Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu - Atlantisz 03x07

2013. május 08. 13:00 - Segna

Kedveseim! Nagyra becsült szülőatyja a hogyvoltozásnak beleegyezett, hogy egy kísérleti retro-hogyvolt sorozattal kedveskedjünk mindazoknak, akik fájón hiányolják a Csillagkapu Atlantisz sorozatot a képernyőről. GonoszBojt kollega munkáját mélységesen tiszteletben tartva, felveszem az elejtett fonalat, és igyekszem befejezni a hogyvoltját.

Figyelmeztetem a Nyájas Olvasót, itten elfogult rajongó ragad billentyűzetet, így aki nem bírja a belterjes poénokat, és nem híve a pilóták, valamint a fizikusok iránti kritikátlan rajongásnak, az csak mértékkel, és erős védőitalokat a keze ügyébe készítve olvassa az elkövetkező zanzákat!

01.jpg

Ott maradtunk félbe, hogy szeretve-tisztelt Vezérasszonyunk visszatért a való világból a még valóbb világba, legyőzve a testében terjengő nanitokat, leginkább kedvenc katonai parancsnoka hathatós rábeszélésére. Ha jól emlékszünk, érzelmes pillantásokat váltottak – már amennyire ilyesmire egy szociopataság határát súroló katona, meg egy politikus képes – az erkélyen.

Aki a szerelmi szál további boncolgatását várja ebben a részben, az mostan csalódottan dől hátra, dolgos hétköznapokba csöppenünk; kicsinyded csapatunk rohan a kapu felé, mivel valami robbanófegyverekkel már rendelkező népek üldözik őket. Sheppard sürget, Mckay majrézik, szóval semmi különös. Aztán kedvenc alezredesünket egy csalafinta szigonypuskával a kapun innen tartja régi – korántsem kedves ismerősünk, Acastus Kolya. (Ilyen hülye keresztnevet! Mit akartak a szülők, mire hasonlítson a kis Kolya, görög oszlopra?!)

Aki régen nem látta már a sorozatot, az lapozzon vissza a „Föld alatt” című epizódhoz, meg a „Vihar”, valamint a „Testvériség” címűhöz, amelyekből rögvest megérti a mély és kölcsönös rokonszenv okát a két katona-féle közt. Maradjunk annyiban, hogy Kolya Atlantisz elfoglalását és kedvenc kócos keltánk megölését már többször forszírozta, She. meg 60 egynehány emberét nyírta ki a morcos geniinak, és alázta porig a büszkeségét többször is.

Sheppard arcán egy na, ez a nap is jól indul kifejezés, de máris a Főcím ad lehetőséget kiszaladni a gondatlanoknak az üdítő italokért.

02.jpg

A Városban folytatjuk, ahol vezérasszonyunk intézkedik máris, és rendeli magához a genii új főnökét morcos csevejre, mivel a szigonyozásba fulladó kirándulás genii meghívással indult. A fogadtatása fagyos, de mielőtt teleaggódhatnánk a zsepinket Atlantisz és a genii esetleg megromló viszonya miatt, máris ugrunk, és egy kies és előírásosan nyomasztó börtönben találjuk magunkat. She. monologizál, majd cseveg egy testetlen hanggal. A szimpátia kölcsönös. She. bizakodó, a régi rab enervált.

A Görögoszlop-nevű szakítja félbe a csevejt, és invitálja magához kedvenc Kócos Keltánkat, súlyos pofonokkal nyomatékosítva a kérését. Az ábra hamarost tiszta lesz, Kolya túszcserét akar, és épp a Városban vendégeskedő új fő-geniit. Vezérasszonyunk nem hiába politikus, nem látszik meghatódni a kéréstől, bár erősen vívódik, hiszen a fő szövetséges az főszövetséges. Persze, She. meg She.

Kedvenc Kócos Keltánk megkötözve, bekötött szájjal vár, mint alku tárgya. Úgy látszik Kolyának nem tetszettek a poénjai. Mckay eléggé kiakad, hogy a kisfőnököt elkapták. Hevesen kérdez, Weirnek első körben szinte csak statisztaszerep jut. Aztán Görögoszlop-nevű emeli a tétet, és behív egy lidércet! A kedélyek rögvest felbolydulnak és Weir nem és nem tud nemet mondani Kolya kérésére, noha ki sem adja az új szövetségest.

