Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 1x06 - Megoldandó probléma

2012. november 13. 11:00 - AaannnaaA

Egy hangfelvétellel indítunk, melyen egy női hang jelenti ki, hogy elege van a titkolózásból. Hogy mit jelent, még nem tudjuk, de az aktuális esethez kapcsolódik, az biztos. A következő képen már egy rendkívül dekoratív nő sétál le háza lépcsőjén, egy limuzin várja, mellette a sofőr: John. Miután a nő látja, hogy nem a szokásos sofőrje várja, felhívja az ügynökséget, hívása persze Főncsihez fut be. Ő biztosítja, hogy minden rendben az új alkalmazottal. A nő ad Johnnak néhány utasítást, majd félbetép egy papírpénzt azzal, hogy ha jól viselkedik, az este végén megkapja. Azonnal megkedvelem. Mostani célszemélyünk tehát ő lenne, Zoe Morgan.

1.jpg

Miközben beszáll a kocsiba, John klónozza a mobilját, majd vezet, ahogy az utasítás szólt. Eközben Főncsi betör a nő lakásába, kicsit kutatni. Johnék odaérnek az első címre, a nő kiszáll, néhány rossz arcú fickóval találkozik. John látja, amint átvesz egy becsomagolt tárgyat, és pénzt ad érte. A kocsiban a nő kibontja a csomagot, egy fegyver van benne. A következő címre mennek, ahova a nő bemegy. Főncsi közben egy fegyvert talál a nő lakásán. Ezen elcsodálkoznak Johnnal, vajon mire kellett még egy fegyver a nőnek? Megvan a következtetés: nyilván bérgyilkos. John rohan utána az épületbe. Zoe egy főrendőrrel találkozik. John majdnem lelövi, mikor látja, hogy a nő átadja a fegyvert. Kiderül, hogy egy rendőré, aki nyilvános helyen elhagyta. A főrendőr megköszöni, de Zoe közli, hogy nem a köszönetére van szüksége, hanem a szívesség viszonzására. Úgy. John rájön, a nő problémamegoldó, szívességeket tesz pénzért vagy szívességért cserébe. John hazaviszi őt, megkapja a széttépett bankjegy másik felét, és Zoe közli, holnap reggel várja.

2.jpg

Carter nyomozó egy gyilkosság helyszínére érkezik. Egy öreg férfit öltek meg, aki korábban a maffia egyik samesze volt. Egy régi konyhakést vágtak bele. Amikor gyorsan áttekintik a munkásságát, kiderül, hogy gyilkosság is van a számláján, ami miatt végül nem ítélték el. Egy Marlene Elias nevű nőt ölt meg. Carternek rögtön felszalad a szemöldöke. Az Elias gyilkosság bizonyítékai voltak ugyanis abban a dobozban, aminek a tartalmát nemsokkal ezelőtt ellopták a bizonyítékraktárból. (Emlékszünk, a harmadik részben a bűnözőnek állt katonák voltak a tolvajok egyik akciójuk során, akikhez John is be volt épülve. Akkor azt láthattuk, hogy vezetőjük átadta valakinek az ellopott bizonyítékokat, valószínűleg abból landolt most egy kés az öreg mellkasában).

3.jpg

Másnap John egy találkozóra viszi Zoét. Miközben ő megbeszél, John lefényképezi a tárgyalópartnereit, megjegyzi a rendszámot, és mindent továbbít Főncsinek, aki rögtön adja is a választ: egy nagy gyógyszergyár biztonsági embere a tárgyalópartner, a kocsiban pedig a gyár öreg góréjának veje ül. A biztonsági ember közli Zoéval, hogy egy hangfelvételt kell visszaszereznie egy bloggertől, aki a felvétellel zsarolja őket, és negyvenezer dollárt kér. Céloznak rá, hogy a felvételen egy viszony kerül megemlítésre, és mivel a vej a gyógyszergyár örököse, jobb lenne ha apósa nem tudna a dologról. Zoe egy parkban találkozik a bloggerrel, átadja neki a pénzt. Ő elkezdi lejátszani a felvételt (ez bizony az, amit a rész elején már hallhattunk). De most sem halljuk végig, mert Zoe megállítja, elveszi a felvételt és átadja a pénzt.

