Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Tüskevár 1x08 - Búcsú a berektől (SOROZATZÁRÓ)

2012. augusztus 15. 12:00 - Gabba

Lírai hangulatban nyitunk, ami némileg az egész epizódot és így a hogyvótot is át fogja lengeni, előre szólok. Bütyök és Tutajos ücsörög a ladikban, horgászgatnak, de gondolataik másfelé járnak, egyre többször jut eszükbe az iskolakezdés, az osztálytársak, a tanárok. Beúsznak a kis szárcsák, már nem is olyan kicsik, Tutajos kedélyesen köszönti őket, de azért közben azt tervezgeti, hogy osztályban megint Bütyök mellé ül majd. Ne álmodozz, Tutajos, jut eszünkbe a sokat hallott figyelmeztetés, és tessék, megint bejön, mert Gyulánk sikeresen elrontja a kapást. Így nem lesz meg az ebédrevaló, szedi össze magát Tutajos, és újra erősen koncentrál a vízre. Nem sokkal később azonban új fejlemény vonja el a fiúk figyelmét: a szemközti fánál feltűnik a barnakánya. Ő is halat fog, bár nem horoggal, Bütyök izgalma az egekig csap. Lődd le, Tutajos, biztos ő vitte el a harmadik szárcsát!, tüzeli bosszúra barátját. Tutajosnak sem kell kétszer mondani, óvatosan emeli a puskát, céloz és az éppen felszárnyaló madarat egyetlen lövéssel eltalálja. Höjj, megvan a non plus ultra, ezt a szép lövést még Tutajos távolbaszakadt nagybátyja, Telly de Találat is megirigyelhetné! Vigyük a gunyhóba, majd fog nézni Matula, vidámkodnak a fiúk.

Búcsú01.JPG

A méretes ragadozót felakasztják a gunyhó falára, és bár itt kányáról van szó, azért közbevetőleg megkérdezem, tudjátok-e, Nagy Lajos szerint miért hívják a sast ragadozó madárnak? A választ majd később, most lássuk az érkező Matula reakcióját, aki a zsákmányt meglátva elégedetten csettint: Ezt jó lenne lefényképezni, Gyula odaállhatna mellé a puskával. Az öreg levelet is hozott István bácsitól, ebben a főagromókus arról tájékoztat, hogy ha esetleg a fiúk figyelmét elkerülte volna, ő jelzi, tíz nap múlva megkezdődik az iskola, készülődjenek, két nap múlva kocsit küld értük. A szomorkás hangulatot Matula igyekszik feloldani, jövő nyáron újra találkoznak, addig ő majd gondosan beolajozza és elteszi a horgásznyeleket. István bácsi hívott jövőre is gyakorlatra, teszi hozzá Bütyök, de persze nem a nagyüzemi gazdálkodásban való tevékeny részvétel jár elsősorban a fejében, hanem a vízhordó lánnyal való újabb találkozás. Matula is egyből leveszi a titkos gondolatot, kijelentve: Szanyadiéknál olyan tisztaság van, hogy a földről lehetne enni. A kányát meg előkészítem, osztán István úr felküldheti Pestre, teszi még hozzá, de közben minden mellébeszélés ellenére mindhárman érzik, hogy a jövő nyár még nagyon messze van…

Búcsú02.JPG

Felvirrad az utolsó nap a berekben, Tutajosék utoljára szerelik fel a botokat és ülnek ki megszokott helyükre a vízpartra. Rutinosan csak fél szemmel figyelik az úszókat, mert közben azon filóznak, hogyan tudnák megoldani Bütyök és Katica titkos levelezését. A szerelmes legény Nancsi nénivel már megbeszélte, hogy neki küldi a leveleit, ezért inkább a pesti oldal jelenti a problémát. Gyulának nem küldheti Katica, mert a nagymama minden levelet felbont a konyhában gőz fölött, aztán visszaragasztja, így végül hosszas agyalás után azt találják ki, hogy Kati címezze úgy a borítékot: Ladó Gyulának Pondoray Béla címén. Így aztán Bütyök anyja sem fogja felbontani. A rendkívül bonyolult konspiráció végeztével megnyugodva fordulnak ismét a horgászás felé, és hamarosan össze is jön egy jó halászlére való. (Nem ide illik, de mindegy, itt adom meg a korábban feltett kérdésre a választ: Nagy Lajos a Képtelen természetrajzban azt írja: „a sas ragadozó madár, ami azt jelenti, hogy ha egy sast csirizzel bekenünk, és a falhoz vágjuk, hát odaragad”.)