Eztán rövid ízelítőt láthatunk a lidércek táplálkozási szokásaiból. Sajnos tudományos érdeklődésünk késik feltámadni, mert She. az előétel. Kezdjük sejteni, miért is lett bekötve a szája. Kolya ekkor komoly hibát vét, mert a kamerát nem állítatja közelire. She. elgyötört kiskutya-pillantástól a vezérasszonyunk habozás nélkül beadná a derekát!

03.jpg

Vezérasszonyunk mindazonáltal így is súlyos elhatározásra jut, és ha Kolya jobban ismerné, esze nélkül elengedné a kedvenc katonai parancsnokát, aztán elbujdokolna előle a galaxis távoli és sötét peremére.

Sheppardet kísérjük közben vissza a börtönblokkba, és hallgatjuk akadozó csevejét a régi rabbal. Visszafogottan panaszkodik, hogy belevett egy lidérc, mire a másik rab közli, hogy ővele nem fordult elő ilyesmi. Lassan csordogál a beszélgetés, amolyan filozofáló stílusban. A másik rab hallhatóan sokat tud a lidércekről, és arról értekezik, hogy nem biztos, hogy a lidérc a hibás, hisz nekik olyan az éhség, mint a tűz, éget és mar… Égettek már elevenen, Sheppard? És kedvenc alezredesünknek hirtelen gyanús lesz a szomszéd, hiszen ő határozottan emlékszik, hogy nem mutatkozott be neki. Forszírozni kezdi az ismeretséget, mire a szomszéd cella lakója kilép a homályból. A szomszéd egy lidérc! Egészen pontosan az a lidérc, aki az imént evett belőle. She. nem az a pánikolós fajta, de azért most eléggé nagyokat nyeldekel az iratos fejűt látva.

04.jpg

Átkapcsolunk a Városba és megtudjuk az új genii vezér előadásában, hogy ő miért van Kolya begyében. Ellopta előle az előző vezér ellen szervezett puccsot, és ő lett Kanos Morgan Coven helyett a genii új vezetője. Bizonygatja, hogy Kolya nem olyan rossz fiú, de még Mckay sem hisz neki. Lekicsinylően húzza el szép vágású száját Radin dumájára. Pedig az oly őszinte, oly tiszta szemű, mint KDNP honatya a választási plakátokon… A vita némileg parttalan. Nem hisznek a geniinak, de tudják, hogy kiadják, She. attól még meghal.

05.jpg

Kedvenc Kócos Keltánk barátkozása a lidérccel nem zökkenőmentes. A lidérc próbál rávilágítani, hogy mindketten szenvednek, de She. egyelőre dühös, és a barátait várja.

A Városban vezérasszonyunk dolgát Beckett nehezíti tovább, sürgetve a megoldást, mondván, nem nagyon szokták túlélni az emberek, ha a lidércek beléjük esznek, még ha csak aperitifnek is tekintik csupán. Weir most már masszívan aggódik, szeme sarkában állandósul egy tipródó ráncocska. Mckay áll elő használható ötlettel. A kapuból kinyert címeket és az új genii vezér által megadandó genii búvóhelyek címeit vessék össze, és ha van közös… És van! Weir beküldi a kommandót, amelyet Mckay buzdít amúgy Sheppardesen induláskor. A tengerészgyalogosok megállják röhögés nélkül, de Beckettre nem vonatkozik a katonai protokoll, így ingerülten torkollja le Rodneyt. Mindazonáltal Vezérasszonyunk, bízik morcos fizikusában, és az erkélyről nagy komolyan engedi útra a csapatot.

06.jpg

Visszakapcsolunk a börtönhöz. Kolya és She. egész civilizáltan csevegnek. Kolya előadja a saját verzióját az új genii vezér árulásáról, és arról fantáziál, hogy Vezérasszonyunk együttérzésből majd mégiscsak kicseréli Sheppardet Radinra. She száján kicsúszik egy rajongói elszólás, miszerint Kolya csúnyán alábecsüli Elizabeth-t. Semmi Dr. Weir, meg a főnök; Elizabeth.

A második felvonás a lidérccel már izgibb, hiszen immáron személyes ismerősök. Meg aztán úton a kommandó is, ajtót robbantanak be, rohannak, elől Ronon, hátul pedig a hős szerepében Rodney, aki izgalmában még lő is. Szitává egy egeret – saját bevallása szerint igen nagyot, és talán veszettet is –, de sajnos rossz a cím. Veszítenek két és fél órát, valamint egy egeret.

08.jpg

Nincs mit tenni, újra csevegni kell Kolyával. Rövidre fogják. Vezérasszonyunk a sürgetésre remegő szájszéllel, de most jól hallhatóan nemet mond, majd eltökélten közel lép a kivetítőhöz, hogy végignézhesse, akármi történik is. Nem fogja elfordítani a fejét, ott fog állni, és bár segíteni nem tud, de mellette lesz. Néha ez is elég. She. közben a lidérccel szemez, pillantásukban van valami perverz intimitás, hisz valami bensőséges testiségben fognak osztozni, valami olyasmiben, amit rajtuk kívül senki sem érthet meg.

07.jpg

A menet rövid, látszik, Kolya nem az utolsó körnek szánja. A börtönben maradunk. A foglyok újra beszélnek egymással. She. szökést javasol, amin a lidérc meghökken, mire She. visszakérdez; miért magát elengedik, ha én meghalok? A lidérc elgondolkodik, de aztán visszaretten a szökéstől. Fél és bizalmatlan.

A harmadik forduló már-már balladai tempójú. Most a börtönoldalt nem látunk érzelmeket, Kolya zsarol, a lidérc eszik, She. szenved. Most a csapat reakcióit láthatjuk részletesen. Ronon izomból és izommal reagál, lebontja az asztal sarkát, fapofa Vezérasszonyunk meginogva elhatározásában, egy pillanatra eltakarja a szemét, a Pegazus galaxis legszebb szemű fizikusa pedig lefagy, és meg sem bír szólalni. Ami lássuk be, ritka nála.

09.jpg

Egy ember van, akinek az arcán nem érzelmek, hanem hűvös szakmai érdeklődés van, Beckett. Ahogy megszakad az adás, összefogottan tájékoztatja Vezérasszonyunkat, hogy kész, vége, ennyi, She., ha túléli is a következő kört, hamarosan úgyis meghal, a túlélők többsége meghal néhány napon belül. Szinte utáljuk a skót dokit ezért a precizitásért. A genii vezér megköszöni, hogy nem adták ki, majd felveti, hogy engedjék már végre haza, hagy verje ki a sza az igazságot az áruló emberéből, hogy hol van a renegát Görögoszlop-nevű. Weir némi vonakodás után, de enged. Veszíteni valójuk immár valóban nincs.

A börtönben közben ugyanerre a következtetésre jutnak a foglyok is, és a szökés mellett döntenek. És bár She. mélyen nincs meggyőződve róla, hogy jó ötlet egy lidérccel szökni, de szükség törvény bont alapon, és tekintettel az ő rozoga voltára, és a lidérc viszonylagos gyengeségére, belevágnak. Öregesen és nyögvenyelősen, de kitörnek. Az erdő elnyeli a szökevényeket. Kolya nem boldog, amikor rájön, hogy kedvenc ellenségét már megint alábecsülte. Minden emberét a Kripli Kommandó után küldi, az üldözés hevében még a beígért tv show-ról is megfeledkezik.

Nem úgy, mint Vezérasszonyunk. Az utolsó bejelentkezéshez Elizabeth nem akar tanúkat. Kedvenc kis erkélyén egyedül gyűjti az erőt a legrosszabbhoz. Talán arra gondol, amikor a legutóbb itt beszélgetett kedvenc katonai parancsnokával… Nem irigyeljük.

10.jpg

Közben a Kripli Kommandó rájön, hogy továbbra is szükségük van egymásra, annál is inkább, mert eltévedtek. Egy, a geniitól elemelt rádióból azt is megtudják, hogy Kolya csak She. akarja élve. Ez furcsamód összekovácsolja őket. She. bízik a barátaiban, és az „aki időt nyer, életet nyer” ősi emberi bölcsességére próbálja megtanítani a másik humanoidot, valamint a „mi nem hagyunk hátra senkit” amcsi-katonai mantrát sulykolja. A lidérc szelíden utal arra, hogy ez nem amerikai találmány, és sok mindenben hasonlít a két faj. She ezt nem szívesen hallja. Mindenesetre az kiderül, hogy a két pasinak hasonló a humora. Hasonlóan hátborzongató.

