieknek – elég sokat tud célszemélyünkről, bár az arcát még sosem látta. Viszont szolgál még némi extra információval, miszerint a nő után hullák maradnak vissza, mert felbérel olyanokat, akik elterelik róla a figyelmet, aztán később megmurdeli őket. Ajaj.

Rico távozik, odakint bepattan a fiúk kocsijába, és átadja Főncsinek a Kelly táskájából begyűjtött okosmicsodát (ne kérdezzétek mi az, nem élek ilyesmivel, a legokosabb kütyüm a laptopom és az e-bookom, slussz). Harold szerint ezekben az okosokban GPS van, ami megjegyzi, merre járt a tulajdonosuk, ezeket az adatokat ki is szedi belőle, hátha így több infóhoz jutnak. És igen, egy bár neve bukkan fel, ahol Kelly többször is megfordult, indulás oda.

3.jpg

A hely előtt leparkolva Főncsi újabb szuper kütyüt vesz elő, amivel a bent lévő mobilokon keresztül hallgatózhat, így elég gyorsan meggyőződnek róla, hogy a célszemély odabent van, mi pedig benézünk, hogy képünk is legyen, ne csak hangunk. A nő megbízójával beszélget, egy Cyril nevű férfival, akinek átadja a festményt, az pedig már az újabb feladat részleteit sorolná, Kelly viszont inkább kiszállna a buliból – ebbe azonban Cyrillnek és prágai főnökeinek van némi beleszólása; azaz nincs kiszállás, punktum.

Másnap reggel John van célszemélyünk nyomában (Medvével kiegészítve), így tudják meg, hol lakik a nő (a GPS-en nem volt rajta?). A csengőn nincs név, viszont Cyril Jiao-nak szólította őt, Harold szerint talán így érdemes rákeresni a neten némi extra infóért. És tényleg, Jiao Lin az eredeti neve, anno a kínai olimpiai csapatban is szerepelt tornászként, a Sydney-i olimpián ezüstérmes lett. Később azonban kizárták a csapatból, mikor a Cseheknél (!) volt edzőtáborban, a kizárás oka ismeretlen. És mégis hogy lett a tornászból bűnöző, jön a logikus kérdés Johntól? Nos, egy célzott betörés talán erre is választ ad.

4.1.jpg

4.3.jpg

Így is történik, sötétedés után Rico tület befelé Kelly/Jiao lakásába, ami meglehetősen sivár, viszont annál informatívabb; betörőnk ugyanis kiszúr egy rejtekhelyet, ahol megtalálja a következő tervezett meló adatait. Célszemélyünk a városban „kirándulóúton lévő” Gutenberg Bibliát szemelte ki „áldozatául”, az akció pedig most zajlik, lévén a bibliát épp szállítják át a városon. Mivel Rico megtalálta a várostérképet a nő által megjelölt tetthellyel, csak oda kell ügetnie, hogy megakadályozza a bűntényt.

Amikor a helyszínre ér, szöges útzárat talál kiterítve az úttesten, amit gyorsan félrehúz – ekkor lép elő Kelly stukkerrel a kezében; még jó, hogy Shawnál is van egy. A műtárgyat szállító autó akadálytalanul elhajt mellettük, nemsokkal ezután pedig megszólal a nő telefonja. Cyril kérdi, nála van-e a cucc, de ő nemet int azzal, hogy még megpróbálja megszerezni (??). A férfi fenyegetőzni kezd, majd mondandóját nyomatékosítandó egy kamera felvételét küldi célszemélyünknek, amin egy kislány látható – Kelly lánya, baszki. Szóval mégsem önkéntes bűnözővel van dolgunk, konstatálja Rico és Főncsi egyszerre.

5.jpg

Kora este a szokásos biztonságos lakásba tesszük át székhelyünket, Kelly és Shaw már itt van (előbbi megkötözve, bizt. kedv., utóbbi stukkerrel a kezében, szintén bizt. kedv.), Főncsi pedig érkezik, hogy elbeszélgessen kicsit a célszeméllyel. A nő elmondja, hogy terhesen érkezett Európába, és mikor kitudódott az állapota, kicsapták a csapatból. Elzálogosította ezüstérmét, majd betört ugyanebbe a zálogházba, de csak azért lopott, hogy gondoskodhasson a kislányáról, Kairól. Később tudta meg, hogy a zálogház bűnözőké, akik elcsípték őt, elvették tőle a lányát így kényszerítve együttműködésre. (Ööö, a gyerek már egész nagy, évek óta fogságban van? Vagy mi? Kicsit sántít a dolog, de haladjuk).

Rico nem hatódik meg, inkább arról kérdez, hogy miért öl a rablások ürügyén? Kelly erre meglepetten pislog, ő nem öl embereket, az Cyril lesz. Shaw meglehetősen szkepikus fejet vág, majd meglátjuk igaza van-e. A szó ezután a bibliára kerül, de a nő szerint kár beszélni is róla, lévén azt már a Symmetric Security Solutions őrzi (ismét egy alliteráció, a továbbiakban SSS) egy extrán biztosított épületben. Főncsi szerint ki kell onnan hozniuk a bibliát, mert az gyorsabban megszervezhető, mint Kai kiszabadítása.

