Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hannibal 1x13 - Stefánia vagdalt

2013. július 05. 09:00 - sixx

Naszóval, Will Graham egész évados pokoljárása és zuhanása az őrület tengermély kútjába kezd a végéhez érni. A kisfickót az előző részben Hannibál olyan sztoikus arccal mártotta be Jacknél, hogy csak néztünk, ennyire érzelemmentesen gecinek lenni nem sok embernek sikerül általában. A nyitójelenetben Will az erdőben kolbászol a kezében egy puskával, ha van ember ezen a világon, akinek nem szívesen látnék a kezében egy vadászpuskát az pont ő. A kép szép kékesszürkés, Bryan Fuller olyan színekkel dolgozik, mint senki más, és ez nagyon jót tesz a meglehetősen egyenetlen minőségű sorozatnak.

Screen Shot 2013-07-05 at 6.02.47.png

Will egy agancsos állatot lát, jávorszarvas tán, de lehet dám, majd Winkler kolléga megmondja, ő ért az ilyesmihez, mindenestre Will valamiért igyekszik lelőni a szerencsétlen állatot, ez gondolom valamiféle szimbolizmus, és a benne rejlő gonosszal, esetleg az agyát támadó kórral való leszámolást és szembenállást hivatott megmutatni. A becserkészés szarul megy, a vad elfut, Will azért lő egyet rá biztos ami zicher alapon, és baszki, amikor odaér ahhoz a fához, ahol a szervas összerogyni látszott, egy fekete gumiruhás, a fején agancsot viselő, fekete arcú csávó néz vissza rá, nesze neked komplex rémálom. A fa viszont csuromvér, azaz csak rendesen eltalálta az állatot. Itt emelném ki a sorozat zenéjét, ami ritka idegesítő és felkavaró, nagyon jól illusztrálja Will lelki- és elmeállapotát.

Screen Shot 2013-07-05 at 6.06.02.png

A rémálomból a kisfickó csuromvizesen ébred, matracot kéne cserélni de hirtelen, mert tüdőgyulladása is lesz agy agyvelőgyulladás mellé, csak szólok. Szegény kutyák nem értik, mi van a gazdival, aki igyekszik kikászálódni az ágyból, és bazdmeg, a lába szurtosabb, mint egy hegyaljás fesztiválozónak a harmadik napon, tán megint alvajárt az erdőben? PUSKÁVAL? Mert az elég vad lenne. Közben a kép folyamatosan remeg, ki-ki esik a fókuszból, értjük, Will kezd szétesni. Kimegy a konyhába, beveszi a gyógyszerét, iszik egy kis vizet, aztán telehányja a mosogatót, és a hányadékban mi vigyorog vissza ránk az acél teknőből? Hát egy fül, bazdmeg, és nem egy nyuszié. Hannibál, te szemét állat, te.

Screen Shot 2013-07-05 at 6.18.32.png

A következő képen Will koszos lábban ül a tornácon és nézi, ahogy Hannibál megérkezik a Rollsban. Elvittem Abigélt Minnesotába, de egyedül jöttem vissza, rebegi Will, aztán reggel fület hánytam. Na, mutasd, mondja Hannibál, és megnézi a fület, amit persze ő etetett meg a folyamatosan deliráló Will-lel, de úgy tesz, mintha aggódna, és nagyon komoly arccal kérdezi, hogy mikor láttad Abigélt utoljára, Will? Tegnap, Hannibál, tegnap. Az apja kunyhójában, ahol rohamom volt, és a következő kép az, hogy itthon ébredek. Ja, és azt haluztam, hogy megölöm, de tudom, hogy ez csak egy rémálom volt, semmi több. Hannibál vesz egy nagy levegőt, ki kell hívjuk Jacket. S lőn.

Screen Shot 2013-07-05 at 6.26.34.png

Crawford és az FBI Will házánál kavar, mit találunk Minnesotában, Will, kérdezi Jack a teveszőr kabátjában, az alsó ajkán fityegő pinaszakállal az arcán. Legalább kalap nincs rajta, így most nem úgy néz ki, mint a szegény ember Edward James Olmosa a Blade Runnerből. Nem tudom, feleli Will, és megbilincselik. A kutyákkal mi lesz? Jack stábja teljes számban kivonul, az összes mellékszereplő Will büdös zoknijai között fog turkálni nyomokért. És úgy néznek rá, mint a véres ingre, csak Hannibál marad tök nyugodt, jóhogy, ő vágta le Abigél fülét és etette meg vele, én is nyugodt lennék. Az egyik szegény kutya odaslattyog a rendőrkocsihoz, amiben Will ül és szomorúan szűköl, ne már bazdmeg, nem akarok bőgni.

