Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Porrá leszünk - 2x08 (évadzáró)

2012. december 15. 15:00 - G_Norton

Éjáááóóó, éjáááóóó, évadzáró! Méghozzá igen jó lett, úgyhogy érdemes olvasni/nézni. Természetesen jön az egyperces visszatekintő, szóval hogy egy Martin Summers nevezetű exzsaru is kómában van, így csöppent bele Alex világába, hogy jól szétbarmoljon mindent természetesen. Supermacről kiderül, hogy szabadkőműves, majd megszólal a lelke, és jól megmurdeli magát, de előtte még egy bizonyos Rózsa Hadműveletről motyog valamit. Summers kinyírja a fiatalkori önmagát, Alex lelkét marcangolja a bűnbánat, de eltünteti a hullát, és fény derül a csapat árulójára, Chrisre is, aki az esküvő költségei miatt került kapcsolatba a sötét figurákkal, majd próbálta őket elkapni, de a végén ő került a slamasztikába. Na szóval, az évadzáró rész egy rövidke mesével kezdődik, természetesen Gene Hunt fogja előadni az egészet (mellesleg tényleg van egy ilyen 15 perces műsora a BBC-nek, már évtizedek óta). Alex és a Szörnyű Fejfájás meséjét meséli el: Alex imádja az agyakat, már nagyon régóta azzal akar foglalkozni, pszichiátriával foglalkozik, rendőrnéni lett, és mindenki tyúknak hívja a háttérben – Alex közben következetesen javítja ki őt. Aztán jött a rettenetes fejfájás, Alexet lelövik, majd az orvosa, Sam Gerard jelentkezik: egy fertőzés támadta meg a szervezetét, amire kap 50 milligramm csernobili erejű antibiotikumot, de annál többet nem – azaz vagy legyűri a betegséget, vagy meghal. Főcím.

01.jpg

Summers hihetetlen módon megint bejött a csukott ajtón, és Alex kazettáit baszkurálja, bele is hallgatott a felvételekbe. Alex a fertőzést úgy értelmezi, hogy Summers besározta, tehát végeznie kell majd vele. Summers ott hagy nála egy stukkert, majd elárulja, hogy egy kórteremben vannak, és a közös ápolónőjük csak egy szót mond mindig: „Gene”, fura, nem igaz? Alex nem lepődik meg, úgy tűnik, hogy ő ennek a világnak a közepe, ami mindig is szeretett volna lenni, ő az egyetlen, betonbiztos állandó, akihez bármivel oda lehet menni, és segít. Summers szerint más lenne a képlet, ha elárulná neki, hogy került ide, különben ő kontrollálja az eseményeket, nem a góré, és az óra ketyeg: 10 milli, majd távozik. Az őrsre menet belefut Chrisbe, aki nem akar bemenni dolgozni, mert úgy néznek rá, mint Kurt Russelre, amikor azt hitték róla, hogy benne van a dolog A dolog c. igen remek fosatós horrorban. Alex azért beviszi magával, Chris az asztalánál húzza meg magát, Alex asztala pedig teljesen be van fedverózsaszirmokkal, Summers jó korán felkelt ezért.

Alex Shaznek beszél Summersről, aki készségesen meghallgatja, de nem ért semmit. Szóval Alex 1981-ben tért vissza, mert az az év különösen fontos volt neki, Summers pedig 1982-ben tűnt fel, tehát neki ez az év borzasztó fontos neki valamiért. A góré előjön az irodájából, ugyanis minden spicli kussol, valami nagy dolog készülődik, az epizód elején hiába vert valakit félholtra, az akkor sem köpött. Pont az említett csávó, Lazac Doyle döglött halként heverészik egy konyhában. Mennek oda, mindenki belepancsikol a szétfolyt sütőolajba, ettől az illattól Rayben megindul a nyálelválasztás. Egy szőke hölgy támadja meg a górét, ugyanis valaki nem csak hogy kinyírta a Lazacot, de brutális módon még fel is darabolta – valami nagy dologról tudott, amitől nagyon be volt sózva, és ez lett az eredménye. A darabkáit Ozirisz módra szerteszéjjel heverésznek, a góré szerint ne pöcsöljenek, hol van a többi darabka? A szőke hölgy szerint Lazac többet már nem pöcsöl, a kép Rayre vált át, aki kinézett reggelinek egy darabka, nagyon gyanús sült husinak látszó valamit kajál meg, majd az őrsön öblögeti a száját és csulázik félpercenként, közben mindenki sírva röhög rajta. Viv üti még tovább a vasat, mit eszel ebédre Ray? Egy zaftos tököt, lóbabbal? Próbál Chris is viccelődni, amire kínos csönd a felelet.

