Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 1x04 - Cura Te Ipsum

2012. október 30. 09:00 - AaannnaaA

A célszemély negyedik részében egy izgalmas és fordulatos történetet láthatunk, miközben Carter nyomozó is fáradhatatlanul próbál hősünk közelébe jutni. Lássuk hogyvót. (...és hogy érthető legyek: Finch = Főncsi, Fusco = Fuszkó) Kórház sürgősségi osztályán nyitunk. Orvosok rohangálnak súlyos sérültek között, a kevésbé súlyos esetek pedig várják, hogy sorra kerüljenek. Az egyikük Finch. Egy szimpatikus doktornő kérdezi, miért jött. A háta fáj, gyógyszert íratna. Milliomos egy közkórházban. Nagyon fájhat. A doktornő a leleteit nézi, a röntgen alapján megállapítja, a műtétje 1-2 éve lehetett. Főncsi igent mond, mi pedig reméljük, hamarosan erről is többet tudunk majd, hiszen Főncsi meglehetősen titokzatos ember. A doktornő felírja a receptet. Miközben elfordul, Finch kicseréli a csipogóját egy másikra. Hát igen, gyanítottam, hogy annyira talán mégsem a háta fáj. Ezek szerint megvan a mai célszemély.

1.jpg

John követi a doktornőt, közben Főncsivel beszél, és nem értik, ki is lehet egy kiváló orvos ellensége. Látja, hogy a doktornő egy hosszú és fáradtságos műszak után nem az ágyát választja, hanem egy szórakozóhelyre készül. Ennyit a pihenésről. John persze ide is követi, hogy megtudja, ki üldözheti a dokit. Először lyukra fut, leszerel egy férfit, de nem fegyver van nála, csak a tárcája. Aztán meglát egy másik férfit, akit már napközben is látott a doktornő körül. Hogy még egyszer ne tévedjen, lenyúlja a tárcáját, és a nevét közli Főncsivel: Andrew Benton. De nemcsak iratok vannak a tárcájában, partydrog is. Megvan a leendő támadó.

1.2.jpg

Másnap John és Főncsi megbeszéli, hogy a doktornéni bizony minden este a klubban bulizik meló után. Kezdek sárga lenni az irigységtől, rég volt, hogy ilyesmit bírtam. Az okos gépek persze rögtön megmondják, hogy Benton egy befektetési bankár, akit több nő is vádolt már szexuális erőszakkal, de ügy egyikből sem lett. Szexuális ragadozó a pasi, nőkkel ismerkedik meg, elkábítja majd megerőszakolja őket. És este megismerkedett hősnőnkkel. Ajaj.

2.jpg

John betör a bankár lakására, lemásolja a gépén lévő adatokat, és további drogra lel. Carter nyomozó eközben a rendőrségen az egyik korábbi részben látott zálogházi rablás videóját nézi - emlékszünk, itt John volt katonák mellé épült be, hogy megvédje egyiküket, és ennek keretében velük együtt részt vett egy rablásban. Akkor Főncsi figyelmeztetni akarta, hogy veszélyben van, és elment a zálogházba, és pár szót váltott a maszkos Johnnal. Ezt szúrja ki a felvételen Carter, és úgy dönt, megkeresi Főncsit, akit a rablás után tanúként kihallgattak - persze nem a saját nevén. Carter érzi, hogy bár a támadó maszkot visel, az csak John lehet. Nem rossz.

3.jpg

Főncsi eközben rájön, hogy bankárunknak van egy törölt egyetemi aktája, jó lenne megtudni, abban milyen korábbi bűne szerepel. John úgy dönt, megkeresi Fuszkó nyomozót, kedvenc korrupt zsarunkat, tőle kér majd némi infót. Eközben Fuszkó lakásánál megjelenik pár rossz arcú férfi, akik bizony drogdílerek. Hiányzik egymillió dollár értékű anyag, és miután a többi korrupt zsaru ül vagy halott, Fuszkó lesz kénytelen ezt az összeget előadni. 2 napot kap, különben megölik.

