Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Váratlan utazás 1x12 - A jó boszorkány

2012. szeptember 28. 15:00 - nemon

Vajon ki lehet ennek a szép címnek a tulajdonosa? A boszorkányra lennének gondolataim, de a "jó" jelző eléggé leszűkíti a kört. Havas, csodaszép látvánnyal nyitunk, amely rögtön az iskolára vált. Hetty néni betűzni és helyesírni akar a gyerekekkel, ez érdekes órának tűnik. Felix-szel kezdődik a felelés, akinek már az is nagy kihívás, hogy megértse a "strázsált" szó jelentését, de ez különösképpen Hetty nénit nem érdekli, elvégre helyesírás óra van, nem értelmezési óra, a terembúráját már. Bötűzze le a szót, a többi nem számít. Természetesen értelmezés nélkül nehéz eleget tenni a feladatnak, Hetty néni bizony csalódott, de a dolog akkor kezd kínos lenni, amikor még Felicity sem tudja a jó választ. Talán mégsem ártana elmagyarázni a szó jelentését. Andrew az egyetlen, aki érti is a szót és le is betűzi, taps a vége.

Vágólap-1.jpg

Hamarosan kiderül, hogy miért volt olyan fontos ez a betűzési komédia: Avonlea-ban rendezik a Helyesírási Döntőt, ahol a legjobbak részt vesznek ezen a megmérettetésen. Előre borítékolom, hogy az osztályból max. Andrew indulhat jó eséllyel, a többiek mehetnek szurkolni. Felicity és Sarah gyorsan megvitatja, hogy le kéne győzni Andrew-t, már csak azért is. Hetty néni nagyon rápörög a projektre, külön díjjal szeretné jutalmazni a nyertest, hiszen a motiváció fontos dolog. A díj - hogy ne fogjam a hasamat a röhögéstől - a legújabb Értelmező Kéziszótár! Én bizony verseny nélkül Felixnek adnám, nemhogy küzdésre bocsátanám a dolgot. Viszont, aki nem tanul a versenyre, annak is megvan a jutalma: egy "hülyegyerek" csákó, élmény lesz azt viselni. Felix már szinte a saját fején érzi a sityakot. Jön a hegyibeszéd, a "jó alkalom a bizonyításról" és a többi blabla, de ha már előre be van lengetve a bünti, ez szerintem a lőtéri kutyát nem érdekli.

Vágólap-2.jpg

Hazafelé Felicity már a győzelemről álmodozik, a motiváló erő, hogy a fényképük bekerülhetne az újságokba és még az országos bajnokságra is eljuthatnának, úgy bizony. Ez a gondolatsor remek alkalom arra, hogy Andrew visszarángassa a földre a kisasszonyt, nem kéne előre inni a medve bőrére. Szegény Felix is belekeveredik témailag a beszélgetésbe, miszerint a sisak várományosát üdvözölhetjük személyében. Le is marad inkább cipőt kötni, van elég baja a saját démonjaival is, nem kell még külön a biztatás. Eközben Peg Bowen tűnik fel a fák között, aki meghallja ezt az emelkedett beszélgetést. Felixnek inába szorul a virtus, amikor meglátja a nőt és fejvesztve menekülőre fogja. Jó lenne már végre eldönteni, hogy most miért félünk ettől a szegény nénitől, hiszen a múltkor nem kisebb jótettet hajtott végre, mint megmentette Edward életét, akkor most? Felicity-től megtudjuk erre is a magyarázatot: nem bánt ugyan, de elég ha csúnyán ránéz valakire, máris a kórházban köt ki. Andrew leszögezi: mindketten nevetségesek és igaza is van.

