Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dexter 6x01 - Those kinds of things

2013. június 05. 11:00 - candyperfumegirl

(Nem hiszem el, hogy a „Hét kicsi kígyó" címet bírta a fordító adni az epizódnak, azt hiszem, a magyar címektől ezennel el is tekinthetünk. ) Ez pedig itt a Dexter 6. évada, előzményekről kár is hosszabban beszélni, minden tökéletesen benne van a nyitóepizód előzetesében. Gyerekkori trauma, sorozatgyilkosság, Harry, rendőrség, vérnyomok, Debra, Rita, színlelt érzelmek, valódi érzelmek, barátok, áldozatok, család, Harrison, Trinity, fürdőkád, aztakurva, Lumen, bosszúhadjárat, vissza az alapokhoz, és itt tartunk. Dexter ismét magányosan vadászik az éjszakában, a nyitójelenetben egy pillanatra már majdnem elhiteti a nézővel, hogy ezúttal meglépett az áldozat, ráadásul megszúrta, mert hívja a mentőket, de ennek a rutinosok már be nem dőlnek, természetesen ez is a terv része. Az évad első áldozata két mentős, akik másodállásban gyilkossággal és szervkereskedelemmel foglalkoznak, laza péntek esti program egy ilyen páros Dexternek. A koreográfiát ismerjük, nem is veszteget rá sok időt az epizód: elkábítás, lekötözés, bűnlajstrom, meggyilkolás, feldarabolás, elsüllyesztés, és még pont haza is ér Dex a fiához egy jóéjtpuszira.

those01.png

A sorozat sok showrunnerváltásának az egyike pont a 6. évad előtt történt, ezt érdemes megjegyezni, rögtön érződik, hogy más lett egy kicsit a tempó meg a tónus, de nem kell aggódni, Dexter semmit sem veszít gyilkos eleganciájából. Új karaktereket viszont kap maga mellé, a lakásában kapásból egy bikinis csaj várja (nem az, aminek tűnik), meg Batista őrmester (végképp nem az, aminek tűnik). A bikini tulajdonosa Jamie, Batista húga, aki mostantól Harrison főállású babysittere. Apropó Harrison, a kissrác gyorsan nő, már óvodát kell neki választani (nagy pozitívum, hogy minden évadban ugyanazok az ikrek játsszák Dexter fiát, ilyet máshol még talán nem is láttam). Másnap  Dex és Debra mennek a helyi űberkatolikus oviba, a Miasszonyunkba bazsalyogni, hogy felvetessék a kis angyali szöszit. Debra erőt vesz magán, és nem káromkodik (ami abból áll nála, hogy tűmondatokban beszél), és a beszélgetésbe az első adandó alkalommal beemeli a „mi rendőrök vagyunk ám, tehát óvjuk a várost, az óvodát, a gyerekeket meg téged is a pszichopata sorozatgyilkosoktól" témát. Az interjút vezető apácát ez nem hatja meg, inkább a kedves apukához fordul, ugye katolikus? Ó, hát nem éppen. Akkor protestáns? – folytatja a reménykedő apáca, és Dex nem érzi, hogy ezen a ponton kéne kamuzni egy hatalmasat, apácánk már az összes világvallást végigkérdezi, mire Dex kiböki, hogy nem hiszek én semmiben, na és? Na és, búcsúzz el a szép kis játszótértől, Harrison.

Dex ezen elmonologizál munkába menet, őt eddig nem nagyon zavarta, hogy ezek a dolgok teljesen hidegen hagyták, de mégis mit adjon át a fiának, akinek a nevelésével kapcsolatban abban az egyben biztos, hogy nem akarja, hogy olyanná váljon, mint ő? Melóban máris nagy esemény van, Laguertát kapitánnyá léptetik elő, vagyis az egész rendőrőrs előtt fényesre nyalják egymás seggét Matthews parancsnokkal, akivel amúgy nem túl felhőtlen a iszonyuk, mi folyik itt? Masuka persze szexuális jellegű titkokat sejt a frissen elvált Mrs. Batista és az ex-kapitány között, de a valóság ennél unalmasabb, Matthews szeret kurvázni, Mariának meg van erre bizonyítéka, hát ez a szál nem fog ébren tartani senkit.

