Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Világvándor 1x08 Haiti (Sorozatzáró)

2012. augusztus 27. 16:00 - Szencsike

Elérkeztünk az évadzáró epizódhoz, az NBC sajnos csak ennyire találta érdemesnek a sorozatot.  A mai részben Phil és Teddy egyaránt mesélni fog. New York-ban kezdünk az MR jótékonysági bálján, a helyi elit teljes pompájában vonul fel a cég gálavacsoráján. Egy férfi az előételről kérdezi a pincért, de sajnos az most nem lesz. Furcsállja egy kicsit, de issza tovább az italát. Közben Teddy egy gyerekkori emlékéről mesél, mikor megnyert valami szerencsejátékot még tizenegy éves korában. Szerencsés kissrác lehetett. De ennyi elég is az emlékekből, valaki megkérdezi, hogy miért is jöttek össze ma este. A válasz Haiti. Teddy egy Bill nevű gazdagembertől kérdezi, hogy járt-e már ott, bár lehet nem is tetszene neki, mert nagy a sorban állás. Meg is nézhetjük ezt a sort, a helyiek tényleg hosszú sorban állnak, türelmetlenül kiabálnak, bár ettől még nem fognak  előrébb jutni. Ételosztás van, rizst osztanak szét, mindenki adott mennyiséget kaphat csak. Ebben a sorban várakozik egy 11 éves Clelia nevű kislány. Minden egyes nap ki kell jönnie egy adag rizsért, ha anélkül menne haza, megvernék. Mert ő egy rabszolga.  Nem olyan cselédféle, mint ami a gazdagoknál van, hanem az igazi keményvonalas szolgáló. Sajnos az országban rengeteg a hozzáhasonló gyerek él ilyen körülmények között. Clelia napja elég átlagosan telt, amíg nem találkozott Teddy-vel.  Aki micsoda véletlen, egy nővel rohan néhány fegyveres fickó elől, és fellöki a kislányt a nagy menekülésben. Clelia rizse kiömlik, gyilkos pillantással néz Teddy-re, miközben a férfi alig győz bocsánatot kérni tőle, de menekülnie kell tovább. Teddy nem is sejtette, hogy ezzel a tettével, milyen rosszat tett a kislánnyal, miután rizs nélkül hazatért, a gazdája megverte. De a kislány arca örökre megmaradt Teddy emlékeiben. Főcím.

pic1.png

A partin Teddy egy pszichológus fickót kérdezget arról, vajon miért leszünk azok, akik. A fickó egy tanulmányt emleget, hogy miért, de ugorjunk inkább Phil-re. Micsoda meglepetés, Haiti-n született, hat éves korában költözött el onnan. Mostanában nem járt ott túl sokszor, de egy hete Teddy, Olivia és ő ott jártak, mert az országban súlyos rizshiány uralkodott el. Az ország importálja a rizst, de a legutóbbi szállítmány nem érkezett meg. A szállító az amcsi kormány lenne, egy szervezeten keresztül, akik harmadik világbeli országoknak visznek el olcsó rizst. De miután nem szállított több árut Haiti-re, a rizs ára ott megnőtt. Éhezés, felkelések, ami ilyenkor csak előfordulhat, megtörtént. Ugrás Haitire, ahol a helyiek éppen a kormányépület előtt tüntetnek, miközben bent Phil-ék és a kormány tárgyalása zajlik. Phil tudatja, hogy egy rizsszállító hajó érkezik, jól megpakolva a fehér arannyal, és az MR lesz a közvetítő fél a szállító és a helyi kormány között. A pénzügyminiszter már bőven hálálkodik, mikor egy másik fejes, a szenátor – Jean- leoltja, hogy Haiti képes megoldani a maga gondjait, nem kell a segítség. Régen képesek voltak ellátni magukat, de jöttek a csúnya, gonosz amcsik, akik lenyomták az árakat, eltűnt a rizstermelés az országban. Itt éheznek az emberek, a jenkik meg learatják a hasznot. Phil kiakad és határozottan rászól Jean-ra, hogy magyarázza el a helyieknek, hogy ő egy kiadós ebéd után utasította el a segítséget. A teremben zúgolódás, érezhetően Phil-nek adnak igazat. Jean berekeszti a megbeszélést, dühösen kivonul a teremből. Teddy-t, aki a háttérben figyelte az eseményeket, sikerült meglepni. Teddy, Olivia, Phil az ablakból nézik a tüntetést, mialatt Teddy vidáman rákérdez Phil-re, hogy milyen érzés volt újra látni a tesóját.

