Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 3x04 - ...és Őrsége most véget ér

2013. április 23. 07:47 - sixx

Az előző körben Dany eljutott odáig, hogy belőtte a sárkányok árfolyamát (8000 herélt rabszolgát érnek darabonként), Theont kiszabadította valami ember, Jamie meg addig emberkedett egy Locke nevű, nem túl szimpatikus csávóval, hogy az levágta a jobb kezét, azt, amivel a kardot forgatja. A Lannisterek jobb híján egymást marják, Podricknak csudafarka van, a Falon túl meg hideg van, de kurvára. Helyszínekre bontjuk a hogyvótot, ha valakinek az eddigiek nem lennének világosak, klikkoljon ide, hátha segít.

Screen Shot 2013-04-23 at 4.50.30.png

Valahol úton

Jamie Lannisternek nagyon szar napja van, hótt kosz, láthatóan éhes, és a nyaka köré helyes kis nyakláncnak megkapta tegnap(?) levágott kezét Locke-tól, fúj, bazdmeg. A kváziközépkor higiéniás viszonyait elnézve a Királyölő örülhet, ha nem vágják le a karját tőből a vérmérgezés/üszkösödés miatt, de lehet Locke ismer valami javasasszonyt és azért nem hajította ki a lemetélt testrészt, mer visszavarratja vele? A gúzsba kötött Brienne olyan arccal ül a szomszéd lovon, mint aki még nem látott a levágott kézfejét a nyaka körül hordó férfit, és láthatóan sajnálja Jamie-t, aki meg saját sajnálja nagyon, miközben Locke és emberei az ő kárán viccelődnek.

Screen Shot 2013-04-23 at 5.00.11.png

A mulatság baginacsai szintre emelkedik, amikor Jamie arccal előre a sárba zuhan (már tudom, melyik jelenetet emlegette az interjúban Nikolaj Coster-Waldau) és ott kínlódik, míg oda nem megy valaki hozzá, hogy lábra rugdossa - na ekkor Jamie-ből előjön a régi énje és bal kezével elveszi a samesz kardját, majd elkezd vele hadonászni, de elég szánalmasan. Locke embere röhögnek rajta, azon is, amikor Jamie azt hörgi, hogy ha meghal, nem kapnak érte egy vasat sem, és kap egy kicsit inni - lóhúgyból. Elvan az ember, ha szórakoztatják, ugye. Jamie visszakerül a lóra és a segítségére a lóról lepattanó Brienne is, akit csak azért nem erőszakoltak meg, meg eddig, mert Jamie azt hazudta, hogy Tarth vára tele van zafírral, pedig nem is.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.22.21.png

Brienne és Jamie kicsivel később, egy tűbortűz mellett bandázik össze megint, Brienne felpiszkálja Jamie élni akarását és büszkeségét azzal, hogy gyáva féregnek titulálja, nézd csak meg, mondja, ott van a Fekete lovag a Gyalog galoppban, annak kezit-lábát levágták mégsem adta fel. Jamie erre nagy morogva elmajszol egy darab kenyeret és mégsem akar meghalni, inkább bosszúféleséget forral az okos kis fejiben.

Királyvár

Tyrion rádöbben, hogy pénzügyesnek lenni minden cégnél szopás, ráadásul Kisujj posztjával a besúgóhálózat nem járt, így semmit nem tud az udvar belső működéséről, így kénytelen Varyshoz fordulni infókért. Azt szeretné tudni, de nagyon, hogy a csatában a kedves nővére igyekezett-e kioltani az életét, mert ez érthetően baszkurálja a kis lelkit. A herélt nem nagyon ér rá éppen, mert egy ládát feszeget egy pajszerrel, de megérti, hogy Tyrion bizonyosságot akar és hosszú távon bosszút állni - és ha már itt tartunk, elmondja, hogyan vesztette el a farkát, nem mintha ezt bárki is kérdezte volna.

Screen Shot 2013-04-23 at 5.29.43.png

Még gyerek volt, amikor eladták rabszolgának, és az új gazdája, egy varázsló, az első este itatott vele valami főzetet, amitől ugyan megbénult, de az érzékei nem tompultak, majd elővett egy kést és szépen kivájta a heréit és levágta a farkát, amit aztán tűzbe dobott és ennek a rendkívül gusztustalan és tömegtermelés szempontjából kész csődnek tűnő módszerrel telefonozott valami szellemmel a füstben. Varys meg ezt végignézte, közben üvöltött kicsit. Másnap sorsára hagyták, de ő úgy döntött, inkább élni fog és bosszút állni, így szépen felküzdötte magát oda, hol most tart. És mire befejezi a sztorit, a láda is kinyílik, benne egy összevarrt szájú vénember pocol, az a varázsló, aki kiherélte Varyst. Mert a bosszú ráér, ugyebár, a lényeg, hogy sor kerüljön rá valamikor.

Screen Shot 2013-04-23 at 5.30.15.png

A tanmese után Varys Rosszal kokettál, mesélj, mit tud ez a Podrick, hogy nem kellett fizetnie? Akkora a fasza? Nem, semmi különös. Akkor meg? Ros sem érti, mit tud a kissé debilnek tűnő apród, de ez annyira nem is fontos, mert azárt jött Varyshoz, hogy Sansáról beszélgessen, akivel Kisujjnak tervei vannak. Na, oszt milyen tervei? Hát, viszi magával, amikor elindul a Völgybe, mondja Ros.

Screen Shot 2013-04-23 at 5.55.22.png

Joffrey a pöcsfej jövendőbelijét, Margaeryt nyűgözi le éppen egy nagy teremben, ahol majd megesküsznek. A király az udvarlásról annyit tud, mint egy hatéves óvodás és halálról és megégetett Targaryenekről mesél, na bravó. Közben Margaery nagyanyja, az öreg Töviskirálynő és Cersei a fiúgyermekekről beszélgetnek és az idiotizmusukról, Cersei meg kénytelen rádöbbenni, hogy a fia felett már semmi hatalma nincsen. Margaery ugyanis a farkánál fogva vezeti Joffrey-t, a pöcsfejet, aki másra sem vágyik, csak arra, hogy a nép a nevét skandálja szeretetből. A csaj szépen kinyittatja a terem ajtaját, ami előtt már tömeg várja az uralkodót, és amikor kilépnek, mindenki éljenezni kezd.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.16.03.png

Cersei elrongyol a faterhez, aki viszont szarik a fejére látványosan, és befejez Egy Nagyon Fontos Levelet, mielőtt egyáltalán tudomást venne arról, hogy a lánya ott ül az íróasztala előtt. Cersei azt szeretné tudni, hogy Jamie felkutatásáért mindent megtesz-e a fater, mire Tywinn kicsit pikírten megjegyzi, hogy amikor Tyriont elkapta Cat Stark, háborút indított, mégis, mit gondol? Cersei azt gondolja, hogy a faternek vele kellene foglalkoznia egy kicsit, mert nagyon okos. Ostoba picsa vagy, mondja az öreg Lannister, a fiadat sem tudod kordában tartani. Cersei erre azt javasolja Tywinnek, hogy legközelebb majd ő állítsa le a gyereket, ha rájön a hoppáré.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.23.37.png

Varys a Töviskirálynéval tárgyal egy sort, a beszélgetés rövid, de zseniális, a témája pedig Varys farka illetve annak hiánya, valamint a herélt spionhálózata, amit az öregasszony igencsak irigyel. Varys a vállát vonogatja, jó, tessék csak baszogatni, de akkor nem mondom el, mi a gebasz Sansa körül. Na, mesélj, töketlen barátom, mégis mi? Hát, miután Robb seregét legyőzik a Lannisterek, az észak kulcsa Sansa lesz, és ezt a kulcsot most éppen Kisujj forgatja, szóval lehet tenni kellene valamit az ügy érdekében. A néninek már van is egy megoldása, amit viszont nekünk nem mond el, de sebaj, mert a következő jelenetben Margaery és Sansa a kertben bóklászik, és a jövendőbeli királyné megpendíti Sansának, hogy mi lenne, ha a testvéréhez, Ser Lorashoz menne feleségül. Sansa arca felragyog, mert naiv és nem tud semmit arról hogy Loras Renly ánuszán kívül más lyukkal nem nagyon volt jó barátságban.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.24.03.png

A Falon túl

A varjak továbbra is Carsternél hédereznek, aminek ára van: a szart kell lapátolni a disznók alól, de izomból, ráadásul Carster nem is ad neki kaját, csak megtűri őket, és úgy egyébként gyökér módjára viselkedik. Az Őrség tagjai közül páran háborognak is, Ser Mormont meg nem ment minket, az Elsők öklére is miatta mentünk, az milyen faszán sült már el. Samu, amikor nem szart lapátol, Szegfűt látogatja, mert hóttszerelmes belé, a csajnak meg fia született, és ez Samut lenyűgözi és egyben el is rettenti, mert Craster a zombiknak adja a fiúgyermekeket.