Vágólap-4.jpg

Éjszaka Felix álmot lát: kísérti a sisak, mint valami rémlátomás. A helyzet fokozódik: álmában megjelenik Hetty néni és még számomra is érthetetlen szavakat mormol betűzésre felszólítva. Docsnir? Aki tudja, hogy ez mi, írja már le kommentben, plíz. No, de ne térjünk el a tárgytól, szegény Felix is birkózik a szóval, de semmi esélye: a fején máris ott virít a sisak. Itt jön a rémálmok csúcsa: a többi gyerek sátáni kacajjal veszi körbe szegény Felixet, olyanok, mint egy megvadult zombisereg.

Vágólap-5.jpg

Az álomnak ordibálás a vége, szegény Andrew is kiabál már, mert Felix nem hagyja őt aludni a sikongatásaival. A fiú megkönnyebbülve veszi tudomásul, hogy mindez csak rossz álom volt, képzelem, mi lett volna, ha nem ébred fel: szerintem Hetty néni Felicity-vel együtt ki is belezte volna a betűtévesztő Felixet. A fiú komolyan veszi a kihívást: reggeli helyett is a betűk sorrendjét gyakorolja Janet nem kis meglepetésére. Indulás előtt Felicity és Andrew még egy kicsit hecceli egymást, kell a dopping, na. Szegény Felix ezek után el sem akar indulni, rosszullétre hivatkozik. Andrew csak alátámasztani tudja a rossz közérzetet, hiszen aki éjszaka ordít, mint a sakál, az biztosan nincs jól. Andrew szerint a rossz álom a boszorkányról szólhatott, Janet el is csodálkozik rajta. Amikor pedig Felix kijelenti, hogy igen, sőt még a hasa is megfájdult a boszorkány szó említésére, akkor kimondásra kerül a végső szó: mindenki mehet, Felix marad. Úgy tűnik azonban, hogy van a boszorkánynál, a betűzésnél és a rémálomnál is rosszabb: Janet kanalas orvossága. Amikor ugyanis az asszony a fájós pocakra hivatkozva öntené Felixbe a megfelelő adagot, a fiú felpattan és szó nélkül a többiek után fut. Ő már a látványtól is gyógyul, bizony.

Vágólap-6.jpg

Rémálomba illő képek: ismét betűzés, Felicity jól szerepel, Felixen a sor. Nincs könnyű helyzetben, a betűzendő szó az esszencia. Persze, hogy nem megy, sőt, hogy még rosszabbul érezze magát, kiderül, hogy Hetty néni szándékosan ilyen "könnyű" szót választott neki. Mi lett volna, ha nehezebbet akar? Az "elkelkáposztásítottalanítottátok"? Sajnos szörnyű lépés következik: Felix fejére kerül a sisak, nincs menekvés. Andrew természetesen kivágja a jó megoldást, mint Hanzi a makk alsót, bár ahogy hallgatom, ő az esszenciát az angol helyesírás szerint betűzte, így könnyű.

Vágólap-7.jpg

Felix annyira csalódott, hogy hazamenni sincs kedve, érthető. Lehet, hogy jobban járt volna a kanalas orvossággal. Hetty néni azért kíméletlenül hazazavarja és útravalóul mellékel egy-két "kedves" szót, el lehet képzelni. Még jó, hogy azokat nem kell lebetűzni. Eközben Peg bogyót szed a Janeték előtti bokorról, amit Janet nem néz jó szemmel, főleg ha arra gondol, hogy fiát ez a boszorkány ijesztette majdnem halálra. Dúvadként ront ki a házból és szóban megpróbálja jól elkalapálni a nőt. Felix is előkerül valahonnan, így végighallgatja, ahogy a két nő egymással ordítozik. Janet tuti, hogy drámaszakkörös volt anno, hiszen Felix felé ilyen felkiáltás csak a színpadon van, hogy "Gyere ide drágám, ne félj, most nem bánthat!" A fiúnak valószínűleg kínos a szitu, mert nem mozdul, inkább érdeklődve figyeli a boszorkányt. Janet és Peg tovább csűri-csavarja a vitát, aminek a vége az, hogy Peg átkot mond Felix macskájára. A fiú sokkot kap, szegény cicut vajon borítékolhatjuk? A kábulatból magához térve Felix gyorsan felmarja a macskát, Janet pedig beiszkol a házba.

Vágólap-8.jpg

Este Alec arra ér haza, hogy már siratják a macsekot - előre. Felix teljesen kétségbe van esve, szerinte alig tud a cica mozogni. A helyében mutatnék a májolgónak egy kutyát, hátha az mozgásra bírná… Alec gyorsan meghallgatja az elmúlt órák eseményeit, kezdve Felix rémálmától és attól, hogy mindenről természetese Peg tehet. Janet hormonjai a topon vannak, mert anyatigris módjára szinte zokog amiatt, hogy micsoda inzultusok érték szegény kicsi fiát, még jó, hogy a sisakos hadműveletről nem tud, amit ugye Hetty néni folytat a piciny fiúcska ellen.

Vágólap-10.jpg

A férfi arra az álláspontra helyezkedik, hogy a nők megőrültek, ilyen marhaságokat ritkán hallani. Peg, mint átokszóró boszorkány? Janet értetlenkedik, hogy hogyan lehet Alec ennyire földhözragadt, akkor miért gyűjt folyton bogyókat, ha nem boszorkány, he? Szerencsére a férfi még emlékszik a két epizóddal korábban történtekre: Edward csodálatos gyógyulására, itt az ideje a miérteken Janetnek is elgondolkoznia. Most már biztos, hogy Janet szed valamit, mert ő inkább azt hiszi el, hogy a falu egyik pletykás vénasszonya szerint Peg egy kézmozdulattal lángba borított egy pajtát. Még jó, hogy akkoriban nem volt Gyurcsók telefonvonal, azt hiszem, a pasi szénné kereste volna magát Janeten. Alec gyorsan lezárja a témát, a gyerekek menjenek mosakodni, Sarah pedig húzzon haza, hiszen sötétedik, ne rontsa a Kingéknél a levegőt.

Vágólap-35.jpg

Sarah szó nélkül veszi a kabátját, illetve a King gyerekeknek azért még kifejti a véleményét, hogy ha Peg boszorkány, akkor biztos, hogy nem gonosz, hanem jó boszorkány, hiszen megmentette Peter életét. Tényleg, két gyereket mentett meg a haláltól, akkor most? Felixet és Felicity-t nem hatja meg a gondolat, hiszen aki jót tud varázsolni, az rosszat is tud, és most szegény cicus bajban van, mert átok került a fejére. Sarah viszont kitart az álláspontja mellett, szerinte a macskás dolgot csak ijesztgetésnek szánta, hiszen bizonyíték van amellett, hogy a nő jószándékú. A következő gyötrő probléma is előjön: Felix megkérdezi a nővérét, hogy elmondta-e a szülőknek, hogy mennyire béna volt aznap a betűzős órán. Meglepő választ kapunk: nem, majd Felix elmondja, ha akarja.

Vágólap-12.jpg

Janet még vacsora után is azon méltatlankodik, hogy a férje miért nem hiszi el azt, hogy Peg téééényleg boszorkány? Történtek már a városban furcsa, megmagyarázhatatlan dolgok, azokkal mi van? A vita elfajulását Felix akadályozza meg, aki egy szuszra elmondja az iskolai megaláztatását. Janet persze rögtön kiakad, szegény fiúcskát már megint bántják, hallatlan! Kiderül, hogy az alma nem esett messze a fájától, mert Alec is ismeri a sisakot, ami tulajdonképpen pont nem érdekli. A 'zasszony kiakad, hogy lehet ezt félvállról venni? Alec viszont kategorikusan kijelenti: ha Felixnek nem tetszik a sisak, hát tegyen róla: tanuljon többet, oszt'.  A hormonzavaros anyatigrisnek ez nem kielégítő válasz, hiszen szegény Felix állandóan és egyfolytában tanul, mit kellene még tennie? Felix rá is kontráz: bizony, ő tanul mint a kisangyal, de ha csak rápillant Hetty néni a delejes szemével, máris kiesik minden a fejéből. Végső konklúzió: soha többé nem akar iskolába menni. Alec próbálja megnyugtatni, hogy nem olyan vészes ám a helyzet, de amikor anyuci pici fia anyuhoz menekül ölelésért, akkor azért megígéri, hogy majd beszél a nővérével.

