Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 3x13 - 4C

2014. augusztus 15. 11:00 - AaannnaaA

Több résznyi kihagyás után ismét főcímmel nyitunk – ez számomra biztos jele a változásnak (az elmúlt részekhez képest), hogy aztán milyen irányba, az hamarosan kiderül. Főhősünk reptéren csücsül az elmaradhatatlan pohár whiskey társaságában (borosta még megvan, öltöny sehol), amikor sms-t kap, melynek lényegét a hangosbemondóból is halljuk: Isztambuli járata megtelt, mivel nem volt konkrét helye, ballagjon a megfelelő kapuhoz eligazításért. Ott egy készséges hölgy tájékoztatja, hogy sajnos csak a holnapi járatra van hely. Míg ez intéződik, egy kis társalgásból megtudjuk, hogy John most Whiley névre hallgat, és csomag nélkül utazik, "csak oda". Hm. Közben még a rendszer is lefagy, és amikor újra indul, kiderül, hogy John mégiscsak el tud utazni ma, mert felszabadult egy hely az egyik járaton, római átszállással. Hát jó, irány a repcsi. Beszállás közben kiveszi a telójából a sim kártyát, majd a telóval együtt kihajítja a szemetesbe.

Mikor a gépen stewardess néni megkérdi, kér-e valamit inni, „nem” a válasz; aztán ahogy meglátja cuki utastársait (egy zsizsegő kisgyerekkel súlyosbítva), meggondolja magát. A folyosó túloldalán lévő ülésen kedves utastárs ül, aki ocsmány stílusban elküldi a francba a stewardesst, mikor az kéri, hogy kapcsolja ki a mobilját – Johnnak itt lesz elege, és mikor senki nem figyel, átküldi a jobb öklét, és mire az utaskísérő visszatér, a kedves utas már „alszik”. Hehh.

1.1.jpg

Már a levegőben vannak, mikor hősünk sms-t kap a kiütött tag mobiljára, melyben csak ennyi áll „4C”. John hátrasétál a 4C ülésig, ahol egy nyomi csávó ül két fegyveres marsall társaságában. Hősünknek rögtön rossz érzése lesz, ezért a tálalóról némi evőeszközt szólít magához (nem, nem kanalat), és gyűr be az övébe. Már épp visszaülne a helyére, mikor fura zajt hall a mosdó felől, odasétál, és konstatálja, hogy odabent az egyik marsall hever kiütve, mínusz a fegyvere.

John ekkor dönt úgy, hogy felhívja Főncsit, és jól letolja, amiért erre a gépre navigálta őt, de Harold bőszen tiltakozik: ez nem az ő műve. Egyszerre esik le mindkettejüknél a tantusz: akkor a gép avatkozott kéretlenül hősünk életébe (ahogy John megjegyzi, bizonyára nem kapta meg a felmondólevelét...). Főncsi persze tovább üti a vasat, ha már egykori társa vonalvégen van, és kérdi, hogyan oldja meg ezt a helyzetet, de hősünk nem óhajt sokat foglalkozni az üggyel: elmondja a tényállást a másik marsallnak, azt' csá. Na persze. Így is történik, leül a „célszemély” mellé, elrebegi a marsallnak a szitut, de az visszazavarja a helyére. Oké, mondja John, azzal helyrecsüccsen, én meg csak pislogok.

2.1.jpg

2.2.jpg

Marsallunk társa után indulna, de felállásig sem jut, ájultan zuhan vissza az ülésébe. Ezt kihasználva egy tag lép célszemélyünkhöz, és fecskendőt vág a combjába – szerencsére a tartalmát már nem tudja a srácba nyomni, mert John egy térdmozdulattal kiüti. Ezután kiszedi a bökit a srác lábából, és megállapítja, hogy annak tartalmával megölhették volna úgy, hogy természetes halálnak tűnjön a dolog; a marsall viszont magához fog térni (bár nem mostanában), fegyvere azonban hiányzik. A támadó, aki immár ájultan hever, bandatag – Lanceros – ezt John a tetkójából állapítja meg. Szarban vagyunk.

