Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyula vitéz télen-nyáron 2/1

2013. június 02. 13:00 - Gabba

Nem sorozat, de alapmű és igazi gyöngyszem jelen vizsgálódásunk tárgya, ami ugyan mozifilm, de főszerkesztői engedéllyel bekerülhetett ebbe a tévés blogba. Az opusz 1970-ben készült, tehát öregebb, mint a hogyvolt olvasók többsége, viszont fiatalabb, mint a hogyvolt írója, jej. Két részre bontjuk az ismertetőt, hogy hosszabban tartson az élvezet.

Gyula00

Piacon kezdünk, akárcsak a pár évvel később készült Kántor első részében, két filmes szaki lézeng az árusító pultok között, de nem a zöldség-gyümölcs kínálat érdekli őket. Félhangon mormolt beszélgetésükből kiderül, hogy a középkorban játszódó tévésorozathoz keresnek amatőr főszereplőt, kemény feladat ez, de hálás. Sorra szólítják meg és hívják próbafelvételre a nyalka magyar férfiakat, akiknek két mondatot kell elmondaniuk a kamerába, miközben a nyári szellő lobogtatja kackiás bajszukat (filmgyári kellék). „Uram király, egyszerű magyar áll előtted. – Mi a neved, ifjú? – A keresztségben Gyulának adtak.” A memoriter tehát látszólag könnyű, ám a delikvenseknek, akik közt van árukihordó, zöldséges, hentes (naponta két deci vért iszik), mégsem sikerül hibátlanul előadniuk, vigyorogva hallgatjuk a különböző variációkat, a legjobb a „keresztségnek a Gyulában adtak”. Bartos segédrendező később a tévéstúdióban lejátssza a felvételeket Lukácsnak, a sorozat rendezőjének, de az csalódott arccal nézi a lehangoló eredményt, hiányolja a szenvedélyt a figurákból. Bartos utolsó reményként még előkapja a sörgyárban készült felvételt, lássuk.

Gyula01

Söröshordók a háttérben, egy újabb kemény, bajszos magyar legény az előtérben, de a próbafelvételt váratlan közjáték zavarja meg: oldalról beront egy dühös rakodómunkás és az eltűnt három láda sört kezdi reklamálni a reménybeli tévésztáron. Nem érdekli a kamera, a jupiterlámpák, csak rángatja a bajszost, Lukács a monitor előtt egyre lelkesebben figyeli a dúvad karakteres, bár feldúlt arcvonásait. Nézd, majdnem lecsavarja a fejét, ez az ember tetszik nekem, nagyon kifejező az arca, és nézd – leköpte!, a rendező a végén már szinte őrjöng örömében. Nincs mese, ilyen figura kell főszereplőnek, és tutira kinéz egy Emmy vagy Golden Globe díj, vagy legalább a Munka Vörös Zászló érdemrend. Már csak azt kell kinyomozni, ki lehet az illető, de ez a tízmillió feljelentő országában nem jelenthet nehéz feladatot.

Gyula02

A tévé épületéből kifelé haladtában Lukács összetalálkozik a nagytekintélyű Bodó főszerkesztővel, akinek örömmel újságolja, hogy megtalálta az ideális főszereplőt a Gyula vitéz sorozathoz. Bodó visszafogottan örül, majd aggályát fejezi ki, hogy Gyula vitéz a történet szerint a cseh Holubárral vív majd párbajt, ami esetleg rosszul venné ki magát a csehszlovák-magyar jószomszédi viszony miatt. De hát Mátyás korában…, kezdene magyarázkodni Lukács, de Bodó csak a fejét csóválja és javaslatot tesz a történet török korba való áthelyezésére. A kérdés ezzel el is dőlt, lehet átírni a forgatókönyvet.

