Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 1x11 - The Vest

2013. május 06. 09:00 - AaannnaaA

Egy eddig ismeretlen férfival nyitunk, szab-varr, aztán gyorsan rájövünk, hogy itt bizony bomba mellény készül. Na baszki, ez jól kezdődik.

Az irodában David az elnök egyik emberét győzködi, hogy Ámerika elnöke legyen szíves egy ideig nem használni a helikopterét, mert azt gyanítják, célpont lehet (emlékszünk, Faiselék reptér melletti háza tetejéről pont az elnöki helikopter-leszállóra lehet rálátni). Saul érkezik a hírrel, miszerint a Tom Walker elleni akciójukról 16 ügynökség tudott, ennyit a titkosságról. Úgy néz ki, most már Daviddel is megosztotta azt az elképzelését, hogy Nazirnak lehet egy belső embere, és őt kell(ene) megtalálni. Davidet az alelnök hívatja, aki épp egy bunkerben van, míg el nem múlik a veszély. Az érdekes szórakozás lehet.

0.jpg

Saul bemegy a kórházba Carrie-hez, de elég érdekes állapotban találja a nőt. Gondolom a lábadozás alatt nem jutott hozzá a zöld bogyó adagjához, mert olyan, mint aki totál becsavarodott. A nagy zagyválásában annyi értelmet lehet találni, hogy szerinte Abu Nazir másra, valami nagyobbra, több embert érintőre készül, minthogy az elnöki helikoptert célozza meg. Hm. Saul azért szkeptikus, nyilván Carrie állapota miatt is. Az arckifejezését elnézve sohasem látta még így kolléganőjét, eléggé ki van akadva. Megjön az orvos, aki hazaengedi a nőt azzal, hogy gyógyszereit viszont szednie kell. Carrie azonnal az irodába menne, hiszen dolog van, de Saul nem engedi, ilyen állapotban kizárt. Finoman elmagyarázza a nőnek, hogy most nem önmaga, alig érti, mit zagyvál. Az orvos veti fel, hogy talán fel kellene hívni egy hozzátartozót. Oké, akkor hívjuk a nővéremet, egyezik bele Carrie.

1.jpg

Kiccsalád otthonában anyus Danával vitatkozik, mert családi programot terveztek, elutaznak a hétvégén Gettysburgbe, Dana azonban nem akar menni. Megjön a barátja (Xandernek hívják a srácot), vele szeretne inkább lenni. Végül aztán anyja unszolására mégis beleegyezik, hogy elutazik ő is. Autóval mennek, méghozzá jókora távolságra. Útközben Dana folyamatosan videózik, gondolom tiniéknél ez most menő.

Saul és Carrie megérkezett utóbbi otthonába, épp a nő testvérét várják. Carrie folyamatosan „dolgozik”, mindenféle iraton színes filcekkel jelöl be dolgokat, eléggé zavartnak tűnik. Végre megérkezik Maggie, Saul látványosan megkönnyebbül. Tőle tudja meg, hogy beosztottja bipoláris zavarban (mániás depresszió) szenved, úgyhogy most be kell vennie a gyógyszereit és néhány napig nyugalomra van szüksége, iroda kizárva. Saul a betegségről semmit sem tudott – naná, ha bent kiderülne, szőkénk kereshetne másik állást. Maggie beadná testvérének a gyógyszerét, de ő alkudozik, mint piacon a kofák, végül aztán csak beveszi. Saulnak dolgoznia kell menni, de megígéri, hogy este visszajön, éjszaka vigyáz majd szőkénkre.

2.jpg

David megérkezik az alelnökhöz, aki ugye bunkerben van a terrorveszély miatt. Eléggé zabos is emiatt, főleg, hogy jövő héten be akarja jelenteni, hogy indul az elnökségért; helyette vakondot játszik idelent. Kaffog néhány kört Daviddel, hogy ideje elkapni Walkert, és ha már az első akció sikertelen volt, legyen szíves és rúgjon ki valakit. Akárkit. David nem túl boldog, de igent int.

