Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sherlock és Watson 1x03 - A gyerekvadász

2013. február 07. 15:00 - Láng Vince

Rendszeresen olvasom a hozzászólásokat és úgy látom, a kommentelők többségének nem tetszik ez a sorozat. Néhányatoknak már az is megfordult a fejében, hogy egyszer és mindenkorra lemond a Sherlock Holmes-történeteknek erről a feldolgozásáról. Ha elfogadtok egy tanácsot, szerintem még ne adjátok fel. A sztorik egyre izgalmasabbak és úgy hallottam, ahogy közeledünk az évad vége felé, úgy lesz egyre addiktívabb a sorozat. Egy fontos: nem szabad olyan várakozásokkal leülni a tévé elé, hogy a zseniális Sherlock Holmes és barátja, Dr. Watson nyomozását fogjuk látni. A két főszereplő neve lehetne akár Tarzan és Jane, vagy Pumpkin és Honey Bunny is, ennek a sorozatnak ugyanis alig van valami köze az eredeti Holmes-történetekhez. Az első három rész alapján úgy tűnik, az alkotóknak csak a "márkanévre" volt szükségük, de lehet, hogy ez még változni fog. Nézzük úgy, mint egy csavaros Castle vagy Gyilkos Elmék-epizódot és nem fogunk csalódni.

01 - Tattoo Sherlock and papers.jpg

Az eheti epizódnak már a címe is rémisztő: a gyerekvadász. Máris a hideg futkározik a hátamon. Baljós zenére látjuk, ahogy a címszereplő a kocsijába csábít egy iskolába igyekvő kiskölyköt Adamet. És a kocsiban lévő lufik? Az az elrabolt gyerek szüleinek járó vigaszdíj. Ez a tettes különösen nagy disznó. Nem szeretem az ilyet. Szerencsére majdnem biztos, hogy elkapják a végén. Azért a beceneve vicces: mivel minden gyerekrablás alkalmával — a tettes többszörös visszaeső — "köszönöm" feliratú luftballonokat hagy a szülőknek, Lufiembernek nevezik el.

02 - Baloons.jpg

Sok év telt el. A Lufiember eddig az epizódig hét gyereket már elrabolt és tegnap éjjel újra lecsapott. Ezúttal egy Mariana nevű kislányt vitt el, akit a szülei rövid időre egyedül hagytak. Mint minden nehéz ügynél, Gregson felügyelő ezúttal is Sherlock segítségét kéri. A detektív érkezésekor a szülők épp a gyilkosnak szóló, a gyermek életéért könyörgő videóüzenetet rögzítenek és Holmes határozott felszólítása ellenére sem hagyják abba. Unortodox Nyomozati Módszer #6: Sherlock lila festékszóróval tönkreteszi a kamerát. Persze, mint (majdnem) minden rongálásra a sorozatban, erre is van racionális magyarázat: a Lufiember élvezi a szülők könnyeit. de hamar megunja. Ha sokat sírnak a kamerába, az elrabolt gyerek életének is hamarabb vége szakad. Ha nem jelentkeznek, több esély van a túlélésre.

03 - Sherlock paints the cam.jpg

Végre egy kis izgalom! Az eddigi részekben a nyomozásnak a tettes megbüntetésén kívül nem igazán volt tétje. Most viszont két szempont miatt is jobban izgulunk: az egyik, hogy az áldozat tudomásunk szerint még életben van és az időmúlás csökkenti a túlélési esélyeit, a másik pedig, hogy mégiscsak egy gyerekről van szó. A gyerekekért és a kisállatokért a néző sokkal jobban aggódik. (Nem beszélve a nosztalgiafaktorról: Gyerekrablás a Palánk utcában. Ki látta?)

Sherlock villámgyorsan kideríti, hogy a papa hazudik arról, hogy a gyerekrablás időpontjában miért nem volt otthon. A hazugság érthető: volt szeretőjével találkozott. Az ilyesmit jobb eltitkolni az asszony elől, még félreértené. Bár a gyerekrabláshoz ennek az információnak semmi köze — és apu számíthat néhány hitvesi nyaklevesre —, annyi előnyünk mégiscsak származik belőle, hogy az a bizonyos exbarátnő láthatta a gyilkost.

