Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Aranyláz a Bering-tengeren 1x08 - Arany a jég alatt

2012. június 03. 02:13 - Nico Tindeath

Mondhatjuk persze, hogy mindjárt itt a tél, vagy hogy Tél tábornok már a határban készül a végső rohamra, vagy hogy fagyos fuvallat seper végig az alaszkai kisvároson. De az igazság az, hogy ez már a tél, legalábbis, ha Budapesten ilyen hideg lenne, odafagynának a garázsajtóhoz a hókotrók is. De Nome-ban még tart az aranyszezon, mert amíg a kikötő be nem fagy a folyóig, addig még kihajózik mindenki, hogy a fagypont közeli vízben, az éles jégtáblák közt lemerüljön a tenger fenekére.

A Behemót egyszerűen odafagyott a kikötőhöz, vagyis elő kell kapniuk a malacpörkölőt, hogy felolvasszák a hajót. Aztán már csak a jeget kell feltörni a kikötőben, hogy eljussanak a nyílt vízekre. Már csak apa és fia mennek ki a tengerre, de muszáj pár tonnányi iszapot megmozgatniuk, mert kell a pénz a holnapi aukcióra. Ugyanis újabb tengerparti területeket nyit meg a bányászat előtt az állam, ráadásul az új helyeken nem lesz nagy tülekedés sem, mivel a jogokat az kapja, aki a legtöbbet kínálja érte. Állítólag dollár százezreket is megér egyeseknek egy-egy ígéretesebb terület.

A szezon alatt több aranymosó hajó legénysége is megcsappant: Az alabamai White Trash csapata úgy felszalámizta magát, mint Torgyán József és barátai a Kisgazda Pártot, a Szerelemhajón Zeke és Emily pedig szerepet tévesztettek, amikor a Titanic romantikus jelenetei helyett előadták a Boldogságtól ordítani legkínosabb részeit kicsinyes összeveszéssel, béna bosszúval és kegyetlen csöcsvillantásokkal.

A Wild Rangert már a kapitány, Jack is otthagyta, aki most egy eddig ismeretlen hajóra szállt fel, mint egyszerű matróz. A jeges vízbe merül, csakhogy valami pénze legyen. A Clarkon pedig már csak Zeke dolgozik, Emily pár kilométerrel arrébb egy sufniban csövezik a tengerparton, és miközben még egy hasáb fát dob a füstölgő olajos hordóba, azért elénekel egy áriát. Azt hiszem, ez már a Werckmeister harmóniákba is elmenne, már ha kisavaznánk a színeket egészen a szívbemarkolóan kontrasztos fekete-fehérig.

Clark azért megvan a rikácsoló nő nélkül, már ha a motorok nem fagynának be: Zeke tesz ugyan egy szép nagy kört a tengeren, de ez csak arra jó, hogy beleszagoljon a jeges, sós levegőbe. Merülni ugyanis nem tud.

Nem úgy Ian, aki órák óta a tenger fenekén porszívózik, és még az sem zavarja, hogy az oxigénvezetéket időről időre eltömíti a leheletéből a csőbe fagyó pára. Persze egy idő után neki is fel kell adnia a küzdelmet a hideggel, ahogy a Behemót is hazakotródik. Tél van, iszonytató, soha véget nem érő, sötét tél, ami még Punxsutawney Philt is csak ijedten vinnyogna.

Scottnak az új hajón viszont mázlija van a fagypont körüli tengervízben lubickolva: egy nap alatt több pénzt keres, mint előtte hónapokon át. Nem csak aranyport talál, de még egy 1700 dollár értékű aranyrögöt is, nem csoda, hogy a zenei szerkesztők minden eddiginél vidámabban húzatják a vonósokkal. A helyi kocsmában 12 ezer dollárt kap a rögért, meg a zsákmány rá eső részéért, ami pont 12 ezer dollárral több mint amennyit eddig keresett.

A Behemót legénysége, apa és fia eközben nagyüzemileg mossa az aranyat, 166 uncia aranyat lögybölnek ki az aranymosó tálból, nem meglepő, hogy közben azért időnként összevesznek, de úgy, hogy a vágók alig győzik kisípolni a sok fuckot.

Másnap mindenki ott van az árverésen: Pomrenke-ék a Behemótról és Ian a Lélekvesztőről, aki ugye pár hónapja még gyámügyi előadó volt, most viszont három hónap alatt annyit keresett, hogy a téli hónapokban nem kell mást csinálnia, minthogy egy vastag takaró előtt bámulja a tévét. Figyelembe véve, hogy Alaszkában akár nyolc hónapig is tarthat a tél, ez elég sok pénzt jelent.

Persze a legtöbb területet spekulánsok veszik meg, leginkább egy szemüveges ősz hajú nő, aki ugyan nagyon szépen, határozottan, mégis kecsesen emeli a kezét, ha licitálni kell, mégsem valószínű, hogy gyakorlott tengeri aranyszippantó lenne. Vagy ha mégis, akkor az aranyásás mégsem lehet keményebb munka, mint a pitesütés.

A Behemót tulajdonosai éppen a legnagyobb parcelláért kerülnek licitháborúba a titokzatos nővel. Ugyan nyernek, de 67 ezer dollárig repül a tét, ennyi pénzért, pedig már teraszos lakást vehetnének a hétkerben. Vagy kisebb villát Dél-Indiában. Ian végül nem tud területet venni magának, de annyi baj legyen: legalább nem bízza el magát a második évadra. Emily is marad még egy évet, Bécs megvár, és addig legalább nem derül ki, hogy legfeljebb annyi tehetsége van az operához, mint az aranyásáshoz. A Wild Ranger tulajdonosa pedig egy meglepő húzással éppen Emily apját, Steve-et vette fel a következő szezonra Scott helyett. Vagyis a Wild Rangert jövőre egy kiöregedett hippi irányítja majd, szinte már látom, ahogy a hajó kifut a vízre, miközben húzza a kazetta a Hair szintipop feldolgozásait. Let the Sunshine In.

Véget ért egy év, senki nem lett milliomos, leszámítva persze a Behemót családi Bt-t, akik most is annyi pénzt kerestek, amiből Pakisztán-külsőn egy kisebb várost is megvehetnének. De ugye nekik magas a rezsijük, egymillió dollár még a benzinszámlára sem elég. A lényeg, hogy jövőre is maradt arany, meg kihívás, Alaszka visszavár mindenkit, már ha egyszer véget ér a tél. Addig pedig hófehér fény égeti ki az utolsó képkockákat.

 

Több információ a sorozatról

1x01 -Veszélyes vízeken

1x02 -Akit hátba szúrtak

1x03 - Kopasszuk meg a turistákat!

1x04 - Jön a vihar és az anyázás

1x05 - A drámai vég

1x06 - Ez az igazi valóságshow

1x07 - Így szakítanak az aranyásók

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limbekcs 2012.06.03. 11:17:19

a "kegyetlen csöcsvillantás" az a "hogyvoltban dokumentálátlant" jelent? :)
süti beállítások módosítása