Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Eurovíziós Dalfesztivál 2012 - Döntő

2012. május 29. 15:00 - CYR

Az első két elődöntő után Itt A Nagy Éjszaka (ahogy azt az idei máltai delikvens is süvölti a versenydalában: diszizdönájt), a minket kínzó egyik kérdés, hogy mire jut a Compact Disco, a másik meg, hogy tényleg a mezítlábas-koránkelős svéd Loreen viszi-e el a prímet. Minthogy a hogyvolt nem tud olyan hamar megjelenni, hogy ne tudja már mindenki a válaszokat mindenre, röviden megnézzük a döntőben először felbukkanó országok produkcióját, aztán átfutunk a szavazáson. Annál is inkább hanyagoljuk az elődöntőkben már megismert előadásokat, mert Gundel Takács Gábor is betűre ugyanazt a kísérőszöveget olvassa fel hozzájuk, mint korábban, úgyhogy én sem töröm itt magam, hogy újat mondjak róluk. Senki nem zakózott el a színpadon, legyen elég ennyi.

1.jpg

Engelbert Humperdinck: Love Will Set You Free (Egyesült Királyság) – Hát emberek, itt kezdődik a profizmus. A 76 éves Engelbert hatalmas hangokat énekel a szájától nyújtott karral messzire tartott mikrofonnal, mégis zeng a Kristálypalota. A ballada nekem tetszik: azt mondanám, hogy amúgy sem rossz, és a kötelező eurovíziós cukormáz is jórészt a háttérben fenemód művészien táncoló párocskában merül ki. Nálam ez top3-as produkció, ha nem mindjárt győztes. Szar ügy, hogy pont ezután jön a Compact Disco, az meg még szarabb, hogy utánunk meg Rona Nishliu (Albánia) lép fel: szóval két nagy hang között esünk a padlóra.

2.jpg

Anggun: Echo (You and I) (Franciaország) – Ugorgyunk: a már látott arcok és hallott hangok után jön a színpadon most bemutatkozó francia dal. Kortárs poptüctüc, amire rádióban azt mondom, hogy elmegy, de élőben a Lucy Liu-Thandie Newton vonulaton elhelyezkedő (amúgy asszem marokkói származású) leányzó hangja sokkal gyérebb, mint felvételről. Ez így kevés, most megmondom, hogy jövőre nem Párizsban lesz a döntő.

3.jpg

Nina Zilli: L'Amore È Femmina (Olaszország) – Rögtön a francia után jön a szintén először látható olasz versenyszám: a nő és a dal is egy felhigított Amy Winehouse, de míg a hölgynek az elhalálozott példaképnél kevésbé közönséges megjelenés az előnyére válik, addig a dalnak nem sikerült annyira utolérni a drogdíva klasszikusait. Ezzel együtt azért nem rossz.

4.jpg

Sabina Babayeva: When The Music Dies (Azerbajdzsán) – A tavalyi győzelem okán Azerbajdzsán is idén a döntőben lép fel először. Hatalmas parasztvakítással a nő ruhájára vetítenek mindenféle dolgot: amikor valami piros alapszínen valami sötét árnyék fickándozik mufftájékon, az azért már tényleg sok. Pedig ezzel kéne elterelniük a figyelmet arról, hogy a leányzónak túl mélyen kezdődik a dal, helyenként csak meleg levegő jön a torkából hang helyett.

5.jpg

Pastora Soler: Quédate Conmigo (Spanyolország) – Miután megint átugrottunk néhány korábban már megismert fellépőt, itt a spanyol újdonság. Nálam már a felvezető szövegben elpottyantott információk alapján jól indít: a művésznő állítólag keményen összebaszott a saját országával, mert szerinte nem támogatták eléggé, nehogy véletlenül nyerjen, és kurvadrága finálét kelljen rendezni a lyukas zsebű Madridnak. Na és akkor még csak most jön a dal: ha a spanyolok-portugálok nem a Vak Angyal betétdalának huszonötödik feldolgozását nyomják, akkor szívhez szóló melódiákat igyekeznek hozni. Ezt pedig Pastora kiválóan abszolválja: a lófejet is feledteti, hogy minden hang a helyén van, Celine Dion már-már elmehet a sunyiba.

6.jpg

Roman Lob: Standing Still (Németország) – Rögtön a spanyol előadás után tűnik fel a David Beckham, Justin Timberlake és X-Faktor „Mindentködkürthangonénekelek" Nikolász összegyúrásával létrehozott német dalnok. Könnyű rádiószemét ez is, de fogyasztható, külön értékelem, hogy a színpadot nem önti el a giccs: látszólag egy együttes játszik erősítőkkel, hangszerekkel, ami kell.