Screen Shot 2013-04-23 at 5.34.46.png

Samu egyik társa belehal a sebeibe és az éhezésbe, így felravalatozzák, miközben Craster kényelmesen zabál, és felemlegeti 99 fiát és még több lányát, akiket mind megdugott és erre rém büszke. Az Őrség pár tagja elégedetlenkedik, te Craster, te pullozod a kaját, nyomorodj meg, adj ennünk. Nem adok, nekem is alig elég, húzzatok innen, de gyorsan. Ser Mormont igyekszik nyugtatni a kedélyeket, amint felépülnek a sebesültek, megyünk, bírd ki még egy kicsit, te gyökér. Craster ettől valóban megnyugszik, de egy Karl nevű katona csak beszól neki megint, és fattyúnak nevezi, amit Craster nagyon nem szeret és fejszét ragad, na mondjad még egyszer, és leváglak, baszki.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.24.25.png

Ezt az emberkedést nem nagyon értem, Craster egyedül van, Mormonték meg sokan, de a lányait abúzáló csávó nem a matektudásáról híres, ugye. Mormont mág mindig nyugtatja a katonákat, de hiába, Karl megint fattyúnak hívja Crastert, mire kitör a balhé, Rast, a Samut utáló egykori nemi erőszakoló meg a zűrzavart kihasználva belegyak egy baltát Ser Mormont hátába, mert egy nyomorult faszszopó. Mormont mág félholtan is kemény legény, és a baltával a lapockái között is kis híjén megfojtja Rastot, miközben körülötte az Őrség tagjai egymásnak esnek (Craster már a múltté), Samu meg úgy véli, ez nem az a pillanat, amikor neki hősnek kell lennie, és meglóg, Szegfű és a csecsemő társaságában.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.24.42.png

Valahol vidéken

Brann álmában fára mászik, és a három szemű hollót üldözi, de a fán az anyja várja, és megrázza, mint Krisztus a vargát, nem megmondtam, hogy ne mássz magasra? És lelöki, fasza kis álom. Brann felébred és néz maga elé. Ezt a szálat hanyagolhatnánk.

Screen Shot 2013-04-23 at 5.53.07.png

Theon és a kisfickó az erdőben menekül, gyere nagyuram, mondja a szabadító, viszlek a testvéredhez. Theon menekülés közben önmarcangol, jaj, mit tettem, lerohantam Derest, pedig Ned Stark apám volt apám helyett, az igazi apám szarba' sem néz, Derest felégettem, két gyereket megültem, jajajajaj. A Stark-gyerekeket, kérdez vissza a kisfickó, nem, mondja Theon, azokat nem leltem, két random kisgyereket égettünk el. Elérnek egy várhoz, ahová belógnak, és ahol Theon azt hiszi, a tesója várja, hát lófaszt, a kisfickó, akiről mostanra már bátran kijelenthetjük, hogy Roose Bolton fattya, visszavitte a kínzókamrába, és csak azért kellett a színjáték, hogy megtudja, a Stark gyerekek élnek. Theon üvölt.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.22.12.png

Arya és a Lobogók nélküli testvériség végre célhoz ér, egy barlanghoz, ahol Sandor Clegane-t, a Vérebet állítják kvázi bíróság elé, te egy gyilkos vagy, te Sandor, mondja egy félszemű faszi, akiről úgy sejtem, hogy az első évadban már láttuk, de másik színész alakította. Lord Beric Dondarrion volt annak a csapatnak a vezetője, akit a Véreb testvére, az Emberhegy elfogására küldött Ned Stark, még amikor volt neki feje, ugye, és most a szegények és elesettek védelmezőjeként a Tűz istenét szolgálja, mint Mellisandre, nahát. A Véreb nem ijed meg tőle, ha ki akarsz nyírni, hát hajrá, de ne húzd ez időt, nem vagyok gyilkos. De, az vagy, mondja Arya, megölted a kispajtásomat az első évadban, Ja, őt igen, von vállat a Véreb, az a pöcsfej Joffrey parancsolta. Lord Beric bólint, akkor párbajozni fogsz az életedért.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.30.31.png

A tengeren túl

Dany és kis kompániája megy a nyolcezer heréltért, amiért egy sárkányt ad cserébe annak a nagyon idegesítően faszfej rabszolgakereskedőnek, aki annyira el van telve saját magával, hogy észre sem veszi Dany fején, hogy nagyon be van pipulva. A sárkányt megkapja egy láncon, ettől teljesen odáig lesz meg vissza, és még egy pár sértést odavág Dany felé, majd átadja neki azt a korbácsot, aminek mindenkori tulajdonosa irányítja a Makulátlanokat. Miközben a faszi a sárkánnyal viaskodik, aki a lánc végéről akar éppen elrepülni, Dany a rabszolgahadsereg felé fordul, és ékes valyriai nyelven ad nekik parancsot.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.32.53.png

Screen Shot 2013-04-23 at 6.33.17.png

Screen Shot 2013-04-23 at 6.33.47.png

Na, ettől mindenki kiakad, leginkább a tolmács és Ser Jorah, de a rabszolgakereskedő még mindig nem kapcsol, hogy kb. két perc választja el élete legkínosabb pillanatától. Nem gyön a sárkány, háborog, Dany meg rámutat, hogy ad egy, a sárkány nem rabszolga, ad kettő, ő Daenerys Targaryen és kurva jól beszéli a valyriai nyelvet, hiszen az anyanyelve, és ekkor már libabőrös vagyok én is meg a csajom is, mert tudjuk mi fog jönni, Dany meg szépen megfordul, és kiadja az ukázt a Makulátlanoknak: öljétek meg gazdáitokat. S lőn. A rabszolgakereskedő csak hápog, de nem sokáig, mert egy parancsszóra Dany sárkánya elégeti ott helyben.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.36.11.png

Screen Shot 2013-04-23 at 6.41.38.png

A csata, vagyis mészárlás végén Dany a földre hajítja a korbácsot, felszabadítja a Makulátlanokat, lóra pattan, és megkérdi, ki tart vele önként és dalolva? Hát mindenki, jóhogy. A hadsereg megindul, az égen a három sárkánnyal.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.43.51.png

Minden, amit a sorozatról tudni érdemes, itt elolvasható.

A Trónok harca a comment:com-on és az Indexen:

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spike179 2013.04.23. 08:00:22

Zsír rész volt!

Amúgy gúlyáságyú meg szakács járt a 8000 makulátlan mellé, vagy hogyan fogja etetni őket?

hajdiho 2013.04.23. 08:02:52

Nem volt olyan jó rész, mint a múlt heti. Kezd kicsit túl sok lenni a szál.

Aki jó volt: Varys, Dany, Tywin.
A Craster szopkodás már a könyvben is érthetetlen volt, bármennyire is az egyik legszimpatikusabb szereplő Ser Mormont de itt kb. megérdemelte.

beacska 2013.04.23. 08:33:13

nnna, most legalább választ kapott az is, aki a múlt héten a Makulátlanokkal akarta lemészároltatni Danyt a sárkányért cserébe :))

Valandil 2013.04.23. 08:35:44

"vérfertőzés/üszkösödés" - Bár J. elkövette a vérfertőzést, itt mégis a vérmérgezéstől kell inkább tartania.

Leadfoot 2013.04.23. 08:53:42

Sejtettem hogy a sárkányos kurvája érti amit a kopasz kecseg mond. Úgy kell neki!

Szerintem a top jelenet ebben a részben Varys meg az vén szatyor beszélgetése volt.

Sansánál létezik butább ember Westerosban?

Hagrid 2013.04.23. 09:21:09

Este ugyanezt gondoltuk, hogy Caster tényleg ekkore idióta volt, vagy nem tudott számolni? Igaz egy mondat erejéig ott volt a megoldás: átkozottak lettek. A sztoriban a vendéglátót megölni azt jelentette, hogy az istenek haragját vonják magukra, ennek tudatában lehetett ekkora nagy arca. A vendéglátó és a vendég védelme még fontos lehet ebben az évadban. ;-)

fran7 2013.04.23. 09:25:28

@Leadfoot: Sansa nem buta, csak ő az abszolút gyökértelen ember a sorozatban. Nincs családja, nincs senki aki támogatná. Erre belengetik neki hogy a királyné barátja és sógornője lehet, valahol messze Királyvártól. Hát nehéz nem beleremegni egy ilyen ajánlatba. Főleg ha a másik lehetőség Kisujj vagy valamelyik részeg lovag.
Másrészt Tywin szépen leoltotta Cerseit. Vannak ilyen élethazugságok, amik gyorsan leomlanak egy mondattól.

wondorog 2013.04.23. 09:54:04

Meg ugye Sansa hősi lovagi történeteken nőtt fel. Neki Loras Tyrell a herceg fehér lovon, már a Segítő Tornáján, amikor átadta neki a vörös rózsát azt hitte, ez a csodálat jele, Loras viszont nem is emlékezett rá.
A könyvben az volt az érdekes, hogy ezt az álombuborékot azonnal kidurrasztották, csak Sansa hitte, hogy Lorashoz megy, de ő akkor már a Királyi Testőrség tagja volt (itt nem). Helyette jött a nyomorék Willas, Loras bátyja, de még ezt a lehetőséget is inkább választotta volna, minthogy Joffrey-tól kelljen rettegnie az udvarban.

