Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x19 – A rák (The C Word)

2012. október 18. 13:00 - PuffCinq

A magyar változat munkatársai nem finomkodtak. Semmi, az „R-betűs szó”, vagy ilyesmi. Tudjuk meg már azelőtt, hogy leülnénk a tv elé, ez a House epizód nagy részben Wilson rák elleni küzdelméről fog szólni. Robert Sean Leonard jutalomjátéka következik, Hugh Laurie rendezésében. Ez a második, és egyben utolsó olyan rész a House történetében, amelynél Hugh Laurie állt a kamera mögött is. Azt már most elmondhatom, hogy ezúttal a forgatókönyvírók is maradéktalanul jó munkát végeztek, nem úgy, mint a múltkor. A rendezésben természetesen most sem volt semmi hiba, most már csak azt kell megnéznünk, hogy volt.

01.jpg

Játszótéren nyitunk, apuka, aki hiper jófej akar lenni, megengedi a 6 éves kislányának, hogy egyedül fölüljön a kőrhintára, de anyának egy szót se. Ezek után a kislány, Emily persze, hogy jól leesik a félelmetes, köröző lovacskáról. Az orra meg durván el kezd vérezni, és elveszti az eszméletét. Apuka rohan érte, mint az őrült. Anya mérges lesz, az már biztos. Eközben egy másik városban Wilson éppen a csecsemőmirigy-daganatáról készült számos felvétel egyikét bámulja, és igyekszik fölfogni a fölfoghatatlant, hogy rákos. Érkezik House, teljes buli hangulatban. Utazáshoz tökéletes összecsukható pohár, cuki papírnapernyő és beláthatatlan mennyiségű pia. Éljen, Wilson, nyaralunk! House észrevétlenül követte országos cimboráját, hogy mellette legyen. Jimmy se ment el soha, amikor a segítségre szoruló House elküldte a fenébe. Hát most House sem mozdul, visszaadja a kölcsönt.

A kórházban Taub olyan méretű apokalipszist jósol, amely ellen még Bruce Willis sem tehet semmit. Itt a világvége, csak mert House szabadságra ment, hogy Wilsonnal legyen? Adams nem érti, mi ez a nagy aggodalom. Te még új vagy, mondja Taub, nem is értheted. Jön Forman egy fehérköpenyes nő társaságában. A nő egyszerre tűnik megszeppentnek és nagyon szigorúnak, ha most egy ideig ő irányítja majd a csapatot, az nem lesz semmi. Új eset van, jelenti be Foreman, 6 éves kislány orrvérzéssel, légzészavarral. Emellett Emilynek egy nagyon ritka genetikai betegsége is van. Tényleg nagyon ritka, mindkét szülőétől örökölt egy-egy hibás gént. Az itt álló fehérköpenyes nő, Elizabeth, a betegség legnagyobb szakértője, hogy mellesleg ő Emily édesanyja, az senkit ne zavarjon. Chase-t zavarja a dolog, de Foreman nem tűr ellentmondást. Elizabeth katonás stílusban közli a csapat tagjaival, hogy azért van itt, mert úgy tudja, ők a legjobbak, szóval elő az ötletekkel. Parknak már van is egy, de az igazolásához MR kell. Elizabeth megy, hogy előkészítse a lányát a vizsgálatra.

02.jpg

Wilson és House az onkológusnál. A doktor úr az „időben elkaptuk” sablon szöveggel kezd, és konzervatív kezelést ajánl Wilsonnak. Wilson életben akar maradni, ezért egyszerre akar sugárterápiát és kemoterápiás kezelést is. A kollégája nem támogatja az ötletet, ezért Wilson gyakorlatilag töketlen baromnak nevezi őt, és elviharzik. House egyetért az onkológussal, hogy Wilson lehetne valamivel méltóságteljesebb és belátóbb, de abban meg Wilsonnal ért egyet, hogy a kolléga egy töketlen barom. Látszik az irodáján is. Viszlát.   

03.jpg

Elizabeth Emily apjával ordibál a kórteremben, miközben a lányuk ott alszik. A téma természetesen az, hogy mégis hogy lehettél olyan felelőtlen hülye állat, hogy fölengedted a lányunkat egyedül a körhintára. Amikor tudod, hogy egyensúlyzavara van! Apuka azzal védekezik, hogy Emily 6 éves, és csak úgy viselkedett, ahogy egy 6 évesnek kell, jól érezte magát. Ez csak olaj a tűzre, de ekkor belép Adams és Taub. Semmi baj, jöjjenek csak, mondja Elizabeth, a beteg készen áll a vizsgálatra. Hogy mi van, a beteg? De nincs idő most ezen fönnakadni, Emily kap egy plüsspingvint az anyjától, és mehet az MR-be. Adams villogna, hogy az MR az Mágikus Rajzológép, de Emilyt nem kell kímélni, tudja ő, mi az a Mágneses Rezonancia vizsgálat.