Brody család megérkezett a célállomásra, ami ugye Gettysburg, az amerikai polgárháború egyik csatájának helyszíne, most eléggé felkapott turista célpont. Miután a gyerekek nem valami felkészültek történelemből, apu előadást tart nekik a csatáról, arról, hogy a kisebbségben lévő csapat milyen váratlan és meghökkentő lépéssel győzte le a túlerőt, és fordított a háború menetén. Kicsit hegyi beszéd jellege van az elbeszélésnek, az egyszerű emberről, aki megtette amiben hitt, és győzelemre vezette a csapatát. A gyerekek megilletődnek apjuk elbeszélésétől, ez látszik rajtuk. Brody később magában ácsorogva méláz, Dana meglehetősen furcsának tartja apja viselkedését, de ő elüti a dolgot: elgondolkodtam. Mindenesetre megkéri lányát, hogy vigyázzon az anyjára, ha ő nem lesz velük. Dana eléggé megszeppen, de persze megígéri.

3.jpg

Saul eközben beért az irodába, és nehezen tereli el David figyelmét arról, hogy Carrie nincs vele. Szerintem kicsit átlátszó ahogy magyarázkodik, de mindegy, mert főnöke beveszi. Saul elmondja Davidnek, hogy Carrie szerint Walker csak elterelés, Abu Nazir valami másra készül, valami nagyobbra, de David egyelőre szkeptikus. Most ennyiben maradnak.

Maggie és Carrie autóval úton vannak, közben beszélgetnek. Úgy látom Carrie nincs sokkal jobb állapotban, még mindig zsizseg. Ezt bizonyítja is, mert amikor megállnak, hirtelen kiugrik a kocsiból, átrohan az úttesten (majdnem kilapítja egy szemből érkező autó), és egy kerítésnél áll meg, Maggie alig éri utol. Hogy miért rohant ide? Veteményes lát, és arról zagyvál, hogy minden így működik: vár a sorára, míg előbújhat. Gondolom most a rejtőzködő terroristákra asszociál, csak hát eléggé zavarosan teszi mindezt. Maggie nagy nehezen visszaimádkozza az autóba.

4.jpg

Kiccsalád betér a városba, indulnak hamizni, de apu szól, hogy nincs fogkeféje, elugrik egyet venni, addig rendeljenek neki valami ételt. Oké. Brody azonban rohadtul nem drogériába megy, hanem egy szabóságba, ott is célirányosan a leghátsó helyiségbe. Itt pedig nem más van, mint a rész elején látott bombamellény gyáros férfi, és igen, Brodynak készült a cucc. Basszon meg egy talicskára való majom!!! Mindenkit, testületileg.

Ezek szerint ezt ígérhette Issa halálakor hősünk Abu Nazirnak. Brody felpróbálja a cuccost – sietnie kell, család nem gyanakodhat a távollétére – és megtudja azt is, hogyan kell a szerkót élesítenie. De mivel bizonyára ideges lesz tette végrehajtásakor, csak akkor tegye az ujját a kioldóra, ha már a célnál van. Jó. Ezután az üzlet hátsó ajtaján távozik, a mellény becsomagolva a kezében, még nem rajta. A kocsihoz üget, a csomagtartóba szuszakolja be éppen, amikor Dana megzavarja. A lány persze rögtön érdeklődik, hogy mi az, de apja azzal üti el, hogy ajándék anyunak. Na persze.

Aztán szépen besétálnak a kajáldába, ahol a család többi tagja várja őket. A többiek már esznek, így Brody is nekilátna, de ekkor megszólítja egy férfi, hogy ugye ő a hős, aki hazajött Irakból. Nem vagyok hős, kontráz, de a férfi folytatja: ha indul a választáson, ő biztos rá szavaz, azzal a tappancsát nyújtja, ahogy utána többen is a kajáldában.

5.jpg

Saul este ér Carrie lakásába, a nő már lepihent. Főnöke döbbenten látja a nappaliban szanaszét heverő rengeteg iratot, mind különböző színű filcekkel kihúzkodva, ez a mai munkavégzés eredménye. Közben Maggie elmeséli, hogy szőkénket ma majdnem eltaccsantotta egy autó, szóval kapott még egy nyugtatót. Saul bemegy hozzá. Carrie félig még fenn pislákol, ezért a férfi beszélni kezd: elmondja, hogy mennyire sajnálja ezt az egészet, gyanította, hogy a nő nincs jól, meg kellett volna kérdeznie, hogy mi a baj, ő ehelyett a homokba dugta a fejét. Carrie erre nem reflektál, inkább arról motyog, hogy a lila a kulcsa mindennek, sürgeti őket az idő. Ezzel elalszik, Saul pedig leüget a nappaliba, és elkezdi összeszedni a papírok közül a lila színnel megjelölteket.

Ahogy átnézi őket, megérzése támad, így célba veszi a falon található üres táblát (ide voltak korábban Brody anyagai feltéve, ugye), és nekiáll a Carrie által összeszedett iratokat rendezni. Színek szerint. Minden papírról kitépi azt, amit ki van emelve, és feltűzi, egyre jobban belelendül. Évszámokat ír néhány üres lapra, ez kerül a színes lapok felé, mintegy vezetőként. Amikor készen van, elégedetten szemléli a művet – tehát Carrie bármennyire zizzentnek tűnt, rohadtul nem az, egész kis rendszer kerekedett a széthajigált papírhalomból.

6.jpg

Eközben kiccsalád is nyugovóra tér éppen. Egy motelben szálltak meg, a gyerekek kaptak közös szobát. Chris még elég virgonc, apja elbeszélget vele kicsit. A gyerek azonban félbe szakítja a készülő hegyi beszédet, inkább pihenne. Hát jó. Most már kezdem érteni Brody hirtelen hegyi beszédes, tanáros, légy jó mindhalálig stílusát – lélekben búcsúzik a gyerekektől, mielőtt felcsatolja magára a cuccost a csomagtartóból. Beüget a szobájába, ahol anyus már várja, és elrebegi, rájött, hogy milyen jó, hogy a férje indul a választáson, mert az emberek kedvelik, és nekik is jót tesz. Azt is mondja, mennyire boldog most, hogy ilyen jó dolgok történnek velük. A családi este kamatyolással végződik.

b.jpg

Másnap reggel Carrie boldogan konstatálja, hogy Saul kirakta a puzzle-t, és megértette a gondolatait. Mindez ugyanis Abu Nazir tevékenységét fedi le, időrendben. A színek közül a világossárgával van a legkevesebb anyag megjelölve, ebben az időszakban Nazir teljesen passzív volt. Vajon miért? Beteg volt? Vagy megsérült? Veszteség érte? Szerintem ez volt az Issa halála utáni időszak. Most viszont újra aktív, és valami nagy dologra készül. De ehhez meg kell érteni a kiesett időszakot, hogy ott mi történt, mert valószínűleg az motiválja most őt. Nem rossz logika, csak mondom.

Saul megígéri, hogy ráállít egy csapatot, Carrie egyenesen Galvezt javasolja. Oké, de te lányom pihenni fogsz, míg én intézkedem. Ha már erre járnak, lelkiznek egy kicsit: szőkénk elmondja, hogy bár nem reagált, vette tegnap este főnöke monológját, amiért nagyon hálás, de a férfi nem tehet semmiről, mert ő már a főiskola óta beteg, evvan. A beszélgetésnek ezen a pontján megérkezik Maggie, sőt Frank, Carrie apukája is (akit láttunk ugye már korábban, maga is hasonlóan beteg, Maggie viseli gondját). Saul elüget, melóba kell mennie, szőkénk a családjával marad.