Búcsú03.JPG

Tutajosék a gunyhó előtt teljesen önállóan pucolják a halakat, rakják a tüzet, és kezdik főzni az ebédet. Nemsokára megérkezik Matula és szimatolva hajol a bogrács fölé: Úgy látom, ebből lesz valami, mondja somolyogva. A hátizsákból egy üveg vörösbort vesz elő (remélem, hogy Soproni Kékfrankost, nekem az a kedvencem), mert hogy búcsúzáskor koccintani kell, és előkerül még egy levél, ezúttal Bütyök részére. Úgy látszik, Matula az utolsó napokra postássá is előlépett, jól jön az a kis mellékes a pákásznyugdíj mellé. A feladót nem nehéz kitalálni, Bélánk vércseként veti magát a borítékra és úgy is tépi fel, mint a jelzett madár holmi szerencsétlen ürge bélését. Tutajos és Matula nekiül a halászlének, és elhangzik a mindent kenterbe verő nyílt dicséret az öreg pákásztól: Valódi! Ha én csinálom, sem jobb, elhiheti. Nancsi meg az összes asszonyok elbújhatnak. Bütyök természetesen ebből a történelmi pillanatból teljesen kimarad, nem hall semmit, csak a betűket falja, bár Matula szerint ráérne vele, mert a levél nem hűl el.

Búcsú04.JPG

Az öreg aztán kidugaszolja az üveget és tölt a borból a fiúknak. Szokás szerint nem ereszti hosszú lére a mondandóját: Jó volt ez a nyár, és jól megvoltunk mi hárman, mondja egyszerűen. Tutajos és Bütyök hasonlóan kevés szóval mindent köszön, az eltelt két hónap a felesleges szószátyárságot is lekoptatta róluk. Én is mindent köszönök, és tartsanak meg jó emlékezetükben, emeli poharát búcsúkoccintásra az öreg Gergő, én meg kicsit abbahagyom az írást, mert elhomályosult a monitorom…

Búcsú05.JPG

Másnap reggel megérkezik az ígért kocsi, Nancsi néni a tornácon állva várja a szó szerint ágrólszakadt fiatalokat. A ruhátokat vessétek le, kimosom és megvarrom, ahol elszakadt, a pakkokat viszont hagyjátok itt a tornácon, hátha tetűt hoztatok benne, intézkedik. Természetesen a hosszúra nőtt hajakat és körmöket is le kell vágatni, ezügyben nemsokára megjön a barbély. A jó Nancsi hozzáértő arccal tapogatja Bütyök kincskeresés közben szerzett fejsebét is: Majd bekenem jófajta liliomolajjal, az valóságos balzsam rá. (Ez a liliomolaj igazi népi csodaszer lehet, Tutajos emlékezetes leégését is ilyennel gyógyították.) Hosszú hetek után a két barát rendes fürdőt vesz, vidáman fröcskölik egymást a kádban, eközben a fürdővíz színe egyre sötétebbre válik a leázó hónapos retektől. Engedjük le gyorsan, nehogy Nancsi néni meglássa, mert elájul, aggodalmaskodik Bütyök. Majd felmossa a barbély, jelenti ki erre vidáman Tutajos.

Búcsú06.JPG

Este búcsúvacsora, a tücsökciripeléstől hangos tornácon négyen ülik körbe a rántott csirketetemekkel borított asztalt: Nancsi néni, István bácsi és a két barbélylátta fiú. Frizurájuk szépen lenyalva, benne vizes fésűvel belenyomott választék, tiszta ing feszül vállukon, pont úgy, mint Ivan Kozirev öntőmunkáson a Hofitól ismerős Majakovszkij versben. (Ennek teljes szövegét majd beidézem kommentben.)

Búcsú07_.JPG

István bácsi nagy hangon érdeklődik, minek van olyan borzalmas bocskorszaga. Meg lehet szokni, tiltakozik Nancsi néni, Béla fejét bekentem liliomolajjal. Az ünnepi hangulatban Bütyök és Tutajos is meg akarja köszönni az egész nyarat a nagyhangú főagromókusnak, de ő rövid úton leinti a próbálkozókat: Ti szereztetek nekem örömet, minden másért Matulának legyetek hálásak. Gergő bácsi angyal, vetné közbe Bütyök, amit heves fejtegetés követ az öreg csősz versus angyalok témában, majd az álteológiai eszmecsere végeztével mindenki nyugovóra tér, mert a vonat reggel hétkor indul.