04.jpg

Wilson és House fölturbózott torpedót játszanak: akit eltalálnak, az iszik. Wilson előtt már vészes mennyiségben sorakoznak az üres poharak. Jimmy rendesen föl is van pörögve, úgy nagy általánosságban utálja House-t meg az egész világot, egyébként pedig másodvéleményt akar. House-nak van egy, amely kivételesen egy felelős, érett felnőtt véleménye: ha élni akarsz, azért tenned kell. Ahelyett, hogy az asztal alá iszod magad velem, menj és kezdd el a sugárkezelést. Wilsonnak ez a vélemény nem tetszik, durcásan otthagyja House-t. Emily az MR-ben bevallja Taubnak és Adamsnek, hogy az előbb csak tetette az alvást. Pontosan tudja, hogy a szülei állandóan veszekednek, és el akarnak válni. Taub ügyesen megnyugtatja a kislányt, készülhet az MR-felvétel. Adams közben végre kimondhatja, hogy Elizabeth szerinte nem teljesen normális, „a betegnek” nevezte a saját lányát. Taub már védené is valamivel a kétségbeesett anyát, de ekkor Emily szörnyen sírni kezd, és az apját hívja. Szegény kislány ujjai a kezén és a lábán is elkékültek, de iszonyúan. Sürgősen új ötletek kellenek.

07.jpg

Adams rögtön le is támadja Elizabeth-et, nem lehet, hogy a stressz okozza a tüneteket? A lánya hallotta magukat veszekedni a férjével. De Emily hallott már ennél rosszabbat is, stressz kizárva. Chase már a lupusnál tart, amikor Elizabeth-et hirtelen elkapja az ihlet. Nehézfém mérgezés! A válás még tart, a férje most költözött el, egy elég régi lakásba, ami tele lehet Emily egészségére káros anyagokkal. Chase ellenkezne, a mérgezés valószínűtlen, de Elizabeth leállítja, ő Emily orvosa, és az anyja is egyben, az lesz, amit ő mond. Oké, mondja erre Chase, ha Elizabeth az anya, akkor úgy bánunk vele, mint más anyákkal. Vagyis Adams és Chase házkutatást tartanak Eiizabeth-nél. Rá is bukkannak a laboratóriumára, benne egy Lex-2 nevű készítménnyel. A Lex-2 még csak kísérleti stádiumban van, olyan genetikai betegség kezelésében akarják majd alkalmazni, amilyen Emilynek is van. De ha Elizabeth is a Lex-2-vel foglalkozik, akkor mégis hol vannak a kísérleti patkányok? Az egész laborban sehol egy ketrec, csak egy kis ketrecszerűen elkerített terület. Tele Emily játékaival. Jézusom.

05.jpg06.jpg08.jpg

Wilson az irodájában pihen. Tűnj el, fáj a fejem, mondja, amikor House benyit. Amúgy sem akartam most szeretkezni, inkább csak bújjunk össze, és beszélgessünk, mondja House, akinek mindig, mindenre van valami jó válasza. De most komolyan beszélgetni jött. Tudja már ugyanis, hogy Wilson mit tervez. Meg akarja ölni magát. Kis kutakodás után meg is van, a nem túl titkos helyre rejtett kemoterápiás szer. Annyira durva, hogy ugyanakkora eséllyel öli meg Wilsont, mint a rák, csak sokkal gyorsabban. House már ott áll, késsel a kezében, hogy elpusztítsa a mérget, de most jön Wilson/Robert Sean Leonard első nagy jelenete. Wilson nem fog úgy meghalni, mint például az a 8 éves pajzsmirigyrákos kisfiú, akinek a játékrobotját azóta is őrzi. Neonfényű rideg kórteremben, hideg kórházi ágyban, miközben mindenki bíztatja, hogy milyen jól néz ki. Akkor inkább a kínok kínja a saját kanapéján. Meggyőző. House zárszóként csak annyit mond: nálam csináljuk.