6.jpg

Nem sokkal később már a tervezési fázisnál tartanak, John osztja az észt, Fuszkó pedig megérkezik az épület tervrajzával, nem kicsit dagadó egóval, hogy megszerezte. Nem mellesleg először jár a biztonságos házban, tetszik is neki a kéró rendesen.

Hőseink elég jól állnak infóval, eddig annyit tudni, hogy az SSS egy 70 emeletes épület legfelső szintjén őrzi hat helyiségben az extrán értékes tárgyakat – ilyen a biblia is. A tárgyat három méter magas elektromos kerítés veszi körbe, a bejárattól odáig pedig lézeres mozgásérzékelők figyelnek, sőt már bejutni sem egyszerű, mert ujjlenyomat olvasóval felszerelt a beléptető rendszer. Hát, ez nehéz szülés lesz, csak mondom.

7.1.jpg

Az akció kora reggel azzal indul, hogy Fuszkó felhívja az Interpolost (Bouchard ügynököt), aki Kelly nyomában van – és kamu ürüggyel megadja neki a nő tartózkodási helyét. Eközben Főncsi 3D-s nyomtatót helyez használatba, még nem tudjuk milyen céllal. Ezután ismét Fuszkó akciózik, félreállítja az SSS egyik fejesét azzal, hogy a gyanú szerint lopott kocsit vezet. A tag hiába tiltakozik, nyomozónk elkéri az iratait, majd visszaül a kocsijába, és ellenőrzést mímelve gyorsan ujjlenyomatot vesz a róluk...

John Főncsivel agyal az ügyön, miközben utóbbi szorgosan dolgozik – a kapott ujjlenyomatok és a 3D-s nyomtató segítségével egy kezet hoz létre, amit nyilván a betörésnél fognak majd használni. Közben elmondja, hogy nyomoz a csehek után is, akik Kellyt a lopásokra kényszerítik – egyelőre nem tudott meg túl sokat, de igyekszik.

7.2.jpg

Kelly a lakásából távozik, mikor Bouchard ügynök betalálja (Fuszkótól tudta ugye, hogy hol kell keresnie) – nekiütközik és kiveri a táskát a nő kezéből. Miközben célszemélyünk pakolja össze a holmiját, a férfi fenyegetőzik, a nő tagad, ügynökünk viszont baromi okosnak hiszi magát, mert a szópárbaj közben lenyúlja a tolvaj pendrive-ját. Mikor távozik, a nő vigyorogva jelenti hőseinknek, hogy Bouchard bekapta a horgot.

Nem sokkal később az ügynök már az SSS-t hívja az infóval, miszerint rablásra készülnek náluk, a Gutenberg Bibliára fáj a tolvaj foga. Főncsi persze lehallgatja a beszélgetést, így tudja meg, hogy a hat extrán védett terem közül pontosan melyikben őrzik a bibliát. Ügyes.

8.1.jpg

Este aztán látjuk, amint Kelly majom ügyességgel ugrálva a tetőről közelít a megfelelő emelet felé, míg John egyéb módon igyekszik az épületbe jutni. Hogy hogyan? Nos, vicces álbajusz mögé bújva (felsikítok a röhögéstől az ábrázatán) az SSS egyik emberét győzködi egy bárban, hogy az ő áruját vigye be az épületbe, mert az bár illegális, de sokat fizetne a szállításáért. És mi a szállítmány? Nukleáris fegyver alkatrész, aktatáskában a tappancsához bilincselve. Meggyőzően adja elő magát, ahogy a biztonságis arcát elnézem.

Főncsi is útnak indul, előtte az épület rendszerét meghekkelve feltekeri a fűtést (gondolom nem az egész házban), a 3D-s kézről pedig csak az ujjakat viszi magával. Pff...

8.2.jpg

John sikerrel járt, az SSS embere beviszi őt az épületbe a garázson át – közben a kocsijuk csomagtartójából Shaw bújik elő. A liftben aztán John az aktatáskával buksin kólintja a tagot, megszabadul hetyke álbajuszától és maszkot húz, majd az egyik szoba biztonsági berendezéséhez lép, és bütykölni kezdi. Kb. a második mozdulatra megszólal a riasztó, bénán bunyózó főhősünket pedig lefogja az őrség. Mielőtt kiesnénk a székből a meglepetéstől, még halljuk, hogy az őrök főnöke utasítja egyik beosztottját, hogy indítsák újra a riasztót; és míg elvezetik a lebukott Johnt, a szellőzőből megjelenik Kelly és Shaw, hogy a rendszer újraindulását és a 3D-s ujjakat kihasználva ténylegesen bejussanak a védett terembe.

