Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Bűnök és szerelmek - 1x07

2013. január 16. 17:00 - Bella Tangolita

 A hetedik rész mi mással indulhatna, mint az egyre terebélyesedő "Ez történt korábban" rovattal. Ha így megy tovább, a pénteki rész csak merő múltidézés lesz, hétfőn meg jön a témazáró, iskolában legalábbis az szokott a vége lenni a sok ismételgetésnek. Első kérdés gyerekek: Hol fekszik a Margó néni?( Vigyázat, beugratós kérdés, mert tudjátok, először megkapta az előszobai szőnyeget, de most, hogy kiszívta az összes poratkát a perzsából, fölcíbolták a kedvest az ebédlőbe, és Majdnem Meny Brigi eligazgatott rajta egy szép kis leplet. Nem, jeget nem terített alá, ahogy jobb helyeken szokás még a haltetemek alá is, pedig akkor asszociatíve kapcsolódhatott volna az ebédlőhöz..) A Hang viszont kellemes, és olyan apróságok is feltűnnek a narrációban végre, miszerint Zénó és Szöszi a Bodzás klán ügyintézői. Ez valami PC megfogalmazása lehet a csicskának, melósabb időkben bérgyilkosnak, mert nehezen tudom elképzelni a Szöszi nevű szereplőt, amint a Don kettős könyvelését bütyköli a számítógépen. Én, a magam részéről, hálás vagyok a narrátornak, nélküle, ha agyonütnének sem venném észre, hogy a ritkás felszín alatt micsoda lelki mélységben élnek a szereplők. Így viszont tudom, hogy Tibor a látszattól eltérően nem röhög, amikor megrendült háza népének bejelenti, hogy Pali komája kilhelte a lelkét egy izgalmas tűzharcban, hanem fájdalmát fejezi ki. Csak rosszul. De istenem, nem járhat mindenki a GNM Színitanodába, a Színművészeti Egyetemre pláne. Ő egy ösztönszínész, láttunk már ilyet. Csak nem szeretjük. 

eztöri7 (Custom).JPG

A hetedik rész nagyon helyesen a kórházban veszi kezdetét, ahol a húszezer forinttal korábban már kezesbáránnyá szelídített ügyeletes orvos ( azért szomorú látlelet ez a magyar egészségügyről ) közli a rossz hírt: a fater lábát amputálni kell, különben meghal nyomban. Vészhelyzet van ( bár lenne!!!), lélekben már fölkészülök a lábeltávolító műtétre. Végül is, minden maffiózónak kell legyen valami különös ismertetőjegye, Bodzásnak a fél láb lesz. A doki készségesen felvilágosítja az értetlen atyafiakat, hogy a fertőtlenítés hiánya okozta a vérmérgezést. A lábat le kell vágni, közli újra, én meg erősen remélem, hogy a bezsebelt hálapénzből beruház egy új szemüvegre .Bodzás ekkor végre abbahagyja az érthetetlen susogását, amivel eddig részt vett a konzíliumban, és lakonikusan közli: Marad. Mármint a lába a helyén. A doki köti tovább az ebet a karóhoz, lábat vagy életet akarnak a fiúk, döntsék el. Don Bodzás megint pont jókor eszmél, és tetanuszért kiált. A fiúk rá is rivallnak az ekkorra már elszemtelenedő orvosra, hogy adja be. Kár, nagy színészi villantás lett volna fél lábbal lenyomni az évadot.

kórház7 (Custom).JPG

Kapuséknál vagyunk, ahol Tibor sutba dobja a megérzéseit a fehérnép titkolózásáról, pedig tudhatná, hogy egy rendőr a megérzései nélkül csupán féleszű óriás lehet. Feltűnően sokat szívja az orrát, úgy látszik, minden részben adódik neki gondja az érzékszerveivel: tegnap a szája volt tátva, ma meg az orra nem szelel. Be is látja, hogy össze van zavarodva, és gyorsan összegzi a nap eseményeit háza népének: az idegbeteg állat Valter és szegény Pali szerepelnek beszámolójában. Panni asszony és Blanka lánygyermek óvó tekintetükkel lesik a családfő szavait, aki hirtelen megbokrosodik, és azt ordíjja keservesen: Helyettem halt meg, értitek?! A jó asszony erre étellel kínálja urát, de az szenvedéllyel ellöki a tányérját, amin úgy láttam, magyaros kosztot szolgáltak föl. El is megy, biztos földúlt állapotban. Nem tudom, mert most bezzeg nem szól semmit a narrátor. A két nő is zavartan piszkálja az ekcájgot, és várják a csapót.