7.jpg

Haladjunk tovább: lementek az előadások, jön a pontozás. Szokás szerint sok (tört angolsággal) előadott bájcsevely, hogy milyen jó sót rendeztek az azerok, koncentráljunk inkább magunkra, meg a mindenkori első helyezettre. Albánia pontoz elsőként a 42-ből: nekünk nem jut semmi, viszont a görögök kapják a nemzeti maximumot. Gondolom ebben a pillanatban lép vissza minden görög párt az előrehozott választásokon való indulástól, elfehéredő arccal nézik, miből kéne jövőre még finálét is rendezni, nemhogy csökkentett nyugdíjat fizetni. Megnyugodhatnak: Montenegró szavazatainak leadása után már Macedónia áll az élen, de csak a harmadik voksoló Románia pontjainak közléséig, amikor is a svéd Loreen foglalja el a lista csúcsát. Romániától a Compact Disco is megkapja az első pontjait, mindjárt 7-et, ezzel a 12. helyen nyitunk. Engelbert Humperdinck a legelső adományt a hetedik szavazó Belgiumtól kapja: 1 pontot. Botrányt sejtek.

8.jpg

Tizediknek San Marino jelentkezik be, Magyarország tőlük sem kap pontot, a Compact Disco a 19. helyen áll. Az élen Svédország 74 ponttal, mögötte az orosz(országi UDMURT) nagyik 69, majd a török kalózok 49 ponttal. Hohó, szerencseszámunk lesz a 13-as, az ennyiediknek kapcsolt Törökországtól kapunk egy pontot, és a 16-dikként pontközlő Moldovától is, de ezzel is csak a 21. helyen kapaszkodunk. A huszadiknak voksoló Ciprus sem vet koncot Magyarországnak, így már csak a 22-dikek vagyunk a 9 pontunkkal, a svédek viszont kevés kivételtől eltekintve tarolnak: most Svédország 160, Szerbia 116, Oroszország 115 pontnál tart az első három helyen. Szlovákiától begyűjtünk 8 pontot, így félidő környékén ismét a 21. helyen tanyázunk. Engelbert velünk szomorkodik a lista végén.

9.jpg

A szavazatait 25-dikként megosztó Portugáliánál a Compact Discónak továbbra sem jut semmi, így megint a 22. helyre csúszott vissza, miközben Svédország már 200 pontnál tart, második Szerbia 188-cal, harmadik Oroszország 176-tal. A 35-dik bejelentkező Grúzia, mi eddig sem, és most sem kapunk pontot, így a 23. helyet tartjuk vérverejtékes 17 pontunkkal, az első három helyen Loreen (Svédország, 302), nagyik (Orszország, 215), Željko Joksimović (Szerbia, 190). Ha már Szerbia: onnan becsúszik 2 pont a Compact Discónak, de a pozíción nem változtat, sőt a 39-dikként szavazó Oroszország pontközlése alatt már a 24-dikek vagyunk, miközben az élen a svédek 336 pontját sem tudják befogni az oroszok 239 ponttal, ők viszont még félhetnek a 210 ponttal harmadik szerbektől. Közben nyilvánosságra hozzák az elődöntők sorrendi eredményeit: a Compact Disco az első selejtezőből az utolsó helyen jutott tovább, szóval végülis a megérdemelt helyünkön vagyunk.

10.jpg

42-diknek Írország mondja el, hogyan szavazott, és ezzel itt a vége: 372 ponttal nyert Loreen (Svédország), 259 ponttal második a Buranovskiye Baboushki (Oroszország), 214 ponttal harmadik Željko Joksimović (Szerbia). Magyarország 19 ponttal a 24., ezzel csak a 12 pontos (skandallum!) Engelbert Humperdincket gyűrtük magunk alá, meg a 7 pontos Norvégiát. Jövőre Stockholmban találkozunk.

Képek: eurovision.tv /Thomas Hanses

Címkék: eurovízió
42 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juliusbond 2012.05.29. 15:54:17

Marhaság ez az egész szavazgatás...jövőre meg lehetne rendezni az Euróvíziós fesztivált, amely csak a szavazást tartalmazza, dal nem kell hozzá.
Mi a 49-ik leszünk...ha már senki nem szeret bennünket Európában :D

kemény keleti kommentelő 2012.05.29. 16:43:52

@juliusbond: Szerintem itt tévedésben vagy. Ha Nagymagyarország mennyország hirtelen szétszakadna 5-6 részre ( pl. Egykor Magyar Állam Szélsőbolsiország, EMÁ Ultrakonziország stb.), akkor se végezne előrébb dalnokunk. Egy igaz magyar sose szavazna más EMÁ-sra.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.05.29. 18:04:17

A többivel aztán nem is vesződtem, de a jó öreg Engelbert, első versenyzőként felkeltette az érdeklődésemet. Belehallgattam, rosszat sejtve, de azt mondtam utána, hogy nem is olyan rossz, egypár megasztárost lenyomna még az öreg. Az utolsó helyezése a szavazóknak kínos, de nyilván több szavazatot fognak adni a népek szép nőkre, mint egy majdnem ötven (!!) évvel ezelőtti világsztár öregemberre.

@juliusbond: A te ötleted pedig nagyon ül. :-) Pontosan értékeli a helyzetet.

vitaygeorgina 2012.05.29. 18:11:55

@juliusbond: Ez a "minket senki sem szeret Európában" szöveg annyira egydimenziós. Elképzelhető, hogy vannak, akik nem szeretnek. De a fő ok, hogy nem volt elég érdekes, megjegyezhető a dalunk.
A versenyen a különböző országok minden évben más helyen végeznek. Nem hiszem, hogy tavaly még nem szerették a svédeket, idén meg hirtelen mindenki kedvence lett Svédország. Azt sem hiszem, hogy az angolokat vagy a norvégokat utálnák. Vagy az sem igaz, hogy tavaly azért nyertek az azeriek, mert őket sokan szeretik. (Mondjuk azért se, mert jó daluk lett volna.)
Az lehet, hogy nincs annyi baráti országunk, mint más nemzeteknek, de ez nem azt jelenti, hogy minket utálnak, inkább csak nem érdekeljük őket, pláne nem annyira, hogy egy rossz dal ellenére is szavazzanak ránk.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.29. 18:28:36

A francia az szerintem délkelet-ázsiai, nagyon nincs marokküi kinézete. Inkább vietnámi, laoszi, thai, kambodzsai vagy valami ilyesmi lehet.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.29. 18:35:14

Az azeri műsorvezetők a szokásosnál is unalmasabbak voltak. Maximum az írható a javukra, hogy nem mondták 10-percenként, hogy "hellójórop".

Az elején meg azt mondták, hogy gúdívning baku, gúdívning júrop, erre a feleségem felvetette, hogy Baki az nem Ázsiában van-e. Én mondtam, hogy de igen, pont ezért mondták: "jó estét európa ÉS jó estét baki".

Schnaps, az ifjabb 2012.05.29. 18:44:38

Ceterum censeo: a skandalum egy l-lel írandó!
Eurovízión pedig be kéne szüntetni az országszavazást.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.29. 18:49:37

Én főleg arra koncentráltam, hogy melyik a legszebb és legcsúnyább előadó.

Eredmény: a román a legszebb, s az ukrán a legcsúnyább.

dr. orter 2012.05.29. 19:18:44

jó unalmas dalunk volt fülsértően rossz és primitíven hibás előadásban. mégis mit vártunk?

Anti Anyag (törölt) 2012.05.29. 19:30:01

Jó a stílusod, jót röhögtem.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.05.29. 19:37:57

Mondjuk nem értem, hogy 10-10 bejutó után, hogy lett 26 előadó a végén?

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2012.05.29. 19:47:21

@Max val Birca: egy szépségversenyt mondjuk meg lehetne csinálni pontbemondókra is :)

Aki rutinos, az már kivülről fújja a pontokat és csak a bemondócsajokat figyeli

Nálam:
12pt Szlovákia
kepfeltoltes.hu/120529/ESC_Svk_spok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
10pt Spanyolország (angolul beszélni spanyol akcentussal Penelopé Cruz óta tudjuk, hogy menő)
kepfeltoltes.hu/120529/ESC_Spain_spok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
8 pt Észtország
kepfeltoltes.hu/120529/ESC_Est_spok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2012.05.29. 19:51:42

@Noname Cowboy: 5 nagy nyugati ország + házigazda már bent van. Úgy kijön.

Balt 2012.05.29. 19:59:13

@Noname Cowboy: Úgy, hogy vannak egyenlőbbek az állatfarmon (nevezetesen Német-, Francia, Spanyol, Olaszország, Nagy-Britannia) és most a rendező is bejutott elődöntő nélkül.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.05.29. 20:19:16

hát, nem tudom, más hogy' van vele, de én nem vágtam hanyatt magam a svéd lidérc dalától... Mondjuk a többit sem ismerem, de ahogy a legvégén elénekelte még egyszer, azért el voltam képedve, hogy EZ a dal nyert?