4.jpg

Miközben John követi a doktornőt egy újabb éjszakai bár látogatásra, látja, hogy a bankár megszólítja a célszemélyt, megismerkednek. Rögtön a lakására hívja, de doktornőnk nemet mond. Benton így egyedül megy haza, nem is veszi észre, hogy valaki követ. Nem, nem John. A doktornő az. John most döbben rá: Dr. Tillman nem a leendő áldozat, hanem az elkövető. Oppá. Szép kis fordulat.

4.1.jpg

Fuszkó és John találkoznak, a nyomozó átadja bankárunk hiányzó egyetemi aktáját, de kéri, John szabadítsa meg a drogdílerektől. John nemet mond. Amikor John és Főncsi átnézik a kapott aktát, látják, hogy egyetemi évei alatt bankárunk egy elsőéves hallgatót kábított el, majd erőszakolt meg, aki azonban csak 2 nap után tett feljelentést, a bizonyítékok sem voltak egyértelműek, így végül ejtették az ügyet. Csakhogy a lány egy év múlva gyógyszerek túladagolásával öngyilkos lett. Ő volt Dr. Tillman húga. Most már érthető a motivációja. John szerint azonban egy gyilkosságot nem lehet csak úgy feldolgozni, főleg egy embernek, aki mások gyógyításából él.

4.2.jpg

Carter elmegy Főncsihez, akiről úgy tudja, hogy a rablás szemtanúja volt. Főncsi jogtanácsosnak adja ki magát, és remekül hozza az emlékektől még mindig megtört áldozat szerepét, bár nem tudom Cartert meggyőzte-e?! Mindenesetre kijelenti, hogy Johnt mindenképpen elkapja.

5.jpg

Doktornőnk elmegy egy áldozatokat segítő gyűlésre, ahol John is ott van, és beszélgetni kezdenek. A doktornő álnéven mutatkozik be, és röviden elmeséli a húga esetét, mintha egy barátjával történt volna. John megértő, ő is elveszített valakit. Megvan a közös hullámhossz, így könnyebb lesz a dokit a tettéről lebeszélni. Ha sikerül. De még nem most. Előbb tudnia kell a részleteket, pontosan mire készül Dr. Tillman. Főncsi lenyomozza az álnevet, amit a doktornő megadott, kiderül, hogy egy tengerparti házat bérel. Amikor John odamegy, rengeteg lúgot talál, amiben szerinte pár óra alatt fel lehet oldani egy emberi testet. Háááát, olyan információval lettem gazdagabb, amit szívesebben kihagytam volna, ezzel Főncsi is így van. John úgy dönt, ő vonja ki a forgalomból a bankárt, a maga módszereivel.

6.jpg

Előbb azonban elmegy Fuszkóval a drogdíler bácsikhoz, de nem öli meg őket, ahogy Fuszkó várná, hanem lenyúl tőlük némi drogot. Ezután egy piros lámpánál a bankár kocsijához lép, kiüti őt, majd már csak azt látjuk, ahogy rosszfiúnk a rendőrség előtt ébred egy balesetes kocsiban mellette egy zsúfolt lánykollégium tanévzáró bulijára elegendő anyaggal. Nem jár azonban szerencsével, bankárunk már másnap reggel távozik az előzetesből, van elég pénze dörzsölt ügyvédekre. John rájön, hogy keményebb módszerek kellenek a forgalomból kivonásához.

7.jpg

Közben jó doktornőnk is elkezdi terve végrehajtását, elindul a bankár háza felé. John is menne, de megállítják a csúnya drogdíler bácsik. Talán előrelátólag nem ártott volna őket térden lőni, akkor nem épp a legrosszabb pillanatban ütnék le. Amikor magához tér, a rosszfiúkkal együtt meglátja Fuszkót is, aki a tartozása fejében Johnt szánta előlegnek. Milyen előzékeny. Azonban rosszfiúink nem keltek elég korán, mert John kiszabadul, és összekötözött kézzel kiüti mindhármukat, majd saját nyelvükön olyan fenyegetést mond nekik, hogy az arcukat látva szerintem rögtön elbújnak és keseregnek. John csúnyán néz Fuszkóra, és nyugodt hangon közli vele, hogy ilyet többet ne tegyen. Majd meglátjuk.