Felváltva figyelhetjük a csapat otthoni tipródását, hogy miért nem jelentkezik Kolya vagy a genii vezér, valamint az újdonsült barátok közti törékeny kapcsolat alakulását. Vajon az életösztön felülírja a becsületkódexet? Az éhség vagy a félelem mikor győz a józan számítás felett? Végre jelentkezik Radin, megvan a renegát genii. Farok-felvágva indul a mentő alakulat. A reggellel együtt a geneii is megtalálja a Kripliket. A lidérc nem túl rokonszenves elhatározásra jut, és bereggelizik She.-ből, hogy legyőzhesse az üldözőket. Jóllakottan gyerekjáték a hat genii kiiktatása. Aztán visszamegy She,-hez, illetve ami maradt belőle, majd visszaadja az életerejét, amit elvett!! Ez egy ajándék, amely a legáhítatosabb imádóinknak és testvéreinknek jár… - fejti ki. Azt egyelőre nem tudjuk meg, hogy She.-t melyik klubba invitálta meg ezzel az akcióval az irottas képű, és amíg mi ezen tűnődünk, Kolya beleolvad az esemény-horizont kék hullámzásába.

A részt egy félreeső bolygón zárjuk, a kapu kékesen derengő fényében. Az új barátok búcsúznak, bizonygatva egymásnak, hogy nem számít, mi történt köztük, ha legközelebb találkoznak, bármi megeshet. Alig várjuk!

Az újrakezdés tiszteletére talán valami jóféle fehér bort kellene bontani, pl. zalai esküvé-t. Vagy a fröccsök kedvelőinek, tekintettel a korai nyárra, Izsáki sárfehért, kevéske szódával. Egészségünkre!

Címkék: atlantisz
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2013.05.08. 13:58:23

"She."
Ez mi ez? Ha már rövidíted miért nem Shep? Meg akkor már minek a pont? Illetve akkor párszor miért írod ki rendesen a nevét?
Amúgy is ez a próbálunk vicces és nagyon hosszú beceneveket adni a szereplőknek dolog nagyon erőltetett. Nem ettől lesz jó egy hogyvolt.
Ez szerintem kicsit hosszú és részleteken szöszmötölős is.
Ja, és lemaradt a rész címe fentről.

A folytatási szándék viszont mindenképpen dicséretes. Sok olvasót és kitartást.

Segna 2013.05.08. 14:30:49

@Llew: köszönöm a kritikát, Rövidítés kilőve, rossz szokás a részemről.
Ez az első szálfelvevő rész, azért a kissé bővebb lére eresztés, valamint ez rész úgy érzem elég fontos, később többször lesz rá hivatkozás.
Igyekszem tömöríteni - ígérem.
A névadás - igyekeztem GonoszBojt hagyományait követve pl. Vezérasszonyként emlegetni Weirt, h meglegyen a kontinuitás, de ha nincs rá igény, felőlem lehet más is...
Várom a javaslatokat.

Segna 2013.05.08. 14:36:15

@Llew: a címet én beletettem (Közös alapok) de valahol elveszett, az élesítőnek jelzem...

Llew 2013.05.08. 15:01:42

@Segna:
oké, ezt a GonoszBojtozást sem értem. Ez the black ball, az előző szerző akarna lenni? Miért?
A Weir-Vezérasszony belefér, én alapvetően a többire gondoltam. Javaslat nincs. Én alapvetően nem szeretem ezeket a kényszeres és állandó névcseréket.
Egyszer-egyszer, már csak az ismétlődés elkerülése miatt is nyilván jó valami más néven utalni a karakterekre, pl. Ronnan helyett rasztázni, vagy izomemberezni, de szigorúan csak kisbetűvel, alkalmilag, nem állandóra kicserélve.

Segna 2013.05.08. 15:11:12

@Llew: black az lehet sötét is, a ball-nak pedig van bojt jelentése is. Csak. Nyelvi humor. Igen nekem ilyen. Ez van.
Egyszer-egyszer az ismétlődés elkerülése végett használható becenevek, amúgy meg ne - hát ez elég szubjektív... na, majd egyensúlyozunk. ;-)

Llew 2013.05.08. 15:17:13

@Segna:
nyilván a szubjektív véleményemet mondom, nem általános igazságot
meg egyszer-egyszer van akkor az már nem is becenév, hanem csak névhelyettesítő jelző.

mizrolist 2013.05.08. 19:04:03

Atlantisz! \o/

Részemről is lenne egy tanács (Sheppardot már lelőtte @Llew: kolléga): McKay a nevét határozottan nagy K-val írja :)
süti beállítások módosítása