02.jpg

Bollyt az irodába hívatja a góré, már ott vár rájuk John Carnegie főfelügyelő a Nyugat-Fenchurch körzetből, Martin Summers közrendőr az ő körzetében dolgozott, és reggel megtalálták a holttestét Lafferty építkezésén. Bollynak hirtelen le kell ülnie, Summerst 22-es kaliberű pisztollyal lőtték le. A góré megmondja, hogy elkapják a zsarugyilkost, Carnegie távozik. Alex mondja, hogy nem Lafferty nyuvasztotta meg, de ez a górét nem igazán érdekli, ez Laffertyre vall, kész. Alex azzal jön, hogy a fertőzés miatt kevés az ideje, mire a góré azt mondja, hogy neki is kevés „moi”, szegény, ha ideges lesz, akkor francia szavakkal kommunikál. Elsődleges probléma a Lazac fegyverei, Summers várhat. Alex nem vár, hanem Rayhez megy segítségért, aki nem szívesen csicskáztatja magát, de hát evvan. Szóval minden infó kell Summersről, mivel 1982-ben nem halhatott meg, de történt valami, ami megváltoztatta az egész életét. Ray inkább a gyomorsavával van elfoglalva, mostantól semmilyen kolbászra nem mer ránézni sem, Alex világosítja fel, hogy az tényleg csak kaja volt, mert Lazac fütykösét a zsebében találták meg. Ray máris bosszút forralna, de inkább nekiáll keresni dolgokat Summersről, a Páholy nélkül, mert a pók köztük van, akit Alex el akar fogni.

03.jpg

A górét egy szőkenő keresi, majd némi tétovázás után ott is hagyja, gyakran vagyok én is így ezzel. Ray az osztályon előadja, hogy vannak olyan viccek, amik egyszerűen nem viccesek, pedig jó poén volt, höhö. A lábuk továbbra is a sütőolajtól bűzlik, Alex a rádión hallja, hogy az adagot 18 millire növelik. Lazac halottkém-jelentése is megvan, valaki szépen elagyabugyálta a góré után is, és a kezének a nyoma is megvan, valami hatméteres trollról van szó, Pici Tim Rivers – Alexnek van egy ötlete: ha Pici a gyilkos, akkor neki is büdös a cipője az olajtól, ha ő megvan, akkor foglalkozzanak Summersszel, rendben? Elmennek Picihez, aki szerint a húgának csinált nyúlketrecet, hoppá, pont ez a szőkenő, aki a górét kereste az imént. Alex rögtön sütni kezd, fogja Pici csukáját, és lisztet szór rá, kiderül, hogy valaki lepucolta a cipőket. A fáradt olaj szaga így is árad belőle, megvagy, öregem. Pici elkapja a húgát, és egy lángvágót tart az arcának, majd menekülne Kubába, de a húga behúz neki, majd leteperik a hústoronyt, irány Summers, adja ki a parancsot Alex. A góré egy picit ottmarad a zaklatott szőkével, aki rögtön a karjaiba vetné magát, de Gene Huntot nem ilyen könnyű meghódítani.

04.jpg

Az őrsön nézik Pici cuccait, előkerül egy bazinagy, fémmel kimerevített zsák is, Chris belekotyog, hogy biztosan ebben tartja a fontos cuccait, különben elég árulkodó egy izé. Ray rögtön beszól neki, de nem mondja végig az odavágást, Chris mégis szeretné tudni, de Ray akkor sem mondja. A góré elbeszélget a szőkével, a bátyó egy gonosz tetű, és valami nagy balhéra készült másnapra. Alex Summersra pattanna még mindig, a góré nem érti, hogy mit akar egy hullától, különben pedig koncentráljanak Picire, most ő a lényeg. A góré minimálisan kezelésbe veszi a hústornyot, majd Alexnek adja, szedje ki belőle a lényeges infókat, ő pedig a szőkét hallgatja ki. A szőke nagyon flörtölget vele, egyszer már találkoztak, amikor a bátyót letartóztatta egy évvel azelőtt, és próbálta csókkal befogni a száját, de nem sikerült neki. Shaz látja, hogy Christ még mindig hívogatják, viszont ő nem hajlandó többé belemenni semmibe, Ray próbálja még egy kicsit szívatni, de Chrisnek elege van, és gyorsan távozik, annak ellenére, hogy Shaz kérleli, maradjon. Ray még leidiótázza őt is, meg önmagát is. Szőke tovább nyomul a góréra, de feladja: Pici javasolta ezt neki, hogy ha őt lecsukják, akkor a hugica próbálja meg elkapni az egyik rangidős tisztet. A góré már tapasztalt ilyen ügyekben, talán ha két másodpercre tévesztette meg, csak egy dolog hibádzott nagyon: a szőke túl csinos volt, hogy az ő képébe habarodjon bele. Bevallja még, hogy Pici darabolta fel Lazacot is, majd a góré szépen kitessékeli az ajtón.

05.jpg

Alex egy ügyes pszichológiai módszerrel, a Rorschard-módszerel szedi ki Piciből a szükséges információt, ami pl Wladislaw-nál rohadtul nem akart bejönni a Piszkos tizenkettőben: egy-egy kifejezésre kell adni egyszavas válaszokat, ami rögtön az ember eszébe jut. Fürdőkád-buborék, bicikli-csaj, gesztenye-tűzijáték, harisnya-Alex, rózsa-zsaruk, rózsa-zsaruk, rózsa-zsaruk! Pici tudatalattija hamar elárulta a dolgot, szóval korrupt zsaruk követik el a Rózsa Hadműveletet, ez lesz a másnapi rablás. Közli a góréval az infókat, egyből összerakják, hogy Lafferty fegyverei kellettek erre, amit a rendőrség megtalált, ezért kellett a Lazac készlete, akit ezek után ki kellett nyírni, nem viccelnek a dologgal. Ray talált Pici cuccai közt egy érdekes papírt, amin ez áll: „King Dong meló”, nos King Dong egy feka csávó egy jókora… szóval egy fekete pornós egy… Na! Benga fekete egy hatalmas pöccsel, nyögi ki Ray, majd a góré elküldi őt, meg Alexet, hogy beszéljenek eről Picivel is. A góré az irodájában inna egy kicsit az áttörésre, amikor az asztalán talál egy kazettát, belehallgat természetesen: Alex beszél rajta, hogy kicsoda Gene Hunt, hogyan kéne őt legyőzni, mert gyanús az egész ember.

06.jpg

A góré tekintete egyre jobban elborul, visszajön Alex, hogy Pici beijedt, nem bízik senkiben, mert a fejétől bűzlik a hal, baj van. Hát igen, a bizalom, mondja a góré, na ebből csúnya veszekedés lesz. A góré a legtisztább igazságot várja el Alextől, hogy pontosan mi folyik itt, mert ő maga már rohadtul nem ért semmit, és különben is azt hitte, hogy megvan köztük a kémia, sodródik, neki is kell egy biztos pont. Alex pedig kitálal: ő is ugyanúgy a jövőből érkezett, mint Sam Tyler. A górénak több se kell, szerinte Alex a valóság helyett ezt vágja a pofájába, mire Alex kétségbeesetten bedobja Summers nevét is, aki a Rózsa Hadművelet mögött áll, a górét minden nem hatja meg: hozzávágja szinte a kazettát, majd arra kéri, hogy tűnjön el a szeme elől. Alex a sírás határán megy ki az irodából, Shaz oszt meg vele egy fontos infót: Chrisszel megint próbáltak kapcsolatba lépni. Chris a parkolóban ül, és bámulja a száradó festéket, majd menekülne a két nő elől, de Shaz nem hagyja magát, és elmondja neki, hogy mindezek ellenére büszke Chrisre, mert igenis érdekli, és aggódik aziránt, amit csinál. Az eredmény egy könnyes-romantikus egymásra találás, legnagyobb fájdalmára Alex kénytelen megszakítani az egymásra cuppanást, szóval egy óra múlva lesz egy találkozó, és Chris elmegy rá.

