Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 1x08 - Ellenség

2012. november 27. 11:00 - AaannnaaA

A rész bevezető képein immár jó szokás szerint a mai epizóddal kapcsolatos előzményeket kapunk. Egy férfiról láthatunk régi képeket, egy hang pedig arról beszél, hogy korábbi Staasi ügynök felesége meghalt autóbalesetben. Nemsokára azt is megtudjuk, hogyan kapcsolódik mindez az eseményekhez. Egy ősz hajú, idős férfi érkezik egy állomásra. A váróteremben látjuk, hogy egy fiatal szőke férfi keres valakit egy fénykép alapján, ahogy elnézem jó régi kép, jóval idősebb lehet, akit most keres. Talán az öreget, aki megérkezett? Gyanítjuk, hogy igen, mert az öreg lopva elslisszol a srác mellett, és már kinn is van az állomásról. Gondolom ő lesz az újabb célszemély.

1.jpg

John megérkezik az irodába, teát hozott Főncsinek. Milyen kedves. Főncsi nem így gondolja, talán John egyéb dolgait is figyeli? Nyugi Főncsi, a kedvenc színedet még nem találtam ki. Akkó jó. Újabb számot kaptunk, a neve Wallace Negel. 1942-ben született, nem mai csirke már. Ahogy John az aktáját nézi, rögtön kiszúrja, az emberünk 1987 óta semmilyen tranzakciót nem hajtott végre az adataival. Rögtön levágja, ez csakis egy hamis személyiség lehet, neki is volt már pár ilyen. Még szép, a CIA-s múlt erre is jó. Vajon miért tért most vissza az öreg, és vette fel ezt a személyiséget? Talán kém? És hol lehet most? Főncsi annyit állapít meg, hogy még '87-ben vett magának egy sírhelyet, ez az össz kiindulópont. Talán el kellene oda menni, ez John feladata. Főncsi pedig elmegy oda, ahol a digitális korszak előtti információkra tehet szert. Ez egy könyvtár, aminek a tulaja maga is kém, ezt tudja Főncsi is, és rögtön az orra alá is dörgöli. Az ijedt könyvtáros rögtön előadja a régi német dossziékat, amiket tart. Benne van az öreg is, tényleg kém. Igazi neve Ulrich Kohl. Egy egység tagja volt, négyen járták a világot és német disszidenseket öltek. A régi szép idők. Mikor a fal ledőlt, az oroszokhoz menekült, felesége, Anja is vele ment, de nem sokkal később meghalt autóbalesetben. Aha, itt köszön vissza a rész elején hallott információ. Kohlról azóta semmi hír. Miért jöhetett? John közben a sírhoz megy, ahol egy friss gödröt talál, nemrég kiástak itt valamit. Szerinte ez egy túlélőcsomag lehetett, pénzzel és iratokkal (pénzérmét talál is), neki is van elásva ilyesmije több helyen. Aham.

2.jpg

És már látjuk is, amint az öreg kém egy lakáshoz megy, bekopog, lazán belelő a lakás tulajába, és belöki maga után az ajtót. Megvan az első áldozata. Ezután több rész után először végre ismét a múltba pillanthatunk. 2006 van, a kiírás szerint Budapesten járunk, bár Moszkvát mutatják. Mindegy, legalább a kontinest eltalálták filmes barátaink. John itt még elég zöldfülűnek látszik. Naon cuki a csokornyakkendőjében. Egy sötét hajú, szűk ruhás nő lesz a kiképzője, ez lehet John első élő bevetése ügynökként. Legalábbis én úgy tippelem. Mielőtt az akció elindulna, kérdezi Johntól, hogy idefelé nem találkozott-e ismerőssel? Ő nemet int, erre a nő mutatja neki a képet, amint John beszélget egy reptéri váróban az első részben már megismert nőjével. Közli, hogy mi mindent tudunk, felejtsd el a régi ismerősöket, innen már nincs visszaút. Ja, és itt még Johnt nem Johnnak hívják, egyelőre nincs neve.

3.jpg

Ugrunk vissza a jelenbe, Főncsi szerint a sírnál talált érme már nincs forgalomban, ha mai pénzt akar az öreg, azt be kell cserélnie. Ezt meg is tette, elég nagy mennyiség volt, hogy szemet szúrjon. És telefonált az üzletből, ahol a cserét bonyolította, John menjen el a hívott fél lakására. Ám hiába megy oda, elkésett, ez az első áldozat lakása, akit az öreg kém kinyiffantott. Rájönnek, hogy ő Kohl régi csapatába tartozott, aki most már új néven él itt. De vajon miért intézi most el régi bajtársait?? John kutat kicsit az áldozat lakásában, de sokra nem jut, mert a fiatal szőke srác, aki az öreget várta a pályaudvaron, belép és fegyvert fog rá. John lazán kiüti, majd hívja Fuszkót, hogy itt egy hulla és egy kábult ember, egyikükből szedjen ki némi információt. Annyit még megjegyez, hogy a srác a kiütése előtt arról beszélt, hogy ezzel még nincs vége, az öreg Kohl még gyilkolni fog. A srác telefonjában benne volt a következő lehetséges áldozat neve, Főncsi kezdje el lenyomozni, hol lehet, John pedig elindul oda. Némileg versenyfutás az idővel, hiszen az öreg előttük jár.

4.jpg

És tényleg, a következő áldozat épp egy étteremben ül, Kohl mögé lép, a nyakába szúr valamit, majd kényelmesen leül vele szemben. Az áldozat kérdi, mivel szúrtál meg, és mennyi időm van? Maradt elég, hogy beszélj. Leteszi a halott felesége képét, miatta akar bosszút állni. meg azért is, mert az elmúlt 24 évben az oroszok fogva tartották és kínozták őt, míg egykori társai vígan éltek. Áldozata ehhez már nem sokat tud hozzátenni, összeesik. Az öreg lazán kisétál.

5.jpg

Amikor a mentősök vinnék el az áldozatot, akkor ér oda John, beül a sofőr helyére simán elvezetve onnan a mentőt a haldoklóval. Kicsivel odébb félreáll, a tünetekből tudja milyen mérget kaphatott, van benne gyakorlata neki is. Beadja az ellenszert, de kéri, hogy beszéljen. Az áldozat elmeséli, hogy anno feldobták Kohlt az oroszoknak, ők vígan élnek másik országban, új személyazonossággal, ezért akarja kinyírni őket. Megadja a csoport utolsó, még elő tagjának a nevét. John meglát a kabátján egy jelvényt, lefényképezi és elküldi Főncsinek. Az rájön, hogy egy, az USA-ban működő német szervezet jelvénye, nyilván így tartják egymással a kapcsolatot az egykori társak. Eközben a John által az első áldozat lakásán kiütve otthagyott szőke srác már az őrsön van Carterékkel. Kihallgatják, kiderül, hogy ő is kém, és elmond néhány dolgot az öregről, amit mi már tudunk. Ja, és nagyon veszélyes. Ezt is tudjuk. Főncsi sikeresen feltöri az előbb beazonosított német szervezet honlapját, és már meg is van az utolsó még élő csapattag elérhetősége.

6.jpg

Egy építkezésen dolgozik, épp a sokadik emeleten áll fejvédő sisakban. Főncsi felhívja őt, és figyelmezteti, de már későn, az öreg Kohl már itt van. Utolsó volt társa, és egyben leendő áldozata azonban nem teszi le a telóját, hanem a zsebébe csúsztatja, így a vonalban lévő Főncsi és John mindent hall. John rohan segíteni, mi pedig izgulunk, hogy az áldozat tudjon annyit karattyolni, hogy odaérjen.

7.jpg

Egyelőre úgy néz ki tud, mert telefont ragad - nem azt, a vezetékeset - és felhív egy számot, és átadja a kagylót Kohlnak, aki döbbenten hallja halottnak hitt felesége hangját. Ő él??? De hát hogyan? Megrendezte a halálát, előled menekült, Te gyilkológép, mondja egykori társa, majd nekiugrik. Nem jut messzire, Kohl lelöki a mélybe. John megint elkésett. Úgy gondolja, az öregnek akadt egy újabb hullajelöltje, Anja személyében. Carteréknél a fiatal kém több infót már nem mond, mert jön az ügyvédje, és kiviszi. Fuszkó még búcsúzóul elküldi Johnnak sms-ben, hogy hova vitték a srácot, naná hogy elébe megy. Főncsi is vele van, elállják a hivatali Merci (németek, mi más?) útját, John pedig kilövi a kocsi motorháztetejét, megállásra kényszerítve a srácot és ügyvédjét. Szerintem nagyon király az egész jelenet, és a zene alatta! Anja címét akarja tőlük, de nem beszélnek, de amikor John megrángatja a srácot, az egy cetlit dug titokban a kezébe. Ja persze, előre megírta, hátha kéri valaki. Mindegy, rajta van Anja címe, ez a lényeg. Kohl már érkezik is ide, de végre John volt a gyorsabb, a nő nincs itt, Főncsi elvitte.