Gyula03

Prohászka Ferenc, a szerencsés kiválasztott eközben mit sem sejtve hazaérkezik valahol a hétker egyik gangos házában lévő albérleti otthonába, és a munkahelyéről „véletlenül” nála maradt pár üveg sört a cekkerrel együtt átadja Annuskának, a csinos főbérlőnek, mert neki sürgős meccsnézési elfoglaltsága van a szomszéd kocsmában. Annuska (mű)felháborodással veszi át a söröket és közben dúlt kebellel magyaráz Gálnak, Bécsbe készülő kamionos férjének: Ez a Feri biztos börtönben végzi egyszer, és ha látnád, milyen szemekkel nézeget, amikor te nem vagy itthon!... (Annus, te nem panaszkodsz, hanem dicsekszel, vetjük oda kaján vigyorral a szépasszonynak.) Gál sem szívja mellre a közlést: Nem baj, fő az egészség, int búcsút a nejnek és elhajt. Nem sokkal később két ember érkezik Prohászkát keresve, Annuska meg van győződve róla, hogy rendőrök, de a sötét napszemüveg mögött mi felismerjük Bodót és az őt kísérő Bartost. Annuska elirányítja őket a közeli kocsmába.

Gyula04

Mint tudjuk, a kocsmában, ott van a nagy élet, tompulnak az agyak, élesek a kések, de jelen esetben csak az állítás első fele igaz, az úti közönség ugyanis itt nem verekszik, hanem meccset néz. Tatabányai Bányász-FTC, 1:1 az állás, a kommentátor Vitray Tamás. Szőke, Branikovits, Megyesi a labda útja, Albert elől tisztáz Kovácshegyi, Mucha indul el a szélen, pörgős a meccs, bár Prohászka szerint meg van bundázva, döntetlenre játszanak a csapatok. Lukács rutinosan kikér két sört, közben a pultot támasztó törzsvendég, dr. Kass a „televíziósok” kulcsszó hallatán hosszas fejtegetésbe kezd a turáni átokról, a magyarok közti széthúzásról, szerinte erről kellene filmet forgatni. Lukács szórakozottan bólogat, majd a söröket felkapva Prohászkához lép. Belógsz, aranyapám, tolja félre a munkás az értelmiségit, de Lukács ebből nem csinál ideológiai kérdést, hanem a lényegre tér. 12 részes tévésorozat, főszerep, törökök, sorolja egymás után, de nincs szükség hosszas győzködésre, Prohászka különösebb fakszni nélkül elfogadja az ajánlatot. Amúgy a meccs végeredménye 1:2, tizenegyesből lőtt góllal nyert a Fradi idegenben.

Gyula05

És már itt is vagyunk a forgatási helyszínen, ami nem más, mint a pár évvel korábban készült szuperprodukció, úgyis mint blockbuster Egri csillagok forgatásához épített egri vár makettje a Pilisborosjenő melletti dombok között, háttérben a Nagy-Kevély. Állat jól néz ki a díszlet, nem úgy, mint sajnos napjainkban, statiszták, kameramanok, kellékesek nyüzsögnek mindenhol. A török ruhába öltöztetett Hartman nevű segédszínész éppen arról panaszkodik Lukácsnak, hogy ő mindig negatívot játszik, törököt, labancot, mindenféle ellenséget, a házban már utálják is emiatt, pedig neki igazi magyaros feje van. Jól van, majd holnap magyart játszik, most hagyjon békén, zavarja el magától Lukács, Bartos pedig jóindulatúan figyelmezteti Hartmant: De a karórát vegye le! (Ezen nagyon röhögök, mert valszeg ez az eredete a karórában egri várat rohamozó törökről szóló ismert városi legendának.)

