Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Élet a Marson 2x08 (SOROZATZÁRÓ)

2012. augusztus 25. 10:00 - G_Norton

A BBC volt olyan aranyos, és az évadzáró felvezetését a 40 évvel ezelőtti stílusban oldották meg, külön kiemelve, hogy színes sorozatról beszélünk, most kezdődik. Összefoglalóval indítunk, hogy mi minden baj érte Sam Tylert a második évadban: utálja a környéket (meg tudom érteni Liverpool jobb lett volna), nincsenek a hangok a tévén, rádión keresztül, a Hyde 2612-es mellékén hívták egyszer, majd maga a hívó is megérkezett, Frank Morgan. Nem sokkal később Morgan azt mondta Samnek, hogy hamarosan kimentik, és Sam hazamehet, de van egy fontos feladata, amit meg kell csinálnia. Ennyit a summary-ról, Sam rádión keresztül megtudja, hogy a hosszú kóma oka egy az agyában kifejlődött tumor, amit ki akarnak szedni, Dr. Morgan szerint sikerülhet is, ha Sam elég erős hozzá. Sam igencsak megzavarodott ettől, erre jön egy telefonhívás Morgantől, hogy eleget bohóckodtak már, most be kell fejezni a munkát, akkor Sam hazajöhet Morgannel együtt. A feladat: elpusztítani Gene Huntot, a korrupt és hozzá nem értő osztályával együtt.

01.jpg

Utoljára villan fel a főcím, megőrültem-e, esetleg csak simán Marty McFly lettem, ez most kiderül elvileg, tessék kényelmesen ülni. A szokásosnál is „pain in the ass” lett Sam, mert a góré ezúttal is egy sikátoron keresztül vágja le az utat a tetthely felé, csak itt a háziasszonyok keresztbe feltettek szárítóköteleket, meg rájuk a ruhákat, amiket a Cortina most leborotvál, közben a góré gyorshajtást követ el, és még be is szól a háziasszonyoknak, a faszér’ kell mindig útban lenniük, hát nem is értem. Senki sem hal meg a Carmageddon-járat közben, a tetthelyre kiérnek gyorsan, közben Chris szerez egy csipkés bugyit, és a kocsin is rajtamaradt néhány alsónemű. Szóval van egy halottunk, egy bányász, Danny Croucher, aki tudomást szerzett egy vonatrablás előkészületeiről, és a rendőrséghez fordult. Sam arca csupa kérdőjel, mégis akkor mi a fenének nem vették védelem alá, azért, mert a góré kiküldte az utcára, hátha elő tudja csalogatni a rablókat. A góré szerint majdnem működött a terv, hát ez már csóri Dannyt nem érdekli igazán, még a góré is bizonygatja utána, hogy megtalálja a gyilkost, és kiküldi portyázni Christ és Rayt, hátha találnak valakit az üggyel kapcsolatban, mert a rablás még hátra van. A problem az, hogy nekem is veszett fejsze nyelének tűnik a dolog, mert az egyetlen nyom halott, ezt Gene Hunt alaposan elcseszte, na.

Az őrsről távozik Morgan, Sam megragadja az alkalmat, és érdeklődik a feladatáról: betonbiztos bizonyítékok kellenek, ezért Samnek dokumentálnia kell a nyomozás minden mozzanatát, lehetőleg hangfelvétellel is. Gene Hunt ugyanis olyan, mint egy rákos daganat, csak növekszik és növekszik, egyre több bajt okozva, elég gyakran emberek halálát okozva. Sam kapva kap a hasonlaton, és mindent megtesz. Szóval Gene Hunt a daganat a fejemben, gondolja, ezért kell elpusztítania, mert csak akkor juthat haza. Sam ezután a góréval vitatkozik a pontos eljárási módszerekről, de elröhögi magát a közepén, hát bakker, megint itt tartunk, magyaráz neki, próbálja megváltoztatni, de nem megy, és inkább a góré felejtse el, amit mondott. A góré megteszi ezt, és utasítást ad, hogy Don Sykes-t hozzák be, szeret ő balhézni, biztos erről is tud valamit.