8.jpg

Dr. Tillman eközben bejut a bankár házába, elkábítja, tolókocsiba teszi, azzal pedig egy furgonba. Útban a bérelt tengerparti ház felé azonban megáll egy benzinkútnál, itt éri végül utol John. Meghívja egy kávéra a teljesen döbbent, és láthatóan nagyon megtört doktornőt, és kéri, adja át a furgon kulcsait, hogy ő a maga módján intézhesse el a bankárt. Jó a rábeszélője, mert némi lelkizés után végül a doktornő átadja a kulcsot. Így megszabadul egy potenciális bűntől és a vele járó hullától, és szert tesz egy új barátra John személyében.

9.jpg

Fuszkót új örsre helyezték át, Carter mellé. Persze nem véletlenül került ide kedvenc korrupt rendőrünk, John a főnökét zsarolta meg, hogy áthelyezze. Gondolom nem véletlenül akarja Carter közelében tudni, de ezt szerintem csak a későbbi részekben tudjuk meg. Az utolsó jelenetben bankárunk a tengerparti házban ébred, az asztalnál ülve. Az asztal másik felén John, köztük egy pisztoly. A meglehetősen megszeppent rosszfiú megpróbál John lelkére hatni, de John közli, hogy egy ideje olyanokat öl, mint ő. Hangosan gondolkodik, hogy most is ezt tegye-e. A meglehetősen feszült jelenet végén nem tudjuk meg, hogy bankárunknak sikerült-e lebeszélnie. Szerintem igen.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nautilus64 2013.04.01. 17:14:58

most komolyan nem tudjuk meg, hogy mi lett a hapsival?

AaannnaaA 2013.04.03. 16:55:23

@nautilus64: Ha már eléggé belemerülsz a sorozat világába, látni fogod, hogy John nem öl ok nélkül, még a rossz embereket sem. Úgyhogy így látatlanban megmondom, hogy életben maradt. Maximum gazdagabb lett egy térd esetleg egy váll lyukkal. :)

nautilus64 2013.04.03. 17:37:57

@AaannnaaA: már végignéztük az 1.évadot... :) (majd elmesélem miképpen)

vagy elkerül egy távoli börtönbe, bár ennél a pasinál sajnos ugye nem jönne be, mert az a megfizethető ügyvédek simán kihoznák...

Gabba 2017.02.18. 18:19:10

@AaannnaaA: elkezdtem nézni! :)

most tartok ennél a résznél, dokinéni tengerparti háza Montaukban van.
Hol hallottam már ezt a nevet? :)

AaannnaaA 2017.02.18. 19:56:17

@Gabba: Jujj, nagyon örülök! Majd néha referálj hogy tetszik! Bár attól tartok a legfőbb poénokat már mind elpoilereztük blogtalikon :D
Montauk, tényleg? Érdekes, erre nem is emlékeztem, mikor elkezdtem nézni az Affairt...

Gabba 2017.02.18. 21:14:55

@AaannnaaA: csak egy félmondatban említik

a spoilerekre meg úgysem emlékszem, nem is figyeltem oda :)

Neoprimitív 2017.02.19. 13:56:13

@Gabba: A Hamptons (aminek Montauk az egyik városkája) kb. a new yorkiak Velencei tava, azzal az eltéréssel, hogy sokkal drágább, mármint azoknak, akik nem helyi lakosok.

Ha New Yorkban játszódik egy történet és legalább felső középosztálybeliek a szereplők, akkor 99%, hogy valahol felbukkan benne legalább egy hétvégi kiruccanás ide. A saját nyaraló persze vagy családi örökség, vagy Richard Castle kategóriájú milliomosok tulajdona.

Gabba 2017.02.19. 19:34:28

@Neoprimitív: köszi, ezért szeretek ide járni :))
süti beállítások módosítása