Hogy volt?

Tüskevár 1x02 - A nádvilág

2012. június 29. 09:00 - Gabba

Tutajos ablakzörgésre ébred, Matula érkezik ígéretéhez híven hajnali 4 órakor. Készüljön, két óra kell, amíg kiérünk a berekbe, akkor harapnak a legjobban a halak!, sürgeti az álmosan pislogó városi gyereket. Hoztam gumicsizmát is, mert sok ott a víz, sás, nád, pióca, vázolja fel a rájuk váró kellemes élményeket. Tutajos persze okos fiú, nem kell neki csizma, meleg az ilyenkor nyáron, majd ellesz ő a kitűnő minőségű Tisza szandáljában. Akkor jó, mondja erre az öreg. Nancsi néni könnyű reggelit csomagol, vagy két kiló rántott csirkecombot jó nehéz fémdobozban, erősödjön a fiú, ha már ilyen jó helyre került! Matula is ott toporog a konyhában, hátizsákját rendezgeti, indulna már, Nancsi néni közben valami furcsa szagot érez. Matula szerint a csirkéből jön, de Nancsi leinti: Ugyan már, ez gumiszag! Attól még lehet a csirke, mondja az öreg rezignáltan, pedig ő még nem is ismerhette a teszkógazdaságos verziót. Végre minden összepakolva, indulhatnak, de a szandált látva Nancsi is meglepődik: Ebben akarsz menni, kisfiam? Hagyjad Nancsi, ő tudja, mit csinál, inti le Matula és indul kifelé.

Nádvilág01.JPG

Útközben Matula mesél a nádi életről, Tutajos persze őt is faggatná Tüskevárról, de az öreg szerint ott csak pár rom van meg rengeteg szúnyog. Lépkedjünk kicsit gyorsabban, mert itt is meglepnek, sürgeti Tutajost. De a szúnyogok csak este csípnek, mondja erre az okos fiú. Úgy van, hagyja rá az öreg, meg reggel és nappal. Beérve a tocsogós részbe a szandál talpa csúszkálni kezd, Gyulánk ezért úgy dönt, jobb lesz mezítláb. Matula helyeslően bólint: Azt is meg lehet szokni. Haladnak tovább, Tutajos lábszárát csak elkezdi vagdosni az éles nádlevél, pedig még piócát nem is látott, majd a talpát is megszúrja valami tüske. Amíg leápolja magát, Matula pihenőt rendel el: Addig legalább rágyújtok. (gyerekfilmben!, pipára!, ’67-ben! ugye mondtam a múltkor, hogy azok voltak a kemény idők!) Majd csak úgy mellékesen újra felajánlja a gumicsizmát, Tutajos most már elfogadja, bár a mérete vagy három számmal nagyobb.

Nádvilág02.JPG

Tutajos így már könnyebben küzdi le a nádas akadályait, ezért könnyed beszélgetést kezdeményezve megkérdezi Matulát: Nem nehéz a hátizsák? Dehogynem, vinni akarja?, kérdez vissza az öreg. Nem, el se bírnám, hebeg Tutajos. Hát akkor?, zárja le a témát Matula. Ennyit a könnyed beszélgetésről. Persze ha nem hülyeségről van szó, az öreg szívesen beszél, mint ahogy nem sokkal később a fejük fölött tömegesen röpködő vadrécékről és a berekben kialakított természetvédelmi területről. Itt még vadászni is csak engedéllyel lehet, közli Tutajossal, meg annak, akinek Csikasz megengedi. Ő őrzi amúgy a gunyhót is, teszi még hozzá, az okos városi fiú persze egyből arra gondol, hogy valami rongyos öreg csőszről van szó.

