Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sherlock és Watson 1x08 - Jobb későn

2013. március 14. 17:00 - Láng Vince

A múlt heti részben Sherlock könnyek közt közölte Watsonnal, hogy egykori szerelme, Irén fiatalon elhunyt és a detektív ennek hatására lett heroinista. Szívszorító jelenet volt, és Watsonnal együtt én is könnyedén elhittem, hogy így történt. Egyes törzskommentelők véleménye szerint azonban Sherlock őszintesége az ügyben megkérdőjelezhető, (ők a kamuzik szót használták) és nem kizárt, hogy Irénkével találkozunk még az évad során. Remélem így lesz! Addig is, lássuk az eheti epizódot.

Sherlock új szintre fejlesztette reggeli agytornáját. Nem elég, hogy egyszerre hat tévét néz, eközben könyvet is olvas, sőt még arra is tud figyelni, hogy Watson bejelenti neki: nemsokára le fog lépni, de bemutat Sherlocknak valakit, aki — mint leszokott függő — a szponzora lehet. Az illető középkorú banktisztviselő, a tőzsdefelügyeletnél dolgozik, de amikor találkoznak, Holmes rögtön gyógyszerészeti keresztkérdésekkel támadja le, és a pasas helytelen válasza hallatán, faképnél hagyja.

001 - Adrien.jpgVan egy konfliktusunk is: egy fellengzős webdesigner srác és munkatársai irodáját valaki a szellőzőbe rejtett bombával felrobbantja. Két halott, tizenegy sebesült a body count. A bűntény helyszínén Sherlock újságpapírt talál, amely állítása szerint kizárólag a bomba gyutacsa lehetett és ezért sértetlen. (Sajnos ezekre a random kínzó kérdéseimre, hogy az ilyesmi lehetséges-e, vagy pont olyan butaság, mint amilyennek hangzik, sosem kapok választ a kommentek között.) Ebből mindenesetre kiderül, hogy házilag gyártott csőbombáról van szó. Holmes talál egy csipogóhoz tartozó alaplapot is, ami feltevése szerint a bomba detonátora. A tűzszerészek megerősítik ezt a feltevést, sőt azt a telefonszámot is le tudják nyomozni, aminek a gazdája a csipogót a bomba robbanása előtt hívta. A fickót Rennie Jacobsnak hívják, hat évet ült biztosítási csalásért, és Gregsonék épp most hallgatják ki.

002 - Rennie.jpg

Rennie azt állítja, hogy csak reggelit akart rendelni és tévesen hívta a csipogót háromszor. (Reggelit rendelni? Miféle barbár szokás ez?) Annyiben mindenképp igazat mond, hogy az étterem száma csak egy számjegyben tér el a bombáétól, de Sherlockot nem ez győzi meg, hanem az, hogy az ürge slicce félig le van húzva, noha a bombagyárosok pontos emberek, akik odafigyelnek a részletekre és mindig felhúzzák a cipzárt. Watson ellentmondott: a hírhedt levélbombázó, Unabomber, úgy nézett ki, mint amikor egy hajléktalanra ráhány egy másik hajléktalan. Ehhez képest csodálatos bombákat készített.

A tűzszerészek közben összegyűjtötték a bomba alkatrészeit, egy akkumulátort és egy csomó újságpapírt. Sherlock — a szokásos tenyérbemászó stílusában — közli a tűzszerészek főnökének, hogy a bomba biztos, hogy elmúlt négy éves, mert az újságpapíron Obama szenátor arcképe található, az akkumulátor logójáról pedig hiányzik a később odakerült tölgyfa. Vagyis a bombát tényleg 2008-ban rejtette el a szellőzőben, Jacobs tényleg véletlenül robbantotta fel, a webdesignerek pedig csak rosszkor voltak rossz helyen.

003 - Tölgyfa.jpg

Az iroda előző bérlője a Van Owen Corporation, egy nagyvállalatoknak dolgozó PR-cég volt. Holmes és Watson meglátogatják a cég tulajdonosát, Heather Van Owent, aki a megbeszélésre behízelgő tekintetű pénzügyes kandúrját is magával hozza. Sherlock szerint a bomba 2008-ban azért nem robbant fel, mert túl messze volt a csipogós cég adótornya, mázli. Heather szerint az ökoterrorista Föld Szabadságáért Milícia (FSzM) lehetett a robbantó, ők többször is fenyegették őket. (Ezek olyasmi társaság lehetnek, mint a Júdea Népe Front.) Legalább van egy nyom, még ha elég gyengécske is.

