Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x09 – Better Half

2012. május 03. 12:00 - PuffCinq

A Chase-Park randiról nem tudni semmit, de így is van egy fenomenális hírem: Wilson ebben a részben dolgozik! Igaz, csak az ambulancián, és csak egy nagyon kicsit, de akkor is! Betegek közelében van! Nyitásként egyébként egy férfit látunk megérkezni a kórházba, a felesége vezeti és magyarázza neki, hogy vizsgálatra mennek. A férfi brazil származású, Andresnek hívják, fiatalkorban jelentkező, öröklődő Alzheimer-kórja van. Most azért van a kórházban, mert ha minden jól megy, részt vehet egy Alzheimer-gyógyszer kísérletben. Nem megy minden jól. Alighogy elkezdődik a vizsgálat, Andres rettenetesen sok vért hány.

Másnap reggel Foreman ismerteti az esetet, Park, Adams és Chase hallgatja. Andres a sürgősségin hányáscsillapítót kapott, kiderült, hogy nemrég fájt a torka, de másra nem jöttek rá. Érkezik House, elég rosszkedvű. Állítása szerint a hátizsákjában hozza Taubot, úgyhogy Foreman mehet is innen, mert felesleges. Taub igazából szabadságon van, Foreman marad. A csapat tagja lesz, amíg meg nem oldják ezt az esetet. A gyógyszerkísérlet fontos a kórháznak, Foreman már csak ezért is figyelni fog. Ez pedig nem mást jelent, minthogy kezdetét veszi a Nagy House-Foreman sakkjátszma. Foreman a fekete gyalog, aki királynak képzeli magát, House pedig a diagnosztika fehér királya. A kérdés: Foreman tudja-e irányítani House-t.

Egyelőre House áll nyerésre, mindenfelé cetliket hagy Foremannek, például arra a fekete gyalogra vonatkozó megjegyzéssekkel. Mellesleg Foremanen egy olyan ronda mellény van, hogy képtelenség komolyan venni. Én szeretem a lilát, de ez akkor is felér egy ruházati balesettel. Ja, Adams meg egy borzalmas pöttyös kendőt rakott a nyakába. Remélem, legalább, hogy azért, mert megharapta egy vámpír. Egy normális vámpír, nem olyan, amelyik szikrázik a napfényben. De ez sajnos nem derül ki. House elrendeli, hogy Andres ne kapjon több hányáscsillapítót. Endoszkóppal vizsgálják a nyelőcsövét, gyomrát és minden elérhető belső szervét, keressenek vérzésforrást.

Wilson az ambulancián. Fiatal nőt vizsgál, terhességi tesztet csináltatna. De a nő kijelenti, hogy egészen biztosan nem terhes. Tíz éve él boldog házasságban, a férjével csókolóznak és összebújnak, de nem szeretkeznek. Mindketten aszexuálisak. Wilson úgy néz, mint aki azt várja, hogy a nő mindjárt alakot vált, s bevallja, hogy egy másik bolygóról érkezett. De nem, az aszexualitás egy létező nemi beállítottság. Foreman és Chase a folyosón sétálnak. Foreman szerint az lenne ésszerű, ha House ezen a héten nem cseszegetné őt annyit. Merthogy Foremannek épp ezen a héten kellene aláírnia a papírt, amellyel kéri, hogy House nyomkövetőjét előbb vegyék le. Chase szerint House előbb lőné bokán magát, minthogy ne cseszegesse Foremant. Hát ez biztos.

Andres szobája az otthoni tárgyaival van tele, hogy nyugodt maradjon. A csapat tagjairól is van fénykép, hogy tudja, kik vizsgálják. Foremané úgy néz ki, mint egy börtönfotó. Adams szolidan mosolyog. Parkot tuti fejbe találta egy homokzsák, mielőtt lefényképezték. Chase meg úgy integet, mint aki beszívott, és most nagyon vidám. Még így is ő a legaranyosabb. Zajlik az endoszkópos vizsgálat, közben kiderül, hogy Andres valaha ifi focicsapatot edzett, nagyon sikeres volt. Fiatal férfi lép a kórterembe, már első ránézésre látszik, hogy nagyon odavan Andres feleségéért. Régi barát, mutatja be a nő, sokat segít Andres körül. Én most nem is mondok többet, tessék megnézni az alábbi két képen, hogyan ábrázolja Park a szeretkezést. Szerinte ugyanis a feleség és a régi barát tutira lefekszenek egymással. Hát ilyesmit biztos nem csinálnak:

House és Wilson a kórház kávézójában. Ha jól látom, House a saját kajáját eszi. Hihetetlen. Wilson egy cikkből megtudja, hogy a népesség 1%-a vallja magát aszexuálisnak. House erre csak egyet tud mondani: ideje, hogy becsajozz! (Sam elhagyta Wilsont a 7. évadban, hogy miért, arra már nem is emlékszem.) Egyik betegem aszexuális, mondja Wilson. Fogadjunk, hogy nem is, csap le a témára House. Orvosi okok miatt nem kívánja a férjét, vagy pedig hazudik. Fogadnak, 100 dollárban. House nem mehet a beteg közelébe, csak a kartonját és a vérét vizsgálhatja meg. Ő ennek csak örül.

House és mostani csapata Foreman irodájában. Az igazgató úr egy idegesítően modern érintőképernyős táblát nyomogat. Úgy néz ki a cucc, mint egy hatalmas okostelefon, az endoszkópos felvételeket nézik rajta. Andres májával lehet a baj. House szerint biopszia kell, Foreman szerint ultrahang. Sakkjátszma, újabb menet. Foreman biztosra veszi, hogy House meg akarja törni az önbizalmát, hogy aztán később már semmibe ne merjen beleszólni. Ezért határozottan elrendeli az ultrahangot. House engedelmesen távozik. Chase és Adams ultrahanggéppel a folyosón, Foreman lecsap rájuk. Ez csak trükk, tuti biopszia lesz. Jutalma egy újabb cetli, amely üldözési mániás Sötét Cuddynak titulálja, hehe.

Andres közben újra hány, teljesen kikel önmagából, megüti a feleségét és kiderül, hogy véres a vizelete. House, Chase, Adams és Park a kórház folyosóit rója, céltalanul. Illetve egyetlen céljuk van: hogy elkerüljék Foremant. Menetközben arról vitatkoznak házasság-e az, ha csak eteted és mosdatod a férjedet. Sokra nem jutnak, mert Foreman rájuk talál. Heves vitába kezd House-szal. Nem kellett volna abbahagyni a hányáscsillapítót. Biopszia kellett volna, feleli House. Összecsapás cetliken és szóban. Chase büszke mosollyal figyeli a mestert. Végül most tényleg az lesz, amit House akar, Andres friss vérplazmát kap, hogy rendbe jöjjön a veséje. Andres felesége, színes folttal a bal szeme alatt, sírva bizonygatja Chase-nek, hogy nincs viszonya a régi baráttal. Csak nehéz neki egyedül. Chase hazaküldi aludni.

House, Adams és Park Wilson betegének a vérét vizsgálja. Chase-t azért nem rendelte oda House, mert ő nem tudhatja, milyen az, amikor egy nő nem vágyik a szexre. Ezt nem is kell tovább magyarázni. Adams szerint a beteg tökéletesen egészséges, és még a férfiakkal is őszinte a kapcsolata. House nagy nehezen megküzd a röhögőgörccsel. Szerinte, aki azt mondja, hogy nem vágyik a szexre, az beteg, halott vagy hazudik. Ha Wilson betege tényleg egészséges, akkor hazudik, és a férjét is meg kell vizsgálni. Park ebben a jelenetben megjegyzi, hogy ő eddig legalább 30 pasival volt. House és Adams is szeretnének részleteket megtudni, de Park nem árul el többet, csak annyit mond, hogy mindenki hazudik. Szerintem nem volt az 30.

Másnap reggel fölbolydul a kórház. Andres eltűnt! A felesége kipihenten érkezik, és jelenetet rendez. House rögtön látja, hogy bűntudata van, mert bizony az éjszakát végre a régi barát karjaiban töltötte. Senki nem hibáztatja érte. Amikor a nő megnyugszik, elmondja, hogy Andres a focipályán lehet, ahol régen az edzéseket tartotta. Chase és Adams meg is találják. Teljesen kihűlt, a testét fokozatosan kell 35 fokig melegíteni, utána megpróbálhatják újraindítani a szívét. Az ágyánál Adams és Chase ül, Adams azon tűnődik, vajon szándékosan ment-e el. Hogy megölje magát, kérdezi Chase. Adams elszörnyed. Ha már terhet jelentesz a családodnak, meg kellene ölnöd magad? Ha igazán szereted őket, igen, mondja egyszerűen Chase.