02.jpg

Sam készül elő a kihallgatásra, azaz pontosabban a góré lehallgatására, mikor a talált tárgyak osztályán pislákol a lámpafény, előkészülnek az operációra. Sam örül, de aggódik is, nehogy megint elcsesszék. Annie érkezik, itt a legjobb alkalom, hogy Sam megint rébuszokban beszéljen, hamarosan elutazik messzire, nagyon messzire, egyfajta rokonlátogatásra, és szeretne több időt a lánnyal tölteni. Na, Ray lehozza Sykes-ot, kezdődjék a kihallgatás a góréval, és most valószínűleg a teljesítménykényszer miatt is a szokottnál is brutálisabban verik össze a bányászt, ömlik a vér a fejéből, még a végén villával vakarásznak szét egy tányért, engem azzal a hanggal lehet kikergetni a világból. Sam közben folyamatosan narrálja, hogy mi történik, szegény rohadt idegesítő, viszont a másik kettő észre sem veszi, hogy mi történik éppen. Az áldozat vallani kezd, Leslie Johns az, akit a zsaruk keresnek.

03.jpg

Otthon Sam lejegyzetel mindent gondosan, a nagy munka közepén fut be Annie, csak úgy. Sam borzasztó zavarban van, nyilvánvalóan szeretik egymást már jó régóta, de Sam most is azzal jön, hogy ő nem tartozik ebbe a világba, és tulajdonképp nem nyaralni megy, hanem rohadt messze el. Annie joggal kiakad, mert amikor egy picit megértené, akkor megint ködösít maga körül Sam, nem engedi magához közel. Sam utoljára Annie-t arra kéri, hogy mindenféle kérdések nélkül töltsenek el együtt egy éjszakát, amibe a lány számomra érthető módon nem megy bele, kiviharzik a lakásból. Sam némi hezitálás után rohanna utána, erre Ijesztő Kislány betámadja az ajtóban, figyelmezteti, hogy nagyon mocskos melót csinál éppen, és képeket villant fel Sam agyában a sikoltozó Annie-ről, meg az ordító góréról, valami baj készülődik. Sam mantrázza, hogy ez nem is igazi, ne aggódj, nem lesz baj, mire a vízió visszavág, hogy úgysem éreznek semmit, mivel nem valódiak, igaz? Ijesztő Kislány amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen távozik is.

04.jpg

Másnap a góré briefingeli a csürhét, Don Sykes vallott, Leslie Johns az ő emberük, egy pszichopata rendőrgyilkos, imádja a rizikós balhékat, amin lehetőleg annyi golyót lődözget el, mint Tony Montana. Sam óvatosan előrébb tol egy csöcsös magazint, alatta van bekapcsolva a felvevő, a góré pedig előadja a sorozat talán legostobább tervét: Sykes benne lett volna a balhéban, azonban Johns és társai sosem látták, ezért a góré eljátssza a szerepet, bevonja a csürhét is ebbe a játszmába, hogy megállítsák a pszichót. Sam már kénytelen reagálni erre a baromságra, életveszélyes akció, akár mindannyian odaveszhetnek egy pillanat alatt, de csinálja csak a góré, ha ez kell neki. A góré közben lopná a csöcsös magazint, de Sam még szeretne benne elolvasni egy interjút, a górénak az a legszomorúbb a dologban, hogy el is hiszi neki.