4.jpg

Cartert meglátogatja az őrsön Sullivan nyomozó, ő nyomozott régen az Elias nevű nő megölése ügyében. Azóta már nyugdíjas, de szívesen mesél az ügyről. A nő egy bizonyos Mr. Moretti szeretője volt, aki amolyan főgóré a maffiánál. Mivel unta a szeretői státuszt, rágta a pasi fülét előléptetésért, mire ő megölette. De volt egy közös fiuk is, akinek az anyja megölése utána nyoma veszett. Carterrel arra a következtetésre jutnak, talán az azóta felnőtt gyerek állhat a mostani gyilkosság mögött, leszámol azokkal, akik megölték az anyját, és ezzel tönkretették az életét. Oka legalábbis bőven lenne rá. Eközben John elviszi Zoét a gyógyszergyárosokkal való találkozóra, ahol a nő átadja a felvételt, és várná a tiszteletdíját. A csúnya gyárosok azonban nem kifizetni, hanem kinyiffantani akarják, John tehát közbelép. Mindhárom támadót leüti, és bár lőnek utánuk, sikerül kimenekítenie a nőt.

5.jpg

Menekülés közben John elmondja, hogy ő is afféle problémamegoldó, és talán jobb lenne tudni, mi volt a felvételen, azért akarhatják Zoe halálát, mert túl bizalmas dolgokat hallhatott. Persze hogy van belőle másolat, okos kislány. Sokkal okosabbak nem leszünk, a felvétel rendkívül rossz minőségű. Érdemes lenne talán megkérdezni azt, akitől Zoe megvette, milyen részleteket ismer az ügyről. De már nincs kit megkérdezniük, mire a blogger házához érnek, ő már halott. A gyógyszergyár takarít. Embereket, elfele. Amíg ezt John konstatálja, Zoe meglép. John visszamegy az irodába, Főncsi próbálja tisztítani a felvételt, hátha attól okosabbak lesznek. Még nem, bár a hangot sikerült beazonosítania: Dana Miller, aki a gyógyszergyárnak dolgozott. És? És már halott.

6.jpg

Főncsi szomorúan mondja, hogy 6 hónapja Dana számát dobta ki a gép, de akkor még nem dolgozott Johnnal, és nem tudta megmenteni a lányt. Reméli, hogy most elégtételt szolgáltathat neki. Kéri, hogy John keresse meg Zoét, neki üzleti tárgyalása van. A gyógyszergyárba látjuk megérkezni, merthogy rengeteg részvényt vásárolt, persze álnéven, és személyesen szeretne körbenézni. Az öreg góré veje fogadja. Főncsi átad egy karórát érkezése örömére, vendéglátója meglepődik, persze örül is, majd készségesen körbevezeti. Elmondja, hogy főleg fájdalomcsillapítással foglalkoznak, legújabb gyógyszerüket múlt héten engedélyezték. Ha piacra kerül, még ennél is jövedelmezőbb cég lesznek. A smúzolás kellős közepébe az öreg góré is betoppan, és udvariaskodik pár szót a vendéggel. Főncsi végül továbbáll, de a telefonján hallgatja, hogy mit beszélnek távozása után az irodában - az általa ajándékozott karóra ugyanis egyben poloska is. Zoe és John megöléséről beszélnek.

7.jpg

Carter eközben telefonon megígéri az öreg Sullivan nyomozónak, hogy beugrik hozzá, mert az öreg talált néhány dolgot a kis Elias gyerekről, aki anyja halála után nevelőotthonba került, de felnőttként már korántsem egy szent. Az irodában Főncsi a felvételen dolgozik, amit sikerült tovább tisztítania, így rájönnek, hogy nem egy viszony, hanem egy gyógyszer leleplezéséről beszélnek rajta. Eközben Zoe bekapcsolja a mobilját, így már meg tudják állapítani a tartózkodási helyét, John elmegy érte. Egy étteremben ül, közben elég sok mindent kiderített az ügyről, aminek egy részét már John is tudja. Azt viszont még nem, hogy Dana a halála előtt egy gyógyszerkutatáson dolgozott. Elhatározzák hát, hogy betörtnek a gyógyszergyárba, megkeresik Dana gépét, hátha van rajta még némi infó.