07.jpg

A cellákban van egy kis probléma, Pici fuldoklik, a kamera egy darabig mutatja a kaját, na bizonyosan nem pöcsöt vacsorázott, de valaki megmérgezhette. Shaz és Alex egy külön kocsiban nézik végig a talákozót, Chrisért jön egy kék furgon, amiben szépen beráncigálják, majd elviszik, nem kezdődik valami jól a dolog. Ray jelent a górénak, aki az egészet nem érti már, ilyenkor kell jól bebaszni, erre a górénak támad egy ötlete. Jenette-hez megy, a csinos szőkéhez, közli vele, hogy Pici az életéért küzd, mire Jenette egyből levágja, hogy a Páholy lesz az, és őt is elkaphatják. A góré gálánsan felajánlja, hogy csak a holttestén át, muhaha. A kék furgon időközben visszaér, Christ kidobják, aki löki is az infót: az Oscar-Papa-Romeo kódra (Op. R.) kell elmennie a megadott helyre, egyébként járőrként köröz majd, és a meló nem bank lesz.

08.jpg

Luiginál iddogál a góré, Ray, meg Jenette, amikor érkeznek a többiek, de a góré nem ér rá. Chris és Ray kibékülnek, erre inni kell, Ray a legjobb bort kéri, ami 8 fontba kerül, de Ray simán lealkudja 2 fontra, Luigi erre véget nem érő panaszkodásba kezd, a testicoliját is felszolgálja ezüsttálcán, ha az kell. A góré továbbra sem akar Alexre figyelni, Jenette hazamegy, még figyelmezteti az öreg medvét, hogy vigyázzon Bollyval. Na tessék a kis csapatra figyelni, mindenki el akarja kapni a korrupt zsarukat. Szóval a melóban aranyat fognak lopni, de nem is akárhogy: egy másik csapat tervezi a rablást, ők eltérítik a reptéri szállítmányt, elviszik az aranyat, ekkor lecsapnak a rendőrök, és elvisznek mindent, zseniális, de megvetendő, teszi hozzá Chris. Egyetlen útvonal visz kelet felé, és Alexnek beugrik az ügy: régebben tanult róla, ez volt a híres King Doug meló, korrupt rendőrök a King Douglas Lane-en loptak aranyat, és sosem találták meg a tetteseket, mert az ügyet elsikálták, hoppá. A góré az egész faszságnak tartja, de mindezt a borzasztó büszkesége miatt teszi, sőt, meggyanúsítja Alexet is, hogy köze lehet a rabláshoz. Alex bedobja Summerst a történetbe, ő akarja, hogy essenek egymásnak. Mégis melyik Summers, válaszol a góré, az amelyik a jövőből jött? Ennyivel nincs elintézve a dolog, Alex az irodába megy a góré után, aki hivatalosan felfüggeszti, Alex pedig kurvakeményen az asztalra csapja a jelvényét. A góré ennyivel nem éri be, szerinte Alex jéghideg, állandóan a lányáról beszél de nem is látogatja, nem is hívja telefonon… Az egésznek a vége egy hatalmas pofon, és a góré fenyegetése: ha még egyszer meglátja az őrs körül, akkor bizisten megöli.

09.jpg

Alex az indulatos este után szarul alszik, és még Summers is ott gubbaszt az ágya szélén, na tessék, Gene Hunt, a képlet állandója úgy ki lett billentve, hogy csak na, teljesen egyedül van, de Alex nem így gondolja. A góré az osztályon sétálgat éjszaka, mintha ez lenne az otthona, és benéz hozzá Jenette. Rögtön a legelső randitéma ötlik fel, miszerint melyik westernhős a legjobb: a macsó Wayne, a melegszívű Stewart, a romantikus Cooper, vagy a titokzatos Eastwood? Cooper a kedvence mindkettőnek, és egy csókban forrnak össze, de ezt csak Alex álmodja szerencsére. 36 milli. Meló van, indulás (alá ez a jóféle nóta szól), Ray követi az aranyat, a góré a közelben köröz, Chris pedig járőrözni fog, de Alex még ránéz. Shaz a ruhapróbára van elküldve, de azért van nála is egy rádió. Alexnél is van egy rádió, és a King Douglas Lane-en várakozik, 44 milli. Viv jelenti rádión, hogy a Main Streeten egy virágboltnál tűz van, ezért a szállítmány más irányba megy, egész pontosan a King Douglas Lane felé terelik, úbazzeg, tényleg igaza volt, a góré dühében szétveri a dudát, de így van. Mindenki azonnal oda hajt, és megkezdődik a rablás: három pofa lopja az aranyat. Chris megkapja a jelet, és majd’ beszar, de megy a King Doug-ra. Megjön a rendőrség, pontosabban a korruptak, Carnegie lődözget le mindenkit, Summers még a két páncélozott sofőrt is megöli, felmarkolja a csapat az aranyat, és elpakolják maguknak. Chris ekkor érkezik meg, eredetileg az ifjú Summersnek kellene ott lennie Summers szerint, de így majd Chrisre marad a bűntudat, nem pedig rá, pedig kurvára fog fájni a szúrás a fejében.

10.jpg

Épp ekkor fut be a góré, és dühében elcsapja Carnegie-t, Carnegie, le vagy quattrózva! Summers a pánikban meglóg, Alex utána megy, Chris pedig az egyik menekülő bobby után veti magát, üldözőbe fogja, azonban egy lépcsőn felfelé futva elesik, a szorult helyzetből az igen csinos Shaz menti ki, aki menyasszonyi ruhába, fegyverrel a kezében álítja meg a rendőrt, wow. Alex és Summers hátravan, 49 milli. Alexet Summers könnyen lefegyverzi, aki elmeséli az egészet: ő látta a balhét, viszont nem szólt semmit, cserébe őt a korruptak kifizették, és Summers örökre elveszítette a hitét. Még mielőtt Bollyt lelőné az exzsaru, előkerül a góré, aki figyelmezteti Summerst, majd azelőtt lelövi, mielőtt az meghúzná a ravaszt. A góré a haldokló Summers fölé hajol, emlékszik-e egy fiatal, reményteli, jó rendőrre? Summers emlékszik, ebbe kapaszkodjon, mert ez a jó, végül Summers meghal. Alex már nagyon haza akar menni, amikor utolsó utáni pillanatban jön Jenette, és foglyul ejti Alexet, mint kiderül, neki is járt volna egy kis summa az aranyból, hoppá. Jenette-t Alex lefegyverzi, a góré is elsüti a pisztolyt – viszont Alexet, találja el, és elesik. Minden elfehéredik előtte, de még látja, hogy Ray, Chris, Shaz, és a góré is ott vannak, amikor utolsó pillanatait éli 1982-ben.

11.jpg

Végül Alex lassan felébred a jelenben, az egyik sebész várja, hogy Alex nagyon szerencsés, és rendkívül erős, túlélte a golyót, a fertőzést, meg az antibiotikumot is, majdnem az egész kellett, de végül megcsinálta. Annyi idő után végre találkozik a lányával, Mollyval, majd a doki elviszi egy picit a lányt, hogy Alex erőre kapjon, aki még épp látja, hogy egy halottat gördítenek ki a szomszédos kórteremből, aki a nővérek tanúsága szerint mérges ember volt, de békében ment el. Alex megtalálja a párnája alatt a Molly által készített képeslapot, miközben a tévén a Ninky Nonk nevű mese megy. Nem sokáig, mert átvált a kép Gene Hunt arcára: nem tud sokáig lenni, mert épp üldözik, mivel azt hiszik, hogy a fenyegetését komolyan gondolta, és tényleg megpróbálta megölni. Szívesen felpofozná a nőt, ha az segítene kijönni a kómából… Alex pánikba esik, hogy 1982-ben kómába lőtték, miközben itt van a jelenben, és szabadulni próbál az egésztől, kirohan a kórteremből, ki a kórházból, de minden képernyőn Gene Hunt kéri a segítségét… Végefőcím.

A sorozatnak persze nincs vége, az utolsó évad még csak most következik, avagy a rejtély megoldása.

Címkék: ashes to ashes
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.12.15. 17:07:00

Kösz az évadért és nagyon várom a harmadikat !

A Wladislaw/Piszkos12-s utalásért pedig külön jó pont, nekem is kedvenc könyvem, épp most olvastam újra, a napokban :-)

G_Norton 2012.12.15. 21:54:06

@Sigismundus: Nincs mit. Én is várom a harmadikat, hangulatban nagyon ütős harmadik nézésre is.:)

Őszintén én csak a filmet láttam, a könyvet vadászom egy ideje, csak nincs időm nagyon olvasni. A filmben Charles Bronson volt a legjobb.:)
süti beállítások módosítása