Vágólap-13.jpg

Hóvihar tombol Avonlea-ban, de Janetéket ez sem tartja vissza attól, hogy Hetty nénihez át ne menjenek családi látogatásnak álcázott leoltásra. Hetty néni először azt gondolja, hogy kellemes meglepetés a családtagok hirtelen megjelenése, még almatortával is kedveskedik. Janet szokatlanul szótlan, de amikor Alec köntörfalazva próbálja elmondani a lényeget, hirtelen kikel magából és jól beszól Hetty néninek. Ismét vita alakul ki, Janet helyében lehet, hogy hagynám a fenébe a dolgot, mert Hetty néni kezében kés villan, méghozzá nem is akármilyen machete, úgyhogy.

Vágólap-14.jpg

Úgy tűnik, rajtam kívül senkit nem hat meg a kés látványa, mert Hetty néni tovább vagdalkozik, hogy otthon kéne a gyereket nevelni, nem őrá hagyni, amire kontraválaszként érkezik, hogy ne papoljon Hetty néni a gyereknevelésről, amikor neki nincs is gyereke, így nem tudja, hogy hogyan kell velük bánni. Hirtelen szembekerül egymással két álláspont a szakértelem terén: Tanítóképző Főiskola kontra megszülni a gyerekeket, amire Hetty néni frappáns válasza az, hogy szülni smafu, hiszen a tehenek és a birkák is tudnak ilyet csinálni. Még jó, hogy nála van a kés. Folytatódik a vita, Hetty néni a késsel hadonászik, most már Janet észbeli képességein van a hangsúly, juj, mi lesz itt? Catfight? Alec végül elveszi Hetty nénitől a kést szerencsére, és jól le is szúrja mindkettőt (a szavaival), hiszen csitri módjára viselkednek. És különben is: senki ne felejtse el, hogy igazából Felix a lényeg, rajta kellene segíteni. A két nő végül sértődötten egymásra néz, talán végre szent a béke.

Vágólap-15.jpg

Felix eközben próbálja "menteni" a cicáját, még egeret is fogott a macseknak, ez édes. Mivel a macska maga szereti megfogni az egeret, így nem méltányolja Felix igyekezetét, ebből pedig az szűrődik le, hogy a macska bizony meg van átkozva, ha már az egér sem kell neki. A fiú annyira kétségbeesik, hogy elhatározza, hogy ír egy levelet Pegnek, hogy vonja vissza az átkot. Felicity is bedobja magát, sütni szeretne egy sütit a levél mellé, hogy a boszorkány biztosan bocsásson meg.

Vágólap-16.jpg

A gyerekek átvágnak a havas erdőn, Felicity aggodalmaskodik, Sarah leinti, nem kell félni, nem bánt a néni. Ez persze nem tartja vissza őket attól, hogy egymást riogassák, így nekem is az inamba szállna a bátorságom. A házhoz érve a bátor Sarah Felixet lökdösi az ajtóhoz, hogy hagyja ott a levelet, aki a cicája miatt összeszedi a bátorságát. Pegnek is művészi vér csörgedezik az ereiben, mert drámaian előront a házból, pont akkor, amikor Felix a sütit és a levelet az ajtó elé helyezi. Jól elzavarja a gyerekhadat, amikor azok elszaladnak, ismét látjuk mosolyogni a boszit, szerintem ő élvezi a legjobban, hogy félnek tőle.