Megérkezik a stewardess, akinek John lök némi kamu dumát a két eszméletlen emberről, és kér tőle két pohár whiskeyt, aztán odébb „ülteti” a marsallt, és lecsüccsen a célszemély mellé. A srác végre bemutatkozik, a neve Owen Matthews, hősünk pedig meggyőzi, csúsztasson le némi töményet. Míg a pia megoldja a nyelvét, John elküldi a támadó képét Főncsinek azzal, hogy derítse ki, ki lehet a megbízója.

Eddig annyit tudott meg, hogy az Owent kísérő két marsall közreműködött egy online „bolt” (Black Market Bazaar) lekapcsolásában, melyen keresztül drogokhoz lehetett hozzájutni (!). Az egészet egy Szfinx nicknevű tag csinálta, akit a hatóságok keresnek, de nem bukkantak a nyomára. Owen a weblapot üzemeltető cégnek dolgozik, nyilván ezért akarják kipukkasztani. Időközben „hatott” a whiskey, célszemélyünknek szómenése van, viszont semmi érdemit nem mond, szerinte ok nélkül tartóztatták le a marsallok, és nem is érti, miért akarja valaki holtan látni.

3.1.jpg

3.2.jpg

Kora este Főncsi Ricoval találkozik, és ismerteti John helyzetét azzal, hogy szerinte hősünk egy olyan számmal ül közös gépen, ami – az eddigiektől eltérően – releváns, Shaw feladata lenne tehát felkeresni egykori munkáltatóit (igen, azokat, akik meg akarták ölni), és megkérdezni, hogy Owen miért is releváns a kormány számára? Shaw nem túl lelkes, de bólint.

Nem sokkal később Harold már újra az irodában van, mikor John hívja, aki baromi pipa lesz, amint megtudja, hogy Főncsi elküldte Ricót exkollégáihoz cimbizni, hősünknek pedig nem beszélt a sejtéséről, miszerint Owen releváns személy – jól le is tolja a férfit ezért, aki ezt lógó füllel, némán nyugtázza.

John visszatér a célszemélyhez, hogy több információt szerezzen tőle, és mikor a tag ismét nem valami közlékeny, hősünk hatásosabb módszert választ a sima kérdezésnél – észrevette ugyanis, hogy a „rab” sokkoló övvel van felszerelve, aminek a távirányítóját Owen magához szólította (nyilván elvette az ájult marsalltól), ezt John megszerzi, és működésbe is hozza. Rögtön kap választ, miszerint a Black Market Bazaart ő hozta létre a Szfinx felkérésére, mégpedig azért, mert így bandaháborúk és gyilkolászás nélkül lehet droghoz jutni. Aha. John szerint a Szfinx akarhatja megölni célszemélyünket, mert ő személyesen ismeri az ügynökségek által reménytelenül keresett tagot.

4.1.jpg

4.2.jpg

Főncsi telefonál azzal, hogy végre azonosította a személyt, aki a Lanceros tagnak a megbízást adhatta: Raphael Hernandez a neve, és a netes drogbót egyik legnagyobb beszállítója. Az addig oké, hogy Owen ismeri a Szfinxet, ő pedig a beszállítóit, de ettől még nem tudjuk, miért számít célszemélyük nemzetbiztonsági kockázatnak – John szerint ennek kiderítése legyen Shaw gondja, neki fontosabb, hogy kiderüljön, van-e további rosszakarója Owennek a gépen. Ezzel távozik, de megnyugtatja célszemélyünket, hogy csak azért áll tova, hogy az tiszta célpont lehessen. Mehh.

