Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Suits - 1x01 - Pilot

2012. július 20. 09:00 - KQRNEL

Egy sorozat öltönyben született ügyvédekről, akik sosem hátrálnak meg, ha lehetőségük adódik egy kis verbális faszméregetésre. A történet a jogi procedúrák – laikusok számára hihetetlenül unalmas - nyögvenyelős mivoltát szerencsére teljességgel mellőzi. Ezzel szemben kellemesen ötvözi New York város nyüzsgését, a frissítő sziporkákkal, és a hajnalokba nyúló, hosszú és feszített munkaórák izzadt légkörével. A karakterek szerteágazóak, egy dolog közös csak bennük, hogy mindegyikük trash-talk király. Szidják, szúrják, faragják s átverik egymást amikor csak tehetik, s mindezt olyan könnyed lezserséggel, hogy mi halandók könnybe lábadt szemmel nézzük, alig várva, hogy egy-egy sort elsüthessünk a sarki zöldségesnek.

A középpontban Michael Ross, a halandó zseni, valamint az ő végtelenül nagypofájú, ám mégis halálosan imádni váló mentora, Harvey Specter áll. Rajtuk kívül ott a főnök, a vetélytárs, a titkárnő, egy tízpontos eye candy, és a sok-sok megoldásra váró ügy. Na, ugorjunk is bele.

13.jpg

A Pilot nyitójelenetében rögtön megkapjuk a pocokképű Louis Littet (Rick Hoffman), ahogyan a random ügyvédek kavalkádján keresztül slow-mozik a főnöke, Jessica Pearson (Gina Torres) irodájába. Itt rögtön kiderül, hogy para van egy megállapodás körül, és Louis csak arra kell, hogy előszedje a város legjobbját, Harveyt. Ő azonnal be is csöppen a főnök és az ügyfél zavaros vitájába. Mint kiderül, a pökhendi arc ki akarja lőni a társtulajt a névleges pozíciójából, s mivel ez nem megy oly könnyedén, mint remélte, a jogászokat ostorozza. Amire azonban nem számított, az az, hogy Harveynak bizony mindenkinél nagyobb farka van, és ha valami nem tetszik neki, vagy a cégnek, akkor azt elintézi. Szóval fogja magát, és egy nyitójelenet lezser könnyedségéhez illő módon jól bealázza. (Lawyered !) Most már tudjuk, hogy is megy ez a „Pearson and Hardman" ügyvédi irodánál.

1.jpg

És most irány az egyetem. Mike Ross felvételit ír a jogi karra, illetve zsenikhez illő módon inkább látványosan unatkozik, míg várja, hogy leteljen az írásra szánt idő. Hopp, csöngetnek, a vizsgát leadja, ám a tanár szemfüles, és kiszúrja, hogy egyedül rajta volt sapka, a többi nem úgy öltözött a felvételire, mintha kocsit menne lopni a nyócba. A tanár bá le is kapcsolja, hiszen látta őt már párszor. Most elkapta, gondolja, ám azzal nem számolt, hogy a gyerek a sorozat főszereplője, ráadásul zseni vér csörgedezik az ereiben, úgyhogy a wc-ben egy gyors pólócserét, és egy sapkacselt követően már meg is szökött. Hősünkről kiderül, hogy ezt bizony pénzért csinálja idiótáknak, akiknek nem tetszik a szakmunkás élet, és így akarnak bejutni a Harvardra. No, de ez nem a mi ügyünk, a lényeg, hogy Mike felveszi a tesztért járó lóvét. 

2.jpg

Aznap este Mike és legjobb barátja Trevor nyavalygásával telik, ahol szóba kerül egy kis drogügylet, amit Mike könnyedén elvégezhetne cimborájának. Easy money, mondja Trevor, de Mike a zseni elutasítja azt. Mindeközben Harvey befűz egy dögös felszolgálót, így megy ez ügyvédéknél.

3.jpg

Reggel a főnök/tulajdonos, Jessica irodájában pazar szájkaratéval indul a nap. Harvey és Louis, a két vetélytárs tépi egymást, míg a főnökasszony kiadja Harveynak, hogy keresnie kell egy beosztottat. Ez persze nincsen ínyére, de elfogadja, hiszen ez az előléptetésének a hozadéka.

4.jpg

Most jön a csavar, Mikenak a kórházban bejelentik, hogy a nagyit kiteszik államiba, ha nem kotor elő 25k dollárt. Nahoppá, kiből lesz a drogdíler. Feladat: egy aktatáskányi füvet felvinni valami hotel 2412-es szobájába. Az élet ugyebár kiszámíthatatlan, szájtátva eszmélünk rá, hogy pontosan akkor, s éppen abban az épületben interjúztat Harvey, mint amiben Mike készül zsaru-csapdába esni. A nagy izgulásban Mikey izzad mint egy ló, közben odalenn Harvey és a nagyszájú titkárnője, Donna (Sarah Rafferty) szopatja a harvardi ügyvédjelölteket. Főszereplőnk panamát sejt, és fotografikus memóriájának hála lefüleli az álruhás zsarukat, akik szintén megneszelik, hogy valami nem stimmel a gyerekkel, így a nyomába erednek. 

