Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Élet a Marson 2x01

2012. június 30. 14:00 - G_Norton

Nya, itt az új évad, egyben az utolsó, mint már említettem, ezek a britek nem eresztik túl bő lére a sorozatokat, ha meg igen, akkor a főszereplők 95%-a kinyuvad, mint az MI5-ban. Szóval a múltkor az előző évadban Sam Tylert elcsapta egy autó, amitől 1973-ban találta magát, és már nem dísziáj, hanem díáj, ráadásul a főfelügyelő egy vérgeci barom, az egyik beosztottja egy őstulok, a másik pedig olyan hülye, hogy a földre dobott cerkában képes lenne elesni. Közben megoldott pár bűnügyet, és kiderült az apja titka is, megölt két embert a nagy pénz miatt, ezért menekülnie kellett. Na, Sam álmodik, most éppen azt, hogy egy kórházi ágyban fekszik 2006-ban, miközben egy suttogó állat jól megszadizza. Sam felriad, de nem erre, hanem arra, hogy a góré fogta magát, és egy mozdulattal kitörte az ajtót a keretéből, valami nagyon komoly bűnügy lehet a háttérben, és az is történt: valaki meggyilkolt egy faszit, a holttestét egy buszon találták meg. A górénak tehát ez akkora ügy, mint Shelley Winters segge, kint van a teljes Blikk-Új Ász csapat a helyszínen, tipli van.

01.jpg

Kiérnek a helyszínre, tényleg több újságíró van, mint krumplibogár a kertünkben, a góré egyszerűen arrébbdob egy példányt, húzzáe’. Sam szerint a pincéjében kéne tartania néhányat, hogy ha feszült, akkor hazamegy, és összeveri őket, de a góré nem egy Priklopil pepitában, az igazi ok emögött az, hogy nincs pincéje.  A hulla csúnyán néz ki, valaki jól beleverte a fejét az ablaküvegbe, majd pedig egy kemény tárggyal halántékon csapták, amibe bele is halt. A pénzét elvették, ugyanakkor az aranygyűrűket nem. A góré legszívesebben a kint rajzó firkásztaknyokat is megcsapná egy tompa tárggyal, de muszáj lemenni hozzájuk  a buszról, infót akarnak a vérszívók. Góré és Sam lemegy, egy újságíró tolakszik bele a képükbe, hát ez a második gyilkosság errefelé, miért nincs megoldva az ügy még mindig? Dolgoznánk cseszd meg, de útban vagy. Sam elkószál, a szemétbe hajított tévéből fütyörészés szűrődik ki, megjelenik benne egy sziluett, ez csak a kezdet, barátocskám, fáj mi, Tyler? Fehér fényt lát Sam, ami hirtelen elhalványul, a tévé mögül pedig egy csöves arca tűnik elő, valami ócska cuccot szeretne. Sam az újságírókhoz fordul, és a szokásos sablonszöveget nyomja le, naná, majd azt mondja nekik, hogy finguk nincs, hogy mit tegyenek, ez nem a Sherlock, itt a fószer meghalna, mert nincs mobil. A szokásos koppermondóka végét a góré mondaná el, Sam kicsit súg neki, bele kell még neki jönnie ebbe, ő idáig verte az újságírókat, nem beszélt hozzájuk.

 

Chris megtalálta a bizonyítékot a közelben, egy kiskalapács az, a góré kicsit berág, miféle állat lehet az, aki kalapáccsal öl, valahogy nem értem ennek a poénját. Ray unottan elmondja a Sam által tanított összetett mondatot: „ha megvan a bizonyíték, megvárjuk a helyszínelőket”. A górénak kezd elege lenni, ő bevitetne egy haramiát, rávarázsolná az ujjlenyomatát a kalapácsra, aztán megvan a tettes. Sam rámutat, hogy ha seriff akar lenni, akkor az felelősséggel jár, és úgy csinálják meg az ügyeket, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A góré szerint pedig kezd szétesni a világ, és a rendőrség tartja egyben, úgyhogy faszagyerekeknek kell lenniük, nincs mese. Jön egy új szereplő, Harry Woolf rendőrfőkapitány, valaha Gene Hunt főfelügyelője volt, ezzel máris nagyot tud nőni az emberek szemében. ’Arry szerint gyorsan kell csinálniuk, és felesleges pánik nélkül, hogy az újságok lekopjanak, Sam rákérdez, hogy az előírások szerint. ’Arry bólogat, a góré lebiggyeszt, Sam pedig vigyorog, na munkára.