8.jpg

Mielőtt betörnek, Zoe megkeresi a rész elején látott főrendőrt, hogy a visszaadott fegyverért cserébe a rendőrség ne reagáljon, amikor nemsokára betörnek a gyógyszergyárba. A rendőr bólint, kvittek vagyunk. Indulhat az akció. Be is jutnak, elérik Dana korábbi irodáját, megszerzik a törölt fájlokat, és rájönnek, hogy a kutatási adatokat, amelyeken a nő a halála előtt dolgozott, meghamisították. 6 kísérleti alany neve hiányzik arról a listáról, amit végül leadtak engedélyezni. Amikor Főncsi lefuttatja a neveket, rájön, hogy mind halott. A gyógyszer ezek szerint elég tartós fájdalomcsillapítást biztosít. Főncsinek sikerül teljesen kitisztítania felvételt, eszerint Dana a hamis eredményeket akarta nyilvánosságra hozni, ezért ölhették meg. De már nincs kinek beszámolnia a felvételről, főrendőr ugyanis felnyomta a két betörőt a gyógyszergyár biztonsági főnökénél, így elfogják Zoét és Johnt. Nesze neked szívesség. Megkötözik, és egyedül hagyják őket. Kicsit bájolognak kettesben, Zoe beszél a gyermekkoráról, hogy miért is lett problémamegoldó. Apját vádolták valamilyen korrupciós ügyel, egy halom cuki újságíró pedig letáborozott hetekre a házuk előtt. Akkor jött egy ember, aki két szót mondott az újságíróknak, akik távoztak. A kis Zoe pedig eldöntötte, hogy olyan akar lenni, aki mindig tudja, mit kell mondani. Megható.

Nem folytatjuk, mert megjön a biztonsági főnök, és alkut köt Zoéval. Elengedi, mert a nő azt állítja, az előbb felfedezett hamisított kutatási anyagokat elküldte valakinek másolatban, de a szabadságáért cserébe átadja a másolatot is. Főncsi érzi, hogy baj van, hívja a gyógyszergyár öreg góréját, talán ő megállíthatja a vejét. Azonban a felvételen egyszercsak meghallja az öreg hangját, így kiderül: a kutatási adatok meghamisításában mindenki benne van. Az üzlet megköttetett, Zoe szabad, John pedig ott marad megkötözve. Távozása előtt Zoe megcsókolja, közben egy gemkapcsot csúsztat a kezébe. Tisztára McGywer.

9.jpg

A biztonsági főnök egy fecskendőt készít, hogy Johnba döfje, ő azonban addigra már használta a gemkapcsot, kiszabadítja a kezét, támadójába vágja a tűt, így a csúnya bácsi adja le a kanalat. Zoét a vej egy általa mondott címre viszi, mert Zoe azt állítja, ott van a másolat a kutatási anyagokból. Főncsi persze hallgatja a beszélgetésüket, és küldi Johnt, miközben ő maga elindul találkozni az öreg gyógyszergyárossal. Mire a vej rájön, hogy Zoe átverte, és nincs is itt semmiféle másolat, már nem sokat tehet, John odaér, benyúl az ablakon és kiüti a pasast. Főncsi pedig találkozójukon közli az öreg gyárossal, hogy a részvényei nemsokára zuhanásnak indulnak, mert komoly jogi problémáknak néz elébe, majd feláll, és elé dobja a megölt Dana fényképét. Eközben Carter elmegy Sullivan nyomozó lakásába, de már holtan találja, gyilkosa pedig kis híján Cartert is lelövi. Miután ez az Elias ügy a Zoéhoz nem kapcsolódott, és megoldatlan maradt, gyanítom találkozunk még ezzel a szállal később. Másnap John viszi Zoét, és a rádióban hallgatják a csúnya gyáros bácsik letartóztatását. Bájosan enyelegnek egy sort, majd búcsút intenek egymásnak. Cukik.

14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyauuuuu 2013.06.02. 21:03:40

Tényleg cukik. Újranéztem ezt a részt, mert valahol a későbbi részek során feltűnt, hogy mennyire tetszik nekem ez a pasas, pedig amúgy nem is. És rájöttem: ebben a részben, ahogy Zoe-val szinte szikrázik közöttük a levegő, hihetetlen mennyiségű sárm sugárzik belőle. Előtte nem egy kifejezett amorózó, de itt nagyon. És remek lett a hogyvolt, nagyon tetszik, ahogy a pergős, feszített tempójú eseményeket besűríted.

AaannnaaA 2013.06.03. 09:31:06

@nyauuuuu: Igen, van ebben a pasiban valami - nem is tudom megfogalmazni, de a sárm megteszi. Meg a szép szemek, ugye :)
Zoét meg nagyon szeressük!

Hol tartasz az évadban?

nyauuuuu 2013.06.03. 18:30:52

@AaannnaaA: Vasalásonként három résszel előrébb :). És te az Észleléssel? :)

AaannnaaA 2013.06.03. 19:16:38

@nyauuuuu: Épp hazaértem, most állok neki :)

nyauuuuu 2013.06.03. 20:16:14

@AaannnaaA: Hajrá! Szép szemben ott sincs hiány :).

nautilus64 2013.06.03. 20:19:24

@AaannnaaA: @nyauuuuu: most néztem, hogy meg van az egész évad, szóval én is meg tudom venni végre az Észlelést :)

nyauuuuu 2013.06.03. 20:25:17

@nautilus64: Bizony! :) Mind a tíz rész lement, pedig múlt pénteken én még abban ringattam magam, hogy csak az ötödiknél tartanak. Hogyvoltban ma volt a harmadik, a negyedik készül, úgyhogy lesz alkalmatok kommentelni.

De ez itt, kéremszépen, a gyönyörű szemű John hogyvoltja, úgyhogy itt csak róla kellene beszélgetnünk :). Komolyan mondom, míg nem néztem, nem értettem, miért van oda AaannnaaA annyira oda érte, de egyre jobban átérzem én is a felsőfokú lelkesedést :).

nautilus64 2013.06.03. 20:36:13

@nyauuuuu: na igen, John-nak van egy olyan sármja, amely engem is megfogott azért, csak nem mondom AaannnaaA-nak, mert kinyomja a szemeimet :D

AaannnaaA 2013.06.03. 20:42:12

@nautilus64: Dehogy nyomom, örülök, hogy Nektek is tetszik. Megnéztem a megérzést, mindjárt jövök véleményezni :)

AaannnaaA 2013.06.03. 20:45:44

@AaannnaaA: Bár nem tudom, miért hívom következetesen megérzésnek, mikor "Észlelés" a címe. Csodálkoztam, miért nem hozza ki a kereső :)
Pedig épp most írok házi dolgozatot észlelés-torzítások témában, erre tessék, eddig tart az eszem :(

nyauuuuu 2013.06.03. 21:23:56

@AaannnaaA: Ez így ebben a formában nagyon freudi :). Torzítod az észlelést :).

AaannnaaA 2013.06.03. 22:22:32

@nyauuuuu: A "Megérzés" amúgy egy nagyon jó film, Sandra Bullock főszereplésével. Nem, nem nyálas romantikus, hanem izgalmas ?triller?. Én már vagy háromszor láttam, időnként kötelező újranézős. Talán ezért keverem mindenáron...

nyauuuuu 2013.06.04. 00:27:31

@AaannnaaA: Nem láttam még (nem vagyok a művésznő rajongója, talán egy-két olyan filmjét láttam, ami elviselhető, a többit fúj), de most utánaolvastam, és ha lesz szabadidőm (POI másfél évad + Észlelés még hat rész hogyvoltja), megnézem :). Köszi a tippet, szeressük a misztikus-idővariálós dolgokat :).

AaannnaaA 2013.06.04. 09:28:48

@nyauuuuu: Ugyehogyugye. Gyanítottam, ha elolvasod a tartalmát, tecceni fog. Majd jelezd, ha láttad!
süti beállítások módosítása