Meg ahogy a pontozás alatt azokkal az aránytalanul hatalmas kezeivel markolászta a hasát, azt vártam, mikor fog valakit széttépni vérhabos fogakkal. Tuti nem százas a csaj.

A magyar szám meg egyszerűen csak dögunalmas volt. Olyan kifutó modell... vagymi.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2012.05.29. 20:25:28

@Max val Birca: Télleg inkább úgy néz ki, nekem is feltűnt. Lehet, hogy a svéd pizsamásra mondták, hogy marokkói? az még stimmelhet is... Más: az ukrán a legcsúnyább? Szóval UDMURT nagyikat szúrnád, mi? :)

@Schnaps, az ifjabb: egészen meglepett, milyen sok helyen szerepel a világháló szótáraiban egy l-lel. És legalább annyiban kettővel.

@Balt: A rendező (tavalyi győztes) nem MOST jutott be, hanem egy ideje már a mindenkori előző évi nyertesnek biztos helye van a fináléban.

Puller István 2012.05.29. 20:44:01

BájcseveJ, te eurovíziló.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.29. 20:45:50

@CYR:

Az udmurtok öregek, de nem csúnyák. Sőt az egyik udmurt nem is öreg, hanem középkorú.

Az ukrán csak meg csúnya.

Brianna 2012.05.29. 20:59:12

Én a Compact Disco-tól nem vártam túl sokat látatlanban (milyen hülye név ez?), de ez a szám egész jó volt.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2012.05.29. 21:00:57

@Puller István: Én Günter Grass-szal és Rejtő Jenővel vagyok e kérdésben, te grétsylászló.

2012.05.29. 21:11:58

Jövőre megint felejtünk mindent és újra várjuk nagy reményekkel a jó helyezést... Nem tudom, ki lenne a magyar előadók közül az, akinek lenne valami esélye. Jó hangú és eredeti, izgalmas a színpadi megjelenése. És ha nyernénk -- építenénk mi is egy Crystal Hallt? Legjobb lenne, ha nem indítanánk senkit. Kinek kell minden évben a csalódás meg a felsülés a végén? Playbackről tátogó nagyik, mint második helyezettek... Röhej... Vagy most nem playbackről szólt, mint az orosz döntőben? Állítólag...

Publius Decius Mus 2012.05.29. 21:29:07

Majd 30 év múlva mellékesen megtudjuk, hogy bunda volt az egész, mindig az előre megbeszélt országnak itt is-ott is hozzáadtak néhány pontot, oszt kész. Amiben sok pénz van, meg sok figyelem irányul rá, azt hekkelni szokás. A diktatúrák erőből, a "demokráciák" fű alatt, szépen csomagolva. Mi meg kajáljuk.

frikazojd · http://kocs.ma 2012.05.29. 22:11:36

muszáj ide írnom, persze senkit nem érdekel, de az angol dal elég nehéz darab és az öreg nagyon jól adta elő, tud ő mást is. a dal maga sem rossz, igaz itt megunásig nyomatták a rágyóban. semmiképp nem tudom megérteni, hogyan lett utolsó.

na.

Balt 2012.05.29. 22:16:35

@CYR: Valahol mintha ezt olvastam volna, hogy idéntől nem kell a vendéglátónak megméreckednie, de végül is mindegy.

Balt 2012.05.29. 22:19:20

@Coco Binky: Az ének kötelezően élő, úgy tudom. (A zene nem.) Egyébként szerintem a bábuskáknak kellett volna nyerniük. :)

jet set 2012.05.29. 22:23:53

@Coco Binky: Azért, amikor normális előadót indítottunk (Rúzsa Magdi, Friderika), akkor normális helyezést értünk el.
Hülyeség, hogy dalok nem is kellenének, mert az országok úgyis ugyanarra szavaznának. Persze van ilyen, például nem meglepő módon Ciprusnál a görögök lettek a nyerők, de mi is szinte csak Romániától és Szlovákiától kaptunk magas pontszámot, ahol jelentős számban laknak magyarok. De ezek az egymásra szavazások nem számottevőek, különben mindig ugyanaz a néhány ország nyerne. Norvégia nyert néhány éve, most tökutolsó lett.

Puller István 2012.05.29. 22:42:45

@CYR: Hogyne - picsába a magyar szavak helyesírásával, csak az a hamisítatlan, kamaszos svung meglegyen, amitől napról napra, valóban és exponenciálisan döglik a légy. És még én kérek elnézést, haha.

samba pa ti 2012.05.29. 23:57:43

vérciki műsorban, vérciki magyar társaság.

Intizar 2012.05.30. 00:10:40

Köszcsi az udmurtért.

átlátó 2012.05.30. 00:45:20

Ha legalább utolsók tudtak volna lenni... mert egy versenyben utolsónak is lennie kell... de még ezt sem sikerült... 26-ból a 24-ik... pedig nemzetközi a produkció, - ezt mondta a tévé intendánsa is. Aki azért ért a zenéhez... bemondó volt zeni csatornánál. Tehát ért hozzá.

whowanttoliveforever 2012.05.30. 01:42:40

@Max val Birca: konkrétan Indonéz. Egyébként itthon is elég komoly promója volt a lánynak, 2-3 hete a Csillag születikben a Varga Viktorral énekelte duettben a versenydalát. Azt én sem értem, hogy lehetett észak-afrikainak nézni az egyértelműen délkelet-ázsiai vonásait.

bandigyerek 2012.05.30. 06:43:06

Senkiháziak kezében van a popszakma.

kamasuka 2012.05.30. 08:21:36

"Senki nem zakózott el a színpadon, legyen elég ennyi."

Az egyik nagymami majdnem pofára esett a színpadon. :)

kamasuka 2012.05.30. 08:25:09

@dr. orter:

Mert a nagyik aztán a tökéletes dal volt, tökéletes előadásban, mi?

deku82 2012.05.30. 08:38:13

Tény1: 42 ország küldött fellépőt.
Tény2: A CD 18 indulót megelőzött.

Véleményem: A CD produkciója szar volt.

manes 2012.05.30. 08:48:59

A verseny komolyságát jelzi,hogy másodikok lettek a vénasszonyok.Erröl ennyit.Legközelebb óvódásokat is lehetne inditani.

kerecsen2010 2012.05.30. 10:28:25

Bárki állítsa az ellenkezőjét, az országok kifejezetten szimpátia-szavazatokat adnak le. Nem véletlen, hogy mi mindig a szomszédos országoktól kapunk szavazatokat, a magyar kisebbség jóvoltából. Az sem véletlen, hogy feltűnően sokat nyernek az ex-jugoszláv, ex-szovjet utódállamok énekesei. Persze, ezek tele vannak kölcsönösen kisebbségekkel, akik tudnak átszavazni az anyaország képviselőire. Azután, ha a szimpátia-szavazat megvolt, szavaznak esetleg a minőségre is. Ezért ért el jónak mondható eredményt Rúzsa Magdi (pl. rengeteg skandináv szavazatot kapott), de az országszimpátia-szavazatok miatt nyerni nem volt esélye - kárpótlásul el is halmozták szakmai díjakkal. Hogy most a svéd nyert, abban annak is lehetett szerepe, hogy jó előre minden fórum tele volt vele, hogy ő fog nyerni, az emberek pedig köztudottan szeretnek a győztesre szavazni. Ez az egész szavazási rendszer úgy rossz, ahogy van. Kellene egy szakmai zsüri, a pontok fele része múljon rajtuk, és mindjárt reálisabb lenne az eredmény. Nekem a mostani Megasztár rendszere is jobban tetszett, hogy a zsüri szakmai alapon sokáig meg tudott menteni olyan előadókat, akiknek szűkebb vagy csóróbb volt a rokoni köre, ezért nem voltak olyan abszurd kiesők, mint a korábbi szériákban, vagy más tehetségkutatókban. Az más kérdés, hogy végső soron ezt a döntőt is felesleges volt lejátszani, mivel elejétől nyilvánvaló volt, hogy romagyerekek is potyoghatnak az égből, akkor is kiabálós Gigike fog nyerni (ének és ordítás között igen plasztikus volt a különbség, amikor Dolhaival duettezett). Mindegy, ő még fejlődhet, csak el ne higgye, hogy az a minőség, amit a Megsztrában ajnároztak.

p.o.p. 2012.05.30. 10:33:07

Nem értem, hogy hogy lehet egy olyan dallal megnyerni a versenyt, amit részben a Titanicból, részben pedig ebből a számból loptak:
www.youtube.com/watch?v=8ooC927fz6Q&ob=av2n

A magyar dalnak esélye sem volt, mert egyáltalán nem slágeres, ellenben az angol dal fülbe mászó és igényes volt...

jtb 2013.05.13. 08:24:01

@kerecsen2010: "Ez az egész szavazási rendszer úgy rossz, ahogy van. Kellene egy szakmai zsüri, a pontok fele része múljon rajtuk, és mindjárt reálisabb lenne az eredmény."

akár hiszed, akár nem, ez így működött tavaly és idén is így fog. 50% szakmai zsűri 50% telefonos szavazás.
süti beállítások módosítása