those02.png

Tekintsünk be egy kicsit a gyilkossági osztály munkájába is, ahol most éppen Masuka professzor (!) masírozik be fontossága teljes tudatában egy seregnyi szorgalmasan jegyzetelő diákkal. Dex közben a 20 éves érettségi találkozójára készül, ami nem csak a nézőnek furcsa, hanem Debrának is, te Dex még nálam is jobban rühellted a gimit, mert seggfejekkel voltál körülvéve úgy, hogy még csak egy baltát sem állíthattál a hátukba. Dexter sejtelmes mosollyal el, és máris előveszi a személyes kis kutatásait, naná, hogy azért megy el az osztálytalira, mert nejlonba akar csomagolni valakit a régi szép idők emlékére. Az osztály címeres faszfeje (és persze legnépszerűbb alfahímje) feleségül vette gimis barátnőjét, Dexter egyetlen osztálytársnőjét, akit még ő is kedvelt, majd amikor már ráunt, megölte, de úgy, hogy öngyilkosságnak álcázta a dolgot. Dexter legalábbis így rakta össze a történetet az aktákból, de az ilyesmiben ritkán szokott tévedni, tehát Faszfej négy darabban lesz, még a következő reklámblokk előtt.

those03.png

Éjszaka valahol a Miami mocsárvidék kellős közepén meg az éved főgonosz-párosának a bemutatása zajlik éppen, na ez is valami új a Dexterben, csak úgy lazán békésen becsónakáznak a sorozatba. Mester és tanítványa a felállás: idősebb, okostojás fazon (Edward James Olmos zseniális a szerepben), meg Tom Hanks kissé tejfölösszájú fiacskája floridai vízikígyó lesen vannak, és egy vemhes példányt keresnek. Találnak is egy randa nagy dögöt, csak úgy izegnek-mozognak benne a kis kígyócskák, az öreg azt mondja, pontosan hét kéne nekik. Amatőr természetbarát kör? Na majd meglátjuk, mi lesz még ebből.

those04.png

Lássuk azt az osztálytalit, ez jó buli lesz. Ha valahol abszurd Dexter Morgan jelenléte, az pont ez a hely, és ami a legrosszabb, hogy lépten-nyomon a nyakába ugranak a feledés jótékony homályába merült volt osztálytársai. Dex, de jól nézel ki, hallottam, a gyilkossági csoportnál dolgozol, de sajnálom, hogy meghalt a feleséged, majd fussunk össze egy sörre, és hasonlók. Nem lesz ez így jó, így nem lehet a tömegben észrevétlenül elvegyülni, feltűnés nélkül vérmintát venni, aztán meg kivinni az egyik osztálytársat feldarabolni, és pont időben visszaérni a tombolára. Dexternek most nincs szerencséje azzal, hogy előnyére változott az elmúlt 20 évben, dögösebb, mint valaha, menő állása van, ráadásul nem olyan rég élt át egy rettenetes személyes tragédiát, ez így egy osztálytalálkozón jackpot Harry szerint, mert azzá teszi Dextert, ami soha nem volt: népszerűvé. Nem marad más, így kell akkor játszani a játékot, sztorizgatni, kicsit felvágni, inni meg kezelni mindenkivel, és amikor Faszfejhez ér, belevágni a kiélesített osztálygyűrűt, hogy meglegyen a vérminta. Hiba csúszik a számításba, Faszfej nem akar kezelni, mert Dex pofátlan módon lopja a reflektorfényt, amit ő személyes jussának tart, szépen beleragadt a gimis szerepkörbe a parasztja. Ha már itt vannak, beszélgetnek még egy kicsit elhunyt feleségekről, Dexternek persze feltűnik, hogy Faszfej totál érzelemtelenül beszél a felesége „öngyilkosságáról", ráadásul már az egykori bálkirálynőt stíröli, és kilátásba helyezi, hogy elviszi egy numerára. Ebben a pillanatban berántják a volt osztálytársak Dextert a táncparkettre, mert megszólal a You Can't Touch This, vagyis HAMMERTIME! Dex azt sem tudja, milyen rendezvényen van, ő tényleg csak a biológia órai boncolásokra emlékszik a gimiből, de legalább egy elég vicces kis jelenet kerekedik abból, ahogy próbálja utánozni a többiek mozdulatait. Igen, Dexter táncol, ezzel ezt akartam mondani.

those05.png

Másnap egy útszéli gyümölcsárus bódéjánál vagyunk, egy kocsiban a főgenyák dörzsölgetik a tenyerüket, majd a Mester mosolyogva int a Tanítványnak, menjél fiam, mutasd, mit tanultál. Ifjabb Hanks elég vészjósló fejjel odalép, elmond egy bibliai idézetet az élet fájáról, amivel a gyümölcsös nagyon nem tud mit kezdeni, majd elővesz a sporttáskájából egy bazinagy rozsdás bökőt, és azt hiszem, nem narancsot akar szeletelni vele, de itt véget ér a jelenet.

those06.png

Nézzünk bele kicsit a rendőrségi bürokrácia sötét bugyraiba is. Most, hogy Maria kapitány lett, a hadnagyi poszt megüresedett, ez érdekesen átrendezheti az erőviszonyokat. Az ex-Mrs. Batista volt urát szeretné a saját volt helyébe, némi kárpótlásként a válásért, ha már nem működött az 5 percig tartó házasságuk. Angelnek tetszik a Batista hadnagy megszólítás, annyira, hogy azonnal meg is ünnepli hugicájával ezt a majdnem-kinevezést. Eközben Dexter -a ki pont annyit tud az amerikai fociról, mint én- már ráguglizott erre a nemes sportra, mert errefelé az osztálytalálkozó többnapos program, és most éppen egy barátságos focimeccs van terítéken. Hátha talál valami szabályokba még beleférő fogást, aminek során vért lehet venni a sporttársaktól, sosem lehet tudni.

those07.png

Helyszínre hívják a csapatot, a gyümölcsárus persze, de hullát egyelőre nem találnak, csak beleket a mérlegen, na ez nem fogja fellendíteni az üzlet forgalmát. Dexter forgolódik egy kicsit, vérnyom van, kicsit arrébb hatalmas vértócsa is van, valószínűleg itt történt a belezés, ráadásul valami elég durva eszközzel, de hulla sehol. Dex ezt gyorsan lezavarja, mert focimeccse lesz, de ott csak szerencsétlenkedik, sehogy sem sikerült Faszfejet megszurkálni. Ne bénázz már annyit fiam, ez az egyetlen olyan sportág van a világon, ahol a legdurvább test test elleni küzdelem is teljesen természetesnek számít, vágd már orrba izomból, és meg is van a vérmintát, nem kell tökölni. Köszi Harry, jól jön az atyai jótanács. Dex ár rohan is a laborba, egyezés van Faszfej vére, és a halott felesége körme alatt talált vérrel, tehát este lehet menni hentelni, minden rendben.

those08.png

Előtte Dexter még beugrik az oviba szépíteni egy kicsit a bemutatkozáson, bocs már hogy olyan seggfej voltam, ráadásul kijelentettem, hogy szarok a hitre, de hadd járjon már ide a fiam, jó? Meló is van, mert egy futó a tengerparton hullát talált, vagyis újabb szép reggelre ébredtünk Miamiban. Masuka büszkén jelenti, hogy választott gyakornokot a tanítványai közül, háromszor akkora, mint Masuka, mind széltében, mind hosszában, kollégák nem is értik, hát volt egy dögös szőke is a jelöltek között, mi történt? Kit érdekel ez most, int Deb, dolgozzunk, az áldozat jó eséllyel a gyümölcsárus. Ami furcsa, hogy egy alfa és egy ómega alakú vágás van a hasán (gondosan összevarrva), a vágás alatt meg valami mozog, hirtelen kedvem lett csatornát váltani. Na kibírom és odanézek, a vágást megnyitják, és előjönnek a kiskígyók, mind a heten, aztabüdöskurvaélet! Debra káromkodik egy kacifántosat, de még a sokat látott nyomozó urak is olyan gyönyörű lányos sikollyal ugranak hátra, hogy öröm nézni. Masuka zseni gyakornoka meg nemes egyszerűséggel beájul. Dex dolgozik is közben, mert sietne, ő tudja, hogy ezek édesvízi kígyók, emberünket pedig a tengerből halászták ki, tehát valaki odatette őket a hasába. Remek, pont egy bonyolult gyilkosság hiányzott most nekem, este gyilkolás, előtte még a gyerekért is el kell mennem, és még be sem vásároltam- monologizál Dexter, de ott van a szemében AZ a villanás, csak felkeltette az érdeklődését az eset.

those09.png

Na vissza a suliba, killing time, de ezúttal váratlanul Bálkirálynő támad. Az egykori suli szépe – és még mindig dögös- szöszi teljesen be van indulva, milyen jó pasi lett a geekből, akiről annak idején az összes leckéjét másolta, és most azon van, hogy ezt meghálálja – lehetőleg olyan módon, hogy az mindkettőjüknek jó legyen. Dex erőtlenül tiltakozik, nem érek én erre rá, Faszfej még nincs odaragasztva az asztalomhoz, megy ilynek, de Bálkirálynő lerántja magáról a kis miniruhát, Dexterről a nadrágot, és térdelőállásba helyezkedik, na MOST fogd be Dexter. Pár kellemes perc után Dex egy hirtelen ötlettől vezérelve elkeríti a szöszi mobilját, meg is van az eszköz, hogy lehet Faszfejet egy félreeső helyre elcsalni, ilyen egy klasszikus win-win szituáció.

those10.png

Dexter a focipálya melletti kis gondnoki házban várja Faszfejet, akinek sportoló révén jók a reflexei, hogy rohadna meg. Dex azért nem marad szégyenben, csak legyűri, és hozzáragasztószalagozza az eredményjelző táblához, milyen stílusos. Majd jön a beszélgetés, ezúttal a hitről, mert a baromnak Jézus tetkója van, akkor mégis hogy számol el a lelkiismeretével, hogy megölte a feleségét? Hát úgy, hogy Isten mindig megbocsát, ami meg a feleségemet illeti, tudod, te, milyen drága egy válás? Ezzel a beszólással Faszfej sikeresen lerövidíti a hátralevő életét, Dexternek meg azt hiszem, nem egy olyan alakkal kéne hitvitába keverednie, aki egy vállrándítással elintéz egy gyilkosságot. Ezek után már csak egy dolog van hátra: hammertime.

those11.png

Debra és Quinn magánéletet élnek, csak hogy ne feledkezünk meg róluk, és még vacsi közben is képesek dolgozni. Azok a belek meg a kígyós hulla milyen undorító volt, na mit eszünk? Quinn az egész epizód alatt baromi ideges volt, tuti, hogy meg akarja kérni Debra kezét, aki erre egy minimum 5 tagmondatos cifrakáromkodással fog majd reagálni becslésem szerint. Ez egyelőre nem derülhet ki, mert ebben a pillanatban lövöldöző támad az étteremre, de hála Debra Morgan szuperzsarui képességeinek, meg a segítségére siető Quinn-nek, könnyen legyűrik az ámokfutót- de olyan látványosan, hogy azt vagy három vendég is rögzíti az okostelefonjával.

those12.png

Utolsó jelenetek következnek, főgenyák a tengerparton sétálnak, és a Jelenések könyve egyik passzusát („Akkor láttam, hogy egy vadállat bukkan föl a tengerből. Hét feje és tíz szarva volt, szarvain tíz királyi korona, fejein pedig istenkáromló nevek.") idézik, és elégedetten vigyorognak, hogy elkezdődött, na ne, akkor ezek most tényleg arra készülnek, amire gondolom? Közben Dexter azon monologizál, hogy ő ellesz hit nélkül továbbra is, de ami Harrisont illeti, ezt döntse el ő maga, hátha egyszer eltöpreng majd ezeken a dolgokon. Vagyis vallási témákat boncolgató évadnak nézünk elébe egy elég beteg gyilkos párossal, nem fogunk unatkozni.

Címkék: dexter
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.05. 12:15:03

a viasat ennyire le van maradva???
2 évaddal is?

2013.06.05. 14:50:53

Köszi a hogyvótot!!
Szuper évad volt ez is!
A magyar vetítéshez igazodsz, vagy felhozod 06.30-ig? :)

candyperfumegirl 2013.06.05. 14:56:49

@Dogla: igazodom a magyarhoz, ha már egyszer elkezdték végre adni ezt az évadot is :)

Bunny Munro 2013.06.05. 15:55:26

sajnos ez lesz a leggyengébb évad

a következő egy kicsit jobban indul, de aztán azt is elbasszák :(

Gabba 2013.06.05. 20:26:42

@candyperfumegirl: kösz, hogy te tolod, Candy, a House hv-idon nőttem fel :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.05. 20:39:51

@candyperfumegirl: @Gabba: És én is!
Lemaradtam erről a részről, mert elbaNbultam, de pótolni fogom.
Mondjuk eleve volt egy olyan időszakom, amikor besokalltam a "majdnem-mindjárt-hajszál híjján-de most aztán elkapunk, Dexter" effektuson, mert gyenge az idegzetem. De felveszem a fonalat újra.

Tempus-Anh 2013.07.09. 12:22:25

Olmos-t én először magyar származásúnak hittem :), aztán kiderült, hogy Danny Trejo-hoz hasonlóan latino, az arcán lévő forradásokból ítélve ő sem ministránsgyerekként tengette fiatalkori éveit. A szerepét remekül játssza, mondjuk én egy ilyen szerepre egy öregített Kiefer Sutherland-ot is el tudtam volna képzelni.
Már ha vállal sorozatszerepeket.
süti beállítások módosítása