Tájfájter 2013.04.23. 10:11:03

@wondorog:

Loras a filmben is a testőrség tagja már szerintem, és mint olyan tényleg nem nősülhet.

Dany részére vártam eddig, az egyik legütősebb fordulat és habár nem volt annyira körülrinyálva a sárkány odaadása és a rabszolgagyerekek körüli rész mint a könyvben, de szépen lejátszották ezt a részt a színészek.

Leadfoot 2013.04.23. 10:13:14

@fran7: Apropó Cersei. Az arca egy kész tanulmány volt, mikor a Pöcsfej fia meg az őt éppen könnyű szerrel az ujja köré csavaró Margaery kiléptek a nép elé.

Azt meg igencsak várom, hogy Tywin végre leoltsa az unokáját. Egész biztos vagyok benne, hogy hatalmas jelenet lesz.

beacska 2013.04.23. 10:19:32

@Leadfoot: @fran7: szerintem Sansa kifejezetten buta. lehet rá sok mentséget mondani: hogy lovagi történetek, meg ilyesmik. De összehasonlítva Aryával látszik, hogy A. sosem fogadja el a sorsát, nem hagyja sodortatni magát, hanem ő irányítja az eseményeket. Sansa legfőbb problémája még most is, hogy milyen ruhát vegyen fel...látja ő, ami a szeme előtt van, de fabatkát sem tesz a saját sorsa érdekében. Kényelmes.

wondorog 2013.04.23. 10:19:39

@Tájfájter: Nem tagja, ezt direkt megfigyeltem, az évadzáróban nem nevezte ki Joffrey, és amikor a vacsorán vannak az 1. részben, vagy éppen Sansát kíséri a Töviskirálynőhöz, nincs rajta a fehér palást.

méregzsák 2013.04.23. 10:43:07

Tudom, hogy Theon egy gyökér, de már a könyvben is nehezen viseltem, amin kereszülmegy. Látni még rosszabb...
Tywin és Cersei zseniális volt.

beacska 2013.04.23. 10:54:18

@méregzsák: Theonon keresztül részesei lehetünk egy tanmesének a bűnről és a bűnhődésről ;)
amúgy remélem, jól át fog jönni, ahogy tulajdonképpen saját magát is bünteti.

az pedig zseniális, ahogy megmutatják az "útját" és nem ezerrel kapjuk a képünkbe...az mondjuk elég sokkoló volt, de így látványosabb

Felagund 2013.04.23. 10:55:39

@Tájfájter: Nem, nem az, különben hogy ajánlhatná fel Margaery Sansának, hogy feleségül mehet hozzá?
Ha valaha egyáltalán a Testőrség tagja lesz, az szerintem Tywin húzása lesz, hogy Lorast kivonja a dinasztikus "forgalomból", hogy ezáltal a Tyrellek ne tudjanak újabb szövetségeket kötni Királyvárban...

Amúgy Sophie Turner előtt le a kalappal, amikor Margaery elmondja neki a nagy tervet, az arca egy tanulmány. Kábé mintha egy mai 14 éves megtudná, hogy Justin Bieber a városban fog koncertezni. Zseniális :D

zizi77 2013.04.23. 11:00:50

Sansa védelmében annyit szólnék, hogy egy olyan közegben van, ahol senkitől nem várhat túl sok jót. Gyakorlatilag nem is akar neki senki jót, csak felhasználni erre-arra. Persze naiv, meg kicsit butácska is, de senki nem volt, aki elmondhatta volna neki a frankót az élet dolgairól, mert a látszólagos tündérmeséből 1 pillanat alatt pottyant ebbe a szituba.

bög 2013.04.23. 11:02:07

" a rabszolgakereskedő még mindig nem kapcsol, hogy kb. két perc választja el élete legkínosabb pillanatától"

:DDD

A záró jelenet nagyon ütős volt.

"Brann felébred és néz maga elé. Ezt a szálat hanyagolhatnánk."

Már a könyvben is kurvára untam ezt a Brann gyereket, itt legalább olyan unalmas.

beacska 2013.04.23. 11:05:42

@zizi77: nem akarok megint Aryával jönni, de Arya ugyanilyen "árva", senki sincs mellette, aki megmondhatná a frankót, mégsem ül a várban és várja a csodát.
Ez a "jajj, loras" arc mindent elmondott a plázacicák szintjén leledző lányról. Nem mondom, jól kitalált karakter, csak nem szerethető. szerintem. én még senkivel nem beszéltem., akinek a kedvence lett volna

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2013.04.23. 11:08:48

lehet, hogy rosszul emlékszem a könyvből, de szerintem bran starkot egy 'n'-nel írják. talán a brandon rövid alakja. tyrion zsoldosát, bronnt írják kettővel...

Felagund 2013.04.23. 11:10:49

@beacska: ami azt illeti, Aryának _folyamatosan_ vannak segítőtársai (hol kovácslegények, hol szuper-orgyilkosok), és még komolyabban megölni se akarta senki, ellenben Sansával, akit Joffrey (és Cersei) kb 0-24-ben terrorizál, és abban a tudatban él, hogy ha Joffrey bal lábbal kel fel, ő is az apja sorsára jut...

méregzsák 2013.04.23. 11:12:28

@beacska: értem én ezt, de Ramsay egy halovány fokkal rohadékabb, mint Theon, egy elmebeteg görény, akit Theon sem érdemel meg...

Ami Sansát illeti, elég egyszerű teremtés, aki már Joffrey iránti egykori rajongásával is elég nagyot tévedett, és valóban nem szerethető karakter. Cersei meg zseniális, ahogy lassan felfogja, hogy a kis Tyrell-lány körbefonja a fiát, és egyre inkább elveszíti felette a nemlétező befolyását.

zizi77 2013.04.23. 11:13:17

@beacska: Azt elfelejted, hogy a fekete testvér elvitte királyvárból anno, és teljesen más természet. Bár lehet, hogy ez nem szimpi, de Sansa sokkal inkább lány, mint Arya, annak ellenére, hogy Aryát is nagyon kedvelem. Nem lehet mindenki harcias amazon.

fran7 2013.04.23. 11:14:16

@beacska: Sansa egész egyszerűen nem kapta meg az eszközöket, amivel változtathatna a sorsán. S mindemellett nála sokkal nagyobb játékosok távoznak rövid időn belül az élők sorából. Tehát ezzel a szendeséggel kihozza a sztoriból, azt ami benne van. Még él. Mivel szegény színésznő gyorsan nő, nem érzékeljük, hogy a sztoriben sem sokkal idősebb, mint Arya, aki ugyanúgy sodródik mint a tesója, csak neki fiús külseje miatt elnézik az ugrándozását. Sophie Turner már olyan magas, hogy Hollywodd férfiszínészeitől magasabb kivéve Jim Caviezel és mindazok akik kidobót játszanak. Nem lesz nagy karrierje.

méregzsák 2013.04.23. 11:16:36

@Felagund: igazad van, de ezzel együtt is hiányzik Sansából a túléléshez szükséges gyanakvás. Ugyanolyan kritikátlanul fordul bárki felé, aki látszólag segíteni próbál neki, mint anno Joffrey felé is, és nem úgy tűnik, mint aki tanul a történtekből. Elképesztően naív.

Felagund 2013.04.23. 11:18:26

@méregzsák: Hát naná. Ha azon szocializálódnál, hogy nagyjából mindenki, aki körülötted van terrorizál/kínoz/meg akar ölni/meg akar dugni, szerintem te is gyermeki bizalommal fordulnál bárki felé, aki simán csak kedvesen szól hozzád... :)

wondorog 2013.04.23. 11:22:02

@méregzsák: Ezzel az apjára ütött. Sansa és Robb azok, akik a legtöbbet kaptak Ned természetéből. Sansa a naiv, mindenkiben megbízó, Robb pedig az, aki lehet kiváló hadvezér, de a hatalmasok játszmájához nem ért.

méregzsák 2013.04.23. 11:24:06

@Felagund: Azért nem azon szocializálódott. Sansa nem kisgyerek már, amikor Királyvárba kerül, normális családban nő fel, féltő szülőkkel. Nagyon sokáig nem lát át a rózsaszín ködön... Az oké, hogy kamasz, nőies alkat és természet, és lehet, hogy én vagyok gyakorlatiasabb, és nyilván nem voltam ebben az elképzelt helyzetben, de már eleve képtelen lettem volna feltétel nélkül rajongani bárkiért is olyan módon, ahohyan ő. Ő az a típus, aki Elvis idején az első sorban sikoltozott volna félig önkívületben a színpad előtt, én ezt soha nem értettem meg.