Nádvilág03.JPG

Amekkorát te tévedsz, öcsém! Az izgatott vakkantásokból hamar kiderül, hogy puli az illető, az viszont igaz, hogy van hasonlóság közte és a csősz között: mindkettő szereti a szalonnát. Vendég!, figyelmezteti Matula a jó modorra Csikaszt, majd a barátkozást megkönnyítendő szalonnával bekeni Tutajos kezét, amit aztán a kutya lelkesen lenyalogat. Most már nem bántja magát, leveheti róla a láncot, mondja Matula, hozzátéve: Disz iz dö biginning of e bjutiful frencsip. A nyolclábú társaság üstöllést früstükölni kezd, Matula visszaadja Tutajosnak az élesre fent bicskát, amit előző este kért el tőle: De aztán vigyázzon vele, mert olyan, mint a beretva! Reggeli után egy kicsit emésztenek, az öreg Tutajos kezébe nyomja a gukkert (amit a filmben ugyan messzelátónak mond, de az teljesen nyilvánvaló, hogy egy ilyen karakter csakis a könyvben használt gukker szóval illetheti a távcsövet), Tutajos gyönyörködve nézeget körbe és kijelenti, hogy itt nagyon szép minden. Ammán igaz, helyesel Matula, majd tőle szokatlan lírázással kijelenti: Én csak itt szeretek lenni, télen, amikor a lányomnál vagyok, néha úgy érzem magam a házban, mintha fulladnék.

Nádvilág04_.JPG

Aztán munkára sarkallja a fiút, először friss szénát kell hozni a gunyhóba az ágyak és a párnák kitömésére. Az öreg két petrencerudat vesz a vállára, amit egy távolabbi tisztáson alaposan felpakolnak. Azonban alig emelik meg a rudakat, amikor egy kígyó bukkan elő a szénakupacból, Tutajos rémült kiáltással ejti el az egész hóbelevancot. Ne féljen már tőle, nem bánt, amúgy meg a gunyhóban is akad belőlük néha, Csikasz időnként elkap egyet-egyet, nyugtatja Matula. Tutajos persze az egész visszaúton ezen agyal: Mi lesz, ha éjszaka egy ilyen a nyakam köré tekeredik?, hergeli magát. Az óvatos araszolás közben Matula megkérdezi, nem túl nehéz-e széna, tartsanak-e pihenőt, de a kemény városi gyerek kijelenti: Bírom én. Akkor jó, somolyog magában az öreg.

Nádvilág05.JPG

Behordják a szénát a gunyhóba, majd Csikaszt hátrahagyva őrnek, elindulnak halat fogni. Meleg lesz nagyon, vegyen valami inget, figyelmezteti Matula Tutajost, de a fiú megnyugtatja: Hoztam magammal napolajat. Fityfenét ér az, ha már megkapja a nap, de hát ha nem akarja, nem kell, közli sztoikusan az öreg. Tud egy jó helyet a nádas szélén, ott letelepednek és Tutajos nekilát úszót szerelni. Matula egy darabig nézi, majd elkéri a bénázó fiútól a készséget és maga lát hozzá: Figyeljen, hogy kell csinálni, mert csak egyszer mutatom meg, mondja Tutajosnak, így legalább tudjuk, honnan vette ezt a dumát Michelle, a francia ellenállás vezetője. Kukac a horogra, úszó a vízbe, aztán várnak. Tutajos jobbra-balra nézeget, az égen feltűnik egy újabb csapat madár: Azok kócsagok?, kérdezi Matulát. Kanalasgémek, nem látja a csőrüket?, kérdez vissza az öreg, majd hozzáteszi: Ne az eget, a vizet figyelje, gémet akar ebédelni? A húsa elég büdös.

Nádvilág06.JPG

Végre megindul az úszó, az első fogás egy kisebb compó, más néven cigányhal (tinca tinca), ami a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályához, ezen belül a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjéhez és a pontyfélék (Cyprinidae) családjához tartozó faj. Ezt persze nem Matula mondja, hanem én másoltam ki a Wikipédiából. Na most maga próbálja, adja át a botot Tutajosnak, aki először össze-vissza lengeti, mint valami ostort, de aztán bedobja az úszót a tuti helyre. Rövid várakozás után (he-he, ez ám a jó hely, minden horgász álma, percenként van kapás) őrült módon kezd pörögni az orsó, Tutajos alig bírja tartani a botot. Matula átveszi tőle és fárasztani kezdi a halat, amiről így látatlanban is sejti, hogy méretes nyurgaponty. Meglepő módon igaza is lesz, Tutajos a merítőhálóval segít kiemelni a zsákmányt. Na, megvan az ebédre való, mehetünk, nyugtázza Matula a szerencsés fogást. Azért jó lenne, ha terítene a vállára valamit, teszi még hozzá, de a kemény pesti gyerek továbbra is ellenáll.

Nádvilág07.JPG

A gunyhóhoz visszaérve megmutatja Tutajosnak (persze ezt is csak egyszer), hogy kell halat bontani, majd elküldi fáért egy távolabbi tisztásra. Természetesen Tutajos nem oda megy, mert az túl messze van, inkább bevág a nádas közé, ott is van fa elég. Na ja, de a fával együtt pár millió szúnyogot is sikerül felriasztania, a csapkodás és a szitkozódás a gunyhóig is elhallatszik, Matula csak mosolyog magában. Gyulánk jól összecsipkedve érkezik vissza, addigra már Matula bekészítette a bográcsba a halászlének valót. Majd megmutatja Tutajosnak (aki kitalálja hányszor, jutalmat kap), hogy kell tüzet rakni és egy szál gyufával meggyújtani, és hamarosan főni is kezd az ebéd. Tettem bele egy kis erőspaprikát is, tájékoztat közben Matula. Én is erősen szeretem, mondja erre a gyanútlan Tutajos. Amikor aztán asztalhoz ülnek, az első kanál után úgy érzi, tüzet nyelt, Matula jó szívvel kínálja: Itt van ez a hegyespaprika, harapjon hozzá, ha nem elég erős. Én úgy szeretem, ha még a fejem búbját is csípi. Tutajos azonban könnyező szemmel elhárítja: Köszönöm, nekem jó így is. A hal azonban finom omlós, barátunknak sikerül is vagy 4-5 tányérral behalózni.

Nádvilág08.JPG

A remek ebéd után Matula kijelenti, hogy neki dolga van, a nádvágókkal kell beszélnie, a fiú csak nyugodtan maradjon itt Csikasszal és pihenjen, ő úgyis csak estefelé jön vissza. Közben liliomolajjal bekeni a tiltakozni elfelejtő Tutajos hátát, majd könnyű lepedőt terít a vállára. A srác úgy érzi, mintha ostorral csapnának rá, fájdalmában felkiált, mire az öreg közönyösen rászól: Maradjon árnyékban és ne ordítson, akkor kiabált volna, amikor nem akart inget venni. Most haragszik rám, Matula bácsi?, kérdezi elhaló hangon Tutajos. Én ugyan nem, haragudjon maga magára, jön a válasz. És mi lesz holnap?, próbálja folytatni a beszélgetést Tutajos, és innentől muszáj szó szerint idéznem: Szerda, Ulrik napja. A nap kél 3 óra 40 perckor, nyugszik 19 óra 44-kor, az imént olvastam a kalendáriumban. – De mit fogunk csinálni? – Maga semmit, mert el lesz foglalva. Ül, mint a faszent, vigyáz a bőrire. Na én megyek, utána kell néznem a nádvágóknak, ha valami kell, csak nyugodtan ordítson.

Nádvilág09.JPG

Címkék: tüskevár
27 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Neoprimitív 2012.06.29. 10:44:05

Köszi a hogyvoltot, mindjárt megyek és felforgatom a lakást a könyvért, mert muszáj újra elolvasnom.

Matula pipája - tényleg, egy mai feldolgozásban mit csinálna? Kiraknák a 16-os karikát vagy cukormentes Orbitot csócsálna?

A poszt végi idézetre még ma is emlékszem, igaz, ha jól rémlik, akkor eredetileg István bácsi és Tutajos között hangzik el, de itt is teljesen helyén volt.

Bergamott 2012.06.29. 11:27:28

A legutóbbi HV óta én is a könyv után kutatok, mivel nem találom, arra vetemedtem, hogy megrendeljem, a gyerek úgyis belenőtt már.

Jó volt a bejegyzést is olvasni!

kerikak 2012.06.29. 11:47:54

de jó volt már megint :)) de miért nincs kint a címlapon??

Kullancs1983 2012.06.29. 11:58:11

Ha a Tüskevár amerikai lenne, Matula már kapott volna egy saját sorozatot. :D

kicsibuta 2012.06.29. 13:19:38

Ez a "szerda, Ulrik napja" a könyvben István bácsi szájából hangzik el, a szénné pirult gyerek nála tölti a gyógyulgatás napjait. De így is jó lehet.