7.jpg

A Brody család indulna haza, pakolás az autóba – hősünk így csípi el lányát, aki épp előszedte a bombamellényt a csomagtartóból, és megpróbálja felbontani a csomagolását. Apu kissé feszült lesz, elpakolja a mellényt, és amikor a kis gyík ennek ellenére utána nyúl, elég erőteljesen megfogja a karját, hogy ne tegye. (A lány tényleg bosszantóan erőszakosan kíváncsi, függetlenül attól, hogy mi tudjuk, mi van a csomagban).

Carrie eközben apjával maradt kettesben, de nem tud nyugodni, úgy látom újra felpörgött – nem hatottak még a gyógyszerek kellően, na. Elhadarja apjának, hogy az általa felállított elméletből hiányzó időszakot ki kell tölteni információval, és ezt csak Brody teheti meg, mert ő ismeri Abu Nazirt, és ezért fel kell hívnia. Apja szerint ne tegye, mert lehet, hogy ezek a hirtelen felindulásból jövő ötletek később rossznak bizonyulnak, de a nő hajthatatlan, apja minden tiltakozása ellenére elrohan telefonálni.

8.jpg

Brody épp hazaér családjával, amikor csörög a telefonja. Carrie elzagyválja, mit is akar, hogy Nazir valami nagy dologra készül, és ezt csak akkor lehet tudni, hogy mi, ha kiderül életének egy hiányzó darabja, a motiváció, ami most vezérli. Jó embernek mondod, baszki, hogy készül valami, ezt meg én teszem hozzá halkan. Eléggé feszülten zagyvál, Brody kérdezi is, hogy jól van-e, de azért érti a lényeget, megígéri, hogy átmegy a nőhöz mindent megbeszélni. Amikor leteszi a telefont, cudar ádáz és aggódó fejet vág.

Közben Dana Xandernek, a barátjának mutogatja a hétvégén készült felvételeket. Illetve azon egy dolgot: az apját. Mert szerinte apuval nincs minden rendben, nem önmaga. Hogy miből gondolja? A felvételen látszik, ahogy apja egy helyben állva bambul, kizárva a külvilágot, miközben körülötte zajlik az élet. Na igen, ez a fiú szerint sincs rendben.

9.jpg

Carrie cefet készülődés közepette várja Brodyt. Csinos ruha, smink a sebekre, fel van pörögve megint (még mindig). Csengetnek, de legnagyobb döbbenetére (és az enyémre is) David áll a küszöbön azzal, hogy Brody felhívta, mesélt a viszonyukról, meg arról, hogy Carrie illegálisan megfigyelte és zaklatta, szóval most szedjük szét az irodádat Langleyben, a két ügynök meg, aki velem jött, szétszedik itt is a műved. Szóval Brody felnyomta a nőt a főnökénél, hogy megszabaduljon tőle, mielőtt még többet akar tudni; megszabaduljon a lehetőségtől, hogy felfigyeljen a terveire. Ügyes. Szegény Carrie hiába tiltakozik, a falon bizalmas iratok vannak, úgyhogy minden hiszti hiábavaló (pedig produkál belőle nem is keveset), nekiállnak leszedni a nehezen összerakott Abu Nazir „munkásságot”.

10.jpg

Címkék: Homeland
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2013.05.08. 10:59:26

Állat rész volt, Carrie félelmetes jó volt, Brody meg.... egyetértek a majmos megfogalmazással.

AaannnaaA 2013.05.08. 12:03:40

@Gabba: Izé, a majmos megfogalmazás kicsit durva lett, de akkor kijött belőlem, mert akkorát ütött. :)
Tényleg mocskos jó rész volt, és ugye jön még a finálé, ami erre is rátesz...

Gabba 2013.05.08. 12:44:25

@AaannnaaA: most nézem, két részben adja majd le az RTL? Le fogom rágni a lábamat.

AaannnaaA 2013.05.08. 12:48:33

@Gabba: ??? Akkor az tényleg szívás lesz így nézni, mert kib... izgalmas!

De jó hogy szólsz, mindjárt utána nézek. Merthogy a hogyvótot egyben írtam meg. Még TV előfizetésem sincs, hogy végig tudjam nézni, melyik résznél szedik ketté. Akkor át kell időzíttetnem az írásomat.
Vicces így TV nélkül, a Célszemélyről is más szólt, hogy leveszik műsorról, azt sem tudtam.
Neked könnyű, az Onedint nem kell adásidőhöz írnod :)

Gabba 2013.05.08. 13:00:31

@AaannnaaA: igen, ezért (is) jó retrózni :)

Én anno a 13-as raktár pilotjávak jártam így, kommentelők jelezték, hogy a tévében nem is adtak le mindent abból, amiről írtam.

AaannnaaA 2013.05.08. 13:07:02

@Gabba: Ez viszont már a magyar TV-k hibája, hogy kivágják a lényeget! (Fejük essen ketté érte, csak mondom.)
Írtam Hajninak, lehet így egy héttel későbbre rakom a Homeland hogyvótot, mert ketté nem veszem, az tuti.

A retróról annyit, hogy vasárnap kezdett a Strike Back hogyvótom, erre valaki írta a Fészbúkon, hogy milyen frissek vagyunk, ebből már létezik negyedik évad is. Pfff. Akkor már el se kezdjem? Ennyi erővel azt is írhatnák, hogy minek Onedin hogyvót, gyerek korunkban ment a TV-ben. Érdekes hozzáállás, nem?

Gabba 2013.05.08. 13:37:10

@AaannnaaA: á, az ilyen kommentet be kell tenni a kényszeresen fikázó kategóriába és lehúzni a vécén

AaannnaaA 2013.05.08. 13:42:52

@Gabba: Kicsit morcos lettem, amikor láttam, de tökéletesen igazad van!! :)

Judass 2013.05.17. 19:23:00

@AaannnaaA: szia!volt vasárnap a 12.rész?egyszerűen neten nem találom sehol,és a beszélgetésetekből érzékelem,hogy valami kavar van,de nem vágom :)köszi

AaannnaaA 2013.05.17. 20:52:11

@Judass: Szia! Az a helyzet, hogy az évadzáró 90 perces hosszúságú, ezért az RTL ketté vette (ami elég gyík dolog, csak mondom). Úgy tudom, az első felét leadták vasárnap, és most vasárnap adják a második felét (így aki nem ismeri a sorozatot, azt hiheti, hogy az évad 13 részes, pedig csak 12)
Szerintem ahol Te keresed a vasárnapi részt, ott egyben lesz majd fenn a most vasárnapival, teljes hosszában, vágás nélkül. Gondolom aki felteszi bevárja a teljes szinkront (nem áll neki az eredetit darabolni, hiszen az egybe tartozik).
Mellesleg hogyvót is egybe lesz róla hétfőn, hiszen én az eredeti alapján írtam, még jó, hogy Gabba szólt a darabolásról.
Remélem segítettem :)

Judass 2013.05.19. 12:07:20

Hoho,hát persze,hogy segítettél :) asszem,nem is akarnám megnézni két részletben.Arról van valami hír,hogy nyomják tovább a második évadot vagy kell várni egy-másfél évet mire folytatják? :) sajnos nincs ertéel 2-m, vagy szerencsére (?!) így nem tudom követni, és a port sem kapja fel az igényes alkotásokat, így ott sincsen semmi infó :(

AaannnaaA 2013.05.19. 15:57:34

@Judass: Nekem sincs rtlkettőm, viszont mivel hogyvótot írok (többet is párhuzamosan), sixx van olyan jó, hogy kérésemre kiderít infókat. Pölö, hogy a Homeland második évadot csak jövőre adják.
Új sorozatokról információt pedig ne a port-on keress, hanem itt a comment:com-on, vagy a sorozatjunkie-n, ezeken minden reggel van hírblokk, benne magyar premierdátumokkal :)
süti beállítások módosítása