16.jpg

Az esetlen üldözést Harvey interjújára berontással zárja rövidre a fiú. Itt egy rövid chit-chat után kiderül, hogy zsenikénk mindent tud, amit csak lehet a jogról, csak épp diplomája nincs, mert kikúrták csalásért. Szar ügy, de ma változik a széljárás, hisz jó napot fogott ki, rajta kívül csupa balfasz ül odakinn, kik riadt szemű borjúként várják a sorukat. Fel is van véve.

Első feladat: elutazni a Harvardra, s megtudni mindent, amit csak lehet, hogy hitelesen tudjon hazudni a végzettségét illetően.

- Te választottad ezt az öltönyt?
- Igen.
- Remek, na menj és vegyél egy másikat.

5.jpg

Csörög az ébresztő, forognak a bicikli küllői, nyílik a liftajtó, indul a nyüzsgés, s vele együtt Mike első munkanapja is. Harvard után a cégnél is kap idegenvezetőt, a sorozat eye-candyje, Rachel viszi körbe a zajos irodák közt lavírozva. Egészen jól indul a napja, mígnem Harvey megérkezik, és közli vele, hogy:


- Nézd, semmi személyes, az érdekeimet a tiéd fölé kell helyeznem: ki vagy rúgva!

7.jpg

Mindezt azért, mert Harvey főnöke rászólt: még egy sumák, és neki is lőttek. Mike persze nem ijed meg, szolidan megzsarolja Harveyt, hogy ha kiteszi, akkor elmondja mindenkinek, hogy úgy vette fel, hogy tudta, hogy nincs végzettsége. Gyors eszmefuttatás: mégis csak marad a kölyök. Akik ismerik Dr. House munkásságát, tudják, hogy ő mindennél jobban gyűlöli a rendelést, na így van Harvey is a pro bono, azaz pusztán a közjóért, ingyen vállalt ügyekkel. Mike meg is kapja az övét. Szépen indul a karrier: diploma nélkül felveszik, kirúgják, visszaveszik, ügyet kap. Mindezt az első napján.

6.jpg

A milf hölgy akinek segítenie kell, egy egyedülálló anyuka akit a csúnya, kanos főnök megpróbált becserkészni, de a visszautasítás után kérdés nélkül kirúgták. Na, ez nem tűnik túl bonyolultnak, ha egyszer megtette, biztos mással is előfordult, elő kell őket kotorni a korábbi áldozatokat, aztán haladni az üggyel. Ehhez Mikenak mindössze egy beidézést kellene kitöltenie, de iskolázatlanságának hála fogalma sincsen, hogyan kell az ilyet csinálni, így mindenki ezzel szívatja.

- Szia Donna! Segítenél kitölteni egy beidézést?
- Hogyne! Aztán ha végeztünk, megmutassam azt is, hogyan töröld ki a segged?

Az első munkanap lassan a végéhez közelít, már csak Louis sajátos motivációs/megfélemlítő színjátékát, és Trevor picsába küldését kell túlvészelni, és jöhet is a pirkadat.

8.jpg

Másnap, - vagy aznap este, fene tudja, előbb még otthon volt - kis hajnali nyomozósdi van terítéken. Mikenak találnia kell valamit, amivel megszorongathatják a védence egykori cégét. Ebben a dögös ügyvédsegéd, Rachel nyújt neki segítséget. Love is in the air. Találnak is valamit, jöhet a show. Harvey légies könnyedséggel éri el, hogy a cég kiadja a korábbi panaszleveleket, s bármit, amit hasonló esetekben vettek fel. Mindezt ugye azért, hogy fel tudják ellenük használni a saját ügyükben.

15.jpg

Na, viszont a másik ügyvédet sem kell félteni, ha a másik dolgát kell nehezíteni, egy teljes szobányi aktahalmot továbbítottak, hogy tűt kereshessenek a szénakazalban. Okos húzás, lenne, ha Mikey boy elméje nem úgy hasítana át az aktákon, mint ahogyan egy 200 000 Gauss erősségű mágneses tér szippant föl egy parányi tűt.

A név, amit talált: Joanna Webster. Vele is hasonlóan elbánt a cég, meg is keressük. Rapid lelki zsarolás, jön is tanúskodni, király az élet. Egészen, míg haza nem érünk. Trevor cimbije, az aktatáskányi füvet keresvén széttúrta a lakását. Bár amilyen állapotok uralkodtak itt előzetesen, akár rendet is tehetett. A tehetséges dílerünk mindenhova benézett ahova nem fér be egy táska, csak a sütő közepében hagyott halomnyi pizzásdoboz kerülte el a figyelmét. Ezt megúszta.

9.jpg

Gyors alvás, jöhet az újabb nap ebben a sebesen rohanó világban. Kezdésnek „pisi a pohárban" action, Louis betessékeli Mikeot - kezében a táskányi fűvel - a toilettbe, ahol egy fehér köpenyes ázsiai fickó írogat valamit, mint egy laborban. Ez ám a klotyó. Ez is megvolt, úgy látszik hősünknek nincs olyan nap, hogy ne izzadna le az első fél órájában. Jöhet a meghallgatás. Cég kontra Joanna, itt az ideje megszorongatni őket. Minden klappol, kivéve, hogy drága hölgyünknek van priusza, amit 93-ban szerzett bolti lopásért, s ez Mike figyelmét súlyosan elkerülte. Szopás a köbön, Harvey dühöng, mindennek vége, itt a mélypont.

17.jpg

Azért nem szarunk be, láttunk már sorozatot. Harvey kiadja, hogy intézze el, így fogja magát és szorgos hangyaként hajnalig ül benn az irodában, és bámulja az aznap bevitt aktatáskáját. Na így nem is talált semmit, elkönyveli vereségnek, ki is lép a cégből. A kifelé úton Harvey megállítja, és egy szétkent hajú, öltönyös pipere-Yodához méltó beszédet intéz fiatal kollégájához. Ha reggel visszajön, akkor minden megy tovább, ellenkező esetben vissza a régi, csótányfészkes albérlő-életbe. Ha már Yodánál tartunk, Mike hazafelé beugrik a nagyihoz, aki mintha az otthonban csak a Rocky 1-4-et adnák végtelenítve olyan szöveget leintéz, hogy a fiatalember másnap sugárzó mosollyal fog beviharzani a kis boxába.

10.jpg

Az irodában mindeközben Harvey odaszól Louisnak, hogy ha még egyszer megfenyegeti kis barátját, akkor ököllel leveri a pockot a fejéről. Louis értetlenkedik, majd kaján vigyorral a száján közli, hogy csak színjáték volt amikor kirúgott valakit Mike előtt, így motiválván szerencsétlent.

11.jpg

BINGÓ

Harvey a mondat közepén kiviharzik a klotyóból, egyenest Joannához siet, aki persze hajnali négykor vígan nyit ajtót. Nem sejti, hogy mesterünk épp alázni jelent meg, szét is szedi pillanatok alatt, a nő esedezve kéri, hogy ne juttassa börtönbe, neki csak a pénz kellett, rávették, hogy hamis tanúzzon arról, hogy vele is megtörtént a zaklatás. Ez ám a csavar, duplacsavar. Egy villanásnyira odakapcsolunk Trevor és barátnője, Jenny lakására, ahogyan Mike beront és pár öltönyt lenyúlva, s a füvet az asztalra szórva elmondja a frankót. Jennynek leesik az álla, egyetlen szerelme mégsem programozó! Kamón.

12.jpg

Na de mielőtt ebben jobban ki tudnánk teljesedni, Mikey már meg is jelenik a friss reggel első szellőjével az irodában. Harvey elvégezte a munkát, odaadja neki, hogy villanhasson egy nagyot a tárgyalóban. Itt a cégvezér, annak ügyvédje, valamint a sértett, és hőseink vannak jelen. Mike kettesével pakolássza az orruk alá a bizonyítékokat, miszerint a mocskok lefizették Joannát, hogy hamisan tanúskodjon, bla bla, ezért börtön jár, bla bla, HACSAK.

14.jpg

Hacsak mi?

Nem kapja vissza az állását a sértett, fizetésemeléssel. Képzelem mennyire akarna bárki visszamenni a cukrosbácsi kabátja alá miután volt lehetősége a teljes packot szemügyre venni. No de ízlések és pofonok, az ügy el van intézve, elégedett vigyor mindenkin.


Rövid vállveregetés után Harvey már nyújtja is a következő eset mappáját mentoráltja kezébe, így pörög az élet, ha tízezer dolláros öltönyt hord az ember.

Címkék: suits
10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

letmetellyou 2012.07.20. 14:57:56

A Bándy-ügy óta nagyon felkapott lett ez a szexuális zaklatás téma.

indapass90210 2012.07.20. 15:20:30

@letmetellyou: mióta kiderült, hogy mind a Szíriuszról jöttünk, már nem is lehet azon csodálkozni, hogy a magyar eseményekhez ígazítják az amcsi sorozatok forgatókönyvét.

Jokerpofa 2012.07.20. 15:55:33

spoiler jön:

You are the man.

demerson 2012.07.20. 16:30:05

Azt lehet már tudni, hogy melyik csatorna fogja adni?

Reka1980 2012.07.20. 19:17:34

Jó kis írás suits!

thisiswhatklfisabout 2012.07.20. 19:39:41

Boston Legal-szerű, csak New Yorkban? Mert akkor jöhet!

Snowglobe 2012.07.20. 20:03:19

Most ez hogy? Már a 2. évad megy.
süti beállítások módosítása