Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Váratlan utazás 2x07 - Családi viszály

2012. december 23. 15:00 - nemon

Sajnos a karácsony környékén jutottunk egy olyan epizódhoz, amely a perpatvarról szól, de hát úgy szépek az ünnepek, ha van benne élet. A nyitóképek mindenesetre biztatóak, Janet, Alec és Felix éppen Dr. Blairhez igyekeznek nőgyógyászati vizsgálatra, és ennek kapcsán a születendő picurról (vagy picurokról) értekeznek, amit nőgyógyászszemű Eliza néni észlelt legelőször. Felix kicsit aggódik a túlszaporulattól, de Janet megnyugtatja, hogy nem lesz itten semmi gond, max. majd veszekednek egy picit, ugyanúgy, ahogy Alec és az öccse, nofene. Sőt, újabb szeletet kapunk a család életéből: Roger - aki geológus - mindig is Hetty néni kedvence volt, így valamelyest érthető a múltbéli folyamatos hajtépés. Felix alig várja már a nagy találkozást, szerintem mi is. Janetnek baj van a hormonjaival, mert elsztorizgat egy olyan eseményen, amikor Roger belelökte Alecet a trágyadombba, hát igen, ez tényleg roppant mulatságos.

Vágólap-2.jpg

A vizsgálat idejét Alec Mr. Lawson boltjában üti el. A boltozás tanulságos fordulatot vesz, hiszen találkozunk Amossal (Mr. Spry), akinek anno a szavazatát szerette volna megvásárolni az önjelölt polgármester, talán még emlékszünk rá. Most sem megy jobban a sora, mert hitelre szeretne vásárolni, azonban a szatócsné hajthatatlan, már így is elég sok van Amos rovásán, először azt kellene kiegyenlíteni. Amos helyzete amúgy is nehezített terepen zajlik, mivel a gyermekei is vele vannak, akiknek persze csorog a nyáluk a babák, cukrok, édességek után. Ráadásul az egyik kislány lever egy üveget, kész a baj. Alec megvigasztalja a síró kislányt, Elvira Lawson szíve is enyhül, pénz nélkül is elviheti Amos a cuccokat. Alec továbbmegy, mert vásárol a két kis lurkónak édességet, hiába no, az apai szív. Amikor a gyerekek végre nem sírnak, Alec beszédbe elegyedik Amossal, aki szörnyű híreket közöl: teljesen csődbe ment, el fogja veszíteni a farmját, így pont nem az a probléma, hogy ki tudja-e majd fizetni a bolti tartozását. Alec vigasztalni próbálja, de kevés sikerrel. Mivel Amos keze gipszben, ezért még a krumplit se tudja majd felszedni, hogy abból törlessze a farmja adósságát, kész csőd. Alec merész és egyben csodás lépésre szánja el magát: kezességet vállal a bankban Amosnak, így ha nem jönne össze a krumpliszedés és becsődölne a férfi, úgy Alec… na jó, ezt jobb nem is feszegetni. Tessék, itt a bizonyíték, hogy angyalok igenis léteznek.

Vágólap-4.jpg

Eközben az ifjúság kapálással tölti az idejét, ahol kezd kirobbanni egy jó kis vita. Felix Andrew-nál meglát egy fonott kosarat, amit eredetileg neki ígértek, de Hetty néni Andrew-nak adta, kezdődik az idegbaj. Sarah-ék is befutnak a táppal - korgó gyomorral valóban könnyű vitatkozni - és közben kiderül, hogy Andrew köveket gyűjtött, hogy megmutassa hamarosan érkező édesapjának, látogatóba jön és nem mellékesen Roger névre hallgat. A vita folytatásának - a kaján kívül - az vet véget, hogy Hetty néni szeretne Andrew-val beszélni.

Vágólap-6.jpg

Hetty néni ünnepélyes hangsúllyal átnyújt Edwardnak egy borítékot, amely egy tanulmányi versenyen elért eredményt rejt: első díj és kitüntetés a természetrajz dolgozatára, innen is gratula. Hetty néni különleges ajándékot szán az unokaöccsének emiatt a szép eredmény miatt: átadja a fiúnak az édesapja korábbi bizonyítványait és iratait, valamint tudományos dolgozatait. Hetty néni fején látjuk, hogy valóban büszke az öccsére, Alec felkötheti a lobogóst.

Vágólap-1.jpg

Felix eközben az apjának dohog a kosár miatt, Alec csak mosolyog rajta. Felix aggodalma azon alapszik, hogy Andrew valószínűleg tönkre fogja tenni a kosarat, hiszen abban tárolja a köveit, pedig az a kosár a horgászathoz való. Andrew eközben Hetty néni élettörténetét hallgatja, és számunkra is világossá válik, hogy Hetty néni azért nem ment egyetemre, mert egy nőtől akkoriban nem ezt várták. A jó eszű nők akkoriban a tanításban tudtak karriert építeni. Andrew-t kezdi a sztori nem érdekelni, menne inkább tehenet fejni, de Hetty néni nem engedi. Pont kapóra jön a kosár miatti megbeszélésre érkező Alec és Felix, így Felixet el lehet zavarni tehenet fejni Andrew helyett is. Felix nem nagyon érti, hogy ezt miért nem Andrew csinálja, de Hetty néni hajthatatlan. Alec közbeszól, kizavarja mindkét gyereket, - Andrew Alec utasítása szerint mégsem ússza meg a tehénfejést - és előveszi a nővérét, hogy mitől lett különleges Andrew, hogy most már a tehén közelébe sem mehet. Hetty néni Andrew-t az apjával hasonlítja össze, akinek szintén jó agya volt a tanuláshoz, de ez a férfit nem hatja meg. Szerinte Andrew-nak a munkára is szüksége van, nem elég csak könyvmolynak lenni egy tanyán. De Alec még ennél is tovább megy: előjön a horgászkosár, ami a nagypapáé volt és nem szabadott volna Hetty néninek kérdés nélkül csak úgy Andrew-nak ajándékozni az emléktárgyat. Már épp pattanna ki egy kiadós veszekedés, amikor befut Olivia, hogy érkezik Roger, hát ez hú, de jó.

Vágólap-8.jpg

A sármos papa erős kontrasztot mutat a vidéki rokonokkal, hiszen a fehér kalap, fehér öltöny nem éppen kisvárosi öltözék. Roger nem mindenkinek örül egyformán, Olivia és Hetty kitüntetett figyelemben részesül, Alec kevésbé. Az már az első pillanatban feltűnik, hogy Roger valamiért sántít. Hetty néni ismét a főnök szerepében tetszeleg, hiszen mindenkinek kiosztja a feladatot: Alec cipelje Roger bőröndjét, Janet pedig főzze meg a finom vacsorát. Janet házában nagy a felfordulás, hiszen minden gyereket be kell mutatni, akit Roger még nem ismer. Mindenki örül (még), meglátjuk, mi lesz ebből. Már kezdődik is a buli, mert Hetty néni mindenki előtt az egekbe magasztalja az öccsét, állófogadást és mindent beígér számára, Janet és a többiek csak kamilláznak, hogy ezt az egészet ki fogja leszervezni és végrehajtani. Szerencsére Hetty és a csapata időben elvonul, így a kiborulás elhalasztva. Sarah felteszi a nagy kérdést: mi történt Roger bácsi lábával? Olivia lemondja, hogy baleset érte kiskorában, de ennél többet egyelőre mi sem tudunk meg, mert Olivia nem meri elmesélni a részleteket.

Vágólap-9.jpg

Az este valamelyest békésebben telik, a két fivér nosztalgiázik, hogy milyen csínyeket követtek el diákkorukban, Andrew ezt a lépcsőről hallgatja. A beszélgetésből kiderül, hogy Alec és Roger mennyire mások voltak már akkor, hiszen Alec energikus volt, Roger pedig könyvmoly. Alec szívesen lett volna néha Roger helyében, aki felhívja a férfi figyelmét arra, hogy neki nem volt más választása, mint tanulni - gondolom a sérülése miatt - amíg a tanulás Alecen állt vagy bukott. Andrew éppen időben érkezik egy kis esti csevegésre, így Alec rapid sebességgel le is léphet. A fiú gyorsan a lényegre, vagyis a kőgyűjteményére tér, de az apja lelombozza, neki még egy pár tervrajzot át kell néznie. Andrew csak erősködik a köveivel, erre Roger most már komolyan helyrerakja, nincs idő a kövekre, mindenki menjen a dolgára. Alecnek még van egy-két kedves szava az alváshoz készülődő fiúhoz, de Andrew szavaiból úgy veszem ki, hogy nem nagyon hisz a későbbi együtt töltött tartalmas programokban. Alec másnap reggel a városba készül, ahová hívja az öccsét is, de hiába. Rogernek fontos és sürgős munkája van, max. egy levél kézbesítésére szeretné megkérni Alecet. Alec igazi családegyesítő szerepet próbál felvenni, felajánl egy délutáni apás programot a fiúkkal, de Roger ezt is mereven elutasítja. A férfi  egy ilyen beszélgetés után egyedül vág neki a városnak.

Vágólap-10.jpg

Sajnos a városban sem jó hírek fogadják Alecet: Amos újságolja idegesen, hogy kitört a bankpánik Carmody-ban, egy rossz befektetés miatt az emberek elkezdték felvenni a pénzüket, így a bank igyekszik minden kintlévőségét behajtani, ó jaj. Az még rosszabb, hogy mivel Amoson nem lehetett mit behajtani, így lefoglalták Alec pénzét. Irigylem Alec hidegvérét, mert még ő nyugtatgatja Amost: reggel majd átmegy hozzá és segít a krumplit felszedni, abból letudják a férfi adósságát. Eközben Roger a farmot járja és mindent megvizsgál, feljegyez, ennek sem lesz jó vége, úgy érzem. Alec egy rögtönzött családi kupaktanácsot ránt össze, ahová elhívja Hetty-t és Oliviát. Hetty néni háborog, neki most van fontosabb teendője, mint családilag gyűlni, hiszen ott van a fogadás, amit le kell szervezni, ugye. Alec nem sokat teketóriázik, gyorsan elmeséli, hogy mi történt Amossal (no a pénzügyi részét azért nem) és hogy szeretne segíteni a férfinek, ezért pár napig nála fog dolgozni, ami miatt mindenkinek egy kicsit több szerep jut a farmon. Ekkor jelenik meg Roger, aki előáll a fantasztikus terveivel és az irányítási szándékaival.  Egyelőre a választ nem tudtuk meg.

Vágólap-11.jpg

Roger beállít a terveivel a fogadási lázban élő Hetty-hez és vázolja, hogy mennyi jó ötlete lenne Alec gazdaságának a felpörgetéséhez. Mivel a hasznot mindenki Alec farmjából húzza, így mindenkinek egyformán érdeke a hatékonyság és a gazdálkodás modernizálása, ebben Hetty is egyetért. A gondolatokat tett követi, így Roger megrendeli az első modern eszközt a tanyára, egy fejőgépet. Az örömködést egy távirat szakítja félbe, baj van a Roger által felügyelt bányákkal. Nincs idő a baj kifejtésére, mert megérkezik Alec, akire a fejőgép beszerzése az újdonság erejével csap le. Alec próbálja menteni a menthetőt, hiszen ez a gép megfizethetetlen, meg amúgy is sűrűn elromlik, de Hetty lelegyinti: ő már kifizette egy csekkel, hát nem csodálom, hogy Alecnek egyből felmegy a vérnyomása. Felix is értetlenkedik a gép láttán, minek ide fejőgép, három tehénnek? Roger elhessenti a kissrácot, majd ha húsz tehén lesz, akkor ki lesz használva a gép, csak kérdés, hogy ki akar tejgazdaságot nyitni. Alec kijön a béketűrésből, ami jogos, hiszen ő irányítja a farmot, és illett volna megkérdezni őt is, hogy hogyan képzeli el a farm jövőjét. Roger hetykén odaveti a bátyjának, hogy nem nagy cucc egy farmot irányítani, majd ő megcsinálja. Alecnél elindul a vezérhangya, mindenki csinálja azt, amire született, mert ő sem megy okoskodni sehová, tehát Roger se próbálja meg a kétkezi munkába beleártani magát.

Vágólap-12.jpg

Alec a nagy vita után leissza magát egy pohár vízzel,  (keményebb - gondolom - nincs otthon), de Roger nem hagyja abba az agitációt, követi Alecet mindenhová. A nagy beszélgetés közben kiderül, hogy Roger vissza akar térni hamarosan Brazíliába, így Alec első kérdése az, hogy: "Andrew tudja már?" Az egyenes és igaz apa nemmel válaszol, hát hogyne, így kell ezt, sőt, Alecnek még egy évig kéne vigyáznia Andrew-ra. Alecnek nincs ellene kifogása, csak Andrew-t félti, hiszen a fiúnak szüksége van az apjára. Roger kikéri magának, neki a fő felelőssége a bánya, a fia pedig már okos nagyfiú, meg fogja érteni. Sőt, az öcs továbbmegy: Alec ne pampogjon a családi felelősségről, hiszen a szomszéd krumpliját szedi, amikor a családjának is szüksége van a segítségre.