A garázsba közben érkezik Fuszkó, hogy rendőrjelvényét meglóbálva elvigye a lefogott Johnt – egészen a reptér magángép hangárjáig (hova mégy, lelkem?).

9.1.jpg

9.2.jpg

A teremben Kelly és Shaw konstatálják, hogy cefet meleg van, de így a mozgásérzékelők nem érzik a testhőjüket, ezért nyugodtan mozoghatnak, sőt Főncsi három percre kiiktatta a kamerákat is, annyi idő alatt kell kiszedni a bibliát. Mert hát, mint tudjuk, az egy három méter magas elektromos „kerítés” mögött van. Ezt hogyan kerülik meg? Nos erre jó egy olimpiai bajnok tornász, a tető fémszerkezetén is képes közlekedni.

Ezalatt a biztonságisok központjába betrappol Bouchard, de gyorsan lehűtik – tényleg volt betörési kísérlet, de már elfogták a férfit. Az ügynök tombol, ő nőt üldöz, az elcsípett betörő szerinte csak elterelés. Az igaza is gyorsan kiderül, mert az egyik őr észreveszi, hogy főnökük ujjlenyomataival ment be valaki az egyik terembe úgy, hogy a főnök rohadtul nem járt arra. A biztonságisok fejvesztve rohannak a 70. emeletre, miközben a teremben Kelly sikeresen bejutott a bibliához, és álkulccsal kinyitja a tárolóját. Mire az őrök odaérnek, a két nő + a biblia kámforrá válik, bár az nem világos, hogy mely útvonalon távoztak, de hagyjuk a szőrszálak hasogatását. Mindenesetre a rablás kitervelése és kivitelezése briliáns lett, maradjunk ennyiben.

10.jpg

Másnap reggel Bouchard a főnökével értekezik telefonon, mikor Rico lép hozzá stukkerrel, és a nyílt utcán elrabolja az ügynököt – az érkező Főncsi kocsijába kényszeríti, aki biztosítja róla, hogy nem lopták el a bibliát, csak kölcsönvették kicsit.

Este Kelly a szokásos bárban átadja a zsákmányt Cyrilnek, és közli, hogy több munkát nem hajlandó elvégezni neki, ő kiszáll a bizniszből. Cyril vad fenyegetőzésbe kezd, esze ágában sincs elengedni célszemélyünket. Főncsi és Bouchard odakint előbbi kocsijában ülve hallgatózik, így meggyőződhet róla, hogy Kelly nem önként lopott műtárgyakat. Az ügynök ezután rendőrségi kapcsolatát hívja, de a beszélgetést most nem halljuk.

11.1.jpg

Cyril eközben a telefonján Kai képét mutatja ríl tájmban, azonban csalódnia kell, ezzel most nem tudja anyut zsarolni. Miért is? Mert a fogva tartás helyszínén megjelenik John, némi lövöldözés, némi bunyó – és Kai szabad. (Azt most ne firtassuk hogy talált ide, Főncsi biztos kinyomozta valahogy a kislány rejtekhelyét). A rosszfiú dühében fegyvert fog Kellyre, de a pultnál italozó Ricotól kap két jól irányzott térdlövést, majd berontanak a rendőrök. Fuszkó is itt van, gyorsan közbelép, nehogy Rico sittre kerüljön, a többi egyenruhás Cyrilt és Kellyt kíséri elfele.

Nem sokkal később a bár előtt Főncsi kocsijában immár Shaw csücsül, az ügyről beszélgetnek ők ketten: John hazahozza Kait, Harold pedig besegít a kislánynak az állampolgárság megszerzésében; anyu viszont törvényt szegett, nem is keveset, a sorsa Bouchard ügynök jóindulatán múlik.

11.2.jpg

Másnap reggel az őrsön Fuszkó engedi be ügynökünket Kellyhez, hogy pár percig maguk legyenek egy kihallgatószobában. Az Interpolos dühösen olvassa a nő fejére az elkövetett rablásokat, de sajna nem viheti ki az országból, mert amcsi állampolgár. Aztán megenyhül, végülis az Interpol neki köszönheti a bűnbanda elfogását és számos műkincs megtalálását, amúgy meg bírja a tornászokat – azzal távozik, maga után hagyva egy bilincskulcsot. Kelly csak pislog, én meg elégedetten vigyorgok. A rész zárását nézzük meg együtt - tessék nyugodtan egereket itatni közben, én is megtettem.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csoszi_ka 2014.02.11. 13:22:56

Végre új hogyvolt!!! :)

Stiel 2014.02.11. 14:14:32

Éljen, hogyvolt! :)

Amikor Shaw megkötözi Lint, akkor van egy zúzódás az arcán (nyilván nem ment zökkenőmentesen az elfogás). Na, arról nem szól semmit, de olyan csábos mosollyal villantja meg Finch-nek, mint a kozmetikum-reklámokban szokták. :)

A pinabajszos John meg elég durva volt...

Stiel 2014.02.11. 14:15:52

Ja, igen, szóval hogy többször elhangzik Shaw részéről, hogy próbál megváltozni érzelem-ügyileg, és egyébként elég sokat mosolyog is az epizód folyamán, de azért teljesen nem tudja levetkőzni a régi énjét. :)

AaannnaaA 2014.02.11. 14:24:35

@Stiel: Tudod, ahogy az előző rész hogyvótjában írtam: kutyából nem lesz szalonna, maximum kutyaszalonna :) Ugye.

Is 2014.02.11. 15:52:30

@Stiel: Igen, ez a pornstache nagyon kemény volt!
A HV meg persze jó.

AaannnaaA 2014.02.11. 16:15:03

@Is: Az megvan, hogy a videók beillesztése kis kedvesség a "csak olvasó" hogyvótozók felé? Átjön valamennyire a sorozat fílingje általuk?

Zirowe 2014.02.11. 16:24:51

Azert volt jo par idegesito dolog ebben a reszben.

Hiperszuper pancelterem es vedelem, de pont ugy van kialakitva, hogy egy atleta kis ugralassal magassarkuban pont be tudjon ugrani.

Nagyon fogtam itt a fejem.

Meg 3 percuk volt, aztan boven tul voltak azon, hiszen az or is mondta, hogy 3 peece leptek be a masik ujjaival, megsem tortent semmi.

Azon vegkepp szakadtam, amikor az interpolos komoly arccal es jellemfejlodessel mondja, hogy nem lehet kiadni a csajt, mert illegalis bevandorlo..
Wtf?!
Amugy mikor tanuljak mar meg vegre az amerikai sorozatok/filmek, hogy az interpol baromira nem az a maganyos farkas uldozos ugynokosdi agency, hanem csak a bunuldozo szervek kozti informaciocseret vegzi, semmi terepmunka?!

Szokas szerint John vitte a primet, de tulsagosan is hatterben volt most.
Meleg megjegyzesek meg a bajusz hatalmas volt. :D

AaannnaaA 2014.02.11. 16:31:22

@Zirowe: Féltávnál én is vakaróztam, hogy Te jó ég, hogy lesz ebből hogyvót, de azért valljuk be még egy ilyen kissé sántító rész is bőven szórakoztató tud lenni. Ugyeugyeugye? :)

Zirowe 2014.02.11. 16:35:39

@AaannnaaA: bevallom, engem finch laraktere baromira idegesit (az egesz lenye, a nezese, ami ugye egy buta fekbol all, meg ahogy beszel, direkt mindig kihangsulyozva a nema h betuket), bar mar a lostban os irritalt.

Szamomra Reese viszi el a hatan az egesz sorozatot, ahogy kemenyem es suttogva osztja a nepet, torpicur meg fuszko is okes, bar utobbi meglepoen keveset van szerepeltetve es mostanaban foleg csak a poenkodasra mennek ra vele kapcsolatban.

Ebben a reszben meg nagyon zavaro volt ez a zenes tervezes es heist film szeru koppintasos felallas, bar az elozo reszbeli repulo leszallosdit siman uberelte. :D

AaannnaaA 2014.02.11. 16:41:21

@Zirowe: Jó, oké aláírom, két rész volt most egymás után, ahol nem kevés faszság volt - múltkor a joystick, itt meg amit már kitárgyaltunk.
Nekem szerencsém van, egyik karakter sem irritál - szimpla rajongó vagyok, de mint látod azért nem a szemellenzős fajtából :)

A zenéről jut eszembe, elérhető a második évad filmzenéje is, szerintem meg sem közelíti az elsőt.

1.
www.youtube.com/watch?v=3firUVMP5KQ

2.
www.youtube.com/watch?v=0azvpBVgPhQ

Neoprimitív 2014.02.11. 17:03:20

Ez olyan ezen is túl vagyunk epizód volt, iparosmunka. Nem idgesített, de nem két hónap múlva már nagy valószínűséggel emlékezni sem fogok rá. De hát ez van, aki magasra teszi a lécet, attól mindig rekordot várnak.

Shaw fehér göncéért én is kioszatnék egy vár fokán felpofozást - ezt a nőt ilyen előnytelenül öltöztetni művészet. (Kíváncsi lennék rá, a stáb ilyenkor mennyire örül a new york-i helyszínnek - ellenétben Kaliforniával, ott egy ideje rohadt hideg van, ilyen kis egy szál semmiben kültérit forgatni elég méretes szívás.)

Llew 2014.02.11. 20:19:59

"Shaw mint vendég, Főncsi & John pedig mint jótékony adományozó & kísérője"
Értem én, hogy Shaw nem egy társaság közepe alkat, de azért talán szerencsésebb lett volna Harold vagy John részéről vegyes párosban megjelenni.

"Főncsi szerint ki kell onnan hozniuk a bibliát, mert az gyorsabban megszervezhető, mint Kai kiszabadítása."
Ehhez képest az akció tervezésre is elment egy nap, John meg egy este megjárta Prágát.
Szóval elég gyenge rész volt.