Vágólap-17.jpg

Alec éjszaka hallja Felix-et, ahogy szorgalmasan betűz a konyhában. Felix az apjának is elmondja, hogy mindent tud, de valahogy mindig agyfagyást kap, ha Hetty néni ránéz a hideg pillantásával, én hiszek neki. Alec próbálja biztatni a fiát, hogy vegye félvállról Hetty néni szigorát, hát majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Éjjel a szülők benyitnak a gyerekszobába és ódákat zengenek az egyik gyerek tanulási szorgalmáról. Nagyon szurkolnak neki, hogy a sok befektetett energia meghozza a gyümölcsét, és amikor azt gondolnánk, hogy Felixre gondolnak, akkor a kamera megmutatja, hogy Felicity a győzelem várományosa a szülők szerint.

Vágólap-34.jpg

Viszont most Felicity-n a sor az álmok terén, mindenki a betűzésről álmodik, te jó ég. Ő sokkal kellemesebben közelíti meg a dolgot, hiszen ő a győzelemről álmodik, szólnak a fanfárok, tapsvihar és minden, ami kell. És lehet ezt még fokozni: a verseny végén belép a herceg (szó szerint), akit annyira lenyűgözött Felicity betűzős képessége, hogy rögvest feleségül kéri, hát ez LOL.

Vágólap-18.jpg

Janet másnap az iskola kapujáig kíséri a fiát és felszólítja, hogy ha nem érzi jól magát, azonnal menjen haza. Olyan aggódva pillant utána, mintha ez lenne Felix első napja az iskolában. Janet az ablakon kémlelődik befelé addig, amíg Hetty néni le nem húzza a szeme előtt a rolót, ez egyre érdekesebb. Szünet után terítékre kerül a betűzés, és az asztalon ott figyel a régi ismerős: a sisak, Felix legnagyobb ijedtségére. A szünetben Felicity és Andrew ismét egymást nyúzza, ez már uncsi. Felix - amint meglátja Hetty nénit a sisakkal a kezében - kereket old és messzire szalad. A tanteremben sorban sülnek fel a gyerekek a betűzéssel, Felixet pedig elkapja az egyik falubéli és visszacitálja az iskolába. A fiúnak nincs szerencséje, lehet, hogy nem ússza meg a betűzést. Ami még ennél is rosszabb, hogy ismét megkapja, hogy szégyellje magát, ehhez a fiúhoz lassan pszichológust kellene hívni, hogy ezt a sok traumát feldolgozza. Közben meghallgathatja, ahogy Andrew lebetűzi azt a nem könnyű szót, hogy "Chrysantemum".  A következő képsorokból láthatjuk, hogy már mindenki hazament, csak Felix árválkodik a sarokban egyedül. Hetty néni végül odalép hozzá és jó alaposan megmossa a fejét, majd útjára bocsátja.

Vágólap-33.jpg

A helyzet aggasztó, mert kitört a hóvihar és Felix még nincs otthon. A szülők Felicity-től megtudják, hogy mi történt, ez már igazán senkinek sem tetszik. Alec próbálja megnyugtatni a család nőtagjait, miszerint Hetty néni biztos, hogy hazavitte magával Felixet, nyugi. Amikor azonban Felix estére sem kerül elő, Alec azért átkocsikázik Hetty nénihez. Elég hamar kiderül, hogy rossz helyen keresi Felixet, ha Hetty néninél keresi, hiszen ő még azelőtt hazaküldte a fiút, hogy kitört volna a vihar. Gyors helyzetfelismerés: Alec összeszed pár férfit és megkeresik az eltűnt fiút. Végre láthatjuk Felixet kóborolni a viharban: a fejében cseng Hetty néni összes mondata, miszerint a szülei csalódottak lesznek, ha értesülnek a szökési kísérletéről. A nagy gondolkozás közepette Felix hamarosan rájön, hogy eltéved, most mi lesz? Ráadásul valamilyen rejtélyes okból kifolyólag elbotlik, ahonnan már nincs kedve felállni, inkább behúzódik kúszva egy fa tövébe. Amikor mégis megpróbál feltápászkodni, akkor Peg Bowennal találja magát szembe. Ez a meglepetés olyan elementáris erővel hat rá, hogy menten elájul. Szegény asszony kénytelen valahogy hazacipelni az alélt fiút.

Vágólap-19.jpg

Otthon a melegben Peg teát vagy valami mást főz az átfagyott Felixnek, aki lassan magához tér. A fiú azonnal szökni próbálna, de Peg elkapja a grabancát és visszarántja, innen sehová, amíg el nem múlik a vihar. Felixen hamarosan úrrá lesz a kíváncsiság a készülő katyvasz iránt, de az összetevők hallatán elborzad és nem akar fogyasztani belőle, pedig Peg szerint jót tesz. Ha nem hát nem, az asszony nekiáll egyedül, de előtte azért tudni szeretné, hogy mit keresett Felix odakint a viharban. A fiú vetíteni kezd, hogy eltévedt - na persze, ezt a mesét még Peg sem veszi be - így Felix végül előáll a farbával: nem akar iskolába menni az őt ért inzultusok miatt no meg azért, mert szerinte ő buta, mint a föld. Peg erre fogja magát és előkapja a levelet, amit Felix írt neki, majd felolvassa. Nagyon cuki levél kerekedett, de ez Felixet most nem igazán izgatja, lehet hogy mégiscsak kérne inkább a kotyvalékból, mert kezd éhes lenni. Peg végre elmondja, hogy a levélnek mi a lényege: nem volt benne helyesírási hiba, akkor miért lenne Felix buta? A fiú csak tiltakozik, neki a szavak összegabalyodnak a fejében, ha Hetty néni ránéz, de tényleg! Peg figyelmesen végighallgatja, majd közli, hogy neki erre van egy remek ellenszere. Elővesz egy kavicsnak látszó tárgyat, amiről kiderül, hogy nem kavics az, illetve nem szokványos, hanem varázserővel bíró kristály. Aki azt birtokolja, nem fél semmitől, se vadállattól se tanártól - bár a kettő majdnem ugyanaz - sőt, úgy fogja a szavakat betűzni, ahogy Grétsy professzor se. Felix örömmel zsebre vágja a követ.

Vágólap-20.jpg

Már másnap reggel van, Felix a boszorkánynál töltötte az éjszakát. A fiú reggel lelép, a hóvihar is elmúlt és Peg is alszik még. Mondani sem kell, hogy otthon mekkora a megkönnyebbülés, amikor a lókötő hazaér, hiszen mindenki halálra aggódta magát miatta. Felix gyorsan élménybeszámol Peg vendégszeretetéről, Janet hitetlenkedve, Alec "na ugye!" fejjel hallgatja.

Vágólap-21.jpg

A békének kb. itt van vége, hiszen Janet ismét Hetty néninek esik, hogy hogyan küldhette haza Felixet, amikor látta, hogy vihar lesz. Ezt a meccset én éjszaka játszottam volna le, amikor Felixről azt sem lehetett tudni, hogy él-e, hal-e, kár belerondítani az örömteli viszontlátásba. A sértegetés alap, de szerencsére Hetty néni villámgyorsan távozik. A cica szerencsére jobban van - talán kipihente Felix szekálását, amíg a fiú távol volt - így most már igazán teljes lehet az öröm. Felix meggyőződése, hogy Peg szívta vissza az átkot, a földhözragadt Andrew szerint - szó szerint idézem - "Áh, biztos csak telezabálta magát tegnap, azért nem akart enni." A megtért Felix azonnal Andrew torkának esik, hogy hogy mondhat ilyet, amikor Peg tud varázsolni? Ő a saját szemével látta, és igenis nagyobb az esély, hogy átok volt a macskán, semmint bezabált volna.