Gyula06

Nagy a meleg, a királyt játszó vezető színész panaszkodik is emiatt Lukácsnak, aki „napernyőt a művész úrnak, figyeljünk oda!” felkiáltással máris intézkedik, majd kiragadja Prohászkát a sminkes kezéből és bemutatja Valinak, a kiemelt jónőnek, aki a vár úrnőjét, Orsolyát játssza majd. Lengő bajsza mögül Feri majd felfalja leendő partnerét a szemével, és vigyorogva hallgatja a rendezői utasítást arról, hogyan kell majd szenvedélyesen megcsókolnia a nőt a torony ablakában. A kezébe kapott lantot ugyan kissé zavartan forgatja, hol kell belefújni, de Bartos megnyugtatja, a tévében majd utólag alájátszanak valami zenét. Lukács bepattan a rendezői daruba és miközben emelkedik, tovább osztja az instrukciókat: Őrülten kívánod a nőt, gyönyörű éjszaka van. De hát süt a nap, veti ellen a rutintalan Prohászka, de aztán megadja magát és a kötélhágcsóhoz lép. Csend, felvétel, kamera bekap, eksön!

Gyula07

Prohászka remekül penget, remekül mászik, remekül csókol, majd nagy hevületében a művésznőre is remekül rámászna, de az egy erőteljes pofonnal észhez téríti, és micsoda tahó! felkiáltással feldúltan lerohan a toronyból. Prohászka értetlenül néz, fél bajsza, akárcsak ivarszerve, lekonyul: De hát arról volt szó, hogy szenvedéllyel meg őrülten kívánva. Lukács próbálja menteni a menthetőt: Üzemi baleset, igyekszik lenyugtatni a kedélyeket, de Prohászka besértődik, és a kincstári kellékbajuszt földhöz vágva levonul a színről. Ebből mi lesz?

Gyula08

Hamarosan megtudjuk, az első rész ugyanis a szombat esti főműsoridőben kerül adásba, a tévéstúdióban az adásrendező figyelmezteti Takács Marikát: Tegyük el a joghurtot és a kiflit, két másodperced van, szombat este van, szép vagy, csinos vagy, ki vagy adva! A bemondónő felkonferálja az új magyar kalandfilmet, a Gyula vitéz kalandjait, és már indul is a fekete-fehérben forgatott sorozat első része, A lovagi torna, főszereplő: Prohászka Ferenc.

Gyula09

Az izgalmas történet szerint egy török katona leszúr egy magyart, a király hívó szavára azonban egy harcos sem akar kiállni vele, végül egy közember menti meg a becsületet és kihívja a kontyost párviadalra. Csattognak a kardok, feszülten néz a király, a tévénézők görcsösen szorítják a fotelkarfákat, a háttérben nagy kevélyen (he-he) terpeszkedik a vár. A viadal természetesen magyar győzelemmel zárul, mi a neved, magyar?, jön az obligát kérdés, a keresztségben Gyulának adtak engem, jön a felelet, neved ezentúl Gyula vitéz, a király katonája!, zárul a történelmi párbeszéd, amelynek végén Orsolya egy szál rózsát hagyint oda a harcosnak. Gyertya lesz az ablakban, súgja a pást túlsó feléről, bizalmas közlését így csak alig háromszázan hallják.

Gyula09

A hétkerben a szomszédok meglepődve látják a Ferit a tévében, Annuska is kis híján félrenyeli a körömpörit. A tévészékházban Bodó is az adást nézi, bár közben a feleségével veszekszik telefonon, mert szerinte az asszony túl engedékeny a lányukkal. Megérkezik Lukács Prohászkával, természetesen a mindenható főszerkesztő véleményére kíváncsiak. Bodó szerint siker lesz, főleg az amatőr főszereplő miatt, mert a nézők mindig szívesen azonosulnak ismeretlen hősökkel. A film ekkor érkezik Gyula vitéz és Orsolya légyottjához, a delnő átlátszó tüllben fogadja a vitézt, és tízcentis műszempilláit rezegtetve súgja: Én hősöm!

Gyula10

Bodó egy pillanat alatt begőzöl, ezmiez, hát látszik a nő melle! (Én várom, hogy idézi Virág elvtársat is a szexualitásról, mint a hanyatló Nyugat ópiumáról, de aztán rájövök, hogy az a film akkoriban éppen be volt tiltva. Ráadásul a Virágot megformáló Őze Lajos most éppen Lukács rendezőt alakítja.) Bodó mindenesetre határozottan ellenzi a további szexuális izgatást a képernyőn, Gyula vitéz foglalja vissza a magyar földet, és kész, máshová ne hatoljon be. De a krónikák szerint katona volt és donjuan, próbálkozna Lukács, de hiába.