esznek7 (Custom).JPGA kórházba visszatérvén azt látjuk, hogy az orvos továbbra is szeretne lábat vágni, mert csak fegyveres fenyegetésre érti meg, hogy "Ha marad a láb, akkor marad." Be is adja a tetanuszt Bodzásnak, akit ebben a felemelő pillanatban az oldalára fordítanak. Ami az előző részben kimondatott, az most bizonyítást is nyer: a fater acélból lehet, mert szeme sem rebben. Frenki ekkor hirtelen matatni kezd apja öltönyzsebében, később kiderül, hogy a Don telefonján a Szállító óhajtott audienciát kérni. Elég teszetoszák ezek a gyerekek, ezért Bodzás kénytelen megosztani velük a maffiózók alaptételeit, hogy aszongya: "A biznisz az biznisz", és "Intézkedjetek, biznisz fontos." Utóbbit így, határozott névelő nélkül mondta a papa, remélem, Frenkiék így is értelmezni tudják majd.

tetanusz (Custom).JPG

Vissza Kapusékhoz. Anya és bús képű leánya ( a narrátor egy igazán lírai zeneszám alatt barokkos körmondatokban tudatta velünk, hogy Blanka mélyen gyászolja Palit, "de ifjú szíve nem hagyja nyugodni" ) úgy tűnik, öri barik lesznek, mert egymás kezét szorongatják, miközben dumcsizgatnak az üres csészécskéik fölött. Blanka Rómeót fényezi, mondván, hogy jó ember, igaz van neki két problémája, az egyik az, hogy az anyja alkoholista, a másik meg az, hogy kilakoltatták. Blanka biztos örülne, ha neki is lenne egy segítő Hang az életében, mert akkor megtudná, hogy az egyik probléma kipipálva, jelesül alkoholista anya meghótta magát. A másikra meg Panni anyu lazán rávágja, hogy Rómeó elmehet a haverokhoz.

öribari (Custom).JPGEmlegetett szamár helyett az Intézőket látjuk egy koporsót cipelni. "Tálca nem volt."- mutat rá egyszerűen a narrátor a titok nyitjára. Én azt hittem, hogy Margó mamának hozták a markos legények, tekintettel arra, hogy még mindig nem helyezték örök nyugalomba a már első részben kilőtt asszonyt. Már hat rész lement, és még mindig csak az mondható el róla, hogy fél lábbal van a sírban. Ez most sem lesz másképp, mert a koporsóba Rómeót fektették. Gondolom, nem ment bele magától, ezért fekete ragasztószalagot visel a száján és a kezén. Szöszi ennél többet is ki tudna hozni a szituációból, "Ki kell végezni!", lihegi átéléssel. Serif és Zénó azonban leszavazzák, sőt el is zavarják. "Mi van, kisgyerek?", fordulnak ezután információéhesen Rómeóhoz, de az csak hümmögni tud beragasztott beszédszervével.

koporsó (Custom).JPGEgy igazán kiforrott, ámde nagyszerű színészi alakításokat nélkülöző jelenetre kerül ezután sor. Lehet, hogy tévedek, de talán Mr. Frizbi látogatást tett a forgatáson, mint kiskakas a szemétdombján, és ez bontotta meg úgy a forgatókönyv híján saját kútfőből dolgozó, ennélfogva sötétben tapogatózó "színészek" koncentrációját, hogy az volt az érzésem, óvodában vagyunk. "Ki a főnök?" tette fel a kérdést a kiemelt fontosságú ügyfél, úgy is mint Szállító, az utcán (!) . Hát én! - kiabáltak versenyt a Bodzás gyerekek. Erre Szállítóról is kederült, hogy még bőven a dackorszakban lehet, mert ezt tudta erre mondani: "Akkor szállítok másnak!" Frenki és Lorenzó pajtás el is kezdték egymást gyepálni, Lorenzó sokat vicsorgott közben, olyankor egy hajpántos disznófejre hasonlított. Frenkinek is ez járhatott a fejében, bár először moderálta magát,"Ne rángassál, kisfejű!" "Nagyfejű!" - sietett helyesbíteni magát.

dulakodás (Custom).JPGPár perces etűdben következnek Szösziék, akik még mindig azon vitáznak, hogy meg kell-e ölni Rómeót, avagy sem. Szöszi eléggé összeszedetlenül képes kontrázni, csak gratulálni tudok, hogy nem ő lett a narrátor. "Ha te mondtad, akkor miért nem értesz velem egyet?" - íme a bizonyíték arra a nagy eszére. Közben Disznófejű Nagyúr és Frenki szabad fogású birkózással akarják eldönteni, ki a főnök. Valamelyik kilátásba helyezi, hogy megöli a másikat, biztos félszemmel látta, hogy újból szabad az előszobai szőnyeg. Majdnem Meny Brigi befejezi a virrasztást Majdnem Anyósa Margit holtteste mellett, és nagyon könnyen szétválasztja a dulakodó ovisokat, akik közül Frenki még odaköp egyet, Disznófejű meg erősen fújtat. Sor kerül egy gyors analízisre is, amit a nők dicséretesen gyorsan abszolválnak: bizony, mindkét fiú attól fél, hogy Lajos bácsi meg talál halni, és ők még nem tanultak bele az üzletelésbe. Brigike azért bízik a Papus felépülésében ( szerintem titkon szerelmes lehet az öregbe ), és ezzel biztatja a birkózásban vállsérülést szenvedett, és azt szaporán masszírozó Frenkit: " Apukád majd hazajön, és elmondja, hogyan kell üzletelni." Na igen, de ekkor megcsörren a telefon, kijelzőjén a kórház felirattal...Lehet, hogy mégis lesz különös ismertetőjegye Bodzásnak a kackiás bajszán kívül?

analiza (Custom).JPGRómeó ezenközben kiszabadult béklyóiból. Könnyű neki, olyan Intézőkkel hozta össze a sors, hogy nem hátra kötözték a kezét...A narrátor hűvös, dohos levegőről és kemény deszkákról beszél, amik osztályrészül jutottak e szerencsétlen teremtménynek, aki tényleg elég bizonytalanul mozog. Valamit keresgél, de A Hang csak mondja a magáét nagy pátosszal arról, hogy Rómeóban megfogalmazódott egy kérdés ( ez tényleg nagy szó ), miszerint mit akarnak tőle a rossz emberek. Ahogy így morfondírozik magában, fiókokat húzogat ki, meg szekrényajtókat nyitogat - a folyton beszélő Hang szerint ezt az életösztöne súgja nekije. Aki keres, talál: az egyik szekrény aljából kigörren az anyja. ( Őt is az első részben veszítettük el. Halála nagy csapás a TV2 saját gyártású sorozatain szórakozó publikumnak, mert benne tisztelhettük Csillagkút anyakönyvvezetőjét. Akik eddig nem házasodtak össze, kénytelenek lesznek papír nélkül kitartani egymás mellett jóban-rosszban. ) Rómeó nem hisz a szemének, látszik rajta, hogy nehezen áll össze a fejében a kép. Szerintem már a nyelvén a kérdés, hogy "De nem azt írtad, hogy elutaztál?!", de végül csak anyázik nagy fájdalmában.

anyázik (Custom).JPGAz utolsó jelenetben egy nagyon fontos képlettel kell megbarátkoznunk: fogság + félelem = pusztító düh. A feltűnően vékony nyakú Rómeónk ugyanis bosszút forral, csak még nem tudja, hogy ki ellen. Így joggal teheti fel a kérdést zaklatói kilétére vonatkozóan. Mindenesetre talál egy helyre kis feszítővasat, vagy mit, amivel gyenge testalkata ellenére bravúros gyorsasággal kifeszíti zárkája ajtaját. Már menne is el, de pont szembe jönnek a fogvatartói. Feszült pillanatok, lövés dörren, Rómeó összerogy, Szöszire meg ráüvölt Serif: "Csak megölted, te szerencsétlen?!"

spajszer (Custom).JPGA következő rész előzetesére alig tudok figyelni ilyen drámai fordulat után. És nem is tudom, hogy vajon ilyen rövid idő elég volt-e a nézőknek ahhoz, hogy szívükbe zárják ezt a kis Twist Olivért, ezt a kis eltitkolt fattyat, ezt a hányódó hajót az élet viharos tengerén...nem tudom, csak remélem, hogy a nézői összefogás most is segít egy szimpatikus szereplőn: aki aláírta Tamás atyáért a petíciót, kérem, most is figyelje a felhívásokat!

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santa Fe 2013.01.16. 17:08:49

Nagyon jó írás!!!! Rengeteget nevettem rajta, sokkal többet, mint magán az epizódon.

raar-pingvin 2013.01.16. 19:32:02

csak most jutottam hozzá, hogy elolvassam, nagyszerű volt!

2013.01.16. 19:58:08

Köszi a hogyvótot!!! Ez a nyomi, itt az utolsó képen lenne Rómeó? Anyám borogass! De alaposan!

2013.01.17. 07:45:28

@Santa Fe: Te nevetni birsz ilyen musoron?

KeiraMorgan 2013.01.17. 18:16:50

Köszi Neked is, a nehezített terepért abszolút kalap előttetek :D
süti beállítások módosítása