Előrekutyagol Hollyhoz, a szimpi szőke stewardesshez (hogy alliteráljunk is egy kicsit; rövidítve szszs), kér tőle némi bort Owennek, és miközben a nő kitölti a lötylit, ő zsebre vágja a dugóhúzót (gondolom ugyanarra kell, mint az evőeszközök). Holly kissé ideges, már észrevette a két kiütött marsallt, John ezért felvillantja az egyiküktől elcsent jelvényt, és ügynöknek adja ki magát, egy olyan kitalált szervezettől, aminek a nevén még az óvodások is besírnának. Hogy a nő ne kérdezősködjön, inkább munkára fogja, kéri, hogy az utasokat próbálja a helyükön tartani némi koffeinmentes kávéval és lekapcsolt lámpákkal, és átadja a sokkoló öv távircsijét, hogyha Owen mocorogna, nyugodtan nyomja meg (arról persze kummant, mi lesz a hatása).

5.jpg

Pillanatokkal később egy nászutas pár női tagja célszemélyünk mellé lép, és míg a srác a csinos nőt bámulja, a férj fojtózsinórral Owennek ugrik, majd a feleség egy párnával a kezében az arcára fekszik, és közben azt motyogja, hogy az ecstasy árát ők mondják meg, nem pedig a Szfinx. John ekkor lép közbe, és cefet bunyóba kezd velük (még szerencse, hogy pont a stewardessek tálalóhelyisége mellett van a 4C ülés, így ott verekszenek, ami az utasoknak nem tűnik fel).

Először a férjet hatástalanítja, melyben nagy segítségére van a korábban zsákmányolt dugóhúzó, amivel a férfit a tappancsánál fogva felszögezi a falra (látod, Imre, innen üzenem a borászoknak, hogy milyen szuper alternatív felhasználási módjai vannak eme eszköznek); a feleség azonban hősünket sebesíti meg, egy villát döf hátulról a bal vállába. John kirántja onnan a szintén sokoldalúan használható evőeszközt, de harcra már nem kerül sor, mert Holly egy vízforralóval kiüti a nőt. Baszki, ha tudtam volna, hogy a konyhai eszközök ennyi mindenre jók, lakberendezésnél nem a konyhát hagytam volna utoljára, és már javában önvédelmi tanfolyamot tarthatnék kedves ismerőseimnek.

6.2.jpg

6.3.jpg

Ezalatt Shaw utazási irodába tér be (zárás után), ami korábbi munkáltatói egyik fedőszerve, ezen az irodán keresztül szervezték meg ugyanis az ő összes utazását anno ügynökként. Most csak egy tag figyel idebent, így őt könnyű elcsípni, és némi információért megnyaggatni – egy kólintás buksival az asztallapba, egy orrbarúgás és a tag rögtön közlékeny lesz. Azt nem tudja, munkaadói miért pályáznak Owenre, de azt tudja, hogy utána küldtek egy ügynököt, indigó-hat-alfa kódnévvel, melynek hallatán Rico arca méretesre nyúlik.

Mielőtt okosabbak lennénk, visszaváltunk a repcsire, ahol egy még szabadon lévő rötyibe (az egyikben ugye már pihen a marsall) John betuszkolja az eszméletlen házaspárt. Ezután kap az szszs-től egy ragtapaszt a sebére (előre, bár a villát a hátába kapta, de ne hasogassunk szőrszálat), majd Főncsi hívja (közben azért elvesz a tálalópultról egy ollót és zsebre teszi, az is jó lesz még valamire). Arra a megállapításra jutnak, hogy lassan az a rövidebbik lista, hogy ki nem akarja célszemélyünket kinyiffantani a gépen.

Harold összekapcsolja hősünket Ricoval, aki végzett exkollégája kihallgatásával, és tájékoztatja Johnt, hogy indigó-hat-alfa van srácunk nyomában, és miután anno ő volt indigo-öt-alfa, ezért egyértelmű, hogy a tag az ő utódja, és Owen kiiktatása a célja (milyen meglepő). Személyleírás is van róla: magas, sötét hajú férfi, öltönyben... John azonnal kiszúrja, így leteszi a telefont, irány akciózni.