Búcsú07.JPG

Korán reggel megérkezik az öreg Siklósi az ismerős két lóerős kocsival, aztán írjatok, búcsúzik István bácsi nagy hangon, Nancsi néni csendben könnyezik. A fiúk kissé feszengenek a nyáron alaposan kinőtt ruhákban, Bütyök aggódik is, mi lesz, ha útközben kiszakad a nadrágja. Irány az állomás, a Zala hídján áthaladva egy őrült Volga előzi meg a szekeret, persze ilyenkor sehol egy rendőr, mindenesetre a KRESZ ilyen fokú megsértése eltörpül a másik izgalom mellett: ugyanis a folyón a csónakban Matula ül az integető Katival. A két fiú felpattan és egymást túlharsogva ordít: Gergő bácsi!, Katica!, de a szekér nem áll meg, mert mint tudjuk, a vonat nem vár. Kezdelek megérteni Bütyök, mert én is szerelmes lettem valamibe, csak azt tudnám, mibe, zökken vissza Tutajos nagyot sóhajtva barátja mellé.

Búcsú08.JPG

A vonaton azért már vidámabb hangulatban utaznak, bevágnak egy egész csirkét, aztán a zsírpapírt lazán kidobják a nyitott ablakon, Szingapúrban ezért nyilvános botozás jár, de barátaink ezúttal megússzák egy ejnye-bejnyével. A 424.131 sorozatszámú gőzős nagy füstöt eregetve érkezik meg a Déli pályaudvarra, Bütyök a vonatablakból hordárért kiált. Tutajos kissé értetlenül néz barátjára, főleg amikor Béla taxit is rendel. Ne nézz így rám, megkerestem rá a pénzt, különben is a nadrágom hátul elszakadt, így nem utazhatok a villamoson, mutatja a jókora hasadást. Gyere szorosan mögöttem, szólítja fel Tutajost, aki aztán a visszafojtott röhögéstől tántorogva igyekszik széles hátával elrejteni Bütyök csúfságát. Otthon a Ladó család nagy örömmel fogadja a megemberesedett Gyulát, apja ki is jelenti, hogy alig lehet ráismerni.

Búcsú09.JPG

És újra az iskolában, az évnyitó izgalmában harsog az egész osztály, Bika újra kötözködni akar, de Bütyök egy erőteljes fogással lecsendesíti. Belép Lajos bácsi Kengyel feleségével, és elbúcsúzik a fiúktól, mert nyugdíjba megy. Az új osztályfőnök Éva néni lesz, aki szavaiból ítélve szintén kemény lesz, mint a férje volt, felváltva tegez és magáz, ez az álmoskönyvek és Dubovánszky szerint sok jót nem jelent. Az órákon csak az beszélhet, akit ő felszólít, és Wallenberg minden óra elején adja le neki másodpercre pontos óráját, mert sajnos a tanárnő Vacheron Constantinja nem igazán megbízható. Az osztályfőnöki óra végén pár percre még visszatartja Tutajost és Bütyököt, és mosolyogva gratulál nekik a nyári kalandokhoz, látszik, hogy sokat erősödtek. Végül szombat délutánra meghívja magukhoz teázni a barátokat, hogy férje is meghallgathassa az élményeket. De hogyan lehetne mindent elmesélni?, gondolja magában Tutajos, és lelki szemei előtt végigvonul az elmúlt két hónap.

Búcsú10.JPG

Újra látja magát, amint zöldfülűként megérkezik a berekbe, visszaidézi a vonuló madarakat, a nyúlra vadászó sast (ugye nem felejtjük Nagy Lajos definícióját?), a hatmétereset „köpő" gémet, a vadászatokat Csikasszal, a sok kalandot egyedül és Bütyökkel, a nádszállítást csónakon, aminek során Bütyök überronda kalapja a vízbe esett, de muszáj volt kihorgászni, mert Katica virágja volt rátűzve, Matula emlékezetes hegyespaprikáját, és végül maga előtt látja a záró jelenetet, amiben búcsút intenek Katicának, Matulának és a bereknek – mi, nézők pedig a magyar filmművészet egyik alapsorozatának.

Búcsú11.JPG

Részlet Fekete István fiktív naplójából, 1967. szeptember:

Nemrégiben mutatta be a televízió a Tüskevár sorozatot, úgy tudom, nagy sikerrel. Sorra kapom a leveleket a fiatal rajongóktól, az egyik kisfiú azt írja, hogy nagy kedvence a könyv és a film is, felnőtt korában majd szeretne vele hosszabban foglalkozni. Lehet, hogy én azt már nem érem meg, mindenesetre sok sikert kívánok hozzá a kis Gabbának.

Címkék: tüskevár
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bergamott 2012.08.15. 12:21:06

Köszönöm! Jó volt olvasni minden részt:).

Tóthi 2012.08.15. 12:24:17

A fiktív jókívánság :-) mellé engedtessék meg nekem ide egy annál valósabb olvasói
KÖSZÖNÖM!!!

Gabba 2012.08.15. 12:38:10

de gyorsak valakik, pedig én akartam lenni az első :)

örülök, ha tetszett, és jöjjön még a beígért Majakovszkij vers:

V.V. Majakovszkij – Iván Kozirev öntőmunkás elbeszélése arról, hogy új lakásba költözött

Proletár vagyok.
Mit szaporítsam a szót.
Eddig
ágrólszakadt módon éltem.
De most
lakást kaptam
a dolgozók
házépítő
szövetkezetében.
Ilyen tágas lehet,
s ilyen magas éppen!
Levegős,
világos
és meleg.
Minden príma benne.
Mégis legfőképpen
egy dolog,
amit szeretek:
s ez
holdfénynél fehérebb,
boldogítóbb,
mint álmaink hona,
ez
- de lám, mellébeszélek ! -,
ez
fürdőszoba!
Víz van a csapban:
jéghideg abban,
tűzmeleg ebben,
kéznek elviselhetetlen.
Üstököm
hideggel,
Testemet
meleggel moshatom.
Az egyik csapon
H
a jel,
M
a másikon.
Megjövök fáradtan.
Meghalni szeretnék.
Sem scsi,
sem tea
nem vidít,
mint máskor.
De sirály-mód kádba csobbanok,
s már a halálból is visszanevetnék
ettől
a csiklandó csobogástól.
Mintha
a szocializmushoz
jöttem volna vendégségbe.
Megszorul bennem
a gyönyörtől
a szusz.
Nadrág a székre,
kabát kampó-végre,
szappan a kézbe –
s
zsuppsz!
Ülök –
és mosakszom
hosszasan, hosszasan.
Ülhetek bármeddig,
csodajó!
Szobámban egyszerre
a nyár
s a Volga van.
Csak éppen
nincs se hal,
se hajó.
Ha bőrömön tízesztendős
munka szennye volna,
lehámlana az is,
akár a faháncs.
Jön is,
mint a kéreg,
jön-jön le a munka korma:
lemosódik
a nyavalyás!
S ha már kipirultam,
ha kifőttem,
a csapot megcsavarom:
máris hűvös
zuhany-eső
dől fölöttem,
a csupa-lyuk
felhő-vason.
Ez ám
a gyöngéd
ciróka-maróka!
Nyomán a fáradtság
testemből kiszakad.
Hajam a víz letapasztja,
fülemet paskolja.
Lapockám között
a vájatban
leszalad.
Azután a bőröm ledörgölöm
bolyhos bundájú
törülközővel.
S hogy szárazra lépjek,
ott vár a kövön
- szégyellem mondani –
a parafa szőnyeg.
Megnézem magam,
a tükörhöz hajolok:
tiszta ing simul már
mellemen,
vállamon,
és arra gondolok,
hogy bizony
jó dolog
ez a munkás
Szovjethatalom!

1928 (Tellér Gyula fordítása)

Tóthi 2012.08.15. 12:49:56

28-ban? Nem is rossz teljesítmény Sztálin elvtárséktól. Alföldi nagyszüleimnél a hetvenes-nyolcvanas években még a kútról hordtuk a vizet, a fürdés pedig a kamrában történt két lavór közreműködésével. (A bádoglavórba beleálltam, és szivaccsal folyattam magamra az állványon álló másikból a vizet. Melegvizet a sprahelten állítottunk elő 10 literes fazékban.) Imádtam ott nyaralni, a hazatérés keserveit csak a fürdőszoba létezése tudta enyhíteni. :-)

Tóthi 2012.08.15. 12:50:47

@Tóthi: Pardon, sparhelt (=sparherd).

Gabba 2012.08.15. 13:31:07

@Tóthi: yess, nálam majdnem ugyanez volt, nagynénéméknél a nyári szünetben az úgynevezett nyári konyhában volt a fürdés zománcozott kiskádban :)

georgie58 2012.08.15. 15:18:23

A Tüskevár és a Téli Berek két irodalmi Nobel-díjas alkotás; Bánhidi Laci bácsinak (Matula szerepében) pedig posztumusz Oscar díjat kellene adni.
54 éves vagyok, de ezeket a könyveket több mint 100x olvastam már, a filmet is láttam vagy 40x. Ezekből TANULHAT-na minden mai gyerek, akibe egy kis értelem és jóérzés szorult...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.15. 15:38:31

A mocsári, lápi létről jutott eszembe:

MOCSÁRLÁPI SZERELEM

Négyszögletű mocsárfertő
Legbüdösebb nyula hopp!
Ugrott s taslit lekevert ő
S pörögtem, mint hullahopp.

Bűz-sün karcolt hátam mögött,
S szakadt rólam ruhahát,
S kárörvendő nyúl röhögött
Légtérbe bősz bruhahát.

Ekkor jött meg Haláp Irén!
Csapd le csacsi!-n nyert eszét
Vesztve futott a lápi rén,
A sün, a nyúl szerteszét…

„Megmentettél, Haláp Irén!
Amit érzek, szerelem!”
S rám dalolt e bájos szirén...

Halláskárért perelem.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/07/mocsarlapi-szerelem.html
:)

Neoprimitív 2012.08.15. 15:46:56

Köszönöm a hogyvoltokat, a Majakovszkij és Nagy Lajos hommage-t különösen - imádtam a Képtelen Természetrajzot.

@Tóthi: 1928-ban a nagyobb városokban és a "szocialista ipar kiemelt új fellegváraiban" talán, de az átlag öntőmunkásnál legfeljebb csak akkor volt fürdőszoba, ha vett egy Majakovszkij kötetet. A társbérlet szépségeit már ne is említsük.

Gabba 2012.08.15. 16:04:00

az olvasó tömegek követeltek valami kvízt is. még nincs teljesen kész, de még ma este feldobom. részleteket később : )

malevil 2012.08.15. 16:15:51

Az a filmből is kimaradt, vagy csak hogyvoltban nem volt szó róla, hogy Matula bácsi és a fiúk megbeszélik a télen is lakható ház tervét? Gyula megigéri, hogy ráveszi István bácsit a megépíttetésére, és a becsületszavát veszi, mert csak akkor tuti, hogy nem felejti el.

malevil 2012.08.15. 16:17:47

ui. Azért kérdem, mert a könyvet én is kb 100x olvastam, de a filmet csak párszor láttam, és nem emlékszem, hogy ott ez elhangzik e.

B. Bíró 2012.08.15. 16:26:26

elolvastam a hogyvolt hatására a könyvet. Nem kérdés. Buzik.

Gabba 2012.08.15. 16:57:10

@malevil: nem, a filmben nincs erről szó.

Ahol a könyvben a téli berekbeli életről beszélnek, ott a filmben mindig a jövő évi újbóli nyaralásról.

min 2012.08.15. 17:17:19

két szuperjó film és könyv...amit sajnálok, hogy nem filmesítettek meg akkoriban, Benedek István: Csavargás az Alpokban című könyve. Ajánlom mindenkinek.

eastern 2012.08.15. 19:13:14

@georgie58: Már azt hittem, hogy csak én vagyok ilyen csodabogár, hogy 48 évesen, ha egy kis megnyugvásra vágyom, előveszek egy Fekete István könyvet. Szinte mind megvan e-bookban is, ha valakit érdekel....

Gabba 2012.08.15. 19:39:52

@eastern: szerintem akik itt nyűzsgünk, mind ilyenek vagyunk :)

crazyfish 2012.08.15. 19:41:18

Vessetek meg(42)...de én azért imádom ezt a sorozatot, mert a gyerekkorom egy része ugyan így telt csak a Bodrog-közben, ami szintén mitikus vidék egy gyereknek, bodrog, tisza eldugott tavak stb...az én matulám a nagyapám volt:))
A másik nagyszüleimnél meg a "Le a cipővel" ment egy az egybe:)))
a nagyapám itt is a Bánhidi Laci bácsihoz hasonlitott csak ö horgászott és szeretett részegen a verhovina mkp horgászbotokkal a hátán kamikázét játszani:)))( Csukás Istvánt is az Isten áldja!!!!)...
Hát ennyi, csodálatos volt...

eastern 2012.08.15. 19:58:13

@crazyfish: Nem vetünk meg, csak irigylünk, de azt nagyon... :-)

Gabba 2012.08.15. 20:02:27

@crazyfish: szerintem ezért mindenki irigyelhet téged :)

amúgy meg adtál egy remek ötletet, meghogyvoltozni a Le a cipővelt...

evil demon satan devil 2012.08.15. 20:08:21

tüskevár alap, imádtam, mind a filmet, mind a könyvet

Gabba 2012.08.15. 20:08:38

összeraktam közben az ígért kvízt, aki rendelkezik kvízi jártassággal (copyright Romhányi József), nekiugorhat.
nem árt hozzá ismerni a könyvet, a filmet és a hogyvoltokat :) az esélyegyenlőség jegyében holnap este 9-ig lehet elküldeni a megfejtéseket a gabbahutt@yahoo.com-ra, eredményhirdetés pénteken.
guglizni nem ér!

1. Mikor jelent meg a könyv és mikor készült a film?
2. Mi volt Bütyök apjának foglalkozása?
3. Csikaszon kívül egy másik kutya is szerepel a könyvben, hogy hívják?
4. Sorolj fel minél többet az osztálytársak közül (minden név 1 pont)
5. Matula egy lövéssel hány libát talált el?
6. Milyen súlyú volt Tutajos első csukája?
7. Sorolj fel minél több zenei utalást a hogyvoltokból! (előadó és cím 2 pont, csak az előadó 1 pont)
8. Sorolj fel minél több irodalmi utalást a hogyvoltokból! (szerző és cím 2 pont, csak a szerző 1 pont)

crazyfish 2012.08.15. 20:27:12

Köszönöm, szerencsés voltam...Elolvastam a István bá levelét...vetekszik a "A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem"...nyelvi leleménnyel...
Még a Dunai hajós ami még most is nagyon szeretek (a tenkes kap.is persze)...:))

Gabba 2012.08.15. 20:45:44

@crazyfish: csak reménylem, hogy a Tenkes kapitánya hogyvoltjait is olvastad itt jobbra... :)

AniBlues 2012.08.15. 22:30:15

Gabba köszi a hogyvoltokat, meg ezt a Majakovszkij-verset is! :) Ez a Nagy Lajos-féle természetrajz nekem sajna kimaradt, de majd utánanézek. Csatlakozom az előttem szólókhoz, kár, hogy a Téli Berek nem lett megfilmesítve, egy jó hogyvoltot arról is szívesen olvasnék. :)

Kicsit off:
Szombaton gondoltam ám Fekete Istvánra, és így a hogyvoltokra is, mert az unokahúgommal vadászni voltam. Egy őzbakot lőtt, különleges és szép élmény volt! Ha tehetitek, üljetek ki vadászlesre nyáron, az alkonyat előtt 1-2 órával, vagy napkelte előtt egy kicsivel. Egy távcső (gukker) kell csak, és nagyon szépeket lehet látni.

AniBlues 2012.08.15. 22:33:17

@malevil:
A film nem rémlik, de a könyvben szerintem is megbeszélték.

AniBlues 2012.08.15. 22:34:58

@Tóthi:
A nagymamámnál máig francia fürdőszoba van csak ("lavoár"). :)

Gabba 2012.08.16. 00:14:23

@AniBlues: én nem vagyok egy vadász alkat, a katonaságnál is utáltam lőni, úgyhogy részemről elég lenne egy gukker a tökéletes élményhez. és ha lehet, nem napkelte előtt :)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.08.16. 06:19:53

Köszönjük a hogyvoltot, második évad, Téli Berek lesz ? :-()

Gabba 2012.08.16. 09:03:52

@Sigismundus: arról nem, mert már egy másfajta vizes helyszínen játszódó megaprojektre gyúrok :)

AniBlues 2012.08.16. 09:10:22

@Gabba:
Akkor neked a napnyugta előttit ajánlom. :)
Vadász alkat én sem vagyok, inkább a nézelődős, túrázós, de mivel a jó vadpörköltet is szeretem, azért ez is belefér.

Gabba 2012.08.16. 09:51:30

@AniBlues: vadpörkölt jöhet, csak ne nekem kelljen beszerezni az alapanyagot

Gabba 2012.08.16. 13:10:33

Játszódó feleim, eddig még csak egy megfejtés érkezett, tessék belehúzni!

Tóthi 2012.08.16. 17:14:36

@Gabba: Délben megijedtem a határidő láttán, de aztán a délutáni jól megérdemelt szundikálásomat feláldoztam az ügy érdekében. :-)

Gabba 2012.08.16. 17:46:08

@Tóthi: ilyen egy igazi Tüskevár rajongó :)
mondjuk én se nagyon aludtam az utóbbi napokban, mert egyrészt készültem a záró posztra, másrészt izgulok a kvíz miatt...

2012.08.16. 19:03:00

Szép hogyvoltok egy szép sorozatról... Nem akarom a szerző lelkét háborgatni, de gyerekkoromban 3 éven keresztül az eredeti helyszínhez igen közeli faluban nyaralhattam, ja, és igen, a Papa halőr-vadőr volt.
Volt "gunyhó", horgászat, angolna, rák és bogrács. Beeee! :))))

Tóthi 2012.08.16. 19:43:29

@beebeer: Most utállak és besárgultam. :-)))))

Gabba 2012.08.16. 19:58:29

Csatlakozom az utálkozáshoz :)

2012.08.16. 20:13:46

Fiúk, fiúk! :))) "kislyányként" azért az nem volt megengedett, hogy kinn is aludjunk a "gunyhóban", pedig én nagyon szerettem volna, imádtam a Papát.
Voltak árnyoldalak; libalegeltetés (kurva libák, máig utálom őket) meg volt rettegés a repülőktől (szomszédos orosz laktanya ugye), de volt kalandos kányariogatás (lopták a cseresznyét), meg éjszakai őrszolgálat (nem hiszitek el, az oroszok is lopták a cseresznyét!), fináncveszély (ilyenkor a pálinkafőzőt kellett az istállóban elrejteni), de a legeslesjobb az a Zala volt. És fogtam angolnát is!!!

Gabba 2012.08.16. 20:33:25

@beebeer: jóvan, fokozd csak, hadd sárguljunk még jobban.... :)

Tóthi 2012.08.16. 21:13:17

@beebeer: Akartad mondani: Fiúk, lányok! ;-) És szintén kettes személyi számúként sárgulok tovább. :-D
A liba tényleg veszélyes állat, szerintem egyszer olimpiai rekordot futottam fapapucsban százon, úgy megkergettek a nyavalyások. :-)

2012.08.16. 21:35:28

@Tóthi: azok a rohadt gunarak, azok nagyon veszélyesek és csípnek is, jellemzően nem arra haladnak, ahova egy botcsinálta városi libapásztor terelgetné őket. :)

Bocs, nem gondoltam, hogy lányként rajongsz a nomád életért, mondjuk én is csak így öregségemre szerettem meg, nem is tudtam felfogni akkor, milyen szerencsés gyerekkorom volt.

Gabba 2012.08.16. 22:00:46

@Tóthi: a kis libapàsztorlány :)

@beebeer: ha ráérsz és van kedved, dobhatnál a kvízkérdésekre megfejtést, mert viszonylag limitált számú email jött eddig

Tóthi 2012.08.17. 14:34:37

@Gabba: Még ha pásztoroltam volna őket, akkor jogos önvédelemnek minősülne részükről. :-) De nem, ezek az aljasok egyszerűen megtámadtak, mikor a legelőjük mellett sétáltunk a focipálya felé. Árkon-bokron át sprinteltünk a sziszegő, nyakukat nyújtogató fenevadak elől. Azóta is csak legyintek a horrorfilmek szörnyeire. ;-)))

Tóthi 2012.08.17. 15:41:39

@beebeer: Ahogy így öregszem, egyre inkább ragaszkodom a komforthoz. :-) Viszont vannak helyzetek, amikor szívfájdalom nélkül lemondok a kényelemről az élmény kedvéért.

Pácsó Ármándó 2012.08.17. 18:04:47

@Tóthi: Boldogult ifjúkoromban kiokosítottak a falusi unokatesóim, hogy mindig bottal/ostorral járjuk a határt, mert kellhet :-)

Gabba 2012.08.17. 19:55:20

@Tóthi: nekem csak a szemem csípte ki majdnem egy éhes kakas fent említett nagynénémnél, mert túl sokáig lengettem a darástálat...

Gabba 2012.08.17. 19:58:42

@Pácsó Ármándó: Bendegúznak is volt valami hasonló filozófiája az Indul a bakterházban :)

AniBlues 2012.08.17. 20:30:08

@beebeer:
Bizony az... a csípős gunarak ellenére. :) Nálunk a mamánál kakas volt, de az a gúnár is, ahogy Ruby mondá a Hideghegyben: rosszindulatú egy dög lehetett. :D Apám mesélte, hogy az Alföldön a tanyán simán bevált egy ilyen nagyobb lúd házőrzőnek. Nem csodálom.

@Gabba:
Jaaajj, beh izzzzgatott vagyok a kvízeredmények miatt. Három napra kivonulok a civilizációból, a kőszegi hegyeket fogom róni, és nomád módjára kollégiumban hajtom majd fejem nyugovóra, de hétfőn az első dolgom lesz hazaérve csekkolni az eredményhirdetést. :D

AniBlues 2012.08.17. 20:33:18

Ja és mindenkit bíztatok én is, hogy dobjon Gabbának egy mélt a válaszokkal, minél többen, annál jobb! Adjunk Gabbának egy kis munkát a hosszú hétvégére. :)
És ezúton kívánok mindenkinek tartalmas időtöltést a következő három napra.