Screen Shot 2013-07-05 at 6.27.59.png

Az FBI nyilvántartásba veszi Willt és a cuccait, vesznek tőle hajmintát, ujjlenyomatot, stb, ahogy kell. A kínai csaj a körme alól kapar ki piros, csillogós reszelékeket, és beszélget vele, igaz tudom, mi az, amit most kikapartam a körmöd alól? Vér, igaz? Hogy került oda? Nem vagyok benne biztos. Már semmiben nem vagyok biztos. Hát, ha kétségeid vannak, akkor nem kellett volna az FBI-hoz jönnöd, hallode. Elemezd a bizonyítékokat a kedvemért, mondja a csaj, Will meg a sírás szélén elismeri, hogy annak alapján ő ölte meg Abigélt.

Screen Shot 2013-07-05 at 6.29.41.png

És sajna nagyon úgy tűnik, hogy ez valóban így van, Jack közli is Alanával, hogy a DNS alapján Abigél nyomait találták meg Will testén, és a fül is az övé. Alana kiborul, a kurvaanyád, Jack, mondtam, hogy vigyázz rá, erre ez lett belőle. Jack a vállát vonogatja, életeket mentett, azért feszítettem túl a húrt. Apád faszát, áll Alana arcán, és üvölt is egy sort, mire Jack rámutat, hogy Hannibál útmutatása alapján járt el Will esetében, akit meg Alana javasolt, szóval kuss. Alana nem érti, Hannibál miért nem vette észre, hogy baj van Will-lel. Leépült az agya neki, mondja Jack, Hannibál ezt állapította meg. Alana ettől is ideges lesz, kapjál már a fejedhez, a leépülés nem betegség, hanem tünet, helló. Meg volt CT-zve, semmit nem találtak, feleli Jack, szóval a mi seggünk le van fedve. Hobbsszal kezdődött az egész, mondja Jack, lehet Will csak befejezte a melót, azért nyírta ki Abigélt.

Screen Shot 2013-07-05 at 6.43.39.png

Alana bemegy Willhez, akit egy tükrös falú szobában tartanak és szép narancssárga overall van rajta. Will csodálkozik, hogy Jack beeresztette ide Alanát, hiszen ők ketten kvázi járnak, vagy mi, erre Alana nyel egyet, erről nem tudott Jack, legalábbis eddig, és odapillant a tükörre. Will kényszermosollyal nyugtázza a dolgot, lebuktunk, baszod. Alana témát vált, majd én vigyázok a kutyákra, téged meg vizsgálunk egy kicsit. Will sóhajt, na, megint rajzolhatok órát. Órát, kérdez vissza Alana, minek? Hannibál rajzoltatott velem egyet. Jó, akkor most szépen nekem is rajzolsz, megérdemlem. Will rajzol, a számok megint egy oldalra elcsúsztak, mint amikor Hannibálnak rajzolta, de ő tök normálisnak látja persze.

Screen Shot 2013-07-05 at 6.43.48.png

Hannibál NemScullynál van terápián, és Abigél halála miatt kesereg, igazi pszichopata, sírni is képes a lány halála miatt, AKIT Ő ÖLT MEG, ugye. Mads Mikkelsen a szart is kijátssza a színből, ahogy az amerikaiak szokták mondani. A terápiás megbeszélés annyira nem annyira érdekes, mondjuk az a része, amikor NemScully Willről kérdezi, az igen, a nő azt tanácsolja Hannibálnak, hogy ha Willnek terápiát írnak elő, azt ne Hannibál végezze. Megmentettem Willt, ebbe halt bele Abigél, mondja könnyes szemekkel Hannibál, de nem sajnáljuk.

Screen Shot 2013-07-05 at 6.46.30.png

A következő jelenetben Will műcsalijait látjuk szuperközeliben, mert az FBI alapos, és mindent megvizsgál a lakásban, mintát vesznek és elemeznek. A műlegyeket ki is fogdosta legutóbb? Hannibál, még a harmadik rész környékén. Ennyit arról, mennyire ad hoc jelleggel rakták össze a forgatókönyveket. A műlegyeken emberi maradványokat találnak, még jó, négy áldozat DNS-e is rajtuk van, két csajé Minnestotából, a leszakított arcó orvosé és az inkubátorban bennégő szőkenőé. Az utánzó gyilkos áldozataié, mondja készségesen az egyik FBI-mókus. Hannibál nagyon kibaszott Will-lel. Jack megkérdőjelezi a dolgot, de hát a bizonyíték ott van az orruk előtt.