05.jpg

A góré elmegy a találkára, a biztonság kedvéért Chris, Ray, és Sam lesnek a távolban, mindannyiuk véleménye az, hogy Gene Hunt most pont úgy néz ki, mint Andy Capp, nagyon menő képregényfigura, láthatóan szépen mindent lezsíroz a zsarugyilkossal az eksönhöz. Az őrsön a góré tovább tervezi az akciót, Chris és Ray is ott lesznek, mint a vonat dolgozói, muszáj Annie-nek is jönnie, mert egy nőt is várnak oda. Természetesen Sam is ott lesz. Ray szerint nem kell aggódni, ez nem a Hamlet, még jó hogy, mondhatta volna a Julius Caesart is a barma. Sam munkanap végén megy Morganhez, és lead minden anyagot, borzasztó részletes jegyzetek Hunt munkamódszereiről, amivel könnyedén el lehet távolítani arról az osztályról. Sam már menne is haza, de ácsi-ácsi, kell egy tanú is, márpedig Samen kívül más nem tanúskodhatna a góré ellen, mert mindig ez volt a terv. Sam nem érti, miféle tervről beszél, Morgan belefog a magyarázatba.

06.jpg

A M.A.R.S.-ról van szó, Metropolitan Accountability and Reconciliation Strategy, a fővárosból irányított lakossággal való megbékélési akció, amivel visszaszereznék az emberek bizalmát, és kiirtanák a korrupciót a rendőrségből, hogy kioperálták a rákos sejteket. Sam felkapja a fejét, és először még finoman, aztán egyre őrültebben próbálja afelé terelni, hogy Morgan valójában az agysebésze, aki a jövőben operálja őt. Morgan rendesen elvesztette a fonalat, aztán a temetőbe invitálja egy sétára, és mindent elmagyaráz neki: az eredeti neve Sam Williams, Hyde-ban él, és dolgozik az ottani rendőrségnél, a Sam Tyler név, illetve a családja története az valójában a fedősztorija. Sam nem hisz neki, de Morgan szerint volt egy autóbalesete hónapokkal azelőtt, amikor pont Manchesterbe utazott, majdnem le is fújta a dolgot, ekkor lehet az, hogy részleges amnéziája során az emlékeinek nagy része felcserélődött. Sam továbbra sem akar hinni neki, erre Morgan elmesél neki egy történetet Samről: 12 évesen haltak meg a szülei egy buszbalesetben, Sam is akkor sérült meg, hónapokig volt kórházban. Samnek valóban volt buszbalesete, de senki sem sérült meg, csak Sam keze tört el. Sam aztán nagyon megdöbben, amikor Vic, és Ruth Tyler sírját látja meg, de hát beszélt velük, nem halhattak meg vagy 100 évvel azelőtt! Sam tovább nem tud gondolkozni, mert Sam Tyler sírját is megtalálja, teljesen összezavarodott, fogalma sincs, hogy mit tegyen.

07.jpg

Visszamegy az őrsre, és az átcsatlakozási kérelmét keresi, amit legnagyobb reményei ellenére is Frank Morgan írt alá. Sam teljesen összeomlik, itt jegyezném meg, hogy John Simm tényleg remek színész, tessenek rá odafigyelni a Mad Dogs-ban is, ott is király. Szóval Sam teljesen süket minden külső hangra, pedig Morgan sorolja az érdemeit, és majd ha a hyde-i nyomozók átveszik az irányítást fokozatosan a körzetben, akkor majd Morgan mellett fog dolgozni. Gene Hunt az egész ügyet megússza majd egy nyugdíjaztatással, de az ugyanolyan lenne, mintha megölnék, otthon ülni az a nagy medve nem tud, ráadásul ha minden valódi, akkor neki is van élete, és felesége is. Sam teljesen össze van zuhanva, de csak zsaruként jár az agya, mert nem engedheti, hogy a többi nyomozó megsérüljön a góré időszakos faszságai miatt, ezért nem fog mindent elcseszni, és végigcsinálja ezt az ügyet. Kap is egy fasza rádiót, ezen hívja Morgant, mert a rablás közelében lesznek egy csomó állig felfegyverzett rendőrrel, hogy megmentsék a napot, ha tényleg baj van.

