Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Halálos fogás 8x01 - The Gamble

2012. szeptember 23. 12:00 - sixx

Hét évad kellett a hogyvoltnak, hogy rátaláljon az egyik legkeményebb valóságshow-ra, a rákhalászokról szóló Halálos fogásra. Na nem azért, mert nem tudtunk róla, csak nem volt aki bevállalja, mert őszintén szólva a rákhalászathoz nagyjából annyira értünk, mint a harangöntéshez. Előre is elnézést minden szakértőtől tehát az esetleges hibákért.

A rákhalászat nettó szopás. Az ember össze van zárva egy rakás szakállas, büdös emberrel egy halszagú hajón, a tengeren kibaszott hideg van, a meló életveszélyes (minden 100 000 halászemberre 171 haláleset jut, ezzel messze a legveszélyesebb munka az USA-ban, a rákhalászok meg még gyakrabban halnak, a rákászatra alkalmas hónapokban hetente egy, komolyan), de legalább jól fizet. A legénységnek 4-6 hete van kifogni a számukra engedélyezett mennyiséget, ebből 30-40 000 dollár is összejöhet egy sima matrózhalásznak vagy hogy a fenébe hívják a fedélzeten dolgozókat. Az meg 6,5-8,5 millió forint, nagyjából 8-9 hónapra meg is van az ember élete oldva vele.

Screen Shot 2012-09-23 at 9.11.17 AM.png

A mostani évad viszont menten kesergéssel indul, a rákhalász hajók kapitányai, akiket arcról meg nem ismerek, ha agyonvernek sem, egy alaszkai kocsmában töltik a szezon előtti utolsó estét, vedelnek és cigiznek, mert Alaszka egy normális állam, ahol ezek szerint a kocsmákban is lehet dohányozni. A narrátor síri hangon közli, hogy a kapitányok aggódnak, mert tarisznyarák-kvótájukat (red king crab) lefelezték a hatóságok, egészen pontosan hétmillió fontra, azaz 3,2 millió kilóra, ami persze azt jelenti, hogy a lóvé is feleződik, teszi hozzá Mike Rowe, a narrátor, akit a Dirtiest Jobs cím műsor főszereplőjeként is ismerhetünk. Közgazdásznak ne menjen, a költségek ugyanis ugyanakkorák, mint tavaly (vagy éppen magasabbak), szóval a feleakkora kvóta nem feleannyi fizetést takar, de ne trollkondjunk.

Screen Shot 2012-09-23 at 9.17.46 AM.png

Túl kell élni, mondjék a szakállas emberek, na ja, sóhajt fel az egyetlen nem szakállas, Sig Hansen, a Northwestern kapitánya, ez nekem egymillió dollár mínuszt jelent. Vajon neki személyesen, vagy a hajójának globál? Mert nem mindegy. Öröm az ürömben, hogy a (vörös) tarisznyarák mellett egy másik fajtát, a kéket is le lehet idén halászni, de ez kisebb, más rákketrecet igényel és északabbra van, mint a megszokott zsákmány. A dilemma tehát nagyjából az, hogy merre menjen a halászember, fel északnak, és próbálkozzon a kisebb, nehezen halászható kék rákkal, vagy maradjon lent, és halássza le a vörös kvótáját? A kettőt egyszerre nem lehet, magyarázza egy ősz szakállas, hosszú hajú figura, a kék rák sokkal problémásabb, és arra idő nem nagyon van, hogy egy északi kör után még egyszer kihajózzanak. Az egyik fiatal kapitány eltökélt, ő menne a kék rákra, hátha bejön.