09.jpg

Elizabeth Foremannek és Chase-nek magyarázza, hogy már hosszú évek óta teszteli a Lex-2-t, magán (azaz egyetlen emberen!) is kipróbálta, és csak utána adta be Emilynek. Ha nem tette volna, Emily nem élte volna meg a telet. Foreman és Chase erősen küzdenek, hogy ne mondják ki, amit én: hogy a fancba engedik ezt a nőt egyáltalán a lánya közelébe?! A rendes kísérletekben a Lex-2 veseelégtelenséget okozott a patkányoknál. Most aztán Emilynél is jöhet a vesebiopszia. Elizabeth összeomlik.  

10.jpg

House-nál kemoparti van, Wilson tiszteletére. Hangulatos zene, martini és igazi House-féle ünnepi beszéd. Igyunk az izomgörcsökre, hányásra, lázra és hallucinációra, hogy csak a leggyengébb hatásokat említsük. Wilson tántoríthatatlan, jöhet az első adag infúzió. Chase közben Emily veséjét ultrahangozza, nagyon jó a hangulat, egészen addig, amíg Emily félelmetes mennyiségű vért föl nem köhög. Jaj, most már biztos, hogy nem a veséje a gond. House olyan kaját hoz Wilsonnak, ami állítólag visszafelé is ugyanolyan jó ízű, ajjaj. Wilson csak annyit akar mondani, hogy… titkon szerelmes vagy belém, és igazán szép meleg pár lennénk? Mindenki így gondolja, mondja kedvesen House, haha. De nem, Wilson csak annyit akart, hogy tudja, House mekkora kockázatot vállal, és igazán hálás. Hiszen mi van, ha Wilson meghal a kanapéján? Mit mond akkor House a felügyelőtisztjének? Ó, egy percig se aggódj, feleli House magabiztosan, már rég kitaláltam, hova rejtem a tested, ha a nappalimban találnál meghalni. Milyen megnyugtató.

13.jpg14.jpg

Wilsont gyötri a láz és a hideg rázza, itt a megfelelő pillanat, hogy az elcseszett életén keseregjen. Tényleg, Wilson, benne vagyok a végrendeletedben, kérdezi House, csak úgy mellesleg. Amúgy House-nak alkalomhoz illő meglepetése van: morfium, durván nagy adagban, ebből persze már ő is kér. A két barát egyszerre kap infúziót, buli van! Így kell stílusosan és igazán betépni! House irodájában eközben megy a brainstorming, mi okozhatta vérzést? Végül arra jut a csapat és Elizabeth is, hogy a körhintáról leeséstől vérrög keletkezett Emily tüdejében. Heparint kell kapnia, nehogy újabb vérrögök alakuljanak ki. Csakhogy az apja éppen másik kórházba akarja vinni Emilyt. Érthetően elege van, hogy egy csapatnyi orvos bénázik a lányával, pedig egyik vizsgálatról a másikra hurcolják. Chase kimenti Emilyt, hogy a szülei szabadon üvöltözhessenek egymással. Elizabeth semmit nem tud a lánya életéről, azt sem vette észre, hogy hónapok óta pingvines rémálmai vannak. Az a plüsspingvin hatalmas hiba volt. Az apja ezzel szemben Emily betegségéről nem tud semmit. Egyelőre képtelenség igazságot tenni a két szülő között. Egy biztos, Emily egy ideig még kórházban marad. Ebben a kórházban, csak gyógyítsák meg.

15.jpg

House sehol, Wilsonnak látogatója jött. Egy 8 éves forma kisfiú, aki pontosan olyan rémisztő, mint a horrorfilmekben szereplő gyerekek, amikor megszállja őket az Ördög. Hú, de utálom én az olyan horrorfilmeket, amikben gyerekeket száll meg az Ördög. Wilson is rendesen ki van akadva. A kisfiúnak játékrobotja van, és olyanokat mond, hogy maga megígérte nekem Doktor Wilson, hogy meggyógyulok és hazamegyek. Iszonyú, de nyugi, Wilson még nem halt meg, csak hallucinál. Végre meglátja House-t, aki ott ül mellette.

11.jpg16.jpg

Taub nyugtatná Elizabeth-et. Annyira a lánya betegségére koncentrál, hogy elfelejtette, létezik külvilág, néha beszélgetni is kellene. Még mindent helyrehozhat. De Elizabeth nem kér jó tanácsot. Emily tüdeje tiszta, ami tulajdonképpen rossz hír. Még mindig nem tudják, mi baja, és közben a mája is leállt.  Elizabeth és a csapat tehát megint elakadt. Elizabeth már teljesen föladta. Görcsösen ökölbeszorított kézzel mered maga elé, és azon gondolkodik, hogy a lánya biztos eljutott a genetikai betegsége utolsó stádiumába. Elizabeth végül el is megy, de a csapat gondolkodik tovább. Taub szerint Lyme-kór, ami nem is hülye ötlet. Adams levezeti, lehetséges, hogy a Lex-2 eddig kordában tartotta a Lyme-kórt, de mivel azt Emily egy ideje már nem kapja, újra elkezdett tombolni. Chase megy is gyógyszert adni.

12.jpg

Wilson már egészen úgy néz ki, mint egy zombi, hány és még több morfiumot akar. De az nincs. Jimmy már az elmúlt nyolc órában is House dugi, dugi, dugi vicodin készletéből kapott fájdalomcsillapítót, becsülje meg ezt a fantasztikus ajándékot, és ne küldje folyton vissza. Hogy mennyi vicodin van? Rengeteg! Egy hadseregnek is elég. House bemegy a konyhába, és mi látjuk, hogy mindössze hat szem vicodin maradt. És House nem vesz be egyet sem! Erre nem is kell mondanom semmit, aki egy kicsit is ismeri House-t, az tudja, hogy ez mit jelent. Persze a lábfájdalmat akkor is csillapítani kell, úgyhogy House az üveg után nyúl.

18.jpg19.jpg  

Elizabeth a férjével együtt ül Emily ágya mellett, és fogja a kislány kezét. Jön Chase és Adams, közlik, hogy Lyme-kórra gyanakszanak. Elizabeth szerint lehetetlen, hogy Lyme-kór legyen, hiszen városban laknak, Emily még életében be nem tette a lábát az erdőbe. Nos, ez így nem teljesen igaz. Az apja gyerekkorában sokat járta a természetet, szeretette volna a lányával is megosztani ezt az élményt, így egyszer elvitte szép fényképeket készíteni. Madarak, fák, friss levegő, szuper volt. Csodák csodája, Elizabeth nem mérges. Sőt, az epizód során először teljesen normálisan viselkedik. Tényleg nem óvhatjuk a lányunkat még a széltől is, de ha Lyme-kóros, akkor lumbálni kell, hogy igazoljuk.

17.jpg

Wilson agresszív korszakát éli. Verekedne House-szal, amikor az felnőtt pelenkát ajánl neki, és csak azért is kimenne egyedül a fürdőszobába. A vége persze az, hogy sírva fetreng a padlón. Csessze meg az egész univerzum, miért éppen én lettem rákos? Bár úgy éltem volna, mint te, House! Manipulatív, önző, narcisztikus szemétládának kellett volna lennem, aki megkeseríti mindenki életét, aki csak a közelébe megy. Akkor is rákos lennél, jegyzi meg House. De akkor most úgy érezném, hogy megérdemlem. Jaj, ez nekem fájt, Wilson. House persze nem szól semmit.

20.jpg

Chase és Adams előkészítik Emilyt lumbáláshoz. A kislányt közben egészen félelmetes gondolat keríti hatalmába. Úgy gondolja, mivel a szülei csak miatta veszekednek, ha ő meghalna, kibékülnének. Adams levegőt is alig kap, mit mondjon erre? Végül semmit sem kell mondania, mert Emily hirtelen rosszul lesz. Agyvérzése van. Wilson már vért hány. House kórházba vinné, de Wilson sírva könyörög, hogy csak azt ne. Inkább a kínok kínja, mint a neonfények. House megígéri, hogy nincs kórház, de ebben a jelenetben nem is a szavak mondanak el mindent, hanem House arca és mozdulatai. Én csak azokra tudok figyelni.

21.jpg

A kórházban Chase teljes mértékben átveszi az irányítást, és legjobb House tanonchoz méltóan rá is jön a megoldásra. Emilynek primer szívdaganata van, abból szakadtak le darabok, hogy aztán gondot okozzanak a tüdőben, a májban és az agyban. Ki kell venni a daganatot, és reménykedni, hogy jóindulatú. Reggel van, Wilson ébredezik, most egészen jól érzi magát, a körülményekhez képest, rémlik neki, hogy este mondott dolgokat. Inkább ne emlegessük, hogy félsz a delfinektől, már így is fáj a lábam, mondja House. Wilson még csak egy valamit kérne, hadd menjen ki a saját lábán a wc-re. Hát ide is eljutottunk, House támogatja Wilsont, és nem fordítva. Nem azt mondtad, hogy rengeteg vicodinod van, cseveg Wilson. Mindenki hazudik. Oké, Wilson már csak arra kíváncsi, hogy akkor House egy átlagos napon úgy érzi magát, mint most ő? Nagyjából. De szar lehet House-nak lenni.

22.jpg23.jpg24.jpg

Emily daganatát eltávolították, jóindulatú volt, minden rendben. Akkor már nem is vagyok beteg, kérdezi a kislány az anyukáját. De csodák nincsenek, a súlyos genetikai betegséget nem a daganat okozta, Emily még mindig beteg. De ez eddig sem akadályozott meg minket semmiben, igaz? Emily apja nagyon lelkes, és most már az anyukája is játszana vele. A család együtt tervezi a következő szuper programot. A végén még a szülők is egymásra találnak? Másnap már House és Wilson is bejön dolgozni. Wilson még támolyog, de vidám. House meg egyenesen csintalan mosollyal néz barátja után. Mi van itt? Wilsont sztriptíztáncosnők várják az irodájában, vagy mi? Az iroda üres, de Wilson számítógépe nem. Jimmy megtekintheti, mi történt vele House és két prosti táraságában, miközben ő öntudatlanul feküdt a kanapén. House mindenre felkészült, ha Wilson véletlenül tényleg ott halt volna meg, közben legalább bulizott volna. House a legjobb barát, az fix. Tessék meghallgatni az Any Way You Want It című számot, ami már szól is Wilson gépéből, nézegetni a képeket, és szívből nevetni, úgy, ahogy Wilson nevet ennek az epizódnak a végén. Jövő héten folytatjuk, még három rész van hátra!  

25.jpg26.jpg27.jpg28.jpg

Címkék: house
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vincentmarvinjules 2012.10.18. 13:50:26

Ez az epizód vetekszik egy-egy régi nagy Cuddys intermezzóval. Ha nincs szerelem, megteszi a halál is, csak az ér fel hozzá.

vincentmarvinjules 2012.10.18. 13:55:23

Ez a rész vetekszik egy-egy régi nagy Cuddys intermezzóval. Mi lehet olyan izgalmas, mint a szerelem. A halál, esetleg.

gertrudstein 2012.10.18. 14:02:33

Igen.
Na, jó, igen.
Óriási ez a két színész, de nekem a verhetetlen alakítás a kis Emily. Figyelni kell ennek a gyerekszínésznek a pályafutását, szédületes tehetség.

tenesseeblues 2012.10.18. 14:12:36

A halál és az igaz barátság. A szívnek meg kell szakadni. Nagy érzésekkel búcsúzik a sorozat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.18. 14:18:13

jó rész volt, a végén meg a vid.:):)

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.18. 22:01:40

Igazi, jó rész volt.
Meg a randa gyerekszínészek epizódja, szegény kislány!
Az a ketrec volt olyan megrázó, mint Wilson összes rókája (számolta valaki?) !
Anyuci határozottan idegesítő volt. Najó, hogy tudta a kezelőorvosra tartozó adatokat (amikből elvált apu, az elvált szó miatt is kimaradt), de egyébként, pfff... Jah, kísérletezni a kölykön pont olyan, mint életében egyszer körhintára tenni. Egyenértékű, az szent.

Hiányoztak a teleTaubbiek. Azt hittem, bevágják őket, amikor a kislány az MR-ben érdeklődik Taub családi állapotáról.

A gondoskodó House: ilyen nőiesen gyengéd, talán a Fry&Laurie-ban volt.

IamSherLocked 2012.10.29. 20:46:40

Elég hátborzongatóan jó rész. És az is az, hogy ahogy olvastam, ugyanúgy visszajött ez az érzés. Valóban a ketrec a legmegrázóbb, ill, ahogy House gondoskodik Wilsonról. Nem is tudom, melyiket sajnálom jobban.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.10.29. 23:33:44

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: Számítottam arra is, hogy Wilson szomorú mosollyal kivágja a rút kisfiú robotját, no meg Törtető Cafkára. Szerencsére ettől megkíméltek a forgatókönyv-írók.
Egyik kedvenc rész.

ChristineJane 2018.06.10. 14:58:56

Ez egy igazán jó rész volt, és szuper rendezés!
süti beállítások módosítása