Tóthi 2012.08.17. 20:35:47

@Gabba: A hamis kakas majdnem olyan rossz, mint a liba. :-) Odahaza (nekem az volt az "otthon", nem a pesti lakótelep) az árnyékszék a tyúkudvaron volt. Egyik évben ritka agresszív kakas uralkodott a tyúkokon, seprű nélkül el se indultunk a wc-re (lehettem vagy 6 éves). Egyik reggel mentem etetni, de munkavédelmi eszköz nélkül. A nyomorult imponáló pózban jött nekem, visítottam egyet, és azzal a lendülettel hozzávágtam a literes darás bögrét. Oltári mázlimra eltaláltam, a kakas felborult, én kimenekültem a kiskapun. Néném pár órán belül eladta levesnek. :-)
Tulajdonképpen csak a kacsákkal nem különböztem össze soha, imádtam kisbárddal szeletelni nekik a lapulevelet.

Gabba 2012.08.21. 10:02:59

este a tűzijáték fényénél megnéztem a levelesládámat, két pályamű érkezett mindössze, ezt tudjuk be a nagy melegnek és a hosszú hétvégének...

köszönöm Tóthi és AniBlues megfejtéseit, övék a megosztott első díj, bár Tóthié egy hangyányival jobban sikerült :)

a megfejtések:

1. Mikor jelent meg a könyv és mikor készült a film?
1957, 1967

2. Mi volt Bütyök apjának foglalkozása?
mozdonyvezető

3. Csikaszon kívül egy másik kutya is szerepel a könyvben, hogy hívják?
Bikfic

4. Sorolj fel minél többet az osztálytársak közül (minden név 1 pont)
Csillik Árpád (Bika)
Acél Béla
Avas Elemér (Jogász)
Janda
Kalmár
Wallenberg
Duboványszky (Dub)

ezek a legismertebbek, de volt még pár

5. Matula egy lövéssel hány libát talált el?
Nyolcat

6. Milyen súlyú volt Tutajos első csukája?
kb. 80 deka

7-8. a zenei és irodalmi utalásokat nem sorolom fel, ennek csak akkor lett volna jelentősége, ha ez döntött volna a végső sorrendnél

Köszönöm még egyszer mindenkinek, hogy velem tartott a vakációban. Aki esetleg még érdeklődik a korszak iránt, annak jelzem, hogy ahogy a fenti kommentek között is felmerült, készül hogyvolt a Le a cipővel! c. opuszról is, amiben megtekinthetjük Bánhidi Laci bácsit színesben is :)

AniBlues 2012.08.21. 12:47:29

@Gabba:
Gratula Tóthinak! :) Sajnálom, hogy nem küldték be többen. A Le a cipővel!-t is feltétlenül olvasni fogom!

Gabba 2012.08.21. 13:08:45

@AniBlues: valamikor a jövő héten, két részes lesz, már dolgozik bennem a furor poeticus :)

mézescsók 2012.08.21. 14:20:04

@AniBlues: Nekünk nyaranta nagyanyámék bádogkádat állítottak az udvarra. A nap felmelegítette a vizet, este abban locsoghattunk. Mennyei volt!

@Tóthi: Libák? Ugyan! A pulykák, azok igen! Ritka rosszindulatú madarak és még rondák is! Nagyon sportosan éltem akkoriban, naponta javítottam a csúcsomat százon! Általában a szederfa környékén kaptunk össze.
A néma kacsáknak pedig van hangja. Tapasztalatból tudom.

@Gabba: Nem írtam hsz-kat, de mindig elolvastam a posztot. Remek volt. Nem bírtam kivárni a végét, elővettem és megnéztem dvd-n, szóval csaltam kicsit, de azért elolvastam a hv-t is, mert valamit mindig tett hozzá.
Írjál máskor is, jó?

Gabba 2012.08.21. 16:35:17

@mézescsók: oké, meg van bocsátva :)
Jövő héten jövök az új agymenéssel.

Acron 2012.08.24. 14:09:44

Ez megint egy élmény volt, várom a következőt!!köszi!!!!

Gabba 2012.08.24. 16:06:53

@Acron: én köszi, viszont a kvízre hiába vártam a pályaművedet :(
süti beállítások módosítása