Gabba 2012.06.29. 19:53:00

@Neoprimitív:
@Bergamott:
ez valami átok lehet, mert amióta elhatároztam, hogy belevágok a hogyvoltba, én sem találom a saját példányomat, úgyhogy jelenleg egy könyvtári példányból követem a szöveghűséget ...

az idézet tényleg István bácsitól származik, de hát nem ez az egyetlen dolog, amiben eltér a film a könyvtől.

Gabba 2012.06.29. 19:57:12

@kerikak: múlt héten az indulás miatt sixx kitette, hogy felhívja rá a figyelmet, és majdnem egész nap címlapon volt, meg is látszott a kommentszámon.
Mostantól viszont a saját lábán kell megállnia. Rajtam nem fog múlni :)

Gabba 2012.06.29. 20:04:53

@Kullancs1983: az a legkevesebb, de készült volna spinoff is Nancsi néni és Piri mama gasztronómiai versengéséről, vagy Bütyök szakmai gyakorlatáról az állami gazdaságban.

Neoprimitív 2012.06.30. 08:31:38

Azon gondolkoztam közben, hogy ment most a vita egyrészt arról, hogy a régi klasszikus kötelező irodalmak (Egri csillagok, Kőszívű ember fiai, stb.) unalmasak, hosszadalmasak a mai kamaszoknak, másrészt arról, hogy kiket kanonizálnak be a "kihagyhatatlan" magyar irodalomba.

Azt hiszem Fekete István nem kötelező olvasmány, pedig pont a Tüskevár az a könyv, amelyik egyszerre szól az igazi emberi értékek megtalálásáról és a természettel való harmonikus viszonyról. Ráadásul olyan humorral (ld. a fenti idézetet), amelyik megóvja attól, hogy valami didaktikus tanmesévé váljon.

Tutajos persze beleszeret a berekbe, de a Tüskevár és a Téli berek (szerintem) mégsem a "bűnös város" szembe állítása az idilli természettel. Ez a természet sokkal kegyetlenebb, mint a mindenről gondoskodó város, éppen ezért jó iskola. Nem az a lényeg, hol élnek majd a szereplők, vagy mit csinálnak, hanem az, hogy milyen szabályokat tartanak fontosnak magukra nézve - akkor is, ha azokat senki nem is kérné utólag számon.

Mackósajt66 2012.06.30. 12:53:12

Egy elemzés szerint a "szerda, Ulrik napja" megjelöléssel azt jelezte az író a regényben, hogy ekkor készült el a mű kéziratával. Semmilyen más ilyen jellegű konkrét dátum nincs a Tüskevárban, ezért kiemelt jelentősége van, hogy Fekete István ezt megjelölte.

A leírás szerint a regény gondolata 1954-ben kezdett formálódni, de csak 1956 nyarán lett kész. Ulrik napja (július 4.) ebben az időszakban 1956. július 4-én esett szerdára.

Egyébként ez is magyarázat lehet a regény és a film eltéréseire, hogy a regény még a forradalom előtt, az 50-es évek közepén készült, a film pedig 10-12 évvel később "az épülő-szépülő szocializmus", a "legvidámabb barakk" korszakában. (Az 50-es évek közepe még nem volt annyira "vidám", mint a 60-as évek második fele.)

És egy érdekesség:

A kézirat szerint a "Viszketeg Kofának" becézett, mindenbe belepofázó Sós-t, a mű elején Kádárnak hívták, amit az író sk. áthúzott és Sósra javított.

Ez időben pont akkor volt, amikor Kádár János kiszabadult Rákosi börtönéből és újra főelvárs lett. Valószínűleg Fekete István nem akarta kockáztatni, hogy az áthallás miatt a cenzúra ebbe kössön bele.

Mackósajt66 2012.06.30. 12:57:59

@Gabba: Én arról pl. komolyan szívesen olvastam volna egy folytatást, hogy hogyan alakul Bütyök és Kati további sorsa.

A Téli berekben ezt a szálat már sokkal jobban kibontja Fekete István, szerintem érdekes lett volna, egy harmadik folytatás, amelyikben Bütyök és Kati házasok, Bütyök István bácsi helyettese, Tutajos meg pl. mint ornitológus hallgató lejön a berekbe, stb. stb.

De mivel sajnos Fekete István nem írta meg, már nem lesz ilyen, a Kis Vuk féle mások által megírt "folytatásoktól" meg istenments.