Screen Shot 2012-09-23 at 9.23.43 AM.png

Sig Hansen gyerekkorában ment kék rákra utoljára, és most sem megy fel északnak, mert a üzemanyagköltség magasabb, és egyáltalán nem biztos, hogy ki tud fogni annyit, amennyi megérné, ők tehát maradnak lent. A Time Bandit sem megy a kék rákra, több csali kell, mondja a kapitány, aki igencsak csipás szemmel nézeget a kamerába, lehet hajnalban vették fel a szegmenst. A Seabrooke és a Ramblin Rose viszont bevállalja a kockázatot, utóbbinak nagyjából 22 éves nyikhajnak kinéző kapitánya van, aki Alaszkában még októberben is strandpapucsban jár, én nem tudnám komolyan venni, ha rávenném a 113 kilós seggemet arra, hogy egy ilyen hajón keressek sok pénzt. 1.2 millió dolláros játszma, mondja a srác, az fasza, mondom én.

Screen Shot 2012-09-23 at 9.35.12 AM.png

A Wizard nevű hajóra Keith kapitány mér felpakolta a vörös rákhoz való felszerelést, de most tanakodik, lehet, le kéne venni, és menni kékre. Tessék kitalálni, mi következik. A legénység nem túl boldog, már majdnem teljesen felpakoltak mindent, egy napjuk van arra, hogy a ketreceket kisebbre cseréljék, és kérem szépen nem egy fürdőkádnyi ladikról van szól hanem egy bazinagy halászhajóról. Faszom, mondja a fedélzetmester, és megindul a pakolás, amiben mindenkinek részt kell vennie, még annak az újonc csávónak is, aki a műszak végén kicsit bebaszott a fedélközben, és most éppen egy cigaretta meggyújtása is komoly logisztikai kihívást jelent neki. A fedélzetmester bezavarja zuhanyozni, de ez nem sokat segít a dolgon, a munkaügyi felügyelők utólag tudnak vajon büntetni? Mert egy-egy ilyen ketrec vagy 300 kiló, azt részegen mozgatni az álmoskönyv szerint nem jó ómen.

Screen Shot 2012-09-23 at 9.38.04 AM.png

A Kodiak nevű hajón sincs minden rendben. Wild Bill kapitány tavaly kirúgta a teljes legénységét, de a mostaniakkal sincs minden rendben, az egyik fazon rosszul szerelte össze a csörlőt, amivel a rákketreceket húzzák fel a hajóra, ez meg főbenjáró bűn, ezen áll vagy bukik tulajdonképpen az egész szezon, ha ez a cucc nem működik, akkor baszhatják a halászatot, nagy B-vel. Vad Vilmossal nem jó ujjat húzni, ez elsőre látszik, a legénység kussol is, és tűri az anyázást, aztán persze megoldanak mindent, mert olyan nincs, hogy az egyik hajó nem fut ki, túl sok pénzt invesztáltak bele a dologba.

Screen Shot 2012-09-23 at 9.42.37 AM.png

Másnap mindenki pakol, összerakják a hajókat, a Time Bandit-re pedig megérkezik egy rockzenész külsejű fazon, Josh Harris, aki tavaly még a Cornelia Marie kapitánya volt apja, Phil Harris halálát követően, de a hajót idén javítják, így nem fut ki - Josh-nak viszont melóznia kell, így beáll sima matróznak a Time Banditre. A testvére, Jake a Northwesternen szolgál ebben az évadban. A Nortwesternre visszatér Edgar Hansen mérnök, Sig Hansen kapitány öccse, aki valami mással próbálkozott egy éven át, a szárazföldön, mondja a a főnök megvetéssel a hangjában, de most visszatért. Erősek a családi kötelékek errefelé. Este még Jake Harris átmegy a Time Banditre, ahol a bátyja szolgál, és egy gumicsónakot fúj fel a fedélközben, mert az vicces. Szerintem nem, de én nem vagyok rákhalász. Na, fussunk már ki.

Screen Shot 2012-09-23 at 9.54.13 AM.png

Három hajó megy a vörös rákra (Nortwestern, Kodiak és Time Bandit), a többiek (Wizard, Ramblin Rose, Seabrooke) meg a kékre, meglátjuk, kinek jön be a dolog. A Northwestern máris kidobja az első ketrecet, a csalihal fejét Jake leharapja, és úgy teszi bele, guszta. Mike Rowe új kalandokat ígér, a matrózok hajigálják a vízbe a ketreceket, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, dolgos hétköznapokat mutat a kamera egészen addig, míg északra nem ugrunk, mert ott a tenger kicsit jobban hullámzik, mint lent délebbre, és ezt a Ramblin Rose szívja meg éppen. Elliot Neese kapitány a nagy hullámok ellenére elkezdi kihajigálni a ketreceket, a hajómérnökét egy hullám le is dönti a lábáról, és beveri a fejét. Ez elsőre nem tűnik annyira veszélyesnek, de a fedélzeten fekvő csávó lába folyamatosan remeg, amitől mindenki beszarik kicsit, nehogy meghaljon itt nekünk, ugye. Hálistennek semmi baja, de a kapitány döntése, miszerint hullámvölgyben, a hajóra zúduló víz mellett oldalazva dobják ki a ketreceket már nem is tűnik olyan bölcsnek.

Screen Shot 2012-09-23 at 10.08.30 AM.png

Lent délen a Northwestern az első fogásra készül, ez babonából kurva fontos, ha tele van a ketrec, jó lesz az idény, mondja az ősi albán bölcsesség. Na, az első ketrecek valóban csurig vannak rákkal, mindenki kurjongat meg mádörfákörözik, pacsihegyek és széles mosolyok a kamerába, megcsináltuk öreg, inuit kurvák seggéről szívom majd a kokót. A sors azonban sablonosabb forgatókönyvíró, mint gondolnánk, és az első nap végére elapad a rákfolyam, van olyan ketrec amiben csak egy vagy kettő kínlódik, másokban annyi sem. Az inuit kurvák keserves sírása a hajóig hallatszik. A kék rákokra halászó Wizardnak még annyi öröme sincs, mint a Northwesternnek, az első ketrecben hat rák ha van, ez nettó szopás. A folytatás sem jobb, az első ketrecekben alig van rák. És ha ez nem lenne elég, Danny, az újonc rákhalász addig szerencsétlenkedik a ketrecek pakolásánál, hogy kis híján agyonnyomja az egyik, pedig elmagyarázzák neki, többször is, hogy hagyni kéne, hogy a daru mozgassa a 300 kilós vasdarabot, ne ő próbálja a helyére tenni. A jövő héten innen folytatjuk.

Screen Shot 2012-09-23 at 10.14.22 AM.png

A Halálos fogás a comment:com-on:

Címkék: halálos fogás
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.09.23. 16:50:42

red king crab=Paralithodes camtschaticus=vörös királyrák

nyekmec 2012.09.23. 17:58:54

imádom ezt a műsort!

nyekmec 2012.09.23. 18:01:25

"matrózhalász" :-)))))

colonel Tigh 2012.09.23. 18:29:07

Josh Harris, nem Harrison!

Az apja Phil volt a legnagyobb arc! Talán a 6. évad magasságában volt amikor összeesett a kormányosfülkében, nemsokkal rá pedig meghalt. A kamera végigkísérte ezeket a szomorú történéseket is (Phil ragaszkodott hozzá, hogy a stáb forgasson tovább), és amikor közölték az éppen halászó többi kapitánnyal, hogy elment, hát... bevallom 100kg-os nagy marha létemre elmorzsoltam egy pár könnycseppet :(

ZON 2012.09.23. 20:27:11

@cylonflatus: szegénynek állandóan ott volt a cigi a szájában.A bagó, a stressz, a túlsúly...

nyekmec 2012.09.23. 22:24:46

na, a mai részről lemaradtam, úgyhogy nagyon várom a következő posztot

FF 2012.09.23. 22:40:20

@teglagyar3: takaroggyá' a spameddel innen, büdös gyökér.
süti beállítások módosítása