Vágólap-13.jpg

Andrew hazatérése után egyből az apjának szegezi a kérdést, hogy igaz-e, hogy visszamegy Brazíliába, a jóég se tudja, hogy honnan tudta meg. Az apja nem tud - és nem is akar - köntörfalazni, így elmondja, hogy a hír igaz, de mi újság a kőgyűjteménnyel? Andrew nem lelkesedik a gondolatért, majd később megmutatja a köveit, ez a közeledő vihart jelzi. Másnap Andrew-ba Felix nemes egyszerűséggel beleköt, ismét a kosár a téma, de itt már lökdösődésig fajul a vita. Szerencsére Alec a közelben van, így gyorsan véget vet a perpatvarnak. Hetty néni túlmegy minden határon a partit illetően, mert már a bankban lekötött betétjéhez nyúlkál, azonban a pénzfelvétel utáni egyenlegközlés után enyhe sokkot kap. Túl kevés pénz maradt a számlán, mégis hogy a manóba lehet ez? A jelenet amúgy burleszkbe illő: Hetty néni veri a tüzet, hogy azonnal nézze át a hölgy a kimutatást, aki sajnálkozva ad igazat Hetty néninek: valóban nem két dollár maradt a számlán, hanem csupán egy.

Vágólap-14.jpg

Szegény Alec feje fájhat, mert Hetty és Roger dúvadként ront be hozzá. Alec gyón, de semmit sem segít, sőt még ront a helyzeten. Még hogy Amos Spry vissza fogja fizetni… ugyan! Ez a helyzet ismét kitűnő alkalom arra, hogy Roger belekössön Alec-be, szerintem ott is közeleg a karácsony, szeretet van a levegőben. Szerencsére gyorsan abba is hagyják, de Alecnek még a neheze hátra van: Janetnek bevallani az igazat. A terhes Janetet éppen eléggé lefoglalja a nagy sütés-főzés, így alig akarja meghallani, hogy a férje mit szeretne mondani neki, és úgy dönt, hogy most nem is kíváncsi rá. Alec visszavonulót fúj, hátoké, majd megtudja úgy is. Szegény férfi az egyetlen igaz barátjához fordul, a folyékony társhoz, akivel az istállóban közelebbi kapcsolatba kerül. A másik társ, aki meghallgatja Alecet, az nem más, mint egy tehén, de ő legalább nem szól közbe. Alec elmeséli a tehénnek, hogy milyen a viszony közte és a fivére között, mire a tehén az egyetértését azzal fejezi ki, hogy felrúgja a fejőgépet. Alec máris úgy érzi, hogy akadt egy lelki társa.

Vágólap-15.jpg

A fogadás napján vagyunk, minden csillog-villog, de leginkább Hetty néni. A híres geológus Rogert fényképezik mindenféle nézetből, mindenki odáig van és vissza. Szegény Andrew-nak irtó nagy pofon ez, hiszen az apja a nővérével szeretne egy közös képre kerülni, a fia eszébe sem jut. A csalódott Andrew szintén az istállóban köt ki, ahol Sarah szerencsére megtalálja. A sértődött fiú elmondja Sarah-nak, hogy nem azon kesereg, hogy az édesapja elmegy, hanem hogy nem biztos, hogy egy év múlva vissza is jön, ahogy azt most ígéri. A lelkizést a tehén keserves bőgése szakítja félbe, ami nem jelent túl jót. Alec a tehenet megvizsgálva megállapítja, hogy valószínűleg begyulladt szegény állat tőgye. Andrew elmondja, hogy reggel ő megfejte az állatot, méghozzá géppel. Alec fejéről azt olvashatjuk le, hogy na ezt nem kellett volna.

Vágólap-16.jpg

Hetty nénit eközben két öltönyös úr üzleti ügyben keresi fel a parti közepén, a fejőgép miatti fedezetlen csekk miatt jöttek. Két opció lehetséges: Hetty néni vagy azonnal fizet, vagy ugrott a fejőgép. Eközben legalább Felix jól érzi magát, egy brutális nagyságú süteményt tol éppen az arcába, amikor meglátja, hogy Andrew rohan a kedvenc kosarával, gondolom, ezt ő sem fogja annyiban hagyni. Már hallhatjuk is az "Az az én kosaram!" felkiáltást, hát ez sejthető volt. Andrew nem jut messzire a kosárral, csak a hídig, ott viszont a kosarában lévő kövektől igyekszik megszabadulni. Amikor viszont a kosarat is a kövek után küldené, akkor már Felix is bekapcsolódik tettleg a tevékenységbe és nem hagyja, hogy Andrew lehajítsa a kosarat a hídról. Sajnos Andrew erősebb, így a kosár a folyóban landol. A két fiú verekedni kezd, amit Sarah nem tud megakadályozni, így elszalad segítségért.

Vágólap-17.jpg

Alec közben az istállónál fogadja a káráló Hetty nénit - az üzletemberekkel a nyomában - és az egész pereputtyot. A fejőgépes sztori nem hatja meg Alecet, hiszen ha azonnal nem sikerül a tehén állapotán javítani, akkor sajnos elpusztul, a fejőgép nem ér ennyit. Ebben a pillanatban ér oda Sarah is, aki pedig a verekedésről számol be, azonnali segítség kell. Alec és mindenki a fiúkhoz siet, akik még mindig püfölik egymást. A verekedés megfékezése után a felnőtteknél a kosárúsztatás azért eléggé leveri a biztosítékot, és most már ők folytatják, mármint Alec és Roger.  A masszív sértegetések közben fény derül Roger gyerekkori balesetének titkára is: gyerekkorában leejtették és innentől kezdve Roger élete csupa siránkozás volt és a munka alóli kibújásról szólt. Roger a vita hevében lelöki Alecet a hídról, aminek következtében a férfi a meder alján beveri a fejét és eszméletlenül ér a felszínre. Ez Rogerre kijózanítólag hat, és - bicegés ide vagy oda - rohan kihúzni a testvérét a folyóból. Az eszméletlen Alec a parton hamarosan magához tér, hála az égnek.

Vágólap-18.jpg

Este a két beteg - Alec és a tehén - együtt ejtőznek az istállóban, úgy tűnik, hogy mindenki jobban van. Roger érkezik látogatóba az istállóba és megnyugodva veszi tudomásul, hogy mind a tehén, mind Alec túlélte a mai napot. Roger bocsánatot kér a viselkedéséért, és Alec békejobbot nyújt neki. Hátra van még egy bocsánatkérés: Andrew. A fiú éppen szénát rak a tehenek elé, amikor az édesapja odamegy hozzá és beáll neki segíteni. A legmeglepőbb mégis az, amikor Roger közli a döntését: nem megy vissza Brazíliába, hanem a fiával marad. Már csak egy elvarratlan szál van: igen, Felix és a kosara. Andrew nemcsak a kosarat adja oda Felixnek, de egy horgászfelszerelést is becsempész a kis fonott tárgy gyomrába, azt hiszem, Felix-et innentől kenyérre kenhetjük.

Vágólap-19.jpg

A vacsinál mindenki az asztalnál ül, úgy tűnik, hogy szent a béke. Roger nagy bejelentésre készül: elfogadta az állást a Dealhouse-i egyetemen, így ugrik Brazília. A köszönet - legfőképp Andrew neveléséért - Alecet illeti, aki szerénykedve veszi tudomásul a dicsérő szavakat. Nagyon elmélyedni a mondandóban senki nem tud, mert éppen ekkor érkezik Amos Spry, aki a tartozását jött rendezni, no lám, mégiscsak Alecnek volt igaza, hogy érdemes kölcsönadni a megszorult embernek. A poharak Alec nemes jelleméért koccannak, aki ennek az epizódnak vitathatatlanul a hőse lett.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitaygeorgina 2012.12.23. 19:17:15

Nagyon jó volt ezt olvasni, olyan élvezetesen írsz!
Boldog karácsonyt kívánok!

nemon 2012.12.23. 19:52:57

@vitaygeorgina: Nagyon köszönöm, Neked is nagyon boldog és békés karácsonyi ünnepeket kívánok! :) Nekem az a legnagyobb öröm, ha tetszik az, amit írok! :)

(Nem tudom, hogy láttad-e, de kb. három héttel ezelőtt írtam egy nagyon hosszú Rachel-Marilla epizódról. Tudom, hogy szereted a két öregasszonyt, és ebben voltak mókás - meg szomorú - események is.)
süti beállítások módosítása