Screen Shot 2013-07-05 at 6.48.47.png

Will a tükrös szobában megint haluzik, pedig Jack ott áll mellette. Kivizsgálunk és meggyógyítunk, Will, mondja Jack, és nagyon szeretném, ha tévednék, és nem a bizonyítékoknak lenne igazuk. Will nem tudja bevallani azt, amire nem emlékszik, hogy elkövetett. Ja, ezt veszem, mondja Jack, de mire nem emlékszel még, Will? Megtaláltuk a műlegyeket, mondja síri hangon, mire Will értetlenül néz, nem kellett nagyon keresni őket, gondolom, ott vannak az asztalomon. Ott hát, és emberi maradványokat is beléjük fontál. Ha Will most nem jön rá, hogy Hannibál a hunyó, sose. De hát akkor minden oké, valami be akar mártani, amikor az első két áldozat meghalt, akkor még nem voltam beteg. Jack ezt nem akarja hallani, mert akkor Will egy pszichopata és pontosan tudja, mit követett el. Will összefoglalja neki, hogy egy olyan ember mártja be, aki jól ismeri az eseteket és a nyomrögzítő technikákat is, mint mondjuk maga Jack. Crawford sültbolondnak nézi, és hivatalosan is letartóztatja.

Screen Shot 2013-07-05 at 7.00.14.png

A következő snittben Willt berakják egy mentőautóba és Jack felveszi a rettentő kalapot, jaj. A börtönbe menet Will azonban inkább úgy van vele, hogy utánajár, ki akar kibaszni vele, kiakasztja a nagyujját, leveszi magáról a bilincset és meglóg. Jack és Alana rohan Hannibálhoz és elmesélik, mit tett Will. Alana előkapja az órát, látod, mit rajzolt nekem? Látom, mondja Hannibál, és ő is elővesz egy órás rajzot, de persze nem azt a szétcsúszottat, amit Will rajzolt, hanem egy pöpec órát, tessék, nekem meg ezt firkálta. Ez a nyomorult mindenre gondolt. Alana szerint lehet, Willnek agyvelőgyulladása van, mire Hannibál okosan hallgat, mert Jack beleszól a diskurzusba: az elképzelhető, hogy úgy ölt meg öt embert, hogy nem is tud róla? Hiszen a gyilkos, aki most éppen Will, felhívta a Hobbs-házat, azt hogy tehette? Hát, mondja Hannibál, amikor kerestük Hobbsot, akkor Will egyedül maradt egy időre, mert én pakoltam az aktákat. Simán telefonozhatott. Rohadék. Jack csóválja a fejét, Will azt mondta, szerencséje volt Hobbs címével. Hannibál közbeveti, hogy hát elég gyanúsan lelt rá, egyszer csak előhúzta az aktát egy nagy halomból. MOCSKOS GECI. És mi van az órával, kérdezi Jack Alanától, ilyet meg tud játszani Will? Meg, mondja a csaj.

Screen Shot 2013-07-05 at 7.04.39.png

A következő snitten is Hannibál házában vagyunk, de már Will is itt van (Jack és Alana nem), és elbeszélgetnek egy kicsit. Will azt szeretné tudni, hogy Hannibál gyilkosnak tartja-e. Hát, igen, a bizonyítékok erre utalnak. Nem, nem, mondja Will, tudom ki vagyok, nem én gyilkoltam, csak valaki felültet. Hannibál készségesen javasolja, hogy menjenek végig az eseményeken, vajh elkövethette-e Will azt, amivel vádolják, majd cáfolják meg a bizonyítékokat. Cassie az első áldozat, a csaj a mezőn. Will feketében haluzza a hullát, és közben hallgatja Hannibált, és ez megy minden áldozattal, Will látja a hullát tök feketében, Hannibál meg a körülményeket magyarázza, és azt, hogyan ölhette meg őket Will. Úgy kapod el a gyilkosokat, hogy belemászol a fejükbe, Will. Lehet ők meg a te fejedbe másztak bele. Jó, akkor menjünk Minnesotába, mondja Will, meg akarom nézni, hol halt meg Abigél.

Screen Shot 2013-07-05 at 7.15.41.png

Mennek, kocsival. Másnap Jack és Alana elmegy NemScullyhoz, mert Hannibál eltűnt, teccett látni mostanában? Nem, és le se mondta a terápiát, ami szokatlan. NemScully szerint Hannibál simán elképzelhető, hogy segít Willnek. Will és Hannibál Abigélék házában vannak, ahol Will felidézi a történteket, kezdve a telefonnal. És Hobbsnak képzeli magát, aki, amikor felveszi a telefont, Hannibál hangját hallja. Ja, ez csak egy álom volt, a háznál vannak, de az autóban ülnek. Will fejében viszont már kezd megfogalmazódni a megoldás. Bemennek a házba, és Willnek eszébe jut, hogy amikor a gyilkosságot játszották újra, Abigél Hannibálra osztotta a telefonos ember szerepét.

Screen Shot 2013-07-05 at 7.39.34.png

Miközben a konyhában egy bazinagy vérfoltot néznek, Hannibál folyamatosan azt sugallja az egyre szétesőbb Willnek, hogy bizony ő volt az, aki gyilkolt, a magányos, agyalágyult fickó, Will meg csak remeg szegény, és azt hajtogatja, hogy nem, nem ő volt, és Hannibál még nála is magányosabb. Hobbs lettél, Will, mondja Hannibál, Will meg erre azzal fordul meg, hogy én tudom, ki vagyok, de azt már egyre kevésbé, hogy te ki vagy, barátom. Abban viszont biztos vagyok, hogy valamelyikünk megölte Abigélt, és ezzel fegyvert fog Hannibálra, aki őszintén megdöbben. Gyilkos vagy, Will, kérdezi Hannibál, ez vagy te? Én mindig is tudtam, ki vagyok, feleli Will, és most már azt is látom, te ki vagy. Látlak, Hannibál. Te telefonáltál aznap reggel. Abigél felismerte a hangod, és te megölted.

Screen Shot 2013-07-05 at 7.40.47.png

Ebben a pillanatban érkezik meg Jack a házba, és pont amikor Will kezdené összerakni az ügy darabjait és a széthullás határán, remegő hangon mondja, hogy neked, Hannibál, pont rám volt szükséged, és végignézted, ahogy darabokra esik az elmém, belép a konyhába, a kezében fegyver. Tedd le a fegyvert, Will, mondja, de Will inkább lőne, mire Jack lelövi. Aztakurva. Will pont oda esik, ahol Hobbs is haldoklott, és miközben vesztené el az eszméletét, még látja a felé közeledő Hannibált, aki már nem is Hannibál, hanem a lázálmaiban látott fekete ember, a fején agancsokkal. Látod? - kérdi tőle, pont úgy, ahogy tőle Hobbs. A kör bezárult.

Screen Shot 2013-07-05 at 7.42.25.png

Will nem halt meg, csak szarul van, bent a kórházban, ahová Jack érkezik. Hannibál közli vele, hogy Will agya gyulladt, ezért altatásban tartják, antibiotikumokat kap és majd jobban lesz egyszer. Vagy nem, a gyógyszerekre nem tökéletesen reagál. Jacknek azt hazudta, hogy Will fegyverrel a kezében kényszerítette, hogy Minnesotába menjen, de ment volna magától is. DEGECI. Sajnálkozó hangon mondja, hogy felelősnek tartja magát Will miatt, de Jack megnyugtatja, hogy nem ő tehet a dologról.

Screen Shot 2013-07-05 at 7.46.59.png

Másnap Hannibál vacsorát visz NemScullynak, gondolom, Abigélt. A beszélgetés érdekesen alakul, különösen az a része, amikor NemScully figyelmezteti Hannibált, hogy legyen óvatos, mert egyre kiszámíthatóbb, és ezt már más is észreveheti. Milyen értelemben, kérdezi Hannibál, mire a nő azt feleli, hogy abban, hogy erőszakra hajlamos páciensekkel alakít ki kapcsolatot, és ha Jack ezt megkapargatja, megváltozhat a véleménye Hannibálról.

Screen Shot 2013-07-05 at 7.54.03.png

Screen Shot 2013-07-05 at 7.54.08.png

A zárójelenet maga a színtiszta zsenialitás: a Bárányok hallgatnak azon képsorait idézi fel, amiben Claire elmegy Lecterhez a diliházba, csak éppen most Lecter megy el Willhez, akit egy cellában tartanak fogva. Helló, Will, mondja Hannibál, helló, Lecter doktor, felel Will, és ezzel vége az első évadnak.

