Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A férjem védelmében 3x13 - Digitális pénz fajankóknak

2012. május 30. 10:00 - fuszulykavirág

Fiatal öltönyös fickó sétál be az irodába, két szövetségi ügynök követi, és próbálja meg lebeszélni erről. Mármint arról, hogy ügyvédet fogadjon. Mert amúgy ő is ügyvéd, az ügynökök pedig két napja követik, amiért nem hajlandó felfedni ügyfele kilétét. Kalinda lecsekkolja az ügynököket a folyosón, a bajba jutott ügyvéd pedig tovább ecseteli sanyarú helyzetét: megígérte, hogy nem fedi fel ügyfele kilétét, de ha nem teszi meg, börtönbe zárják. Hogy nyomatékosítsa kérését két nagy kupac pénzt pakol az asztalra. Az is kiderül végre, mit követett el a titokzatos ügyfél: feltalált egy új pénznemet (már ha ezt feltalálásnak lehet hívni), bitcoin a neve, digitális pénz, online kereskednek vele, de egy jött-ment magánszemély nem vezethet be új pénznemeket.

Mindeközben egy találkozó jön létre, a piros sarokban Will és újdonsült ügyvédje, az őrült vörös Tascioni, a kék sarokban pedig Wendy Scott-Carr, Dana és Cary sorakozott fel. Wendy ajánlata: azonnal abbafejezik ezt az ügyet, ha Will mesél valamit némi bírói korrupcióról. Végre elmondják, melyik három bíró az, aki után nyomoznak, Will egy picit gondolkodik, majd nagyon sajnálja, de nem emlékszik semmire. Zach egy animált videót mutat az anyjának erről a digitális pénzről. Meg arról mesél, hogy mennyire trendi ez a dolog, és hogy senki nem tudja, ki találta ki, amitől csak még trendibb. Zach-nél egyébként egy lány van éppen, a neve Nisa, még az előző suliból, és Alicia távozóban hallja őket amint “szeretlek”-et váltanak, amitől picit elkerekednek a szemei.

A bíróságon az államkincstárat az a kis mókus-képű pasi képviseli, akivel már Aliciának akadt dolga, amikor a terrorsita gyanús ügyfél miatt egyeztetésekre kellett járnia hozzá. A rejtélyes ügyfelet csak Mr. Bitcoin-ként emlegetik, és az ő csúnya pénzét csúnya dolgokra használja mindenki, aki névtelen akar maradni. A bíró gyorsan dönt: elmegy a fenébe a kincstár, az ügyfélnek joga van névtelennek maradni, az ügyvéd mehet dolgára. De a mókus-képű kincstárnok újra lecsap: letartóztatja az ügyvédet azzal a váddal, hogy ő maga Mr. Bitcoin. Mutat papírokat is, a cég képviseletében mindig mindenhol az ügyvéd járt el, de hát persze, a feltaláló anonim kíván maradni. Mindenesetre így folytatódhat a történet a bíró előtt.

Stratégia születik az ügyhöz: nem azt próbálják majd bizonyítani, hogy az ügyvéd nem Mr. Bitcoin, hanem azt, hogy a bitcoin nem is valuta. Will és Kalinda a garázsban beszélgetnek: amikor Will kiszállt a szerencsejátékból, a bukija elengedte a tartozását. Az, hogy ő később összehozta a bukit a bírókkal tűnhet úgy, mint egy ellenszolgáltatás, pedig nem az volt. Will arra kéri Kalindát, nézze át az ügyeiket ezeknél a bíróknál, mit vehet elő vajon Wendy. A bíróságon meghallgatnak valami tévés celebet, aki állítólag ért ezekhez a pénz dolgokhoz, és azt mondja, a bitcoin bizony nem pénz. Mert nincs központi bank ami szabályozza, meg csak digitálisan, meg ilyenek.

Közben Kalinda próbálja megtalálni a valódi Mr. Bitcoint. A Decode-a-con 2012-re érkezik, ami egy konferencia kódtörőknek, vagyis egy hely tele kockákkal. Meg is találja az emberét: egy dögös szőke nő a sok férfi között, aki látszólag beszéli a nyelvüket, így hát Kalinda követi a mosdóba. Merthogy Mr. Bitcoin megfogalmazott egy kiáltványt, amit Kalinda lingvisztikai elemzésnek vetett alá, és ennek a nőnek kell a rejtélyes feltalálónak lennie. De azt mondja, mégse, viszont ad maga helyett jelöltet, valami kínait. Dana csörög rá Kalindára, Wendy nagy támogatása mellett. Megbeszélnek egy találkozót másnapra, valamit nagyon akarnak tőle az ügyészségen. Nyilván Willről lesz szó.

A kincstári mókus egy új tanút hoz, aki arról mesél, hogy a szállodai szobájáért, meg a filmjéért és a csokijáért is bitcoinnal fizetett, szóval mégiscsak pénz ez, nem más. Alicia próbál picit hatni egyetlen fiára, hogy talán lassítson a barátnőjével, nem kell csak így hip-hop elköteleződni, a gyerek meg nem érti, mi baja az anyjának. Alicia behozza a bíróságra annak a szállodai szobának a kiadóját, amiről az előbb volt szó. Nemcsak bitcoint, de törzsutas kilométereket is elfogadnak a szobáért cserébe, ha egyszer ez az akció, és ahogy a km nem pénz, úgy a bitcoin sem az. De azért mégiscsak, mert átváltható “rendes” pénzre, a km meg nem. Nemcsak nekem, a bírónak is elege van már ebből az oda-vissza játszmából, inkább dönt: a bitcoin pénz. A kincstár most már azt igyekezzen bizonyítani, hogy Mr. Bitcoin nem más, mint az őt képviselő ügyvéd.

Dana találkozik Kalindával (egy bárban, italok mellett, ahogy szokták), és nagyjából egy ultimátumot ad, vagyis egy sárga borítékot. Ami benne van, az kellemetlen lehet, nem kerül elő, ha Kalinda szolgáltat valami infót Willről. A boríték tartalma valóban kínos: a múlt hétről az a papír, ami nagyon el volt tűnve, aztán váratlanul a semmiből előkerült, rajta Alicia aláírásával, amiről már akkor sejtette Alicia, hogy hamisítvány. Ha Kalinda nem mondja meg, milyen ügyekben érdemes Will után áskálni, akkor annak Alicia látja kárát. Milyen szép szakma is ez. Kalinda elviharzik, és inkább a munkába veti magát: vissza a kódfejtőkhöz.

Kalinda megtalálja a kínait, aki a dögös szőke ajánlott neki. A kínai meg azt mondja, hogy rájött, hogy a dögös szőke Mr. Bitcoin, ezért az megfenyegette, ő meg inkább hagyta a dolgot. De tegnap a bitcoin programjába egy kódolt üzenet került, ami annyit mond, hogy az ügyvéd ártatlan. Na ezzel lehet szaladni a bíróságra, ugyanis az üzenet pont akkor került a kódba, amikor az ügyvéd ott ült a bíróságon Alicia balján. De persze lehetett ezt időzíteni is, szóval megint nem tudunk semmit. A kincstár a dögös szőkét ülteti a tanúk padjára. Azt állítja, hogy az ügyvéd képességei alapján simán lehet Mr. Bitcoin. Zach az apja lakásába viszi fel Nisát, ha már az anyja beszólt, hogy túl gyorsan haladnak. Ott viszont Jackie-t találják, aki meg van döbbenve, hogy ők még azután is barátok, hogy Zach visszatért a magániskolába, és kisértetíesen hasonló beszédet mond, mint Alicia: ne kapkodják el, lassítsanak, stb. Zach meg is jegyzi, hogy az anyja is éppen ezeket mondta, Jackie meg szinte megdöbben, hogy valamiben egy véleményen van Aliciával – még ha más okokból is.

Kalinda még egyszer a kínai segítségét kéri: a kódolt szöveg beültetését milyen IP címről végezték el? Tádádám: a Lockhart & Gardner címéről. Tehát az ügyvéd Mr. Bitcoin. Nem baj, attól még ügyfél, védeni kell, de Kalinda nem keresi tovább az igazi Mr. Bitcoint, mert eléggé megtalálta. Kalinda előkerítette az egyetlen olyan ügyet a vizsgált bírókkal, ami talán gyanúra adhat okot. Elviszi Willnek az aktát, megkérdezi, mit csináljon. Will azt mondja, nem kérhet tőle semmit, nagyon néznek egymásra, és próbál mindenki gondolatolvasni, végül pedig Kalinda elsétál az aktával. A kínai még felhívja Kalindát: utánanézett jobban annak az IP címnek,és megtalálta azt a gépet is, amiről beültették az üzenetet. Kalinda gépe volt az.

A kincstári mókus kikérdezi Kalindát. Nem ő volt, és az, hogy az ügyvéd hozzáférhetett a gépéhez, nem jelenti, hogy ő lett volna. Sőt, mivel Kalinda sokat mozgott ezekben a kódfejtő körökben, igazából bárki lehetett a konferenciáról. Kalinda visszamegy a dögös szőkéhez, aki egy picit ütögeti Kalinda billentyűzetét, és bár nem tudja megmondani, ki használta a gépét a kódolt üzenet elültetésére, valami infómorzsát azért csöpögtet, amitől Kalinda mosolyog. Lehet hogy mégsem az ügyvéd Mr. Bitcoin? Eléggé úgy alakul. Diane javaslata: bizonyítsák, hogy a kincstári mókus sincs megggyőződve arról, hogy az ügyvéd Mr. Bitcoin, mert még mindig keresi az igazit. Zach elmondja az anyjának, hogy a nagyi is ugyanazt mondta, Alicia megdöbben, és Nisa azonnal átjöhet. Egy másodpercig sem akar Jackie lenni.

Kalinda a kínaihoz megy, meg van róla győződve, hogy ő Mr. Bitcoin, a fickó pedig még hajlandónak is mutatkozik arra, hogy beszéljen, ha Kalinda megszabadul az őt árnyékként követő ügynököktől. A kínai megadja a szobaszámát, ott várja Kalindát. Kalinda hívja a kincstári mókust, örömmel átadja neki az igazi Mr. Bitcoint. Vagyis csak adná, merthogy a megbeszélt szoba üres, a fickónak esze ágában sem volt színre lépni. Ellenben Kalindának hagyott egy üzenetet, amiben azt írja, hogy szerelmes belé. Milyen szép tőle. Végül Kalinda tanúsítja, hogy a kincstári mókus is üldözte az igazi Mr. Bitcoint, tehát az ügyvéd nyilván nem az. Kalinda még egy búcsúcsevejre összefut az ügyvéddel, akinek elmondja, hogy megfejtette ám a Mr. Bitcoin képletet: nem egy ember, hanem három. Az ügyvéd, a dögös szőke és a kínai. Ők együtt állnak az új digitális pénz mögött. Az ügyvéd nyilván sem cáfolni sem megerősíteni nem akarja a dolgot, de nekem tetszik ez a megoldás. Még utoljára Kalinda találkozik Danaval, és odaadja neki annak az ügynek az aktáját, ami Willre nézve kellemetlen lehet, de ezzel legalább Alicia kimarad a mocskolódásból. Akár “Kalinda választása” is lehetett volna a rész címe...

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btcman 2012.07.13. 09:42:36

És itt a magyar bitcoin váltó :)))

bitcoinvalto.com
süti beállítások módosítása