Őt elhagyta az apja. Kamaszként egyedül viselte gondját a kishúgának és az alkoholista anyjának. A halála előtt az anyja már gyűlölte, a húga a mai napig nem áll szóba vele. Morbid vagy sem, Chase örült volna, ha az anyja a pohár helyett a fegyver után nyúl. Andres testhőmérséklete közben eléri a 35 fokot, sikerül újraindítani a szívét. Azt még nem tudni, mennyire károsodott az agya. Wilson betegének férje az ambulancián, azt hiszi, ingyen influenzaoltást kap mindjárt. House persze csak arra kíváncsi, miért nem kívánja a feleségét. Wilson dühöngve érkezik. House egy aljas csaló, arról volt szó, hogy a beteggel nem érintkezik. Igen, és ez a beteg férje, Wilson. Máskor pontosabban határozd meg a szabályokat. Kedvenc onkológusunk fő baja persze az, hogy House megint tönkre akarja tenni két ember boldogságát. S miért? 100 dollárért, azért. Felháborító. Lehet, hogy én nem hiszek az emberi boldogságban, mondja House, de te, Wilson mindenkit görcsösen boldognak akarsz látni. Melyik a rosszabb?

Andres felébred, egyre lázasabb, csak portugálul képes beszélni. Szegény felesége egy szót sem ért. Újabb House-Foreman összecsapás. House szerint továbbra is vérplazma kell, Foreman szerint fertőzés lépett föl. House megadja magát. Jól van Foreman, úgy kezeljük a beteget, ahogy te mondod, nyertél. Andres interferont kap. Chase és Adams a feleségét tájékoztatja, hogy a gyógyszer hatására az állapota javulhat. De semmi sem biztos. Az is lehet, hogy már soha nem szólal meg angolul. Az asszony kétségbe esik. Házasságuk alatt Andres személyiségének nagyobb része tűnt el, mint amennyit ő valaha megismert. Ezt már nem bírja.

House diadalmasan érkezik Wilsonhoz. Wilson betegének férje nem aszexuális. Agydaganata van. Kamaszkora óta nő, csökkenti a libidót és merevedési zavarokat okoz. Amint kezelik a tumort, ez a férfi is csak olyan lesz, mint a többi. A felesége meg, nyilván hazudik valamiért. Vagyis House nyert. Wilson le van sújtva. Szerinte a férj egész személyiségét összezúzza majd, ha ezt megtudja. Miért kell House-nak mindenbe beleavatkoznia?! House nem érti az igazságtalan kérdést. Hiszen Wilson akarta, hogy beleavatkozzon. Ezért említette neki az esetet. Ami a nyereményt illeti, House 1 darab 100 dolláros bankjegyet kér. Mindig is tudni akarta, milyen érzés egy szivart 100 dollárossal meggyújtani.

Foreman már írná alá a papírt, amellyel azt kéri, hogy House nyomkövetőjét vegyék le, amikor rájön, hogy House átverte. Minden cetli, minden konfliktus azért volt, hogy House végül azt mondhassa, jól van Foreman, úgy kezeljük a beteget, ahogy te mondod, nyertél. Mire Foreman rögtön leveteti a nyomkövetőt, mert azt hiszi, tudja irányítani House-t. De House alulértékelte Foremant és túlértékelte a tervét. A nyomkövető marad. Andresnek leáll a szíve, House hozza vissza, közben majdnem Foremant is megrázza az árammal, ajjaj. House egyébként biztos benne, hogy Andres szervezetébe valamilyen mérgező anyag került. A felesége régen virágkötő volt, tele lehet mérgező anyagokkal az otthonuk. Foreman nem ért egyet, határozottan megtiltja, hogy mérget keressenek. Más utasításokat ad Parknak, Chase-nek és Adamsnek, majd távozik. Húha, most aztán megmutatta, ki az úr a Háznál.

House maga megy, hogy a mérgező anyagokról kérdezze Andres feleségét. A nő szerint semmi veszélyes nincs náluk otthon. Andres portugálul kezd beszélni, House kelletlenül, de persze tökéletesen fordítja. Andres a feleségéről kezd beszélni, szerelmesen. Csak éppen nem ismeri meg. Wilson az ambulancián a betegével és a férjével. A férfi összeroppan. Nem akar kezelést, inkább nőjön a daganat az agyában, ő nem akar szeretkezni. A szex borzasztó. Azért annyira nem, szalad ki a felsége száján. Már amennyire emlékszik. Ő nem bánja, ha megint szeretkezhet. Igen, a nő sosem volt aszexuális, de annyira szereti a férjét, hogy hazudott neki. Wilson nem talál szavakat. Én sem.

Foreman észreveszi, hogy a többnapos virágok az irodájában még mindig jó állapotban vannak. És rájön, hogy mi baja Andresnek. A felesége köt még néha virágcsokrot megrendelésre, és aszpirint tesz a vízbe, hogy a virág tovább szép maradjon. Andres így szerzett a felesége tudta nélkül többször is aszpirint, amikor fájt a torka. Ez Reye-szindróma kialakulásához vezetett nála. Szteroidot kell kapnia, és rendbe jön. Foreman már utasította is Chase-t, a kezelés megkezdésére. Csak, hogy House megjegyezze, ki a főnök. Egyébként amikor Foreman elmondja a diagnózist House-nak, akkor House épp egy mikroszkóp előtt ül. Ettől ugyanolyan ellenállhatatlanul vonzó lesz, mint Sherlock a mikroszkóp előtt, egy sorozattal arrébb. Úgy látszik, ez az eszköz így hat a zsenikre.

Andres jobban van, fölismeri a feleségét és angolul beszél hozzá. Ugyanott tartanak, mint az epizód elején. House Wilson irodájában, Wilson is megjön. Szegénykém, teljesen odavan. Szerinte a betege és a férje szex nélkül volt boldog, s most a boldogságuknak annyi. House és ő tönkre tették. House ezért nem aggódna. Elégedetten gyújtja meg a 100 dolláros bankjegyét, hogy szivarra gyújtson Wilsonnak és magának. Bent nem szabad dohányozni, jegyzi meg Wilson. Ahogy betegekre fogadást kötni sem szép dolog, mondja House. A világ nem tökéletes. Lehet, hogy a világ nem az, de a House-Wilson páros, ez a két színész, ez a jelenet, úgy, ahogy van, tökéletes. És a végén még egy komor férfi is megjelenik, hogy leszerelje House nyomkövetőjét. Foreman tényleg azt hiszi, tudja irányítani House-t?

House nagyobb irodájában, a félhomályban Chase ül magányosan. A húgát hívja, hogy megkérdezze, hogy van. A lány szóba áll fele. House Foremanhez megy, hogy megköszönje a nyomkövetőmentesítést. Azaz fölborítja Foreman asztalán a ceruzatartót. A ceruzák és tollak szétgurulnak, és ez így van rendjén. House azt csinál, amit akar, Foremen pedig megpróbálja ezt kezelni. Néha sikerül, néha nem.

Címkék: house
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andal 2012.05.04. 10:13:31

Jó kis rész volt, elgondolkodtató beteg-problémával. Foreman meg rájött, hogy elcseszte a dolgot a házkutatás letiltásával és inkább nem korlátozta House dolgait.

vincentmarvinjules 2012.05.04. 11:35:25

A szerelem tényleg sötét verem, de a szeretet tényleg csodákra képes, vagy mi. Nagyon elgondolkodtató beteg-probléma.

IamSherLocked 2012.05.11. 12:24:46

Tényleg nagyon jó a rész is, meg az írás is, természetesen :) És a ruhák tényleg baleset áldozatai lettek :))) Én úgy emlékszem, hogy nekem az volt a rész egyik csúcspontja, amikor House lefordította portugálról angolra a férj mondandóját. Az hogy is volt?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.05.23. 23:03:24

@IamSherLocked: When I saw her waiting...
Waiting for me at the table...
...her eyes looked when she smiled, I felt like crying...I knew that she was the woman I wanted to marry... Everytime I see her, I say...there she is.

A férfi ebben a jelenetben végül azt kérdezi a feleségétől: ki maga?

ChristineJane 2018.06.04. 17:56:27

@IamSherLocked: tényleg a portugál jelenet az egyik legjobb!
süti beállítások módosítása