pic2.png

Mert Jean Phil tesója. Ez a jótékonypartin is meglepetést okozott, a vendégek csodálkoznak honann származik a főnök. Haiti-n viszont Teddy kifejezetten örül, hogy most ő lehet az ész a csapatban, mert Phil most inkább a lelkisérült testvér szerepét alakítja. Haiti: Teddy kihasználva a hirtelen jött szerepváltást, egy jachton ad partit. Ott van mindenki, aki számít, pia van elég, lehet szórakozni és ígérgetni a másiknak, még az aktuális ellenfélnek is. Pénzügyminiszterúr aggódik a helyi üzleti érdekek sérülésétől, de Teddy szerint nem kell félnie, igyon inkább egy kicsit. New York-i partin Phil elmeséli a társaságnak, hogy került az Államokba: Nagyon szegény család voltak, az édesanyja kénytelen volt Amerikába költözni, és a két testvér közül az egyiket magával vitte. Ez volt Phil, Jean maradt a szigeten, és láthatóan nem tette túl magát bizonyos gyerekkori sérelmeken. Jachtpartin a két testvér egymás nyakába ugyan nem borul, de Phil őszintén reméli, hogy meg tudnak egyezni a rizs-ügyben, de Jean ellenáll, és a gyerekkori sérelmeit hozza fel: várt anyjára és Phil-re, hogy visszatérjenek, de nem jöttek. Phil tűnik a józanabb félnek, rögtön vágja, hogy Jean a gyerekkori dühét használja fel ellene, Jean ezt persze tagadja, és inkább az ország önerőből történő felemelkedéséről kezd beszélni. Phil maradjon ki ebből, egy amcsi segítsége nem kell. A hajó másik oldalán Teddy viszont kiválóan érzi magát, mikor újabb kör piát rendel magának összefut a nőcivel, akivel menekülni láthattuk. Most a csaj (Martine) bájainak hála nagyon hamar az ágyban kötnek ki. Már kezdene komolyabbra fordulni az ügy, mikor a hölgyike egy fegyvert nyom Teddy arcába, huh, ez aztán a kemény szex. Teddy NY-i hallgatóságának bevallja, hogy félt, de fel is izgatta a dolog. Martine-nak pénz kellene. Rögtön. Ha nem kapja meg, megöli alkalmi partnerét.

pic3.png

NY-i partin Teddy a család fontosságáról kezdene el egy hosszú történetet, de egy őszes úr leinti, inkább a fegyveres csajról meséljen. Martine és ő eljöttek a hajóról, a nő Teddy hátába nyomja a pisztolyt, miközben a férfi térerőt keres a telójának. A nő közben Teddy pénztárcájában kutakodik, kevesli a benne lévő néhány száz dolcsit, mert neki tizenkétezerötszázra lenne szüksége. Miért pont ennyi, túráztatja Teddy a nőt, és különben is miért fegyverrel kényszeríti, amilyen jótékony mostanában simán segített volna. De inkább telefonál, mert van térerő. A.J.-t hívja, aki Dax-el beszélget a hajón a hívás érkezésekor. Dax meglepődik, hogy Teddy nincs a hajón. Teddy utasítja a lányt, hogy szedje össze a pénzt, amilyen gyorsan csak lehet, és Dax-nek kell eljuttatnia azt hozzá. A hívás után Teddy utasítja a Martine-t, hogy mesélje el, miért is kellene ennyi pénz. Este eközben Phil Olivia-nak panaszkodik, hogy tényleg csak a testvérével próbálna kibékülni, de rájött arra, hogy amíg Amerikában ő a nagy, híres és tisztelet cégvezető, addig itt ő csak az elnyomott kistestvér csak. Olivia szerint ez megváltozott, Phil van a jobb pozícióban. Teddy-ék már a pénz átadására készülnek, egy dombon állnak, ahol látják a forgalmas utcán kocsival közeledő Dax-et. Teddy telefonon keresztül navigálja, hol kellene kidobni a pénzt. A megadott jelre és helyen Dax elhajítja a pénzzel teli táskát, és elhajt Teddy utasítása miatt. Teddy és a nő odafut a táskához, Martine felkapja, és számolni kezdi a manit. Úgy tűnik, hogy még mindig nem mondta el, mire is kell neki ennyi pénz, de Teddy találgatni kezd, vagy csak szimplán őrült, vagy valakin segíteni akar. Teddy inkább az utóbbira tippel, mire a nő megtörik és beszélni kezd. A férje eladta a kisfiukat szolgálónak, vissza akarja őt szerezni, erre kell a pénz.