AaannnaaA 2014.02.11. 20:31:31

@Llew: Üdv a fanyalgók klubjában. :) Viszont ahogy Neo fentebb írta "aki magasra teszi a lécet, attól mindig rekordot várnak". Evvan...

Stiel 2014.02.11. 20:49:56

Nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy az a ruci legalább részben szándékos volt.

AaannnaaA 2014.02.11. 20:51:01

@Stiel: ??? Szándékosan előnytelen? Miből gondolod?

Is 2014.02.11. 20:54:38

@AaannnaaA: Igen. Ráadásul itt biztos a jó részeket emeled ki, míg a pélóságokról csak a leírásból tudunk, és így nem annyira zavarók. :)

Neoprimitív 2014.02.11. 21:05:57

@Llew: Lehet, hogy csak én kerestem magamban a könnyebb magyarázatot, de attól, hogy a banda székhelye Prágában volt, még nem következett a számomra, hogy a gyerek is ott volt, sőt. Nyilván nem lehet évekre elszakítani az anyjától, márpedig ha anyuci folyamatos ingajáratban lett volna New York és Prága között, akkor az gondolom nyomot hagyott volna a rendszerben is.

Viszont a karakterek közti adok-kapok még egy ilyen so-so részben is minőségi volt és Shaw-nak egyre jobb szövegeket írnak. :)

Az azért nem semmi, hogy egy héten belül két kedvenc sorozatom amúgy gyönyörű színésznőit sikerült borzalmasan kinéző ruhákba pakolniuk a jelmezeseknek. Valami ragályos szemkór söpört végig Hollywood-on vagy a Ronda Pulcsi Nap mellé most már lesz Ronda Estélyi Nap is?

AaannnaaA 2014.02.11. 21:09:45

@Neoprimitív: Ki lőn a másik szép nő a ronda ruhában, ha kérdezhetem?

@Is: Nem feltétlenül, látod az előző részbe betettem a pélóság joystick-ozást. De azért a jópofa dolgok fognak dominálni a felrakott videókban, főleg mert a sorozat is qrva jó.

Neoprimitív 2014.02.11. 21:12:26

@Zirowe: az Interpol-t 10 krimi közül (film vagy sorozat, egyre megy) 9,9 szuperrendőrök nemzetközi ügynökségeként mutatja be, kb. úgy, ahogy a CIA is 90%-ban kíméletlen, 10%-ban pedig kíméletlen, de sármos gyilkosokból áll.

AaannnaaA 2014.02.11. 21:14:17

@Neoprimitív: Oké, akkor nem csak nekem nem tetszett :(

Neoprimitív 2014.02.11. 21:18:31

@AaannnaaA: Az a tüllös izé? Ekkora felzúdulásra a neten Josh belépője óta nem emlékszem. Majd Zenóbia posztja után jól legyalázzuk :)

Stiel 2014.02.11. 21:18:36

@AaannnaaA: hát, amikor hódítani kellett, akkor jól álló rucit kapott, de most talán nem ez volt a lényeg, hanem hogy szükség esetén tudjon bunyózni is (persze csak tippelek...).

A gyerekkel kapcsolatban meg nem lehet, hogy csak a (viszonylag) közelmúltban kapták el az anyját a zsarolók...? Amikor a kiscsaj akár már 8-10 éves is megvolt.

AaannnaaA 2014.02.11. 21:24:01

@Neoprimitív: Benne vagyok, holnap 13-ra van élesítve :P

@Stiel: Szerintem ez a ruha semmivel sem alkalmasabb bunyózásra, mint az eddigi kis feketék, amiket ráaggattak. Sőt, azokból nem buggyanna ki a melle, ha valakire rávetné magát, míg ebből... Szóval szerintem a jelmezes bakizott, méghozzá méreteset.

Is 2014.02.11. 21:40:31

@AaannnaaA: Jó, de az meg volt elég viccese ahhoz, hogy ne csak a fejemet fogjam.

memari 2014.02.11. 23:09:54

én is rohadtul kíváncsi lettem volna a bibliával nehezített kijutásra - és véletlen pont úgy van megépítve a plafon, h be lehessen jutni...

a ruha felső részét leszámítva sztem nem volt olyan borzasztó, sőt a @Neoprimitiv által említettet messze übereli jóságban :)

ez leszámítva jól esett a kicsit lazább tempó és téma, és a vége .... hüp

és természetesen nagyon jó hogyvoltot írtál @AaannnaaA, újra lepergett előttem a rész :)

Neoprimitív 2014.02.11. 23:22:45

@memari: stimmel, a felső része volt rossz, előnytelen.

A vége... Tudom, szálljak le a rollerről, de ugye a sorozatban, aminek nem mondtam ki a címét, szintén kiírtak egy kedvelt állandó mellékszereplőt a harmadik évadban. Azt hiszem RSH nem lett volna annyira csalódott, ha legalább tized ennyi utóélete lett volna a halálának a sorozatban. (Ez így elég furcsára sikeredett, de késő van.)

Ezek azok a dolgok @AaannaaA, amiket nem tudok megbocsátani, viszont ha megvannak, akkor hajlandó vagyok szemet hunyni a fölött, ha "csak" tisztes iparosmunkát kapunk.

AaannnaaA 2014.02.12. 07:23:33

@memari: Köszi, aranyos vagy. Ruha felső részben egyetértünk, csak nem akartam az írásban részletezni a meglátásaimat, mert nem lett volna elegáns.
Viszont lehet valami a levegőben, tegnap este a szekrényemet szortíroztam :)) Már megint vettem egy csomó ruhát (ez a gyengém sajna), úgyhogy a régiek egy részének távoznia kellett...

@Neoprimitív: Értem mire gondolsz, tényleg életszagúbb így, hogy TPH-nak ennyi utóélete van.

Stiel 2014.02.12. 14:25:08

Bocsi, itt off, de még 1x16-ban (bankárfiút megmentik) volt a végén egy pénzügyi manőver, amit nem értettem. Leesett a Virtanen részvényárfolyama a fenébe, miközben a brókercég az ügyfelek pénzét nagyrészt ebben tárolta, tehát elértéktelenedett. Ebből a helyzetből így hogy sikerült profitot varázsolni? Csak mert ha simán elkezdjük felvásárolni, az a már nálunk lévő, korábban drágán vett részvényeken nem segít. Szerintem.

AaannnaaA 2014.02.12. 14:33:54

@Stiel: Offoljál nyugodtan, de akár ahhoz a részhez is írhatsz, amiről kérdeznél, látni fogom.
Pénzügyekhez ilyen szinten én már tök vagyok, de majd este belepillantok, hátha azzal megokosodom. Vagy ha szerencsénk van, addig jár erre egy közgazdász POI rajongó :)
Ismételsz, úgy jutott eszedbe? Ahh, bárcsak nekem is lenne rá időm, rohadtul rám férne, hogy még alaposabban képben legyek...

Neoprimitív 2014.02.12. 15:08:17

@Stiel: Ha este lesz időm, akkor belekukkantok, de nem shortolásra játszottak véletlenül? Vagyis ma ér a részvény 100 dollárt. Felteszek egy ajánlatot, hogy jövő vasárnap eladok egymillió darabot 50-ért. Ha valaki leköti és jövő vasárnap a részvény már csak 10-et ér, akkor az 50-10= 40 dollár haszon darabonként. Ehhez ma nem kell a részvények birtokában lennem, csak a kötési biztosítékot kell befizetni, ami elenyésző összeg.

AaannnaaA 2014.02.12. 15:12:14

@Neoprimitív: De, pont shortolásról volt ott szó. Aminek a mibenlétét köszi, hogy megmagyaráztad, szerintem ez lesz a magyarázat @Stiel kérdésére. Este azért belenézek.

Arkhia 2014.02.12. 15:45:49

Úgy néz ki rászoktattál, idén eddig mindegyik részt megnéztem. :D Ez nekem úgy elment, vagy csak nem vagyok nagyon igényes a PoIval így három megnézett rész után... még. De gondolkodom rajta, hogy elkezdjem az elejétől rendesen.

A végén én is pityeregtem, a fénypontja volt.

Ja, és jelzem, letettem az összes elérhető vizsgámat, csak ha már ide írok nem akartam a másiknál külön válaszolni. :)

AaannnaaA 2014.02.12. 15:54:09

@Arkhia: Jaj, nagyon gratulálok, ügyi vagy :))
Jutalmazd meg magad egy POI összes megnézéssel :P

Stiel 2014.02.12. 19:00:02

@AaannnaaA: @Neoprimitív: Itt a probléma az, hogy (Neo számaival) van egy csomó 100 dollárért vásárolt részvényem, ami ma csak 10 dollárt ér. Na, azon ma már nem tudok segíteni shortolással, azt akkor kellett volna, amikor még 100 dollárt ért. Egyébként pont ez volt a terve a gonosz machinátoroknak, de én most Finch-ék hadműveletére vagyok kíváncsi.

Az én tippem valamiféle buying frenzy generálása, de az is sok sebből vérzik, szóval nem tudom.

Neoprimitív 2014.02.12. 21:13:40

@Stiel: Bocs, csak tippeltem, nem volt időm megnézni, de megpróbálom majd megfejteni a titkot. :)

Neoprimitív 2014.02.12. 23:41:52

@Stiel: A francba, a szakmai kíváncsiság nem hagyott nyugodni.

Szóval a srác shortolta a Virtanen-t, de ő nem 10-on vette, hanem már a lebukásuk utáni, nyomott áron. Csak ő - helyesen - arra tippelt, hogy elítélik az öreget és beszívják a vejét is, míg a többiek azt várták, hogy vagy felmentik, vagy ha nem is, de a veje tovább viszi a céget és így az árfolyam nőni fog.

A végén pedig pont a fordítottjából lett a pénz. Egészen addig ugyanis, amíg a short le nem zárul, nem kell a birtokában legyen a részvény, lehet "kölcsönözni" azokat. De a végén vissza kell származtatni annak, akitől kölcsön kapta. A rosszfiúk kölcsönöztek TRITAK részvényt, amikor az még ért (mondjuk) 10 dollárt. Shortolták mondjuk 7-re, és úgy számítottak, hogy majd kettőn visszavásárolják, keresnek rajta 5 dollárt darabonként. Csakhogy Finchék vásárolták fel kettőért, felhajtották az árfolyamot 15-re, nekik viszont határidőre a fizikai részvénymennyiséget kellett visszajuttatniuk, vagyis kénytelenek lettek volna akár ezen az áron is megvenni. Ha Finch utána szépen lassan 10 és 15 között kiszáll a cégből (hiszen a SEC-es aligha volt fizető képes a golyóval a fejében), még mindig keresett részvényenként 8-13 dollárt, ami a két dolláros befektetésre nem rossz. (Feltételezve, hogy Finch csak megindította a hosszt, ha a 15-ös árfolyamig bennt maradt, akkor ennél kevesebbet, de még az sem rossz.)

AaannnaaA 2014.02.12. 23:52:49

@Neoprimitív: Köszi, szívből reméltem, hogy egy szakember végül kisegít, és nem kell küzdenem a számomra idegen terepen :)

Stiel 2014.02.12. 23:57:28

@Neoprimitív: De nem, még mindig nem stimmel. Ez a része még rendben is van, de nem volt a Bailor Zymm (illetve az ügyfelei, így pl. Finch) birtokában korábbról egy nagy csomó 100 dolláron vett részvény? Azzal mi lett?

Amúgy amit te írtál, az kb. az, amire én buying frenzy alatt gondoltam, de szerintem ez sem ilyen egyszerű. Ha feljebb akarom hajtani az árat pl. 9 dollárnál, akkor meg kell vennem annyiért is. Aztán ahogy elkezdem eladni, esik is vissza az ára. Szóval nem úgy van az, hogy veszek ezer részvényt 2 dollárért, majd eladom 15-ért. A dolog akkor működhet, ha másokat is sikerült behülyíteni, és valódi mögöttes tartalom nélkül is vásárolnak (ugye a Virtanen akkorra már valójában értéktelen). Felügyelet ilyenért nem szokott büntetni? Ez utóbbit nem tudom, csak kérdezem.

AaannnaaA 2014.02.13. 00:08:36

@zitoka: Mit, Kedves Kommentelő??

Neoprimitív 2014.02.13. 06:48:37

@Stiel: Azt azért tisztázzuk az elején, hogy két különböző értékpapírról volt szó a részben.

1) Virtanen az elején: miért lett volna? A részben egyetlen szó utalás sincs arra, mikor vásárolt be belőle a cég. Finch birtokában nem volt drága részvény, hiszen ő közölte is az öreggel, hogy eladta a pakettjét.

2) TRITAK a végén: Finch nyilván csak akkor kereshetett rajta, ha a meginduló árfolyam hatására msok is felszállnak a vonatra, ezt írtam is. És de, ezt hívják a piacok manipulálásának. Viszont a PoI egész koncepciója arra épül, hogy jót tesznek, ha kell törvénytelenül is, szóval ez nem lógott ki a sorozatból. A másik bennfentes csalás leleplezése pedig mondjuk úgy, hogy elterelte erről a SEC figyelmét.

Utólag egyébként rájöttem, hogy a leíírtnál sokkal egyszerűbb volt a bennfentesek terve, szó sem volt kölcsönről:
- A befektetőket (ld. Adams bácsikája) Elias nyomására behülyítették, hogy vegyenek Tritak részvényt.
- A részvényeket a befektetők tudta és engedélye nélkül, saját zsebre shortolták és eladták.
- Úgy tervezték, hogy 2 dolláron majd visszavásárolják a szükséges mennyiséget, így a befektetők nem tudják meg, hogy az közben egyszer már "házon kívül" is volt.

Úgy gondolom, hogy a kinti nézők közül lényegesen nagyobb számban vannak, akik tudják, hogyan lehet a tőzsdén játszani, mint azok, akik mondjuk az Interpol működésével tisztában vannak, tehát feltételezem az írókról, hogy ilyesmire odafigyelnek.

Stiel 2014.02.13. 09:45:29

@Neoprimitív: Valóban, ez két külön részvény, Tritak-et kellett volna írnom. Bocs. Szóval (Elias hatására) drágán vett Tritak részvényben volt egy csomó ember pénze. A végén meg felnyomták Finch-ék az árfolyamot, de meddig? Csak mert ahhoz, hogy azoknak az összes pénzét visszanyerjék (benne Finch 150 milliójával), 100 dollárig kellett volna, amit nem hiszem, hogy megtettek. Vagyis még mindig nem értem (bocs, lehet, hogy bennem van a hiba).