04- Mom and Dad.jpg

A papa nem választott rosszul, de mielőtt a jócsajt meginterjúvolnánk, Sherlock ismét megvillantja kifinomult modorát: a kihallgatás közben Watson kérdez valamit, Holmes válasza egy szóban: kussolj. Én Watson helyében durván a padlóra lökném, de ő megint lenyeli a békát. Úgy saccolom, a tizedik rész körül Watson valószínűleg leharapja Sherlock fejét. Már most várom! A szőke csajból annyit sikerül kiszedni, hogy miután végzett a smúzolással és elindult hazafelé, a kocsiját majdnem összetörte egy gyorsan hajtó, sötétbarna furgon. Csak nem a Lufiember vezette?

05 - Blondie.jpg

Watsonék a tetthelyen újabb nyomot találnak: egy parkoló autót, amin friss sérülések vannak. Csúnyán meghúzta egy nagy sebességgel haladó barna járgány. Csak nem egy furgon, benne a Lufiemberrel és legújabb áldozatával? Nem szeretnék kritizálni, de néha lehetne egy picit kevésbé lineáris a nyomozás. A barna festéken kívül a vétkes autós kéket és fehéret is hagyott a meghúzott kocsin, amiből még Watson is kikövetkezteti, hogy a furgon egykor a rendőrségé volt. Ha én bűnöző lennék, azt hiszem nem egy volt rendőrségi verdával közlekednék. De nem is vagyok annyira perverz, mint a Lufiember.

06 - Wrecked car.jpg

Ez a Sherlock tenyérbemászó egy alak. Percenként megalázza Watsont, aztán rászól: ne legyen ennyire érzékeny. Azért a maga lekezelő módján Sokat segít a nyomozásban, mert nagyon jól tud hallgatni, majdnem annyira, mint a prostik akikhez járt, de mindenképp sokkal jobban, mint Angus, a frenológiai (koponyatan) bábu, amivel még Londonban társalgott, gyakran egyoldalúan. (Wilson!)

08 - You, me, Angus.jpg

Megvan a furgon! Kocsiba be, ablakot le, indulhat az autós üldözés, Hollywood-módra. Helikopter, szirénák, rendőrök robognak NYC utcáin, a sofőrt könnyedén elkapják. Úgy tűnik nem a Lufiember vezette a — kerülöm a szóismétlést — egyterű kishaszongépjárművet, hanem egy tizenöt év körüli srác, bizonyos Adam Kemper. Nem így hívták a...? Hoppá, de igen, a sofőr nem más, mint Lufi első áldozata, akit a rész legelején rabolt el.

09 - Adam Kemper.jpg

Sherlock szerint a fiú valószínűleg bűnrészes, segített Lufinak a többi gyerek meggyilkolásában. Ráadásul jobb, ha igyekeznek a kihallgatással, az elrabolt kislány valószínűleg még életben van egy ideig. Adam nem mond semmit a zsaruknak, nem akarja elárulni a Lufiembert, sőt, érzelmileg kötődik hozzá. Stockholm-szindrómának nevezik azt az érzelmi állapotot, amikor a túsz szeretetet kezd el érezni fogvatartója iránt. Furcsa, de a kiszolgáltatottság és a kedvesség elegye ilyen reakciót is tud okozni. Itt is erről van szó: a fiú apjaként szereti Lufit, aki iskolába járatta, játékokat vett meg neki, még azt is megengedte, hogy áthívja a haverjait. A rendőrök nem jutnak semmire, ezért Gregson kénytelen-kelletlen átengedi Sherlocknak a kihallgatást. Erre kíváncsi vagyok, eddig elég katasztrofálisan teljesített hasonló szituációkban. Most nem így lesz: empatikusnak tetteti magát, és előad egy szívhez szóló történetet a bentlakásos iskolából, ahol egy nagyobb gyerek rendszeresen kínozta őt, de ő mégis szerette valamiért. A srác rezonál, de mielőtt elárulná Ballon urat, megérkeznek a szülei egy gonosz ügyvéddel, aki véget vet a kihallgatásnak. Pech. Sherlock sztorija egyébként hazugság volt.

10 - Sherlock questions Adam.jpg

Az ügyvéd alkut ajánl a kerületi ügyésznek. Az alku értelmében a fiút nem vonják felelősségre a Lufiembernek nyújtott bűnsegélyért, cserébe ő megmutatja ki a gyerekvadász, és hol lakik. Mivel a hivatali munkaidőnek már vége, az ügyész másnap reggel dönt az indítványról, reméljük az elrabolt gyerek még megéri.

Holmes szerint enélkül is kideríthető Lufi személye, mert Adam elejtett szavaiból kikövetkezteti, hogy éjszakai műszakban dolgozik. Máris leszűkült a lehetséges gyanúsítottak köre ötszázezer emberre. Haladunk, Watson! Holmes a korábbi gyerekrablások nyomaiból kikövetkezteti, hogy Lufi sokáig rovarirtóként dolgozott, de a negyedik alkalom után karriert váltott és átnyergelt az újságkihordásra: az Investor's Post nevű folyóirat volt az ő reszortja. Az nem derül ki, hogy a korábbi nyomozók miért nem vonták le ezt a következtetést. Ne kukacoskodjunk, a lényeg, hogy megvan Lufi bácsi neve és címe, a helyszínre vezényelt kommandósok nemsokára beverik az orrát, az ügyet lezárjuk és mehetünk, tudjátok hova.

11 - Baloons in the room.jpg

Ahogy azt Móricka elképzeli! A tettes — bizonyos Samuel Abbott — valahogy megneszeli, hogy Sherlock már közel jár hozzá és bejelentett lakásából a bútorokkal együtt sietősen távozik, mindössze néhány léggömböt hagy hátra a zsernyákok részére és egy videóüzenetet, amiben két lehetőség közül enged választási lehetőséget: Egy kicserélik a gyerekeket, kettő megöli a kislányt. A rendőrök azonban nem hagyják magukat dróton rángatni és a halálra rémült szülők könyörgése ellenére nem járulnak hozzá a cseréhez. Szépen kivárják, amíg az ügyész döntést hoz az alkuról.

12 - Balloon on tape.jpg

Ritka jelenet: Holmes megköszöni Watsonnak az ügy megoldásában nyújtott segítségét, sőt azt is elárulja, hogy a jövőben lehet, hogy inkább oda fog figyelni rá. Watson, ne hagyd magad, ez csak trükk! Később Sherlock ismételten kihallgatja Adamet. A fiú sír: nem akarja feladni az — apjának tekintett — elrablóját, de a lelkiismeretét mégis megnyugtatná valamennyire, ha megtenné. Sherlock kiábrándítja, akkor se nyerne feloldozást a hat gyerek megölése miatt, ha elárulja hol bújkál a Léggömb. Egész kis pszichodráma lett ebből a végére.

13 - Adam cries.jpg

A srác végül aláírja a vádalkut és elárulja, hol van a Lufiember titkos búvóhelye, ahol a kislányt fogva tartja. Rátörnek a kommandósok, mire a faszi főbe lövi magát és elengedi a kislányt. de előtte még bocsánatot kér Adamtől. Az ürge egyébként egészen furcsa gerincrögzítőt hord, nem úgy tűnik, mint egy erőszakos gyerekrabló, inkább olyan kis gyámoltalan. És most? Sajnálom, még várni kell, az ügy valamiért még mindig nincs lezárva, Sherlock fejében szöget üt valami. Körülnéz a lakásban, és az ott talált nyomokból kikövetkezteti, hogy nem Samuel Abbott, a kislány fogva tartója a Lufiember. Hát akkor ki az? Ti már sejtitek?

14 - Baloon Man and the girl.jpg

Nem kell sokat várni a megoldásra. Nem vagyok rutinos kriminéző, nekem nagyon meglepő volt: Lufiember, a gyerekvadász nem más, mint Adam, az első áldozat. Elszólta magát, hogy a szobája ablakán megvágta a kezét, márpedig a törött ablakú szoba sokkal jobban felszerelt volt, mint az, amiben a gerincrögzítős fazon koszos matraca volt az egyetlen bútor. És Sherlock az ágyon is csak Adam hajszálait találta. Dedukció: a Lufiember mindenképp domináns, övé a szebb szoba, vagyis Adam volt a gyerekrabló. Be is ismeri, sőt, büszke rá. De igazából semmi jelentősége, mert már megkötötte a vádalkut, ami mentességet ad a büntetőeljárás alól. Most az egyszer átverték Holmes-t, elég ciki.

15 - Holmes@Adam.jpg

Sherlock dühöng, hogy túljártak az eszén. A stresszoldási módszere is szokatlan: késeket dobál a falra tűzött vádalkuba. A fiú ellen nem lehet büntetőeljárást indítani olyan bűncselekmény miatt, amit Samuel Abbottal követtek el. Vagyis megúszta. Watson szerint Holmes jobban járna, ha késdobálás helyett inkább guggolásokat végezne a stressz levezetésére. Sherlock azonban erre most nem képes, mert túlságosan fáj a háta. És erről beugrik neki a megoldás: Abbott hátát csigolyatörés miatt műtötték, amiatt kellett abbahagynia a rovarirtást. És a műtét időpontjában épp lecsapott a Lufiember. Vagyis azt a gyermekrablást Adam egyedül követte el, ezért arra nem vonatkozik a vádalku. Bingo! Ügy lezárva, mehetünk piálni, talán ezúttal eljön velünk Sherlock, Watson, sőt, még Angus is.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bergamott 2013.02.07. 17:21:26

Korábban volt egy másik társa? Vagy a nem domináns alkat kiszúrta, hogy ez a kölyök domináns lesz? Egész kisgyerekként már vezette a többi gyerek elrablását? Fura egy történet!

Láng Vince 2013.02.07. 17:27:09

@Bergamott: Szerintem véletlenül alakult így. Elrabolta, aztán egyszercsak a srác átvette az irányítást. Ha jól emlékszem, kb. hét év telt el Adam elrablása és az epizód között, először gondolom csak segített Abbottnak, aztán rájött, hogy ez az elrablósdi neki is bejön.

szucska 2013.02.08. 08:33:19

Hm... Csak nekem van olyan érzésem, hogy ezzel a kölyökkel még találkozni fogunk? A végén, amikor a parkban szájkaratéztak, nem tudtam kiverni a fejemből a gondolatot, hogy Adamben tisztelhetjük a következő Moriartyt.

Láng Vince 2013.02.08. 09:59:34

@szucska: Igen, nekem is ugyanez jutott eszembe, amikor úgy tűnt, a srác megússza. De végül Sherlock elkapta, úgyhogy úgy tűnik, mégsem. Pedig egy jó Moriarty sokat lendítene a sorozaton.

szucska 2013.02.08. 10:20:25

@Láng Vince: Hát pedig, ha beválik a gyerek számítása, hogy csak egy gyilkosság miatt szállhatnak rá, plusz enyhítő körülmény, hogy a Lufis molesztálhatta, blabla, akkor záros határidőn belül szabadulhat.
Másrészről már láttunk olyat, hogy valaki a rács mögül mozgatja a szálakat.
Aki ekkora manipulátor, annak bármi sikerülhet.

Na, kiálmodoztam magam. :)

Fée verte · www.malacful.blog.hu 2013.02.08. 13:16:00

@Láng Vince: "A két főszereplő neve lehetne akár Tarzan és Jane, vagy Pumpkin és Honey Bunny is, ennek a sorozatnak ugyanis alig van valami köze az eredeti Holmes-történetekhez. Az első három rész alapján úgy tűnik, az alkotóknak csak a "márkanévre" volt szükségük..." Azt hiszem, sajnos, igazad van.

No, ezek a lufifújók sem tanulmányozták Dutroux tanításait. Miért nem? Őrült módon hajtani, sőt biliárdozni a forró áruval megrakott egyterűvel! ?! (és még sok-sok írásjel)

Adam könnyek között védte, majd feladta a "Lufiembert". Eljátszott egy jó kis Stockholm-szindrómát, de miért?
Nyálfröcskölő gyűkölettel vezethette volna a zsarukat a csúf, gonosz náci, izé, gyerekgyilkos gazember nyomára, aki lehet, hogy még arra is rávette őt: segítsen a gyermekek elrablásában, cserébe a szép kis takaros szobáért. A szülőkről, mondjuk, azt álította, hogy eladták neki (a sitten rothadnak gyilkosság vádjával, ellovagoltak a narancsrózsaszín egyszarvú hátán, vagy mittomén), így a gyereknek Csak Ő Maradt,Aki a Körülmények Ellenére Is Apjaként Szereti szegénykét, míg a srác össze nem szedti a bátorságát a szökésre. Vagy valami ilyesmi...

Ha ez így megy tovább, a várva-várt Moriartyról kiderül, hogy vezető beosztású drogellees zsaru, vagy, ha igazán főgonosz, akkor adóellenőr.

2013.02.08. 19:28:37

Bocsi Poszter! Nem tudok egyeterteni.
A pilotot kb. 15 percig birtam nezni, mert bealudtam. Ilyen meg sosem tortent velem. En egy Columbon is siman szetizgulom magam akkor is ha mar vagy 8x lattam.
De ez....eeeeezzzz.... nem is tudom. Azt hiszem Johnny-fiu miatt van. Keptelen vagyok beemelni ot ebbe a szerepbe. Meg a Smith sorozatban is ezerszer jobban el tudtam fogadni, nagyon csalodtam amikor kiderult hogy azt a sorozatot nem folytatjak.
De mint kattant, antiszocialis ( na jo pszichopata) nyonozofele-house-fele... naaaaa neeee maaaar.
Szoval en roptettem.
Es igen Benedict-fan vagyok, a srac kilora megvett!
De nem banom.
süti beállítások módosítása