8.jpg

Csak John ül egy asztalnál, és fegyvert fog az öregre. Eléggé meglepődöm, mert az öreg elcsípi Johnt, és egy mozdulattal elkábítja. Mi van??? Megkötözi, és elkezdi kihallgatni. Tűket vesz elő, azzal szurkálja. Te jó ég, én már a látványukra sorolnám a döglött macskáim neveit. Nem úgy John, aki meg sem nyikkan. Gondolatban visszatér a múltba, arra a sötét magyarországi kiküldetésre, ahol már az előbb is jártunk. Megtudjuk, hogy az őt kiképző nőt Stantonnak hívják, másik neve egyelőre nincs. Johnnak egyik sincs, majd hősnőnktől kap, ha jól vitézkedik. Két férfi jön tárgyalni, pálinkát kínálnak, mert itt az a szokás. Nabazmeg. Stanton kérdezi őket egy arab hangzású nevet viselő férfiról, aki nemrég az országban járt. Tényleg így volt, de le is adtuk a jelentést a CIA-nak. Akkor hogyan távozhatott mégis az országból? Talán lefizetett valakit. Talán titeket, állítja Stanton, de már nem várja meg a választ, lelövi a két férfit. John meg csendben les, hol fért el ebben a szűk női ruciban az a szép nagy stukker. Talán jobb is hogy nem tudom meg, még a végén céges bulira én is úgy mennék.

9.jpg

Vissza a jelenbe. Carter már tudja, hogy valószínűleg John lehetett, aki megállította a németek autóját, indul a helyszínre, hátha okosabb lesz. Főncsi pedig hívja Fuszkót, hogy John eltűnt, elmondja az utolsó ismert címét, Anjáét, ahova John ment és a gyilokot is várta. Most Fuszkón a sor, hogy megmentse. John eközben kedélyesen eltársalog az öreggel a gyilkolászás mibenlétéről, de nem tudja elterelni Kohl figyelmét. Észrevesz a lakásban néhány képet, amit John megpróbált elrejteni, és rájön, hogy Anjának van egy lánya, aki egyben az övé is, hiszen hasonlít rá. Úgy dönt utána megy, de előtte még lelövi Johnt. Ekkor pottyan be Fuszkó, az öreget ugyan nem vonja ki a forgalomból, de John legalább nem gyarapszik egy felesleges lyukkal.

10.jpg

Már látjuk is a lányt, épp távozik valahonnan, amikor Kohl megszólítja. Fegyvert fog rá, és kényszeríti, hogy hívja fel az anyját azzal, hogy találkozzanak a Central Parkban. Miközben elindulnak, a lány kérdezi, ismerte anyámat? Ja, és apádat is. Tééényleg? Én nem ismerten, meghalt a születésem előtt. Anyám szerint egy hős volt. Az öreg csak néz (meg én is). Odaérnek a Central Parkba. Anja itt van már Főncsivel, John is megjött Fuszkóval. Carter kapott egy névtelen hívást (mi mást?), hogy a gyilok itt lesz a parkban, ezért ő is itt van. Fuszkó csatlakozik hozzá, együtt keresik az öreget. Ő meg is érkezik a lányával, akire fegyvert fog, John meg az öregre. Egyelőre döntetlen.

11.jpg

A két szülő lelkizik egy sort, John és Főncsi csak a partvonalról figyel. Amikor az öreg a fegyverét Anjára emeli, John meglövi őt. Főncsi azonnal elviszi a két nőt. John csak ekkor jön rá, Kohl fegyvere nem volt megtöltve. Annyira nem rossz ember, hogy a családjára fegyvert fogjon. Váltanak még pár szót, aztán az öreg a padon ülve leadja a kanalat. Carterék már csak a holttestét találják meg. Utoljára visszaugrunk még a múltba, az előbbi akció végére. Stanton utasítást ad Johnnak: tüntesse el a két holttestet, se ujjlenyomat, se fogak. Szép kis óraadó tanár. Ja, és ne legyenek régi barátaid, ez a fajta munka nem bír el régi barátokat. Meghiszem azt. Végül pedig kedvesen mosolyogva nevet is ad neki, azt, amit mi is ismerünk most. Úgy látom, thisz isz a beginning of a bjútifúl frendsip. A záróképben John és Főncsi azon méláznak, vajon tudja-e majd valaki az igazi nevüket?! John szerint legfeljebb a haláluk után. Még szép.

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2017.02.25. 07:09:09

Nyolc részig kellett várni, hogy magyar vonatkozás kerüljön elő?!

Szilvapálinkát ajánlottak Johnéknak, a színe alapján szatmári szilva lehet, de az üveg alapján inkább valami pancsolt amcsi brandy :P

AaannnaaA 2017.02.25. 09:33:51

@Gabba: Én inkább utóbbi felé hajlok :)
süti beállítások módosítása