004 - Heather.jpg

Watson rendszeresen az anonim drogosok csoportterápiájára ráncigálja Holmes-t, aki nem lelkesedik ezekért a találkozókért, de az ott töltött idő tökéletesen alkalmas arra, hogy a Milícia fenyegető leveleit olvassa. Az az elmélete, hogy az FSzM igazából egyetlen ember. Watsont ennél a kérdésnél sokkal jobban izgatja, hogy ki lesz Holmes szponzora, mert 23 nap múlva lejár a szerződése és addigra találniuk kell valakit. Lehet, hogy az a valaki pont Alfredo lesz, az egykori világbajnok autófeltörő feka srác? Sherlocknak bejön.

005 - Alfredo.jpg

Holmes a fenyegető levelek túlnyomó többségében megtalál egy különleges, ritkán használt kifejezést arra, ha valaki nagy veszélybe kerül. Rövid varázslás után rájön, hogy a hat tévé egyikében látott egy bálnavadászatról szóló beszélgetős műsort, ahol az egyik meghívott, Edgar Knowles használta ezt a kifejezést. Talán ő lesz a Milícia? Kiderül.

Edgar megjelenik a rendőrségen és rosszul tette, hogy kesztyű nélkül nyomta meg a lift gombját, mert az ott található ujjlenyomat megegyezik azzal, amit egy FSzM robbantotta bombán találtak hét évvel ezelőtt. Meglepetésemre, Edgar nem tagadja, hogy ő robbantott hét éve és azt sem, hogy ő írta a leveleket a Van Owennek. Azt viszont igen, hogy az ő bombája robbant volna a nagy arcú webdesignerek irodájában. Ő nitrátbombákat használt, öt másik helyszínen, de a tetthelyen nem.

006 - Edgar.jpg

Végre egy unortodox módszer! Holmes elmélete, hogy ha felrobbant egy vödörnyi, különböző robbanószerekkel megtöltött teniszlabdát, akkor a füst illatából meg tudja állapítani, hogy milyen robbanószert használt a gyilkos. A nitrátbombát például műtrágyából készítik, ezért robbanás után jellegzetes illata van, ami az irodában nem volt érezhető. Sherlock a szaglászással megállapítja, hogy a robbanószer alapanyaga a benzinből, fehérítőből és vazelinből előállítható kálium-klorid volt, nem pedig a Knowles által használt nitrát, vagyis nem Edgar a gyilkos.

007 - Teniszlabdák.jpg

Gregson nem örül az újabb fejleménynek. Már két tökéletes gyanúsítottat is találtak, teljesen mindegy, hogy ki a gyilkos, csak zárjuk le az ügyet és menjünk piálni. Holmes viszont a bombában talált újságpapírokon talált bemélyedésekből megállapítja, hogy valaki az egyiken leírta azt a szót, hogy "Novocaine" és nem Edgar volt az. Sherlock újabb őrültnek tűnő ötlete: a fenyegető levelekről csak a rendőrség és a Van Owen-cég alkalmazottai tudtak. Mi lenne, ha valamelyik sértődős alkalmazott használta volna ki a fenyegető levelekben rejlő lehetőséget arra, hogy felrobbantsa a céget és a Milíciával vitesse el a balhét?

Watson közben Alfredoval a kávézóban várja Holmes-t, aki azonban a nyomozás miatt lemondja a randit. Azért egy kicsit dumálnak, a srác nagyon türelmes és empatikus. Elmeséli, hogy már régóta szponzor akart lenni, de valamiért senkinek sem kellett. (Lehet, hogy megijedtek a börtönviselt, fekete fiútól?) Holmes eközben a Van Owenben nézegetné az aktákat, ha a főnökasszony nem nyomulna rá vehemensen. Az érdeklődés kölcsönös, ezért Holmes a hölgynek vadállatias szexet ajánl, de Watson akaratlanul félbeszakítja az alakuló liezont.