08.jpg

Sam kocsmázni megy, valamiért úgy érzem, hogy ezek többet isznak 16 részben, mint Jockey a Dallas alatt összesen. Szóval Sam kocsmázni megy, Nelson egyből kiszúrja valami radarral, hogy ürességet lát benne, aggódva figyeli őt. Sam megkérdi tőle, hogy tényleg belé lát-e, vagy csak kamuzik össze-vissza mindent, erre Nelson csak titokzatosan mosolyog, és annyit mond, hogy akkor él, ha érez valamit, ha nem érez semmit, akkor már meghalt. Sam az őrsre megy rádiót baszkurálni, de semmi hang sem jön az operáció felől, aztán jön Annie, és Sam kétségbeesetten öleli át, Annie közben nagyon fél, hogy Sam elhagyja őket örökre. Sam kitálal azonnal: azért küldték oda, hogy a góré ellen bizonyítékokat szerezzen az eltávolításához, de erről egészen idáig egyáltalán nem tudott.

09.jpg

Közben befut Chris és Ray is, az akciót már nem lehet lefújni, mert a góré a saját szakállára megkereste Johns-t, és biztosan lesz eksön. Sam nekik is elmondja a dolgot, és nem fogja megengedni, hogy egy ilyen hülyeség miatt bárki is megsérüljön, de Ray megint heveskedik egy sort, és elküldi a picsába Samet, áruló volt ő már az első naptól kezdve, nem kell itt hadoválni össze-vissza. Feldúltan távozik, Chris még előtte Samhez vágja, hogy felnézett rá, minden szart kipróbált, amit Sam mondott, de ez akkor is durva. Chris is távozik, és egy telefont a földhöz vág. Annie meg annyira kiborult, hogy erősen pofon csapja Samet, reméli hogy érezte a fájdalmat, mert itt minden valódi, biztosan már a tükörbe sem tud nézni a szemét, és ő is távozik, Liz White is jó színésznő, na.

10.jpg

Másnap akció, a vonatnál mindenki eléggé morcos, de sikerült probléma nélkül felpakolniuk a cuccosokat a vonatra. Szépen vonatozgatnak, Sam megemlíti a rádiót, hogy azon tud segítséget hívni. Na, jön a nagy akciójelenet, el van torlaszolva az alagút előtt a sín, színpadra, öcsém. Jönnek a rablók is, egy maszkos férfi már most ellő néhány golyót a levegőbe, na ez lehet Johns. Gyorsan kinyitják az ajtót, és a nagydarab góré már mászna is fel a vonatra a cuccokért, de elkezd Sam rádiója sisteregni, a góré anyázva pattan a vonatra, miközben az őrült pszichó, meg a szintén agyrokkant haverjai szarrálövik a vonatot. Chris teljesen bepánikol, Annie-nek fegyvere sincs, csak Ray, és a góré tud némi ellenállást kifejteni férfiasan. Sam rádiózna a segítségért, ki is menne hátul a vonatról, hogy hozza a rendőröket, Annie megfogja a kezét, Sam megígéri, hogy visszatér.

11.jpg

Sam cseszegeti a rádiót, az alagútba fut, ahol Morgan várja, és jön a hidegzuhany – nincs segítség, itt a tökéletes alkalom, hogy Gene Huntot a szarban hagyják, így még nyugdíjazni sem kell. Sam hiábavalóan győzködi, hogy de mások is meghalnak ott, ezt nem vállalhatja, Morgan közben lassan elsétál, hívja Samet, de az nem megy utána, mert közben az alagút végén felvillan a fény, és ő afelé lép – ugyanakkor Sam Tyler felébred 2006-ban. Mellette van az anyja, és dr. Frank Morgan, az agysebész, aki elmondja, hogy a tumor olyan nagy volt, hogy csak egy részét bírták eltávolítani, de jóindulatú volt Sam nagy szerencséjére.

12.jpg

Sam nem sokkal később távozik a Hyde kórteremből, az őrsre megy dolgozni, de valahogy minden hidegnek, és távolinak tűnik, mintha mindent egy kettős golyóálló üvegtáblán keresztül nézne mindent. Egy rögzítőre felveszi az 1973-as kalandját, amit a rendőrség pszichológiai csoportjánál ad le, akik a traumás zsaruknak tudnak ezzel segíteni, biztosan örülni fognak az anyagnak. Sam valami konferenciára hivatalos egy csomó antipatikus rondapofa között, de nem tud a jogi bizbaszra figyelni, csak kattogtatja egyik kezével a tollat, miközben a múltbeli életén mereng. A véleményét kérdezik, de nem tud mit mondani, közben véletlenül a kezét is megvágta egy papírvágóval, de nem érzett semmit – és már tudja, hogy mit kell tennie. Felcsendül a Life on Mars, Sam az épület tetején áll, nagy nekifutással, sugárzó örömmel az arcán ugrik le a tetőről.

13.jpg

Na nincs még vége, ugyanis visszakerül 1973-ba, pontosan oda és akkor, amikor elment: a góréék kitörtek a vonatból, és pánikszerűen menekülnek, a góré és Ray is megsérül, Annie rémülten kéri Sam segítségét, akiből most pisztolyhős válik, és a pszichót is leszedi könnyedén, megmentve a napot. A górénak segítene felállni, akinek a lábát lőtték meg, de az meg nem hagyja, hogy egy áruló buzerálja. Mennek a kocsmába némi orvosi ellátás során, Chris bocsánatot kér a monológja miatt, de Sam nem hagyja, inkább ő dicséri meg Christ, a jövőben még jó zsaru válhat belőle. Chris csak kicsit később veszi észre a jövő időt, mire Sam elhajtja, inkább igyál, haver. Ray szemrehányóan néz Samre, mert meglőtték miatta, Sam bocsánatot kér, de semmi gond, mert közben megismert egy bögyös-faros nővért, aki Barnsley-ból származik, ezt a poént nem értettem, hiába, nem vagyok angol. Phyllis kihajtja Samet a kocsma elé, mert ugyan ő nem egy szépség, de látni azért lát.

14.jpg

Sam megtalálja a kocsma előtt Annie-t, aki arra kéri, hogy maradjon vele mindörökre, végre elcsattan az első csók, öröm és bódottá’ kb 2 másodpercig, mert lefékez előttük keményen a Cortina, a góré pedig beparancsolja őket a kocsiba, valami fegyveres rablás van, mindenki kelleni fog. Sam a kocsiban a rádiót hallgatja, amikor is az neki üzen, hogy elveszítjük a látókörünkből, mire Sam más állomásra teker, így már jobb. Még kicsit cseszegeti a górét, hogy nem kéne merev lábbal kocsit vezetnie, mert azzal bűncselekményt követ el, mire az elküldi a fenébe. A kamera távolodik, a Cortina repeszt el a távolban, közben gyerekek futkosnak kint az utcán – és Ijesztő Kislány is előkerül a bohóccal, kikapcsolja a tévét nekünk, finito, The End, vége van a történetnek.

Köszönöm az egész éves figyelmet (tudom én, hogy vannak néma leventék). A sorozatnak van egy spinoffja is, az Ashes to ashes, érdemes azt is megnézni.

Címkék: life on mars
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.08.26. 08:47:02

Köszönöm a hogyvoltot, igen érdekes volt, úgyhogy rá is vett hogy megnézzem a sorozatot is.
És a folytatását is a Porrá leszünk-et.
Aminek sorozatzárója az összes eddigi rejtélyes-sorozatvégek közül a legmellbevágóbb volt számomra...

Szóval kösz még egyszer és remélem a folytatást is megénekled..

G_Norton 2012.08.26. 12:19:03

@Sigismundus: Én köszönöm, hogy olvasva volt.:) Ja, engem is rendesen lefagyasztott a Porrá leszünk vége, és nagyon tetszett is. Természetesen jövő héttől már megy a Porrá leszünk-hogyvolt.:)
süti beállítások módosítása