pic4.png

Teddy alig hitte el, hogy egy apa eladja a gyerekét. A partin Teddy a vendégek előtt sem találja erre a megfelelő szavakat. Érkezik Phil és Olivia, a vacsora tálalva, irány az asztal. Teddy sejti már, hogy nyerő pozícióban van, kellőképpen felkeltette a vendégek kíváncsiságát. Phil az asztalfőnél megköszöni mindenkinek, hogy eljöttek és a pincérek már szervírozzák a vacsorát. Ez pedig nem más, mint 10 dkg rizs. A vendégek arcán teljes döbbenet, jobb kajákra számítottak ők is. Olivia magyarázza meg a helyzetet: a haiti lakosság szokásos ételét fogják ma felszolgálni, ami a rizs lenne, jó étvágyat hozzá. Egyik vendég dünnyögni kezd a hiányosságok láttán, de Teddy leinti, a világ sem tökéletes. A vendégek csak piszkálgatják a rizst, mire az őszes úr megkéri Teddy-t, hogy folytassa a történetet. Martine egy éve egy csoport tagja volt, akikkel egy békés tűntetésen vettek volna részt, de hamar bedurvult a dolog. Letartóztatták őt és több társát is, neki nem volt pénze ügyvédre így letartóztatták, és egy évre börtönbe került, plusz egy feketelistán is szerepel. Így maradt egyedül a férje és kisfia. Elérkeztek egy kocsmaszerűséghez, ahol férj a haverjaival piál, cigizik és biliárdozik, amúgy meg drogozik. Sok pénzzel tartozik a dílereinek az anyag miatt, ezért adta el a fiát. A pénz egyik része, kétezerötszáz a családnak fog menni a fiúcskáért, a másik tízezer a férfié lesz. A hapsi megzsarolta Martine-t, hogy használja ki adottságait, hogy pénzt szerezzen, és akkor visszakaphatja a fiát. Teddy a háttérből figyeli, ahogy Martine átadta a pénzt. A hapsi miután megkapta a tízezer dolcsit, pofátlanul hozzáteszi, hogy többet is kérhetett volna, ha ez ilyen gyorsan meglett. Martine inkább csak a kisfia hollétét akarja tudni, de a faszi csak mondja a magáét. Martine dühös lesz, pofozkodni kezdenek a férfival, aki ellöki magától a nőt. Erre Martine előkapja pisztolyát, mire a faszi egy pillanatra megijed, de újra nagy lesz a szája. Teddy-nek sikerül meggyőznie az exférjet, hogy mondja el a kissrác tartózkodási helyét, vagy halott lesz, mielőtt kiélvezné a tízezer dolcsit, mert Martine lelövi.

