Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sherlock és Watson 1x12 - M

2013. április 11. 15:00 - Láng Vince

A múlt héten Sherlockék egymást gyilkoló orosz kémek után nyomoztak, lássuk mit dob e hétre a gép. A nyitójelenetben a baltaarcú Vinnie Jones (Big Chris a Ravasz, az Agyból) egy összekötözött férfit fejjel lefelé felhúz egy embermagasságú vas háromlábra, aztán egy késsel elvágja a torkát. Nocsak, ettől a héttől átváltunk a Columbo-stílusra? Végig tudni fogjuk ki a gyilkos, és a nyomozónak kell drukkolnunk, hogy kitalálja? Ez elég komoly paradigmaváltás lenne. Nemsokára kiderül.

001 - tripod.jpg

Holmes beköltöztetett pár kas méhet a szobába. Mivel Watson pár nap múlva elhúz, Sherlock az ő szobáját szánja a méheknek. Elég idióta ötlet, ezért aztán nem is lep meg, hogy Holmes-nak eszébe jutott. Watson, mielőtt végleg lelép, el akar beszélgetni Sherlock-kal a leszokásról, amit ez utóbbi nem vesz jó néven. Mielőtt azonban belemelegednének a veszekedésbe, Gregson elhívja őket a tetthelyre.

002 - Bees.jpg

A nyomozók nagy mennyiségű vért találtak egy Ian Vickers nevű férfi lakásában, de a hullát az elkövető magával vitte. Holttest tehát nincs, és a véren kívül más nyomot se igen találtak. Ilyenkor jönnek jól Sherlock unortodox módszerei. Például a szemrevételezés! A nyomozóknak nem tűntek fel a szokatlan karcolások a padlón, amelyből azonban Holmes könnyedén megállapította az elkövetés módját - amit már láttunk az első jelenetben - a vas háromlábat, a toroknyiszálást, stb. Gyakorlatilag úgy néz ki, mint mikor disznóvágáskor a sertést kivéreztetik, hogy utána a húsát feldolgozhassák. Mintha a Hannibál-sorozatban lennénk, annak most úgyis szezonja van, de ez nem az a csatorna. És hogy hogy következtette ki mindezt egy vértócsából és néhány karcolásból? Könnyedén, ezzel a gyilkossal ugyanis már találkozott, Londonban.

003 - Pool of blood.jpg

A csóka M-nek hívja magát és kiterjedt sorozatgyilkolási praxist visz: 37 áldozata volt már, és még nem kapták el. Hatékonyan és tisztán dolgozik: az áldozatok vérét lecsapolja, a holttesteket pedig a tengerbe dobja. A vérvizsgálat megerősíti, hogy a legutolsó áldozata a lakás tulajdonosa, Vickers volt. Korábban leveleket is írt a rendőrségnek, de Holmes-nak az az álláspontja, hogy ezeknek a figyelem elterelése volt a céljuk. Szerinte egy intelligens, ravasz és velejéig gonosz, megszállott gyilkossal van dolgunk, akitől további hullákra is lehet számítani.

004 - Briefing.jpg

Sherlocknak ezúttal személyes indítéka is van arra, hogy a gyilkost kézre kerítse. Tíz évvel ezelőtt Londonban egyszer már részt vett az M elleni nyomozásban, de akkor a kábítószerfüggősége miatt használhatatlan volt, és így a tettes megmenekült. Most jóváteheti, amit akkor elrontott. Gregson szerint nem véletlen, hogy M pont New Yorkban, Holmes új lakóhelyén kezdett újra gyilkolni, ezért odaküld pár egyenruhást Sherlock lakásához, hogy egy kocsiban unatkozzanak és fánkot egyenek.

005 - Bitch.jpg

Időközben M épp egy fiatal, szexi fehérneműbe öltözött lányt készül meggyilkolni, de aztán inkább kifizeti a szexuális szolgáltatásait. A perdita grátisz felajánl még egy menetet - biztos bejön neki a baltaarc -, de M-et nem érdekli a dolog, mert az Arsenal játszik a tévében. Valaki kódolt halandzsanyelven írt sms-t küldd neki, amire ugyanazon a nyelven válaszol. Titokzatos.

006 - Gibberish-message.jpg

Sherlock és Watson Vickers hulláját vizsgálják, amit partra sodort a dagály. A hajában lévő olajból Watson (!) arra következtet, hogy Brooklyn-i kikötőben dobhatták vízbe. Az egész buliból ez fog neki a legjobban hiányozni, hogy Holmes-szal közösen dolgoznak, következtetnek és megoldják a gyilkossági ügyeket. De az idő lejárt, és Watson soha többé nem találkozik Sherlockkal. Csak tudnám, mi fog történni akkor a hátra lévő tizenkét részben ebben az évadban.

Amikor hazamennek Holmes lakására, kiderül, hogy M már járt ott és hagyott nekik egy kedves hangú levelet, amelyben szemléletes metaforákkal fikázza Sherlock képességeit. A fánkevő zsernyákok persze nem láttak semmit, M a hátsó ajtón jutott be a lakásba. (Nem kellett volna oda is állítani valakit egy vödör kávéval?) Gregson biztos helyre akarja szállítani Watsonékat, de ők inkább maradnak otthon, mert keménytökű magyar legények/leányok. Azért Holmes mégiscsak gondolkodik a költözésen, mert mi lesz, ha a következő sorozatgyilkosnak fejletlenebb az íráskézsége és levélke helyett plasztikbombát küld neki ajándékba. Végül Sherlock megnézi az M-ről titokban készített házivideóját, ahogy a pasas belopakodik hozzá.

007 - The letter.jpg

M-re nem lehet mondani, hogy kedves ember: amikor egy feka srác eredetinek tűnő Gucci napszemüveget akar eladni neki, az elvárhatónál hevesebben reagál. A srác — Sherlock informátora — törött bordák helyett végül megússza egy törött telefonnal, aztán beugrik Holmes-hoz, hogy átvegye az M megtalálásért járó pénzt. Megvan a gyilkos! Watson nehezményezi, hogy Sherlock miért nem adta át a rendőröknek M videóból kivágott képét, miért kölyköket bízott meg, hogy megtalálják. A válasz: Irén. M ölte meg Sherlock régi szerelmét. És ezért a nyomozó bosszút forral: ő maga akarja megtalálni, megkínozni és megölni a pasast.

008 - Little black dude.jpg

Holmes régóta várt erre a pillanatra és megköszöni Watsonnak, hogy lelkileg felkészítette. A nő természetesen kiakad: ő nem azért dolgozott, hogy Sherlockból hidegvérű gyilkos váljon. Késő bánat, a szörny már megszületett és elég jól bánik a pillangókéssel. Watson nem hagyja annyiban a dolgot, szalad Gregsonhoz, hátha megakadályozzák, hogy Holmes megölje M-et.

009 - Butterfly knife.jpg

Előtte azonban M még befejezi az aktuális melót, egy szerencsétlen fekete lányt, miközben a háttérben az Arsenal játszik a tévén. Ezúttal nem jön össze a gyilkosság: Sherlock megjelenik a tetthelyen — nem szíveli az Arsenal-szurkolókat —, majd egy vicces jelenetben pofánvágja M-et egy viperával. Kezdődhet a bosszú: M-et Jézus-pózban egy állványhoz bilincseli és különböző késeket, fúrót meg öngyújtókat készít elő a kínzáshoz. M azonban kiábrándítja, nem is ő ölte meg Irénkét, ő akkor épp sitten volt egy labdarúgással kapcsolatos nézeteltérés miatt. A lányt egy copycat intézte el. Na, ebből ma már nem lesz kínzás.

010 - Jesus.jpg

Gregson és Watson kihallgatják a fekete nőt, aki M utolsó áldozata lett volna, ha Sherlock nem intézi el időben. A lány fehér port látott a detektív cipőjén, amiből Watson kikövetkezteti — már megint, sokat fejlődött —, hogy Holmes az apja egyik felújítás alatti lakásába vihette M-et. Bell hamar kideríti hova, és a zsaruk elindulnak.

011 - Bell.jpg

M-et egymás után érik a meglepetések: nem tudott róla, hogy Holmes New Yorkba költözött és arról sem, hogy az ő lakása volt, ahová a levelet kellett rejtenie. Valószínűleg a megbízója irányította, akitől a halandzsa-smst kapta. Csak nem megjelenik végre a sorozatban a zseniális főgonosz, Moriarty? M igazi neve Sebastian Moran és van alibije Irene halálának időpontjára: Holmes meg is nézi az ezt igazoló cikket a telefonján. M tehát igazat beszél és aztán kiköpi a nevet, amire tizenkét rész óta várunk: Moriarty! Ő a megbízó. A bérgyilkos szerint Holmes-ban az a jó, hogy becsületes; miután M bebizonyította, hogy nem ő ölte meg Irene-t, nem fogja bántani. Sőt M segít neki megtalálni az igazi ellenségét, Moriarty-t. Sherlock azonban — és ezen most tényleg meglepődtem — ennek ellenére belevág egy csavarhúzót a fickó hasába.

012 - Stab.jpg

Azért ne aggódjunk, M él, nagyon is jól van, sőt Sherlock maga vitte be a rendőrségre. Aztán előad egy hihetetlen mesét arról, hogy csalta el Holmes-t és hogyan akarta megölni egy brooklyn-i lakásban és hogyan sérült meg mindeközben, amikor Sherlock — jogos önvédelemből — egy csavarhúzóval védekezett. Watson persze már nem lehet egy ilyen egyszerű történettel átrázni, könnyedén kikövetkezteti mi történt. Jövőre lehetne egy "Watson nyomoz"-spinoff. M nem hajlandó feldobni Sherlockot, azt akarja, hogy a detektív kapja el Moriarty-t és rajta hajtsa végre mindazon kínzásokat, amiket M-nek szánt.

013 - Moriarty.jpg

A végére még Sherlock is elérzékenyül. Nem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy az Irene iránt érzett szerelme és a bosszúvágy elhomályosítja a logikát, ami alapján döntéseket hoz. És hiányozni fog neki a közös nyomozás Watsonnal. A nő csak erre várt, felhívja Holmes seniort és azt hazudja neki, hogy attól fél, hogy a fia visszaesik, ezért jó lenne, ha még egy darabig a vele maradhatna. Holmes-papa kosarat ad neki, de ő mégis marad. Az ügy tehát nincs lezárva, a nyomozás folytatódik és végre rámegyünk a nagyvadra, a célpont: Moriarty! Jó kis rész volt ez.

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wisp 2013.04.14. 18:49:53

Na, ennyit a sütimről, ezek után kizárt, hogy Irene halálát csak Sherlock találta volna ki. Az viszont továbbra is tuti, hogy valahogy visszahozzák.
Amúgy szerintem ez nem csak simán jó rész volt, hanem az eddigi legjobb, és nem csak a téma miatt. Remélem viszontlátjuk még Sherlock pszichopata oldalát :)

beacska 2013.04.14. 19:16:04

az kiderült, hogy kitől kapta anno az "M" nevet a sorozatgyilkos? Merthogy Mariarty neve csak most merült fel...

Láng Vince 2013.04.14. 19:46:18

Kedves Kommentelők!

Nagyon örülök, hogy visszataláltatok ebbe a hogyvoltba, mert az utóbbi időben már úgy tűnt, mintha én nézném egyedül ezt a sorozatot. Jó, hogy megint itt vagytok.

@Wisp: Tényleg elég jó kis rész volt, végre meglepő fordulatokkal. Nekem amúgy az előző is tetszett. Hátha elindul valami komolyabb fejlődés. Jobban áll a sorozatnak az egész évadon át gombolyított szál.

@beacska: A bérgyilkos vezetékneve Moran, szerintem onnan kapta ezt a nem túl fantáziadús, de célszerű rövidítést.

Remélem találkozunk még, csütörtökön jön az újabb Sherlock és Watson-hogyvolt!
süti beállítások módosítása