Gyula11

A mozgalmas nap végén Prohászka hazaérkezik, Annuska gratulál neki és közli, hogy két úr várja odabent. Egyikük Sanyi, a színészeket szállító simlis sofőr, aki született üzletember, és a várható sikert meglovagolva haverjával képeslapokat akar piacra dobni Gyula vitéz mosolyog, Gyula vitéz összevonja a szemöldökét, Gyula vitéz a lovát ugratja és hasonló tematikában, pont itt van a gép, máris indulhat a fotózás. Persze Feri se most jött a hathúszassal, ő is részt kér a profitból, 20 fillért képenként. Alkufolyamat indul, 12, 17, végül aztán megállapodnak 15-ben, a jelenet láttán az Onedin család forgatókönyvírói is elégedetten csettintenek. Közben a volt vöröskatona szomszéd bácsi is átjönne gratulálni, Annuska megígéri, hogy feltétlenül átadja, de Feri most nem ér rá. A hazaérkező Gál meglepődve látja a lakásban uralkodó felfordulást, Annuska leülteti vacsorázni és pár szóval elmondja Feri szereplését. Gál a pörkölt kanalazása közben elgondolkodva lapozgatja a Film Színház Muzsikát, a címlapon a lovon vágtató Prohászka lengeti a kardját.

Gyula12

A film sikere elsöprő, a nézőszám az egeket veri, szombatonként a nézők alig tudják kivárni az új epizód kezdését. Most is folyamatosan csörögnek a reklamáló telefonok Bodó irodájában, mert csúszik a Tudósklub. Elbert János és Vargha Balázs hiába mond nagyon okos dolgokat, a nézők a kalandfilmet akarják, Bodó ezért le is szól a stúdióba, hogy gyorsan fejezzék be a vitaműsort. A családi ügyek persze ismét megtalálják, kicsi lánya libeg be, laza hi-jal köszön és lazán közli, hogy terhessége miatt kicsapták a suliból, ezért abbahagyja a gimit. Gimme Shelter, kéri apját az anglomán leányzó, de Bodó most nem ér rá ilyen csip-csup ügyekkel foglalkozni, mert indul a IV. rész: A bég ajándéka.

Gyula13

A történet elrabolt magyar szüzek kiszabadítása körül pörög, az izgalom kis híján meghágja a tetőfokot, a kocsma közönsége is egy emberként izgul. Prohászka a hátsó bokszban ezalatt Sanyival beszélget, elkészült az első fényképsorozat és itt egy zsák, benne 640 szerelmes levél, az egyik különösen sokat ígérő: a Zápor utca 7-be hívja Prohászkát, gyertya lesz az ablakban jeligével. A tévében eközben Gyula vitéz csapata hatalmas GY betűs zászló (!) alatt vágtatva érkezik a vár alá, a vezér Zsigmond nevű katonáját beküldi követként a béghez. Az álnok török árulásra akarja rávenni Zsigmondot, ezer aranyat kínálva Gyuláért. Magyar vitéz sose lesz áruló!, közli büszkén a harcos, akit bátor szavaiért kínpadra vonnak, tüzes vassal és válogatott bicíniumokkal kínozzák, a háttérben további magyarok karóba húzva.

Gyula14

Később Zsigmond levágott fejét a törökök nagy röhögés kíséretében kiküldik lovon, több se kell a megsértett magyaroknak! Gyula „aki magyar, velem tart” bosszúordítással beront embereivel a várba, és a csapat heves küzdelemben szanaszíjjel vágja a törököket. Vigyázz, azanyád, bele a bökőt, ordítják a haverok is a kocsmában, a küzdelem végén Gyula vitéz kiáll a bástyafokra és hangos „győzelem!” kiáltással kürtöli világgá az újabb magyar sikert. A diadalt a kocsma törzsközönsége a Fradi induló eléneklésével ünnepli, a kalauz haver pedig felolvassa a Prohászkának ajándékba küldött buzogányra vésett szöveget: Hazafias üdvözlettel, a Finompenge Ktsz dolgozói!