Vágólap-31.jpg

Az iskolában még mindig a betűvetés a téma, és ismét Felicity és Andrew versengése van terítéken, én ezt már nem bírom. Most ott tartunk, hogy Felicity egy sütivel eteti meg a fiút, amiről később kiderül, hogy Peg receptje alapján készült és emlékezetkiesést okoz, hát ez jó. Peg szakácskönyvet is árul, vagy mi a szösz? Andrew kiröhögi Felicity-t, hiszen ő nem hisz az átkokban, de a süti fincsi volt, köszi. Felix eközben megtáltosodva jelentkezik a betűzési versenybe, pedig Hetty néni épp az imént szerette volna lebeszélni. A nő csodálkozik egy picit, de hát, ha így akarja, ám legyen. Felsorakoznak a versenyzők, Felicity indít: betűzze a "ballada" szót. Elvéti, egy "l"-lel mondja, haha. Pedig előtte Sarah pont ezt kérdezte tőle gyakorlásképpen, amit a lány lehurrogott, hogy könnyű szó. Felicity nem bírja megemészteni, hogy kiesett a versenyből, ráadásul ezzel a szóval, világborzalom!

Vágólap-32.jpg

Nem ő az egyetlen, a versenyzők sorban hullanak ki a sorból. Felix szépen ki tudja betűzni a "rajtol" szót, legalábbis a forgatókönyv szerint, mert a szinkron "rajtal"-t betűz ki, de ne legyünk szőrszálhasogatóak, ellenben a szinkronszínész is beülhetne Hetty néni órájára. Andrew - csodák csodája - megakad a "sarkall" szónál, főleg, amikor Felicity a sütit villantja fel a háttérben. Hetty néni nem jut szóhoz a döbbenettől, ezt ki hitte volna? Már csak ketten vannak versenyben: Felix és Sarah, ez vicces.  És lőn: Sarah nem tudja kibetűzni a "szarvasbogár" szót, amit Felix simán megold. A győztes egyértelműen Felix, többszörösen is, hiszen nála lesz a legjobb helyen az "Értelmező Kéziszótár".

Vágólap-22.jpg

Az esti össznépi vacsoránál is Felix a téma, Hetty néni nem győzi dicsérni a fiút. Alec kezdeményezésére Felix egészségére isznak, hiszen nagyszerű tettet hajtott végre. Mindenki azon gondolkozik, hogy hogyan csinálta, ebben Janet és Hetty néni is egyetért. Oh, elérkezett a közös dicsérgetés ideje: Janet szerint az segített, hogy jó tanára van, Hetty néni szerint pedig az, hogy a szülei bíztak benne, ez de szép. Éjszaka Janet beoson Felixhez összeszedni a szennyest és a cipőt kisuvickolni a holnapi nagy megmérettetésre. Felix pechére Janet megtalálja a követ a cipőben, amit Alec rövid úton likvidál, minek az oda?

Vágólap-23.jpg

Másnap Felix magabiztos fölénnyel készülődik a nagy versenyre, ez addig a pontig tart, amíg rá nem jön, hogy a cipőjében bizony nincs benne a mágikus kristálya. Mindenki csodálkozva nézi, ahogy Felix őrült módon keresi a követ, de hiába. A fiú nem bíz semmit a véletlenre, így szüleit hátrahagyva rohan Peghez egy másik kőért. Sajnos keserves hír, hogy Peg nincs otthon, mi lesz így szegény Felix-szel? A fiú a faluban is égre-földre keresi az asszonyt, de hiába, Peg mintha felszívódott volna.