Gabba 2012.06.30. 15:10:51

@Mackósajt66: kösz ezt a Sós-Kádár infót, erről nem is hallottam.

mai szemmel olvasva a könyvet az is érdekes, hogy Wallenberg, aki állandóan nézi az óráját, mennyire lehet utalás a zsidómentő svéd diplomatára. Fekete nyilván ismerhette '44-'45-ös tevékenységét, a cucilizmusban viszont a rendszerváltásig nem is hallhattuk a nevét.

Mackósajt66 2012.06.30. 17:03:38

@Gabba: A tanulmány írója számos ilyen, sorok közt elrejtett áthallást vél felfedezni a Tüskevárban - aztán hogy ez igaz-e, és fekete István tényleg így gondolta-e, azt nem tudom.

Pl. leírja, hogy július 4-ét nyugaton már akkor is a Demokrácia Napjaként ünnepelték(ez az USA nemzeti ünnepe, mivel 1776-ban ezen a napon fogadták el a Függetlenségi Nyilatkozatot), de és ezért emlékezett meg az író erről a "jeles napról" (amellett, hogy erre a napra időzítette a regény befejezését), de hogy István bácsi ezt tényleg ezért mondja-e Gyulának, azt nem tudom.

A másik teóriája, hogy István bácsi lényegében maga Fekete István.

Wallenbergről ugyanaz a véleménye, mint neked, nem véletlen, hogy az idő múlására mindíg Wallenberg emlékeztet, hiszen akkor volt kb. 10 éve, hogy az oroszok elhurcolták, és évek óta nem lehetett hallani róla semmit. Állítólag aggódtak is, hogy a cenzúra ebbe nem köt-e bele, hiszen ez a név nem olyan gyakori, de valószínűleg a cenzor sem hallott az igazi Wallanbergről...:))

Van egyutalás a regényben arra is, hogy a Ladóék Bütyök mamájával mosatnak, jelezve, hogy a propagandával szemben léteznek a társadalmi különbségek, az "úri" osztály, és a prolik, akik mosnak rájuk.(Azaz az ötvenes évek a dumával szemben továbbra is a tehetősek és a szegények világa, ez nem változott meg.)

És ahhoz, hogy a szegénygyerek Bütyök nyaralni tudjon a gazdagok segítsége kell. (Pl. a regény szerint István bácsi Ladó apjának ír, hogy nézze meg Pondorayné lábát a doktor, és utalja be fürdőre.Pondorayné gyógykezelése ügyében miért Ladó apjának kellett írni?)

Ja és a folyamatos utalások a "valóságra", a "valóság tudomásul vételére". Amely sokszor kiábrándító és kegyetlen. Persze Fekete Istvánnál ezzelkapcsoltban nincs semmi fajta politikai utalás, de az elemző szerint nyilvánvaló az áthallás, hogy a fiatalok ne higgyenek a kor központilag hirdetett illúzióinak és hazugságainak, hanem csak a szemüknek, a valóságnak.

Aztán persze hogy ezek a dolgok mennyire jöttek le az ifjú olvasóknak, ill. hogy az író ezeket tényleg így gondolta-e, az kérdés...

Neoprimitív 2012.07.01. 10:26:07

@Mackósajt66: Ezek a dolgok valóban belehallhatók a könyvbe.

Viszont az olyan elemzői belemagyarázásoknál (amelyek politikai állásfoglalásokat sejtetnek, azoknál pedig különösen!), amelyekhez semmilyen konkrét, az írótól származó utalás nem kapcsolódik, nekem mindig a klasszikus Toscanini anekdota jut az eszembe.

Ő egyszer az előírtnál gyorsabb tempóban vezényelt le egy darabot a Metropolitan-ben. Utána a kritikusok keresztbe-kasul elemezték a mű zseniális újraértelmezését - ő maga később elmondta, hogy hasmenése volt és csak szeretett volna már kijutni a vécére. Szép dolog az utólagos műelemzés, de sokszor az elemző a saját elképzelésének az igazolását fontosabbnak tartja, mint annak a valóságosságát.

Mackósajt66 2012.07.01. 15:25:37

@Neoprimitív: teljesen igazad van, pl. olvastam valahol egy olyan értelmezést is, hogy a Tüskevár a homoszexuális beavatás regénye....(?!?!), azaz hogyan fedezi fel egymást Tutajos és Bütyök az öreg Gergő segítségével (a Kati vonal meg csak álca, abból később kigyógyul Bütyök).

Ennél nagyobb baromságot ritkán olvastam....

De az igaz, hogy lényegében bármibe bármit bele lehet magyarázni, és ha valakinek van egy prekoncepciója, meg is fogja találni az annak igazolásául szolgáló elemeket.

Gabba 2012.07.01. 18:41:07

@Mackósajt66: az első rész kommentjei közt be is linkelték azt a cikket, pár éve jelent meg, nem másolom ide még egyszer, mert annyira felháborítónak tartom.
Nem a homoszexualitás miatt, hanem mert erre a könyvre egyáltalán nem igaz, szándékos félreértelmezés szerintem.

Neoprimitív 2012.07.01. 21:05:28

@Mackósajt66: A homoszexuális ötletről hála az égnek még nem hallottam - mit mondjak, nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem az, hogy alacsony a kerítés...

Mindegy, közben kiolvastam mindkét könyvet csak úgy, értelmezés nélkül :)

Neoprimitív 2012.07.01. 22:57:37

OFF: Közben nem hagyott nyugodni és visszakerestem: a homoszexuális cikk kamu, egy kifejezetten média hekkelésre specializálódott blog anyaga. A szerző maga beszélt róla egy szakmai konferencián:
divany.hu/eletmod/2010/12/25/dezinfo_konferencia_2._resz/

AniBlues 2012.07.02. 08:58:01

@Mackósajt66:
Sőt, a Téli berekben Tutajosnak is van nője, Sári, aki fővárosi hajadon.
Imádom mindkét könyvet, díszhelyen vannak a polcon, már nem is tudom, hányszor olvastam. Kár, hogy a Téli berekből nem készült film annak idején...

MagasMacska 2012.07.02. 15:38:43

@Mackósajt66:
"Aztán persze hogy ezek a dolgok mennyire jöttek le az ifjú olvasóknak, ill. hogy az író ezeket tényleg így gondolta-e, az kérdés... "

Ezt nem vettem észre - talán azért nem tűnt fel, mert az általam nem kedvelt felnőttek állandóan ezt hajtogatták...

MagasMacska 2012.07.02. 15:41:37

@Neoprimitív: Nem tudom, mennyire választják az iskolák a kötelező olvasmányokat, unokaöcséméknél az volt, és szívtam is a fogamat rendesen miatta, mert még olvasónaplót is kellett róla írni, és volt egy csomó teljesen hülye, tényleg csak a diákok bosszantására kitalált kérdés. Kedvencem volt az, hogy az idézett mondat melyik oldalon található. Közben a gyerekek hat-hét különböző kiadást használtak... Biztos volt olyan gyerek, aki emiatt utálta meg a történetet is.

Neoprimitív 2012.07.02. 20:28:36

@MagasMacska: Azt nem csodálom, ha ilyenek miatt egy olvasás iránt amúgy sem lelkesedő gyerek egy életre megundorodik a könyvtől (esetleg a könyvektől úgy általában).

atila68 (törölt) 2012.07.03. 09:42:22

Akarok egy olyan bőrjakót mint Tutajosnak!

Gabba 2012.07.03. 20:13:13

@Neoprimitív: kösz, hogy előtúrtad ezt a cikket, így már más a leányzó fekvése.

most kicsit úgy érzem magam, mint Illetékes elvtárs, aki nagyon érti a viccet, nagyon érti, de nem szereti...

Neoprimitív 2012.07.04. 05:38:55

@Gabba: Szívesen! Ha ez megnyugtat, én is teljesen komolyan vettem. Annyi és olyan méretű baromsággal találkozik ma az ember a neten, hogy ez még bőven a hibahatáron belül volt. :)

hannamontanna 2012.07.04. 09:42:30

Halló... hát ez óriási! Tegnap olvasom a hv-t, hogy "..mi lesz holnap? szerda, Ulrik napja...stb" és erre mit ad az ég, ma szerda van és Ulrik napja... félelmetes!

Amúgy klassz a hv, és még klasszabb a film, mindenki mellé egy Matula bácsit... már aki megérdemli..:-))

Gabba 2012.07.04. 21:33:09

@hannamontanna: és a harmadik rész hv-ja vajon melyik napon jelent meg? :)