(Vicces dolog egy film szereplőjét elemezgetni... :-)))

Alhazred 2013.04.23. 11:24:23

az lemaradt, hogy tywin visszaszól cerseinek, hogy "I will". na abban elég sok benne volt.

a végén meg ahogy a szöszi megindul, a légierővel meg a gyalogsággal, az kurva kemény.

Felagund 2013.04.23. 11:26:07

@méregzsák: Oké, módosítok annyiban, hogy "az elmúlt egy évben". Amúgy a Véreb fogalmazta meg legjobban, Sansa per pillanat egy kalitkába zárt madárka, aki riadtan repked ide-oda...

(Ha a film szereplőjét elemezni lehet, az azt jelenti, hogy az írók jó munkát végeztek ;))

méregzsák 2013.04.23. 11:26:40

@wondorog: Ezt is elfogadom, de ha lehet ilyen különbséget tenni, azt mondanám, hogy Sansa bután naív, Robb pedig becsületesen. Nem biztos, hogy ki tudom fejezni a különbséget, amit érzek a kettő között...

zizi77 2013.04.23. 11:26:49

Hát Sansa már van vagy 14, és Rob sincs több 17-nél, legalábbis könyv alapján. Szóval az, hogy nem a mi baromi érett fejünkkel gondolkoznak, talán érthető, még akkor is, ha ott gyorsabban lesz valaki felnőtt/vagy kéne, hogy azzá váljon/.

méregzsák 2013.04.23. 11:27:52

@Alhazred: és a pillantás, ahogy ezt Tywin mondta...

rowi 2013.04.23. 11:28:31

Sansa vs Arya. Sansa mindig is széplánynak volt nevelve, Arya meg a vadóc volt. és hát van köztük jó 5-6 év, és qrvára nem mind1, hogy vki 16 év körüli nő, vagy 10-11 éves kiscsaj...az egyiket már pont férjhez lehet adni, a másikat meg nem. sztem nem buta, inkább csak naív és egyébként is végig kényszerpályán mozog. apját megölték a szeme láttára, addig úgy volt, hogy ő lesz a királyné, azóta meg vagy Joffrey vagy Cersei bal lábbal kel fel és neki is vége, királyné meg úgyse lesz már. Lorashoz épp hozzá lehetne adni politikából, de hát a fehérlovas herceg pont buzi...(aki egyébként a sorozatban tényleg nem királyi testőr, így házasodhat, végülis így egyszerűbb az élet)

és végre sárkány...ezt vártam:) Dany a harmadik könyv legjobbja.

és északon is egyszerűbb lett kissé az élet

Nyuladék 2013.04.23. 11:34:05

Amikor a történet kezdődik, Sansa 12, Arya pedig 10 éves. Robb 15.

zizi77 2013.04.23. 11:36:04

@Nyuladék: Ja, erről dumálok én is. :-)

Elanor_ 2013.04.23. 11:36:08

Mar a multkori reszhez akartam irni, h Jamie szegenyt hogy sajnaljuk, pedig vegul is o miatta indult el az egesz balhe, o lokte ki Brant, ami miatt Catelyn agya ugye vergozos lett, masreszt Jamie nemzi a fattyakat Cerseinek, koztuk a Pocskiralyt, aki levagja Ned fejet, es elindul az egesz haboru. Szoval vegul is maganak koszonheti az egeszet, nem tudom, kin es miert akar bosszut allni. Bunban es kolostorba vonul? :)

Mostly Harmless 2013.04.23. 11:38:46

az megvan, hogy a kiscsávó, aki Theont kiszabadította, Simon a Misfitsből?

zizi77 2013.04.23. 11:40:16

@Elanor_: Ebben a történetben pont az az érdekes, hogy a saját szempontjaik alapján legtöbbnek igaza van. Viszont ez nem az a világ, ahol tekintettel lennének másokra is. Sajnos nálunk sincs így, csak szeretnénk azt hinni.

R.T. Flakfizer 2013.04.23. 11:47:44

azért a makulátlanok zúzhattak volna kicsit nagyobbat is! tudom, tudom! a költségvetés! de akkor is, ez az egy jelenet, ami nekem kicsit kevés volt (nem, nem a vér, hanem, hogy alig 10 ember vív, kb 4 másodpercig).
amúgy szuper rész volt.

Felagund 2013.04.23. 11:50:31

@R.T. Flakfizer: Lesz még Makulátlan-action az évadban, nem kell félni :)

R.T. Flakfizer 2013.04.23. 11:59:03

@Felagund:
ha jól emlékszem, itt is a város felégetése történt meg - ebből lett némi láng, meg lándzsázó makulátlan. nem nyavalyogni akarok, csak így elég erőtlen lett ez a része az epizódnak.

Felagund 2013.04.23. 12:01:17

@R.T. Flakfizer: Nos, abban egyetértünk, hogy még gyakhattak volna egy ideig, de sajnos ez még mindig egy tévésorozat, ráadásul számtalan szállal, három forgatócsoporttal, durva CGI-vel, miegymással... :/

Ahogy James Hibberd úgy fogalmazott az EW-be írt recapjében, hogy ő is elnézte volna még egy darabig a jelenetet, és ha küldünk 10 millió dollárt a producereknek, biztos be is rakják a DVD-extrák közé :D

beacska 2013.04.23. 12:27:09

@Felagund: nem értek egyet veled. Arya saját magának köszönheti, hogy kiszökött a várból (a városból való szökéséhez tényleg segítséget kapott). És biza, őt is meg akarták ölni. Nem volt egyértelmű, hogy miért jöttek érte anno a kardos legények.
Azt meg nem lehet mondani, hogy Dentry, meg meleg pite olyan marha nagy segítségei lennének, sőőőt. Inkább ő az, aki istápolja őket.
Igen, fiús. ő innen közelíti meg az életben maradást.

Amúgy közvetlen életveszélyben Sansa sincs, ugyanis neki élnie KELL. a Lannistereknek semmiképpen nem érdeke, hogy megöljék. csak már az sem érdekük, hogy beházasodjon hozzájuk...vagy vmi hasonló ;)

Felagund 2013.04.23. 12:32:41

@beacska: Ez így van, de ezt ő nem tudja... (És igen, ezt is lehet a naivitásra fogni, habár az ilyen dinasztikus érveket Arya se értené meg...)

És egyébként nem Aryát parádéztatták meg az apja levágott feje előtt, majd verték össze és alázták meg az egész udvar előtt... ;)

Amúgy annyiban tényleg jogos, hogy van egy elég erős diszkrepancia a karakterben, ami szerintem abból adódik, hogy Sophie Turner 16-18 évesnek néz ki, de a viselkedése jobban illik a könyvbeli 13 éves kislányhoz (és igen, tudom, hogy nem illik errefelé a könyvekre hivatkozni :P)

Felagund 2013.04.23. 12:39:49

@beacska: Ami meg Arya szökéseit illeti, oké, hogy kezdeményező volt, de összességében egyszerűen mázlija volt, illetve jó emberek voltak épp mellette: Syrio, aki végigverte a fél Lannister-testőrséget, Yoren, aki levágta a haját, fiúruhába öltöztette, és megtanította, hogy kell viselkednie, kivitte Királyvárból, Jaqen, aki hidegre tette neki Harrenhal őreit, illetve most a Testvériség, akik történetesen igen nagy százalékban egykori Stark- és Baratheon-hű harcosokból áll.
Nem állítom, hogy Arya nem egy talpraesett lány, de saját erejéből Királyvárból sem jut ki szerintem...

Ezzel szemben Sansának ott van a teljes Lannister-família, akik utálják, és minden adandó alkalommal felmossák vele a padlót, a Királyi Testőrség, akik időnként megverik, illetve Kisujj, aki olyan hátborzongató pedobear-ként viselkedik a jelenlétében, hogy azt még Sansa is kiszúrja.

Segítőként meg ott van neki Shae, aki igazából mérsékelten szimpatizál vele, csak a józan ész nevében próbálja kicsit egyengetni, de egyébként láthatóan féltékeny rá.
Ilyen körülmények között persze, hogy úgy bukik rá Margaery-re, aki kedvesen szól hozzá, egyenlőként kezeli, kedves vele, stb, mint gyöngytyúk a langyos takonyra... :P

Timi1983 2013.04.23. 12:41:33

A vége valami fantasztikus volt!!!

Leadfoot 2013.04.23. 12:43:40

Mikor a vidám fiúk vallatják a Kutyust, és megemlítődik a Tűz istene, frankón azt hittem, hogy mindjárt előjön Stannis démoni nője, aki az előző részben ismeretlen helyre távozott.

zizi77 2013.04.23. 12:47:30

@beacska: Azért a vívó tanár bácsi, eléggé feláldozta magát, hogy Arya meg tudjon lépni.
Amúgy meg Sansa életét semmi nem garantálja, ahogy az északiak azt sem tudják, hogy Arya már rég meglépett.

Felagund 2013.04.23. 12:47:50

@Leadfoot: Amúgy ott van egy nagyon finom pillanat, mikor lerántják a Véreb fejéről a zsákot és reflexből lép egyet hátra, mikor rájön, hogy milyen közel áll a tűzhöz :)

Well played...

Agnesko (törölt) 2013.04.23. 13:06:53

A vége jelenettől én is libabőröztem, még úgy is, hogy már az előző részben nyilvánvaló volt, hogy nem fogja csak úgy odaadni a sárkányát, már csak azért sem, mert elvileg ő a Sárkányok Anyja, rendes ember meg nem adja el a gyerekeit. :) Nekem már az első évadtól kezdve Dany az ultimate kedvenc, zseniális, ahogy riadt, pipogya kislányból erényes, de határozott királynővé érik. (Mondjuk, nem kis pofonokat kapott az élettől ehhez a jellemfejlődéshez.) A színésznő, aki alakítja, pedig megfelel a szerep támasztotta kihívásnak.

morbiczer 2013.04.23. 13:13:00

Sose fogom megerteni, hogy miert utaljak annyian Sansat. Nekem az egyik kedvencem.

Sansa ugy viselkedik, ahogy tanulta otthon meg ahogy egy rangjabeli lanytol elvarja a tarsadalom. Arya folyamatosan felrugott minden szabalyt. Ha nincs haboru, Masok stb., akkor Sansa egyertelmuen sikeres lenne a sajat vilagaban, mig Arya oriasi problemakkal kuzdene (lasd Brienne). Bar Eszakon talan jobban elmegy az amazonkodas.

Raadasul tok irrealis, hogy Arya meg eletben van. Ha ez egy valos tortenet lenne, mar reg meghalt volna. Oke, tudom, ez egy regeny, sot fantasy regeny, nem is baj, hogy vedi GRRM, de azert nem art figyelembe venni, hogy mig Aryat az iro folyamatosan vedi, addig Sansat folyton szivatja.

Tudnek meg irni, de talan mar spoilerkedesnek szamitana, ugyhogy abbahagyom.

Llew 2013.04.23. 13:38:12

Amit nem érte, hogy miért kell ennyire kihangsúlyozni Jaime kardforgató kezét. Elvileg egy lovagnak pont azért kéne tudnia mindkét kézzel jól forgatni a kardot, hogy ha megsebesül, akkor se legyen egy kiszolgáltatott nyomorék. Rendben, hogy az egyik kezét jobban preferálja, de ne legyen egykezes.

Jaime megzuhanás így is érthető lenne, csupán nem azzal kéne indokolni, hogy innentől egy értéktelen senki, hanem hogy kiesett az aranypikszisből és megtapasztalta a való életet.

@Felagund: az nagyon nagy volt, ahogy rögtön hátrált a tűztől, aztán mikor már messzebb volt tőle akkor lazán beszólt mindenkinek, hogy gyertek nyírjatok ki, ha azt akarjátok

jozicsenko 2013.04.23. 13:43:40

hi!

Sixx: nem gonoszkodni akarok (majd törlöd ezt a hozzászólásomat, max), de ez

a 3x04 rész- nem az első évadnál járunk...

(a fejlécben 1x04 van írva)

Locassen 2013.04.23. 13:44:06

@Timi1983: ó igen, és ami azzá teszi, az nem más, mint Emilia Clarke valyriai szövege. Nemtom meddig gyakorolhatta, de valami elképesztően intenzívre sikerült.

Locassen 2013.04.23. 13:48:19

@Llew: hát, ha olyan kardot használsz, amihez két kéz kell (ld. a sorozat), akkor azért lehet, hogy némi problémát okoz, ha az egyik kéz elkezd hiányozni.

zizi77 2013.04.23. 13:51:14

@Llew: Pedig ebben nagy csodát nem látok, mert valóban így "értéktelenné" válik.

R.T. Flakfizer 2013.04.23. 13:55:40

@Llew: Amit nem érte, hogy miért kell ennyire kihangsúlyozni Jaime kardforgató kezét.

mert az egész fickó abból az egy kézből áll. azért. semmi máshoz nem ért. nem igazán hadvezér, nem stratéga, stb. - viszont kardot forgatni azt úgy tud, mint senki más. ez minden (meg a nővére), ami komolyan érdekli.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.04.23. 13:55:55

@morbiczer: Sansat sztem azért utálják annyira, mert egy libának van megírva. Tényleg a plázacica középkori megfelelője. Mégcsak nem is a Cat által hozott klasszikus (ám szintén idegesítő:)) nőtípus, hanem olyan, aki bárkivel elmegy, aki szép ruhát vesz neki, és elhiszi, hogy azért puha, hogy ne fájjon. Egy olyan csaj, akinek nem farkas, hanem pincsi kéne címerállatnak. Vagy csivava. Táskában.

pocokman 2013.04.23. 13:59:42

Na igen, Margaery kis meséje arról a betegségről lehet azért is volt, hogy felmérje, mennyire eszes csajjal van dolga, lássa mire számíthat tőle. Persze lehet, hogy csak vicces kevében volt.

Felagund 2013.04.23. 14:08:24

@pocokman: Szerintem már az első "interjúból" leszűrte, hogy Sansával nem lesz nehéz dolga... :D

Llew 2013.04.23. 14:12:11

@Locassen: azért ezek nem kétkezes kardok, mint Ned nyakazó pallosa, vagy amivel a Véreb szaladgált a hátán. Ezeket pajzzsal együtt is kéne tudniuk használni, főleg lóról, akkor meg csak egy kezük van rá.
Ergó ha Jaime felépülne a letargiából akkor bal kézzel is legénykedhetne.

Felagund 2013.04.23. 14:16:45

@Llew: Legénykedhetne, ha a bal kezére (mint ahogy azt te is írod) nem pajzsos kiképzést kapott volna ;)

Egyébként meg nagyon kevés ember képes olyan szintű kétkezességre, hogy felnőtt fejjel átszokjon egy másik kézre komoly koordinációt igénylő gyakorlatban. Így hirtelen most Takács Károly kétszeres olimpiai bajnok sportlövőt tudnám mondani (akinek ugye elvitte a kezét a gránát, és újra kellett tanulnia lőni), de őt se véletlenül tartják ezért szupermennek ;)

Valandil 2013.04.23. 14:25:06

@Llew: Erről Ser Ilyn Payne tudna mesélni. Vagy nem is - neki nincs nyelve. :)

flaszlo90 2013.04.23. 14:26:06

Megvan Sansának a maga esze meg bátorsága, hiszen képes volt legalább annyira kezelni Joffreyt, hogy megkíméltesse azt a részeges lovagot, úgy hogy Joffrey eközben azt hitte hogy ő talált ki egy szörnyű büntetést, tudta hogy kell neki úgy beszólni, hogy az fel se fogja mi folyik, meg tartotta a lelket az úrhölgyekben a csata folyamán. Szóval megvan az a tehetsége ami Margaerynek, csak nem bontakozott ki.

Dekatlon 2013.04.23. 14:40:59

Az a hadsereg megindulás a végén... Hát volt meggyőző ereje.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.04.23. 14:42:05

@rowi: A könyvben 2 év van köztük, Arya 9, Sansa 11 a sztori elején. A sorozatban talán 1-2 évvel idősebbek ennél. A színésznők között meg talán 1 év van :)

morbiczer 2013.04.23. 14:43:36

@Luna Littlewood: Tokeletesen egyet ertek, hogy kozepkori plazacicanak van megirva az elejen, de egyreszt ilyennek lett direkt nevelve (ez a tarsadalmi elvaras), masreszt fokozatosan dobben ra az igazsagra es kezd benoni a feje lagya.

Llew 2013.04.23. 14:45:40

@Felagund: "Legénykedhetne, ha a bal kezére (mint ahogy azt te is írod) nem pajzsos kiképzést kapott volna ;)"

Ezt mondom ezzel van bajom. Egy nemesi ifjúnak, aki gyerekkorától fogva lovagnak lett nevelve, egyformán kéne tudni használnia mindkét kezét minden fegyverrel (íjjal nyilván nem). Ergo nem átszoknia kéne, hanem max feleleveníteni egy ideje nem használ tudást.

Felagund 2013.04.23. 14:46:04

@Yooha: A sorozatban szerintem egy bő 5 évvel idősebbek, az azért már eléggé számít...

Felagund 2013.04.23. 14:47:57

@Llew: Ha azt vesszük, hogy a kard+pajzs az alap, akkor semmi értelme bal kézre tréningezni, mert a jobb kézben tartott pajzsnak a világon semmi értelme nincs (már ha azt vesszük, hogy az ellenfél "ortodox" alapállású).

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.04.23. 14:50:26

@Felagund: De a korkülönbség ugyanannyi :) Vagy nem, Bran pl. 7 helyett 10 az elején a sorozatban, a többieknél nem tudom hogy szintén 3 évet öregítettek-e egységesen. A színészek korában tudom hogy óriási eltérések vannak, itt a karakterektre gondolok. Nem emlékszem hogy mindenki életkora elhangzik-e.

Felagund 2013.04.23. 14:53:05

@Yooha: Úgy értettem, hogy a 11-12 vs 15-16 elég nagy korkülönbség, különösen középkori viszonyok között, mikor az ilyen idősek (15-16) már vígan felnőttnek számítottak.
A karakterek meg nem tűnnek sokkal fiatalabbnak a színészeiknél, szóval ezért lehet, hogy Sansának felhánytorgatják, hogy miért viselkedik úgy, mint egy tizenhároméves.

zizi77 2013.04.23. 14:54:20

Mivel Sansa vérzésére vártak a házassággal, ezért gondolom nem lehet a filmben sem sokkal idősebb.

Llew 2013.04.23. 15:02:17

@Felagund: nem vagyok szakértő, de szerintem pont, hogy volna mert egy eltérő alapfelállással pont szokatlan helyzetbe hozza a normál felállású ellenfelet. Nyilván nem lovagi tornán, de egy gyalogos harcnál jó lehet. Még tán Syrio is mondja annó Aryának, hogy a balkezessége az jó.

Felagund 2013.04.23. 15:04:45

@Llew: A vízi táncban igen, ami egy alapvetően egykezes stílus, de a kard+pajzs egy egészen más műfaj, kérdezz meg bárkit, aki komolyabban foglalkozott középkori vívással ;)

zizi77 2013.04.23. 15:07:52

@Llew: Jó, hát béna ez a Jamie!

Locassen 2013.04.23. 15:20:12

@Llew: igazából fölösleges erőfeszítés kétkezesnek kiképezni valakit, ugyanis függetlenül attól, hogy melyik kézben forgatod a kardot, meg lehet támadni az ellenfél jobb és baloldalát is - ettől tehát egyetlen jobbkezes vívó sem esik hasra, akármit is mond a nagy Syrio Forel.

amúgy a valódi középkorban a balkezességre elég gyanakodva néztek, és szinte biztos, hogy még a balkezeseket is átszoktatták a jobbkezes harcmodorra - legalábbis egyetlen olyan forrásról sem tudok, ami kiemelné azt, hogy valaki bal kézzel vívott volna. Van egy nagyon jellegzetes példa, Götz von Berlichingen, akinek 1504-ben a saját kardja vágta le a kezét - és ő inkább csináltatott magának egy vas protézist, semmint hogy átképezte volna magát balkezesnek.

ami meg Westerost illeti, hát ott később majd kiderül, miképpen birkózott meg Jaime ezzel a problémával.

Felagund 2013.04.23. 15:32:35

@Locassen: Az első bekezdést azért némileg cáfolnám, mint hét évet (balkezesként) párbajtőröző illető, a balkezesekkel a jobbkezesek általában szenvednek... ;)

De, mint fentebb is mondtam, a lovagi kardvívás és a Syrio által oktatott vízi tánc (ami talán legjobban a rapírvívásnak felel meg - vagy mi a csuda lehet a jó magyar fordítása a smallswordnak...) két meglehetősen különböző alapelveken nyugvó dolog :)

Alhazred 2013.04.23. 15:35:50

volt-e ebben a részben csöcs?

sipi119 2013.04.23. 15:43:14

@beacska: dehát mire adott ez választ?

gyakorlatilag az történt amit én is írtam múlt héten, csak épp ellenkező előjellel: Dany baszta át a kereskedőt, és vitt sárkányt / sereget mindent.
Rabszolgakereskedő jelleméből is simán, vagy inkább jobban kinéztem volna h próbál majd valamit sumákolni a biznisz során (hisz messze jobb pozícióban volt egészen addig a pontig amíg át nem adta a korbácsot).

Llew 2013.04.23. 15:47:52

@Alhazred: most, hogy így kérdezed ezt hiszem nem, még Ros is felöltözve szerepelt.

@Locassen: a sajt kardja az hogy? Nagy vívó lehetett. :)

@Felagund: tudtam, hogy nem kellett volna Syriot felhozni, mert így úgy jön ki mintha össze kötném a két stílust.
Na mindegy, csak laikusként értetlenkedtem kicsit, de végül is meggyőztetek, meg nem is ez a sorozat legnagyobb kulcskérdése.

Jaime "keze" mostantól vajon folyamatosan a CGI költségvetést terheli vagy anélkül oldják meg?

Locassen 2013.04.23. 15:49:43

@Felagund: igen, mondjuk mi másfélkezessel dolgozunk, ott egy kicsit könnyebb, mindenfelé ugrabugrálhat az ember:)

Felagund 2013.04.23. 15:50:16

@Llew: Herr von Berlichingen zsoldos volt, és csatában egy ágyúgolyó passzírozta a saját kardját ennen vállába, így vesztette el a karját.
A protézise miatt később "vaskezű Götz"-ként híresült el :)

Felagund 2013.04.23. 15:52:46

@Llew: Ja, és a korban meglehetősen nem tipikus módon békés öregségében halt meg :D

Gandalf007 2013.04.23. 15:53:06

@sipi119: a rabszolgakereskedő, mivel kereskedő, inkább további bizniszeket akart kötni (lásd amikor azt tanácsolja Danynek, h fosztogassa a környéket, és adja el nekik nyomott áron a rabszolgákat). Meg ugye egy nem szavahihető kereskedővel ki akarna bizniszelni???

Llew 2013.04.23. 16:01:44

@Felagund: ja, így már értem, akkor mégse teljesen a saját kardja volt

beacska 2013.04.23. 16:03:03

@sipi119: nem mindegy, hogy osztogatnak, vagy fosztogatnak...

szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy egy kereskedő vágja át a kuntsaftot, vagy egy potenciális hódító...de ha te nem látod a különbséget, már nem tudom ennél jobban szájbarágni.

sipi119 2013.04.23. 16:08:44

@beacska , @Gandalf007 : na jó mind1, lehet ti jobb rabszolgakereskedők lennétek mint én :)
én csak abból indultam ki, hogy elvileg 1 élő sárkány többet ér egy seregnél , egy ultimate valuta, kb legnagyobb érték westeroson

beacska 2013.04.23. 17:04:25

@sipi119: hát ja, HA tudod kezelni...HA szótfogad neked ;)

sipi119 2013.04.23. 17:44:06

oké, de ezt ő honnan tudta volna h egy még kölyökkorú sárkány is kezelhetetlen? meg ha belegondolsz h szegény Danyt hányan verték át eddig meg hányan akarták, én nem lepődtem volna meg ha ez a csávó is megpróbálja. dehát így járt.
amúgy a végén a kivonulás nagyon epic.

ryswell 2013.04.23. 19:47:45

Ezt a részt nehéz lesz überelni. Pont megfelelő mennyiségű dráma, feszültség akció és humor volt benne.
Alfie Allen alakítása pazar volt, a vége pedig zseniális.
Ami Sansát illeti, én sokkal inkább sajnálom őt, minthogy elítélném. Az apját a szeme láttára fejezték le, ráadásul ő szólt a királynőnek.. Míg Arya menekülhet, és próbál is a testvére felé, addig Sansa folyamatos terrorban él apja gyilkosai között.

beacska 2013.04.23. 21:00:55

meg sem merem említeni, hogy Arya is végignézte az apja lefejezését...olyan régen volt már...

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.04.23. 21:03:59

@ryswell: Sansában van valami olyan, ami miatt nem tudja szánni az ember, csak elítélni, mert itt a 21.században nincs létjogosultsága ilyen nagyfokú naivitásnak. a kvázi középkorban is működött az "Ölsz vagy meghalsz", ahogyan ma is, csak képletesen. a színésznő viszont nagyon jó.
És Lord Tywinn, ha olvasnád, szeretlek!

veron3 2013.04.23. 21:30:47

@beacska: Nem, nem nézte végig :) Yoren akkor már mellette volt, és elfordulva, magához szorította, míg Sansa 2 méterről nézte végig, ahogy elgurul az apja feje.

Aszusz 2013.04.23. 21:41:31

@Felagund: A soreozatban elvileg mindenki 3 évvel idősebb, mint a könyvben, azt hiszem, az első évadban elhangzott, hogy Robert lázadása 17 éve volt - vagyis Robb és Jon akkor 17 évesek. Branről is valahol kiderül, hogy nem 7, hanem 10 éves. Sansa elvileg 11 helyett 14 - talán még épp hihető, hogy a vérzésére várni kell. Ennél idősebb nem nagyon lehet. Arya eszerint 9 helyett 12 éves az első évadban.
Én amúgy szeretem Sansát, látszik rajta, hogy fejlődik, és ennek még nincs vége. A szerencsétlenkedését arra fognám, hogy nincs "otthon", illetve mindenki közül ő az igazán "magányos farkas" a többi gyereknek még életben van a farkasa, ami még akkor is jelent valamit, ha nincs konkrétan mellette. Tény, hogy sokat kell még tanulnia. Arya helyében biztos halott lenne már, de ez fordítva is igaz: Arya sem lenne életben Sansa helyében.

Count di Luna 2013.04.23. 21:59:54

Azért azt illett volna megemlíteni, hogy a házigazdát vagy vendéget megölni az egyik legnagyobb geciségnek számít Westeroson, kb. a rokongyilkolással van egy szinten. Csak hogy a nemolvasó tudja, hányadán áll a szokásokkal.

fran7 2013.04.23. 22:14:37

@Aszusz: Ennél a farkasos dolognál kérdezném meg, hogy a vérfarkassal való kapcsolat hozza a Stark gyerekek farkasálmait elő vagy ez a vérükben van?
@veron3: Már ez a nézőszempont is mutatja a különbséget kettejük között. Néha az élet akkora pofont ad, hogy nem kéred a másodikat. Vagyis már a pofon lehetőségétől is menekülsz. Főleg ha a Joeffrey félék ígérik be. Sansának még esélye sincs menekülni.
@aggyistenbiri: Bármelyik korban nehéz úgy keménykedni, ha senki nincs aki legalább két fűszálat keresztbetesz érted. A XXI. sz. a megalkuvó emberek százada eddig. Akik csak addig hangoskodnak, míg az semmibe nem kerül.

Felagund 2013.04.23. 22:26:53

@fran7: A farkasos kérdés nekem kicsit "tyúk vagy tojás" problémának tűnik :)

A könyvben (pfejj-pfejj) Sansán kívül gyakorlatilag minden Stark-kölyöknek (és Jonnak is) vannak farkasálmai, de messze Brannek a leggyakrabban, és egyedül ő az, aki éber állapotban, akaratlagosan is képes lesz belemászni a farkasa fejébe (remélem ezzel nem árulok el nagy titkot...).
Bár igazából belegondolva Robbot nem lehet biztosan tudni, neki nincsenek POV fejezetei (és ugyanezért Rickont sem), de elég erősen lehet sejteni, hogy hasonlóan szoros a kapcsolata a farkasával, mint a többi testvérének. Talán nem egészen véletlenül terjed róla, hogy éjszakánként farkassá változik és úgy zaklatja a Lannister seregeket :)
Az meg, hogy Sansának eleve nem volt kapcsolata Lady-vel, ugyebár nem nagyon lehet tudni, mert szegényt elég hamar kiiktatták. Mindenesetre Sansáról elég sokszor elmondják, hogy sokkal inkább az anyja vére, mint az apjáé, a gyerekek közül ő a leginkább Tully, szóval jó közelítéssel lehet tippelni, hogy neki nincsenek ilyen képességei.
Ugyanakkor mindezek ellenére elég sokszor utalás van arra, hogy a rémfarkasfalka és a Stark-gyerekek sorsa igen erősen összefügg, és ahogy szétszóródtak a farkasok a világban, úgy a Stark-gyerekek is...

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.04.23. 22:35:38

@fran7: szerintem nem ugyanabban a korban élünk :)

Aszusz 2013.04.23. 22:49:52

@fran7: A farkasálom az, amikor álmában a "farkas bőrébe bújva" járja a világot, Brannek volt pár ilyenje, de ezt akaratlagosan is elő lehet idézni - ez volt a Falon túl Orell a sassal. Vagyis ahhoz, hogy valakinek farkasálma legyen, egyrészt kell egy farkas (tágabb értelemben bármilyen más állat, pl sas), akivel elég közeli viszonyban van (pl ő neveli, mint a Stark-gyerekek a kölyköket), plusz kell a képesség, ami viszont veleszületett adottság (=wargok), és ha jól tudom, az Elsők véréhez között - az Andalok leszármazottai erre nem képesek (kb egész Dél). Az északiak jelentős része és a vadak az Elsők leszármazottai, közöttük fordulhat elő a dolog. És a Starkok esetében gyanítható, hogy kicsit nagyobb valószínűséggel, mint a többi embernél (de nem tudni, miért).
Sansában lehet, hogy megvan a képesség, de nem tudjuk, mert a farkasa viszont meghalt. Jon, Arya, Robb és Rickon esetében a lehetőség ott van, hiszen él a farkasuk (csak sajnos a CGI költségvetés miatt nem lehet állandóan mellettük - főleg Szellem fájó pont számomra), de a sorozat jelenlegi állása alapján nincs bizonyíték arra, hogy ők is wargok lennének, mint Bran. Ha valamelyiküknek esetleg lesz farkasálma, akkor lehet tudni, hogy ő is warg.

AkosJaccik 2013.04.23. 23:19:59

@Llew: Tudom, már leakadtunk a témáról, de engedtessék meg az én verzióm is az esettel kapcsolatban. Az alábbiak pusztán vélemény.

Legjobb tudomásom szerint a több fegyvernemmel történő vívás bátorítva volt a (korabeli) vívómesterek által (is), sőt, a magasabb szintű vizsgákat a vívócéhekben kötelezően többféle fegyvernemben _kellett_ bemutatni (pontos példát nem írok, mert nincs előttem forrás); de nem tudok olyan utalásról, hogy egy olyan egykezes fegyvert, aminek amúgy kiforrott technikája van, mindkét kézzel ugyanúgy tanultak volna használni - ugyanis fölöslegesen rabolja az időt. Gondolj bele! :) Eleve egy kézzel tehetségesebb vagy, de tekintsünk el ettől. Ha mindkét kézre (egyúttal lábra, testtartásra, dinamikára...) gyakorolsz, a legegyszerűbb (tehát buta) modellt alapul véve ugyanannyi gyakorlással csak feleolyan jó leszel, mint aki egy kézre gyúr. Egy normál párbaj pedig legáltalánosabb esetben egészséges felek küzdelme, amit a fenti képlet szerint "szükségképpen" elvesztesz.
Előfordulhat, hogy éppen a bal kezedre lenne szükséged, és emiatt harapsz fűbe? Persze, de ennek sokkal kisebb az esélye, mint annak, hogy elégtelen jobb kezes képzettség miatt teszed ugyanezt.
A modern, hiteles, a témát komolyan kutató vívóiskolák (mondhatnék példákat, de reklámozzon a halál) gyakorlatilag ugyanígy vannak vele. Mindegy, melyik kézzel vívsz (hosszúkardnál melyikkel fogsz felül, ált. amilyen kezes vagy, azzal), de akkor mindig azzal tedd, azt szokd meg.
Egykezes fegyvernél még az is szokásos, hogy a jobb kéz kardot fog, a bal pedig többféle eszközt használhat hozzá (ökölpajzsot, bazinagypajzsot, hárítótőrt, köpenyt, CAPATOB-hűtőszekrényajtót, még az utóbbinál is ritkábban másik kardot), de a kezek szerepe ekkor sem cserélődik meg.

Illetve egy érdekesség(?) a sorozathoz lazán kapcsolódóan, mivel valamelyik hozzászólásban felmerült: Igen, a hosszúkardokat ("másfélkezes" kardokat) papíron lehet egy kézzel is forgatni, de épeszű ember gyalog, pajzs nélkül és alaphelyzetből indulva soha nem teszi. Lágyítok a kijelentésen: én legalábbis nem tenném... :)

Ha már GoT, engem sokkal jobban érdekelne (és érdekelt volna már a könyvben is), hogy a fogolycserét Cat' és Brienne mégis hogyan képzelte el, ha egyáltalán lett volna reális (regényben reális, hjá) esélye eljutniuk Királyvárig? Míg a szekrénynőstény beszambáz a városba tejkenyérherzszalámiér', addig Jaime-t kikötözi valami villanyoszlophoz és imádkozik, hogy nem döntenek úgy a Red Keepben, hogy inkább kiverik belőle, hova parkolta le a csóringert, semmit egyezkedjenek egy terroristával?

Felagund 2013.04.23. 23:37:57

@AkosJaccik: Szerintem ebbe Catelyn rohadtul nem gondolt bele, gondolta, ha ő a maga részéről tesz egy gesztust, akkor majd Cersei is elengedi az ő lányait... Persze ez magasfokú naivitás, de elég elkeseredett volt szegény...

AkosJaccik 2013.04.24. 00:26:03

@Felagund: Igen, az anya szent őrülete egy racionális (azaz éppenhogy irracionális) magyarázat, de ez nem ment meg attól, hogy ne gondoljak bele pragmatikus emberként.

Gondolom, ez az anya-izé olyasmi, mint a szerelem. Kis bajt elsimít, nagy bajból bazi nagyot csinál. Mindenesetre, ha a hasonlat csak egy kicsit is áll, nem tudom a szemére vetni a hülyeségét; de legalább Brienne azért szoríthatna az agyában némi helyet a józan parasztinak is a BecsületKözponton és az Adobe Swordsmanship 8.4-en kívül is.

seamus gonzalez 2013.04.24. 00:38:34

Az imént esett le hogy a gennyedék Locke-ot alakító színész volt a Majdnem híresben a feltörekvő rockbanda menedzsere... Ugyanaz a rekedtes hang, némileg kellemesebb karakter.

orgyen 2013.04.24. 01:25:36

@sixx: "Brienne (...) láthatóan sajnálja Jamie-t, aki meg saját sajnálja nagyon."

Mármint "saját magát sajnálja". =;)

szepi79 2013.04.24. 02:19:11

@Elanor_: "Jamie szegenyt hogy sajnaljuk, pedig vegul is o miatta indult el az egesz balhe, o lokte ki Brant, ami miatt Catelyn agya ugye vergozos lett, masreszt Jamie nemzi a fattyakat Cerseinek, koztuk a Pocskiralyt, aki levagja Ned fejet, es elindul az egesz haboru. Szoval vegul is maganak koszonheti az egeszet,"

hát, attól függ, honnan akarjuk kezdeni a történések elemzését. ha nem azzal indul az egész sztori, hogy jon arryn meghal, akkor ned eleve nem lesz segitő.

de mehetünk ennél visszább is, ha a targaryen lázadás után nem a királyságra totál alkalmatlan robert baratheon srác kerül hatalomra...

vagy ha aeris nem őrül meg, még mindig a targaryean ház lenne az uralkodó...

szóval akkor most tényleg jaime okozott mindent?

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2013.04.24. 06:03:36

Hát Jamie keze elég rendesen benne volt a dolgok ilyetén alakulásában. Ó, de már nem lesz többet!

Mégiscsak ő volt aki esküjét megszegve megölte a saját királyát, és hát ott vannak a gyerekek is ugye.

Valandil 2013.04.24. 09:23:19

@Viktor-a-konyhában: Remélem több részletet is megtudunk a királyölésről a sorozatban.

Meth, Not even once 2013.04.24. 10:20:32

@AkosJaccik: A könyvben úgy van írva, hogy Catelyn leitatta, majd megeskette Jaimet, hogy cserébe azért, hogy elengedi Királyvárba, Jaime majd elengedi a lányait. Persze Jaime becsületében bízni érdekes dolog, de hát ehhez vegyük hozzá azt is, hogy Catelyn egy kicsit kétségbeesett a gyerekeit illetően, mert tudja, hogy Starknak lenni mostanában nem túl egészséges, főleg Királyvárban.

morbiczer 2013.04.24. 10:40:28

@Meth, Not even once: A konyvben Catelyn nem annyira Jaime becsuleteben bizott, hanem inkabb Tyrioneban.

Akkor ugye meg o volt az acting Hand of the King, es Ser Cleos elso King's Landing-i kovetjarasa soran az egesz udvar elott megigerte, hogy elengedi a Stark lanyokat, ha visszakapjak Jaimet.

pizzaboy 2013.04.24. 12:26:41

ami érdekelne: azt a 8000 makulátlant ki fogja etetni?

Felagund 2013.04.24. 13:02:42

@pizzaboy: Hát, felteszem Astaporból nyúltak nem kevés ellátmányt és nemesfémet, meg ugye mint mondották, számos kisebb-nagyobb város van a közelben, ahol lehet töltekezni ilyen-olyan módon :)

pizzaboy 2013.04.24. 14:14:50

@Felagund: igen, annyi kajától csak később fognak éhen halni.

Felagund 2013.04.24. 14:16:01

@pizzaboy: Egyébként is. Ha egy Makulátlannak azt mondják, hogy mostantól nem kap enni, akkor egy szó nélkül teszi tovább a dolgát, mintha mi se történt volna :D

szepi79 2013.04.24. 18:02:13

@Viktor-a-konyhában: nem azt mondtam, hogy nem volt benne a keze vastagon a dolgok alakulásában, csak annyit bátorkodtam jelezni, hogy nem kéne az egész palávert a nyakába varrni. (mint ahogy a saját kezét sem illett volna. nem EU-s.)

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2013.04.24. 20:25:15

@Valandil: úgy emlékszem a könyvben kiderül még pár dolog.

Valandil 2013.04.25. 10:43:23

@Viktor-a-konyhában: Azt tudom. :) Inkább az érdekelne, hogy itt hogyan oldják meg.

HüvelykPanna 2013.04.25. 17:01:02

@Meth, Not even once: Az rendben, h megeskette, de nem tudom, hogyan gondolta az öreglány az átadást. Valószínű a Lannisterek széles mosollyal a szájukon adták volna át a lányokat...oppardon, Sansát.

HüvelykPanna 2013.04.25. 17:09:04

Ha nem olvasom sixx hogyvoltját, nem derül ki számomra, hogy ki volt az a srác, aki kiszabadította, megsétáltatta, majd visszakísérte a szopóterembe Theont (jelzem, nem olvastam a 3. kötetet, a 2. pedig már rég volt). Meg úgy általánosságban zavaros számomra ez a szál. Nem azért küldték Bolton fattyát, hogy visszafoglalja Derest? Most azzal mi a helyzet? Különben is, hol kínozzák ezt a jómadarat és kik? A Starkok emberei vagy Boltonok? Vagy ez a kör - így 5 saját ember legyilkolása - csak arra volt jó, hogy megtudja, élnek-e a Stark gyerekek? Ha valaki tud segíteni kitisztítani ezeket, megköszönném.

Tájfájter 2013.04.25. 19:56:19

@HüvelykPanna:

A megoldás már a második könyvben is benne van, nem akarom leírni, mert erősen spoiler és könyv-film hasonlítgatás lenne.

A sorozatból laikusok számára szerintem nagyon nem derül ki, hogy kicsodák ezek, és erősen át is van írva a dolog, valszeg egy csattanónak lesz a megalapozása.

Ami fura, hogy a "megmentő" srác folyton arról beszél, hogy a Theon apjának emberei ellene lehetnek, és a testvéréhez akarja vinni, és furcsa mód az üldözők is mintha Greyjoy-os ruhákban lennének, habár az északi viselet sem tér ettől nagyon, szóval eléggé "sejtelmes" ez a szál :-)

beacska 2013.04.26. 07:54:34

@HüvelykPanna: ezek a részek nekem nagyon tetszenek. Bár tudom, hogy ez itt senkit nem érdekel, de éppen azért, mert olyan eseményeket dolgoz fel, ami a könyvben legfeljebb 2 sor említést kap, de nagyban meghatározza Theon sorsát. Jól érzékeltetik ezek a jelenetek a bizonytalanságot, és elkeseredést, amit Theon érez....és igen, éppen az a lényeg, hogy Theon is csak találgat. ;)

kardigan 2013.04.28. 12:07:16

a sansa-arya szálról még egy dolog:
a legelején már látszott, hogy ez a dolog eredenően el van baszva, méghozzá ned baszta el. a joffrey-mycah balhé után, amikor mindkét csaj mérhetetlenül ki van akadva, mi történt: aryával, aki egy kurva menő kiscsaj ugyan, de kb nem lehet emberek közé vinni, ned hosszasan elbeszélget, mint egy normális emberrel, óvatosságra inti, figyeljen oda a lannisterekre, és úgy általában, felnőttnek kezeli.
sansa, aki éppen készül beházasodni a lannisterekhez, tehát baromira nem ártana kicsit elbeszélgetni vele, mondani pár értelmes dolgot, h mire vigyázzon meg mi történik, szóval sansa kap egy babát. egy babát.

sokkal nehezebb úgy agysejteket növeszteni, ha mindenki szerint az a default, hogy hatéves vagy és mongolidióta.

Bakspace 2013.09.25. 15:34:42

akinél jó színészválasztás és jól kitalált a szerep is:

Theon Greyjoy... valami zseniálisan hozza a nagyravágyó, gyökereknélküli gyökér, megfelelési-kényszerben kínlódó nevelt (túsz?) gyereket... (a helyzete Jonhoz hasonlít, eleve mindketten handikeppel indulnak a nagy tolongásban)... Theonban a bizonyítási vágy szinte lobog, de nincs kinek megfeleljen... dárdarázó vilmos megnyalta volna mind a tíz lábujját Theon történetén: a sors mindenben ellen van, és rosszul méri fel, hol is tudna kitörni... két világ között lebeg, és nem tudja elhatározni magát egyik irányába sem teljesen, pedig megvan benne a belsö anyag, hogy valami kiváló alkothasson... sem a vas-szigetiek, sem Starkék nem kezelik méltó helyén, nem is fogadják be, ezért mindent, amibe fog, túlzásba visz... ez a Luwin mesterrel (+ Bolton Fattyával) folytatott beszélgetésben el is hangzik, de Theon ott válaszol is: számára onnan, ahova betrappolt, már nincs visszaút... Nagyravágyása nem is engedi hogy lásssa az intö jeleket, saját tehetségét is csak eltulozva képes szemlélni: jellemzö amikor nem hajlandó a kurvának fizetni a szolgálataiért (a jelenetnek meg megvan az ellentétpárja is, amikor Podriktól nem veszik el a pénzt a kurvák... Podriktól! a legunalmasabbb alak a történeben, de mégis ö az, aki helytáll a poszton, amit a sors juttatott neki... és a sorsistennök ezt azért komálni szokták... )

szóval, adja TG a történet ívét rendesen
süti beállítások módosítása