Csáth kartárssal együtt köszönjük az egész évados megtisztelő figyelmet, jövőre folytatjuk a második évaddal. Addig is van egy rakás frankó hogyvolt a blogon, tessék őket olvasni, érdemes.

A Hannibal online itt érhető el.

Hannibal a comment:com-on és az Indexen:

Címkék: hannibal
35 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koho 2013.07.05. 10:51:08

Jó lett a vége. Kiváncsi vagyok mi lesz a folytatásban. Gondolom a bárányok hallgatnakból ismert bemegyünk a diliházba, kikérjük a szakértő véleményét, csak ez éppen most nem Lecter doki, hanem Will lesz.

A sorozat meg nehezen indult az elején, de aztán belehúztak. Külön tetszik a rengeteg rejtett utalás, mind a korábbi három filmre, mind az egyes részekre. Érdemes még egyszer nekiesni a sorozatnak, s csak az apró utalásokra figyelni. Kellően elborult egy sorozat, egyre nagyon rajongóbázissal. Reméljük a kezdeti gyerekbetegségeit kinövi a második évadra.

egyhatosmotor 2013.07.05. 11:02:31

minek kell ilyen elmebeteg fosokat gyártani? Viszi ám előre az emberiséget...
Azt az óbégatás meg megy, mikor a hülyegyerek bemegy a suliba a kalával azt aprít egy keveset...

egyhatosmotor 2013.07.05. 11:07:04

@sixx: komolyan, ezek a tények.

Érdekes, mielőtt a médiát elöntötte az erőszak, meg a világot a liberalizmus (mindenkinek joga van mindenhez, a bűnözőnek még több), jóval kevesebb mészárlás volt.

Az, hogy ilyen beteg fos dől a tévéből, csak ront a helyzeten, a faszkalap azt veszi alapnak.

koho 2013.07.05. 11:11:50

@egyhatosmotor: Érdekes olvasni, hogy mindig mindent a liberalizmusra fognak egyesek.
A liberalizmus nélkül még a szántást vakarnád a földesúr birtokán egyszerű parasztként.
Bár a gondolkodásod most sem áll ettől messze. A suliban figyelni kellett volna.

egyhatosmotor 2013.07.05. 11:14:21

@koho: semmi bajom a liberalizmussal, csak az ész nélkülinek (lásd a bűnözőnek több joga van, mint az áldozatnak)

Bretschneider detektív 2013.07.05. 11:52:33

De hogy a háttérben az a folyamatos zajkeltés milyen kibebabo... idegesítő! Nem izgalmas, nem félelmetes, idegesítő. Ezzel az erővel porszívózhatnék is közben. Alig-alig bírtuk ki, hogy ne kapcsoljunk el valahová...

Thomas Dantes 2013.07.05. 12:12:41

@egyhatosmotor: Komolyan, te rettentő buta vagy. Még mielőtt egyáltalán TV vagy rádió lett volna, évezredeken keresztül mészárolták egymást az emberek, és nem , nem a háborúkról beszélek. Vagyis nem csak arról. Hogy a bánatba volt már akkor is, egy rakás elmebeteg, pedig TV se volt, meg liberalizmus se? Mi? Inkább figyeltél volna oda az iskolában történelem órán.

egyhatosmotor 2013.07.05. 12:15:16

@Thomas Dantes:

Cél nélküli mészárlás, hogy egy civil kiment az utcára/iskolába és ész nélkül lőtt agyon mindenkit, olyan nem volt. Vagy mostanában a kínai késesek az óvodában.

Ne keverd ide a háborúkat stb, teljesen más a dolog.

Thomas Dantes 2013.07.05. 13:15:54

@egyhatosmotor: Nem keverem a háborúkkal. A lét dolognak semmi köze egymáshoz. Az első jól dokumentált sorozatgyilkos korában se volt se TV, se rádió, szóval akkora marhaságot hordasz össze, hogy az fájdalmas.