02.jpg

Sam csatársorba rendezi a bobbykat a Yardtól, hogy keressenek a földön valami gyanús cuccot, természetesen gumikesztyűben. A sok fakabát látványa tényleg röhejes, pláne azért, mert képteleneket csatárláncban haladni, egyenesen előre helyett össze-vissza kavarognak, nekem erről a népligeti metróállomáson található cigányárúsok kis izgő-mozgó elektromos-visító mütyürjei ugranak be. Górénak ötlete van, Andy Eddows-t hozatja be, haramiának haramia, de Ray szerint kiskalapáccsal nem szokott senkit sem fejbevágni. Valaki orvul körbekerítette a bűntény helyszínét, Annie volt az, szemmel láthatóan nagy az összhang közte és Sam közt. Annie-vel is átnézeti a hullát, hátha észrevesz valamit, közben Sam majdnem összecsuklik a fütyörésző szemétláda alattomos támadásától, ezúttal a hasát vette célba. Annie aggódik, hogy mi baja van Samnek, Sam azt mondja, hogy lidércnyomása van arról a helyről, ahonnét jött. Annie tényleg jó ötlet volt, mert ő talál meg egy fontos tárgyat: egy koronás zsetont. Sammel együtt visszamennek az őrsre, ahol egy elmebeteget vinnének el, aki közben Samre tapad, mert ő dolgokat lát, akit senki sem ért meg, és rohadt magányosnak érzi magát. Chris mondja, hogy George Reals-nek hívták a halottat, 51 éves, nincs priusz. A góré közben kihallgatja Eddows-t, akit az apja temetéséről rángattak elő, és a góré épp az apja urnájának összetörésével fenyegeti a fickót. Sam gyorsan felvillantja neki a bizonyítékot, így Eddows-t békénhagyják. Reals halálának oka meglepő módon egy szívroham idézte elő, amit stressz okozott, hát mire nem képes egy kalapács, vazzeg? A csókánál volt egy buszjegy is, amit a közeli kaszinónál vett, érdemes ott körülnézni.

03.jpg

A kaszinóban nagy a hangulat, a góré bemutatja Samnek Mr… Crane-t, Tony Crane-t. Sam ismeri, azaz ismerni fogja a jövőben, mindjárt mutatja is neki a koronás zsetont. Crane azt mondja, ilyet nem használnak, nekik csillagos van. Crane mindenkit meghív egy sörre, nagyon kedves a zsarukhoz, tisztességes akar maradni hozzájuk, mert szükség van rájuk is, nem hiányzik neki, hogy a környékén verjenek halálra embereket. Reals neve nincs benne a klubkönyvben, azaz elvileg nem is járhatott oda hosszú ideje, Sam azonban még körbeszaglászna. Crane engedi neki, Sam kutakodik, és rájön, hogy a fütyörésző fickó a jelenében az bizony Tony Crane – aki épp gyanúsan közeledik hozzá, és érdeklődik, hogy jól van-e. Annie pont jókor lép közbe, Sam pánikszerűen menekül ki, Annie utána, Sam elmeséli neki, hogy Tonyt ő maga tartóztatja majd le 30 év múlva, betonbiztos volt a vád, de valahogy úgy látszik, hogy kicsúszott a markából, mert most az ágya mellett röhög, és közben módszeresen kínozza. Samet éjszaka elég durva rémálmok gyötrik, rájön arra is, hogy aki a kaszinóban egy pillanatra megállította, az Crane felesége volt, aki aztán brutális gyilkosság áldozata lett.

04.jpg

Reggel megkeresi a hölgyet, Eve-t, aki még nem Crane neje, hanem a csaja, és Sam arra kéri, hogy hagyja ott, mert a fickó egy szörnyeteg, 30 év múlva ő fogja őt majd megölni. Eve erre nem hajlandó persze. Az őrsön ugyanezt elmondja Annie-nek is, és szeretné megmenteni Eve-t, és lecsukatni Crane-t, még mielőtt az ölne. Annie szerint dolgoznia kéne, és nem ítélhet el egy embert egy jövőbeli gyilkossággal, na majd ha látni fogja a Különvéleményt. Sam betér a Nelson csehójába, Chris szerint falfehér, igen, mert Sam egész éjszaka fent volt. Chris érdeklődik, hogy mi a hölgy neve, migrén bazzeg, a hülye gyanítja, hogy német bigéről van szó. A góré még korábban megkérte Samet, hogy keressen valakit a nyomozó-helyettesi munkára, és összeállított neki egy listát, hát az egyik arcot Sam 80 évesnek nézi, pedig csak 45, csak csúnyán elhízott. Sam elbeszélget Nelsonnal, hátha van valami rébuszos tanácsa, aki azt tanácsolja, hogy nézzen maga köré, kik veszik körbe. Sam a góréhoz rohan, hogy aktiválja nála a barom-üzemmódot, de visszafelé sül el a dolog, mert ő most csak az előírások szerint hajlandó dolgozni, nem rántják be Crane-t összeverni, szerintem nagyrészt azért, hogy jól kibasszanak Sammel. De hát a lakosság ezerrel figyel, árgus szemekkel bámul a bíróság is, ’Arry is, na meg a média, így nem. Azért a góré jól alátesz még Sam nevében a többieknek, az egész ügyet a nulláról kezdik, hogy Sam örüljön.

05.jpg

Sam a kantinban agyal, Annie ül mellé, de most a galléros fickó nem ér rá, Eve-t akarja megmenteni még mindig, keres valamit, ahol megfoghatja Crane-t. Annie kicsit ellazítja Samet, és majdnem elcsattan egy csók is, amikor a jövőbeli Crane kicsit megszivatja Samet, és kihúzza a lélegeztetőcsövet, Sam fulladozik, nagyon szarul van, de megmenekül – még. Annie elrohan egy pohár vízért, megcsörren a kantinban a telefon, Sam felveszi, és Crane szól bele: most még megúszta, de legközelebb biztosan megöli, várja csak ki a végét. Sam még egyszer ránéz az újságra, amin a kaszinóscsávó szerepel, és a kezében egy koronás zseton van, hoppá. Kint Chris és Ray bénázik a sünnel, amit aztán Annie-nek kell összeszednie, a többiek elmentek elkapni Crane-t. Sikerült is félig-meddig meglepniük, de Crane egyik gorillája elkapta Chris grabancát, és a góré is előkerül valahonnan, Sam gyorsan elmondja neki a tényállást, mire Hunt rábólint: vigyük be.

06.jpg

Az őrsön ’Arry arra kéri Samet, hogy működjön együtt Gene-nel, jó gyerek az, csak ügyesen titkolja, közben a kalapácson a helyszínelők nem találtak ujjlenyomatot. Sam szerint Tony bűnös, mert hazudott a zsetonokról, a góré szerint meg fogja be, most hogy piedesztára emelte, ne merészeljen tojásokat dobálni rá, mert megharagszik. Crane beismeri, rossz ötlet volt a zsetonokról hazudni, erre előszedet az ügyvédjével egy valag pénzt, amiről kiderült korábban, hogy hamis, Crane kaszinójában forgott a zsé három héten keresztül. Hm. Sam nem hisz neki, azért jóval profibbak szoktak lenni ebben az esetben. A rendőrök ha megszimatolják a hamis pénzeket, mindenhová kilincselnek, Crane ezt akarta elkerülni, és a tettesek megtalálása a rendőrökön áll.

07.jpg

Sam szerint hazudik, majd beszól kijövet Phyllisnek is. Tony is beszól neki, még találkozunk, sőt, még a góré is érezhetően csalódott benne, hisz eddig Sam tartotta meg az elveit. Sam most nem tud ezen agyalni, mert hirtelen megvakul, egész egyszerűen nem lát, nem kicsit hozza a frászt Annie-re, aztán kisvártatva kitisztul a tekintete, és ismételten lát, hálistennek. Sam egy kicsit letört, hisz magát sem tudja megmenteni jelenleg, nemhogy másokat is, Annie szerint az a baja, hogy a világ összes problémáját ő akarja megoldani, de nem tudja. Közben a góré behozott egy ismert pénzhamisítót, Boris McKey-t, aki ráadásul valamiért magyar a sorozat szerint, szerintem meg valami elbaszott bolgár-angol, aki még iszonyúan be is van ijedve. A góré rákérdez, hogy mégis mit rejteget a kerti fészerben, Boris szerint csak a fűnyírója van ott, nahát, ez valami mágikus fűnyíró lehet, ami hamis bankókat gyárt. A góré menne is oda, Sam nem hajlandó, parancsra sem, inkább Crane után menne, és még a csapatnak is beszól, hogy ez az egység egy kurva nagy vicc, semmi több. Megint Eve-nél próbálkozik, Reals aranyóráját nyomja a kezébe, hogy rejtse el Tony dolgozószobájában, hogy letartóztathassa. Eve ebbe nem megy bele, teljes joggal elmebetegnek nézi Samet, megjelenik az emlegetett szamár is, Tony Crane, aki beinvitálja Samet egy kis traccspartira. Crane meglátja az aranyórát, bizonyíték becsempészése, ejnye-bejnye. Sam visszavág, hamis pénz készítése, és átmosatása a kaszinón át, ejnye-bejnye. McKey csinálta, csak kiöregedett a szakmából, és kicsit elbaszta, mert feltűnően hamisak voltak a pénzjegyek, Reals-t meg a másikat is ezért ölte meg, nehogy forgalomba kerüljön a pénz, és lebukjon. Crane tagad, Samnek kurvára fáj már a feje, és kétségbeesésében elmondja a titkát Crane-nek: a jövőből utaztam vissza 30 évet ide, és Crane a kómás önmagát kínozgatja a jövőben. Crane enyhén szólva meglepődik, szerinte Hunt ezért kirúgja, Sam szerint Huntot nem ismeri Crane, amit ő őszintén sajnál, mert remek fickónak ismerte meg. Előjön egy-két verőlegény, hogy Samet vigyék fel a tetőre a másik rendőr mellé, és dobják le onnan, hoppá.

08.jpg

Fent már ott van Boris meg a góré, Sammel alaposan összevitáznak, mondtam, hogy Crane a geci, jól van, te pedig ha várták volna 30 percet, meglett volna a betonbiztos bizonyíték ellene. Borist már akkor ledobják nagy nehezen a tetőről, épp Samtől és a górétól szabadulnának meg, amikor Sam kettejüknek kér egy-egy cigit, csak pár percig tartana, na. A góré átveszi a cigit a szájába gond nélkül, Sam elbénázza a gorilla pedig lehajol érte, na itt az eksön ideje, Sam és a góré leveri őket, de a góré úgy, hogy a cigi véletlenül se essen ki a szájából, majd a bunyó után rágyújt. Crane közben egy Porsche-val menekül a fenébe, de Ray és Chris már hozzák a jó öreg Cortinát akciózni, miközben Sam enyhén szólva rosszul van, a góré szerint ez nem probléma, ő minden vasárnap reggel így érez. Rövid ideig kergetőznek Crane-nel, amikor az utca túloldalán megjelenik a kocsijával, Sam haldokolva kiszáll a kocsiból. Crane agyát elönti a vörös köd, és megpróbálja Samet elgázolni, mire Sam felmutatja a jelvényét, és legbelül azon fohászkodik, hogy ne álljon meg (vagy hogy ne, álljon meg)… És Sam nem hal meg, mert Crane kocsija defektes lett Annie hatásos sünös közbelépése miatt. Sam hirtelen jobban lesz, Crane elfogva, minden oké.

09.jpg

Lenne. Ugyanis az őrsön kiderül, hogy nincs elég bizonyíték, Sam pedig szeretné, ha életfogytot kapna a tetű. Annie-t többször is leugatja a góré, pedig a csaj talált egy használható dolgot: az egyik gyilkosság tetthelyén találtak egy kis alkatrészt, ami egy inhalátorból származik, és Crane egyik gorillájának asztmája van. Ezért max 10 évet kapna, az ügyvéddel lealkudják, és 3 év múlva kint van, de a górénak ez elég, és megy ki közölni Crane-nel a vádat. Crane azt hiszi, hogy még mindig meg tud menekülni, és kijátssza az ütőkártyáját: Sam elmondta neki, hogy a jövőből jött, 30 évet utazott vissza, és a jövőbeli Crane baszkurálja a kómás Samet a kórházi ágyán. Sam arca szinte mindent elárul, és Annie is teljesen döbbenten áll a háttérben, a góré szemöldöke pedig felszalad a homlokára, wtf-t beszél már ez. Sam egy pillanatra beismeri, sőt, minden körülötte az elméjének szülöttei, és semmi sem igazi itt. Góré továbbra is rábámul kérdőn, Sam azonban elmebetegséggel vádolja meg Crane-t, aki már menne is letenni az óvadékot. Sam választás elé szólítja a górét, kinek hisz: a bűnözőnek, vagy pedig a nyomozójának? A góré a nyomozójának hisz, érdekes lesz Crane-ről az orvosi vélemény, és egy nagy tűvel, mit nagy tűvel, kurva nagy tűvel fogják leszedálni, nehogy kárt tegyen magában, vagy másban.

10.jpg

Sam a tévén keresztül értesül arról, hogy egy a pszichiátriáról szökött elmeroggyant kínozgatta egyfolytában, akit még 1973-ban zártak be, azaz már több mint 30 éve ott élt, talán Tony Crane volt az, és Sam mégis tud változtatni a jövőjén? Sam sietne a rendőrkapitányság elé, de előtte még Eve csapja képen, mert tudta ő, hogy ott van a sötét oldal Crane-ben, de kiben nem? Sam javasolja neki, hogy építse fel újra az életét. Még hátravan a sajtó lerendezése, amit a góré szépen old meg, csak a pszichiátereket hívja gyogyi-dokiknak, de a pénzhamisításos részt már nagyrészt felgöngyölítették. Sam az őrsön bemutatja az új nyomozó-helyettest: Annie lett az, van némi tehetsége ehhez, persze a többi hím azonnal cseszegetni kezdi, de Annie visszaadja nekik pillanatnyilag, és Ray seggére rácsap, na így kell ezt csinálni. Sam fog egy telefonhívást: egy ismeretlen ember mondja neki, hogy tartson ki, hamarosan kimentik onnan, de előtte mindenképp végezze el a munkáját. Sam nem tudja, miféle munkát kellene megcsinálnia, de a fickó lerakja a másik oldalon a kagylót. Sam az operátortól megtudja, hogy a hívás Hyde-ból jött, a 2612-es mellékről. Zárásul a góré megkínálja piával, Sam nagyot kortyol belőle, faszipántos. Végefőcím.

Címkék: life on mars
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása