Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 3x19 – Law & Murder – Esküdt ellenségek

2012. május 31. 11:00 - Zenóbia

Tárgyalóteremben épp a nagy hatású vádbeszédet hallhatjuk, ami szerint Otis Williams kinyírt egy szőke nőt az autójáért, aminek aztán akkurátusan belegyömöszölte a csomagtartójába a hullát. Bizonyíték van bőven. A lopott autóban kapták el, a csomagtartóban a hullával, a ruháján pedig rajta volt a nő vére, minek ide a nagy hatású vádbeszéd. Mindenesetre az egyik esküdtre akkora hatást gyakorol, hogy remegni kezd, kibotorkál a padból, majd az ügyvéd lába előtt összeesik és meghal. Castle-t Martha valami rettenetes zöld színű biolöttyel akarná megölni, már ha Castle hajlandó lenne meginni, de nem hajlandó, nem is csoda. Alexisnek szabadnapja van, mégsem megy moziba az apjával, mert a barátnőivel találkozik, de Castle szerint kamuzik, ő meg már csak tudja. Az újabb hulla megmenti attól, hogy egyedül kelljen moziba mennie, örömmel nyugtázza a hírt. Meg én is, mert ha moziba megy, akkor Leslie Nielsen filmet kellett volna néznem vele. Az áldozat Joe McUsic, akire a tévé is kíváncsi, mert ő volt a hetes számú esküdt a Lyla Addison (a kinyírt szőke nő) ügyben, ami azért is ilyen nagy szám, mert Lyla volt az egyetlen örököse az Addison birodalomnak.

Joe-t bizony megmérgezték, méghozzá ciánt raktak a kávéjába, nem túl fantáziadús, viszont Lanie-nek új haja van. A mérgezés és a halál beállta között 15 perc telhetett el. A törvényszolgától tudjuk, hogy Joe 8:37-kor érkezett, 9:13-kor meg már meg is halt, tehát nyilvánvalóan a bíróságon itta azt a fincsi kávét. Vajh kinek állhatott érdekében a halála, csak nem a vádlottnak? Williams nagy görény, tudjuk meg Ryantől. Ez milyen érdekes, hogy nekem meg az első benyomásom az volt, hogy milyen szimpatikus figura, biztos nem is ő volt a gyilkos, de mintha említettem volna már valamit a megérzéseimről, amiket lassan ideje lenne semmibe vennem. Sőt, ideje lenne homlokegyenest ellenkezőleg cselekedni, mint ahogy jónak gondolom elsőre. Az lehet bejönne. Térjünk vissza Williamsre, aki egy fokkal érdekesebb mint én, autólopás, súlyos testi sértés, gyilkossági kísérlet, van itt minden, mint a cukorkás boltban. Ha most elítélik, akkor tuti az életfogyt, így az esküdtek megfélemlítése azzal, hogy az egyiküket meggyilkolták, nem tűnik rossz ötletnek. Otis ugye nem lehetett, mert őt folyamatosan őrzik, de lehet, hogy van bűntársa. Beszélni nem tudnak vele, mert az ügyvédje nem hülye.

Esposito utána néz a többi esküdtnek, a négyes számúnak például nyoma veszett a gyilkosság óta. A szomszédai szerint egy utazótáskával távozott otthonról, még a vasalót sem húzta ki. Az őrsre megérkezik Joe testvére Eddie, tőle megtudjuk, hogy Joe egy menedékházat vezetett, mert fiatalon ő is összetűzésbe keveredett a törvénnyel, de hitt a második esélyben. A négyes számú esküdt nem jutott messzire, mégiscsak ki kellett volna húzni azt a vasalót. Pánikba esett, hogy őt is meg fogják ölni, ugyanis az előző nap Otis oldaláról az egyik nagydarab fekete fickó követte a mosdóba a bíróságon és arról papolt neki, hogy Otis ártatlan, majd a tárgyalás folyamán vizsla szemekkel bámulta őt. Ráadásul Joe-val is látta a fickót beszélgetni, aki ugye ezt követően meg is halt ügyesen. Enyhe paranoiát érzek a levegőben. Személyleírást is adna a nagydarab fekete ijesztő pasiról, de nem kell, mert épp szerepel a tévében, ő Wardell Williams, Otis unokatesója. Akiről közben Ryan is talál egy felvételt, amin épp a mérgezés lehetséges időpontjában ad egy pohár kávét a gép mellett ácsorgó Joe-nak. Nocsak-nocsak.

Wardell szerint ez az egész egy összeesküvés a feketék ellen, nem elég nekik egy ártatlan feketét lecsukni, most már rá is pályáznak. Az az elmélete, hogy azért kapta a kerületi ügyész az Addison ügyet, mert polgármester akar lenni, és ha lecsukatja Otist, akkor ezzel elnyeri a támogatásukat. Castle bizonyságot nyert róla, hogy Alexis valóban kamuzott, mert nem a belvárosban van, hanem Williamsburgban. Ezt onnan tudja, hogy letöltött valami nyomkövető programot a telefonjára. Beckett szerint ez ótvar nagy görénység, nekem meg tökmindegy, Alexis úgysem csinál semmi felháborítót. Lanie megvizsgálta a kávés poharat, de nem abból kapta Joe a ciánt, hanem egy gyógyszerből, amit minden reggel szedett. A gyilkos kicserélte a gyógyszert ciánkapszulára, ez már cselesebb megoldás, mint a kávés. Viszont így módosul a gyilkosság időpontja is, mivel a kapszulát úgy tervezték, hogy később oldódjon fel a szervezetében. Úgy egy órával a halála előtt kellett, hogy bevegye, amikor még nem is volt a bíróságon. Annyival okosabbak lettünk, hogy a gyilkos ezek szerint ismerte Joe szokásait, bejárása volt a lakásába, Castle szerint még ráadásul nő is, mivel a mérgezés a nők stílusa, ebben lehet valami.

A fiúk Joe lakásának átböngészése közben filozófiai fejtegetésekbe fognak, Ryan Shakespeare idézetet is tud, bár csak egyet, de azt szépen mondja. A nagy filozofálgatásban feltűnik nekik, hogy nincsenek egyedül, mert értik a szakmájukat is az irodalom mellett, így hamar lefülelik Hanket, aki a menedékház egyik lakója volt míg Joe be nem fogadta a saját lakásába. Azért bújt el a szekrényben, mert a rendőrök láttán beindultak a bűnözőreflexei. Időnként intézett Joe-nak dolgokat, bevásárolt meg ilyesmi, de a múltkor egy borítékban pénzt kellett átadnia egy nőnek. A nő Miss Jenkins, a törvényszolga a bíróságon. Ahogy meglátja őket már mondja is, hogy mindent bevall, ő tette. De nem a gyilkosságot. Francba. Azért kapta Joe-tól a pénzt, hogy juttassa be őt az esküdtszékbe, ő meg megtette. De börtönbe kerülni nem akar, mert már reggeli előtt tutira valakinek a szukája lenne, ezen beszartam. Alexis hazaér, Castle pedig két perc alatt lebuktatja saját magát, hogy kémkedett utána, nem hiába egy család, mindketten ráncolják az orrukat, amikor nem mondanak igazat.

Alexis rohadtul kiakad, ami amúgy nem is csoda, tényleg ő a világ legrendesebb gyereke, ahogy Beckett is mondja, egyenesen sértő róla valami rosszat feltételezni. Castle viszont író, ezáltal nem ismerünk nála kíváncsibb embert a földön, úgyhogy nagyjából beledöglik, ha nem tudja meg hamarosan, hogy mit csinált a lánya Williamsburgben. Se az Addison család, sem a kerületi ügyész nem ismerte Joe-t korábbról, úgyhogy egyelőre nem tudjuk az okát, hogy miért vásárolta be magát az esküdtek közé. A kerületi ügyész viszont biztosítja róla a Kapitányt, hogy ha nem találják meg hamar-gyorsan a gyilkost, akkor az összes New Yorki polgár egy rituális szertartás keretében elköltözik a kontinensről, szóval nagy a nyomás. Emiatt a négyes átrágja magát úgy hatszáz kilónyi adathalmazon, hogy végül Ryan találjon egy számlát egy eldobható, lenyomozhatatlan telefonról amit Joe vett pár hónapja, keressük meg. Castle pedig a telefonja nagyítós programjával - gondolom van seggkitörlős programja is, három rétegben, nem kettőben -, stíröli a Lyla halálakor készült fényképen a bámészkodókat, akik között természetesen ott van Joe is.

Nos, az eddigi események tükrében valószínűleg nem kenyérért ugrott le éppen arra, hanem valami köze volt az ügyhöz, netán épp ő volt Lyla gyilkosa. De mi a fenének akart esküdt lenni a tárgyaláson, ahelyett, hogy örült volna, hogy megúszta az egészet és Otis elviszi helyette a balhét? Itt abba is hagyhatjuk a teljesen hiábavaló elméletek fejtegetését, mert jön Esposito a hírrel, hogy nem Joe a gyilkos, mert van alibije, épp egy jótékonysági esten vett részt aznap. Szerencsére befut Ryan a telefonnal, amiről Joe kizárólag egy embert hívott, de azt jó sokszor, még pedig a kerületi ügyészt. Be is hívják gyorsan az asszisztensét, aki egyrészt úgy néz ki, mint aki minden áldott nap almáspitét süt, másrészt memóriája is van, mert emlékszik rá, hogy kaptak egy csomó névtelen hívást, amikben valaki azt bizonygatta, hogy Otis ártatlan, erről pedig bizonyítékot is fog küldeni postán. Asszisztens csak a pitékhez ért, mert szart az egészre, simán azt hitte, hogy Joe bolond. Van azonban egy hívás, ami este tíz után futott be hozzájuk, azt nem is ő vette fel, hanem akkor netán csak nem az ügyész úr maga? Erre a kérdésre már nem kapunk választ, mert befut netán csak nem az ügyész úr maga? De.

Le is bassza a Kapitányt egyből, hogy nem ezt a fajta tájékoztatást várja el tőle. Beckett bekérdez, hogy beszélt-e Joe-val, vagy kapott-e tőle esetleg egy csomagot is, amiben bizonyíték van Otis ártatlanságára, és esetleg netán csak nem elsunnyogta valahova azt a bizonyítékot, ahelyett, hogy felhasználta volna!? De. A de helyett azonban tagad, felháborodik, ordibál és elrohan, ami ékes bizonyíték arra, hogy vaj van a füle mögött. Tehát Wardellnek mégis igaza volt, és ez valóban egy összeesküvés ellenük. A kerületi ügyész legfőbb támogatói Addisonék voltak, akik a lányuk halálakor követelték, hogy személyesen Lou Karnackin tárgyalja az ügyüket. Talán még finoman-enyhén céloztak is rá, hogy ha nem csukatja le a lányuk gyilkosát, akkor megvonják a támogatásukat. Ergo, Lounak állatira nem hiányzik egy őrült, aki azt bizonygatja neki, hogy nem is az a gyilkos, akit ő épp le akar csukatni úgy százhuszonöt évre. Na de merre tovább, mondjuk Otis felé, őt már úgyis régen láttuk. Meglátogatják Otist azzal, hogy ha segít nekik elkapni a gyilkost, akkor ők is segítenek neki. Elmeséltetik vele az egész kocsilopást, hátha van valami ami elkerülte a figyelmüket eddig, és mit ad isten, van.

Amikor Otis beszállt a kocsiba, előre kellett húznia az ülést, mert teljesen hátra volt tolva. Ebből az következik, hogy mivel Lyla alacsony, ezért valsz a gyilkos vezette az autót, tehát az ülés állító gombon vagy mifenén rajta kell lennie az ujjlenyomatának. Most akkor vagy szerencséjük lesz és megvan még az ujjlenyomat, vagy elkezdhetnek nagyon magas emberek után kutatni a városban. Egyszer randiztam egy nagyon magas emberrel, kapcsolatunk egészen addig tartott, míg kézen nem fogott. Épp úgy néztem ki, mint aki a villamoson kapaszkodik. Pedig ki tudja, lehet, hogy lelki társak voltunk. Nahát, Alexis bírta rövidebb ideig, bejött az őrsre bocsánatot kérni, hogy kiabált. Pedig tökre igaza volt egyébként. Castle is bűnbánatot tart, ennek jeléül törli a telefonjáról a programot, nem mintha nem lehetne két perc alatt újratelepíteni, de mindegy. Ennyit még én is tudok. Azta kurva, hát ezt nem fogjátok elhinni. Vagy mégis, mert hát Alexisről van szó, a glóriás angyalról. Akinek a barátai heccből elloptak egy pár dolgot egy butikból, ő meg másnap elment a boltba és otthagyott egy cetlit meg pénzt, mert ez így helyes. Igazából nem is tudok erre mit mondani, mármint persze, ne lopjatok butikokból, de könyörgöm, ne sajnáljatok meg mindenkit mások hülyesége miatt, mert az roppant fárasztó.

Na kié az ujjlenyomat az ülésállító gombon? Fingom sincs, mert ezt most két részletben írom, és egyáltalán nem is rémlik ez a faszi, de mindjárt rájövök, hogy ki ez. Áhá. Eddie, Joe testvére. Tagadja, hogy ismerte volna Lylat, de hát ezt semmi perc alatt megcáfolják, mivel feketén dolgozott pultosként egy olyan kocsmában, ahol Lyla volt a csendestárs. Némi hebegés-habogás után sikeresen összeomlik és elárulja, hogy nem ő ölte meg Lylat, hanem Stephen Addison, a lány bátyja. Stephen és Lyla azon az estén épp kokainra vágytak, mert elfogyott nekik az otthoni nesszeszerből, így megkérték Eddiet, hogy vezessen. Stephen pedig, hogy látszódjon, hogy milyen menő fiú, egy stukkerrel hadonászott a kocsiban, egészen addig, míg bele nem mentek egy kátyúba és le nem lőtte a saját húgát. Megfenyegette Eddiet, hogy ha elmondja az igazságot, akkor ráveri a balhét. Eddie megijedt és elmesélte az egészet Joe-nak, aki vissza is ment a helyszínre, de addigra már odaértek a zsaruk és elkapták Otist. 

Joe kihalászta a véres ruháikat a kukából és eltette, hogy legyen bizonyíték Stephen ellen. El is küldte szépen akkurátusan a kerületi ügyésznek, aki meg szépen akkurátusan elásta a kertben vagy megetette farkaskutyákkal vagy apró darabkákra szaggatta és lehúzta a budin, ahol a csatornába érve felfalta a fecniket az óriáspiton. Bocs. A Kapitány lesz az ember, aki megpróbálja meggyőzni öreg ügyész barátját, hogy ne kurvuljon már el a hatalom miatt, hanem legyen inkább becsületes nyugdíjas, és adja szépen elő azt a csomagot. Áh, nem akar becsületes nyugdíjas lenni, hanem inkább becstelen polgármester akar lenni, még azt is felajánlja, hogy rendőrfőnököt csinál a Kapitányból, de minden hiába. Stephent végül lecsukják, mert kinyírta a húgát, meg mert kinyírta Joe-t, ki fogja így örökölni az Addison birodalmat? Netán valahol egy-két elejtett zabigyerek? Azok jól jönnek ilyenkor. A jól végzett munka örömére, meg hogy Josh nem ér rá, Castle meg igen, Beckett elviszi magával moziba, megnézni a Tiltott bolygót, amit imád, mert Leslie Nielsen játszik benne, ki más. Rokonlelkek, ha találkoznak.

Címkék: castle
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2012.05.31. 12:43:56

"Gyerekek, ne vegyetek kábítószert! Legyetek rockzenészek és akkor ingyen megkapjátok!" Ez jutott eszembe az Alexis ügy tanulságáról. A készítők komoly munkát fektetnek bele, hogy az első két évadban szerethető Alexis-ből teljesen hülyét csináljanak. Köszi az e heti adagot, már megint egy rész, ami szerintem jobb volt olvasva, mint nézve.

Courtney (törölt) 2012.09.16. 15:54:03

Most esett le a rész címe...
Van egy sorozat aminek az a címe hogy "Esküdt ellenségek -bűnös szándék"
Az eredeti címe: Law&Murder- Criminal intent
Akkor most hogy is van ez?

Neoprimitív 2012.09.18. 05:57:15

@Courtney: Az Law&Order, nem Law&Murder. A Castle mára humoros easter-egg utalások helyett átment sima ötlettolvajba. Van egy sikeres film vagy sorozat? Nosza, húzzunk fel egy epizódot, amelyik teljes egészében annak az elemeire épül, és bízzunk benne, hogy a nézők majd ezt is nézni fogják. Nem kellenek bele sztorik, elég a körítés.

Számomra az első és második évad teljesen hétköznapi esetei, mint a mosógépbe gyömöszölt bébiszitter vagy az ékszertolvajos sokkal emlékezetesebbek (a mai napig emlékszem a fordulataikra), mint ezek az "feature" darabok.
süti beállítások módosítása