Az úriember 2013.07.05. 13:28:40

@egyhatosmotor: " a hülyegyerek bemegy a suliba a kalával azt aprít egy keveset... "

Mi az a kala ? Kalapács ?

adam014 2013.07.05. 13:35:41

Engem meglepett, hogy Will már most rájött, hogy hannibal sorozatgyilkos. Hiszen így kezdődik a vörös sárkány, hogy akkor jön rá, a doki meg jól hasba is szúrja, szóval nem tudom, hogy fogja most Will "elfelejteni"

Amúgy nem Claire hanem Clarice volt a bárányok hallgatnakban :)

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.07.05. 13:54:30

Kár, hogy vége (egyelőre legalábbis), épp kezdett izgi lenni.

@Az úriember: "Mi az a kala?"
Szegény Mihail Tyimofejevics meg forogna a sírjában, ha nem élne még... bár az oroszoknál ezt sose lehet tudni.

koho 2013.07.05. 13:54:48

@egyhatosmotor: ez esetben megkövetem magam :) elnézést

Benzoylmethylecgonine 2013.07.05. 14:00:34

Úgy összességében nézve jó volt az évad, némi döcögéssel, viszont az élvezeti részt szerintem is az utalások meg az érdekes történetvezetési stílus (no meg Mikkelsen) adta.

A utolsó jelenet pedig tééééényleg nagyon jó volt (vide cor meum), a Harris-adaptációkban rendszeresen sétáltatnak azon a folyosón random embereket az utolsó celláig =D

@adam014: lehet hogy ráhúzza valakire a vizes lepedőt? (Na de hogy?)
A vörös sárkányban elvileg Lecter a chesapeake-i hasfelmetszősködésért lesz lecsukva, a másoló-tevékenység nem derül ki. Magában a sorozatban sem azonosítják a másolót a hasfelmetszővel szerintem...

Betelgeuse 2013.07.05. 14:06:09

nyilvánvaló, ez a sorozat már káros.
itt már nem egy szimpi negatív szereplőről van szó, dramaturgiailag ránk kényszeríti, hogy Haninak drukkoljuk, aki még csak nem is rendes kéjgyilkos, semmit nem érez

É2I 2013.07.05. 14:12:51

Bírom az olyan idiótákat, akik szarral kenik be a filmipar termékeit és ráfogják a liberalizmusra. Baszki sorozatgyilkos pszichopaták azóta léteznek amióta lemásztunk a fáról (tudom te nem, de most mellékszál). Ez egy betegség, az őrületet régóta ismerik. Több lépcsője van és régebben fel sem ismerték egyes fajtáját. Általában csak a dühöngő őrültséget ismerték.

Nem kell ahhoz filmet csinál, hogy vért lásson a gyerek, elég a híradót megnéznie. (Tudom a TV is az ördögtől való.)

Megint más kérdés, hogy a nagy freedomban boldog-boldogtalan fegyverhez juthat.

És hogy legyen egy kis alapod az ügyben, az ötvenes évek kannibálja Ed Gein története:

"Egy emberről mintázták mind

Ezek a kegyetlen hollywoodi szörnyetegek szinte kivétel nélkül mind egy létező, őrült sorozatgyilkos, az ötvenes években nőket daraboló és a koponyájukból dobozt, a mellbimbóikból övet preparáló Ed Gein emberbőrből varrt köpönyegéből bújtak elő. Nem csoda, ha Gein maga is regény- és mozihős lett: alakja A bárányok hallgatnak című, 1988-as Thomas Harris-kötet Buffalo Bill nevű, bizonytalan nemi identitású, nőket elraboló sorozatgyilkosában köszönt vissza."

index.hu/kultur/mozi/2013/04/11/miert_imadjuk_az_agyevo_hannibal_lectert/

É2I 2013.07.05. 14:19:39

@Betelgeuse: Látszik, hogy nem ismered az előzményeket. Nézd meg a "Hannibál ébredése" című filmet és megmagyarázódik miért lett Hannibál az aki.

É2I 2013.07.05. 14:21:57

Ez részletes leírás Ed Gein-ről:
en.wikipedia.org/wiki/Ed_Gein

yaksi 2013.07.05. 14:45:04

Van egy olyan érzésem, hogy ezt a valóban zseniális zárójelenetet látjuk még, lehet, hogy minden évad végén, csak más lesz a rács előtt, és más mögötte!

De vajon hogyan lehet fület hányni? Már kifele is nehezen jöhetett egyben, de befele...

ErrorFlynn 2013.07.05. 15:19:52

@egyhatosmotor: a "bűnözőnek több joga van, mint az áldozatnak": vannak terjedelmes vonatkozó irodalmak parasztokat meg szobalányokat trancsírozó középkori nemesekről, hát ők nem a tévéből nyertek ihletet, és nem is a liberalizmus miatt ténykedhettek évtizedekig szabadon. régen is ugyanannyi elmebeteg balfasz volt, mint manapság.

capacete 2013.07.05. 16:23:46

@ErrorFlynn: Bizony, Kékszakáll (Gilles de Rais) ma simán toplistás lenne a pszichopaták között...

Sárga Király 2013.07.05. 17:46:56

Egyhatosnak annyiban igaza van, hogy egy rakat sorozat kezeli teljesen mindennapos dologként kezeli a legbrutálisabb gyilkosságokat - rég nem az ijesztgetésen vagy valamilyen erkölcsi üzeneten van a hangsúly, futószalagon nyírják ki az embereket és kapják el a tetteseket az NCIS, CSI és Dr. Csont típusú szarságokban. Ebből a szempontból a Hannibál egészen igényes is.

Másrészt, a múlt hónapban öltek meg egy stricit Pécsen, és az elkövetők a Hetedik záróképsora szerint alakították át a helyszínt. Ha már a filmes hatásoknál tartunk.

Bergamott 2013.07.05. 18:26:01

Jajajajaj!

Ma a táborban stefánia vagdalt volt ebédre... Ennek a tudatában állok neki olvasni... :D

MEDVE1978 2013.07.05. 19:49:54

@É2I: Hannibál karakterét igazából több sorozatgyilkostól vették. Viszonylag kevés igazi kannibál volt: Andrei Chikatilo (ha így kell írni a nevét) volt az egyik, de ő talán már a könyvek írása után követte el a nyolcvanas években a bűncselekményeket. A két Hannibál modell igazából Albert Fish volt, akit anno a huszas-harmincas években tartóztattak le az USA-ban. Fish kedvencei a csellengő gyerekek voltak, akiket pörköltnek főzött meg. A másik hobbija az volt, hogy tűket szurkált az ágyékába. A másik faszi egy német ürge, már nem tudom a nevét, ő felnőtteket hamizott, talán a hatvanas években. Úgy bukott le, hogy az általa ehetetlennek ítélt részeket lehúzta a slozin, ami eldugult. Mikor a szomszéd dühösen beállított, hogy mit csinált maga, csak röhögött, hogy valami "belektől" eldugult a WC, nem tudja ki tette bele. Asszem az államtól mindketten megkapták méltó jussukat (Fish elég gyorsan villamosszéket, a német faszit nem tudom).

Ezek az ügyek mindig is megvoltak, ahogy a sorozatgyilkosok is, az egész emberi történelemben. A média hatására ez a jelenség nem eszkalálódik, ez hasonló kérdés, mint ha valaki azt mondaná, hogy a sok TV-ben látott homokostól majd több gyerek buzul meg, mert megtetszik neki a viselkedés. Egy normális, egészséges ember nem fog gyilkolni azért, mert a Hannibalban ezt látta. Az megint más kérdés, hogy ez aztán tényleg nem fiatal gyermekeknek készült, kialakulatlan személyiséget nem szabad ilyennek kitenni, hogy esetleg normalitásként tekintsen rá vagy csak normális felnőtt felügyelete mellett.

tjunior 2013.07.06. 00:32:40

Most akkor, hogy lesz a 2.évad? Will az elmegyógyintézetben, Jack meg néha kiviszi hallucinálni pár gyilkossághoz? Hannibal meg éli a világát random eszegetve a modortalan embereket? Nem hangzik túl jól.

orgyen 2013.07.06. 01:12:56

Az a baj, hogy az "Ádám almái" óta nem tudom nem szeretni Mads Mikkelsent. O:)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.07.06. 11:11:10

@orgyen: A Move On-ban is nagyon jó volt, ahogy maga a film is. (az Ádám almáit még nem néztem még meg, de már várakozós pozícióban van, )
.
Konce koncov, várjuk a 2. évadot, nagyon. ebből mi lesz? :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.07.09. 13:08:09

@koho: "Jó lett a vége. Kiváncsi vagyok mi lesz a folytatásban. Gondolom a bárányok hallgatnakból ismert bemegyünk a diliházba, kikérjük a szakértő véleményét, csak ez éppen most nem Lecter doki, hanem Will lesz."

Hannibal meg majd egyre főzi a finomnál finomabb falatokat. :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.07.09. 13:15:27

+ amit még furcsa, hogy azért egy egész fület elég nehéz úgy beburkolni, hogy az ember ne vegye észre és ne is rágja úgy össze, hogy fel lehessen ismerni.

Mert akármilyen étvágygerjesztően si csinálaj meg a dolgokat Hannibal az AKKOR IS EGY FÜL! és ezt semmi sem fedi el.

mulholland2 2013.07.10. 10:10:00

Hát igen ez valóban ellent mond a Vörös Sárkány nyitányának. Bár ezzel a sorozattal már csak így van hogy nem következetes. De mivel a hangulat és képek visszaköszön a Bárányok hallgatnakból ezért élvezhető. Ettől függetlenül akkor is az a véleményem, hogy Hannibal le van egyszerűsítve, a gyilkosságok ad hoc jellege és mindezt úgy, hogy azért ködösítünk, mert akkor a nagy lila ködben bármi szerintük megbocsátható. Gáz. Nagyon fel kell kötniük a gatyájukat a forgatókönyv íróknak ha ismét 12 részt megakarnak tölteni értelmes történettel. Mert ahhoz bevallom őszintén egyáltalán nincs kedvem nézni, hogy ha az a koncepció, hogy Will 12 részen keresztül ki akar szabadulni, mert tudja hogy ki Hannibal és ezen nyavajognak majd nyilvánvaló helycserés támadással :)). Bár a ködösítés már nagyon jól megy a készítőknek, amivel a nyilvánvaló logikai hibákat is el lehet kendőzni és lehet csinálni belőle egy nagy, szép képekkel operáló katyvaszt. Mint itt is tették helyenként.

Jellina 2013.10.21. 07:56:20

@orgyen: Adam almai...Mads Mikkelsen LEGJOBB filmje...pedig en az osszeset lattam...de valoban ez a legjobb...nem is tudom, miert nem kap(ott)nagyobb publicitast....imadom...mint ahogy Mads-et is *ropkodo szivecskek es sohaj*

Celtic 2014.01.10. 14:21:24

Na, vegigneztem. Ritka eset, hogy harom nap alatt vegignezek egy 13 reszes sorozatot (alt. napi egy, max. masfel, neha napok is kimaradnak)

Nem volt rossz, bar ujra nem nezem. Arra is rajottem, hogy ram miert nem hat az egesz: a Hetediknel elvesztettem az artatlansagomat (bar a Baranyok hallgatnak elobb keszult, de az sem volt olyan hatassal, mint a Hetedik)

Lehet, hogy itt durvabb vannak, mint a Hetedikben, de akkor is...nekem az volt az elso (nyilvan nem szamitva Freddyt meg Jasont, de azok nem thrillerek voltak), amikor egy hetkoznapi ember kezd gyilkolni.

Szoval nem rossz, ha lesz 2. evad, megnezem, de aligha nezem ujra az 1. evadot.

Ezen viszont betegre rohogtem magam :)
"szegény ember Edward James Olmosa a Blade Runnerből."

Micsoda asszociacio :)

Furfangos Frigyes 2014.01.20. 22:52:58

@koho: A jelen kor liberalizmusa nem egyeztethető össze Maximilien de Robespierre liberalizmusával. A jelen kor liberalizmusa mesterségesen előállított világnézet ami a nemzettudat eltörléséről szól. USA. Szovjetuniü, EU mind erre az alapra épült. -Mindenhez jogom van és mindenkinek addig, míg nem sérti az én érdekemet-
Érdemes megnézni Magyarországon a liberalista politikusokat, milyen programmal állnak elő, milyen náluk egy nemzeti ünnep. Írd le a szöveget és elemezd mondattanilag, az összes céljuk benne van. Volt itt ugye olyan liberális párt az országban melynek meg kellett szűnni a hatalmas ingatlanvagyona miatt amivel nem tud elszámolni.
Szívesen ennék a vezető liberális politikusokból egy kis pirított velőt.

Celtic 2015.01.19. 22:07:42

@Celtic: Erdekes. Masodik evadnak most tartok a 10. reszenel, de mar baromira unom. Biztos nekem rossz az izlesem, de keptelen vagyok felfogni, hogyan kaphatott ez 8,6-ot az IMDB-n. Egyszeruen unalmas es idegesito (foleg a sok lila kodos beszelgetes, mintha nem is ket normalis ember beszelne benne)

Namindegy, meg van harom resz, azt vegigszenvedem, de asszem, nekem ezzel az evaddal vege.

IMHO total tonkrevagtak az eredeti film(ek)et.
süti beállítások módosítása