7.1.jpg

7.2.jpg

A tag zacskóval támad, ti. azt húz Owen fejére, John pedig az egyik utas botját veszi kölcsön, azzal hatástalanítja a támadót. Holly ekkor ér ide, hősünk három dolgot kér tőle: némi madzagot ellenségkötözéshez, egy plédet, hogy a kiütött tag alvónak tűnjön, és némi whiskeyt a kiskrapek poharába, aki az egész bunyót végignézte (a gyerek lehet vagy 3 éves, csak mondom). Holly távozik, John pedig morcosan konstatálja, hogy Owen lelépett, és még a sokkolós övet is leszedte magáról.

Kicsit később a tálalóban John Hollyt nyugtatja, a nő kezd egyre feszültebb lenni, így kap pár korty töményet meg pár nyugtató szót hősünktől, és közben célszemélyünk is előkerül: eltüsszenti magát a mellettük lévő szekrényben – állítólag szunyálni bújt be oda. Johnnak elege lesz az izgága srácból, egy laza mozdulattal kiüti, szszs nem győz csodálkozni. Persze rákérdez, hogy hősünk mivel foglalkozik, mire jön a válasz: felmondtam, mert elegem lett a főnököm főnökéből (!). De aztán nem akar több vizet zavarni a zűrös célszeméllyel, ezért inkább úgy dönt, leviszi a raktérbe, ott senkinek sem lesznek útban.

8.1.jpg

8.2.jpg

Rico egy kávézóban játszik felszolgálót, mégpedig egykori munkaadója becserkészése jóvoltából, aki nem más, mint Hersh – eszerint él a rohadék. A részletek megtekintése előtt visszaváltunk a raktérbe, ahol a kiütött Owen magához tér, és bosszúsan konstatálja, hogy a sokkolós öv újra rajta van. John eközben bőszen túrja a bőröndöket, célszemélyünk döbbenten kérdi, mégis miért? Nos, borotvát vagy hajlakkot keres (utóbbit talál is), mire Owen beszól, hogy kár ilyenkor a külsejére gondolnia, különben is a mákos haj a középkorú anyukák kedvence, szóval maradjon természetes. Felsikítok a röhögéstől.

John hívja Főncsit, és célszemélyünkön agyalnak – miért akarhatják olyan sokan holtan látni – mikor leesik tantusz: talán Owen még több annál, mint amit eddig elárult. Némi morcos szemöldök-összehúzás és az öv távirányítójának meglóbálása megteszi a hatását, a srác végre kiböki, hogy ő maga a Szfinx. Úgy tervezi megúszni ezt az egészet, hogy van százmilliója Bitcoin-ban (ja, nekem meg hajszálban, és?); ha egészben kijuttatja innen, megfelezi hősünkkel. John csak vigyorog, aztán jól felhúzza magát az idióta, magukról túl sokat képzelő informatikusokon (így testületileg), és kiosztja Owent, de miután Főncsi is a vonalban van, szerintem inkább neki célozza a szavait, aki veszi is az adást, megnyúlt ábrázattal. A kirohanásnak a kormány gyilkológépének megérkezése vet véget – úgy látszik John nem ütötte ki elég alaposan.

9.jpg

Mielőtt végignéznénk a küzdelmet, Hershre váltunk, Rico csüccsen az asztalához, és lazán közli, hogy megmérgezte – na persze nem fog megmurdelni (kár), csupán minden kérdésre készségesen válaszol, aztán ha kidől és újra magához tér, nem emlékszik majd semmire. Addig is szíveskedjék elregélni, a kormány miért akarja holtan látni Owent. Hát azért, mert a bizniszből ők is lefölözték a maguk hasznát, és ha a srác a nyilvánosság elé lépne, az bezony ciki lenne. Mielőtt exbeosztottja távozik, Hersh még megkérdi, hogy új munkáltatói jól bánnak-e vele (ja, nem próbálnak megölni, jön a válasz), aztán kiájul az asztal mellől.

A repcsi rakterében John cefet bunyóba kezd indigó-hat-alfával, aki ellen használja a korábban megszerzett ollót (vállába és lábába is belevágja), illetve a hajlakkot (ráfújja miközben meggyújt alatta egy öngyújtót – Süsü irigy lenne a lángcsóva láttán), végül azonban Owen is besegít, és egy ütéssel (ne kérdezzétek milyen tárggyal) hatástalanítja a rosszfiút.

Főcsi hívja Johnt a hírrel, mit is derített ki Shaw, de ez még mindig nem magyarázat, miért rakta ide a gép hősünket. Közösen törpölnek még egy kicsit, így jönnek rá, hogy Hernandez az ellenfelei likvidálásakor tutira megy, nyilván most az egész repcsit a kukában akarja tudni, úgy a biztos. Főncsi ezt a levelezése meghekkeléséből látja, és azt is, hogy két bérgyiloknak küldte el a murdelési felhívást, tehát még egy Lanceros tag van a gépen. Mivel az utasokat már mind ellenőrizte, így a gép valamelyik dolgozója a nyertes.

10.1.jpg

10.2.jpg

Hát igen, jó tipp volt, a másik bandatag ugyanis nem más, mint az egyik férfi utaskísérő, Carlos, neki is van bandatetkója. A rosszarc hasba lövi a fülkéből kilépő pilótát, belapátolja egy szekrénybe, ejtőernyőt vesz fel (csak nekem van 24 1x01 fílingem??), aztán a pilótafülkébe lép. Kiüti a navigátort, a helyébe csüccsen, átveszi az irányítást és zuhanóba viszi a gépet, baszki.

John is megérkezett, szszs-el a pilóta mellett áll, megállapítja, hogyha a férfi egy órán belül nem jut kórházba, megmurdel. Aztán érzik, hogy a gép zuhanni kezdett, rohadtul ideje közbeavatkozni – irány a pilótafülke. Persze ez nem is olyan egyszerű – de az események folytatását nézzük meg inkább a lenti videón (amiből az is kitűnik, hogy a forgatókönyvírók takarítónője ismét akcióba lépett). Íme.

Sikeres leszállás után Holly John társaságában köszön el az utasoktól, aztán azt is megbeszélik, hogy hősünk meghívja a nőt egy italra. Nem sokkal később John a terminál kevéssé nyilvános helyén Owent hámozza ki egy bőröndből – ebbe csomagolta célszemélyünket, hogy lehozhassa a gépről. A srác kissé morcos, de John rendületlenül sorolja a tudnivalókat: milyen címre menjen, várja Harold jelentkezését, senkivel ne keressen kapcsolatot, stb. És hogyan találom meg, ha meg akarom köszönni némi lóvéval, kérdez vissza Owen? Nem a pénzért csinálom, jön a válasz Johntól. A srác szerint ez nettó faszság, mindenesetre hálás hősünknek.

11.jpg

Másnap reggel John és szszs végzett a közös kávézással (italozással, akármivel), a nő megadja a férfinak a számát, aztán balra el. És hogy hogyan tovább John számára? Egy tökéletes jelenetben megtudjuk, mely szavakkal nem adható vissza, nézzük hát meg...

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitánylány 2014.02.04. 14:49:00

végre, végre, nagyon vártam már a hogyvoltot, jó lett mint mindig! és a rész is jó volt, Harold-ot nagyon sajnáltam :(

AaannnaaA 2014.02.04. 14:51:55

@Kapitánylány: Köszi szépen!! Miért sajnáltad?

Kapitánylány 2014.02.04. 15:12:56

@AaannnaaA: kapta az ívet rendesen John-tól

Neoprimitív 2014.02.04. 15:23:16

Jó volt ez a rész és megint csak dicsérnem kell az írókat, hogy úgy tudtak az utóbbi pár rész kemény drámájából a "könnyed" akciózásba váltani, hogy közben mégsem feledkeztek meg az előzményekről.

A joystick-es leszállás így nyilván egy ordas nagy kamu, de játszottál te már komoly (nem arcade szintű) szimulátorral? Én egy ideig legyeskedtem körülöttük és azt kell mondjam, aki azokkal le tud rakni egy gépet, az közel áll ahhoz, hogy egy igazin is tudja, mihez kell nyúlni. (Még egyszer: nyilván nem így, hiszen a valóságban egy csomó más, manuálisan kapcsolandó, állítandó vezérlő van a gépen a botkormányon kívül is.)

AaannnaaA 2014.02.04. 15:27:31

@Neoprimitív: Akkor így oké, nekem laikusnak idiótaságnak tűnt.
Ja, és nagyon szépen köszönöm a videovágó programot, mint fentebb látszik, használtam :)

Flankerr 2014.02.04. 21:19:12

Jó rész volt, még jobb HV, a hajszálas részen hangosan felröhögtem, és ez jó..:)
És már csak pár óra az új részig..:)

AaannnaaA 2014.02.04. 21:38:53

@Flankerr: Ööö, a rajongók nyakon fognak vágni, de reméltem, hogy van még egy hét pihim, erre "ma" új rész??? (Lemondóan sóhajt és várja a köveket amiket hozzávágnak).

Flankerr 2014.02.04. 21:56:50

@AaannnaaA: Pihenj nyugodtan egy hetet, vagy többet is. Aki nem tudja kivárni az új HV-t, az nem igazi rajongód. De ezt majd a legközelebbi sörözésen kifejtem, amire már el fogok tudni menni..:)

AaannnaaA 2014.02.04. 21:59:02

@Flankerr: Szavadon foglak! Nem a kifejtésre, hanem az eljövésre. Végülis írásba adtad... Ugye :)

Is 2014.02.04. 22:49:38

Jó kis résznek tűnt. És még jobb hogyvolt volt! :)

AaannnaaA 2014.02.05. 06:44:21

@Is: Köszi! Azért (Is) teszek bele videókat, hogy újra át lehessen élni a legjobb pillanatokat, és aki nem nézi, az kapjon egy kis ízelítőt :)

Is 2014.02.05. 08:52:18

@AaannnaaA: "Azért (Is)" :D
A videókat csak most néztem meg, de az a joystickes megoldás tényleg nem volt egyszerű. :)
A végén meg szegény Finch úgy ballag, mint aki telekummantotta a nadrágját és nem akarja kirázni a szárán :D

AaannnaaA 2014.02.05. 09:45:03

@Is: De kis rosszindulatú vagy :)

Llew 2014.02.05. 09:59:41

Marha jó rész volt. Izgalmas, de közben végtelenül laza, tele hatalmas poénokkal.

"a feleség azonban hősünket sebesíti meg, egy villát döf hátulról a bal vállába."
mamahub.tumblr.com/post/74458099201

Gabba 2014.02.05. 12:11:14

@AaannnaaA: szszs :D
és azt ismered, hogy szszhvi?
(szimpatikus szőke hogyvoltíró)

AaannnaaA 2014.02.05. 12:18:12

@Gabba: Ez nagyon tetszik! Te ismersz ilyet (hogyvótírót)? :P

lorelai21 · http://thepeoplewithdisabilities.wordpress.com/ 2014.02.06. 14:47:02

Szuper hv, mint mindig... :))
Jó jó, a joystick, de hát Istenem, kicsit fellélegeztek az írók, mielőtt újra megsoroznának minket... :))

AaannnaaA 2014.02.06. 15:04:42

@lorelai21: Így hangzik jóindulatúan az, amit én úgy mondanék, hogy "majdnem nettó faszság".
süti beállítások módosítása