pic5.png

Minden jó, ha vége jó, exférj elmondta, hol a kissrác és Teddy, Dax, Martine-nal az élen elmentek a megadott címre. Ahol nem volt senki, a lakás üres, néhány felesleges cuccon kívül semmi és senki nem volt ott. Martine megtalálja ezek között kisfia pólóját, de teljesen kétségbeesett, nem tudja hogyan tovább. Teddy igyekszik megnyugtatni, ez azt jelenti hogy él, és talált egy levelet amiben szerepel, hogy kik laktak itt, már csak meg kell őket találni. Dax és ő elintézik ezt, Martine maradjon a lakásban. A srácok elkezdik a kutatást, szétválnak és sorra kérdezgetik a lakosokat, hogy látták-e a fotón szereplő fiúcskát. Nem járnak szerencsével, de a keresés meggyorsítása érdekében Teddy üzen Phil-nek, hogy kérje meg testvérét, hogy vesse latba hatalmát és segítsen megtalálni a családot. A tesó természetesen ebben elég segítőkész volt, Phil-nek adja át az infókat a tengerparton sétálva, ahol gyerekek fociznak. Ismét szóba kerül a rizs-saga, Jean hisz az önállóságban, Phil inkább besegítene egy kicsit, de mindketten ugyanazt akarják. Haiti felemelkedését. Közben egy hapsi a gyerekeknek koszos, olajos sütit ad el, ezen Phil megdöbben, Jean csak megvonja a vállát, mindennapos ez itt. Phil-nek támad egy ötlete, következő ülésen beszélni akar a tanáccsal. Közben Teddy már Dax-el együtt továbbra is járják a környéket, és találkoznak egy kislánnyal, akinek a neve Clelia.Teddy  megmutatja neki a kisfiú képét, látta-e esetleg. Jön a gazdája, aki elhajtja a kislányt és Teddy-t. A kislány felkapja a rizses tálat, majd elindul. Teddy mogorván néz utána, de neki is mennie kell.

pic6.png

Phil eközben a pénzügyminiszterrel találkozik, hogy elmagyarázza neki legújabb megoldási tervét. A PM inkább Jean-ról tárgyalna, a szenátus nem nézi jó szemmel a ténykedéseit, bizalmatlanok vele szemben. Phil nem hisz neki, a PM fején is sok vaj lehet. A PM már mentegetőzne, de csörög Phil telefonja, Teddy az. Már visszatért a lakásba, és Phil felvilágosítja, hogy Martine egy szökött fegyenc, még egy hónapja lett volna a kóterban. Ezt az infót Teddy nem tudta. Martine előbújik a rejtekéből, de látni rajta, hogy valami nem stimmel. Exférj itt van, fegyverrel a kezében. A NY-i partin Teddy azt kérdezi a vendégeitől, hogy kit lőttek már le, vagy fogtak fegyvert rá. Még senkit, nem is jelentkeznek, de Teddy-re már sokszor rálőttek, meg is mutatják nekünk az összes fegyveres jelenetet. A házikóban viszont exférj további félmilliót követel Teddy-től, aki jogosan kiakad a faszira, hogy miért. Exférj egy cikket mutat neki, ahol Teddy jótékonysági munkájáról írnak, hát ez lenne az ok. Segítsen a szegény exférjen, ha már másokon is segít, vagy lelövi Martine-t, vagy csak szimplán megkínozza a volt feleséget. Nem kéne, Teddy hajlandó az egyezségre, megszerzi a pénzt, és jöjjön vele a nő is. Ez nem tetszik exférjnek, inkább menjenek együtt. Elindulnak kifelé, Teddy jelt ad Dax-nek az indulásra, aki kint várakozott a kocsiban. Dax elindul, elüt egy fegyverest,  Teddy és Martine futni kezdenek. Exférjet és bandáját ez meglepi, rögtön tüzet nyitnak a menekülőkre, akik egy mellékutcán rohannak keresztül, majd kiérnek a rizsre várakozók hosszú és hangos sorához. Clelia elindul a napi adaggal, majd jönnek Teddy-ék, exférj és csapata lövöldözni kezd, a tömeg bepánikol, mindenki fut amerre lát. Teddy fellöki Cleliát, bocsánatot is kér tőle, de a lány dühösen néz rá, és megpróbálja összeszedni a kiömlött rizs maradékát. Teddy továbbszalad Martine-nal, nyomukban a lövöldözőkkel és Dax-el, aki elüt egy fegyverest, mielőtt felvenné a menekülőket.

pic7.png

A tanácskozáson Phil is megteszi a nagy bejelentést. Az MR anyagi támogatást adna a helyi farmereknek. PM rákérdez a részletekre, 50-50%-os társulás lenne, MR adja a pénzt, az ország a munkaerőt. PM nincsen meggyőzve, miért jönne ide egy ekkora cég? Amerikában a kormány segít a farmereinek, hát az MR segít az ittenieknek. PM továbbra is csak az import-export tervben hisz, Jean közbeszól, hogy mit lehetne exportálni, ha nincsen smmijük. PM erre nem tud mit mondani, inkább dühösen felpattan, és biztosít mindenkit arról, ha rajta múlik ez a tervezet nem fog megvalósulni. Az ülésnek vége. Teddy-ék a családhoz tartanak, akiknél Martine fia van, de közben beszélgessünk a szabadulásról Martine. Előbb-utóbb úgyis visszazsuppolják, mondja letörten. Odaértek a házhoz, ahol egy kisfiú épp a tyúkokat eteti. Martine persze, hogy a célnál pánikol be, alig mer odamenni, hozzá de Teddy-nek sikerül meggyőzni őt. Nagy az öröm és a boldogság anya és fia között. A fővárosban Jean felvilágosítja Phil-t, lehet bukta lesz a tervéből, mert a PM sokakat meggyőzött az import-export fontosságáról. Phil javasolja, hogy osszák szét az itt lévő rizsszállítmányt és a polgárok tudják meg a terv részleteit. Ők biztosan támogatni fogják, így már a szenátus sem utasíthatja el a dolgot. Jean-t ez meggyőzte. Teddy-éknél viszont más a helyzet. Kijött a gazdaasszony, elzavarja Martine-t a fiútól, megy a kiabálás, mire megérkeznek a rendőrök, Martine le van tartóztatva. Sajnos Teddy-n keresztül találták meg a nőt.

pic8_1.png

Martine börtönben,  a bürokrácia malmai itt is lassan őrölnek, kivéve ha ismerünk valakit a kormányból. Ez lenne Jean. Phil kérje meg őt, hogy segítsen Martine-nak visszakapni a kisfiút, aki időközben eljöhetett a gazdáitól. Phil-nagyon ingerült, mert más is történt, mialatt Teddy a fiút elhozta. A rizsszállító hajót kifosztották, olyasmi történt, mint a bostoni teadélután. Aki a lázadást szította meglepetésre nem a PM, hanem Jean. Teddy és Phil el is mennek hozzá, számon kérik rajta az ügyet. Jean-nak nem érdeke lefolytatni a nyomozást, sőt nem is akar nyomozást. Phil nem tud mit reagálni, inkább bevallja, hogy gyerekként mennyire csodálta testvérét, és most is büszke rá, amiért ennyi mindent elért. Phil mindig olyan akart lenni mint testvére, de már belátta, hogy ereje inkább csak egoizmus és kapzsiság. Jean-t nem érdekli Phil véleménye, pár pillanatig még farkasszemet néznek egymással, majd Phil távozik. Teddy, aki eddig csendben figyelt, nem hiszi, hogy Jean olyan kegyetlen lenne, mint amilyennek mutatja magát. A kisgyerekről, Clelia-ról és Martin kisfiáról lenne szó, segítsen legalább rajtuk, legalább ők kapjanak még egy esélyt az élettől.

pic9.png

Jean végül helyes dolgot tett: Clelia eljöhetett gazdáitól, új életet kezdhetett. Martine kiszabadult, és visszakaphatta kisfiát. Nem heppiend, hisz csak két gyerek a sok ezerből, de  valahol el kell kezdeni. A jótékonysági vacsora valódi célja, hogy azokon a gyerekeken, akik bárhol a világon rossz körülmények között élnek, segítsünk rajtuk. Ők a legfontosabb értékeink, nem szabad veszni hagyni a jövő generációit. Teddy ötleteket vár a megjelentektől, akiknek elég nagy hatalmuk van ahhoz, hogy segítsenek, hol és hogyan is kezdjék a megoldást. Sokáig senki nem mer jelentkezni, tisztára mint az iskolában, mindenki vár a másikra, de végül egy bátortalan jelentkező felteszi a kezét Teddy legnagyobb örömére. Vége.

Köszönöm mindenkinek az egész évados figyelmet!

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása