Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Egy óra múlva itt vagyok ! 1x14 - Hazatérés

2012. május 05. 12:00 - Sigismundus

44 tele, Pesttől keletre, dzsip szlalomozgat régi bombatölcsérek és új aknalövések közt. A General Motors e kiválló termékének hosszú útja a detroiti gyártól itt ér véget. Megállítja egy aknalövés, mely csak a sofőrrel végez, utasok megmaradtak.

Szokolov, Láng és Spiller rohannak, mert fontos a rakomány, PR filmhiradók és politikai fejtágító röplapok a Szovjet Hadseregnek. Szokolov előad a tiszteknek, szerinte Horthy csak ídőt akart húzni a Moszkvával tárgyalásokkal. Valójában nem akart fegyvert adni a munkásai és parasztjai kezébe, ezért bukott meg. Ráfázott, leváltották a nyilasokra, akik rosszak, értik elvtársak? De a magyarok jók ezért kell megpróbálni minél többet megnyerni magunknak, értik elvtársak?

A front túloldalán egy SS ezredes meghal sebesülésben. De mivel nem bízik hogy van Walhalla, és Hősök Csarnoka is, ezért katolikus papot hivatna. Akit ministránsával pont feltartóztatnak a szovjetek, és Láng hadnagyhoz kísérik őket kihalgatni. Hamar megköttetik a ravasz üzlet, némi ellátmányért cserébe a plébános kölcsönadja stóláját, meg kelyhét, ő sem tudja még mihez.

Budapest, ostromra készülődés. Valkó sétálgat gondolkodva. Mostanság Légoltalmisként tevékenykedik, mint első háborús veterán. Nem rossz álca ez, főleg most hogy két eltünt elvtársat, Bérest és a titokzatos Kenyért kell megtalálni. Itt tüntek el a körzetben. De már kész is a terv.

Légoltalmis embereivel bemegy egy bérházba, a szintén párttag házmesterné felkolompol mindenkit, hogy csak ellenőrzés, menjen mindenki vissza a lakásba! Egy ember tesz csak másként a kehes Keceli. A régi ismerősnek jól megy dolga, nyilastestvér lett, kiutaltak neki zsidólakást, jól van. Felismeri Valkót és követi őket a pincébe, ahol el is kapják jól. Házmesterné közben feljön a pincéból, leszólítja Gizike, egy kétes munkájú nő, mikor beszélhet a Keceli testvérrel ? Mert szeretne egy nagyobb lakást a hős honvédeinek pihentetésére ugyebár.

Rendőrfőnökség. A kegyelmes úr, mostanra valamilyen Főtestvérré lépett elő, és Brennert árulózza. Felügyelőnk, ugyanis komolyan veszi a közrendet, pár német katonát letartóztatott ha azok loptak magyar házakból. Ez pedig árulás a magyarság ellen, plusz még a zsidó feleség is. Hamar Nemzeti Számonkérő Szék lesz ebböl... Aztán jön Shultzer őrnagy is, akit a Főtestvér alázatos nyelvcsapással üdvözöl. A németnek meg az a baja, hogy Brenner tiltakozott magyar gyárak leszerelése miatt. Így hajnalban feleségét már letartóztatta, most meg az akadékoskodó felügyelőért jött. Aki amúgy már csak rezignáltan vállat von mindenre. Magasról nem érdekli semmi.

Bérház, hazaérkezik Gizike is, egy kutyaképü honvédkáplárral vígadozva. De perceken belül utánnuk jön a szintén régi ismerős Dragos is... Nem hiába Brenner legjobb embere, hírét vette hogy egy prosti csak honvédekkel megy el, civillel semmi pénzért... Sejtése támadt és nem tévedett, a nő valójában átöltöztető. Ezekben a zavaros időkben válalták néhányan hogy pénzért, és csakis pénzért civil ruhát papírt szereznek zsdóknak, katonáknak, akiknek sürgősen ilyenre van szükségük. Letartóztatja mindkettőt, kisérőjét telefonálni küldi. A kutyaképü káplár csak áll, de a nő Dragosnak támad aki lelövi . Az egészet végighallgatta a házmesterné, aki rémülten rohan a pincébe.

Itt Valkóék amúgy is végeztek a Keceli kihallgatásával, ráhúznak hát pár métermázsa szenet és irány a Gizike lakása. Valkó nyilasruhában be, kikérdezi Dragost, aki elöbb jelent majd rendőragyának ismerős lesz a bajszos.. Kérdi hát, hogy 4 éve még komcsigyanús kihalgatott volt most meg nyilas, mégis hogyan? Nincs válasz, közben a kutyaképü káplár lelövi Dragost gyorsan. És kiderül hogy ő kommunista is, de Gizike is az volt, egy másik sejt embere, akit Valkóék nem ismertek. Valóban ruhát szerzett neki, de van még rajta kivül egy szakasz hasonló politikai nézetü honvéd is elrejtőzve. Nem akartak a Nyilasházba menni szolgálatra, pedig irásos parancsuk is lenne rá.

A Nyilasházban amúgy is zavaros a helyzet. Van itt egy honvédszázad már erősítésnek, parancsnokuk nagy elszánt. Hisz benne hogy már csak a nyilasok tudják megállítani a komcsikat. Ekkor érkezik egy bunkóképü nyilas segédtestvér és átadja ismerősét, Brennert, mint komcsi őrizetest.. Az elszánt századosban ekkor egy világ omlik össze.

Kint Pest határában Láng és Spiler bolyong stólában. Spillerkém eddig nagyon Lánghadnagyúr elvtárssal akart menni mindenhová, de most fázik ettől az akciótól. Merthogy kiderül hogy Vince, debreceniként, református, itt viszont katolikus szertartást kellene mimelnie egy század éber nyilas és SS elött... Vince hadovál is valamit álllatinul, de csak addig míg a szovjetek el nem kezdik lőni a temetőt. Ekkor a zavarban gyorsan szereznek Spillerel, egy SS hadnagyi, meg egy nyilasegyenruhát.

Futás a városba, elkötnek gyorsan egy katonai teherautót. A Duna parton már csak a rakományától kell megszabadulniuk. Ami amúgy 20 levenetéből és 20 páncélökölből áll. Leventeoktató parancsnokuk csak egy percre hagyta őket magukra, míg elment megkérdezni, melyik vágóhídra is hajtsa őket. Láng és Spiller, gyorsan hazazavarja a fiúkat, hogy majd levélben hívják őket a frontra.

Aztán irány Valkóék lakása. Itt már sötét van, Vera nem is engedné be őket elsőre. A hazaérkező Valkóék meg leütik őket, de tisztázódik a félreértés hamar. Após tájékoztat, sürgősen ki kell szabadítani Kenyért és Bérest a Nyilasházból. De van egy szakasz honvédjük is a kutyaképü kommunista káplár vezetésével, meg egy nyilt parancsuk. Vince is tájékoztat, neki meg majd rádión kell bentről jelentenie a csapatmozgásokat.

Nosza, reggel irány a Nyilasház. Jön trappolva Vince, Valkó Nyilasruhás légóscsapatával, meg a kutyaképü komcsi káplár szakaszával. Gyorsan kiválogatják akit csak lehet, Bérest is, hogy ők elviszik majd, de a titokzatos Kenyér sehol. Kiderül hogy nem jöttek elég korán, a hajnalos müszak már kivonult egy kivégzésre pár rabbal.

Homokbánya, kivégzés. Van itt mindenki, zsidók, kommunisták, katonatisztek. Szászvári, Podweisz, Késmárkiné úrasszony. Ők hátsó sorban vannak, de Brenner és Katica előre kerül, az első közé A verőember nem ért semmit, a felügyelőt csak az bosszantja hogy egy csomó komcsival kerül egy sírba...aztán sortűz....

Ekkor érnek ide Vincéék, tűzharc, nyilasok mind meghalnak, kommunisták alig. A foglyokat a Dunapartra hajtják, itt papirokat kapnak, amivel szabadon tudnak mozogni. Csodálatos egy papír lehet az amit a szovjetek, németek magyarok és nyilasok egyaránt elfogadnak, de mindegy... Podweisz alig akarja felismerni Lángban egykori sofőrjét. Kinos kis társalgás arról hogy végül is mindig egyenruhát hordott Vince, de sokfélét. Aztán pert-tu lesznek és megkönnyebbülten nevetnek, nyilván ők is örültek hogy vége a sorozatnak végre.

Aztán már csak lírázás van hátra, érzelmek. Vera és Vince kissé megkésett karácsonyt tartanak, és újra átadásra kerül a sokat vándorolt nyaklánc, de a fiatalok derüsen tekintenek a napsugaras jövőbe, akármit is jelentsen az...

 

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása