Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sherlock és Watson 1x02 - Amíg aludtál

2013. január 31. 09:00 - Láng Vince

Igazat kell adnom sportkommentátor ismerősömnek, Bazskának, aki azzal kötött bele az előző heti hogyvoltba, hogy Sherlock Holmes a 2009-es Robert Downey Jr-mozinál sokkal régebb óta menő. Ez vitathatatlan, de az is tény, hogy az 1984-es, Jeremy Brett főszereplésével készült — és sokak szerint túlszárnyalhatatlan — tv-sorozatot követően, Guy Ritchie filmjéig nem forgattak jelentősebb Holmes-feldolgozást. Sherlock huszonöt évig háttérbe húzódott, miközben Mulder, Scully és a helyszínelők hetente nyomoztak a képernyőn. Azért így sem kell szégyenkeznie: a karakter 1887-es első megjelenése óta több, mint kétszázötven mozifilm és sorozat készült főszereplésével. Ezzel az eredménnyel a legtöbbször feldolgozott regényhősök versenyében egyedül Drakula tudta leszorítani a dobogó tetejéről, a bronzérmet pedig Tarzan zsebelte be.

01 - Attic-theory.jpg

A múlt heti bugyuta sztori után biztos vagyok benne, hogy az írók kitettek magukért és ezúttal olyan agyafúrt gyilkos után fogunk nyomozni, akit maga Sir Arthur Conan Doyle is megirigyelne. Erős kezdés: Holmes ezúttal az anonim drogfüggők terápiás gyűlésén okoz botrányt, nyitott szemű alvásából felriadva Amidala hercegnő nevét ordítja. Ő azonban nem az az ember, aki csak úgy cél nélkül ordítozik, minden tettének alapos oka van. Elmélete szerint agyunk tárolókapacitása véges, ezért ha beengedi az érdektelen leszokási sztorikat, akkor nem marad hely a fontos dolgoknak. Az "Amigdala" az a szó, ami transzba ejti, nehogy a külvilág ingerei kikotorják agyából a lényeget.

03 - Töki.jpg

Az erre a részre jutó bárgyúságot követően végre megtaláljuk eheti hullánkat: egy fejlövés következtében elhunyt harmincas fehér férfit. A holttestet a szomszéd találta meg, aki Nagy Lebowski, a Töki alteregója. Gregson közli a tényállást: az áldozat tettenért egy betörőt, aki hidegvérrel elintézte, majd kifosztotta. Az elméletet megerősíti az ifjú Bell, egy fekete zsaru, aki állítólag Gregson legjobb embere. Erre kíváncsi leszek, bár az előző részben nyomozó mexikóit nem lesz nehéz túlszárnyalnia. Az ilyen elméletek éppen arra valók, hogy Holmes az első mondatával cáfolja őket. A vérnyomok és az obligát — kivételesen eredményre vezető — szaglászás alapján megállapítja, hogy a gyilkosságot és a lopást különböző tettesek követték el. Szerinte a gyilkos nyilvánvalóan nő, hiszen a karosszéken — ahonnan a gyilkos lövést leadták —női dezodor illatát érzi. És ha a gyilkosnál otthon kifogyott a férfi deo és a feleségéét használta? Elismerem, nem valószínű, de én azért nem zárnám ki rögtön a férfiakat. Oké, tudom, nem vagyok mérvadó, a poharat sem találtam volna a szekrény alatt az előző részben.

02 - Bell.jpg

Holmes és Watson azt is megállapítják, hogy a betörő vélhetően férfi volt, mert az áldozat órája és tárcája mellett egy szekrényt is elvitt a tetthelyről. Valaki tényleg ellop egy szekrényt? Hogy viszi haza? Ez a szomszédnak is eszébe juthatott volna, mielőtt kizsebelte a hullát és az antik szekretert áttolta a lakásába. Lebuktál, Töki! Most pedig következik a sorozat eddigi legfaszább perce: a főcím, amit a pilotból valamiért kispóroltak. Elmesélhetném, hogy egy  pisztolyból, ollóból, egérből és sínen forgó üveggolyóból épített szerkezetet látunk működés közben, de ezt úgysem lehet leírni, inkább nézzétek meg. Tényleg szuper.

04 - Főcím.jpg

Bell nem veszi be Holmes elméletét a két elkövetőről: meg van győződve róla, hogy Töki a gyilkos, noha a tag láthatóan nemhogy női, de semmilyen dezodort nem használ. Sherlock izgatottan magyarázza a következtetéseit Gregsonnak, amikor egyszer csak Watson félbeszakítja és elküldi chipsért. És ő szó nélkül engedelmeskedik. Ez komoly? A hiperaktív kisgyerek-jámbor anyuka felállás szerintem nem áll jól nekik, az viszont biztos, hogy egyikük sem lesz tőle szimpatikusabb.

Töki elárulja: egy gyanús nőt látott ólálkodni a környéken. Bell szerint persze az egész női gyilkos-elmélet butaság — tökéletesen átvette a bumburnyák mexikói szerepét —, a szomszéd csak kitalálta, hogy mentse az irháját. A buta detektív-karakter egyébként klasszikus, az eredeti történetekben ő volt Lestrade felügyelő. Együgyű zsaruk mellett kontrasztosabb Sherlock zsenialitása. Ebben a sorozatban eddig nem sokat mutatott belőle, de még nem késtünk le semmiről. Gregson végül utasítja Bellt, hogy Holmes indítványának megfelelően rendőrségi rajzoló készítsen fantomképet a feltételezett gyilkosról.

05 - Get me a sketch artist.jpg

Sherlock hasznosan tölti a szabadidejét otthon: a holttest képeit nézegeti. Megállapítja, hogy az áldozat öröklődő szembetegségben, szaruhártya-dystrophiában szenvedett. Ez biztos jó lesz még valamire. Watsont továbbra sem érdeklik a megoldandó ügyek: szembesíti Holmes-t azzal, hogy drogos múltját eltitkolta Gregson elől. Na és? Holmes egy leheletnyit antiszociális. Egy olyan pasas, aki mindenkiről mindent tudni akar és skrupulusok nélkül belerondít mások magánéletébe — azt még el se meséltem, hogy ebben a részben Watson tudta nélkül randit szervez neki az exével, amiből persze lesz egy viccesen kínos szituáció —, de ha valaki róla akar valamit megtudni, megsértődik. Nem könnyítik meg az azonosulást ezzel a sráccal.

06 - Szemvizsgálat.jpg

Bell időközben a fantomkép alapján megtalálta a nőt, a gond csak az, hogy a méltán népszerű vodka-altató kombináció túlzott fogyasztásával öngyilkosságot kísérelt meg és három napja kómában van, az emberölés pedig tegnap történt. Nem a nő tehát a tettes, hanem Töki, ügy lezárva, mehetünk pi... nem, mégsem mehetünk még piálni, mert egyrészt még majdnem félóra hátra van és egy tévés lerészegedés még lelkifröccsel együtt sem tart addig, másrészt a kómába esett nő ugyanolyan dezodort használ, mint a gyilkos. Véletlen egybeesés? Én nem zárom ki, de Holmes igen, szerinte a nő szimulál. Unortodox Nyomozati Módszer #3: hogyan győződjünk meg arról, hogy egy eszméletlen páciens kómában van-e? Döfjünk bele valamit a lágy részeibe. Sajnos erre nem kerül sor, mert az ex-orvos Watson egy egyszerű pupillavizsgálattal megállapítja, hogy a hölgy valóban kómában tartózkodik. Szerencsére Sherlocknak erre az esetre is van egy tuti tippje: ha tudjuk hogy néz ki a gyilkos, de a gyanúsított nem tehette, biztosan az egypetéjű ikertestvére volt az! Ez kézenfekvő, kedves Watsonom!

07 - Becca.jpg

Elképesztő fordulat: a kómában fekvő nőnek, Yvette-nek tényleg van egy ikertestvére, Rebecca. Apjuk pedig a milliárdos szállítmányozó, Charles Ellison. Az egyetlen bökkenő, hogy a testvérek nem egypetéjűek, Yvette barna hajú és "esztétikai kihívásokkal küszködik", Becca viszont szőke és dögös. Ezt buktad, Sajókám! Édes kárörömöt érzek, ha Sherlock teóriái nem jönnek be.

Miközben Holmes az álkulccsal történő lakatnyitást gyakorolja, Watson a cuccai között turkál és talál egy hegedűt. Szerinte a zene segítene a detektívnek leszokni a drogról. Badass Sherlock egyet nem értését Hendrix és Jerry Lee Lewis stílusában, a hangszer felgyújtásával közli. A balhét, és az utána következő lelkizést most megússzuk, mert Gregsonék újabb holttestet találtak. Mint minden jó krimiben, itt is a hullák viszik előre a cselekményt.

08 - Fire.jpg

Ennek az áldozatnak, egy fekete nőnek látszólag semmi köze nincs a másik gyilkossághoz, de az általa használt dezodor és az elkövetés módja — a gyilkos egy fotelben ülve adta le a lövést — mégiscsak összekapcsolja a két esetet. Ez az elkövető igazán kényelmes típus. Elképzelem, ahogy ül a fotelben, vár, közben nézi a tévét és amikor megjelenik az áldozat: bumm, lelövi. Újabb nyom: a nőnek pont olyan szembetegsége van, mint az első áldozatnak. Perverz gyilkolja a disztrófiásokat! Unortodox Nyomozati Módszer #4: Holmes a holttest arcvonásaiból megállapítja, hogy a fekete nő a meggyilkolt fehér férfi féltestvére és az apjuk közös. A következő jelenetben pedig már az #5 számú UNyoM következik: ha egy rendszeresen speedező magánnyomozó nem akarja elárulni, hogy ki bérelte fel, zsarold meg: feladod a rendőrségen, ha nem köp. A módszer működik: a titokzatos apuka nem más, mint Yvette és Becca papája, a multimilliomos kamionos.

09 - Feka nő.jpg

Holmes vehemensen kifejtett elmélete szerint a gyilkos csak Becca lehet. Az indíték egyértelmű: a fattyú gyerekek részt követelhettek volna az örökségből, ezért a nő eltette őket láb alól, miközben a saját testvérének álcázta magát, akit egyébként ugyancsak meg akart ölni, csak nem jött össze. Becca erre csak azt tudja válaszolni, mint a gyilkos pszichiáter az előző részből: maga őrült! Igaza van. A nő ráadásul alibit is tud igazolni, ipari kamerák felvették, hogy otthon volt. Holmes, mint egy akaratos gyerek, az észérvek ellenére ragaszkodik a légbőlkapott fantáziájához. Remélem jól pofára esik.

Watson megint csoportterápiára viszi Holmest, de most felfegyverkezve: ha Sherlock megint meditálni mer, rajzszöget szúr a combjába. Így kell ezzel a fiúval bánni. Végre egy tényleg őszinte jelenet: Holmes rájön valamire a gyűlésen, már indul is és húzza maga után Watsont, de nem hajlandó elárulni, mire jött rá. Dr. W. ezt már nem veszi be, haragosan toppant egyet a lábával és közli a szabályokat: nem kell, hogy barátok legyenek, de az kell, hogy bízzanak egymásban, mert anélkül nem tudnak együtt dolgozni. Úgyhogy Sherlock vagy elárulja, hogy mi a stájsz, vagy megnézheti magát. Not bad, mondaná Obama.

10 - Mérges Watson.jpg

Most figyelj, Erikssen: Holmes-ék a kórházba rohannak, ahol Becca épp felolvas kómában lévő testvérének. Sherlock ráordít: Tudom, hogy maga a gyilkos! Tudok a harmadik testvérről is, ez és ez, itt és itt lakik, de őt már nem fogja tudni megölni, mert éjjel-nappal vigyázok rá. Addig ordít, amíg beszalad a fél kórház: az orvos, a nővér, Watson, még Bell is épp erre járt. Megpróbálja lefogni Sherlockot, aki nem hagyja magát: dulván ledobja a padlóla! Dráma! Bell ezt nem veszi jó néven, falhoz keni és megbilincseli. Úgy fest, Holmes ebben a részben sem kerüli el a kótert. Ha így folytatja, úgy jár, mint Wee-Bey, aki a Drót öt évadából négyet fegyházban húzott le.

11 - Padló2.jpg

Mindeközben, a harmadik tesó vacsihoz készülődik, nem sejtvén, hogy az illatos gyilkos nemsokára őt is elintézi. A tettes belopakodik a házba — egy az egyben úgy néz ki, ahogy Töki leírta —, lövéshez készülődik, izgalmában még leülni is elfelejt, a baljós zene crescendora vált, mindjárt lő, és... Gregson meg a többi zsernyák elkapják még mielőtt lőhetne. Ők már tudják, amit biztosan sokan kitaláltak: Yvette az, az elvileg kómában fekvő nő. Úgy tűnik felébredt és sorban intézi el a testvérkéit.

12 - Yvette-Gregson.jpg

Sherlock és Watson összefoglalják a sztorit Beccának és nekünk: Yvette és orvos szeretője kitervelték, hogy megszerzik az egész örökséget és ennek érdekében a nő elteszi láb alól fél- és édestestvéreit. Az orvos Yvette-t kómába ejtette és csak a gyilkosságok idejére ébresztette fel (ez nem egészségtelen?), így biztosítva volt az alibi. Egy kómában lévő nőre — Sherlockon kívül — senki sem gyanakodna. A karosszéket Holmes a gyógyszerekkel és az izomsorvadással magyarázza. Meglepne, ha egy nap kóma után már elkezdenének sorvadni, de ebbe a sorozatba nem érdemes belekötni. A legviccesebb a harmadik testvér története. Ackbar admirálist idézve: ez csapda! A harmadik tesó nem létezett, Holmes csak kitalálta, hogy Yvette-t és az orvost behúzza a csőbe. Az egész padlóra dobás színjáték volt, sajnos, Sherlock mégsem megy a dutyiba. Ennyi, ügy lezárva, mehetünk piálni, de Holmes nem jön, mert egy szemétláda. Piálás helyett otthon cincogtatja a hegedűt magába roskadva, közben elmorzsol egy-egy könnycseppet és a hölgynézők szívének meghódításán fáradozik.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Démétér 2013.01.31. 11:21:27

Ez... ez nem jó. Nem a hogyvolt, mert az jó lenne, de ez a sorozat. Pedig én próbálkozom, de ha egyszer?! Jövő héten egy utolsó esélyt adok a sorozatnak, de ha megint tizennégyszer kalandozom el közben, kutyával játszom, macskával játszom, netet nézegetek, miközben néha eszembe jut, hogy jaj, amúgy én ezt nézni akartam volna, akkor hagyom a pennába az egészet. Unom.

Sanna Persikka 2013.01.31. 13:51:12

@Démétér: Egyetértek, én is unom. Én közben a Freeman-Cumberbatch párost rajzolgattam...

Doktor Toka 2013.01.31. 14:19:18

@Sanna Persikka: Szerintem ne adjátok még fel, mert később izgalmasabb lesz a sorozat.

Démétér 2013.01.31. 14:47:44

@Doktor Toka: Hát innen még vezet felfelé út, ez nem kétséges :) Jó, még próbálkozom. Ebben a témában egyszerűen magasan van a mérce. Holmes-feldolgozásokból túl sok túl jót látott már az ember. Nem rossz ez, csak... nem is elég jó. Majd még ránézek azért.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.31. 17:00:23

Csatlakoznom kell a finoman fanyalgók táborához...

MORiARTY · http://hu.pokernews.com 2013.01.31. 17:23:25

Nem Amidala!
Amygdala, ami az agy egyik fontos része (bár melyik része nem az ugye? :))

en.wikipedia.org/wiki/Amygdala

MORiARTY · http://hu.pokernews.com 2013.01.31. 17:24:54

ja amúgy szerintem pont azért jó sorozat, mert mindent másképp fog meg. Ugyanolyan csavaros történetek si vannak, mint az eredetiben. (SH fan vagyok, szerintem minden történetet 100x olvastam már :))

2013.01.31. 20:07:35

@Démétér: én pont így vagyok vele, nem köt le, nem jön be.

kardigan 2013.02.19. 16:17:07

szerintem meg baromi jó, de ha az ember azt várja tőle, hogy olyan legyen, mint a brit, akkor nem fog örülni.

meggyőzni nem akarok senkit, szerintem nem izgalmasabb a 10. rész, mint a 2., de ezzel az erővel azt is mondhatnám, hogy a sherlock nem jó, mert a house jobb. attól, hogy az alapsztori ugyanaz, még két teljesen másik állat a kettő.
süti beállítások módosítása