Vágólap-30.jpg

A Városházán mindenki magol és betűz, jaj, legyen már vége ennek. Felix is odaér, Andrew elég rossz hírrel várja: nem találták meg a házban a követ, így Felixen tényleg kezd úrrá lenni a kétségbeesés. A fiú most már kénytelen bevallani a szüleinek a korábbi "csalását", miszerint Peg kristálya segítette őt győzelemhez. Szerintem Janet meg fogja ezt érteni. Nem, ezt már az anyja se veszi be, mindenki az izgalom hatásának tudja be, hogy Felix össze-vissza hadovál hetet-havat a mágikus kristályról. Alec próbál beszélni a fiával, mint férfi a férfival, kérdés, hogy sikerül-e meggyőznie arról, hogy Felix semmilyen varázserőnek nem köszönheti a fejében lévő tudást. Felix arcát elnézve nem, na lehet izgulni, hogy mi lesz a verseny vége.

Vágólap-24.jpg

Felsorakoznak a versenyzők, az első számú jelölt egy Jane nevű mókus Charlottetown-ból. Az ő szava a "vegetáriánusok" szó lett, ami tényleg nem könnyű. Gyorsan ki is esik, ez a verseny szerintem kb. öt perc alatt véget fog érni, tekintve, hogy öt versenyző van. Ezt a szót senki nem tudja jól kibetűzni és most Felixen van a sor. Ő is megakad, szép kis mezőny ez.

Vágólap-25.jpg

Hetty néni puffog és felemlegeti, hogy ő még olyat nem látott, hogy egy versenyen az első körben mindenki kiessen, így tanácskoznia kell a többi bíróval. A szabályzat szerint minden versenyző újra indulhat, innen bizony nincs menekvés. Időközben Peg lép be a terembe, és csendben helyet foglal hátul, Felix nagy megrökönyödésére.

Vágólap-26.jpg

Mókus Jane megkapja a következő szót: irreverzibilis, előre gratulálok annak, aki ezt fejből kibetűzi. A felvetésem jogos, ugyanis a végére egy lány van csak talpon e vidéken, no és persze Felix is versenyben van még. Felix megkapja az "intellektus" szót, amit ha nem is könnyen, de kibetűz. A lány elbukik a "patriarkák" szón, amit Felix nyögvenyelősen ugyan, de végigbetűz. Hetty néni szinte zokog, hát mégiscsak sikerült! Peg örömmel búcsúzik a háttérből, nem kell ide kő, csak egy kis önbizalom! Felix sikerének mindenki egyformán örül, hiszen itt az ész győzedelmeskedett a kishitűség felett és ez pedig nagy szó.

Vágólap-29.jpg

A versenynek vége, az öröm elcsitult, de a King család nem felejt. Janet és Felix Peg háza felé siet, de a viszontlátás nem örömteli. Peg visszaváltozott makacs vénasszonnyá, aki Janetet és Felixet csúnyán elzavarja. Janet azonban nem hagyja magát, Felixet maga után rántva rátöri az asszonyra az ajtót, hogy köszönetet mondhasson azért, amit Felixért tett. Peg nem érti a dolgot, főleg, amikor az ajándéksüti is előkerül. Janet nemcsak köszönetért, hanem bocsánatért is jött, nem gondolta komolyan, hogy kitiltja Peg-et a King telekről, ha bogyót akar szedni, hát bogyózzon kedvére továbbra is. Peg is felenged, erre a jó hírre gyorsan megkínálja a két látogatót egy tányér finom ebéddel, amit Janet kínosan mosolyogva utasít vissza, ugye értjük, hogy miért? Felix még külön köszönetet mond Pegnek a varázslata miatt, az idős asszony azonban kineveti. Varázslat?  Felix útravalóul egy remek mondást kap ajándékba: szó sincs varázslatról, kivéve, ha hiszel magadban, mert akkor bármi megtörténhet és mindent elérhetsz, amit csak szeretnél. 

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoofka 2012.09.28. 19:25:55

Hihetetlenül jók a képek, önkéntelenül mosolygok magamban a szép emlékek miatt, amiket keltenek. Köszi!

nemon 2012.10.02. 09:39:31

@mokamini: Én köszönöm és örülök, hogy még mindig tetszik. :)
süti beállítások módosítása