Neoprimitív 2014.02.13. 11:36:38

@Stiel: 100 dollár? A végén a főnök azzal hajtotta el a csalót, hogy éppen átlépte a 15 dollárt, mindjárt megdönti az eddigi legmagasabb árfolyamát. Ez elég messze van a 100-tól.

Arról pedig nem volt szó, hogy Finch 150 milliójáért is Tritak-ot vett volna a srác - miért tette volna, ha már eleve gyanús volt neki?

Neoprimitív 2014.02.13. 11:45:30

Még egy: ha az Elias-nek tulajdonított 300 millából jött ki a 100 dolláros árfolyam, akkor tévedsz. Carter feltételezte (vagy egyszerűsített), hogy miután ő irányította a csalást, a teljes short nyereség hozzá folyt be. De arról szó sem volt, hogy ő csak a csalók üzletébe szállt volna be. Inkább fordítva történt, azok csatlakoztak rá a saját lehetőségükkel az ő bulijára. Vagyis - elméletben - Elias akár a teljes részvénymennyiség shortolásán keresett, aminek természetesen csak egy része volt a BZ befektetőinél.

Stiel 2014.02.13. 14:02:25

@Neoprimitív: tényleg, nem tudom, honnan szedtem a 100 dollárt. Akkor azt hagyjuk, ezek szerint 15-20 dollár körül lehetett a részvény.

Finch ezt mondja: "I've been watching my money; the majority of it is being shuffled into one company - Tritak." - szóval de, ott kötött ki a 150 millió. Nem Adam csinálta, ő nyilván nem is tudott róla, hanem valaki más a Baylor Zimmben, fű alatt. És ezek szerint ezt vissza tudták szerezni a végén buying frenzy generálásával, amivel megszívatták a csalókat is, mert nem tudták állni a shortjukat.

Hát OK, ez így lehetséges, bár végeredményben akkor is az történt, hogy Finchék átvertek egy csomó embert (akik felültek a végén a vásárlási láznak), hogy a 150 milliót visszaszedjék. Amiről egy dolog, hogy törvénytelen, de én még 'Robin Hood'-szerű értelemben sem tudom jócselekedetnek értékelni.

Jól értelmezem a dolgokat?

zitoka 2014.02.13. 19:48:11

@AaannnaaA: Mit, mit? Hát, hogy itt vagy, hogy itt a hogyvolt, hogy a sok elhullajtott könnycsepp és elmormolt fohász nem volt hiábavaló! :))

Flankerr 2014.02.16. 08:52:31

"ne kérdezzétek mi az, nem élek ilyesmivel"
Nekem sima tabletnek tűnt. És jelzem: a legolcsóbbakban nincs is GPS..:D
Nem volt hibátlan rész, viszont hangulatra megfelelő, jól esett kicsit elszakadni a géptől, Root-tól, meg a többiektől. A HV tökéletessége már magától értetődik.
Azt pedig sose gondoltam volna, hogy pont egy ilyen poszt miatt fogom kicsit jobban megérteni a shortolást..:D

AaannnaaA 2014.02.16. 10:32:26

@Flankerr: Igen, az elszakadás jól jött, kellett már egy kicsit könnyedebb rész, ezt aláírom. És nagyon kíváncsi vagyok, mivel folytatják.

zitoka 2014.02.16. 18:45:32

@AaannnaaA: Mivel bántottalak meg?

Pácsó Ármándó 2014.02.16. 19:33:01

@zitoka: (Szerintem csak elfoglalt, nem sértődött meg)

AaannnaaA 2014.02.16. 19:39:05

@zitoka: Semmivel, kedves kommentelőm. Minden szép és jó :) Vakarom a lakást, azért vagyok offline. Pedig ma akartam írni egy rész Ray Donovant. Hát nem jött össze...

zitoka 2014.02.17. 00:17:45

@AaannnaaA: OK. Szerettem volna megtudni, hogy miért veszítettem el a nevem és lettem egyszercsak "kedves kommentelő", de nyilván nem fogom megtudni. Elfogadom.
Jó kis hogyvolt, köszi!

AaannnaaA 2014.02.17. 07:08:38

@zitoka: Bocsi, azt kedvességnek szántam. Úgy látszik nem vagyok formában, sorry :(

zitoka 2014.02.17. 18:20:54

@AaannnaaA: Nem baj, én sem. :( Jön mindjárt a tavasz, mi is kivirulunk és megint minden szép lesz!

Gabba 2017.04.06. 08:35:59

@AaannnaaA: @Neoprimitív:
oké, kissé megkésve, de különvéleményt jelentek be: egyetértek Shawval, ill. amit az őt bámuló Főncsinek és Johnnak mondott: Nekem minden jól áll :)
süti beállítások módosítása