008 - Sherlock and Heather.jpg

Holmes az iratokból kideríti, hogy egy Pradeep nevű alkalmazott gyanús lehet, mert panaszt tett a cégre a HR-en. Az volt a gond, hogy összeveszett a főnökasszony pénzügyes kandúrjával, aztán pedig eltűnt. A pénzügyér állítása szerint jó munkaerő volt ez a Pradeep, de aztán egyre többet akart, állandóan fizetésemelést kért, és amikor nemet mondtak neki, egyik napról a másikra eltűnt. Két okból nem hiszem el ezt a mesét. Egy: életszerűtlen. Kettő: a manusnak, aki elmeséli, sunyi arca van. (Ennyit az előítéletmentesség-látszatáról.)

009 - Sunyi.jpg

Pradeep özvegye meg van győződve arról, hogy a férjét 2008-ban megölték és az egyetlen szóba jöhető gyanúsított a kandúrka, akit azonban a nyomozás akkor tisztázott a vádak alól. Holmest az ügy sokkal kevésbé érdekli, mint a penészfoltok hiánya a falon, ezért egy gyerekeknek szánt trükkel — menj ki a sarokra és nézd meg, hogy ott vagyok-e — kiküldi Pradeepnét és Watsont, aztán megsimogatja a falat a nappaliban. A simogatás eredménye egy újabb őrült sztori, ami annyira elképzelhetetlen, hogy valószínűleg igaznak bizonyul. Sherlocknak feltűnt, hogy a falon a képek nem pont ugyanott vannak, mint a Pradeepet is ábrázoló fényképen és ellenőrizte, hogy új lyukakat fúrtak-e a képeknek. Nem! Vagyis a fal maga változott. És miért? Holmes szerint azért, mert a gyilkos a fal mögé rejtette Pradeep holttestét, aztán újjáépítette és lefestette a gipszkartont. Naná, hogy igaza van, a hulla ott mosolyog a fal mögött.

010 - Simogatom a falat.jpg

Sherlock szerint nem Pradeep a robbantó, mert a szellőző, amibe a bombát rejtették, pont az ő íróasztala mellett van, szabit pedig nem vett ki soha, így legfeljebb magát csinálhatta volna ki, ami meglepő formája az öngyilkosságnak. Sőt, nem kizárt, hogy épp őt akarták eltenni láb alól, de mivel a bomba nem működött, pisztollyal végeztek vele. A hullánál találnak egy széfkulcsot, a széfből pedig egy videokazetta kerül elő. Amíg Sherlock összerakja videolejátszó- gyűjteménye legbecsesebb darabját, Watson letámadja Alfredoval. Semmilyen meglepetést nem okoz, hogy Holmes mégsem Alfredot akarja szponzornak, amiből Watson arra következtet, hogy a fiú nem akarja, hogy elmenjen és ezért nem hajlandó szponzort keresni. Hál'istennek a lelkizést Bell félbeszakítja, így megnézhetjük a kazettát.

011 - VCRs.jpg

A felvételt Pradeep készítette és láthatjuk, ahogy egy pásztorórát tölt a főnökével, Heather Van Owennel. Ejha! Gregsonék kihallgatják a nőt, de előtte Sherlock elmondja a következtetéseit: Van Owen szegény sorból származott és eredetileg erotikus szolgáltatóként tevékenykedett, azonban szorgalmas munkával és takarékos életvitellel, mint egyfajta self-made woman, megteremtette cége alapjait. Amikor Pradeep rájött, hogy a kurva, akit annak idején felvett, a jelenlegi főnöke, zsarolni kezdte a nőt: állandóan előléptetéseket és fizetésemelést kért. Egy darabig meg is kapta ezeket, de amikor az igényei már teljesíthetetlenek voltak, Van Owen először bombával akarta felrobbantani, aztán megölte és építési vállalkozó papája okosításának megfelelően, a g-kartonos melót is elvégezte. A nő tagad, de Sherlock által a bomba gyutacsán felfedezett kézírás — "NOVOCAINE" — épp megfelel Ms. Van Owen kézírásának. Azt pozitívan tudom, hogy egyetlen, nyomtatott betűkkel írott szó kézírásából nem lehet megállapítani az író kilétét, de ennyi szabadságot adjunk most az íróknak, különösen azért, mert ez után a várakozásaimhoz képest kevésbé izgalmas befejezés után végre lezárhatjuk az ügyet és mehetünk piálni. Piálás előtt azonban még meglátogatja Holmes-t Alfredo, akit kellemes baritonja miatt máris a szívembe zártam. Hozott Sherlocknak egy Ferrarit, de nem azért, hogy New York utcáin száguldozzanak le és fel, hanem abból a célból, hogy a detektív a biztonsági rendszert próbálja meg feltörni. Rövid duzzogás után rááll és kezdődhet a haverkodás. Szerintem Alfredot viszontlátjuk még.

012 - Ferrari.jpg

Be kell, hogy valljam, ebben a részben nem gyanakodtam arra, hogy a nő lesz a gyilkos. Kellett volna? Nekem egész végig a pénzügyes kandúrbandi volt a leggyanúsabb, bár a nyolcadik rész után tudhatnám már, hogy sose a leggyanúsabb a gyilkos. Azt azért el kell ismerni: még ha a mostani picit gyengébb sztori volt az utóbbi néhány résznél, még így is elképesztően sokat fejlődött a sorozat az első részekhez képest. Tudom, hogy sokaknak a BBC-s Sherlock a kedvence, de remélem, hogy ennek a változatnak is van stabil közönsége, akik hétről-hétre várják az újabb epizódokat. És utána desszertnek a hogyvoltot is elfogyasztják.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andal 2013.03.14. 17:20:47

A kórházas sztorinál is gyanúsan ismerős színész volt az egyszerű takarító, itt is gondoltam, hogy Lisa Edelstein sem csak statiszta lesz, bár a gyilkos szerepének ráosztása kicsit fájt. Mármint a logikátlanságok miatt: bepróbálkozik a bombával, besül, de otthagyja a szellőzőben. Végül csak megöli a zsarolót, de a kompromittáló videoanyagot nem találja, pedig a hullánál megtalálják a széfkulcsot. A csaj profi prosti, bombagyáros, kőműves, cégvezető, de a saját kézírásával ellátott papírt adagol a bombához, a hullát nem máshol betonozza be stb.

Szvsz nagyon nyögvenyelős a sztori, mondjuk Monknál megszoktam az idiótábbnál idiótább gyilkosokat és elkövetési módokat, de az ott poénos volt, itt inkább kínos.

Ennek ellenére azért nem rossz sorozat, de a hgyvoltja még mindig jobb. :)

Andal 2013.03.14. 17:26:42

Lemaradt: a szponzor hogy jött ide? :)

Wisp 2013.03.15. 00:58:00

"Egyes törzskommentelők véleménye szerint azonban Sherlock őszintesége az ügyben megkérdőjelezhető,"
Hehe, köszi :D
"(Sajnos ezekre a random kínzó kérdéseimre, hogy az ilyesmi lehetséges-e, vagy pont olyan butaság, mint amilyennek hangzik, sosem kapok választ a kommentek között.)"
Erre volt egy remek és korrekt válasz a The Finder/Csont nélkül-ben: "Őrültség, kivéve, ha igaza van"
Szegény Gregson, azért nem csak a piálás érdekli, csak épp mindig neki kell közölnie Sherlock-al, hogy a legtöbb bíróság csak röhögne azokon a bizonyítékokon, amikre a teljesen-őrült-csak-épp-igaz elméleteit alapozza. Amúgy szerintem kifejezetten szimpatikus a szigorú főrendőr archetiousok között. A Monknak ebben a korai stádiumában Stottlemeyer még sokkal szemetebb volt.
Cuddy-nak külön örültem, a port.hu-n épp mostanában került szóba, hogy ez a Sherlock nagyon emlékeztet egy bizonyos sánta doktorra :D
A hogyvolt mint mindig, most is remek volt, csak így tovább.

Láng Vince 2013.03.15. 15:34:18

@Andal: A szponzor itt nem azt jelenti, hogy pénzt ad neki. Szponzornak hívják azt a gyógyult alkoholistát/drogfüggőt is, aki leszokóban lévő társának segít abban, hogy ne essen vissza.

A House-os csajszi nekem is feltűnt, de arra gondoltam, hogy nem kizárólag a gyilkos szerepét osztják ismert sorozatszínészekre.
süti beállítások módosítása