Gyula15

Címkék: Gyula vitéz
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2013.06.02. 14:06:45

Pár éve láttam, hatalmas film, köszi a hogyvoltot..:)

W.Jack. 2013.06.02. 17:14:09

Látom a "dúlt kebel" itt sem maradhatott el :)
". Prohászka értetlenül néz, fél bajsza, akárcsak ivarszerve, lekonyul:"
" Bodó mindenesetre határozottan ellenzi a további szexuális izgatást a képernyőn, Gyula vitéz foglalja vissza a magyar földet, és kész, máshová ne hatoljon be. "
hangosan nevetgélősek voltak, mint úgy általában az egész hv.

Pácsó Ármándó 2013.06.02. 17:26:07

@nughop: Igen, a dúlt kebel internacionális jelenség, mondhattuk volna 1970-ben. A fiataloknak meg: multikulturális :-)

Gabba 2013.06.02. 17:26:38

@nughop: a dúlt kebel nálam terminus technicus :-)

W.Jack. 2013.06.02. 17:35:21

@Pácsó Ármándó: Gondolod, hogy 2013-ban nem állna meg(itt hosszasan kerestem a megfelelő szót: fel, fenn, meg)ez a két jelző rá? :)

nyauuuuu 2013.06.02. 18:59:06

Szuper volt, több helyen felkacagtam. Imádom a stílusodat, mondtam már? :) Zseniálisak az apró részletek, újraolvasós és örülős.

Gabba 2013.06.02. 19:27:45

@nyauuuuu: nem tudom, tényleg mondtad volna már? :)

Pácsó Ármándó 2013.06.02. 19:42:02

@nughop: Has (mert "hát"-tal nem kezdünk mondatot) 70-ben sokkal többet használták az internacionális jelzőt, mint a multikulturálisat. Állítólag :-)

@nyauuuuu: Ugye?! Rá akartam beszélni, hogy írja meg a GyVT-NY 3. részét is, de csak kéreti magát! :-)

gtc376 2013.06.02. 19:50:30

Hatalmas film, sokadszorra is élvezem a poénokat!

AniBlues 2013.06.03. 14:28:02

"az izgalom kis híján meghágja a tetőfokot" nagyon tetszett, és a nagy kevélyen is! :) Köszi a hv-t! :)

Gabba 2013.06.03. 14:37:53

@AniBlues: gondoltam, előcsalogatom valamivel a régi olvasókat ;)

AniBlues 2013.06.03. 15:12:12

@Gabba: A jövőben több ilyen csalogatást is el bírnék viselni! :)

Gabba 2013.06.03. 15:22:30

@AniBlues: vannak terveim, csak időm nincs nagyon...

W.Jack. 2013.06.03. 19:03:36

@Gabba: Ha csak idő kérdése, akkor ilyen ronda hideg, esőset tudok adni, mert ide már nagyon nem hiányzik :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.03. 19:35:27

arról bezzeg senki nem ejt mukkot sem, hogy én hisztiztem ki, hogy legyen róla hogyvolt. jól van.

Gabba 2013.06.03. 20:04:32

@aggyistenbiri: na ja, oszt egész mostanáig elő se kerültél, pedig azt hittem, te fogsz elsőzni :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.03. 20:37:53

@Gabba: hát nem :) nughop mindig megelőz, második pedig nem leszek. :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.03. 21:17:47

@Pácsó Ármándó: "bicsibocsi" más dolgom is van :) de te meg még mindig egy vércse vagy.

W.Jack. 2013.06.03. 21:27:15

@aggyistenbiri: Bocsánat, igyekszem majd, hogy ne forduljon elő többet ilyen :) Meg ha végre vidámabb lesz az idő, akkor úgyis eltávolodok a géptől, és nem térdelőrajt-ülök a gép előtt :)
süti beállítások módosítása